Véleményvezér

vv

Fidesz: a nagy nyugdíjasbűvölés

2011.04.21. I 42 komment I Címkék: fidesz nyugdíjasok matolcsy

A Fidesz érthetetlen okból az MSZP-hez húzó nyugdíjasokat védi saját régi szavazói helyett. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A nyugdíjasokat sem lehet kihagyni a közös terhek viseléséből! (Fotó: Tuba Zoltán/origo)

A tegnapi nap folyamán három olyan hír is érkezett, mely nagyon plasztikussá tette azt a csapdahelyzetet, amiben a kormány vergődik, és az elkövetkezendő években vergődni fog. Van ebből, ami egyszerűen történelmi örökség, de egy kézzelfogható része bizony már a jelenlegi kormány tevékenységének következménye.

Baljós árnyak

A Költségvetési Tanács volt munkatársai által működtetett non-profit társaság (Költségvetési Felelősségi Intézet) tegnap megjelent elemzése szerint amennyiben nem történik további korrekció a költségvetésben, úgy a 2012-re kitűzött 3%-os hiánycél nem lesz tarható. Már csak azért is érdemes az előrejelzést komolyan venni, mert azt a téma korábban egyes számú szakértőinek tekintett elemzők készítették. Ha a megállapításuk igaznak bizonyul, az minden fronton komoly kellemetlenséget okozhat a gazdaságpolitikai hitelességét a 3%-os hiánycélra és az adósság elleni küzdelemre építő kormánynak.

Mindez pedig azt jelentené, hogy jövőre a már bejelentettekhez képest is erősebb megszorításokra lehet szükség. A Széll Kálmán-tervben, illetve a korábban körvonalazott gazdaságpolitikai stratégia egyértelműen az aktív népességre hárította a megszorítások terheit (magánnyugdíjpénztárak államosítása, állami szféra bérbefagyasztása, korengedményes nyugdíjak eltörlése stb.). A másik oldalon ugyanakkor gyakorlatilag érintetlenül hagyta a magyar lakosság 35%-át kitevő nyugdíjasok juttatásait.

Kapcsolódó írásunk: Fidesz, nyugdíjasfóbia


Érthetetlen

A nyugdíjasok juttatásainak megkímélése ellenére, amint azt a Szonda Ipsos tegnap közölt felmérése megmutatta, a nyugdíjasok körében a Fidesz népszerűsége már most jelentősen elmarad az MSZP támogatottságától. Azt lehet mondani, hogy a Fidesz összes előnye az aktív népességben szerzett magas támogatottságából ered. Ugyanakkor látható, és a Véleményvezér valóban nem győzi hangsúlyozni, hogy valamilyen, számunkra felfoghatatlan okból a Fidesz mégis szent teheneknek tekinti a nyugdíjasokat. Kifejezetten őket védik a saját szavazóikkal szemben. Már csak az a kérdés, hogy utóbbiak ilyen körülmények közt is kitartanak-e majd mellettük.

Az aktív népességet elsősorban az érdekli, és fogja még inkább érdekelni a jövőben, hogy van-e elegendő munkahely, és emelkednek-e a jövedelmeik. Magyarul: van-e jelentős gazdasági növekedés Magyarországon. A kormány nem igazán reklámozza, de természetesen számukra is nyilvánvaló, hogy a Széll Kálmán-terv rövid távon bizony növekedés-ellenes. Nem azért, mert Matolcsy György nem szereti a növekedést, hanem, mert úgy érezték, nincs más választásuk.

A tegnap a gazdasági miniszter által bejelentett intézkedések is azt mutatják, hogy látják a problémát. Ezért próbálnak úgynevezett vállalati tehercsökkentő intézkedéseket bevezetni – hátha majd azok lendítenek a növekedésen. Azonban a most bejelentett, 500 milliárd forintosnak titulált bürokráciacsökkentő program egyelőre annyira kidolgozatlan, hogy tulajdonképpen a miniszter sem tudott róla mást mondani, mint hogy létezik. Az pedig, hogy egy ilyen mágikus intézkedéssel a GDP növekedését 1,2 százalékponttal lehetne javítani, enyhén szólva megalapozatlannak tűnik.

A dilemmát tehát látják, de a kiút kapcsán eddig csak az álmokat hallottuk.

web survey


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Véleményvezér csak azt nem érti, hogy a saját támogatói sarcolásából következő politikai öngyilkosság réme, illetve a nyugdíjas szavazók Fidesztől való látványos eltávolodása miért nem elegendőek arra, hogy megértessék végre a kormányfővel: a nyugdíjasokat sem lehet kihagyni a közös terhek viselésébőll!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárkányfő 2011.04.21. 08:45:51

Azért azt ne felejtsük el, hogy Bajnai már elvitte a legnagyobb balhét a nyugdíjasokkal szemben: elvette a 13. havi nyugdíjukat. (Amikor nem a fidesz szorít meg, akkor az természetesen emberellenes, stb).

Tudom én, hogy eleve hülyeség volt odaadni a 13. havit, amit annak idején a 100 napos program keretében teljes nemzeti együttműködés keretében léptek meg (értsd: a fidesz is megszavazta), de ez most akkor is úgy néz ki, hogy 8,3%-kal csökkentették a nyugdíjakat, ami azért elég jelentős arány. Jóval nagyobb, mint amit az aktívak elszenvedtek idén.

És azt se felejtsük el, hogy a legtöbb nyugdíjas kisnyugdíjas. Őket érinti legkeményebben a kemény élelmiszerár-emelkedés, a gáz- és áramár emelkedés, stb., és szintén őket fogja érinteni legdurvábban a gyógyszerár-emelkedés. Vásárlóértéken nézve bőven jut nekik a megszorításból.
És ők koruk miatt ezt már nem tudják másodállással vagy külfödre meneküléssel kompenzálni, kiszolgáltatottak.

Pénz fönt lenne (meg az á.h. reformban), de mint tudjuk a fidesznek ők az igazi kivételezettjei, az eleve jól keresők. Ők még többet keresnek miközben az ország folyamatos megszorításokon megy keresztül...

Joooe 2011.04.21. 08:45:52

Az írás 2 nagyon fontos tévedést tartalmaz:
- Bár a véleményvezér érthetetlennek nevezi hogy miért nem vesznek el a nyugdíjasoktól, teljesen egyértelmű, hogy a rendes korhatárt betöltött, egy élet munkája alapján jogosult nyugdíjasok átlagos nyugdíja nem sok, kevesebb mint 70%-a az átlagos NETTÓ bérnek, tehát magasnak nem nevezhető. Más kérdés, hogy a nyugdíjkasszában vannak spórolási lehetőségek a szociális nyugdíjak, előnyugdíjak, visszaélések terén, de nem erről szól a cikk.
- A nyugdíjasokkal való szemétkedés nem csak a nyugdíjasok, hanem a nyugdíj felé közelítők ellenszenvét is kiválthatja... igaz hogy a korral növekszik az mszp szimpátia, de idővel ez folyamatosan változik, hiszen a legöregebbek meghalnak, és korábban fiatalok lépnek a helyükre...

subtotal 2011.04.21. 08:59:35

Kár, hogy megint a Fidesz érdekei felől lett megközelítve, hogy mit kellene tenni. Ez szomorú, mert a Fidesz mindig azt nézi, mi a jó a zembereknek, a saját érdekeivel soha nem foglalkozik, igazi mártírok ők. :)
Tulajdonképpen az pedig, hogy reálértékben nem fog növekedni a nyugdíj, tekinthető a 13 havi nyugdíjon túl egy további megszorításnak, hiszen folyamatosan csökkenti a GDP-hez viszonyított egy főre jutó nyugdíjkiadást.
A korengedményes eltörléséről, a még nem ismert egyéb szabálymódosításokról nem is beszélve.

trendo+ 2011.04.23. 19:58:27

De sok fiatal ember pofára esne, ha a nyugdíjas édesanyja nem támogatná már anyagilag! :) Merthogy azt tapasztalom, hogy nem fordítva van, ahogy logikus lenne. A nyugdíjasok fogcsikorgatva kifizetik a rezsijüket, nem maradnak adósok. A fogyasztásuk egynegyedét elviszi az ÁFA. A megtakarításaik (pl. a temetésre félretett pénz) a bankokban van félretéve, míg a gyerekek ki nem vetetik velük. A házukra, lakásukra is csak akkor kerül jelzáloghitel, ha a "gyerek" kierőlteti. Aztán, ha bedől a hitel a felelőtlenség miatt, akkor az ő erőn felül vett lakóparki kéglije és a mama lakása egyszerre mennek a levesbe...
Hagyjátok már békén a nyuggereket! Ti is lesztek egyszer öregek, csesszétek meg...

redjohn 2011.05.02. 00:23:20

A mondat így hangzik helyesen: a politikusokat sem lehet kihagyni a közös terhek viseléséből!

Venyigeszu 2011.05.02. 00:27:36

A szerzőnek a jelek szerint súlyos nyugdíjas-fóbiája van.
Nem baj, majd a korral elmúlik.

Az azonban komolyan elgondolkodtató, hogy ma van, aki még mindig a nyugdíjasoktól akar elvenni, akik amúgy is az átlag alatt élnek, miközben az adófizetők 10%-a között az adóátrendezéssel szétosztott évi 500 milliárdot rendben levőnek tartja.

A nyugdíjasoktól is vett el ez a kormány: ugyanis megváltoztatta a nyugdíjemelés számítási módját.

Érdemes lenne azon is elgondolkodni, hogy a Fidesz szavazóknak is vannak nyugdíjas szüleik-, nagyszüleik.
Így egy normális ember nem tud felhőtlenül örülni annak, ha ő jobban él, miközben azt látja, hogy a szülei meg rosszabbul.
vagyis amit nyerne a réven, azt elveszítené a vámon.

Az sem mellékes körülmény, hogy ha a kampány során fontosak voltak a nyugdíjasok ( pld. "Garancialevél a nyugdíjak megőrzésére"), akkor utána is legyenek fontosak.

A Fidesz nyugdíjasok iránti érzékenységét pedig jól mutatja a '98-as hatalomra jutások idején tett intézkedéseik, a mostani nyugdíjszabályok megváltoztatása. a gyógyszerkassza elsősorban öregeket érintő megnyirbálása...

Az egész poszt tipikus Fideszes kommunikáció: társadalmi csoportok egymás ellen ugrasztása, hogy elterelődjön a figyelem a kormány impotenciájáról.

meta_ · http://greenr.blog.hu/ 2011.05.02. 00:27:39

A magyar nyugdíjasok többsége nem utazgat a pénzéből, hanem támogatja a gyermekét, unokáját. Az pedig érzékenyen érintheti a Fidesz szavazóbázisát.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2011.05.02. 00:27:42

@Joooe: Itt inkább azt kéne megérteni:

-Ha az aktív generációt támogatják a nyugdíjasok rovására, akkor majd az aktív generáció támogatni fogja a nyugdíjas rokonait magától. (esetleg adó 1%?)
-De ha a nyugdíjas generációt támogatják az aktív rovására, (mint ahogy most van), akkor az aktív elmegy máshova munkát vállalni, és itt csak a kiadást jelentő nyugdíjasok maradnak...
És akkor indulhat a kórus, hogy: Deőkegyéletetledolgoztakésnekikjár!

aBringakirály 2011.05.02. 00:27:47

már az is dobna egyet a társadalmi igazságosságon és a hiánycsökkéntésen jó irányba, ha pl nyugdíjplafon lenne.
Tehát akinek az átlag nettó jövedelem pl 1,25-szöröse v nagyobb a nyugdíja, az nem kap emelést az adott évben.

még jól el is lehet adni, hogy igazságosabb lesz a rendszer, meg tuti, h milliárdokat lehetne spórolni, relatíve kevés ember kárára. akik valszeg nem roppannának bele ebbe.

fogatlan_provokátor 2011.05.02. 00:27:54

Mivel védi a Fidesz a nyugdíjasokat? Nem veszik el a pénzüket? Megváltoztatták az emelés szabályait, nem fog növekedni a juttatás értéke. Mit gondol a poszt írója, miért lesz benne az új alkotmányba, hogy a gyereke kötelesek eltartani a szüleiket nem csak fordítva??? Mert a nyugdíj olyan sok lesz a milliók számára??
Milliárdok mennek el az átnevezésekre, a focira, stb., az nem fáj?

Oszd meg és uralkodj? Miért megy ebbe bele a VV???

Zippora 2011.05.02. 00:28:01

Én azért kíváncsi lennék, hogy mire gondoltok? Mit akarnátok még elvenni a nyugdíjasoktól?

fogatlan_provokátor 2011.05.02. 00:28:08

A poszt írójának mások lehetnek a tapasztalatai mint az enyém, ő úgy látszik csak magas nyugdíjban részesülőket ismer. Tőlük el lehet venni, de a 40-50-60.000 forintból mennyit akar másoknak adni?
83.000 Ft az átlag, ebben benne van a 250.000 és az általam említettek is. Mit gondol a VV, melyiket kapja a többség?
Persze, nálunk nincs Taigetosz, de öngyilkos anélkül is lehet bárki, talán az a megoldás megfelelne ha minél többen választanák, hogy ezzel levegyék a terhet a VV és a hozzá hasonlóan gondolkodók válláról.
Kit gyűlöljünk még, ki legyen még bűnbak???????

riglee 2011.05.02. 00:28:17

Kedves Véleményvezér!
Igaz! A közteherviselésből minden társadalmi rétegnek ki kell vennie a részét. ÁM!!! A Véleményvezér szociális érzékenysége egy teáskanál szintjén van. Én nem vagyok nyugdíjas, de vannak nyugdíjas szüleim, ismerőseim és látva őket, nyugodt szívvel állíthatom, hogy a mai Magyar nyugdíjas már réges-régen kiveszi a részét a közteherviselésből. SŐT!!! Méltatlan az az anyagi helyzet -sokaknál nyomor- ami a Magyar nyugdíjasokat jellemzi. A jelenleginél is többet elvenni tőlük nem közérdek, hanem embertelenség, bűncselekmény. Értem én, hogy egy jobboldali gondolkodású ember magasról tesz a szociális érzékenységre, de kíváncsi lennék a Véleményvezér véleményére akkor is, amikor majd elérik a nyugdíjas korukat és a nemrég ellopott magánnyugdíjuk nélkül az állami alamizsnából kell fedezniük az éltben maradásukat, miközben valami nyikhaj publicista azon hőzöng, hogy miért nem csavarnak még egyet a tökükön.

DArchAngel 2011.05.02. 00:28:24

Azért lehetne lefaragni nagy pénzeket a nyugdíj kifizetéseken. Kezdve azzal, hogy egyesek pofátlanul magas nyugdíjat kapnak csak azért, mert jó helyen meresztették a hátsójukat kemény 25 évig. Mások 100000 Forint körüli nyugdíj mellett is dolgoznak. Nem a megélhetésért, hanem mert megtehetik. Valaki vagy dolgozzon, vagy legyen nyugdíjas.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.05.02. 00:28:29

Egyetértek azzal, hogy a nyugdíjasokat nem kellene szent tehénként kezelni, de azért ha a Véleményvezér vet egy pillantást arra, mennyi egy átlagos nyugdíj (a rendes, korbetöltött nyugdíjasokra gondolok, nem a potyautasokra), akkor belátja, hogy ezen már nemigen van mit megszorítani, legalábbis nem úgy, hogy sutty, jövő hónapban 10%-kal kevesebb nyugdíjat kap mindenki. Ahogy fölöttem is írták, gyógyszerárak, élelmiszerárak, gázárak stb. révén a nyugdíjasokat már így is a legsúlyosabban érintik a jelenlegi intézkedések.

Szerintem két dolgot kellene tenni: rendet vágni azok között, akik ilyen-olyan potyautasok a rendszerben (a 61 éves tűzoltó meg rendőr is intézzen nyugodtan irodai munkát, legalább a fiatalnak nem kell), másrészt: véget vetni annak, hogy a nyugdíjemelés folyton mindenféle alkuk tárgya. Bruttósítani a nyugdíjakat - innentől kezdve a nyugdíjasok is éreznek minden adócsökkentést és -emelést, és emelni pedig csak az állam nyugdíjjárulék-bevételeinek arányában legyen szabad. Ha nő a járulékbevétel, azzal arányban emelni (a plusz pénzt valamilyen szorzó alapján teríteni a nyugdíjasok között), ha csökken, mert mondjuk válság van, vagy fogy el a nép, akkor automatikusan csökkenteni is. A nyugdíjasoknak meg szépen elmagyarázni, hogy az ő sorsuk is ugyanúgy hozzá van kötve a gazdaság sorsához, mint a dolgozóké.

gorcsev54 2011.05.02. 00:28:32

Aki azt ,hiszi ,hogy a nyugdíjasok (leendő)nem fognak szívni az ostoba!

csak_csendben 2011.05.02. 00:28:35

@Joooe:

Abból a kb 90.000 Ft-ból meg más nem csak magát, de egy-két gyereket tart el, hitelt törleszt és próbál valahogy evickélni.
Nem utolsó sorban tegnapi(?) hír, hogy a 250.000 Ft alatt keresők megint csak rosszul fognak járni.
Ugye nem baj, ha az ország érdekét nézve nem a nyugdíjasokat siratom, hanem a munkavállalókat?

room_101 2011.05.02. 00:28:41

Pártszimpátiától függetlenül, tisztán taktikai okokból nem ildomos egyetlen választói csoport ellen sem frontális támadást indítani. Úgy kell visszavenni, hogy azt a sötétebb zöm ha észre is venné, mást okoljon érte. (ezért jó politika az adószedés kiszervezése a piszok multikra, bankokra, szolgáltatókra, ezek már úgyis feketeseggűek a nép szemében)

Motorman 2011.05.02. 00:28:49

Nem értem a szerzőt!
1. Az nem megszorítás, hogy már csak az inflációval nő a nyugdíj? (A többi tervet, amivel a potyásokat kitakarítják a szegmensből, már nem is említem!)
2. Talán nem a FIDESZ szavazótáborát kellene "jutalmazni" a kormánynak (bárki rovására), hanem az ország szekerét kellene előbbre vinni, hogy mindenkinek jobb legyen!

pirimogyoró 2011.05.02. 00:28:52

@Joooe: Senki nem vette el a 13. havit a nyugdíjasoktól, ugyanis az ajándék volt, mivel nem járt nekik! Ha az Mszp jobban kommunikál, akár előre el is magyarázhatták volna, hogy a 13. havi mögött nincsenek ledolgozott évek, így az ajándék a kormánytól. Ha megszorításokat kell eszközölni, akkor nem tudják adni, de ha jobban megy a szekér, akkor megint lesz, mondjuk nyugdíjprémium (vagy bármi más néven). Ezt megértették volna. Még ha nem is értettek volna egyet :)

is 2011.05.02. 00:29:16

Fijjuk, el vagytok tevedve. A nyugdijkorhatar-emeles, a korengedmenyes nyugdijak eltorlese, a rokkantnyugdijasok ujra munkaba kuldese az mind a nyugdijasok ellen megy. Mi az, hogy nem tesznek ott semmit? Legfeljebb az oregsegi nyugdijasokra lehet barmit mondani, de egy: halnak meg szepen maguktol, ketto: Pinter semmit nem tesz, most mar hetente gyilkolnak le idos egyedulallo, vagy akar hazas nyugdijasokat. Meg az egeszsegugyben meghozzak azt a lepest, hogy be lehet elozni egy varolistan, ha fizetsz, azt meg csak a keresok tudjak megtenni, es a nyugdijas mar meg is hal, mert nem kerul sorra. Megy ez, mint a karikacsapas.

Tehat nyugdijba nem mehetsz, vagy onnan visszarangatnak, egeszsegugyi ellatast es vedelmet meg nem adnak. Mit akartok meg?

egy maréknyi dollár 2011.05.02. 00:29:23

Emlékszem, mikor Gyurcsány Ferenc 200 milliárdos költségvetési hiányt emlegetett.Na, mondom(akkor még voltunk 10 millióan),akkor 20ezer az én saram,20 a kölöké és befizetem a szomszéd Ica néniét is;ő kisnyugdíjas, ennyit is nehezen bírna.Ez összesen hatvanezer.Nem ennyit vettek el, hanem a háromszorosát, és láss csodát:a Bajnai-kormány már 1000 milliárdos hiányt emlegetett.Ezt össze is szedték hamar(13. havi juttatások megvonása stb.), és mégis lyukas a költségvetés,sőt egyre inkább az lesz.
Úgy tűnik, rejtélyes esettel állunk szemben, holott a megfejtés nem bonyolult.Anno kiszámoltam, hogy 50000 kisnyugdíjas 13. havija éppen fedezi a BKV egy évi végkielégítéseinek összegét.A baromi fizetésekről,jutalmakról, színlelt szerződésekről most nem beszélünk.200000 rokkant megvont járadékából fedezhető a terrorelhárítási központ éves működési költsége.(talán)Félmillió munkanélküli segélyéből(járadék,támogatás) kis kiegészítéssel futja a magyar futball felvirágoztatására szánt évi cca. 30 milliárdra.
Milyen érdekes, hogy sehogy sem sikerül befoltozni a likat a költségvetésen.

kötözködő 2011.05.02. 00:29:35

Nálunk a házban a nyugdíjasok többsége fideszes. Sőt, az egyikük jobbikos. Hangosan Gyurcsányoznak mindig a lépcsőházban, amikor összetalálkoznak (meg zsidóznak, meg kommunistáznak).
Az viszont tény, hogy amikor a dolgozók jutattásait ilyen radikális mértékben csökkentik, akkor sajnos a nyugdíjasoknak is le kell mondani kiváltságaik egy részéről. Az ingyen utazás helyett pl. nyugdíjasjegyet, -bérletet kellene venniük.

nyanyus 2011.05.02. 00:29:44

Amikor ilyet olvasok, elszomorodom. A nyugdijasok nem azért nyugdíjasok, hog kitegyék a lakosság 35%-t, hanem azért, mert elértek egy kort, ledolgoztak egy életet és koruknál fogva jár nekik a nyugdíj. Minden olyan ember, aki a nyugdijasok megszorítását követeli, az még nem élt nyugdíjból, de előbb-utóbb abból fog( remélhetőleg). Akkor újból beszélgetnünk kellene a témáról, hogy vajon a véleménye megmarad-e. A magyar nyugdijak nem tesznek lehetővé( többségében) gondtalan nyugdijas éveket. Ezen még srófolni, ill. egyáltalán megemlíteni, hogy a nyugdijas réteg ugyanúgy vegye ki a részét a megszorításokból, mint az aktívak, hát.... egyhén szólva nem empatikus dolog.( vagy lehet, hogy árva gyerek az, aki ezt írta?:))

Pong 2011.05.02. 00:30:00

"Ugyanakkor látható, és a Véleményvezér valóban nem győzi hangsúlyozni, hogy valamilyen, számunkra felfoghatatlan okból a Fidesz mégis szent teheneknek tekinti a nyugdíjasokat. Kifejezetten őket védik a saját szavazóikkal szemben. Már csak az a kérdés, hogy utóbbiak ilyen körülmények közt is kitartanak-e majd mellettük."

Ez most komoly? Vagy senki nem szokott népességi mutatókat nézegetni, az őszes szavazócédula igen nagy erővel bir, ezt még a fidesz is tuggya.

qqriq70 2011.05.02. 00:30:07

Szerintem az találkozna a a többség szimpátiájával, ha hirtelen a kiugróan magas nyugdíjjal rendelkező honfitársainknak valamiféle szolidaritási járulékot kellene fizetni a nyugdíjukból és talán nem is lenne annyira ördögtől eredő gondolat. Például akik 200 000 Ft feletti nyugdíjat kapnak fizethetnének ilyen járulékot a nagy közösbe.

Pontos 2011.05.02. 00:30:13

teljesen fals ez a nézőpont. Az előző kommentelők már utaltak rá, tehát nem ismétlem részletesen, de annyit meg kellene érteni, hogy a nyugdíjasok zöme, alig bír kijönni a nyugdíjából vagy nem is bír. Nem itt kellene keresgetni, hanem a továbbra is állami szinten űzött lenyúlásokról, adó- és tb-csalásokról. Szerintem az is vaskos tévedés, hogy a nyugdíjasok MSZP szimpatizánsok lennének. Messzemenő következtetést nem szabad levonni a Csurcsány körül csápolókról.

Vadista Szandál 2011.05.02. 00:30:17

Nyuggerisztán esse delendam!

quendelapo 2011.05.02. 00:30:28

"A Véleményvezér csak azt nem érti, hogy a saját támogatói sarcolásából következő politikai öngyilkosság réme, illetve a nyugdíjas szavazók Fidesztől való látványos eltávolodása miért nem elegendőek arra, hogy megértessék végre a kormányfővel: a nyugdíjasokat sem lehet kihagyni a közös terhek viseléséből!"

Egyrészt látni kellene végre, hogy az általatok mélyen tisztelt orbán viktort csak egy dolog érdekli, hogy ő legyen a miniszterelnök és egyformán leszarja a nyugdíjasokat és a nem nyugdíjasokat is.

Ha viszont a kérdést gazdasági szempontból akarjuk viszgálni, akkor arra kell emlékeztetni, hogy a fidesz kormányzásának első három hónapjában a nagy multi cégekre különadókat vetett ki, elzavarta az IMF-et és gazdasági szabadságharc meghirdetését követően háborút indított a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások ellen is. Ezeknek a lépéseknek az a hatása, hogy csökkennek a beruházások. Ha csökkennek a beruházások, nem születnek új munkahelyek és nincs érdemei gazdasági növekedés.
Pedig az egykulcsos adónak éppen az lett volna az értelme, hogy a jól képzett fiatalokat felszívják az újonnan induló vállalkozások, hiszen kevesebb bérköltségből több nettó bért tudnak fizetni. Csakhogy a multik és a megtakarítások megsarcolása semissé tette az egykulcsos adórendszer pozítiv hatásait. tehát a Vezénylő Tábornok rohamra küldte szeretett gyalogságát, majd saját tüzérségével szarrá lőtte őket. De a tüzérségi zárótűz legalább jól mutatott, sokaknak imponált, hogy ő erre is képes.
De térjünk vissza a nyugdíjasokhoz: ha most még a nyugdíjakat is csökkentenék, akkor végképp összeomlana az amúgy is haldokló belföldi kereslet, tehát jól teszi a Vezénylő Tábornok, ha arra a tiszthelyettesre hallgat, aki azt gügyögi, hogy ez most végképp nem aktuális.
Egyébként meg a holland nyugdíjrendszer az egyetlen járható út: ott mindenkinek korábbi keresetétől függetlenül ugyanakkora nyugdíj jár, az egyetlen differenciáló tényező a munkában töltött idő.

róth manó 2011.05.02. 00:30:38

A Véleményvezér nem javasol semmit arra vonatkozóan, hogy mi a túrót kellene a nyugdíjasokkal csinálni, csak állandóan azt szajkózza, hogy valamivel külön szívatni kellene őket, mármint azokon a nehézségeken felül, ami őket egyébként a gazdasági helyzetből fakadóan fokozottan éri. Ez így értelmetlen és nem vitaalap.

pacus 2011.05.02. 00:30:44

az idei nyugdíj emelés 3,5%,Az infláció lesz kb.5%,de a nyugdíjas kosár inflációja 10%felett van.Az idén a nyugdíjasok nyugdíjának reálértéke legalább 8%-al csökken.Mi kell még?Az,hogy a pl.két milliót keresőnek az új adórendszer miatt legalább 3-400000 ft-al.több lett jövedelme.Ezek után kellene a nyugdíjasoktól elvenni még 10-20 ezer forintot.A legtöbb nyugdíjas abban kell,hogy döntsön eszik vagy megveszi a gyógyszerét esetleg a munkanélküli gyermekének is szeretne segíteni.
Nem demagógia kell.

nexialista · http://nexialista.blog.hu 2011.05.02. 00:31:01

"emberek, megszorításokra a jövőért van szükség "
no és ez megy húsz éve, hatvan éve, pár évszázada...

Tedat 2011.05.02. 00:31:08

A Fidesz megtanulta, hogy aki a nyugdíjasokkal ujjat húz, az bukik.

Legalább ezt az egyet jól csinálják... Az MSZP is azért is bukott ekkorát, mert elvette a 13. havit.

Mivel most a Fidesz az alkotmányba írta a költségvetési hiány korlátot, az MSZP, sőt más sem tudja majd visszahozni a 13. havi nyugdíjat, szerencsére.

Vadista Szandál 2011.05.02. 00:31:24

@Joooe:
A mai nyugdíjasok a néhai nyugdíjasoknak az akkori nettó bér harmadát adták átlagban. És több munkaválalló volt, fele ennyi nyugdíjasra.

Érják be a mai nyuggerek is a nettó bér harmadával, tökefedezeti alapon kb. ennyi jutna nekik ha a néhai járadékaikat kapnák vissza kapamtostul.

Krutzifix 2011.05.02. 00:31:33

Úgy igaz! Csak az felejtődött el, hogy a Fidesz már adott az első számú támogatóinak - és magának -, nem is keveset, a 16%-os egykulcsos adó bevezetésével. A Kedves Véleményvezér meg azoktól venne el, akik ebből pl. nem részesülhetnek már, és egyébként messze az átlagbér alatt részesülnek az egy élet munkája utáni juttatásokból. Mit lehet ehhez hozzáfűzni?
Az külön érdekes, hogy eddig nem érdekelte a fidesz-közelieket a (volt) Költségvetési Tanács, de most hirtelen milyen okosnak tűnnek! Ugye, ugye?! De nyugi, majd jön egy másik elemző, aki megmondja a tutit, és akkor ismét a dicsőség lesz a kormányzat sorsa! (Amint azt a közmédiában már hallhatjuk is, hogy a belső intézkedéseket már beárazta a piac, a forint árfolyamára most már csak a külföldi gazdaságok ingadozásai hatnak, vagy vaami ilyesmi...ezt is egy elemző mondta! Igaz, közben narancsot eszegetett :))
Az pedig teljesen igaz, hogy a sor elején "lehullanak" az MSZP-támogatók, már csak azon kell elgondolkozni, hogy vajon miért lesz az utánuk jövő, fiatalabb nemzedékből is az! Ha egyáltalán az lesz. Ha meg nem, akkor pedig megvan, hogy miért szent tehén a nyugdíjas! És máris "vezérvélemény" nélkül maradt ez a nap! (is)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2011.05.02. 00:31:48

@sárkányfő:

A 13. havi nyugdíj évente 270 milliárdba került. Fontos lépés volt az elvétele, de csak csepp a tengerben.

H.Sandor 2011.05.02. 00:32:32

Általam nem túlságosan tisztelt Orbán úr figyelmét felhívni arra,hogy a nyugdíjasokat még ennél is jobban megsarcolja - nos ez szerintem fiatalos szemtelenség.
A nyugdíjasok elvesztették a 13.havi nyugdíjat,ugyanúgy,ahogy a dolgozók elvesztették a 13.havi fizetésüket.A nyugdíjak reálértéke egy év alatt legalább 20%-al csökkent és legjobb esetben is ezen a szinten fog maradni a következő években.
Egyébként én nem a Matolcsi-féle számmisztikával számolok,hanem a napi vásárlásaim alapján kalkulálok.
Minden gyerek tudja,hogy a fogyasztói kosarat nagyon könnyű "hozzáigazítani" a hivatalos inflációhoz.
Sokszázezer nyugdíjasnak ígérte meg a fidesz,hogy a nyugdíjakat reálértéken tartja,bár ezt az ígéretet máris megszegték.

laci_52 2011.05.02. 00:32:38

A cikk hangulatkeltés a nyugdíjasok ellen. Majdnem azt írja, hogy mindet a Dunába kellene lőni, akkor a többieknek jobban menne!
84 ezer az átlagnyugdíj. Próbáljon a cikkíró ennyiből megélni!
A nyugdíjasok sokan vannak , Viktornak van annyi esze, hogy rájöjjön: az ő szavazataikra (is) szüksége van.

Dmarci 2011.05.02. 00:32:41

Szerintem a nyugdíjasok már így is erejükön felül járultak hozzá Magyarország fejlődéséhez. Mondom ezt úgy, hogy 30 éves vagyok, aktív munkavállaló, és már nincs (sajnos) egyetlen nyugdíjas családtagom sem. De nem kéne elfelejteni, hogy a mai nyugdíjasok az a nemzedék, akik kétszer, a második világháború után és 56 után újjáépítették az országot. Ezek az emberek heti hat napon át napi 10-12 órákat dolgoztak, néha többet is, "hála" a különféle őrült munkaversenyeknek az 50-es években. Ezek az emberek méltánytalanul kevés nyugdíjat kapnak, sokan zsemlét lopnak a boltból, hogy ne éhezzenek, vagy a kutyáknak való hulladékhusokat veszik a hentesnél. Ez nem emberhez méltó dolog, és sokat elárul Magyarországról, hogy hogyan bánik a nyugdíjasaival. Nem értem a Véleményvezér szerkesztőségének már-már boszorkányüldözéshez hasonlító nyugdíjellenességét, mert ezek az emberek nem tőlünk veszik el a nyugdíjukat, hanem azt kapják vissza, amiért megdolgoztak. Remélem, hogy ha mi is nyugdíjasok leszünk, az éppen regnáló hatalom nem úgy fog gondolkozni, mint most a Véleményvezér.

simipapa 2011.05.02. 00:32:43

Azzal még senki nem foglalkozott,hogy a falvakban hogyan élnek a nyugdíjasok.Szakmámból eredően képben vagyok a nyugdíjak összegét illetően.átlagban 40-60 ezer forint.A falusi boltokban /Coop,CBA stb./minden drágább,mint városban.Ezek az emberek a legvédtelenebbek.Az igazsághoz tartozik,hogy nekem személy szerint senki sem panaszkodott az összegre.Tudomásul veszik,hogy ez van.Nem szaladgálnak a hivatalokhoz segélyért,mert a büszkeségük nem engedi.De,ha visszaélnek a türelmükkel...

bozon 2011.05.02. 00:32:54

Semmi rejtélyes nincs ebben: miután a Fidesz átvette a régi MSZP helyét, módszereit, céljait és lelkületét, a nyudíjasokhoz is úgy viszonyul, mint azelőtt az MSZP.
Ne a nyugdíjasok mai pártpreferenciáit nézztek, hanem a 2014-eseket!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása