Véleményvezér

vv

Fidesz: megint a mártír-stratégia

2011.04.06. I 11 komment I Címkék: fidesz media orban kulpol kulfoldi sajto

Az antiszemitizmussal, fasiszta hajlamokkal vádolt első Fidesz-kormány szintén nem volt képes kivédeni a vádakat. A valódi feladat pedig nem a vereségek megideologizálása, hanem azok elkerülése lenne. (Fotó: Der Spiegel)

Megint kezdődik. Az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője tegnap aggályosnak nevezte a magyar médiatörvényt, és további módosításokat javasolt. Pár nappal korábban a Velencei Bizottság fogalmazott meg kemény bírálatot az alkotmányozási gyakorlattal és az alkotmány néhány elemével kapcsolatban. Mindeközben pedig a nyugati sajtóban is megindult a készülő alkotmány jónéhány, konzervatívnak mondott elemével szembeni kritikaáradat. Utóbbihoz várhatóan a kérdésre érzékeny nemzetközi civil szervezetek is csatlakozni fognak.

A magyar kormánynak nem kellene feltétlenül a vonat elé feküdnie.

Inkább az erkölcsi győzelem!

Szögezzük le mindjárt az elején: ezekben a konfliktusokban a magyar kormánynak jónéhány esetben egyértelműen igaza van. Vannak persze teljességgel védhetetlen kormányzati lépések, nem is egy, de a külföldi kritikák közt nagyon sok valóban túlzó és igazságtalan található. Azt is kijelenthetjük, hogy megint a nyugati balodal egyik kedvenc pofozózsákja lettünk, amit már csak passzióból is ütnek.

A helyzet azonban az, hogy a Fidesz-kormány és feltétlen támogatói valamiért mindig csak eddig a pontig képesek eljutni. Miután „leleplezik”, hogy számos bírálat vagy indokolatlan, vagy valamilyen mögöttes érdekből fakad, nem vonnak le ebből semmilyen konkrét lépésre való következtetést. Mind a kormány, mind a kritikákon felháborodó holdudvara szinte kéjjel tetszeleg valamiféle áldozati pózban, az újabb és újabb vesztes csaták után magukat hirdetve ki erkölcsi győztesnek.

Holott a valódi feladat nem a vereségek megideologizálása, hanem azok elkerülése lenne. Nyilvánvalóan káros ugyanis, ha a Magyarországgal szembeni vádak olyan toposzokká válnak, melyeket egy idő után már az ideológiai szempontból nem ellenséges beállítódású sajtótermékek is átvesznek. A kormány mégsem ezt tartja fontosnak. Kiváló példa erre a médiatörvény ügye, ahol a kormány képtelen volt épkézláb védekezési stratégiát összeállítani és végül a tevékenysége kimerült a hazai (!) közvéleménynek szóló buta propagandában.

Kapcsolódó írásunk: Megvagyunk a külföld nélkül is, nem?


Mártír-stratégia

A Véleményvezérnek déjà vu érzése van. 1998 és 2002 között, a folyamatosan antiszemitizmussal és fasiszta hajlamokkal vádolt első Fidesz-kormány szintén nem volt képes kivédeni a nyilvánvalóan nevetséges vádakat. A kormányzása végére teljesen beleragadt a „nacionalista”, „MIÉP-pel kokettáló” imidzsbe, ami aztán jelentős károkat okozott mind a Fidesznek, mind az országnak.

A reakció akkor is a mártírszerepben való tobzódás volt. Akkor is elhitették magukkal és híveikkel, hogy egy nemzetközi balliberális háló csapdájában vergődnek, amivel lehetetlen felvenni harcot. Ez a gondolatmenet persze arra is jó volt, hogy felmentést adjon az önmagát megvédeni képtelen kormány felelőseinek. Sőt, a szörnyű külső ellenség réme még a hátországot is összefogta.

A mártír-stratégia azonban megbukott. Nemcsak azért, mert a kormány a valóban dübörgő gazdaság ellenére veszítette el a 2002-es választást, hanem azért is, mert a Fidesznek utána évekig kellett azon keményen dolgoznia, hogy külföldön is komolyan vegyék a gazdasági, majd politikai ámokfutást rendező szocialista kormánnyal kapcsolatos kritikáit.

Lehet tehát szeretni a mazochista pózokat, de ez a politikában biztosan nem kifizetődő.

survey hosting


Mit is kellene akkor tenni?

A kormánynak komolyan kellene végre vennie azt, hogy a külföldi megítélése igenis sokat számít. Amint azt II. Rákóczi Ferenc a szabadságharc első pillanatától tudta, a kurucoknak mindenáron külső szövetségesekre lett volna szüksége.

A nyugati világban legalább annyi jobboldali ember van, mint mifelénk, és legalább olyan minőségű (khm) jobboldali orgánumok, mint Magyarországon. Legalább őket tudni kellene megszólítani. Megelőző módon, nem megvárva azt, amikor már csak magyarázkodni lehet. És végre ki kellene elemezni, hogy mi is ment félre az előző vereségek alkalmával (ehhez persze legalább házon belül el kell ismerni, hogy azok vereségek voltak). Neadjisten tanulni is lehetne a hibákból.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fg56 2011.04.06. 18:11:56

Orbán azt mondta, hogy ő sosem hazudik, miközben ezt naponta megteszi. Hát mennyire hiteles egy ilyen politikus? Mártír hőst játszik, miközben népét teszi azzá kapkodó és amatőr kormányzásával, ahol nem szakemberek vannak körülötte, hanem pártkatonák. Mit is várhatnánk egy önkritikát nem ismerő kormánytól? Hiába vizionál nagy és erős Magyarországot a Fidesz, hazánk Európában mindig kis állam marad, aki rászorul környezete és az EU segítségére. Ha megjátsszuk az önálló és függetlenségre képes országot, akkor azzal súlyosbodó válságot és munkanélküliséget teremtünk, miközben még nagyobb lyukat üt kormányunk a szegények és a gazdagok között. Így válunk szépen-lassan egy latin-amerikai típusú, elmaradott vadkapitalizmussá. Hát kell ez nekünk?

fogatlan_provokátor 2011.04.06. 18:12:14

Már bocsánat, de az a párt amelyiknek a vezetőinek a kitüntetett barátja Bayer Zsolt, arra hadd mondjam már,hogy kétes elemekkel kokettál! Mert amennyi szavazatot visz nekik, annyit el is veszítenek miatta.
Elhallgatták volna, hogy az ENSZ is vizsgálódik a médiatörvény miatt. Miért? Mit jelent az, hogy nálunk speciális viszonyok vannak? Mi az, hogy depolitizálnák a sajtót? Mindegyik médiaára vonatkozna ez vagy a kormányhoz hű erőknél minden maradna? Központosított hírgyárat hoztak létre ahonnan egyen hírek jönnek ki, amikben minden szép és jó, amikben az ellenzék hazaárulóként jelenik meg ha megemlítik őket.
Hazug, sértett és rosszindulatú banda a Fidesz vezetősége, és nekik alattvalók kellenek nem polgárok, le is szoktak a szóról.
Azt már csak a rajongói tábor veszi be, hogy mártírok, de szerencsére azok is egyre kevesebben vannak.
Aggódom, hogy az EU elnökség után hogyan fogják megtorolni, hogy most mennyi pofont kapnak saját maguk miatt ezek a "mártírok".

Joooe 2011.04.06. 18:12:27

"Vannak persze teljességgel védhetetlen kormányzati lépések, nem is egy"
Teljességgel védhetetlen egy sincs. Olyan van amivel szubjektív szempontok alapján valaki nem ért egyet, de még a legelutasítottabb (általam is) AB korlátozás is védhető sok szempontból.

Szerintem a cikk olyan dologban próbál okoskodni ahol nem igazán lehet, a külföldi média hamis prekoncepciójától csak úgy lehet megszabadulni, hogy folyamatosan cáfolni kell és ha hosszú távon hamisnak bizonyul talán megszűnik az olvasói igény az ilyen mesékre.

A nyugati ember a minden szempontból fejletlenebbnek gondolt keletről ilyen híreket AKAR olvasni... korlátozzák a sajtószabadságot, elnyomás, fasizmus, diktatúra, stb... és "biztos igaz mert az olyan lepukkant ország" alapon el is hiszi. A sajtóban azt lehet nyomatni amire ilyen kereslet van... a véleményvezér komolyan gondolta, hogy bármelyik olvasóiból élő nyugati lap címoldalon hozna egy olyan hírt, hogy Magyarországon olyan médiatörvényt készülnek elfogadni amivel lényegében semmi gond nincs?

A nyugati és a magyar baloldal szövetség él-visszaél ezzel a lehetőséggel és megpróbálja lejáratni az országot/kormányt.
Ez ellen két dolgot lehet tenni:
- másik ciklusban, amikor a bal oldal kormányoz "visszaadni"... inkább ne
- olyan gazdasági, kulturális fejlődést produkálni, hogy kikerüljünk a "lepukkant ország" sablonból és addig meg tűrni a "mártír szerepet" és kitartóan cáfolni a baromságokat.. ez meg vagy sikerül, vagy nem

tarackos 2011.04.06. 18:12:32

Na igen, viszont Zsoltikával a pajzson nehéz lesz elkerülni a vádaskodást. Persze a bakancsok csattogásáról se feledkezzünk meg.

A fidesz egyébként nem jobb, bal, fel, le hanem szimplán gátlástalan, a mostani megnyilvánulásokkal (Tompika, Wittner) pedig még suttyú is.

A vörös testvéreik mellett a helyük, a szemétdombon!

Robinzon Kurzor 2011.04.06. 18:12:41

"A magyar kormánynak nem kellene feltétlenül a vonat elé feküdnie."

Dehogynem.
Ez az egyetlen lehetőség a népszerűség vesztés mérséklésére.

A külső támadások jelentik ma szinte az egyetlen (de mindenképpen az első számú) összetartó erőt a Fidesz-táborban: amíg ezeken lehet túráztatni a politikai aktivitást, addig sem azzal foglalkozni, hogy mi (nem) történt meg abból a tengernyi csodából, amit azonnalra ígértek.

A hivatkozott Mandiner-cikk is kiváló példa erre: nem az a téma, hogy a gárda miért nem kapta meg a beígért két pofonját, vagy hogy hol van a beígért közbiztonság.
Hanem az, hogy egyes nyugati baloldali körök mit hazudnak erről.
(Tipikus kádári propaganda módszer.)

sárkányfő 2011.04.06. 18:13:00

Csak röviden írok, mert vagy átengeditek vagy nem, de azért szerintem azon is érdemes lenne elgondolkodni, hogy a médiatörvény miért ért/ér meg a Fidesznek még egy nemzetközi giga-botrányt is.

A törvény legcsúnyább pontja egyértelműen a nagy hatalmú, egypárti, színfideszes médiahatóság. Ezzel volt/van a legfőbb baja bel-és külföldön mindenkinek. Ha ezt, ami persze messziről is a törvény lényegének látszik, átalakították volna többpártivá, netán független szakmai bizottsággá (nem álfüggetlenné..), akkor azonnal kihúzták volna a támadások méregfogát. Tudják ezt ők is jól. De mégis, eszükben sincs ezt megtenni. Tegnap a Kovács Zoltán már arra hivatkozott, hogy nálunk mások a "civilizációs" sajátosságok, mint nyugaton. Khm, érdekes...

Sajnálom, az ember csak arra tud gondolni, hogy aki ekkora árat képes fizetni valamiért, még azt is vállalja, hogy a nemzetközi diplomáciában páriát csinál magából, és elszigeteli hazáját, annak valamiért nagyon-nagyon fontos az egyszínű médiahatóság.

(A jobbos önfelmentési pszichés algoritmusról lehet beszélni, de nagyon mélyen beágyazódott, nem fog változni. Pl. a médiatörvény kapcsán már elsőre is konzervatív kormányok, németek, franciák, és a legnagyobb nyugati patináns konzervatív lapok mondtak igen csúnyákat, mégis megvolt az önfelmentés. Elnézve pl. a nemzet saját történelméhez való elnéző viszonyát, kimondható, hogy az önmagunk hibáival való szembenézésnek ebben az országban nincs valami erős hagyománya)

sztd 2011.04.06. 18:13:46

Nos, nekem az az érzésem, hogy a Véleményvezér által felvázoltnál rosszabbak a kiinduló állapotok. Először is nem árt abba belegondolni, hogy mennyi ideig tartott a baloldali médiafölényt megtörni, és mi kellett hozzá (a folyamatos munkán és építkezésen kívül nem felejteném el Gyurcsány Ferenc elévülhetetlen érdemeit). Szerintem külföldön ugyanezt elérni legalább ilyen nehéz, de inkább nehezebb, és a kedvező körülmény sem fog fennállni.

Bizonyos kérdések esetén pedig egyszerűen nincs is potenciális szövetséges. Érdekes példa a melegházasság. Vagy házasodhatnak a melegek, mert (egy érv a sok közül) joguk van egymással boldogan élni, vagy nem mert (szintén csak egy érv) az egészséges élethez adott a jog, nem az aberrált félremagyarázásokhoz. A kettő egyszerre nem lehet igaz.
Ha valaki az utóbbi álláspontot gondolja helyesnek (akkor is, ha mások az érvei) nyilvánvalóan szembe megy az európai tendenciákkal. Ez nem jelenti azt, hogy nem neki van igaza, de azt igen, hogy nem lesznek szövetségesei.
Hasonló a helyzet az abortusszal. Függetlenül attól, hogy az abortusz szükséges rossz, vagy gyilkosság, nem lehet egyszerre általánosan tiltani, és általánosan engedélyezni.
Ha valaki közli, hogy kifejezetten szükségtelen, és vállalhatatlan, szinte minden ilyen problémára van emberségesebb megoldás, nyilvánvaló, hogy ezzel az esetleges állásponttal az EU-ban még kevésbé fognak egyetérteni, mint Magyarországon. Vagy az illetőnek van igaza, vagy a többségnek, de támogatásra vagy megértésre egyik esetben sem számíthat, ha elkezdi hirdetni a gondolatait.

syklist · http://hanglepel.wordpress.com/ 2011.04.06. 18:13:50

"Kiváló példa erre a médiatörvény ügye, ahol a kormány képtelen volt épkézláb védekezési stratégiát összeállítani."

Talán mert pont egy ilyen abszurd törvény esetében nem is létezhet hiteles védekezési startégia...

Őszinte Őrült 2011.04.06. 18:14:02

egy év elég volt rájönni, hogy ez a Fidesz-kormány sem tanul a hibáiból. sőt, még arroganciával ("2/3!!") tetézi is

OFF
most hogy az indoklás nélküli felmondásokról kimondták hogy alkotmányellenesek nem lehetne ezt visszamenőleg leverni rajtuk? ha most az akkor tavaly is az volt.
ON

The Drunken Master (a.k.a. Eltiron) 2011.04.06. 18:14:13

" A magyar pedig olyan, mint a kova. Mentül jobban ütik, antul jobban szikrázik. "

Nekem ez a rész jutott hirtelen az eszembe az Egri csillagokból, ami roppant jópofa, kár, hogy már nem a 16. században élünk.

Amúgy nálam igenis működik a dolog; ha külföldivel beszélgetek (ami elég gyakran előfordul), meglehetősen hevesen tudom védeni a kormány, amit pedig amúgy sokszor a pokolra kívánok.

Maestro 2011.04.06. 18:14:19

a cikk tartalmával egyetértek, ugyanakkor:

- oké, hogy eu tagság, integráció, stb, de az eu-nak lényege az is, hogy az államok megőrzik szuverenitásukat. Ha betűről betűre nem kimutatható az, hogy az új alkotmány vagy akármelyik törvény sérti az uniós alapelveket (amik le vannak írva), akkor az bizony kifelé legitim, befelé meg ugye megint más a helyzet.

Arra akarok kilyukadni, hogy külföldnek mi a f.sz köze van a magyar alkotmányhoz (ez számomra kérdés, szóval aki tudja, mondja)?





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása