Véleményvezér

vv

Fidesz, nyugdíjasfóbia

2011.04.14. I 116 komment I Címkék: mszp fidesz nyugdíjasok posztkommunizmus

Úgy tűnik, vannak dolgok, amiken még a kétharmad sem változtat. A Fidesz-kormány sem mer az öregségi nyugdíjasok juttatásaihoz nyúlni.

Ismét egy kicsit több konkrétumot tudtunk meg a Széll Kálmán-tervről. Sajnos tényleg csak egy kicsivel többet, hiszen Matolcsy György tegnapi sajtótájékoztatóján igen kevés új részletet ismerhettünk meg az egy hónappal ezelőtti bejelentésekhez képest.

Számos kulcselemmel kapcsolatban továbbra is homályosak a részletek. Az viszont már most világosan kirajzolódik, hogy a Fidesznek a nyugdíjasoktól való félelme, amit a Véleményvezér igen nehezményez, továbbra is meghatározó gazdaságpolitikai szempont marad.

A jó hír...

Kezdjük a jó hírrel: Matolcsy György bejelentése alapján a kormány nagyon határozottan fog eljárni a korábban óriási mértékű korengedményes öregségi, illetve rokkantnyugdíjak kapcsán.

A lényeg a korengedményen van: Matolcsy ígérete szerint gyakorlatilag meg fogják szüntetni a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjak intézményét – azok számára, akik még nem nyugdíjasok. Nagyon fontos lépés ez, és ha a kormány valóban tartja is magát ehhez az elkövetkezendő években, akkor annak rendkívül pozitív hosszútávú hatásai lesznek. De ezek a hatások valóban csak hosszú távon fognak jelentkezni.

Érdemes azonban tisztázni: ez az intézkedés egyedül a jelenleg még aktív korosztályokat érinti.

Kapcsolódó írásunk: Orbán Viktor Horn Gyula nyomdokain


...és a rossz

A jelenlegi gazdasági helyzetünk szempontjából a problémát azonban nem a még aktívak, hanem azok jelentik, akik már öregségi nyugdíjba mentek.

Ahogyan azt már többször leírtuk, a békés rendszerváltozásnak (és az MSZP politikai dominanciájának) az egyik ára éppen a korengedményes nyugdíjak számának elszabadulása volt. A 45 évesen nyugdíjba ment bányászok, nehézipari munkások, és a rendszerváltozás egyéb úgynevezett vesztesei által kitaposott úton idő előtt nyugdíjba menők mostanra a többi öregségi nyugdíjassal összenőve egy szent tehénnek tekintett választói blokkot képviselnek. Hosszú ideig a szocialisták hatalmának fő tartóoszlopai voltak, mára azonban a Fidesz is intenzíven verseng a kegyeikért.

Ahogy Matolcsytól a tegnapi sajtóttájékoztatón megtudtuk: a kormány megfontolta, de megvalósíthatatlannak ítélte az ő juttatásaik csökkentését, jogosultságuk felülvizsgálatát.

De miért rossz?

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkezendő ínséges években (mert Matolcsyn kívül senki nem látta még azt a számítást, ami azt sugallja, hogy a magyar gazdaság valóban képes lenne 4%-kal növekedni, sőt, a Véleményvezér által megkérdezett mértékadó elemzők szerint, a 3% is egyre távolabbinak tűnik) továbbra is az igencsak vékonyka aktív rétegnek kell a velük majdnem azonos méretű nyugdíjasréteget eltartania. Vagyis a nyugdíjasok érinthetetlennek ítélt juttatásainak a szinten tartását finanszíroznia.

web survey


Ez magyarra fordítva annyit jelent, hogy a Fidesz-kormány is inkább vállalja az aktív népesség implicit terheinek növekedését, semmint hogy az öregségi nyugdíjasok juttatásaihoz nyúlna.

Úgy tűnik, vannak dolgok, amiken még a kétharmad sem változtat. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.04.14. 10:06:15

@simonmondja.: Ugye te sem szeretnéd, ha egy 65 éves tűzoltó próbálna kimenteni Téged a tűzből??

fidesz friend 2011.04.14. 10:06:18

Disztingválni kell: az, aki 20-25 év után ment nyugdíjba, nem azonos azzal, aki 40-45 év (és annyival több járulékfizetés!) után.
a valódi és a mondvacsinált "öregségi nyugdíj" összemosása súlyos hiba - ebben a Véleményvezérnek is markáns különbséget kell tennie, különben megint csak nyuggerezés lesz a dolog vége.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 10:06:24

Eleve nem szabadna több pénzt kifizetni nyugdíjra, mint amennyi járulékot összesen befizetnek az aktívak. Ehhez nyilván súlyos nyugdíjcsökkentésre lenne szükség, de hát meg kellene érteni, hogy most kapnak összesen jogtalanul többet a nyugdíjasok, és nem az lenne a szemétség, ha elveszik ezt tőlük, hanem az, ha ez így marad.

mojszejew 2011.04.14. 12:55:12

Nem értem, ha én 30 évig pancsoltam külömb féle izotopokban, miért nem mehetek korkedvezménnyel nyugdijba. A Nyugdij Intézet, már megküldte Budapestről, hogy 2010. 08.10.-től mehetek nyugdijba, de furcsa módon, még mindig nem mehetek el, mivel 59 éves vagyok és ugye a korhatár 62 év. Az, hogy a munkám az egészségemet rongálja teljen magánügyem lett. Több dolguk lesz a "Temetkezési Vállalatoknak!
"Szivből" Gratulálok és Matolcsynak üzenem 30 évig ne az asztal mögött ülve hozza a döntéseket,hanem laborasztal mögül, izotoppal és nem iratokkal körülvéve. Nem hiába esik a népszerűsége a FIDESZ-nek.

OkoskaTo:rp 2011.04.14. 12:55:23

A nyugdíj adóalapba vonása (felbruttósítása)?
Közszférában, állami cégeknél a nyugdíj melletti foglalkoztatás engedélyezése csak akkor, ha nincs aktív korú jelentkező?
Olyan nyugdíjtábla (a már nyugdíjazottaknak), amiben a szolgálati évek száma sokkal súlyosabban jelentkezik, tehát megbünteti a 38 éves nyugdíjasokat? (Igen. Vissza lehet menni dolgozni.)
Az új alkotmányban nemcsak a költségvetési főösszeg, hanem a nyugdíjalap elsődleges nullszaldóját is kötelezővé tenni [tehát nem fizetünk ki több nyugdíjat, mint amennyi járulék befolyik.]?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.14. 12:55:28

@Mitya Ivanov:
@Devil:

Szerintem, az a 60 éves rendőr, vagy tűzoltó pont olyan jó takarítónőnek,
mint a többi 60 éves, aki szintén ki lett penderítve az eredeti szakmájából.

Mehet takarítani, amíg ki lesz a korhatár.

A többieket se sajnálja senki.
Menjen trafikosnak, vagy neveljen csirkét.

Miért kéne egy életen át eltartanunk ?
Átképzés, váltás, ágyő...

mokkaczuka 2011.04.14. 12:55:32

Ilyen az ország összetétele. Mindenkinek büdös volt a gyerekvállalás, inkább tartott helyette kutyát, az egész egy pilótajáték, ahol az utolsó befizetők már nem kapnak vissza semmit. Az utánuk következők meg elhúznak innen. Magyarországot egy az egyben le lehet húzni a slózin. Tíz év, és Szomália lesz, barikádokkal, utcai harcokkal, gengekkel. Ha csak meg nem szállja valaki, és meg nem mondja erővel, hogy basszátok meg, márpedig mostantól így lesz. Ebben az országban csak akkor volt rend, ha megmondták, mit kell csinálni.

eloszto · http://eloszto.hu 2011.04.14. 12:55:37

@fireman4: szerintem soha, senki épeszű ember nem sajnálta még az előrehozott nyugdíjat a tűzoltóktól. Tőlük nem, másokkal más a helyzet.

kadarnepe 2011.04.14. 12:55:40

@Mitya Ivanov: emlékeim szerint Gyurcsányék hoztak egy olyan szabályt, ha a nyugdíjas munka mellett dolgozva minimálbérnél többet keres, akkor a nyugdíja felfüggesztődik, járulékot is kell fizetni, ez viszont növeli a nyugdíjának az összegét amikor ténylegesen abbahagyja a munkát.

Jaffar 2011.04.14. 12:55:54

@ayatollah:
3000-et mi? Szerencsétlen. Vagy, ha valaki annyit is kapna, akkor valszeg megdolgozott érte és valszeg böven 4000 felett keresett nettoban, mert a 3000-es nettohoz kb annyi fizu kell. Ausztriában a "minimálnyugdíj" 780€ és kb ennyibe kerül egy lakás bérlése + rezsi. Ennek fényében a 300€-s nyugdíj nem is olyan rossz. Ha meg saját kéród van, akkor gazdagabb vagy, mint az osztrákok többsége........................

Miért is nem a román, szlovák, ukrán nyugdíjakkal példálózol?

bájgúnár 2011.04.14. 12:55:59

Én 40 éves munkaviszonnyal mentem el korkedvezményes nyugdijba.A cégem és jómagam 3 év nyugdijamat fizettem be előre az állambácsinak mivel ennyi évvel mentem előbb nyugeszba.Tehát 62 éves koromig a saját pénzemet kaptam vissza nyugdíjként!Azért jó ha tudják hogy a magáncégeknél nem az állambácsi fizeti a tényleges nyugeszig a nyugdijakat.Az állami cégeknél igen!De nekeverjék a kettőt.Amúgy a voltbányászok már rég elérték a tényleges nyugeszt kár ezen lovagolni.

laci_52 2011.04.14. 12:56:11

A cikkírónak fogalma sincs a nyugdíjasok többségének helyzetéről! Akinek 100 ezer a nyugdíja - ez jónak számít - és egyedül él, a lakásrezsi kifizetése után kajára is csak szűkösen jut. A gyógyszereit is meg kell vennie, ha nem akarja feldobni a talpát. Ha egészsége engedi, valami munka után kell néznie. Tényleg jól élnek a nyugdíjasok?
Inkább arról beszéljünk, miért mehetnek a nők 40 év szolgálati idő után nyugdíjba és a férfiak miért nem? A nemek közötti megkülönböztetést semmi sem indokolja. Hiszen azt is tudjuk, hogy a nők várhatóan tovább élnek.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2011.04.14. 12:56:16

@ayatollah:

Háromezer eurós nyugdíj Ausztriában?

Tudnál valami konkrét példát is mondani? Hány év után, milyen beosztásból és főleg: milyen fizetéssel rendelkezett az, akinek ennyi a nyugdíja? És az ottani nyugdíjasok hány százalékának van ilyen jövedelme?

Köszi.

kadarnepe 2011.04.14. 12:56:19

@Sir Galahad: "amíg a nyugdíjasok szavazati jogát nem vonják meg, nagyjából így is lesz. Lehet rajta sajnálkozni, vagy örülni neki, a tény tény marad: nem lesz olyan kormány, amelyik kamikazeként, a biztos bukás tudatában nekimegy ekkora embertömegnek. "

A Bajnai kormány nekiment, visszavonta a 13. havi nyugdíjat, bónuszként még a közalkalmazottaktól a 13. havi fizetés jó részét és a jutalmat is.

Visszatérve a tegnapi témához, volt ilyen kormány, csak Orbán ilyen gyáva 2/3 birtokában.

hha96 (törölt) 2011.04.14. 12:56:40

Ejj, megint sok itt a funkcionális analfabéta.

Az vagyon írva, hogy azoktól a korengedményesektől vegyék el/csökkentsék a nyugdíjukat, akik a nyugdíj mellett dolgoznak (esetleg neadj' Isten cégtulajdonosok és osztralékot vesznek fel). Ergó "mégse öregdtek" meg annyira 45-50 évesen, hogy ne tudnának dolgozni.
Szó sincs arról az ércbányászról, aki csak a nyugdíjából éldegél és képtelen mellette munkát vállalni.

Captain Kloss 2011.04.14. 12:56:45

@Zabalint:
Az nem volt jogtalan amikor a mai nyugdíjas akkor még aktív, adójából fizették, az óvodád, iskoláid, a gyógyszered, amikor gyerekként beteg voltál, a diákjegyed, amivel leugrottál a Balatonra stb....

kadarnepe 2011.04.14. 12:56:50

@sebessegmanias: "A gyerekek után járó szavazati jog erre megoldás lenne, mert jelentősen csökkenne a nyugdíjasok súlya, csak hát ódszkodik tőle a többség."

Ha már ez a cél, akkor elő a farbával, függjön a szavazati jog a befizetett SZJA-tól! Habár én kiegyezek a világon elterjedt jelenlegi rendszerrel, az SZJA függő szavazati jog egyértelmű és átlátható lenne, valamint az ösztönzők is a jó irányba mutatnának.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2011.04.14. 12:56:59

A másik dolog, hogy évente a nyugdíjemelés százalékban van meghatározva!

Ami így igazságtalan, mert egy 28500 forintos nyugdíjhoz képest, az élelmiszer inflációs aránya, a rezsi aránya jobban nő, mint egy 300 ezer forintot kapó nyugdíjasnak....

A 28500 forintos nyugdíj 10% emelés után, 31 000 forintot fog kapni, a 300 ezres 330 ezret...

Míg a kicsi nyugdíjas, kevesebb kenyeret tud majd megvenni, addig a nagy nyugdíjasnak arányaiban több kenyérre futja, így... nem inflációs emelés történt!

Akkor történne helyes emelés, ha az élelmiszer és a rezsi költségek aránya nem változna a kiindulási nyugdíjaknál!

Ez a legfőbb oka, hogy a nyugdíjrendszerek bebuknak... mert nem arányos emelés van... és vagy a kisnyugdíjasoknak sérül az emberi méltósághoz való joga, vagy pedig deficitessé teszik a rendszert a nagy nyugdíjasok!

De az államháztartási hiány növekedéséért is ez a felelős... Mert végső soron az infláció az a pénzkibocsátás, ami hiány volt az államháztartás részére, és ezt a hiányt megnövelik a hiány arányos mértékével... Tehát exponenciálisan fog nőni a hiány minden évben a közalkalmazottak értékmegörzési jövedelem emelése miatt, mert rosszul alkalmazzák az inflációt!

A jövedelmeknél a valós inflációs emelést kellene alkalmazni... nem a mindenkinek ugyan annyi százalékot...

Halál Bika 2011.04.14. 12:57:05

@Devil: "60 eves rendor fog szaladgalni a 20 eves betoro utan? "

Amerikai zsarufilmek visszatérő témája hogy az öreg rendőr nem akar nyugdíjba menni. Sőt, irodai munkát sem akar . . .

Volt amerikai főnököm, 65 éves volt amikor elment a cégtől. Kérdeztem hogy nyugdíjba megy-e. Röhögve kérdezte hogy "Nyugdíjba? Nem vagyok én még temetőbe való!".

De persze az USA szar meg fos meg izé. Csak éppen ott másfélszer annyian dolgoznak az aktívak között mint itthon - és adóznak is.

nyomasek 2011.04.14. 12:57:16

Nagyjából 4-5 éve mondogatom hogy a megoldás 3 dologban van:
1. cenzus bevezetése adófizetés alapon
2. visszahívható képviselői státusz bevezetése
3. pártlisták törlése

asola 2011.04.14. 12:57:20

Ebben a képviseleti demokráciának nevezett katyvaszban teljesen esélytelen ennek a problémának a kezelése.

Amíg a kecske szavazhat a káposztáról (nyugdíjas a nyugdíjáról), akkor értelemszerűen a szavazatvadász politikusaink egy másodpercre nem fognak szembemenni velük.

1 db Magyarország 2011.04.14. 12:57:24

@Devil: katonaságnál 9 adminisztratív/egyéb dolgozó jut 1 db "harcoló" katonára. Az a 9 meg ne mehessen már nyugdíjba 40 évesen az irodából, könyörgöm.

Bányászok vagy tűzoltók más téma (bár bányászból talán ha 150-200 dolgozhat még az országban, szal az nem téma), de nekik meg életpályamodell kéne a korengedményes nyugdíj helyett.

A Fidesz egyik legjobb döntése hogy végre megszünteti azt, hogy az aktívak kivételezett része nevetségesen hamar, ereje teljében mehessen nyugdíjba, miközben ezt a magas TB-járulékokból meg a kevésbé szerencsések magas nyugdíjkorhatárából finanszírozzuk.

carlo68 2011.04.14. 12:57:27

Tisztességes és arányos bérezést kellene bevezetni,hogy a lakosság lecsúszó 70%-a is tudjon fogyasztani,ami gazdasági fellendülést és munkahelyeket teremtene,valamint vissza kellene térni a többkulcsos személyi jövedelemadóra,amiben a felső kulcs egymillió felett 50% lenne.

Laciii 2011.04.14. 12:57:30

@VaTi:
És mit szólt ahhoz, hogy akkor ezután az eddigi nyugdíj 75%-át kapná?

Zarathu 2011.04.14. 12:57:42

A korengedményes nyugdíj megszűntetésével kapcsolatban felejtsük már el ezt a „majd a 65 éves tűzoltó fog kimenteni?”, meg a „60 éves rendőr hogyan kapja el a 20 éves betörőt?” demagóg dumákat.

Rengeteg olyan dolog/munka van az életbe, amelyet fiatalon hatékonyan lehet végezni, idősebben pedig nem. A megoldás szerintem az átképzés. Gondoskodjon a rendszer arról, hogy a határkort elért rendőrnek/tűzoltónak stb. lehetősége legyen más munkakörben dolgozni. (Akár pékként, kinek mi fekszik.)

Az élsportolók sem „élsportolnak” 40 évesen, és nem is mennek nyugdíjba!
A hajókon, repülőkön dolgozók többsége sem „aggastyán”.

A megszüntetéssel kapcsolatos problémát én ott látom, hogy az érintettek jelentős részénél (rendőrség, katonaság, tűzoltóság, bányászok…) a kedvezményes nyugdíjkorhatár egyfajta szerződés része volt. A kedvezményes nyugdíjkorhatár az átlagnál rosszabb munkakörülmények (munkakörnyezet, munkaidő beosztás, életvitel korlátozások) ellentételezésére szolgál a pénzbeli javadalmazás helyett.

Természetesen ezen technológia megléte úgy igazságtalan, ahogy van. A röntgenorvosnak is szar, jóval 40 óra felett dol mégsem mehet hamarabb nyugdíjba.

Szóval, én is a megszüntetés mellett vagyok, de szerintem ezt nem lehet megoldani egy tollvonással.

ftk 2011.04.14. 12:57:47

Zabalint, a magam részéről nem keresek annyit, hogy el tudjam tartani a gyerekeim mellett a szüleimet is. Mert ha súlyos nyugdíjcsökkentés jön, akkor a kisnyugdíjas egyértelműen éhen hal (hacsak nem tartja el a gyereke), a középnyugdíjasnak egyértelműen kisegítés kell, hogy ne haljon éhen (azaz csak félig kell hogy eltartsa a gyereke), a "nagynyugdíjas" esetleg átvészeli maga is, de azért valljuk be, nem ők vannak a legtöbben.
...és ha a boldogtalan nyugdíjasnak neadjisten nincs gyereke? vagy munkanélküli gyerekei vannak?
(Egyébként értem, amit mondasz. Elvben egyet is értek vele. De a valóságban egy pöttyet kevésbé szépen nézne ki, mint itt a blogon.)

Zarathu 2011.04.14. 12:57:55

@fg56:
"Látszik a cikken, hogy az írója még igen messze lehet a nyugdíj korhatártól, soha nem végzett kemény fizikai munkát, amibe bizony idő előtt (pl. bányászat) bele lehet rokkanni és 50 felett már nem lehet végezni egészségkárosodás nélkül."

Erre nem a korkedvezményes nyugdíj a megoldás, hanem az, hogy a "bányavállalat" fizzesse ki azt az összeget a bányásznak amennyit a munkája valójában ér.
Így a félretett pénzéből akár önnyugdíjjazhatná is magát.

Jelenleg a bányavállalat használja az "olcsó" munkaerőt, majd a társadalom fizeti ki a "bányászát" amikor az korkedvezményes nyugdíjba vonul.

eMJe 2011.04.14. 12:57:58

Részben egyetértek. A sok irodista aktatológató rendőr, tűzoltó ne menjen hamarabb nyugdíjba, de az, aki nap mint nap kockáztatja az életét, hullákat szed ki autóból stb., annak véleményem szerint járjon a nyugdíj, feltéve, ha nem vállal mellette munkát. Esetleg áttenni adminisztratív munkakörbe. Azért ne egy hatvanéves szaladgáljon már a bűnözők után, ne ő menjen be lángoló házba menteni stb.

qwertzu 2011.04.14. 12:58:02

Legalább egy dolgot mindenképpen meg kéne lépni: akinek állása van és fizetést kap, az ne kaphasson nyugdíjat. Ha valaki munkájára akkora szükség van azt fizessék meg annyira, hogy megérje neki nyugdíj helyett dolgozni, és fizesse az összes járulékot ugyanúgy mint az összes dolgozó, de jelenleg a nyugdíj mellett dolgozók durván torzítják a munkaerőpiacot, és nagy pénzügyi terhet is jelentenek.

Joooe 2011.04.14. 12:58:06

@Zabalint: ez nem igaz, a magánnyugíjpénztárak által okozott hiány nélkül már jó közelítéssel nullszaldós a nyugdíjkassza. Így (és különösen a szociális jellegű nyugdíjak visszavágásával) simán megvalósítható az amennyi járulékbevétel, annyi nyugdíjkifizetés elv nyugdíjcsökkentés vagy járulékemelés nélkül, és ezt a célt már matolcsy és orbán is megerősítette.

Ennek az lenne a legnagyobb haszna szerintem, hogy egyrészt csak olyan mértékben emelkednek a nyugdíjak, ahogy a bérek(=járulékbefizetések), legyen az infláció alatt vagy felett, másrészt nincs az ingyenpénz illúziója, a nyugdíjas csak úgy követelhet nagyobb nyugdíjemelést ha tudomásul veszi hogy ez járulékemeléssel jár... erős fékezőerő hogy más választói csoportokat automatikusan hátrányosan érint.
Szóval remélem megvalósul, de nagyon sajnálom hogy az alkotmányba nem került bele a járulék=nyugdíj elv.

timarg · http://sas2.elte.hu/tg 2011.04.14. 12:58:09

@gombosg: "Egyébként, ha csökkentik a nyugdíjakat, akkor a TB-járulékok csökkennek." - Nem okvetlenül, ugyanis pillanatnyilag a TB-járulékok NEM fedezik a kifizetett nyugdíjakat.

Az hogy "jogtalanul kapnak-e többet a nyugdíjasok" (Zabalint), vagy "ócska népellenes demagógia ezt az ínséges nyugdíjszintet még lejjebb kívánni" (ayatollah) önmagában nehezen értelmezhető. Azt kell megérteni, hogy azért jutottunk ide (és bőven van még lejjebb!) mert NINCS ELÉG GYEREK, és ez az állapot 20-30 éve tart.

A mai (és jövendő) nyugdíjasok mondhatják, hogy "becsülettel ledolgoztam az életemet, nekem ez JÁR". Nem. Akkor JÁR, ha a becsülettel ledolgozott életbe 2-3, de legkevesebb 1 gyerek is belefért. Egyébként JUT, ha jut.

Vincenzo testvér 2011.04.14. 12:58:13

Gyermekeim, amint egy picit is csökkentené a fidesz a nyugdíjakat, azonnal ráharapnának a szocik. Így szokták. Legalább egy választás elment azon, hogy a fidesz nem nyalta ki a nyugdíjasok fenekét, plusz még a 2002-es önkormányzati.

A vátozást az jelentheti, hogy miután elhangzott a 13. és 14. havi nyugdíj ígérete, már maguk a nyugdíjasok sem hisznek egyik oldalnak sem.

Több imerősöm, aki mostanában ment nyugdíjba, örömmel mesélte, hogy magasabb nyugdíjat kap, mint amennyi a fizetése volt.

A többszázezer rokkantnyugdíjas között lenne mit keresni, például ha valaki rokkant, akkor más jövedelme (kivéve esetleg a megrokkanás előtti időszak jogdíjai) ne lehessen. Nálunk a fél falu rokkantnyugdíjas a biztonság kedvéért, és persze látom, hogy mellesleg milyen szorgalommal művelik a földet vagy dolgoznak feketén.

people63 2011.04.14. 12:58:18

szeretnék ott állni,mikor a busz indulása előtt odatolakszik az ajtóhoz a 65éves bácsika tökéletes reflexekkel jó hallással stb..és mondja:tessenek előre engedni ÉN VAGYOK AZ AUTÓBUSZ VEZETŐJE!!!

Kerámia_53 2011.04.14. 12:58:25

Nem a nyugdíjakat kellene elvenni azoktól, akik 25-45 évet dolgoztak érte, hanem az ingyenélő tücsköktől kellene MINDENFÉLA "segílyt" és egyebeket megvonni, a börtönöket önfenntartóvá tenni!!!

gyárvárosi 2011.04.14. 12:58:31

Most egy éve mentem nyugdíjba, hatvanévesen. Negyven két és fél év igazolt munkaviszonnyal, amiből 30évet három műszakban, fizikai munkával töltöttem.Az utolsó tizenöt évet 6+2-es munkarendben. A fiatal beíróknak kívánom, nekik is legyen lehetőségük, hogy mondjuk hajnali háromkor javíthassanak egy CNC programot, állíthassák be hozzá a gyártósort.
Nem cikizésből írom, mert ez azt jelenti, hogy van-lesz munkájuk, megélhetésük, eltudják tartani a családjukat, és a magamfajta "kriptaszökevényeket"!
A mi befizetéseinkből fizették az előző generáció nyugdíját, sőt a mai harcos fiatalok ingyenes iskoláztatását is!( Ami remélem megmarad!)
És nem a magamfajta "vén hülyék" voltunk azok, akik miatt az utolsó húsz évben ekkora lett az államadósság, azok a "vén (és fiatal) hülyék" ma is az országházban, a minisztériumokban vezető beosztásokban vannak, akik ezt a csodálatos előrevivő gazdaságpolitikát vezényelték, vezénylik!
És hamár a nyugdíjas ne kapjon többet, mint a befizetések, akkor a fiatal egyetemista is járuljon hozzá a képzési költségeihez?!
Vajon azt nem a szülei, a nyugdíjas nagyszülei fogják állni?!

portugéza 2011.04.14. 12:58:37

@fg56: "Rengeteg aktív korú ember tudna és szeretne dolgozni Magyarországon, de nem tud elhelyezkedni."

Ez a kulcsmondat!

És a kevés, 100%-ban bejelentett, méltányosan fizető állás oka a közterhek magas szintje. A nettó fizetés kb. duplájába kerül valakit legálisan alkalmazni. Ezt kellene csökkenteni, de ugyebár ez az inaktívak (köztük a mostani nyugdíjasok) ellátásainak csökkenésével járna együtt. És körbe is értünk.

Sajnos a 9,9 millió ember közös kasszán van, akár tetszik, akár nem. Rendszerszinten kell látni a dolgokat.

Amúgy a minimálbér megléte is a foglalkoztatottság ellen hat.

Nem beszélve arról az irritáló jelenségről, amikor nyugdíj mellett továbbfoglalkoztatnak valakit, ugyanott, ugyanabban a munkakörben. Ha már nyugdíjas, pihenjen otthon, ne vegye el a helyet a fiatalok elől. Ráadásul a munkamorál sem példás ilyen esetekben, ezek már megkeseredett emberek. Ne rontsák itt a levegőt! Kapják a nyugdíjat, utazási kedvezményt plusz a fizetést. A fiatalok persze meg boldoguljanak, ahogy tudnak, meg fizessék az ilyenek nyugdíját is.

midway 2011.04.14. 12:58:41

Úgy godolom, hogy sokan, a kormánytól a "zemberekig" rosszul ülnek a lovon. A nyugdíjasokat nem a jelenlegi aktív korosztály tartja el. Aki 40-50 évet dolgozott és befizette a megfelelő járulékokat azt szeretné ma visszakapni a mai nyugdíjas. De hová lett a pénz, amit a mai nyugdíjasok hajdan befizettek? Ellopta a múlt és a jelen rendszer. (A "kommunisták"-tól kezdve a narancsuralmi rendszerig bezárólag. ) A jelenlegi aktiv korosztályok természetesen használják azokat az erőforrásokat, melyeket az őt megelőző korosztályok halmoztak fel. Na már ha nem akarják eltartani az előző korosztályokat, akkor mondjanak le mindazon erőforrásokról amelyeket az előző korosztályok alkottak, gyüjtöttek. A ma aktiv korosztályok ne használják az euklédeszi geometriától kezdve a számítástechnika mai vivmányig semmit, hiszen ezeket döntő többségében (de az alapokat biztos nem) nem a mai korosztályok alkották meg. Tessék visszamenni a kőbaltáig és onnan mindent újra felépíteni!!!! De ekkor és csak is ekkor mondhatják a ma aktív korosztályok, hogy nincs semmi kötelességük a mai nyugdíjasokkal szemben. Nincs kötelességük anyukkal, apjukkal szemben. - "Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú életű legyél ezen a földön."

apose 2011.04.14. 12:58:44

Itt az a legnagyobb baj, hogy azok a korkedvezményes nyugdíjasok akik a nyugdíj mellett /bizt.őr,portás,tanácsadó stb./munkát vállalnak, elveszik a többi álláskereső elől a munkalehetőséget, azoknak fel kell függeszteni a nyugdíj folyósítását! Döntse el munkabér vagy nyugdíj. Mind a kettő nem jár együtt.

bombadil 2011.04.14. 12:58:50

Csak a közvetlen környezetemben 3 olyan ember is van, akik ál-rokkantnyugdíjasok, és lényegesen jobban élnek feketmunkákból, mint én, a bérből élő.
...és ezt nem irigységből írom, hanem sokak okulására. Ez ma Magyarország, 2011-ben.
1 keresőre 3 ál-rokkantnyugdíjas.
No comment.

7esbusz 2011.04.14. 12:58:52

Nagyon gyengus érvek ezek a 60 éves tűzoltó hogy ment ki valakit, vagy a rendőr hogy kap le bűnözőket. Más országokban is tudják foglalkoztatni az idősebb tűzoltókat és rendőröket.
Ami meg a nyugdíjat illeti, már egy ilyen cikk is elég, hogy idejöjjenek háborogni a nyugdíjasok, hogy "ne a zemberektől vegyék el" Akkor persze nem háborognak, amikor ingyen utaznak, akkor sem amikor ingyen veszik igénybe a TB-t. Mer' az jár nekik. Ilyen egy ország ez. Minden jár mindenkinek. Csak fizetni nem akar senki.

IHCS 2011.04.14. 12:59:02

Úgy tesztek, mintha a Véleményvezér stábja sosem tanult volna politikai gazdaságtant.

Ha a FIDESZ rátámad a nyugdíjasokra, akkor annak következménye nem a rövid távú egyensúly, hanem a 2014-es "jóléti ellenforradalom", ahol az MSZP visszatér és visszacsinál, sőt túllendül.
Közgazdaságilag tökéletesen értelmetlen megoldás. A FIDESZ mást csinál. A fogyasztásánál veszi vissza a nyugdíjastól, lásd egészségügyi -120 Mrd. Na ki veszi azt igénybe? Naná, hogy főleg a nyugdíjas.

Tudom jobb lenne, átláthatóbb és hatékonyabb, ha elinflálná a nyugdíjat vagy ha egyszerűen elvenni, de az túl nyilvánvaló, így legfeljebb csak 3 évig lenne produktív. Politikai gazdasági okokból még kevésbé hozná a költségvetés strukturális egyenlegének javulását, mint a bankadó, mert a "jóléti ellen"- kultúrák mindig túllendülnek.

Annak, hogy ne klét nyugdíjas párt versengjen a választók kegyeiért egyetlen lehetséges megoldása lett volna a gyerekszavazat, de még a ti feletek is eldemagógkodta a kérdést.

midway 2011.04.14. 12:59:11

@Zabalint: Az hogy mennyi a járulék azt a mindenkori kormány mondja meg. Tehát ha a 2/3 azt mondja, hogy a járulék honaptól kezdve adó (amit tulajdonképpen már meg is tett) akkor ebből a nullából nem kell nyugdíjat fizetni. Tehát a nyugdíjasok forduljanak fel. Kell a pénz a Lézer Janiknak (még jobb és gyorsabb autóra) kell új ingatlan és autó a különböző kormánybiztosoknak és szóvívőknek. Mert ez "jár" nekik. Aki nem tartozik a brancsba, föként ha nyugdíjas az forduljon fel. Mind ezt az alkotmányban bocs alaptörvényben is rögzíteni kellene. A nyugdíjasokat táborba kellene gyüjteni. Mint ahogy ez már más népcsoportokkal megtörtént. Így el lehetne venni tőlük nemcsak az életüket, hanem a javaikat is. Ez lenne az igazi "Endlösung".

Tower13 2011.04.14. 12:59:14

@Mitya Ivanov: @simonmondja.:
Nekem még jó 35 évre van a nyugdíj ha akkor még lesz.
De, korengedményes nyugdíj megszüntetése. Ok. Képezd át. Mert az 50-60 éves rendőr, tűzoltó, bányász se nem hatékony, se nem működőképes. (bár a rendőrnek ha nem futnia kéne a bűnöző elől, esetleg után, hanem belelő azt ennyi, akkor még el lehetne képzelni. Meg a következményt is :S)
Doszpott Péter meg az ötletével, hogy 45 fölött majd mind vezető rendőr lesz, ne is gondoljunk, mert kissé túlzás. Tehát életképes pályát kellene nekik adni. Mert az átképzés nekik plusz teher, mert mind a rendőr, mind a tűzoltó, de gyakran még a bányász is rengeteg továbbképzésen, tanuláson van túl, mire oda jut, és ehez képest megint visszadobjuk az iskolába. (amit persze nem fizetünk majd, mert drága?) Azaz megint hátrányba kerülnek, miközben komoly munkatöbletet nyomtak a szakmába eddig is, lásd túlóra (ezt mások is, pl. orvos), de megfizetve nincsenek.
Ezért ők joggal hőbörögnek. Nem látnak életképes jövőt.
@Zabalint:
Rosszul nézed: a nyugdíjasok (alap esetben) 40 éven át fizettek az államnak nyugdíjpénzt, hogy legyen nyugdíjuk. Azaz, ha ők és utánuk a munkáltató fizetett 40 éven keresztül átlag havi 20 ezer forintot (kevés? azért régen nem ennyi volt a fizetés), akkor ennek a kamatos kamataiból igen szép összeg jött volna ki. De sajnos ezt ellopták. Viszont ők fizették, tehát nekik jár.
Ahogy neked is ez alapján járna, ha fizetnéd, fizeted. Egyébként meg igen, kevesen dolgoznak, de van 2millió ember aki aktívkorú (azaz a munkaképes 17-65 közötti életkor), nem dolgozik, és ebből max 300 ezer a valamiféle diák (főiskola, egyetem). Magyarul a 1700 ezer fő Plusz 450ezer regisztrált munkanélküli van. Ebből levonsz mondjuk újabb 300 ezret a gyesen lévőkre akkor is 1400 ezer plusz 450 ezer fő van aki nem dolgozik az aktívkorúak közül. Ha ezek is dolgoznának, igen valószínű, hogy nem lennénk ekkor nagy.... na abban. Hogy ezek miből élnek? Kik ők? jó lenne tudni mi?

Nyugdijas 2011.04.14. 12:59:18

Volna néhány kérdésem azokhoz akik a nyugdfjasokat akarják kizsigerelni:
1. Ki nevelt fel és finanszírozott benneteket amíg munkaképesek nem lettetek?
2. Tudjátok-e milyen nehéz a kevés nyugdíjból megélni?
3. Tetszeni fog majd Nektek, ha nyugdíjasként mindíg arról hallotok, vagy olvastok hogy nyűg vagytok a társadalom nyakán?
4. Tudjátok-e, vagy legalább elgondolkoztatok-e azon, hogy ennek a nyugdíjas rétegnek a tagjai építették fel az országot a romokból, és tettek sokat azért, hogy nyugodtan éljetek, tanuljatok?
Tudjátok-e milyen nehéz az élet betegen, legyöngülve, fáradékonyan, drága gyógyszerekre utalva?

Egyenlőre ennyi. Gondolkodjatok ha van egy kis időtök!!!!!!!

portugéza 2011.04.14. 12:59:22

@fireman4: "Ugye te sem szeretnéd, ha egy 65 éves tűzoltó próbálna kimenteni Téged a tűzből??"

Ez így demagóg.

A való életben számos példát látunk arra, hogy az idő előtt nyugdíjba vonuló tovább dolgozik pl. biztonsági őrként, stb. Érdekes módon ilyen esetekben nem "használódott el" a szervezete.

"Rokkantak" esetében dettó.

Szomszédom rokkantnyugdíjas, de sokáig tovább dolgozott a szakmájában (!) plusz még maszekolt is, tehát 3 forrásból volt jövedelme. Persze papíron rokkant, de dolgozik, autót vezet, létrára mászik, stb.

Magyarul, a közmunka szelleméhez hasonlóan, ha már fizetünk a közös kasszából, elvárhatunk valami munkát a korai nyugdíjazás (vagy akár kamu rokinyugdíj) helyett. Olyat, amit fizikai, szellemi állapotuk megenged. Nem, nem kell 50+ évesen tüzet oltani vagy bűnözök után rohanni, de számos más feladat lehet, ha már úgyis fizetünk nekik.

Egyébként sem hinném, hogy mondjuk egy kommandóst vagy tűzoltót egy kalap alá lehetne venni egy közlekedési rendőrrel, helyszínelővel, irodistával, tűzoltó-zenekari trombitással. Utóbbiak 45+ évesen is el tudnák látni a feladatukat.

himposztor 2011.04.14. 12:59:39

A nyugdíjakat maximálni kellene. Akik most a legmagasabb nyugdíjakat kapják, azok jellemzően a napos oldalon jártak (főként politikailag) az elmúlt rendszerben, és negyven évig nyomták az egyenlősdi dumát. Most itt a ragyogó alkalom, hogy tényleg egyenlők legyenek. Valamint prémiumként (nyugdíjkiegészítés) még mindig megtarhatják amit anno összeloptak.
"Ez egy szegény ország" mondta nemrég egy klasszikus.

b46 2011.04.14. 12:59:43

Ha betartja a kormány az ígért munkahely teremtést, akkor ez nem kérdés, mert meglesz a fedezet.

Csigorin 2011.04.14. 12:59:45

Az igaz hogy a nyugdijak magasak a fizetesekhez merve, de igy is csak az ehenhalashoz eleg, mint ahogy a fizetesek is!
Nem kell a nyugdijakat bantani, befizettek annak idejen a jarulekukat, ami jar, az jar.
A fizeteseket viszont emelni kene. Kapasbol megduplazni legalabb. Mindjart a befolyo jarulek is tobb lenne.

teabore 2011.04.14. 12:59:47

A tűzoltók mintha tényleg 6 évnyi munkát végeznének 5 év alatt a túlórák miatt, ezért is mennek el hamarabb nyugdíjba. Én nem sajnálom tőlük - ha meg nem kellene túlórázniuk, akkor meg többb tűzoltó kell, több fizetés.
Akkor most melyik a jobb?

Csak beugrottam 2011.04.14. 12:59:51

Ha válság van akkor válság van mindenki adja meg az adóságnak ami jár ,legyen nyugdíjjas vagy aktiv.Inkább azzal kellene foglalkozni ,hogy a gyerekeseknek könnyebb legyen.De nem ám kp.-val.A gyerekkaját,ruhát ami a gyerek fentartásához kell azonnal 5% ÁFA alá sorolni.A második gyerektől minden gyerek ingyen utazhasson az iskolája és a lakhelye között.Akár BKV akár MÁV akár VOLÁN.Normális ösztöndíj az iskolákba.
És még sok mindent meg lehetne tenni ami nem kp. lenne viszont hathatós segítség a gyerekeseknek.A nyugdíjjasok meg lássák be ,hogy kivégzik az országot ,ha ez így megy tovább.Elpusztul a gazdatest aztán sírhatnak ,hogy nincs nyugdíj.

schdl (törölt) 2011.04.14. 12:59:55

Nem értem a Fidesz ilyen irányú félelmét: a nyugdíjasok egy része most is szajkózza, hogy a Fidesz elvette a nyugdíjuk egy részét Persze már homályba vész, mikor történt ez és hogy tényleg megtörtént-e egyáltalán. (A Bajnai kormány szüntette meg a 13.havit). 3 millió funkcionális analfabéta országában szerintem felesleges ennyire taktikázni, a lakosság egy része meg van róla győződve, hogy az elmúlt 8 évben is a Fidesz kormányzott. No Comment.

Húsleves 2011.04.14. 13:09:21

@simonmondja.:
"Szerintem, az a 60 éves rendőr, vagy tűzoltó pont olyan jó takarítónőnek,
mint a többi 60 éves, aki szintén ki lett penderítve az eredeti szakmájából."
Tökéletesen igazad van. Sőt, ki se kellene feltétlenül rugni őket. Amíg fiatal, üldözheti a betörőket, amikor idősebb, végezhet papírmunkákat, meg mindenféle belső ügyeket.

Sieg 2011.04.14. 13:09:22

A cikk gondolatmenetének (és nem mellesleg a kormány gazdaságpolitikájának) alapvető problémája a manapság eluralkodott munkafetisizmus, mármint hogy a munka önmagában jó. Nem, a HASZNOS munka jó.

A munkaerőbázis növelése akkor lenne jó irány, ha munkaerő-kínálati gondok lennének. Ha a cégek olyan gondokkal küszködnének, hogy nincs elég képzetlen munkaerő, amit felvehetnének. Ha valahol ilyen probléma van, az legfeljebb bizonyos szűk szakképzett területet érintenek.

Márpedig a mostani "visszaterelések" olyan rétegeket érintenek, amelyek munkaerőpiaci értéke közel zéró. Lehetnek majd közmunka-programok, ahol rettenetesen alacsony hatékonysággal gyakorlatilag haszontalan munkát fognak végezni (merthogy a munkanélküliségi ráta további emelkedését kommunikációs okokból nem merik majd vállalni), ami csak a nyugdíj átcímkézése: haszontalan munkáért adunk pénzt. Viszont jól kicsesztünk a volt nyugdíjassal: feleslegesen dolgoztatjuk.

A beruházásokat, működőtőke-behozatalt kellene felpörgetni, hogy a munkaerő-kereslet szívja az embereket, nem mi tuszkoljuk őket vissza oda, ahol nem hiányoznak senkinek. Ebben az esetben kevesebb emberben lenne meg az igény is (megfelelő munkalehetőséggel), hogy az állami csecs után kapkodjon.

lajafix 2011.04.14. 21:14:17

@Rive: A nagy szar már régen megy csak nem óhajtottad észrevenni...

VaTi 2011.04.14. 21:14:18

@Nyugdijas: Neked címzem a válaszom, de sokan olvassák még: a nagyim 83 éves. Ledolgozta az egész életét, a földön. Kemény munka. Hajna 4-kor kelni, kapálni, vetni, locsolni. A zajló Tisza fölött lengő pontonhídom vinni a palántát, termést akármit a szomszéd falvakba. A fia 23 évesen meghalt a katonaságnál agyhártyagyulladásban. A lánya (anyukám) 48 évesen balesetben. Vagyunk neki hárman unokái. Kapott sokat az élettő, látta, ahogy elviszik a "komonisták" az álltatait, amiért megdolgoztak nagyapámmal.
És gyerekek, 62.000,- Ft a nyugdíja. Ő a legnagyobb ellensége annak, hogy a fiatalok rovására neki bármit emelgessenek. Hagyják élni a fiatalokat! Mindíg azt mondja, neki már nem kell új ruha, enni sem eszik sokat, meg a kertben is sok mindent megtermel (83 évesen, értitek) Tudja, hogy sok baja volt az életben, de örül annak, ami van: az unokáinak és a dédunokájának. Nem érti, miért ingyenes neki az utazás. Mondom neki, mama, az állam adja neked, mert megdolgoztál érte. Azt mondja, öltsék valami értelmesebbre, ő meg utazik akkor, ha van rá pénze. Általában nem érti, hogy miért kell olyan az embereknek, amire nincs pénz, de hát ő még így nőtt fel...
Igazad van, nyugdíjas, ő mindent megtett azért, hogy a gyerekeit, unokáit eltartsa, taníttassa, és ezért minden tiszteletet meg is kap tőlünk. A pénzünket is ráköltenénk, ha ő azért nem haragudna annyira :) Amiért külön kezet csókolok neki, hogy ő sosem emlegette, hogy mit tett értünk, meg mit épített. Ugyanakkor ami terem a kertben, szétosztja a szomszédok között is: eper, hagyma, akármi. Jah, gyógyszer: kb 60 éves korától eldöntötte, hogy minden nap ajándék, így örül annak ami jön :) Nem szed gyógyszert, mert szerinte kétféle dolgot kell szedni: alacsony vérnyomásra kávét, magasra pálinkát. Nemrég csodálkozva említette, hogy mintha már gyorsabban fáradna kapálás közben.
Sorolhatnám még, de a lényeg: van olyan nyugdíjas, aki a következő generációért él, és ez számára olyan természetes, mint a levegő, eszébe nem jut felemlíteni. És éppen emiatt: nagyon mély tisztelet és fejhatás előtte.

Arrius (ex-Nathan D'Xantine) 2011.04.14. 21:14:27

Ilyesmik olvastán általában azon tűnődöm, hogy vajon miért az a megoldása a mindenkori kormányok agyatlankodása következtében beütő krach-nak, hogy a többnyire vétlen polgárokat kopasztják meg, velük szúrnak ki, stb.

Tényleg nem lehetséges olyan politikát folytatni, amely a saját népesség kifosztása nélkül ér el pozitív egyenleget?

2011.04.14. 21:14:32

Milyen ostoba dolog ez a nyugdíjkorhatár emelés ? Csak arra jó, hogy NE kapjanak nyugdíjat az idősek. Mert munkájuk már nem lesz: őket rúgják majd ki elsőként és inkább kisebb bérű fiatalokat vesznek fel a helyükre.
Az az ostoba politika, hogy FIX (saját kereset után számított) nyugdíjat kapnak a jogosultak és nem arányosan osztják szét az aktívok befizetéseit. Ez azzal jár, hogy hitelekből fizetik a nyugdíjat. Ez így be fog dőlni hamarosan.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.04.14. 21:14:38

@teabore: A több tűzoltó, több fizetés a jobb.
Ez nem is kérdés.

2011.04.14. 21:14:41

@Sieg: tökéletes az elemzésed !

2011.04.14. 21:14:44

@Nyugdijas: a megoldás az ami az emberiség sok ezer éves történelmében már bevált, hogy a saját gyerekei tartsák el az öreg embert. Az államilag garantál nyugdíj kb 60-70 éve létezik és közgazdasági nonszensz. A demográfiai viszonyok romlásával meg egyszerűen fenntarthatatlan. Téma lezárva.

decens 2011.04.14. 21:14:46

@qwertzu:
Miféle pénzügyi terhet jelent egy nyugdíj mellett dolgozó nyugdíjas? A nyugdíjáért megdolgozott. A további munkája után pedig nyugdíjjárulékot és betegség biztosítást fizet, valamint személyi jövedelemadót. Már aki legálisan végzi!
Most nem az álrokkant nyugdíjasról beszélek, hanem arról akinek a munkája annyit ér, hogy tovább foglalkoztatják az öregségi nyugdíj után is.
Én például amikor elértem a korhatárt, elküldtek nyugdíjba 42 évi (nem állami) szolgálat után. Nem én akartam nyugdíjba menni, viszont heti 3 napban tovább foglalkoztattak. A nyugdíjam 176 ezer volt és a további keresetem után havi 190 ezer forint adót és járulékokat vontak le a fizetésemből. Akkor hol itt a pénzügyi teher?
BAROMSÁG!

2011.04.14. 21:14:50

@midway: Hülyeséget beszélsz: a nyugdíjakat minden pillanatban az a havi aktív befizetésből fedezik. Amit a mai öregek befizettek aktív éveik alatt az a saját szüleik nyugdíját fedezte.
A történelemben mindig a dolgozók/aktívak tartották el az akkori nyugdíjasokat/szüleiket.
Most csak annyia csavar benne, hogy az állam mindenkitől beszedi a járulékot és mindenkinek kifizeti akinek pl nincs gyereke se, tehát nincs hozzá befizető.
Érted ?
A mi szüleink befizetett nyugdíj járuléka NINCS egy nagy zsákban félretéve. Az öngondokodást PONT MOST szüntette meg a bölcs kormányunk.

csodalámpa 2011.04.14. 21:14:59

@Nyugdijas:

"1. Ki nevelt fel és finanszírozott benneteket amíg munkaképesek nem lettetek?"
Szüleim, nagyszüleim. Mellesleg 16 éves koromtól már dolgoztam suli mellett.
"2. Tudjátok-e milyen nehéz a kevés nyugdíjból megélni?"
A kevés nyugdíj azt jelenti, hogy kevés évet dolgozott és/vagy valami seprűre támaszkodó segédmunkás munkakörben. A szerszámmarós apámnak és az iskolai gazdaságis anyámnak 100 000 HUF körüli nyugdíja van. Ennél kevesebb nettóért dolgozik sok családfenntartó. Mellesleg négyen vagyunk testvérek, segítjük a szüleinket.
"3. Tetszeni fog majd Nektek, ha nyugdíjasként mindíg arról hallotok, vagy olvastok hogy nyűg vagytok a társadalom nyakán?"
Tekintettel a családban túl gyakran előforduló rosszindulatú daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekre, nem igazán számolok vele. Az MNYP-m, ÖNYP-m és az életbiztosításom összegét a szeretteim kapják.
"4. Tudjátok-e, vagy legalább elgondolkoztatok-e azon, hogy ennek a nyugdíjas rétegnek a tagjai építették fel az országot a romokból, és tettek sokat azért, hogy nyugodtan éljetek, tanuljatok?"
Aki az 1945-1955 között országot épített, az bőven 70-80 felett van, nos, ők nincsenek túl sokan, nem velük van a probléma.
"Tudjátok-e milyen nehéz az élet betegen, legyöngülve, fáradékonyan, drága gyógyszerekre utalva?"
30 éves múltam, még nem telt le az 5 év, van 2, ha tünetmentes leszek, gyógyulttá nyilvánítanak. A betegség, a vele járó kiszolgáltatottság nem korfüggő.

Van még kérdésed, vagy nyomatod tovább az unalomig ismert demagóg dumát?

Ianas 2011.04.14. 21:15:03

"meg fogják szüntetni a nyugdíjkorhatár előtti nyugdíjak intézményét ... akkor annak rendkívül pozitív hosszútávú hatásai lesznek."

Ja, de ki fog munkát adni ezeknek az embereknek? Mert az, hogy valaki nyugdíjas vagy munkanélküli, az majdnem mindegy -- előbb-utóbb támogatásra szorul az állam részéről, vagy éhen hal.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 21:15:06

@Captain Kloss:
Nem, mert én is fizethetem a következő generációnak. De milyen alapon várja el valaki, hogy az aktuális aktív korosztály járulékbefizetésén túl, hitelre kapja a nyugdíját?

decens 2011.04.14. 21:15:12

@portugéza:
Engem tovább foglalkoztattak és nem vettem el a munkát senki elől. Az általánosítás szamárság!
Egyszerűen nem volt aki helyettem el tudta volna végezni azt a munkakört. Miután a válság beütött, engem is elküldtek és a munkakör is megszűnt. A vezetőim helyében magam is így intéztem volna a cég érdekét figyelembe véve.
Sértődés nélkül, barátságban váltunk el.

schdl (törölt) 2011.04.14. 21:15:28

És igen, tényleg hagyjátok már abba ezt a "60éves rendőr futko" butaságot: nyilvánvalóan az adminisztráción van olyan feladat amit el tud látni. Jobb a 21éves irodista? Nem hinném, az öreg a tapasztalataival bizonyosan hozzá tud tenni a háttérmunkához. Pont ez hiányzik manapság: Százados huszonévesek jönnek ki a rendőrtisztiről, és ülnek az irodába, miközben negyvenesek járőröznek.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 21:15:31

@Joooe:
"ez nem igaz, a magánnyugíjpénztárak által okozott hiány nélkül már jó közelítéssel nullszaldós a nyugdíjkassza."

Nem az, nézz utána jobban.

"Így (és különösen a szociális jellegű nyugdíjak visszavágásával) simán megvalósítható az amennyi járulékbevétel, annyi nyugdíjkifizetés elv nyugdíjcsökkentés vagy járulékemelés nélkül, és ezt a célt már matolcsy és orbán is megerősítette."

Akkor már megvalósult, vagy csak fog? Az előbb azt mondtad, nagyjából már igen. Orbán meg Matolcsy sokmindent mondanak amúgy...

@midway:
"Az hogy mennyi a járulék azt a mindenkori kormány mondja meg. Tehát ha a 2/3 azt mondja, hogy a járulék honaptól kezdve adó (amit tulajdonképpen már meg is tett) akkor ebből a nullából nem kell nyugdíjat fizetni. Tehát a nyugdíjasok forduljanak fel."

Hibás érvelés, mert ilyen alapon azt is mondhatnánk, hogy a kormány megmondhatja, holnaptól 99%-át leadózod a jövedelmednek, és akkor te halsz éhen.

@Tower13:
"Rosszul nézed: a nyugdíjasok (alap esetben) 40 éven át fizettek az államnak nyugdíjpénzt, hogy legyen nyugdíjuk. Azaz, ha ők és utánuk a munkáltató fizetett 40 éven keresztül átlag havi 20 ezer forintot (kevés? azért régen nem ennyi volt a fizetés), akkor ennek a kamatos kamataiból igen szép összeg jött volna ki. De sajnos ezt ellopták. Viszont ők fizették, tehát nekik jár."

A mostani nyugdíjasok többsége már olyan korban dolgozott, amikor meg az ő befizetéseiből fizették az akkori nyugdíjasokat. Ezt nevezik felosztó-kirovó rendszernek, ezen kellene változtatni egyébként, csak Orbánék elmeszelték a MNYP-ak államosításával.

"Ha ezek is dolgoznának, igen valószínű, hogy nem lennénk ekkor nagy.... na abban."

Ha. De ehhez munkahelyek is kellenének.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 21:15:39

@Sieg:
Van egy réteg ma Magyarországon, akik nem csak nem dolgoznak, de nem is alkalmasak hasznos munka végzésére. Ezért egy lépésben nem is lehet őket visszavinni a munkaerőpiacra, ezért kellenek ezek a közmunkák.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 21:15:41

@kriszi:
A középnyugdíjasok nyugdíja több egy nem diplomás pályakezdőnél, és a pályakezdőkkel ellentétben nekik lakásuk van, és nincsenek már olyan ambícióik, hogy gyereket kellene szülni, eltartani, stb., sőt többségüknek még autójuk sincsen, mert amúgy meg ingyen utazhatnak. Ne haragudj, de én látom, hogy sok kis- és közepes nyugdíjas segíti a gyerekeit, unokáit, és nem pedig fordítva.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.04.14. 21:15:45

@Nyugdijas:
1. Ki neveli fel a következő generációt, amíg munkaképesek nem lesznek? És miből, ilyen adóterhek mellett. Az emberek többsége nem tud 35 éves koráig biztos egzisztenciát kialakítani, szülni az a kor meg már elég késő. Nincsenek kiutalt lakások, meg olcsó tanácsi lakások, mint egykor.
2. És egy minimálbérből egy pályakezdő vagy egy fiatal házaspár kettőből, akiknek még az albérletet is fizetnie kell?
3. Szó sincs arról, hogy a nyugdíjasok most nyűg lennének a társadalom hátán. De miért lenne az infláció fölötti nyugdíj emelés elvárható, akkor is ha a bérek és a járulékok ennél kevesebbel emelkednek?
4. a.) Akik most mennek nyugdíjba, azok még csecsemők voltak akkor, mikor újra kellett építeni az országot.
b.) Nem minden nyugdíjas beteg, azért ezt észre kell venni. Mint ahogy nem minden gyógyszer szükséges, egy csomót placebónak kapnak meg.

Joooe 2011.04.14. 21:15:53

@Nyugdijas: nagyjából egyetértek, de azért az az országépítés nem túl jól sikerült ;)

Szerintem a nyugdíjasok nem kapnak sokat, az átlagos nettó bér 135e Ft körül van, az átlagos öregségi nyugdíj 90e Ft körül, 70% alatti arány.

ketroot 2011.04.14. 21:15:55

@b46:

Akkor jó lenne, ha belehúznának, mert mínuszban vannak.

buvarkund 2011.04.14. 21:16:06

A blogbejegyzés tipikus példája annak, amikor valaki minimális jogi rálátás nélkül próbál "véleményt vezérelni" és ezért tévesen kombinál. Egész egyszerűen arról van szó, hogy a kormány mégegyszer nem óhajtotta átlépni a "visszaható hatály" tilalmazott rubikonját, mert egyrészt a 2010-ben megszavazott jogalkotási törvényvbe ütközne, másrészt a jogerős parancs alapján jogerős határozattal megállapított korengedményes nyugdíj úgynevezett "elvétele" még a jelenlegi és az alkotmány utáni alkotmánybíróságon sem menne át, de ha mégis, akkor az egyes munkaügyi perekben vérezne el. Számomra hátborzongató a jogállami eszközrendszer lebontása melletti ilyen kampányolás, mint ez a blogbejegyzés. A kormány eme döntésének viszont áttételesen örülhetnek az ál minimálbéres adócsaló suttyók is - akik tetemes réteget alkotnak a másfélmillió minimálbéres országában -általában ők azok akik "nyuggerellenesen" hangoztatják, hogy mi mindent finanszíroznak a valójában be nem fizetett adójukból - mert ilyen hozzáállás mellett vélhetően velük szemben sem fogják elrendelni 10 évre visszamenőlegesen utólag a vagyonvizsgálatot:)

trendo+ 2011.04.14. 21:16:13

Miért nem lőtök minket agyon, gyerekek? Megszűnne a lakásproblémátok, felélhetnétek a kis megmaradt vagyonkánkat, nem kéne látogatni se a kórházban minket, míg ott a korkedvezményes euthanáziánkra várunk. Legfeljebb azt fogjuk sajnálni, hogy nem fojtottunk bennetek idejében a vízbe, mint a macskakölyköket :)

naugye! 2011.04.14. 21:16:22

Kedves Nyugger Polgártársaim! Ezt elcsesztük! Annak idején működő mezőgazdaságot és ipart, viszonylagos jólétet hagytunk utódainkra. De ők nem szerettek se tanulni, se dolgozni, csak a nyugatot majmolni a fogyasztásban . A mezőgazdaság csődbe ment, az ipar leépült, utódaink az utolsó kiskanálig kiárusitották a családi ezüstöt. Ujjaik közül homokként pergett ki a rájuk hagyott viszonylagos jólét is. Később, amikor az ország is csődbe ment, akkor hiteleket vettek fel lakásra, autóra tévére, autópályára, völgyhídre és egy csomó teéljesen haszontalan dologra, de egy idő után már azt sem tudták visszafizetni. Pedig már utódokat sem igen nemzenek, mert azokra is sajnálják a pénzt. Inkább magukra költik.
Most, mint ahogy ez a poszt is mutatja sok másik poszttal együtt, fel akarják rúgni az emberség azon alaptörvényét is, hogy gondoskodj szüleidről, s akkor majd utódaid is gondoskodnak rólad! A mi öregségünkre félretett, nyugdíjjárulékként befizetett pénzünket is magukra akarják költeni.
A 86 ezer forintos átlagnyugdíj csökkentése a halálos ítéletünk. És az éhhalál szörnyű halál. Ennél még a tarkólövés is emberségesebb. Leszármazottaink mégis erre készülnek.
Ott csesztük el, hogy nem fojtottuk meg őket születésük napján a köldökzsinórral. Most már késő. Többen vannak és erősebbek. Egy reményünk maradt: a tarkólövés.

GeryBá 2011.04.14. 21:16:28

A nyugdíj kérdés, talán az egyik legösszetettebb politikailag megoldandó probléma. Itt jó döntéseket, ami mindenkinek megfelel nem lehet hozni, max. megkeresni a legkisebb rosszat.
Mindenképpen rengeteg társadalmi egyeztetésre lesz szükség ahhoz, hogy minden oldalról meg legyen vizsgálva a kérdés, mert ez az egész társadalmat érinti.

- hőbörög a nyugger, hogy 40 éven át dolgoztam, én fizettem adót, mikor iskolába jártál, stb, stb miért tőlem veszitek el?
- hőbörög a korengedményes bányász, rendőr, tűzoltó ha tudom hogy ez lesz, akkor tuti elmegyek a versenyszférába csinovnyiknak 5x ennyiért, nem nyelem itt a mocskot, ha kb. az egyetlen pozitívumot is elveszik a pályámtól
- hőbörög a valódi rokkant nyugger, hát teljesen hülye vagy, nem látod hogy nem bírok dolgozni?
- hőbörög az adófizető, mert nem akar 2-3-4 jogos vagy jogtalan nyuggert a saját hátán cipelni.
- az ál rokkant nyugger persze nem hőbörög, csak lapít, mint sz@r a fűben. :-)

Valahol mindenkinek igaza van és meg lehet érteni az álláspontjait, de mindenkinek nem lehet jó.

Salamoni döntésként majd Orbán Kikker úgy is megmondja a true-t, elvégre felhatalmazták rá az emberek a fülkeforradalom idején, aztán majd mindenki nézhet, mint hal a szatyorban...

summásan 2011.04.14. 21:16:32

@Vincenzo testvér: "Több imerősöm, aki mostanában ment nyugdíjba, örömmel mesélte, hogy magasabb nyugdíjat kap, mint amennyi a fizetése volt."

Aha ezt vezesd már le légyszíves, arra vagyok kíváncsi hogyha valakinek 100000 forint volt a fizuja akkor hogy lesz a nyugdíja 100001 forint ?

summásan 2011.04.14. 21:16:36

@portugéza: "Amúgy a minimálbér megléte is a foglalkoztatottság ellen hat."
60600 forint a minimálbér havonta, ha nincs törlesztőd akkor ezen pont megélsz a következő fizuig, teszkós parizeren.

katus949 2011.04.14. 21:16:38

Emberek, látom mind a két oldalról megy az odamondogatás. Azoknak ,aki sajnálja a sok nehéz ledolgozott évek után járó kis nyugdíjat, nem tudom mit kivánjak, hogy megérjék-e ők is, hogy ezt kapják meg az utánuk következőktől, vagy ne. Persze senkinek nem szeretnék rosszat kivánni éljen mindenki a legtovább és egészségesen. Azok a fiatalok akik most nagyon kemények, álljanak oda a nagyszülök elé akinek 30000ft a nyugdija és mondja ki bátran nekik is a véleményét, hiába dolgoztad magad rokkantra nem kellesz tovább, és kész. Volna még mit mondanom de most ennyi üdv mindenkinek.

summásan 2011.04.14. 21:21:22

Érdekes téma ez a korkedvezményes nyugdíj, a legtöbb esetben a munkanélkülivé válás problémáját oldja meg.
2 éve nem kapok munkát, már árúfeltöltőnek is jelentkeztem, 2 állásra 118 -an jelentkeztünk.
Volt olyan állásinterjúm (munkaállomás rendszergazda) ahol annyi volt a jelentkező hogy így szűrtek:
-5 éves tapasztlat
-B, C jogsi
-angol +1 idegen nyelv.

Ha ezek nem voltak meg meg sem hallgattak, a megajánlott fizetés nettó 95000 volt.
Szóval először munkahelyek kellenek, másodjára olyan bér amiből lehet tervezni.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2011.04.23. 20:05:15

@Sir Galahad: Na, most meg a dolgozók embertömegének megy neki, az miért jobb? "Jajj, ne bántsuk a nyugdíjasokat, mert szavaznak!" És, a dolgozók nem szavaznak? De! ÉS nem vettem észre, hogy a dolgozók nyúzásának nagy kormánybuktató ereje lenne, akkor meg mitől félnek?

mik-sa 2011.04.23. 20:05:22

olvasom a cikket és a hozzászólásokat, és mintha nem sokan tudnák itt hogy mivel járnak ezek a munkák...
például hogyan várható el egy 57 éves embertől hogy beüljön a vadászrepülőbe/tankba/helikopterbe/tűzoltókocsiba, fusson egy menekülő 22 éves bűnöző után, rendet tartson egy 8 fős cellában mint őr, kiképezze a később mondjuk Afganisztánban missziót teljesítő katonát... mindezt úgy, hogy már 39 éve ezt csinálja. tisztában van valaki azzal, hogy milyen egészségkárosodást okoz egy vadászgép vezetése, tűzben való "sétálgatás", rendvédelem, stb...?
oké nem azt mondom hogy mindenki kapja meg a korkedvezményt, de akinek veszélyes munkaköre van, az igenis mehessen el nyugdíjba.
természetesen a felsorolásból kihagytam sok mindenkit, mert a bányász, kokszolóüzemi dolgozó meg még kitudja hány olyan munka van ahol 1 évet bizony be kell számolni 1,5-2 évnek.

kormányzó 2011.04.23. 20:05:25

Lássunk tisztán! Nem az átlag nyugdíj magas,az aktívak fizetése qrvára alacsony! Ez egy filléres kütyük gyártásra épülő gazdaságban, nem is csoda. /Csoda az lenne,ha végre elismerné valaki./ Megértem a Szerzőt hogy zavarja a nyugdíjasok halandóságra hajlandóságának alacsony szintje.Ez nagyon bosszantó! /Mondjuk arra kíváncsi lennék hogy Önök közül ki lesz hajlandó , a társadalom érdekében öngyilkos lenni a nyugdíjas státusz helyett? Már csak hogy túléljen a gazdatest/.Talán nem kellett volna - Hűűűű, mekkora demagóg duma!- anno, eladni/lopni az ipart,mezőgazdaságot és most kevesebb lenne a "45" éves nyugdíjas.Vagy "teccetek vóna forradalmat csináni"!Abban az esetben ezeket a senkiházikat,nyugodtan el lehetett volna tüntetni és most az értelmiség termelő ereje repítené Svájc fölé a zországot!Csendesen somolyogva várom azt a percet,amikor a munkanélküli diplomás értelmiség fog az árkokban termelni,közmunkában,28.500-ért.

kewcheg 2011.04.23. 20:05:36

H.szoboszló, négycsillagos szálloda,2011 márciusa.A vendégek kb. 30 százaléka kihízott,aranyláncos echte ungarische pártkáder, 70 és halál közt. Nekik nem okoz gondot a napi 18ezres szállásdíj kifizetése akár két hétig is.De még azt is el tudom képzelni ebben a k..országban hogy a TB-vel felíratják.ehhez képest én mit fogok kapni?

Sepydus 2011.05.02. 00:20:59

T. VV!

A postjod tele van előítéletekkel, és csak azt bizonyítja, hogy képtelen vagy megérteni, hogy miről van itt szó.

Abba most nem megyek bele, hogy jogos-e a korkedvezményes nyugdíj.
Van erről sok fórumon sok vita, felesleges lenne újat kezdeni.
A lényeg annyi, hogy akik most nyugdíjba vannak, azok az akkor hatályos törvények alapján mentek nyugdíjba, az akkor hatályos törvények alapján megállapított nyugdíjjal.
Ezeket a törvényeket meg lehet változtatni, és a jövőben akkor nem így mennek el.
De azon háborogni, hogy most utólag ezt miért nem veszik el tőlük olyan fokú szociális- és erkölcsi érzéketlenségről tanúskodik, amit fel sem tudok fogni.
Emellett azt mutatja, hogy fogalmad sincs olyan fogalmakról, mint "jogállam", jogbiztonság" ( esetleg "demokrácia").

A kormány meg nem gyáva.
Ahhoz legalábbis volt elég mersze, hogy a figyelmeztetések ellenére meglépje az "egyszeri és nagyarányú" adócsökkentést, ami az adófizetők felső 10%-ának havi több tízezer 8 egyeseknek milliós) havi pluszjövedelemét eredményezett a maradék 90% terhére, miközben évi 400 milliárdos lyukat ütött a költségvetésen.
Ennek befoltozására kell Széll Kálmán terv.

Egyébként hozzányúltak a nyugdíjakhoz, hiszen megváltoztatták az évenkénti emelés mértékét ( na nem a nyugdíjasoknak kedvezően).
A gyógyszerkassza megszorítása is a nyugdíjasokat fogja elsősorban érinteni.
Meg talán az 1998-as kormányra kerülésükre is emlékszel, amikor azzal kezdtek, hogy majd' egy havi nyugdíjat elvettek a nyugdíjasoktól, egyszerűen elvéve tőlük a törvénybe foglalt emelésüket.
Ennyit arról, hogy mennyire fontosak nekik a nyugdíjasok.

Írom mindezt úgy, hogy sem hivatásoso, sem nyugdíjas nem vagyok.
De hogy te mitől gondolod magad véleményvezérnek, az rejtély...

Captain Kloss 2011.05.02. 00:21:01

@naugye!: Ezt el, de megérdemeljük mi neveltük őket ilyenné...

Sepydus 2011.05.02. 00:21:04

@schdl:
Az RTF-ről 99%-ban hadnagyok jönnek, az évfolyamonként 2-3 kiváló kap főhadnagyi rendfokozatot.

Tower13 2011.05.02. 00:21:11

@Zabalint:
Fura a helyzet, mert kb 200 ezer állásajánlat van. Mondjuk ebből a fele valódi, nem adatgyűjtésre kell, hogy fél év, egy év múlva keressenek meg.
Illetve a munkaügyi, munkabiztonsági ellenőrzések és kemény szankciók lennének, akkor sok helyen hirtelen még 30% dolgozóra lenne szükség és nem ki nem fizetett túlórák végtelen tömegére. Abból több folyna be a kasszába, több vásárló erő lehetne. De érdekes módon sokan nem is keresnek munkát. (még mindig érdekelne hogy ők miből élnek.)

nemecsek ernő áruló 2011.05.02. 00:21:14

@ayatollah: Ugye tudod, hogy azt a 3000-et nem az államtól, hanem MNYP-ből, meg önkéntes pénztárakból kapják?

nemecsek ernő áruló 2011.05.02. 00:21:19

@summásan: "olyan bér amiből lehet tervezni."
El kell keserítselek: Egy rendszergazda költsége a munkáltató szempontjából pontosan ugyanakkora Magyarországon, mint Angliában. Csak itt fordított arányban áll a befizetett adó, és a kivett bér. Ha teljes bejelentett béren kívánok foglalkoztatni informatikust, és ez alapján küldök árajánlatot egy külföldi megrendelőnek, kiröhög, hogy ennyiért nyugaton is tudja a bizniszt csinálni. Így vagy lealkudjuk az árat, vagy megy máshova. Akár szlovákiába. Persze a lealkudott árakból a fekete foglalkoztatás jön, elsumákolt adók, minimálbérre bejelentett alkalmazottak, és újabb piszkosul alacsony nyugdíj.

Ördögi kör.

A nyugati nyugdíjasok meg azért kapnak több pénzt, mert magasabb bérből többet tudnak utalni a nyugdíjpénztáraknak. Sajnos, amíg Magyarországon nem történik meg a paradigma-váltás (amire egy 2/3-os felhatalmazású kormánynak lett volna lehetősége), addig folyamatosan ez a szenvedés lesz, és a nyugdíjasok az éhhalál szélén fognak járni, míg a dolgozók ki lesznek zsigerelve.

Pontosabban jön az államcsőd, mert az aktívak lassan megelégelik, és mennek külföldre, akkor pedig nem lesz senki, aki eltartsa a nyugdíjasokat.

HOZO 2011.05.02. 00:21:23

Az a véleményem hogy ez a kirovó tb-s rendszer halódó.Szépen át kéne térni az önkéntes takarékoskodásra egyéni számlavezetéssel, csakhogy ahhoz el kell fogadni mentálisan,hogy mindenki annyit kap, ahogy gondolt magára és anyagi biztonságára és semmilyen jogosultsága nincs több pénzre,mint ami összejött általa aktív évei alatt,ezért szerintem a mostani öregségi nyugdíjasokat hagyják eszerint a rendszer szerint,de folytatni nem érdemes,mert fenntarthatatlan lesz.Most ugyan van pár éves forrás a MNYP vagyonból,de ha emlékeznek most is nőtt a nyugdíjjárulék 9,5%-ról 10%-ra.Ha elfogy a magánnyugdíj vagyon mi lesz,az nem teremt fenntarthatóságot csak átmeneti haladékot.Utánna mi lesz ,járulékemelés évente,miközben a munkaügyi helyzet miatt csökkenteni kéne.

v.tom 2011.05.02. 00:21:37

@katus949: Fogalmam sincs, hogy jönnek ide ezek az "állj a nagyszülők elé" dolgok. Eddi sem az volt a probléma, hogy azok, akik tisztességes hosszú kemény munkával töltött évtizedek után nyugdíjba mentek, ezek után kevesebb nyugdíjat kapjanak. A probléma ott van, hogy nagyon sokan jogtalanul kapnak nyugdíjat, illetve van egy jó nagy réteg, akiknek a nyavajgását nem vagyok hajlandó eltűrni. A Horn kormány a magyar bányászat és nehézipar leépülése után hátramaradó rengeteg bányászt, és egyéb más munkákra képzetlen embert nemes egyszerűséggel elküldte anno nyugdíjba, mert ez volt az egyszerűbb. 30-40-50 éves embereket, akik még a korkedvezményes nyugdíjtól is évtizedekre voltak. Őket ma is megtalálhatjátok, csak menjetek be a legközelebbi olcsó kocsmába, és itt állnak a pultoknál kisfröccsel és felessel, reggel 10-11-től este 10-11-ig. Na ezzel a réteggel kell kezdeni valamit. Felül kell bírálni a jogosultságokat, pl.
Felül kell bírálni úgyszintén a rengeteg rokkantnyugdíjas jogosultságát is, akik úgy élősködnek az állam, és közvetetten az adófizetők nyakán, hogy mellette jobb esetben még fekete munkát is végeznek, dupla kárt okozva ezzel nekünk.
Nem a rendvédelmiseket kell b*sztatni, akik azért kapnak kedvezményt, mert a munkájuk abból áll, hogy mennek, és vállalják azt a veszélyt, amit mindenki más elkerül, csak azért, hogy mi életünket mentsék. Egy irodai alkalmazott rendőr vagy tűzoltó tarthassa meg az álássát nyugodtan 70 éves koráig, mert ő nem végez fokozottan veszélyes munkát.

Édesapám mozdonyt vezetett, és mivel veszélyes munka, ezért ő is korkedvezménnyel mehetett nyugdíjba, 35 év tengelyen töltött idő után(megjegyzem, nem ez volt ez első munkhelye, tehát jóval többet dolgozott le, mint 35év...). Rengeteg embertől hallottam, hogy mennyire igazságtalannak tartják ezt. Megértem őket is. Azonban akkor, amikor édesapám 1 méterről nem hallja meg, hogy beszélek hozzá, illetve ülve elalszik az ebédlőasztalnál a berögzült életritmus-zavar miatt, rájövök, hogy miért nem bánom a veszélyes munkák korkedvezményét.

Minden tiszteletem az időseké, és sajnálom, hogy kicsit talán durván fogalmaztam, de remélem rájönnek végre, hogy nem az a fiatalok célja, hogy őket tönkretegyék, hanem az, hogy mi is meg tudjunk valahogy élni.

gmami 2011.05.02. 00:21:51

Nos az a sok aki meg sem érte a nyugdíjkort is fizette addig a nyugdíjjárulékot, az hol van? 46 év után ti is kapjatok 67000ft ot és ilyen áremelkedés mellett éljétek nyugdíjas éveiteket! Nem kellene mocskolódni, csak szépen dolgozni, mi is azt tettük, hogy ti nyugodtan diplomákat szerezzetek, most már menjünk a p-be igaz? Tim meg éldegéljetek jól amit mi kikapartunk!!!!!! Meg az unokákat is neveljük fel???????

thzui 2011.05.02. 00:22:04

Véleményvezér!
Láttál már életedben akár csak egyszer is 45 éves bányászt vagy vasmunkást, vagy szövőnőt? Tudod egyáltalán, miről beszélsz?
Nem kellene egy kalap alá venni az összes korai nyugdíjba menőt.

Nyugdijas 2011.05.02. 00:22:10

@Kulics: Talán igazad is lenne, ha a jelenlegi nyugdíjasok nem fizették volna 40 évig a járulékot azért, hogy az öregségük létfeltételei biztosítottak legyenek, tehát a témát nem lehet csak úgy "lezárni". A társadalom fejlődése hozta a szolidarítás elvének erősebb érvényesítését.

Nyugdijas 2011.05.02. 00:22:16

@Zabalint:
3 gyereket neveltem fel ennél nehezebb nkörülmények között, de vállaltam.
egyetlen nyugdíjassal se találkoztam aki harcolt volna az inflációnál nagyobb nyugdíjemerlésért. A 13. havi nyugdíj elvétele nehézséget okozott, de nem tüntettünk miatta.

qwertzu 2011.05.02. 00:22:19

@decens: A pénzügyi teher ott van a neked kifizetett nyugdíjban. Ha csak olyanoknak fizetnének nyugdíjat, akik nem dolgoznak, akkor havi 176 ezer forinttal beljebb lenne a költségvetés. Ha viszont úgy döntesz, hogy így nem dolgozol,akkor helyetted felvesznek valaki mást, és akkor 1 munkanélkülivel kevesebb van az országban.

Másrészt gondold el, hogyan tudná veled állni a bérversenyt valaki aki nem kap nyugdíjat. 176 ezer forint előnyből indulsz.

Pótolhatatlan tudású ember, aki helyett nem vesznek fel újat, ha nyugdíjba megy, nagyon kevés van.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 03:26:48

@Nyugdijas:
2 minimálbért kereső szülő 3 gyerekkel ha a családi pótlékot is számoljuk, lakbér és rezsi kifizetése után nagyjából 60 ezerből tud élni, ez 12 ezer/fő, ami 400 Ft/nap. Ebből kell ételt, ruhát, tanszert, meg minden egyebet megvenni. Én nehezen hiszem, hogy a szocializmusban bárki is ennyire kevésből élt volna. Reál értéken nézve ez kb. olyan, mint ha a 3,6 Ft-os kenyér idején 5 Ft jutott volna egy főre naponta. Szóval ezt az ennél nehezebb körülményeket én nem hiszem el. Mármint az ennél, az a 2 minimálbéres szülő volt, mert én ezt írtam, és erre reagáltál.

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.05.02. 03:26:51

@Nyugdijas:
"egyetlen nyugdíjassal se találkoztam aki harcolt volna az inflációnál nagyobb nyugdíjemerlésért. A 13. havi nyugdíj elvétele nehézséget okozott, de nem tüntettünk miatta. "

És én hol állítottam, hogy a nyugdíjasok harcoltak volna ezért? Én azt állítottam, hogy voltak évek, amikor infláció feletti nyugdíj emelés volt, miközben a reálbérek nem növekedtek. Miközben az aktív-nyugdíjas arányok meg évről-évre romlottak. A nyugdíjkassza hiányának nagy része nem is a MNYP-ak miatt keletkezett, hanem a politikusok felelőtlen ígérgetései miatt.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása