Véleményvezér

vv

Fidesz-alkotmány: trükkös legitimáció

2011.03.28. I 86 komment I Címkék: jog fidesz alkotmany

A Fidesznek az új alaptörvényhez nem egy statisztikailag sem reprezentatív, módszertanilag sem megbízható felmérésszerűségre van szüksége, hanem valós politikai konszenzusra. (Fotó: fidesz.hu)

Ma kezdi meg az Országgyűlés az új alkotmány részletes vitáját, a miniszterelnök pedig napirend előtt várhatóan ismertetni fogja a „nemzeti konzultáció” eredményét, az állampolgári visszajelzések alapján pedig módosító indítványok kerülnek benyújtásra az alkotmánytervezethez. Ezzel a Fidesz jobb híján valószínűleg a legnehezebb szövetségest választotta az alkotmányozáshoz.

Miért kell megkérdezni az embereket?

A Fidesz kommunikációja már majd’ egy éve azt sulykolja, hogy tavaly az emberek valamiféle újrakezdésre szavaztak, ezt pedig csak egy új alkotmánnyal lehet megvalósítani. A választási kampányban persze erről még szó sem volt, ráadásul nyilvánvaló, hogy Magyarország polgárait az új alkotmány kérdése különösebben nem izgatja.

A Fidesz pedig jól tudja, hogy kétharmad ide vagy oda: egyedül nem lehet alkotmányozni. Ha ugyanis sem a nép, sem az ellenzéki pártok nem állnak az új alkotmány mellé, akkor annak a legitimitását könnyebben lehet majd megkérdőjelezni. Amint az ellenzéki pártok kihátráltak az alkotmányozási folyamatból, ezért jött az ötlet, hogy legalább a „nép” legyen valamilyen módon bevonva a folyamatba. Ez lett a nemzeti konzultáció, kérdőívvel, Szili Katalinnal.

web polls


Mi a baj ezzel?

A nemzeti konzultációval és a kérdőívvel azonban igen komoly problémák akadnak. Egyrészt az, hogy a kérdések meglehetősen korlátozottak. Például többek között az olyan kérdések teljesen hiányoztak a kérdőívről, hogy „Önnek mi a baja a jelengi alkotmánnyal?”, vagy „Ön szerint van-e most hazánknak szüksége egy új alkotmányra?”. Másrészt a kérdések meglehetősen irányítottak voltak, azaz úgy voltak megfogalmazva, hogy a kormánynak tetsző válasz felé terelték az olvasót.

De ennél is sokkal nagyobb probléma, hogy az emberek véleményét úgy kérték ki, hogy meg sem mondták nekik világosan, hogyan és milyen mértékben befolyásolja majd a véleményük az alkotmány végleges szövegét. Emberek ezrei egészen biztosan már csak azért sem válaszoltak, mert nem tudták, van-e egyáltalán értelme: nem tudták, hogy válaszlevelük egy lyukas zsákba kerül vagy valóban el is olvassák azt. És mivel a válaszok összesítéséért nem az Országos Választási Iroda vagy valamilyen kormánytól független szerv felelt, az eredmény megbízhatósága is eleve kérdéses lehetett sokaknak.

És ne menjünk el amellett sem, hogy bár nagyon szép dolog kikérni az állampolgárok véleményét egy készülő alkotmány bizonyos passzusairól, de az átlagemberek mégsem alkotmányozó honatyák. Jogi felkészültségük alacsony, nem tudják, mi való és mi nem egy alkotmányba. A legtöbben biztosan úgy válaszoltak, hogy azt sem tudták, hogy a hatályos alaptörvényben mi van. No és persze az emberek véleményére már csak azért sem szerencsés a hosszútávra szánt törvényeket építeni, mert a véleményük igen gyorsan változik. Hogy messzebbre ne is menjünk, 2002-ben az emberek Medgyessy Pétert, 2006-ban Gyurcsány Ferencet, 2010-ben pedig Orbán Viktort tartották a legalkalmasabbnak ugyanarra a pozícióra.

survey hosting


Mit akar akkor a Fidesz?

De egy percig se gondolja senki, hogy a Fidesz valóban a „népet” hívta meg az alkotmányozási folyamatba partnernek: amikor az alkotmányozásban szinte teljesen magukra maradtak a Parlamentben, akkor rántották elő a „bölcs” népet. És bár eddig szó sem volt arról, hogy az emberek véleménye bármiben is döntő lesz, Orbán Viktor a múlt héten már arról beszélt, hogy amit a többség támogatott a konzultáció során, az úgy is lesz – mintha ez mindig is magától értetődő lett volna.

Láthatóan a „nemzeti konzultáció”, a „nép szava” lesz az alkotmányozás legitimációja a szinte teljesen egyedül maradt Fidesz számára. Ha azonban valóban azt akarja a kormány, hogy az alaptörvény a magyar állam működését évtizedekre meghatározza, ahhoz legitimációt ilyen módon nem lehet „kitrükközni”. Az új alaptörvényhez egészen biztosan nem egy statisztikailag sem reprezentatív, módszertanilag sem megbízható felmérésszerűségre van szükség, hanem valós politikai konszenzusra.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f.domino 2011.03.28. 09:35:10

Van egy módszer, amivel ki lehet kérni a nép véleményét, és legitimációt lehet szerezni a néptől. Pár éve még a Párt is erre esküdött, de mostanra mintha elfelejtették volna. Ez pedig a NÉPSZAVAZÁS.

Végülis érthető, hogy egy 300 Ft-os vizitdíj sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy Magyarország államformája köztársaság legyen-e, vagy hogy Isten és a szentkorona benne legyen-e az alkotmányban. A sok kis apró időzített bombáról nem is beszélve, amiket most szép csöndben elrejtenek az apróbetűs részekben, miközben a sajtó a fenti szimbolikus kérdésekkel foglalkozik.

sárkányfő 2011.03.28. 10:00:28

Szomorú ez. Nyilvánvalóan pártalkotmány születik. És az, hogy nem lesz róla még népszavazás sem, egy olyan párt részéről, amelyik folyamatosan a népre hivatkozik, egyszerű gyávaság (és cinikus lekezelés).

300 Ft-ról népszavazunk, az alkotmányról meg nem...

sztd 2011.03.28. 10:16:49

Röviden:
Szerintem a 900 ezer visszaküldött kérdőív többet ér, mint a politikai konszenzus ért volna, de legitimációhoz szerintem ez is kevés lesz.

Hosszan:
Már sokadszorra, és egyre reménytelenebbül, de azért kitartóan szeretném kifejezni a maggyőződésemet, hogy egy alkotmánynak minden esetben történelmi, vagy népi legitimációra van szüksége.

A történelmiben a Szent Korona a szuverén, amin nagyon fura a mostani környezetben, de végül is próbálkozni lehet sok mindennel. Tulajdonképpen az EU parlamentben annyi hülyét látni, hogy szerintem ha a Szent Koronára köztársaságként lennénk büszkék, és helyeznénk magunkat a korona hatalma alá, akkor is még az értelmesebb kategóriában maradnánk.

A népi legitimációt viszont nem a konszenzus, hanem a népszavazás adja meg (gondolom mindenki elhiszi, hogy '89-ben tejles volt a politikai konszenzus, és sokra mentünk vele), ahogy az EU tagság legitimációja is megkérdőjelezhetetlen az akkori népszavazásnak köszönhetően (gondolom azt is mindenki elhiszi, hogy már régen nem lenne az, ha nem lett volna népszavazás).

Jelen állásban elég zavaros a helyzet, mert ugye a korábbi (1944 előtti) rendszerrel leszünk jogfolytonosak, és mégis a nép a saját, és nem a Korona hatalmát gyakorolja, szóval ez inkább zavarkeltésnek tűnik, míg a népi legitimáció területén is inkább zavarkeltésről van szó, mint a népszavazás kereséséről.

Véleményvezér érveit viszont egészen egyszerűen nem értem.

Mi való az alkotmányba? Ami szabályozható, és amit szabályoznak benne. Nincs (értelmes) illemtankódex, hogy mit lehet egy alkotmányban szabályozni, és mit nem (legalábbis a létét határozottan elutasítom)!
Nyilván a valóságot illene tiszteletben tartani, de ez sem szokott menni (pl. Romániáról leírják, hogy egységes nemzetállam, de azt is leírhatnák, hogy minden ember egyenlő, miközben ez azt jelenti, hogy a sorozatgyártást feltételezik, és aki nem egyenlő, az nem ember stb.).

Az embereknek változik a véleménye? A politikusoknál sosem fordult elő, hogy két hónap (vagy akár egy hét) alatt visszavonják a saját törvényeiket?

Alacsony a jogi felkészültség? Na és? Nyilván egy népszavazás esetén nagyobb arányban olvasnák el, és értenék meg az alkotmányt, mint amire a képviselők voltak képesek, a lisszaboni szerződés ratifikálásának a pillanatában. Sőt, szerintem így is nagyobb lesz az arány!

pirimogyoró 2011.03.28. 10:21:41

@f.domino: A népszavazás akkor nem volt drága, amikor a szocialista kormányt terhelte. Most drága és nincs rá szükség.

A mai legújabb bosszankodnivalóm a "főleg" vérnyomáscsökkentő szerek árának áprilistól való emelése. Gondolom, ez sem megszorítás, hanem reform...
Ebben az országban az emberek minimum negyede vérnyomáscsökkentőt szed. Ezt nem lehet elhagyni, vagy alulgyógyszerezni a beteget, mert simán beledöglik mondjuk egy stroke-ba.
Van pofájuk felemelni.
Nem lehetne egyszerűen a nyugdíjasokat, a betegeket és a munkanélkülieket simán lelőni? A maradék 5-6 millió pedig jobban élne, amíg a Fidesz el nem tapsolja az ő pénzüket is.

Robinzon Kurzor 2011.03.28. 10:49:07

Ebben a "konzultációban" a kérdések egyik fele lényegében a sormintára vonatkozott, a másik fele pedig jogilag nem igazán megfogható (pl. gyereknevelés költségei).

A lényegi kérdésekről pedig nem szólt, a népet megkérdezték arról, amibe a Fidesz demokrácia felfogása szerint a nép illetékes.
És a válaszolók közül sokan (én is ismerek ilyet) teljesen oda-vissza van a gyönyörtől, hogy ő most itt meg lett kérdezve és végre számít a véleménye ...

Leendő alkotmányunk, illetve maga a folyamat is, ahogyan készült: politikai giccs.

kov_vacs 2011.03.28. 11:18:28

Szerintem a Fidesz híveinek tetszett a kérdőív és szívesen töltötték ki.
Ez egy kölcsönös viszony a Fidesz és a hívei között. Nem mindenki szereti a túlságosan bonyolult, többváltozós kérdéseket - jobban szereti, ha a nála okosabbak, akikben bízik, megmondják az egyetlen helyes megoldást. Ideológiai szemszögből: sokan vannak, akik szerint a világ fekete vagy fehér, vagy másképp: Jó és Rossz harca.
Ha pedig a Fidesz a Jó, akkor nyilván Jó dolgokat talál ki, az alkotmányba is jó dolgokat fog írni.

Az pedig (fidesz-hívő szemmel) kifejezetten a demokratikus elkötelezettséget jelzi a fidesz részéről, hogy kérdőívben adtak lehetőséget csatlakozni a Jóhoz, ezzel mintegy mindenkinek felajánlva a lehetőséget, hogy a haza építésében kivegye a maga részét, kifejezze egyetértési szándékát.*

Az elmélet ott bukik meg "bármilyen más választópolgár" szemében, hogy nem néz a fideszre úgy, mint a Jó egyetlen és tévedhetetlen forrására. (Vagy azért, mert másra meg igen; vagy azért, mert szerinte ez hülyeség, sok jó és sok rossz megoldás létezhet, meg a kicsit jó - kicsit rossz is.)

*a gyerek utáni szavazatos kérdést nem értem, hogy került be, az kilóg a képből.

OkoskaTo:rp 2011.03.28. 12:44:23

Hiányolom a szavazásból azt a lehetőséget, hogy

[X] Kitöltöttem, de "nem szabályosan".

midnight coder 2011.03.28. 12:44:29

Politikai konszenzus ? Kivel ? A végletekig lejáratódott MSZP-vel ? Ők már nemigen rúgnak labdába még egyszer, az elmúlt 8 évvel kb. bepozicionálták magukat a régi MDF helyére, ők azok akiket épeszű ember garantáltan nem akar még egyszer kormányon látni.
Van az LMP aki baloldali, zöld, de ahogy én látom a legjobb úton vannak ahhoz hogy bemasírozzanak a régi SZDSZ helyére mint az MSZP kisbolygója. Csakhogy, az MSZP már maga is kisbolygó. A Jobbik pedig soha nem lesz szalonképes. Akkor kivel kellene a FIDESZ-nek konszenzusra törekednie ?

Egy népszavazás viszont lehet hogy nem lenne rossz ötlet.

Land Ned 2011.03.28. 12:44:39

Mennyi is az a kilencszázezer? Ki számolta meg? Annyit mondanak, amennyit csak akarnak, nincs kontroll, nincs semmi. A tv-ben a viktor mögött úgy 12-20 milliónyi kupac látszott, ki tudja mi volt a csomagokban.
Könnyű így hivatkozni a népre, hogy még egy független kattintásszámláló sem igazolja az adatokat.
Szemfényvesztés az egész, hülyének nézik a saját választóikat is, nemhogy.

strappa 2011.03.28. 12:53:38

Várjon a Fidesz a politikai konszenzusra?

Vicc. Ebben a politikai közegben?

Persze a Fidesz se tesz sokat a konszenzusért, de ha mindent megtenne, akkor is csak legfeljebb az LMP-vel lehetne valami megállapodás, a Jobbik ugye történelmi alkotmányt akar, az MSZP meg már egy politikailag jóval nyugisabb időszakban is keresztbe feküdt még annak az ötletnek is, hogy az alkotmány rákosista időket idéző 1949-es évszámát 2000. évi I. tv-re kereszteljék át.

Amikor Gyurcsány meghallotta hogy új alkotmány lesz, rögtön felszólított "a '89-es értékek" védelmére anélkül, hogy akár egy mondat is elérhető lett volna az új alkotmánykoncepcióból.

Ilyenekkel még egy jóval hajlékonyabb Fidesz se tudna megállapodni.

KG2000 2011.03.28. 12:53:49

@sztd: Na, megint egy szoci írta a VV név alatt elrejtőzve ezt a blogot.

"gondolom mindenki elhiszi, hogy '89-ben tejles volt a politikai konszenzus, és sokra mentünk vele"
Nem tudom, hol éltél 1989-ben:)))))))?
Nem volt semmiféle konszenzus, hanem max. rossz kompromisszum. Rossz, mert az MDF-SZDSZ paktum 1990 nyarán (tehát egy éven belül) pontosan azért jött létre, hogy az akkori alkotmányt módosítsák. Ennyit a "konszenzusról".

Nyilvánvaló ezért is, hogy a VV egy szoci, hiszen a mostani alkotmányozás minden tekintetben nagyobb legitimációval bír, mint az 1989-es. 1989-ben a pártállami országgyűlés szavazta meg a módosítást, tehát gyakorlatilag egyetlenegy szabad parlamenti választásokon szerzett mandátumú képviselő sem szavazott. 2010-ben minden képviselő szabad választásokon szerezte a mandátumát. Persze lehet becsmérelni a Fidesz kérdőívét, de azt is világosan kell látni, hogy Magyarország elmúlt kb. 1100 évében még soha semmilyen hatalom nem kérdezte meg a népet ilyen széles körben.

A népszavazásról pedig annyit, hogy biztosan kívánatos lenne, de azt is világosan kell látni, hogy 50%plusz egy szavazat az Alkotmány megszavazását jelentené, vagyis az nagyon messze állna a "konszenzustól", mégis abszolút legitim lenne.

ember67 2011.03.29. 11:43:35

@KG2000: Lehetett volna lőszerrel is kompromisszumot kötni. Azért a nagyok ott voltak mint most: Pozsgay például, meg Orbán. Tudtad, hogy 89-ben Pozsgay képviselte az MSZMP KB-t? Most kit képvisel az alkotmány előkészítésben?

ember67 2011.03.29. 11:43:38

@KG2000:az eredmény legitimációját a számlálás módja, becsületessége, korrektsége adja. Erre van a választási eljárás. Fogadtál már el pénzt úgy vadidegentől, hogy csak ő számolta át? Na látod.
Ennek a játéknak kicsiben snóbli a neve, de ott is meg kell mutatni az igazságot a végén.

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2011.03.29. 11:43:40

@f.domino: "300 Ft-os vizitdíj sokkal fontosabb kérdés, mint az, hogy Magyarország államformája köztársaság legyen-e"

Miért, felmerült, hogy esetleg más lesz az ország államformája? Mert én erről nem tudok. (a csak papíron létező elnevezést pedig ki nem szarja le)

trendo+ 2011.03.29. 11:43:46

@Land Ned:
Nem beszélve a tartalomról! Itt most automatikusan azt sugallja a Fidesz, hogy kivétel nékül mindenki, aki visszaküldte förmedvényüket, az pozitívan állt a kezdeményezéshez és támogatta azt. Nos, ez egészen biztosan nem így van. Még választáskor is sokan üres, összefirkált, vagy nem a feltett kérdésekre válaszoló papírt dobtak be az urnába.
A másik dolog: akárhogy is számolom, ez a visszaküldési arány nem túl nagy dicsőség. Ha az MSZP állt volna elő valami hasonló kampánnyal, most ezerrel dübörögne a propaganda, mennyire nem kapták meg az elvárt társadalmi támogatottságot :)

T-101 2011.03.29. 11:43:51

@KG2000: írod: "...de azt is világosan kell látni, hogy Magyarország elmúlt kb. 1100 évében még soha semmilyen hatalom nem kérdezte meg a népet ilyen széles körben."

Meg ilyen óvodás szinten fogalmazott, nem egy alkotmány tárgykörébe tartozó pontokkal "színesített", irányítottan megfogalmazott kérdésekkel sem... Akár oda is írhatták volna: "Kedves polgár (bár ezt a szót mintha elfelejtetté(te?)k volna pár éve...) itt tessék X-elni, I. Viktor - és így mi is - ezt akarja/akarjuk."

Egyébként csak az elmúlt 10 évben is megkérdeztek minket, csak azokat NÉPSZAVAZÁSNAK hívták. Ennél nagyságrendekkel érdektelenebb kérdéskörökben. Most nemhogy illene, hanem egyenesen kötelező lenne. Jelen formájában nem a 2/3 alkotmánya, hanem kétszázegynéhány fideszes képviselőé. Csakis 2 dolog legitimálná: az ellenzék egyetértése, vagy egy valódi népszavazás. Magamat kell idézzem egy korábbi hozzászólásomból: ha ezt Fletó tenné velünk, nyilvánosan akasztanák a Kossuth téren.

tsunami 2011.03.29. 11:43:52

@Land Ned: de van kontroll. a Posta pontos adatokat szolgáltat erről.a visszaküldött levelek darabszámáról. Az, hogy mi van bennük... arról valóban nem.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.03.29. 11:43:54

Nem küldtem vissza, ugyanis mire megkaptam már megmondták, hogy mi lesz az alkotmányban. Ha visszaküldtem volna, akkor sem a kérdésekre válaszoltam volna, hanem megírom, hogy az aláírók szégyelljék magukat ezért.

gipsz1234 2011.03.29. 11:44:02

Találtam a miniszterelnök úrról egy írást:

A szociopaták legnagyobb problémája, hogy nem tudják magukat különféle szerepekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek ellenére általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Ám hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket, impulzívak és felelőtlenek. Azt a tényt, hogy csak saját céljaikat követik, legtöbb esetben jól tudják titkolni. Jürgen Müller, a müncheni egyetem professzora a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozva azt mondta, hogy a szociopaták érzelmektől függetlenül mindig ugyanazon a teljesítőképességi szinten vannak, miközben a normális embereknél érzelmi terhelés esetén csökken a teljesítmény.

mim 2011.03.29. 11:44:07

Az lehet, hogy a most érvényes alkotmány legitimitása vitatható, de csupán az, hogy egy abszolút többséggel kormányzó párt kiböffent majd valamit és tulajdonképpen előre mossa kezeit és maszatol mikor a részletekről kellene bármit mondani, az éppen annyira illegitimmé teszi részemről a készülő változatot.

És ami számomra a legfontosabb pont:
Nem volt a választási programban, ezért nem kaptak rá felhatalmazást. Technikailag igen. Persze. De ugye nem akarja senki azt bemesélni, hogy ez kevésbé jelentős esemény mint az EU-hoz és NATO-hoz való csatlakozás?

Sieg 2011.03.29. 11:44:12

A kérdések nagy része vicckategóriába sorolható, az egyetlen relevánsra pedig kaptak egy nemet.

A baj persze az, hogy az emberek 99%-a azt sem tudja, mire kell egy alkotmány. Ennek a célja a hatalom kereteinek megszabása lenne, a hatalom korlátok közé szorítása: mik azok az alapelvek, amelyek a törvényhozás kereteit jelentik.

A Fidesz alkotmányozási legitimációja nem ott bukik, hogy az ellenzék kivonult és nem ott, hogy egy ilyen népi vicckérdőív nem ad nekik legitimitást. Ott bukott el, hogy ők maguknak első dolguk volt az alkotmányt kikerülni, megalázni, semmibe venni. És továbbra is saját maguk számára kiskapukat biztosítanak az alkotmányban.

Mellesleg a "nép megkérdezése" az eddigi fideszes mintába illeszkedik (takarózási alap biztosítása):
- kérdezzük meg az embereket vissza akarnak-e lépni az állami nyugdíjrendszerbe. No lám, milyen bölcs a nép. Ők akarták, lássátok csak!
- kérdezzük meg a bizottságot Ferihegyről. Mi a fene, pusztuljatok! Csak a szokásos komédiát akartuk, kis buták, hogy lehessen rátok mutogatni, hogy mi megkérdeztük a szakértőket!
- kérdezzük meg a népet populista alákérdezésekkel az alkotmányról. No, a fontos ponton nem értettek egyet, affene. Egyelőre a népet nem lehet kirúgni/megalázni. Valamit a jövőben ki kell találni.

Tapogatott Kukorica 2011.03.29. 11:44:16

@KG2000: "hogy Magyarország elmúlt kb. 1100 évében még soha semmilyen hatalom nem kérdezte meg a népet ilyen széles körben."

Azért ilyen bődületest ne írj már le. Csak példának okáért a vizitdíj-szavazás akkor mi volt? Ráadásul ott jóval többen mentek el, mint hányan most a kérdőívet visszaküldték. És csak 7 évet mentem vissza az időben.

Viszont feltehetnéd úgy a kérdést, hogy pl. "Miért nem volt _kötelező_ nyilatkozni a manyup pénzekről?", vagy "Miért nem volt _kötelező_ szavazni a leendő alkotmányról?". Válaszadás elmulasztása: 50 ezres bírság azonnal. Ha csak 85-90% környéki lenne így a visszajelzések száma, már az is reprezentatívabb lenne, mint a Fidesz 2/3-a.
A manyup pénzekről alig nyilatkoztak, hiszen csak opció volt. Az alkotmányozásba való beleszólás is csak egy opció. Ha tényleg érdekelné őket a Te véleményed is és az enyém is (azaz a népé), akkor nem így csinálták volna.

KovA 2011.03.29. 11:44:23

@kov_vacs:
"Nem mindenki szereti a túlságosan bonyolult, többváltozós kérdéseket - jobban szereti, ha a nála okosabbak, akikben bízik, megmondják az egyetlen helyes megoldást."

A baj csak az, hogy a jelenlegi (m)értékrendetlenségben - (m)érték(rend)telenségben senkiben nem lehet annyira megbízni hogy helyettünk/nélkülünk adhassák meg a helyes megoldásokat.

Pillanatnyilag az egyéni nyereség a mérték - a győzelem pedig előbbrevaló az igazságnál - kikerülhetetlen igazságszolgáltatás pedig hiányzik a vezetők szempontjai közül.
Ebből logikusan következik a homo sapiens lopkodó, fosztogató egyéni nyereségszempontú viselkedése.

4 évenkénti választás kevés ezt kordában tartani - azért minden olyan dolgot támogatok, ami a közösséget jobban bevonja
1.) A hatalom ellenőrzésébe
2.) A közértékrend újradefiniálásába (alkotmány - törvények irányelvei) szemben az álságos liberalizmussal és az értékrendi káosszal.

Egy közösség működő értékrend alapján tud együttműködni, és együttműködve lehet hatékony és túlélőképes.

Mi pedig nem vagyunk egyenlő se Európával se a világgal - ezeknél szűkebb közösség vagyunk - a problémáink pedig csak a miénk - senki nem oldja meg helyettünk.

Így kell állnunk a rajtunk kívülállókhoz, sorsközösségünkön belül egymáshoz és önmagunkhoz.

És - meglehetősen visszataszító számomra - a nép "tartsa magát távol" - "bizza okosabbra" - "bízzon pártokban" - nézet népszerűsítése.

A népnek ideje okulni az elmúlt 20 évből.
A rendszer megbukott erkölcsileg és gazdaságilag csakúgy mint az elődje.

Ideje újon gondolkodni - és összekapni magunkat.
Az álomnak vége.

hopp ti 2011.03.29. 11:44:26

@kov_vacs:
Biztos ,hogy tetszett a fidesz-hívőknek ez a kikérdezősdi ,de a visszaküldött kilencszázezer levél messze elmarad a két és félmillió fidesz szavazótól. Ez az egész inkább azt bizonyította be ,hogy legalább másfél millió szavazó fordult el tőlük az alkotmányozásuk kapcsán.Ritka nagy öngól. A helyükben elgondolkodnék ezen...

ostvan 2011.03.29. 11:44:28

Üzletemberként, ha valami nem tetszik, mérleget készítek a pozitív és negatív dolgokról. Ha már előre el is döntöttem, hogy változtatok, akkor is a fenti mérleg szerinti javításra, vagy kidobásra szánt tételeket veszem górcső alá. Ami felesleges, azt kidobni, ami javításra szorul, megjavítani. Ami meg jó volt (azt is lehet javítani), azt megtartom.
Jelen esetben valami hasonlót vártam. Ha közzéteszik, hogy a szakemberek szerint mi nem volt jó az eddigi alkotmányban, és azokat hogyan kívánják megváltoztatni, akkor még népszavazni is lehetne róla. De így, hogy valami hátsó szobában titokban összedobnak valamit és 4-5 hét alatt áthajtják azon a szavazógépen, ahol csak "igen" gomb van.
De majd a gyakorlatban kiderül, hogy milyen minőségű munkát végeztek fideszék. Abból fog kiderülni, hogy ők milyen hamar lesznek kénytelenek módosítani a saját alkotmányukat.

Pretoryan 2011.03.29. 11:44:29

@KG2000: "A népszavazásról pedig annyit, hogy biztosan kívánatos lenne, de azt is világosan kell látni, hogy 50%plusz egy szavazat az Alkotmány megszavazását jelentené, vagyis az nagyon messze állna a "konszenzustól", mégis abszolút legitim lenne."

Teljesen igazad van, ezért kéne 75%+1 fő a népszavazáson! Na látod az legitim lenne, a többi amit mondasz a bullshit, a VV nem egy szoci hanem egy újságíró, ráadásul nem is egy ha jól tévedek. Az a helyzet csak hogy tudd, hogy a mai ellenzékként gondolkodó nagyrészt minden parlamenti párt ellen van, és mindegyiket megveti. Az hogy aki nem úgy gondolkodik mint a vezír azt "ballib"ként jelöli meg az összes fideszes, nos ez csak a ti értelmezésetek hibáit hozza fel (más néven szűk látókörűség).

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.29. 11:44:37

"2002-ben az emberek Medgyessy Pétert, 2006-ban Gyurcsány Ferencet, 2010-ben pedig Orbán Viktort tartották a legalkalmasabbnak ugyanarra a pozícióra."

Ez számomra csak arra bizonyíték, hogy előbb kipróbált minden mást, és csak azután fanyalodott a nép újra Orbánra :-)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.03.29. 11:44:42

@KG2000: "Nem tudom, hol éltél 1989-ben:)))))))?
Nem volt semmiféle konszenzus, hanem max. rossz kompromisszum. "

89-ben az alkotmányt az ellenzéki kerekasztallal együttműködve alkották meg, Tölgyess, Sólyom keze erősen benne volt.

"1989-ben a pártállami országgyűlés szavazta meg a módosítást"

Technikailag igen. De ettől még megvolt a konszenzus, hisz, mint írtam fentebb, az alkotmány az (akkor még parlamenten kívüli) ellenzékkel együttműködve jött létre, a pártállami országgyűlés csak a szavazógép szerepét játszotta.

sztd 2011.03.29. 11:44:48

@KG2000:
:) Magyarországon (bocs, először a Magyar Népköztársaságban, utána a Magyar Köztársaságban) éltem 1989-ben.
A konszenzus és a rossz kompromisszum egymástól független fogalmak. Egyik nem zárja ki a másikat.

A nagyobb legitimitás sem biztos, hogy elég nagy, de ezt írtam is. :)

Tisztán látom, hogy az 50%+1 szavazat messze van a konszenzustól, de 8 millió ember nehezebb is lefizetni/megfenyegetni titkos választás esetén mint 386-ot, más módja pedig nincs egy magyarországi konszenzusnak.
Szóval úgy tűnik mindenki ugyanarra (a népszavazásra) gondol (vagy minden más vélemény kimoderálódik).

szkeptikus_ · http://twitter.com/szkeptikus_ 2011.03.29. 11:44:48

Én visszaküldtem, mert jó ötletnek tartom a konzultációt. De sajnos a kérdőív egy kalap szar. Úgy értem kérdezéstechnikailag szar. Tuti, hogy jogászok állították össze, ezért úgy vannak megfogalmazva, mint egy Alkotmányjog II. zéhá.
Leszarták, hogy olyan embereknek fog a kezébe jutni, akik esetleg alig tudnak olvasni. Én kétszer futottam neki, mert lefárasztott. Szerintem jó néhányan, akik kibontották és el is kezdték, két perc után a faszuk ki lett, mint ahogy nekem is majdnem.

Amúgy semmiből nem állna egy országos repi kutatást megcsinálni az Alkó témájában. Csak ne a Nézőpont csinálja, mert akkor annak kb. az ellenkezője igaz. Egy ilyen kutatás csak 1000 embert jelentene.

fg56 2011.03.29. 11:44:53

A népet nem lehet és nem is szabad büntetőjogi ügyekbe bevonni - se az alkotmányban, sem másutt. A nép többsége mindig vért akar látni, ahogy 90% támogatja most a tényleges életfogytiglant, legalább ennyien támogatnák a halálbüntetés visszaállítását is, amit teljesen elütne az európai normáktól és csakúgy mellesleg nem javítana a közbiztonságon. Tehát ilyen ügyekben nem kompetens a lakosság, ide jogászok, ügyvédek, ügyészek és bírók kellenek, nem a jogilag analfabéta nép. Tehát Orbán megint csak eltereli az igazán fontos dolgokról a közbeszédet és ismét keménykedni próbál - miközben a közbiztonság folyamatosan romlik és akkor is romlani fog, ha a halálbüntetést visszahoznák. A felderítésre kellene a hangsúlyt tenni. Egyébként meg új alkotmányra sincs szükség, értelmetlen pótcselekvés az egész.

Squid 2011.03.29. 11:44:55

Visszaküldtek (elvileg) 900k kérdőívet ki tudja milyen tartalommal.

Senkinek fogggggalma sincsen mi volt ezekben a kérdőívekben, ki mit ikszelt be vagy mekkora brét rajzolt rájuk válasz helyett..

Ez a Fideszt nem zavarja, és 900k visszaküldött ismeretlen tartalmú papírra hajazva legitimizálja a saját pártalkotmányát, népszavazás nélkül bele az arcunkba.

Ez siralmasan tragikomikus..

Ha tényleg érdekelné őket a zemberek véleménye, és komolyan gondolnák, hogy belevonják a népet akkor népszavazást kellett volna kiírni a következő jesznókvescsönnel:

"Ön szerint Magyarországnak szüksége van e új Alkotmányra??"

Ennyi..

Ha a válasz igen lett volna akkor mehet a szittyafeeling és a padlóignyomott mélymagyar gázpedál.

Ez így szánalmas és arcátlanul pofátlan..

Van ennél jobb és égetőbb tennivaló bőven..

Kezdésnek mondjuk nekieshetnének a tavalyi 4,1% deficit megmagyarázásának, és ha már benne vannak letehetnének egy közép és hosszútávú gazdasági stratégiát ha már úgyis 8-12 évre szeretnének berendezkedni.

Persze ehhez bátorság és kockázatvállalás kellene.

P.Guszti 2011.03.29. 11:44:57

Sajnálattal közölnöm kell az új alkotmányt népszavazással legitimálni kívánókkal, hogy a jelenlegi alkotmányba ütközne az új alkotmány népszavazással való megerősítése.
Nyilvánvaló, hogy a népszavazás csak az új alkotmány hatálybalépése előtt történhetne, a jelenlegi alkotmány alapján.
Azonban a jelenlegi alkotmány 28/C. § (5 szerint): Nem lehet országos népszavazást tartani:
..
(c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
..
Viszont az új Alkotmány nyilvánvalóan érinti a régi Alkotmány népszavazást, népi kezdeményezést érintő rendelkezéseit, és ezért egyszerűen alkotmányellenes lenne az új alkotmányról annak hatálybalépése előtt népszavazást rendezni.

dean23 2011.03.29. 11:45:08

Az új alkotmány számomra csak Orbán vezír és a keresztény kdnp-sek vicclapja! Felcsút hőse erőszakkal is, de mindenáron maradandót akar alkotni, ami csak hozzá köthető.

hederg 2011.03.29. 11:45:22

A legnagyobb szemfényvesztés,hogy pont a lényegi kérdéseket nem tették fel.
Ezek pedig mind visszalépések egy Horthysta világba.
Magyarország új alkotmánya ezért egy reakcios,a klérus által támogatott kissebbség uralmát fogja legitimálni.

Ezt mutaja az az agyalágyult hazugság is ami a Szálasi előtti időkig ismeri el a legitim alkotmányt.Állandóan kommunistázik és megfeledkezik arról amit Orbánnal együtt hoztak,arról az alkotmányról amelyet szétrombolnak és helyette egy rémálmot készitenek.

fbml 2011.03.29. 11:45:24

Én kitöltöttem és visszaküldtem a kérdőívet. Sőt, a családomban mindenkiét.

szavazzfasszal.blog.hu/

brabant89 2011.03.29. 11:45:31

@KG2000:
"a mostani alkotmányozás minden tekintetben nagyobb legitimációval bír, mint az 1989-es."

Te láttad, átélted 1989 március 15-ét? Amikor az ellenzéki pártok először ünnepelhették szabadon március 15-ét ? A politikával foglalkozó emberek (a szélsőségesek kivételével) mind támogatták valamelyiküket.
Az 1990-es választáson az MSZP 10%-ot kapott, azaz a rendszerváltó pártok (MDF, SZDSZ, Kisgazdapárt, KDNP, Fidesz) 90%-ot kaptak!

brabant89 2011.03.29. 11:45:36

@kov_vacs:
"Szerintem a Fidesz híveinek tetszett a kérdőív és szívesen töltötték ki."

Hogy szívesen-e, azt nem tudom, de biztos, hogy mindent megtettek a Párt sikeréért.
Csak egy kérdésem marad: akkor ezt miért hívjuk "nemzeti konzultációnak". Mióta áll a magyar nemzet 2,7 millió 18 éven felüli tagból?

becsoccsent 2011.03.29. 11:45:41

bevallom, visszakuldtem. ket peldanyban is. de szerintem nem vettek figyelembe a ket faszt, ami kifejezte a velemenyemet. lehet, hogy keves volt a ketto, es nem kerul be az alkotmanyba. persze a tervek szerint tobb, mint 300 fasz bekerul.

dunaparti 2011.03.29. 11:45:49

A "népi legitimáció" egy kitalált kifejezés. Baromság, ökörség. Az Orbán-alkotmány illegitim. Stikában írt, a nép elől eldugott Orbán-alkotmány. Majd ha egy alkotmányról szavaznak is, akkor legitim lesz.

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2011.03.29. 11:45:52

Elkerülendő, hogy a kormányzó pártok legitimációnak tekintsék a visszaküldött válaszlevelemet én kifejezetten jeleztem rajta, hogy a válaszaimmal nem ismerem el az új alkotmány szükségszerűségét, így a válaszom nem tekinthető az új alkotmány legitimációjának.

Amúgy egy szép kommunikációs csapdát lehet építeni erre:
Visszaküldted? Új alkotmányt akarsz, véleményedet már kikértük, megerősítő népszavazásra nincs szükség.
Nem küldted? Nem akarsz közvetlenül beleszólni, megerősítő népszavazásra tehát nincs szükség.

Azért a legfrissebb minisztelnöki kinyilatkozás nálam - ismét - kiverte a biztosítékot. Azért nem kell a népszavazás, mert akkor az csak a többség alkotmánya lenne egy kisebbséggel szemben. Míg ha nincs népszavazás, akkor szerinte az mindenki alkotmánya lesz.

Szerintem meg azért piros a kék szilva, mert még zöld. De ha valaki narancssárgának látja... Az tudja honnan fúj a szél.

Ne kerteljünk, azért nem kell a népszavazás, mert szinte bizonyosan alacsony részvétel mellett minimális legitimációt kapna, de még valószínűbb, hogy megbukna. Azaz OV tényleg nem akar egy többségi alkotmányt egy kisebbséggel szemben. Ő egy kisebbségit szeretne mindegy kivel szemben.

lbea 2011.03.29. 11:45:58

@midnight coder: esetleg a magyarokkal, erre nem gondolsz, ugye?

koc · http://tablasjatek.blogspot.com 2011.03.29. 11:46:00

Kiegészítés a félreértések elkerülése végett. Én sem érzem feltátlenül szükségesnek a népszavazást, de egészen más okokból. Ellenben az, hogy a parlamenti pártokkal, és minimum szakértői testületekkel közel teljes körű konszenzus kialakuljon, azt igen.

Még egy. Tegnap hallom, hogy az alkotmánybíróság megkurtított hatásköre addig marad, míg az államadósság 50% alá nem csökken. Bennem ez azt az érzést kelti, hogy
1/ Lopni-csalni-hazudni tilos, kivéve, ha szarul állunk anyagilag.
2/ A mostani kormány úgy számol, hogy még a 100%-ba saját maga által készített alaptörvényt sem fogja tudni betartani.
Szééép.

Molenaaar 2011.03.31. 11:25:06

Sokkal nagyobb baj, hogy a Fidesz látszólag nem érti, hogy működik a társadalom.

Magas beosztású emberek többször kijelentették, hogy az embereket nem érdekli mi van az alkotmányban, az érdekli mi lesz a preambulumban. Ennek a szellemben alkotmányoztak.

Ez az igazság kifordítása.

A valóságban az embereket tényleg nem érdekli az alkotmány, mint ahogy engem sem érdekel a CNC eszterga vagy a fogfehérítés vagy a modellezés. Ugyanakkor, ha szükségem van egy fogfehérítésre valakit meg kell kérdeznem, aki ért hozzá. Ő lesz az én "véleményvezérem" akiben bízok és akinek az álláspontját átveszem.

Az alkotmányozásnál a sok véleményvezért kellett volna maga mellé állítani az alkotmányozónak. Főleg jogászokat, joghallgatókat, állami vezetőket, köztisztviselőket.
Ennek a körvonalai látszódtak, de nem volt hangsúlyos. Ez a valós legitimitás deficit.

Psyman 2011.03.31. 11:25:08

Viccesek ezek a szavazások. Nem küldtem vissza, épp ezért nem jelent legitimációt.
Lefordítva: leszartam, mi van az alkotmánnyal, én annyit nem tettem, hogy 10 percet rászánjak a kérdőívre, de most jó ugatni, mert ha gyalázom a mindenkori kormányt, pártállástól függetlenül, akkor tuti én leszek a faszagyerek.

Aerion 2011.03.31. 11:25:19

@f.domino:

A jelenlegi ellenzék azon része, ami még ahhoz is gyáva volt, hogy alkotmánykoncepciót terjesszen be, ha kétharmados többsége lesz az országgyűlésben, majd hatályon kívül helyezi a 2011-es alkotmányt, és a helyébe beterjeszti majd a sajátját úgy, hogy abban nem szerepel az 1000 éves magyar államiságra történő pozitív hivatkozás, mert az múltba forduló, nem szerepel a kereszténység említése, mert az sérti azok érzékenységét, akik a karácsonyfával sem tudnak megbarátkozni, átfogalmazhatják majd, hogy házasságot bárki köthet féfri férfival, és nő nővel, ez jelenti progresszió elve, és nem szerepelnek benne azon szabályok sem, amelyek az ország eladósítását meggátolják.

Ezzel az alkotmánnyal biztos mindenki egyetért, hiszen el lehet adósítani az országot, mit számít az, hogy pár évtizeddel később milyen helyzetbe leszünk emiatt, kit érdekel ez? Miféle kereszténységről van szó a XXI. században? Itt már nem kell vallásosság, hiszen minden értelmes ember ateista, de legalábbis nem keresztény. Miféle destruktív, haladásellenes dolog az, hogy házasságot csak férfi és nő köthet? Miféle emberellenes társadalmi, megkülönböztetés ez? Éppen ellenkezőleg, büntetni kell az eltérő neműek házasságát, mert az kirekesztő az azonos neműek házasságával szemben. Ami pedig az adósságfékeket illeti, az nem véletlenül nem szerepelt a jelen hatályos alkotmányban sem, hiszen ha ez benne lett volna, hogyan lett volna képes az MSZP-SZDSZ 12 éven át kormányozni, amelynek a gazdasági hordaléka pusztán csak a leépített magyar ipar, a szélsőséges privatizáció, a tönkretett hadsereg, és 2000 milliárdos államadásság növelés lett, mindössze.

global001 2011.03.31. 11:25:22

8 millió kérdőívből visszaküldték 900 ezren !!
Ez 11 % körüli. Ez lenne a NÉPI felhatalmazás ???
A fülkeforradalom idején 2 millió körül szavaztak.
A 2010-es választáson a Fidesz-KDNP az összes leadott szavazat 52.9%-át kapta, vagyis a választásra jogosultak 31.9%-a szavazott, ami még 1/3 sincs!!
Bár ez a számítás nem a Nemzeti Együttműködés Matematikája alapján van számítva!

Le_Penseur 2011.03.31. 11:25:29

A miniszterelnök szerint "Magyarország szól hozzánk ezekből a papírokból, az a feladat, hogy ezt meghalljuk".

O. V. téved, egyáltalán semmi sem szól a papírokból! Az sokkal beszédesebb, hogy az emberek 80%-a nem vett részt ebben a kutyakomédiában!

"Ha úgy gondolják, hogy komolyan veszik őket, akkor hajlandóak megnyílni és őszintén elmondani, amit gondolnak"

Éppen ezért nem küldték vissza az alkotmány totót a választók, mert tudták, hogy csak a látszat miatt kellett volna válaszolni egyébként is triviális vagy értelmezhetetlen kérdésekre!

aeidennis 2011.03.31. 11:25:31

Szerintem ha a nép legitimálja népszavazással a készülő alkotmányt, akkor jogos követelés lenne, hogy legyen minden egyes módosításról kötelező népszavazás a jövőben. Ugyanakkor ha az istenadta nép úgy nyilatkozna, hogy nincs szükség alkotmányra, akkor ne is legyen. Bár ha jobban belegondolok, ha bármi is a népen múlna már lenne ingyen sör és örök élet.
Én a kutyámat se bíznám 4 millió olyanra aki valóvilágot néz, nemhogy az alkotmányt. :)

tomwar 2011.03.31. 11:25:38

@KG2000:
"Persze lehet becsmérelni a Fidesz kérdőívét, de azt is világosan kell látni, hogy Magyarország elmúlt kb. 1100 évében még soha semmilyen hatalom nem kérdezte meg a népet ilyen széles körben."

Soha, az elmult ezer evben senki nem koltott ennyire haszontalan faszsagra ennyi penzt, szemfenyveszteskent.
EZEK SZERINTED ERTELMES KERDESEK VOLTAK!?!?

Emiksz 2011.03.31. 11:25:42

"Kövér csapatkapitány odamondogat nekik, hogy korábban is csak lesgóllal és doppingolással nyertek tornát. Ez persze nem vonatkozik a kezdőrúgást végző Szilire, akit továbbra is ismeretlen szerződéssel igazoltak. Előtte a bíró is deklarálja, bírná, ha valaki végre visszaadná a sárga és piros kártyáit."

emiksz.blog.hu/2011/03/25/24_null_null

varvizib 2011.03.31. 11:25:44

A Fidesz megkapta azt a két harmados többséget, ami az alkotmányozáshoz kell. Innentől kezdve megvan a felhatalmazás, ez lehet nem kérdéses. Sőt, a 4 év kormányzás leteltéig is szinte azt csinálnak amit akarnak. A következő beleszólási lehetőség majd a következő választásnál / népszavazásnál lesz.

Ilyen idióta tákolmány a választási rendszerünk. Ez van. Amíg ezt birka módjára elfogadjuk, addig kár arról beszélni, hogy egy politikusnak vagy egy pártnak mire van felhatalmazása és mire nem (a szavazólapon úgy emlékszem csak emberekre és pártokra lehet szavazni, nem pedig arra, hogy mi legyen és mi nem). Teljesen megszokott dolog, hogy a választási kampány során tett ígéretekkel köszönőviszonyban sincs a teljesítés. Ahogy az is természetes, hogy egy politikusnak nincs főnöke, aki az első hibáért kirúgná. Akkor meg miért várunk változást?

Maestro 2011.03.31. 11:25:46

Ilyen politikai berendezkedéssel, ahol a poltikusok zömének makulátlannak talán nem mondható múltja (jelene, jövője?) van, ahol folyamatos pártpolitizálás zajlik és a mindenkori kormány a "legtrükkösebben legtöbbet lopni 4 év alatt" játékot játssza, aligha beszélhetünk valós politikai konszenzusról,

Látszatkonszenzus lehet, amögött viszont bizonyosan jól megfontoltan elkövetett banki tranzakciók, valamint tetszőleges telefonosdobozok állnak.

+1: ha már vélemény az alkotmányról. Valószínűleg ez inkább sarkalatos törvény, vagy jogszabály, de a mentelmi jogot etörölném a francba.

Seregbontó 2011.03.31. 11:25:51

Konszenzus??? Ebben az országban töreténelme során sosem volt teljes politikai konszenzus. Még nagy foradalmaink és szabadságharcaink idején sem. Az elmúlt húsz évben pláne nem. Nem is értem hogy lehet egyáltalán ilyesmit szóba hozni. Teljesen nyilvánvaló, hogy olyan világnézeti távolság van az egyes politikai oldalak között, ami semmilyen konszenzusra nem ad lehetőséget.

A Fidesz számára az MSZP vállalhatatlan, az LMP maga támasztott olyan feltételeket, amikről tudni lehetett, hogy a kormánypárt nem emeli be az alkotmányba. A jobbik meg részt vesz a folyamatban. Mellesleg egy népszavazás ebben a témában vagy nem lenne érvényes (nem mennének el), vagy kb. ugyanilyen arányú lenne, ami megint nem jelent legitimációs többletet ahhoz képest, hogy a parlament szavazza meg.

varvizib 2011.03.31. 11:25:55

@f.domino: van egy másik módszer is, amivel ki lehet kérni a nép véleményét, csak valahogy ez utóbbi a XXI. században még mindig nem igazán terjedt el, legalábbis a politika kapcsán.

Ez pedig az internetes fórum és online szavazás.

(Legfőbb probléma ezekkel, hogy alkalmat ad arra, hogy ne csak 4 évente szóljunk bele a politikába, és ne pusztán felületes módon, hanem akár napi szinten is. Ezt politikusaink, akik nem a népet képviselik hanem csak a hatalom kiváltságosai, nyilván nem akarják.)

KG2000 2011.03.31. 11:26:03

@strappa:
"Amikor Gyurcsány meghallotta hogy új alkotmány lesz, rögtön felszólított "a '89-es értékek" védelmére anélkül, hogy akár egy mondat is elérhető lett volna az új alkotmánykoncepcióból. "

Ez nem egy mellékkörülmény, hanem döntő dolog. Értelmes ember számára világos, hogy a bojkottáló pártok lényegileg antidemokratikusak még akkor is, ha nyilván nem 100%-ban használhatatlan minden gondolatuk.

Az, hogy az MSZP mint egy kiskutya követi valódi vezérének, Gy.-nak minden antidemokratikus kampányát, az nem meglepő. Csigagerincűek pártja, akikre tényleg igaz Lázár János megállapítása (ezzel nem azt mondom, hogy Lázár működése nagyon szimpatikus, csakhogy az MSZP vezető politikusai rosszabbak nála). Az viszont szegénységi bizonyítvány az LMP számára, hogy egy az egyben beálltak Gyurcsány mögé. Hiszen válaszhatták volna azt az utat, amit a Jobbik választott alkotmányozás ügyében.

Lasombra 2011.03.31. 11:26:11

arról meg sem próbálnék meg vitázni, hogy mi legitim meg mi nem, az viszont a napnál is világos, hogy a Fidesz kommunikációja, tálalása hazugság.

mondják azt, hogy lesz új alkotmány, leszarjuk a nemzeti, népi legitimációt, nekünk elég legitimáció, hogy van kétharmadunk, azzal meg alkotmányozhatunk. pont.
de ne takarózzanak a néppel, ne mondják, hogy megkérdezték őket, és főleg ne mondják, hogy figyelembe vették, amit mondott a nép, amikor ez bizonyíthatatlan, ködös terep. azt állít a Fidesz, amit csak akar. ha komolyan gondolták volna a nép felhatalmazást, akkor arra tényleg ott van a népszavazás. de tudjuk, hogy 300 forint >>> alkotmány.

ugyanez a helyzet egy halom más Fideszes dologgal:

mondják azt, hogy elvettük a mnyp megtakarításokat, mert kellett, és megtehettük. ne mondják, hogy megmentettük, megvédtük és garantáljuk.

ne mondják, hogy mindenki jobban jár az új szja törvényekkel, azt meg főleg ne tegyék hozzá, hogy ha mással nem is, akkor azzal, hogy hamarabb kitöltik az adóbevallást.

ne mondják azt, hogy megsértette az EU a magyar népet vagy nemzetet, amikor a kormányról beszéltek.

összességében véve, ne beszéljenek a nevemben. a választási törvények szerinti értelemben lehet, hogy kétharmadjuk lett, de amikor úgy általában a magyar nép nevében szólnak, akkor arra úgy 30% körüli hátterük van. vagy még annyi sem, mert sokan "bárkit csak az MSZP-t ne" alapon szavaztak, sokan azóta felébredtek, hogy mit művelnek a Fijjuk, sokan meg kurvára leszarják az egészet, csak ikszeltek.

ennyit a Magyarország = Fidesz premisszáról.

ami meg a tákolmányt illeti, tökmindegy, hányan bólintanak rá, ha objektíven, tudományosan (jogi, történelmi, szociológiai stb szempontból) kimutathatóan egy kalap szar.

Altaïr 2011.03.31. 11:26:15

A népszavazás már csak azért is lenne "jó" és "kívánatos" (főleg balról nézve), mert egyáltalán nem az alkotmányról szólna.

Ugyanúgy mindenki pártalapon népszavazna, mint korábban. Hiába magyaráztad el xy-nak, hogy a vizitdíj ezért vagy azért jó/nem jó, akkor is úgy szavazott, ahogy a kedvenc pártja.

És igen, a '89-es is pártalapon ment: szinte mindenkinek az ellenzéki pártok tetszettek, tehát úgy szavaztak, ahogy azok kérték.

Ettől függetlenül felőlem aztán lehet népszavazás, ha az emeszpé erre akarja elverni az adófizetők négymilliárd forintját.

egyatlagosfelhasznalo 2011.03.31. 11:26:18

Nem mindenki szoci, aki nem szereti a fütyeszt. Lehet, hogy egyszerűen csak van esze, horribile dictu használja is. :-)))

mese-mese-meskete 2011.03.31. 11:26:26

strappa Gyurcsány nagyon jól tudta, hogy milyen lesz ez az alkotmány. Már egy pár húzáson túl voltunk, pl. korlátozták az Alkotmánybíróság hatáskörét.

Most is a legújabb ötlet, hogy 16 évesek is szavazhassanak. 18 éven aluli nem vásárolhat szeszes italt, dohányárut, nem játszhat szerencsejátékot. A lottózóban egyedül nem tartózkodhat!!! (de szavazhatna!)
Jó lenne, ha legalább valami minimális összhang lenne.

Blogger Géza 2011.03.31. 11:26:33

Tény, hogy Magyarország történetében soha nem volt ekkora direkt beleszólása a választópolgároknak az alkotmány szövegébe. Sem 1989-ben, sem 1949-ben, sem előtte.

Az MSZP ma a parlamentben a téma kapcsán eddig egyedül Wittner Máriával tudott foglalkozni.

Ezek után lehet azt mondani, hogy sokkal fontosabb Mesterházy véleménye ebben a kérdésben, mint 920 ezer választópolgár véleménye a visszaküldött kérdőívekben, de valahogy ez kissé abszurd.

Ha arra várnák, hogy majd mind a 4 párt egyetért valamiben, akkor itt soha nem lenne sem alkotmány, sem semmi. Úgy járnánk mint a későfeudális hanyatló Lengyelország.

is 2011.03.31. 11:26:36

"Mi való az alkotmányba? Ami szabályozható, és amit szabályoznak benne. Nincs (értelmes) illemtankódex, hogy mit lehet egy alkotmányban szabályozni, és mit nem (legalábbis a létét határozottan elutasítom)! "

Azert van az alkotmanyozasnak olyan praktikus kerdese, hogy ha betesszuk, akkor az sokaig nem jon ki belole, es ha ezt mas allamok mar megszivtak, akkor mi most miert is tegyuk? Pl. az adoszabalyok barmely emelkedett szelete miert is legyen az alkotmanyban, pont most, amikor EU szinten generalis adoreform kovetkezik, lehet, hogy mar 10 even belul teljesen uj alapokon adozik mindenki. Mi meg itt fogunk allni olyan boszmesegekkel, mint egy alkotmanyban rogzitett adozasi keret. Es ez csak egy. Az alkotmanyjog nem veletlenul tantargy, es konyvtarnyi irodalom. Esszel erdemes nekiallni, nem ilyen hit meg raerzesalapon, meg tiltakozom alapon. Nem tul bolcs hozzaallas azt mondani, hogy barmit bele lehet pakolni az alkotmanyba.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2011.03.31. 11:26:39

Már mi a fenének kellene a hatályos alkotmányban előírt 2/3-os többségnél több, nagyobb legitimáció?
Az álságos konszenzuskeresés mindig is a maszatolás és a felelősség szétterítésének előszobája volt. Hányingerem van tőle, mint a véleményvezér színlelt objektivitásától is.

aritus 2011.03.31. 11:26:41

@KG2000: ja, mert aki a fideszt kritizálja, az csak szoci lehet.

spinat 2011.03.31. 11:26:45

@sztd: addig okés, hogy a Korona egy nemzeti szimbólum, de egy köztárságban a hatalom a néptöl ered. Énfölöttem ne legyen semmilyen hatalama a koronának, akármilyen történelmi hagyomány is ez.

Grigorij Pantyelejevics 2011.03.31. 11:26:47

@Land Ned: "Mennyi is az a kilencszázezer?"

Pont annyi, mint a 2,5 millió a Kossuth téren. Pont annyi, mint a 3 millió, akikkel a Hatalmas Vezér személyesen beszélgetett a 2006-os választás előtt. ... és hajszál pontosan annyi, mint a Hazafias Népfront jelöltjére leadott 99,8 %.

Delinquent 2011.03.31. 11:26:57

En nem lattam a kerdoivet, ezert nem tudok rola nyilatkozni, de csak ugy kivancsisagbol, nem lehetne valamilyen formaban nyilvanossagra hozni a visszakuldott kerdoivek eredmenyet?

nemecsek ernő áruló 2011.03.31. 11:27:04

A fidesz (= Orbán Viktor?) nem szereti hallani az ő véleményével nem egyező megnyilvánulásokat. Ezért is nem kér az ellenzék véleményéből, mindössze csak kirakati bábunak kellenek, ez a napnál világosabb, senki ne próbálja bemesélni az ellenkezőjét! Igencsak elképzelhető, hogy az Alkotmány legitimációja még egy népszavazáson is megbukna, mert amilyen fércmunka, nem csak az MSZP támogatói mennének el nemmel szavazni, hanem nagyon sok jobbos ember is, ezzel pedig saját legitimációjukat kérdőjeleznék meg, és az ellenzéki hangok muníciót kapnának a támadásaikhoz.

Tehát az nyilvánvaló, hogy miért nem kívánják ilyen módon megerősíteni az alkotmányt, mert nem sikerülne. Az viszont teljes sötétség, hogy mi szükség egy új alkotmányra, ha az eddigi '89-es is többé-kevésbé jól működött? És ha szükséges is, mire jó a szentkoronázósdi, ami csak egy szűk, 10%-os támogatottságú párt híveinek lételeme? Miért nem tanulmányozzák más, régebbi demokratikus berendezkedésű országok alkotmányát, ha valóban a demokrácia megerőpsítése a cél? Mi értelme eltávolodni az alkotmány teljes szövegében, és eszmerendszerében a köztársaság eszméjétől? Miért kell katonai berendezkedés felé eltolni az országot (lásd még polgári szolgálat hiánya). Miért kell alkotmányban rögzíteni szociális ellátórendszerek működését, amikor az nem oda való? Miért hagyják el a háború, és az erőszak tilalmát? Miért nem tiltják alkotmányosan a halálbüntetést? Miért kell a vármegyézés? Miért minősítik másodrendű állampolgárnak a gyermektelen párokat? Miért kell tiltani a gyógyászati célú őssejt kutatást?

Napestig sorolhatnám...

Ezekre a kérdésekre sajnos nincs pozitív válasz. Csak a kormányt feltétel nélkül ajnározó felesleges komcsizás, meg nemzetieskedés, ami ugyanaz az idióta játék, amiből állítólag a népnek 2006-ban elege lett.

Hát nem úgy néz ki.

Ha tényleg elege lett volna, akkor most a Kossuth tér úgy nézne ki, mint hétvégén Londonban a Hyde park. (Gyengébbek kedvéért: nem az oxford streetet feldúló punk csürhére gondolok, hanem a 250ezer(!) békés tiltakozóra)

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a magyar nép egyetlen dolgot gyűlöl, de azt igaz őszinte tiszta szívéből: ha a vezetői igent mondanak neki. Ezért tapsol most bőszen az alaptörvénybe iktatandó hazug, álszent, képmutató politikának. Hogy az igazmondás átka soha, még csak fél pillanatra se telepedhessen rá egyetlen magyar politikusra sem!

is 2011.03.31. 11:27:06

@strappa: "Amikor Gyurcsány meghallotta hogy új alkotmány lesz, rögtön felszólított "a '89-es értékek" védelmére anélkül, hogy akár egy mondat is elérhető lett volna az új alkotmánykoncepcióból.

Ilyenekkel még egy jóval hajlékonyabb Fidesz se tudna megállapodni. "

Amikor Orban meghallotta, hogy 300Ft, es jogtechnikailag nem a koltsegvetes resze, onnantol 18 honapon at vegigvitt egy erkolcstelen es vallalhatatlan nepszavazast, es belehajszolta a nep 85%=-at egy hulyesegbe. A parlamentbe nem jart be. Tole nem nagyon varunk es _nem_is_hiszunk_el_ semmilyen hajlekonysegot. Aki ezt elhiszi rola, az eleg naiv. Aki meg meg masokon ker szamon ezek utan barmi hajlekonysagot, az is eleg naiv. A 2008-as nepszavazas ota legkesobb dorzsolt bunozokkel allunk szembe.

is 2011.03.31. 11:27:08

@KG2000: "1989-ben a pártállami országgyűlés szavazta meg a módosítást, "

1990-ben, az SZDSZ-MDF paktumot meg a szabadon megvalasztott Orszaggyules demokratikus kepviseloi (onmagaban nagyobb modositas, mint a mostani), aztan meg 20 evig az AB csiszolta. Ja, ez oregapam bicskaja, csak a nyelet hatszor, a pengejet meg nyolcszor csereltek. Lesz valaha a FIDESZ agit.prop brossuraknak esze is? Ketlem. Mar az MSZMP-nek se jott ossze sosem.

dr. Erika Zangolna 2011.03.31. 11:27:12

én faszt rajzoltam rá és visszaküldtem nekik

ez az átlátszó, manipulatív legitimizációs alibikérdőív ennyit érdemel

tbb 2011.03.31. 11:27:18

Bár a poszt részmegállapításaival általában nem értettem egyet, abban teljesen osztom a véleményed, hogy a fidesznek sokkal látványosabban kellet volna törekednie az ellenzék bevonására az alkotmányozás folyamatába. Mivel ez elmaradt, az alkotmány legitimációját sokkal könnyebb lesz kikezdeni.

ember67 2011.03.31. 11:27:21

@KG2000: mindenre van kifogás.
Ne legyen népszavazás, ne legyen 2 parlament egymás utáni ratifikálás, csak a zárt ajtók mögötti saját emberes feldolgozás. menj te a fenébe, 2002-ben, 2006-ban még a független választási bizottságok számlálását sem fogadta el a fidesz, most fogadja el mindenki a "becsületes" feldolgozást? Egyébként pedig leszarják a legitimitást. Azért kell az új homályos alkotmány, hogy majd a hozzá ragasztott "sarkalatos törvényekkel" fingassák ki a demokrácia csíráit is. Gratula nekik, Wittner Máriát az igazságügyi, Lázárt meg a szociálisügyi minisztérium élére! Zokogni fog itt még a nép Kádárért!!!

(त्वष्टृ) (törölt) 2011.03.31. 11:27:38

Amikor én szavazok, azok mellett teszem le a voksom, akiket a vezetői tisztségekben látni akarok.
Nem én akarom az országot irányítani, hanem olyanokra szándékozom bízni, akiket érdemesnek (utóbbi időkben csak a kisebb rosszra szavaztam) találok, hogy irányítsák az országot, a népet.
teljesen demagóg azt állítani, hogy a nép kormányoz. Az emberek békében akarnak élni, és ha a kormányzat jól működik, nem is igazán foglalkoznak a politikával. Ahogy Lao-ce mondja Wen-ce tollába.
És mint Plutarkhosz írja, az állam olyan, mint egy kígyó. Ha a kígyót a farka irányítja (azaz a nép) akkor maga után húzva összezúzza a fejet. Mikor valójában annak kellene vezetni. A modern képviseleti demokrácia minden vívmánya mellett el kell fogadnunk vezetőinket. nekik pedig felelősen és példamutatóan kellene politizálni.
Rohadt demagóg populisták ülnek most a Parlamentben, akik üzleti befektetésnek tekintik képviselői mandátumukat.
Nem is küldtem vissza a kérdőívet, pedig akartam abban a borítékban egy nyomtatott szót tartalmazó levelet küldeni, miszerint: ANYÁD!
De letettem erről, ez is csak a levélhalmot növelte volna, ami mellett állva Orbán büszkén bizonygathatta volna, hogy a "nép uralkodik". Istenem.

Tidal Wave 2011.03.31. 11:27:43

Alapvetően jó ötlet lenne a népszavazás, csak egy a baj: Sajnos olyan országban élünk, ahol az embereket leginkább a hasuk és a pénztárcájuk foglalkoztatja. Amikor arról volt szó, hogy a Parlament alkosson-e törvényt a határon túli magyarok kedvezményes állampolgárságáról, mindössze 37% ment el voksolni. Amikor arról, hogy fizessünk-e vizitdíjat, akkor meg elment 51%. Sajnos ez van.

Ha garantálni lehetne, hogy a választásra jogosultaknak legalább a fele elmenjen, akkor lenne érdemes népszavazést kiírni. Arra meg semmi szükség, hogy elmenjen 25-30%, és utána meg azért vonják kétségbe az új alkotmány legitimitását, mert hogy kevesen mentek el.

GYF-ék biztosan ezzel a dumával jönnének...

ember67 2011.03.31. 11:27:48

@sztd: A mi való bele kérdés: vallástudósoknak csípi a szemét a keresztény vallás preferálása az alkotmányban. Szabad vallásgyakorlás van, nincs kedves illetve kedvesebb vallás. Gordiuszi csomó: válasz erre-ki kell hagyni. Egyszerű. Épp arról van szó, hogy olyan dolgokat írtak bele, ami nem bele való. Pl: államadósság %.
Nem mindegy mire veszel fel hitelt. Megenni, vagy esetleg vízi erőműre, utakra, alternatív energiaforrások beruházásra. Minek a %-a, mert ha a GDP leesik (lásd válság) akkor esetleg egy fillér további hitel felvétele nélkül is "kicsúszik" a kormány az alkotmányos keretből és az eltervezett értelmes, fejlesztő beruházások hiúsulnak meg.
Pont erről szól a vita: mi a fenének beleírni olyan dolgokat, amik 3 évente változnak, tehát lehetetle, hogy az alkotmány akár 10 évig fennmaradjon.

ember67 2011.03.31. 11:27:50

@strappa: a nem tesz sokat a konszenzusért, az túlzás. Semmit! Szili "csigagerincű" Katalint megvezették, ennyi.
Ha jobbat nem tudnak az előzőtől, ne csináljanak semmit.

Publius Decius Mus 2011.03.31. 11:27:57

Ez a konszenzusos szöveg azért van, mert a bukott baloldal most is bele akarna szólni mindenbe, holott már megkapta az érdemjegyét. A jog világos. Lesz új alkotmány, én ezért is küldtem a fiúkat.

Tartós Béka 2011.03.31. 11:28:00

Kaptak legitimációt tavaly tavasszal, akármennyire is erőlködik a feltűnően egyre gyengébb színvonalú Véleményvezér.
Mindenki pontosan tudhatta, hogy alkotmányozó felhatalmazásuk lesz, ráadásul ők maguk is 2009 óta ismételgetik, hogy nem jó a jelenlegi alkotmány, ezért azt állítani, hogy erről még szó sem volt a választás előtt, közönséges hazugság.

Én a magam részéről pedig kifejezetten elvárom tőlük, hogy alkotmányozzanak, és akármennyire is megy az erőlködés, csak röhögök azokon a próbálkozásokon, hogy majd azért nem lesz legitim az alkotmány, mert az ellenzék tiltakozik.
A kutya ugat, a karaván meg halad.

Squid 2011.03.31. 11:29:22

@P.Guszti: "Sajnálattal közölnöm kell az új alkotmányt népszavazással legitimálni kívánókkal, hogy a jelenlegi alkotmányba ütközne az új alkotmány népszavazással való megerősítése.
Nyilvánvaló, hogy a népszavazás csak az új alkotmány hatálybalépése előtt történhetne, a jelenlegi alkotmány alapján.
Azonban a jelenlegi alkotmány 28/C. § (5 szerint): Nem lehet országos népszavazást tartani:
..
(c) az Alkotmány népszavazásról, népi kezdeményezésről szóló rendelkezéseiről,
..
Viszont az új Alkotmány nyilvánvalóan érinti a régi Alkotmány népszavazást, népi kezdeményezést érintő rendelkezéseit, és ezért egyszerűen alkotmányellenes lenne az új alkotmányról annak hatálybalépése előtt népszavazást rendezni"

Ez nagyon vicces!

Mikor volt a Fidesznek akadály ad hoc bármilyen jogszabályt, rendeletet vagy bármit megváltoztatni (akár visszamenőleg) ha úgy hozta a szükség?

Soha..

Hagyjuk a parasztvakuzást légyszi!

Squid 2011.03.31. 11:29:24

@brabant89: "Hogy szívesen-e, azt nem tudom, de biztos, hogy mindent megtettek a Párt sikeréért.
Csak egy kérdésem marad: akkor ezt miért hívjuk "nemzeti konzultációnak". Mióta áll a magyar nemzet 2,7 millió 18 éven felüli tagból?"

Mármint 920k emberből a 8 millióból ugye? Érdemes belegondolni, hogy a 2/3-hoz képest ez a szám mit jelent, és hova tűnt az 1,9Millió Fidesz szavazó!!!

Ennél jobb közvéleménykutatás nincs sírvaröhögős, hogy publikálják lelkesen mekkora bukta az egész és mi maradt a szavazótáborukból.

Robinzon Kurzor 2011.03.31. 11:29:28

@KG2000:

Az 1989-es alkotmány kidolgozásában benne volt a Fidesz és személyesen Orbán is ... most meg úgy tesz, mintha semmi köze sem lenne hozzá.

És hiába, hogy formailag még pártállami OGY fogadta el, oda már a kerekasztalon kidolgozott szöveg ment és 1990-es MDF-SZDSZ paktum (benne néhány alkotmánymódosítással) bizony legitimálta az egészet.

f.domino 2011.03.31. 11:55:33

@Aerion: Látom, nem érted. Ha nem szerepel az alkotmányban a kereszténység, attól te még lehetsz keresztény, senki sem tiltja meg neked. Senki nem mondja (rajtad kívül) hogy minden értelmes ember ateista volna. Lehet, sőt kell is ideológiai kérdésekben állást foglalni magánemberként. De az alkotmányban TILOS (kéne hogy legyen), mert nem erre való. Ha az alkotmány állást folal egy ideológia mellett (pl kereszténység), az azt jelenti, hogy a más ideológiai nézeteket vallók minimum másodrendű állampolgárok, vagy esetleg erre való hivatkozással akár üldözendők is lehetnek.
De nem is szaporítom a szót, a többség úgyis érti, miről van szó.

f.domino 2011.03.31. 11:55:36

@varvizib: Azzal kiváló képet kaphatunk az aktív internethasználók azon részének véleményéről, akiknek munkájuk mellett még idejük is van ilyenekre. Hogy ezen emberek halmaza hogy viszonyul a társadalom egészéhez (a néphez), az egy érdekes kérdés, gondolom van is sok kutatás ebben a témában, de hogy erre alapozni lehetne bármilyen legitimációt, azt kétlem. (Ha csak nem valamely kizárólag az internet használatot érintő kérdésben)

sztd 2011.03.31. 12:10:49

@ember67:
Az, hogy mit tesznek bele, alapvetően döntés kérdése. Mondhatja az állam, hogy neki mindegy, mit hiszel, dolgozz, adózz, és oldd meg, ahogy tudod.
Mondhatja, hogy azt hiszel, amit akarsz, de jobban preferálom, ha keresztény (iszlám, sííta stb.) a hited.
Mondhatja, hogy lehetsz katolikus, vagy tüzifa, de nincs harmadik út.

Az más kérdés, hogy mit érdemes beleírni az alkotmányba. Az eddigi alkotmány egyértelműen a burkolt ateizmust preferálta, de lehetett keresztényként élni, szóval kétlem, hogy, ha a keresztény eszmerendszert fogja preferálni, akkor majd attól ne lehetne valaki ateista.

Az adósság ügyében igazad van abban, hogy nem mindegy, hogy mit vesz meg az ember, az adósságból, de egy szint után, már szerintem kezd mindegy lenni. A 80%-os államadósságszint 50%-os újraelosztás mellett szerintem egyértelműen sok, és állítólag az 50 %-os újraelosztás is sok. Szóval ideális esetben az adósság szerintem lemegy 30% körülire, (vagy az alattira) és csak szélsőséges esetben (pl. a válság ilyen volt) emelkedik vissza.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása