Véleményvezér

vv

Ezt nagyon elszúrta a rendőrség: de hol?

2011.05.02. I 50 komment I Címkék: rendorseg allam gyongyospata

Az embert lépten-nyomon vegzálják, de a bajt nem előzik meg. Ha a jogsértést nem látják, a politikusok meg nem adnak utasítást, polgári rendfenntartó szerepüket képtelenek ellátni. (Fotó: Huszti István/Index)

A gyöngyöspatai események kapcsán szinte mindenki a parlamenti pártok és a politikusok felelősségének, illetve kommunikációjának különféle kérdéseit firtatta. Eközben azonban szinte megfeledkeztünk a hasonló ügyek egyik főszereplőjét, a magyar rendőrséget is kérdőre vonni. 

Szolgálnak…

A magyar közvéleményben töretlenül él az a felfogás, miszerint az elviekben független rendőrség valójában nem más, mint a mindenkori kormány bűnüldöző szerve. Ebből két dolog következik: egyrészt természetesen az, hogy a rendőrség dolga a bűnözők törvény elé állítása, másrészt viszont az is, hogy tevékenységét a hatalom utasításai és akarata szerint látja el.

Ajánlott írásunk: Szebb jövőt a cigányoknak, de milyet?


Annyi biztos, hogy utóbbi szempontból a rendőrség valóban jól teljesít. Gondoljunk csak a 2006-os eseményekre: ha „letelefonáltak” felülről, a rendőrség képes volt feladni a Magyar Televízió épületének megvédését is, a másik oldalon pedig minden emberi érzést nélkülöző brutalitással nekirontani tisztes polgároknak, arra járó turistáknak vagy éppen egy magát igazoló országgyűlési képviselőnek. Ha pedig mindenféle gyanús civilek akarnak tüntetni, és ez valakiknek odafent nem tetszik, a rendőrség bármikor kijátssza a „forgalom aránytalan akadályoztatása” jolly jokerét, vagy egyszerűen csak operatív műveleti területnek minősíti a tüntetésre kiszemelt helyet. A rendőrség megannyiszor bizonyította, hogy a jó ízlés, sőt olykor még a törvényesség határait túllépve is megtesz mindent, amit a politika tőle elvár.

Ugyanakkor persze nem csak ebben jár elöl a magyar rendőrség. Bár a Véleményvezér szerint a bűnözési statisztikákból közel sem rajzolódik ki olyan szép kép, mint azt az ORFK sokszor előadja, kétségtelen, hogy a bűncselekmények felderítettségi aránya nő, a bűncselekmények száma pedig általánosságban csökken. Európai összehasonlításban az mondható, hogy Magyarország nem egy erősen kriminalizált ország, ráadásul a legsúlyosabb bűncselekmények száma kimondottan alacsony. A rendőrség tehát alapvetően végzi a feladatát.

survey tools


…de védenek is?

Csakhogy nem ez a rendőrség dolga, pontosabban: nem csak ez. A rendőrség dolga ugyanúgy a rend fenntartása, az őrködés a társadalmi béke felett, annak biztosítása, hogy egy közösség problémáiból ne legyen bűncselekmény. Ez lenne a valódi bűnmegelőzés, és nem az, hogy az embert lépten-nyomon azzal vegzálják, hogy 50 helyett 55-tel ment a település elhagyását jelző tábla előtt pár méterrel, vagy hogy lejárt-e két napja a zöldkártyája. Egy polgári demokráciában természetes dolog, hogy a rendőrség úgy védi az állampolgárokat, hogy azok ezt jórészt észre sem veszik. Élenjár a problémák megelőzésében, vitás helyzetek esetén közvetít a felek közt és mindent megtesz annak érdekében, hogy ha lehetséges, kulturált módon és a jogi procedúrán kívül lehessen egy konfliktust rendezni.

Az egészségügy kapcsán közhely, hogy a legfontosabb a megelőzés, hiszen ha már gyógyítani kell, az mindenkinek sokkal többe kerül. Ugyanez igaz a rendvédelemre: amikor egy helyi konfliktus odáig jut, hogy verekedés tör ki, akkor már késő. És a magyar rendőrség elsősorban ebben a szerepében bukott meg Gyöngyöspatán is: úgy tűnt, hogy egyáltalán nem tartja feladatának, hogy megértse az esetet, a mögötte meghúzódó problémákat, a felek álláspontját. És ezzel abba a helyzetbe szorította be saját magát, ami egy ilyen esetben a biztos kudarcot jelenti: „Nem csinálok semmit, amíg valaki nem valósít meg egy Btk. tényállást!” A rendőrség látta a ketyegő bombát, de nem is foglalkozott azzal, hogy azt hatástalanítsa. Inkább várt, míg robban.

survey software


Szolgálunk és védünk?

A gyöngyöspatai események is jól mutatták, hogy a magyar rendőrség csakis két esetben képes cselekedni: ha a bűncselekmény vagy jogszabálysértés a napnál is világosabban megtörtént, vagy ha a politika cselekvésre utasította. De ha sem a közvetlen jogsértést nem látják, sem a politikusok nem mondják meg, mit kell csinálniuk, polgári rendfenntartó szerepüket képtelenek ellátni.

Ez a hozzáállás nem az elmúlt húsz év terméke, hanem sokkal inkább az azt megelőző évtizedeké: ez bizony a szocialista rendőrség jól ismert mentalitása. Persze azért az 1990 utáni politikusoknak is jól jött egy ilyen „kezelhető” rendőrség, és így bár sokat papoltak róla, ők sem akarták a valóságban soha, hogy a rendőrségnél megtörténjen az igazi rendszerváltás.

Ma viszont már be kell látni: ha azt akarjuk, hogy a rendőrség ne csak szolgáljon, hanem védjen is minket, akkor ahhoz igenis komoly változásokra van szükség.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fg56 2011.05.02. 10:14:44

A rendőrség ugyanolyan (magas) számban rasszista, mint a lakosság, így aztán a cigányokat elfogni és lesittelni sokkal inkább szeretik, mint megvédeni. Ez Gyöngyöspatán szintén jól látszott. Ugyanis az ő elvük az: (kivéve ha kiskorúról van szó) csak akkor ugranak, ha vér folyik, vagy ha pénzbehajtást végeznek. Még ők csodálkoznak, ha a lakosság többsége nem csípi őket.
Az rossz gondolkodásról van szó - ami akár a hazai politikában, akár pedig a rendőrségnél a korai 60-as évekhez hasonlít leginkább és nem egy 21. századi, európia gondolkodáshoz

Kopjáss István · http://www.azenblogger.tumblr.com 2011.05.02. 10:17:13

„Európai összehasonlításban az mondható, hogy Magyarország nem egy erősen kriminalizált ország, ráadásul a legsúlyosabb bűncselekmények száma kimondottan alacsony. A rendőrség tehát alapvetően végzi a feladatát.”

Igen, amikor már valakit fejbe vernek, megvernek, kirabolnak akkor már intézkedik a rendőrség.
De mi van a „komolytalan” bűncselekményekkel? Pl. pitiáner lopásokkal
Ha az alatt van a lopás értéke 20.000 Ft alatt van, nem is csinálnak semmit. Ha az felett van valamivel, (pl. 40-50 ezer) akkor pedig 20.000 Ft alá manikűrözik a lopás értékét. Így pedig nem kerül be semmi a statisztikákba.
Aki azt mondja, hogy 20.000 Ft-ot ki lehet bírni, igaza van, de sok kicsi sokra megy…..

beavereater [AT] 2011.05.02. 10:17:26

Mondjuk először is ketté kellene választani a közrend védelmére illetve a bűncselekmények felderítésére szolgáló erőket, mint a legtöbb országban.

arongeri 2011.05.02. 10:17:27

Hiányolok egy olyan szavazást, hogy feladata-e a rendőrségnek a Vv által sugallt "mediátori" (közvetítő, békéltető) tevékenység. Nem hiszem, erre valószínűleg fel sincsenek készítve. Az pedig megint új kérdés (lehetne), hogy akarunk-e ilyen rendőrséget.

kranführer 2011.05.02. 10:17:33

Tehát nem Btk tényállás a szétlopott pincesor, illetve az utcai cigányterror a Gyöngyöspatai mindennapokban.

quendelapo 2011.05.02. 10:17:43

"Gondoljunk csak a 2006-os eseményekre: ha „letelefonáltak” felülről, a rendőrség képes volt feladni a Magyar Televízió épületének megvédését is, a másik oldalon pedig minden emberi érzést nélkülöző brutalitással nekirontani tisztes polgároknak, arra járó turistáknak vagy éppen egy magát igazoló országgyűlési képviselőnek."

"A rendőrség dolga ugyanúgy a rend fenntartása, az őrködés a társadalmi béke felett, annak biztosítása, hogy egy közösség problémáiból ne legyen bűncselekmény."

Nem veszitek észre a két mondat közötti ellentmondást?

2006-ban a csőcselék randalírozott Budapest utcáin. Törtek zúztak, autókat gyújtottak fel, a rendőröket felszedett utcakövekkel és molotov koktélokkal dobálták. A TV székházat kifosztották és elkötöttek egy kiállított tankot október 23-án.
Ezeket ti is láttátok.
A rendőrség helyreállította a rendet. Ezek során voltak túlkapások és egy-két vétlen áldozat. A zavargások agresszivitásához és időtartamához képest ezek száma nem volt kiugróan magas. Aki nem keveredett a rendbontók közé annak nem esett baja.
Véget kéne vetni a 2006-os rendbontásokkal kapcsolatos hazudozásnak!
Gyurcsány-gyűlölettől vezérelt hazudozásból nem lesz sem mérsékelt, modern jobboldal sem megújult baloldal.

indapass2009 2011.05.02. 10:17:56

"A gyöngyöspatai események is jól mutatták, hogy a magyar rendőrség csakis két esetben képes cselekedni: ha a bűncselekmény vagy jogszabálysértés a napnál is világosabban megtörtént,"

És ugyan kedves VV hogyan tudott volna másképp cselekedni a rendőrség? A rendőrség nem tartóztathat fel senkit csak azért mert kopasz vagy terpszínű ruhában jár. Vagy netán másképp gondolod?

Légyszi írjál már le pár példát, hogy hogyan tudta volna a rendőrség megakadályozni a verekedést. Lezárni a falut? 5 méterenként rendőrt állitani? Írd már le, igazán kiváncsi vagyok.

Az én véleményem szerint a társadalmi problémákat csak a társadalom oldhatja meg és nem a rendőrség avagy az állam (állam != társadalom).

Billy the kid 2011.05.02. 10:18:01

És mik lennének ezek a komoly változások?
Ja, persze, elvenni a szerzett jogaikat, emllett megnyirbálni a kiérdemelt juttatásaikat.
Igen, ez valóban komoly motivációs tényezőnek tűnik...

Anti Anyag (törölt) 2011.05.02. 10:18:06

Két jól irányzott pofon megelőzhette volna, hogy a cigánygyerekek hídpénzt szedjenek. Sőt, a pofontól való félelem azt is megelőzi, hogy később sittre kerüljön.

Persze ilyet csak tüntetők ellen szabad, igaz, azonosító nélkül, viszont válogatás nélkül és csoportosan.

gorcsev54 2011.05.02. 10:18:14

Majd a TEK mindent megold a Q7 kel. Kuss lesz itt mindenkinek, Budaházy mellett van még üres cella.

kalandfereg 2011.05.02. 10:18:18

Megmondjam, hol szúrták el? Ott, hogy hagyták a falu deviáns elemeit lopni és lepusztítani Gyöngyöspata üdülőnegyedét.
Remélem, észre lehet venni, hogy nem vagyok cigányellenes, sőt.

gigabursch 2011.05.02. 10:18:29

Hol szúrta el?

Ez még kérdés???

Ott, hogy lefeküdt a politikának és a bűnüldözés helyett engedte a bűnözés térhódítását, mert a polkorrektkedés fontosabb volt, ott hogy a tisztességes rendőreiket belülről csinálták ki, ott, hogy látszat-bűnözőket fogdosott, mószerolt, mert egyesek farkast kiáltottak, ott hogy megoldotta azt, hogy közutálatnak örvendjenek és ott hogy a valós bűnözőkkel szemben már rég gyáva, hogy fellépjen. S persze ott, hogy segítséget hiába kér tőlük az ember, csak sajnáltatni tudják magukat.

20 év alatt 0-ra süllyesztették magukat, és épeszű ember nagy ívben leszarja őket, mert tisztelet már senkiben sincs rendőr irányába.

Mindez csak és kizárólag saját maguknak köszönhetik.

Közepes 2011.05.02. 10:18:32

Na végre egy jó irás.

gpetersz 2011.05.02. 10:18:38

Már csak az érdekelne, hogy milyen tényállás kapcsán kellett volna a rendőröknek fellépni Gyöngyöspatán?

Mászkálás a városban? Bakancsviselet? Fekete póló kifordítva? Vagy mi a tököm?
Mert a lincselést nem a félkatonai szervezetek csinálták...

Asszem 2011.05.02. 10:18:44

Hát nem tudom, nem mondom, hogy a rendőrség tökéletes lenne, de kérdéses, hogy rendelkezésére állt-e minden erőforrás a helyzet kezelésére még a botrány kirobbanása előtt?

Gondolom a rendőrség is örömmel rendelt volna ki minél több állandó rendőrt Gyöngyöspatára, plusz nyomozókat, hogy felderítsék a bűncselekményeket, ha lett volna erre emberük.

De nem volt ember és amikor valaki megérzi, hogy büntetlenül megteheti, amit megtesz, akkor már csak a saját morális gátja tartja vissza. Ha az sincs, akkor semmi.

alex58 2011.05.02. 10:18:56

A szolgálathoz - a kormány utasításainak szemellenzős végrehajtásához - nem kell sok dolog, elég a kormányváltások alkalmával lecserélni a felső rendőri vezetőket.

A lakosság védelméhez ettől többre lenne szükség ( a pénz, paripa, fegyver effektus ) de leginkább egy alaposan átszervezett, politikamentes rendőrségre , amiben egy sokkal kisebb "vízfej" ( lásd ORFK ) mellett több, jobban képzett végrehajtó rendőr dolgozik.

Az elmúlt 20 év sajnos nem ez utóbbi felé vitte a rendőrséget, sőt a előtte a Kádár rendszer sem adott elég anyagi támogatást a rendőreinek, de legalább megvédte őket. Hogy mire is gondolok? A 60-es és 80-as évek között a gyöngyöspataihoz hasonló hajcihőket megoldották volna akár a helyi rendőrök is , ha mást nem , gumibottal szétcsaptak volna mindkét oldalon, aztán tegyen panaszt aki akar.

Akkor nem vártak volna felső utasításra, csak jelentették volna, hogy gond volt, de rendet tettek.
De ilyet ma nem lehet csinálni, a demokráciában csak a rendbontók tesznek azt amit akarnak !

Véleményem szerint a hevesi rendőrök most is meg tudták volna oldani a problémát, ha nem kellett volna heteket várniuk Pintér Belügyminiszter úr ( rajta keresztül a FIDESZ utasításaira).

Fergabor1 2011.05.02. 10:19:02

Igen. A vizsgált cég neve "rendőrség". Őrizniök kellene a rendet, nem pedig csinálni azt.

Seregbontó 2011.05.02. 10:19:06

„Nem csinálok semmit, amíg valaki nem valósít meg egy Btk. tényállást!”

Erről nekem valamiért rögtön a családon belüli erőszak általános rendőrségi kezelése ugrott be.

Laciii 2011.05.02. 10:19:17

"Ez a hozzáállás nem az elmúlt húsz év terméke, hanem sokkal inkább az azt megelőző évtizedeké"
Na azért az elmúlt 20 év is rásegített a sok jogvédővel. Azelőtt egy rendőr is rendet tudott tenni, mert a mögötte álló szervezetek támogatása adott neki tekintélyt.
Nem az volt hogy kinevetik, leköpik, megverik a rendőrt és ha az bármit próbál tenni ez ellen akkor éveken át vizsgálja egy bizottság.

Ma már meg lehet támadni úgy egy rendőrautót, hogy utána ne jöjjön két raklap katona és vigye be az egész csürhét "elbeszélgetni". Nem csoda ha nem tudnak semmit tenni.

STUGIII 2011.05.02. 10:19:28

Szerintem nem jól látod.

Oké, hogy a yardnak is benne van a keze, de ez nem azon múlik, hogy a rendőrségen nem történt meg az igaz rendszerváltás. Ez csak egy hangzatos lózung semmi más, amit mindenki hangoztat, de értelme nem sok van. A szemléletváltást ne keverjük össze a rendszerváltással!

Sokkal inkább a politika által ezerszer elbizonytalanított, pellengérre tűzött, bűnbaknak előretolt rendőrség képe rajzolódik ki előttem, amely vergődik a bizonytalan jogszabályi keretek között. Hiába jött a TASZ az ötleteivel, hogy a feketeruhások milyen bűncselekményeket, szabálysértéseket valósítottak meg, mert tulajdonképpen egyiket sem. Pontosan körülhatárolt elkövetési magatartás nélkül pedig nem ér semmit az egész. Amikor a rendőrség közbelépett a bíróság abban az esetben is felmentő ítéletet hozott. Egyértelművé kell tenni, hogy mely cselekményt tartja a jogalkotó üldözendőnek és ekkor már el lehet várni a rendőrségtől a fellépést és amennyiben a hatáskörébe tartozik, akkor a szankcionálást.
Egyébként pedig a legnagyobb probléma, hogy a cigányok által elkövetett bűncselekményeket, azaz a cigánybűnözést politikai célokra használták fel. Ez valóban egy probléma, de ezen évtizedes, sőt évszázados gond megoldását egyedül a rendőrségtől várni, azt hiszem nem megoldás, mint ahogy az erőszakmonopólium kisajátítása sem az.

mik-sa 2011.05.02. 10:19:35

"A hatalmi ágak szétválasztása mint alkotmányos alapelv szerint a törvényhozásnak, a végrehajtásnak, illetve a bíráskodásnak hatáskör tekintetében, intézményi és személyi vonatkozásban is el kell válnia egymástól. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az egyes állami funkciókat gyakorlók körét, jogkörét és felhatalmazását el kell különíteni egymástól, és biztosítani kell eltérő kiválasztásukat, megbízatásukat és legitimációs forrásukat is."
Montesquieu

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.05.02. 10:19:41

A nagytöbbség szerint a kormányzati letelefonálás megy.

Szóval akkor letelefonáltak a rendőröknek, hogy hagyják a konfliktust kiéleződni.

tollas 2011.05.02. 10:19:47

Sajnos a rendőrség is mindig a dolog könnyebb végét ragadja meg: nem a bűnözőket üldözik, hanem azokat,akik a bűn ellen szeretnének valamit tenni.
Tény, hogy utóbbiak kevesebben vannak, valamint könnyű őket felismerni, mert nem rejtőzködnek.

Tipikus pótcselekvés.

TASZtalan 2011.05.02. 10:20:03

A rendőrség fikázása mellett az már nem fér bele némelyek ingerküszbébe, hogy vajon a több napos védelem során ezek az emberek mit ettek, hol pihentek. Érdekes módon az éhező cigányoknak mosóport és egyebeket osztogattak (amit aztán rögtön árulni is kezdtek frekventált helyeken - hiába na, kell a pénz a játékgépbe, az nem működik mosópor-granulátummal), de a rendőrök 4 szelet kenyeret és 1 májkrémet kaptak. Persze ez kit érdekel, ennek nincs hírértéke az örzött-védett lakóparkok fotelbloggereinél.
Aztán meg a hétvégi események megintcsak előtérbe tolták a rendőrséget (Ceglédi mentőstámadás, ahol kannának nézték a mentőautót, vagy a dabasi kocsmarombolás, ahol "magyar" emberek verték össze a törzsközönséget, a kiszolgálás megtagadása miatt ismét csak túlerőben, felfegyverkezve). Persze ezek az esetek nem érik el senkinek az ingerküszöbét. Ahol azért a rendőrség hatékonyan fellépett - a liberális jogvédők legnagyobb bánatára.

sztd 2011.05.02. 10:20:19

Szerintem óriási hiba, hogy eddig a rendőrségről, és a rendvédelemről nem folyt semmilyen társadalmi vita, és a közvéleményig nem jutottak el a pártok álláspontjai (már, ha vannak). A hibáztatásnál azért nem árt leszögezni, hogy, bár sosem voltam politikus, nekem sem jutott volna ez eszembe. Ezért, a véleményem csak néhány hete érlelődik.

Először is, a Véleményvezérrel nem értek abban egyet, hogy a rendőrségnek a megelőzésben döntő lenne a szerepe. Azt gondolom, hogy a megelőzésben, mint az egészségügy területén is, az állampolgároknak a legnagyobb a szerepe. Rendőrség tanácsadással, és szervezéssel segíthet (így esetleg a fegyveres szolgálathoz már kiöregedett rendőrnek is lehet értelmes munkája, mert tanácsot adni 65 évesen is lehet), de a feladatot az állampolgároknak kell végrehajtani.

Mivel nem vagyok blogger, a gondolatmenetet most nem írom le, de végeredményben úgy gondolom, hogy polgári (és polgárőri) segítséggel, és az egyszeri rendőr is elegendő biztosítékot jelent. Ilyen értelemben a Jobbik módszere alapgondolatában (a kivitelezéstől és a politikai háttértől most eltekintve) szerintem a leghatékonyabb. vagyis kevés rendőr kell, sok polgárőr, és a rendőrnek tényleg csak a tanács, és a jogi intézkedés legyen a feladata.
Ehhez kell tekintély, és tisztelet is a rendőr részére. Most pl. az az álláspont, hogy egy rendőr nem rendőr, két rendőr pedig fél rendőr. Ha viszont annak aki a rendőrre kezet emel azért kellene imádkoznia, hogy a rendőrség kapja el előbb és ne a lakosság, akkor valószínűleg elég lenne egy rendőr is az intézkedéshez (és kb. 2 a faluhoz), illetve mozgó csoportként néhány az erőszak alkalmazásakor. Ebben az esetben amikor balhé van, akkor egy rendőr beállít, elmondja, hogy kinek hol a helye, és az oda is megy, míg az állampolgár azonnal jelenti a rendőrnek, és a polgárőr is járőrözhet (csak nem intézkedhet...).

Ajtony 2011.05.02. 10:20:22

Ami hiányzik: tiszta, érthető és alkalmazható - nem kormányfüggő - szolgálati törvény (vagy szabályzat).
Jelenleg az ügyészségtől, illetve az ügyész véleményétől függ akár a cselekmény minősítése is.
Idióta, és impotens törvényeink, igazságügyünk(?) van. Egy félig agyonvert ember esetén, amennyiben a csonttörései(akár több is) "nyolc napon belül" elkezdenek összeforrni, ugyanaz a minősítés, mint egy méretesebb "fülesé", amiről látlelet készül.

A megoldás: mint írtam, világos szolgálati szabályzat, és az ügyészségnek az individuumot kiküszöbölő egyértelmű útmutatás. Az esetleges súlyosbító, vagy enyhítő körülmények már a bíróságon kerüljenek elő.

cso zsi 2011.05.02. 10:20:25

A magyarországi többséget mikor védik meg?

Faszerkezet 2011.05.02. 10:20:28

Nagyon jó a cikk. Sok igazságot rejt SAJNOS magában.
A "kézi vezérelt rendőrség" az országban hatalmas probléma.

Vitéz Kőbányai Világos 2011.05.02. 10:21:02

@poszt: Alapvetően egyetértek, ugyanakkor egy fontos dolog kimaradt: rendőrségünknek van azért egy - valószínüleg a pártállamból maradt - reflexe: ha megjön a "történjen már valami!" trigger valahonnan, akkor elkezd magát megvédeni nem tudó állampolgárokat keresni, és - lényegében bármilyen eszközzel - csesztetni őket.
Szvsz ennek eredmény 2006 ősze (történjen már valami --> verjük szét a tüntetőket!), továbbá hasonlóan kártékony módon az a vegzatúra, amelyet roma polgártásaink nap mint nap átélnek (tisztességesek és tisztességtelenek egyaránt, pont ezért marhára kontraproduktív).

UI: a másik nagy baja a szervezetnek (és ennek része az igazságszolgáltatás is), hogy láthatóan még saját maga előtt sem képes elismerni a kudarcait (vö.: ha rablás volt, akkor meggyanúsítunk valakit, még akkor is, ha biztos nem ő volt, csak hogy javuljon a statisztika).

vazo12 2011.05.02. 10:21:15

Azt tanítják középiskolában főiskolán hogy három független hatalom létezik egy demokráciában. A törvényhozói, az ítélethozói és a végrehajtói. Ehhez képest a rendőrség a politikától vár utasítást?????
Lecseréli a politika a legfőbb ügyészt????
Lecserélik a rendőrség fejét????

Hát kérem, hogy van ez????

Akkor tanítsák iskolában azt, hogy a demokráciában 3 hatalom van ami független kell legyen egymástól de tegyék hozzá hogy Magyarországon még mindig a kommunista módszerek vannak!!!! De tényleg...

Billy the kid 2011.05.02. 10:28:33

@egy derék katona: Nem gondolod, hogy a családon belüli erőszak kérdésköre, amíg bűncselekmény nem valósul meg, az illetékes önkormányzat családsegítőinek hatáskörébe tartozik...?

Azért minden szemetet nem a rendőrséggel kell összeszedetni...

Exxit 2011.05.02. 10:32:20

"Két jól irányzott pofon megelőzhette volna, hogy a cigánygyerekek hídpénzt szedjenek. Sőt, a pofontól való félelem azt is megelőzi, hogy később sittre kerüljön. "

Itt van a kutya elásva!!

Nem elég az ha a politika kivonul a rendőrség utasításai közül, a sajtónak is békén kellene hagyni őket, és nem szenzációt csinálni mindenből!!

Mit tudott volna csinálni a rendőrség, A mostani események kapcsán lehúzták róluk a vizes lepedőt, ha megelőzésképp erélyesebben lépnek fel a fent említett cigány gyerekek ellen, akkor meg azért támadja őket a sajtó! Brutális rendőrségi fellépés!!

Ha tetszik, ha nem vissza kell valamelyest hozni azt ami a csendőrség idejében volt,aki rosszul néz a rendőrre az kapjon két jó nagy pofont. Mindegy , hogy az kisebbségi, egyenruhás, vagy más. A sajtó meg ne csináljon ebből szenzációt.
Fél éven belül rend lesz az országban!!

Venyigeszu 2011.05.02. 17:27:17

A szerző megint olyasmivel kapcsolatban okoskodik, amiről legfeljebb a Blikkből szerzett információi vannak.

A rendőr nem Superman, hanem egyszerű jogalkalmazó. Ha egyszer nincs joga addig beleszólni, amíg "nem folyik vér", akkor addig nem fog beleszólni.

Alapvető tévedésben van, aki a rendőrségtől várja a sokszor évtizedes társadalmi problémák megoldását.

manager2008 2011.05.02. 17:27:26

Ez egy jó cikk, de van benne pár tévedés.
1. A szocialista rendőségnek megfelelő volt a felderítése, és a potenciális elkövetőket helyi szinten leállították.
Egy két rendőr is kimehetett bárhová, és nem volt hőbörgés, mert ha probléma lett volna akkor a rendőrség olyan túlerőt vitt a helyszínre amilyet csak akart. ha kelett a hadsereg ügyeletes alegységei is bevethetőek voltak, és azok eleve nagy teljesítményű fegyverekkel és különösebb szarakodás nélkül intézkedtek, mert használták is ha kellett (talán pár esetben volt rá szükség összesen).
Én is járőröztem (2 fős katonai járőr) katona koromban 1!! rendőrt támogatva a munkájában a szépséges Eger városában, betárazott AMD-65 tel, minden különösebb előzetes esemény vagy ok nélkül.
Ha minket megtámadott volna pár ember kapával, azoknak szép temetése lett volna, mert a fegyver nem azért volt, hogy lógjon rajunk egy darab vas.
A járőr rendőr tagja az ismert elkövetői tartózkodási helyeket nézte végig, és találtunk is vagy 3 körözött személyt, meg olyat aki nem lehetett volna éppen ott ahol találtuk. A szájukat sem merték kinyitni, mert tudták hogy kórház lesz belőle. Ma 400 rendőr kell ahhoz hogy kicsit visszafogja magát a rosszfiúk gyülekezete. Röhej.
A faluban lévő, mindenki által ismert bűnözőket, bűnelkövető kiskorúakat meg ki kell emelni vagy ha semmi sem használ célzott kezelésben kell részesíteni ahogy a nagy nagy demokráciák kezelték Osama Bin Laden nevű harcost.
Aztán lehet menni panaszkodni.

vazo12 2011.05.02. 17:27:33

A rendőrség a politikától vár parancsot?
Nevetséges.
Hát ott vannak a törvények!
Azokat kell betartatni nem parancsra kell várni... LOL

(Egyébként az más kérdés hogy Gyöngyöspatán nem történik törvénybe ütköző cselekedet. Így fel is merül a kérdés, hogy a rendőrök minek vannak ott? Miért nem inkább az ellopott autókat, a feltört lakásokat, az ellopott bicikliket, robogókat keresik? Jaa, hogy úgy sem tudják megtalálni a tolvajokat? Idézném őket: "Tehetünk feljelentést, de semmi értelme..")

Kotkodus 2011.05.02. 17:27:35

@zozobp: sajnos úgy van ahogy mondod (és ahogy vv mondja)...

eddig sajnos nem volt olyan kormány magyarországon amelyik érdekelt lett volna a 3 hatalmi ág valós szétválasztásában, ezáltal a demokrácia alapkövének lerakásában... jelenleg meg picurka viktorka gyűri maga alá a 3 hatalmi ágat oly módon, hogy még kádár jános is elismeréssel csettintene...

a cél szentesíti az eszközt... hány diktátor kezdte karrierjét ezzel a mondattal? hányszor kell ennek elhangoznia, hogy végre megértsék az emberek, hogy ez még rövid távon sem alternatíva?

Kotkodus 2011.05.02. 17:27:38

@Exxit: a félelemmel nevelés nem jó megoldás...
pofonokkal nem lehet rendet teremteni szerintem.

én úgy gondolom, hogy a tanítás és az okítás az egyetlen kiút...

xenuka 2011.05.02. 17:27:43

A társadalmi béke megteremtéséhez magas szintű felelősségérzet, társadalmi problémák felismerése, beismerése és a megoldás módjának tudása és kontrollálás - ami aktív cselekvésekben nyilvánulhat meg ebben az esetben- kell.

A legtöbb rendőr lusta és gyáva és hazug:
- lusta jegyzőkönyvet írni és kimenni a terepre és intézkedni.
- gyáva, mert fél, hogy most azért tolják le ha megpofozza a tolvajt vagy azért ha nem. Így inkább nem csinál semmit, oda se megy vagy azt hazudja, hogy nem látta mert félrenézett.
- simán hazudik jegyzőkönyvekben és bíróságokon mert félti az állását és a korengedményes nyugdíját

Természetesen olyan rendőr aki ez alól kivétel, csak ő kevésbé feltűnő!

manager2008 2011.05.02. 17:27:53

@sztd: Tökéletes az elképzelésed. Ma már a különböző technikai eszközökkel a felderítés jól megoldható, kiegészítve a helyi lakosság információival.
Ha mindenki tudja hogy K. János rendszeresen lop mindent ami mozdítható, akkor annak ellenére hogy a tettenérésére nulla az esély, intézkedni kellene valakinek.
A rendőr erre nem alkalmas, nincs semmilyen lehetősége arra hogy a hátsó kerten keresztül behatoló kiskorú csirke stb. és kamra tolvajokat elfogja, tetten érje, és elkezdje az eljárást. De nem gondolhatja azt senki sem komolyan hogy ez a probléma megoldhatatlan.
1. a "csirkét" + fát, vasat, stb. hazaviszik ezt kamera láthatja. (bár volt olyan is hogy lopott lovat kikötötték az erdőben és onnan akarták eladni)
2. Az indok nélküli pásztázó, felderítő közlekedést valahogy korlátozni kellene jogilag, mert ma már az van hogy az elkövetők megbízottjai nyíltan derítik fel a helyszínt és rejtve hajtják végre a cselekményt. Ezt csak zárt lakóparknak való definícióval lehetne megoldani, egy adott utcába (csak falun) ne menjen be az akit oda nem hívtak be). Ez persze sok helyen megoldhatatlan.
3. sajnos minden veszélyes helyet el kell látni kamerákkal, de ezeket figyelni is kell valakinek, ami lehet társadalmi vagy fizetett munka.
4. A rendőr csak a felderített bűnelkövetők elfogását hajtsa végre, másra úgysincs erejük.

Asszem 2011.05.02. 17:27:58

@Exxit: sőt, a cigánygyereknek a hídpénzszedésért a saját szüleinek kellett volna kiosztani a pofont és sűrű bocsánatkérések közepette visszaadatni a gyerekkel az időseknek.

Makumba4 2011.05.02. 17:28:44

A magyar és az angol rendőrség mentalitása közötti különbséget egy szociál-pszichológus ismerősöm a következő - megtörtént - esettel szokta bemutatni: amikor az Egyesült Királyságbnan megváltoztatják egy utca vagy terület kjözlekedési szabályait, mondjuk hirtelen tilos lesz a behajtás valahova, akkor egy hétig, egy hónapig egy angol bobby strázsál az utcában, s minden behajtót udvariasan figyelmeztet, hogy "mivel nyilvánvalóan elkerülte a figyelmétm hogy- az utca forgalma megváltozott, legközelebb ne hajtson be, mert akkor már muszáj megbüntetnie". Ezzel szemben hogy zajlik ez idehaza? Tábla lecserél, másnap reggel elöljárói utasításra Kovács II. tőrzsőrmester, bajsza alatt somolyogva, keze ügyében egy hiánytalan büntetési füzettel már reggel 5-kor kint ácsorog az utca közepén, és minden - vétkes vagy vétlen - behajtót úgy megbüntet, mint a huzat!

nemecsekerno_007 2011.05.02. 17:28:48

@tollas:

jaja, ez ilyen hungarikum, hogy olcsón akarunk mindent megúszni : ) a hátrányos helyzetűeket senki nem akarja felvenni a suliba, pedig nem az elit gimnazista fogja elvágni a gyereked torkát 10 év múlva, hanem az akit nem sikerült integrálni. A szögesdróttal elkerített középosztály pedig már ismerős néhány latin-amerikai országból : (

pepin_nymburk 2011.05.02. 17:28:52

Azért a csendőrséget visszahozni elég képtelen ötlet, hiszen az ő fegyverhasználatuk sokkal szabadabban volt kezelve, egy ellenzéki vagy nemzetiségi(szlovák, román) tüntetésen vidáman a tömegbe lőhettek...Egy kardlapozás már humánus eljárásnak számított.
Nyomozni ők se nyomoztak sokat, a sértettek bemondása alapján elkaptak valakit, és addig kenegették bikacsökkel, amíg be nem vallotta a bűncselekményt...

Joooe 2011.05.02. 17:28:57

A probléma egyszerű: a rendőrség nem tette a dolgát, és a cigánybűnözés olyan extrém módon túlburjánzott, hogy alulról szerveződő védelem vált szükségessé.
A megoldás tragikus: a kormány/rendőrség tagadja a védelem szükségességét, és továbbra sem a problémát kezeli, hanem a "járőrözőket" basztatja. Mert az olyan jól mutat a nemzetközi sajtóban hogy fellépnek a rasszizmus ellen. Hát basszák meg...

maat 2011.05.02. 17:29:09

A rendőrség a végrehajtó ág része. Belügyminiszter irányítása alatt áll, aki a kormány tagja. Tehát természetes, hogy a politika irányítja a rendőrséget. Persze, ahogy most teszik, az nem egészséges. Kormány váltáskor automatikusan váltják le a vezetőket, mert csak a saját világnézetük szerint élőkben bíznak.

Az , hogy nem volt rendszerváltás a rendőrségen, egyszerűen hülyeség. Például a BRFK vezetője és helyettese 1991-ben lett rendőr. Nekik a szemléletmódjuk is modernebb.

Persze Pintér belügyminiszter és Hatala főkapitány egy régi szemléletet képvisel, ami ma már nem aktuális. De az elején megírtam, hogy miért mégis ők a vezetők.

Ilyen közvetítői szerepe nincs a rendőrségnek, nem feladata, nem is tudja megoldani. Csak ha van ilyen társadalmi folyamat, abban tud részt venni, de egymagában egy elszegényedő réteggel nem tud mit kezdeni. Arról nem beszélve, hogy a liberális politikusok és a jogvédők a bűnöző cigányokkal szembeni határozottabb fellépést mindig ellenezték.

A Gárda sem gondol mást, mint kioszt pár pofont a cigányoknak, így kényszerítve rá őket, hogy mélyszegénységük ellenére próbálják a törvényes utat járni. Ezt a rendőrség is meg tudná tenni, ha hagynák nekik.

jo.e 2011.05.02. 17:29:16

Szerintem alapvető probléma - több kommentben is írtátok - hogy "a mostani események kapcsán".
A Heti Válaszban jelent meg két levél gy.p-i emberektől. Azt hiszem, hogy túl késő' már... A rendőrséget a politika kitette mindenféle önjelölt jogvédők piszkálásának, a média ebben partner volt, stb. Ezt - és az ehhez hasonló problémákat nem tudja már megoldani a rendőrség.
Ötletem sincs mi lenne a megoldás...

kertészrobi 2011.05.02. 17:29:28

Pitiáner lopások és dolgok? Kertek megdézsmálása, mezőgazdasági területek dézsmálása, falopások, gyerekek, iskolatársak molesztálása, tanárverések, orvosverések, mentősők inzultálása, vonaton buszon utasok inzultálása, autófeltörések, lépten nyomon előforduló vandalizmus, bolti lopások, egyáltalán napokon keresztül a "cigányos" zene bömböltetése, amig van segély? Mindezek terrorrá növik magukat. Pitiáner annak aki nem szenvedi el, hanem távolról előkelően szemléli és magasröptű szociologiai elemzéseket kanyarít róla, annak ez semmi. Csak ettől a mindennapi élet megy tönkre. Ez a lebutított megnyomorított rendőrségünk képtelen ennek gátat vetni. A szavazatokért hajbókoló politikusaok meg szarnak a valós gondokra, meg sem akarják oldani.

2011.05.02. 17:29:37

Nagyon egyoldalú, fityeszes írás!

"Ez a hozzáállás nem az elmúlt húsz év terméke, hanem sokkal inkább az azt megelőző évtizedeké"

Régen volt közveszélyes munkakerülés és munka is. A rendőrség pedig ellátta e feladatát.
Bizony ez az utóbbi 20 év sara részben a rendőrségé részben a politikusoké.
A Mo.-i gazdasági helyzet nagyon-nagy részt politikusaink vétke. Féltek változtatni - kivéve Bokros és előre elköltötték a reform hasznát orbán-medgyesi.

A jobboldali fideszes bloggokból kezd elegem lenni itt az indexen.

bájgúnár 2011.05.02. 17:29:43

@Billy the kid:
Hihi kívánom hogy zavarjanak ki a lakásodból néhány pofonnal.Aztán keresd éjjel a családsegítőt!Fogalmad sincs a családon belüli erőszak mibenlétéről!

rolika 2011.05.02. 17:29:50

„Nem csinálok semmit, amíg valaki nem valósít meg egy Btk. tényállást!”

Hát ja, ha valakinek van egy kalapácsa, az egyetlen problémája csakis a szög lehet.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása