Véleményvezér

vv

A választók mégsem felejtenek

2011.05.04. I 36 komment I Címkék: usa demokracia

Nem lehet hosszú távra tervezni, mert mindig jön a választás? Lehet, hogy a politikusok igen, de az emberek nem négyéves ciklusokban élik az életüket. (Fotó: Jason Reed/Reuters)

Oszama bin Laden halálát a világ megkönnyebbüléssel, az USA pedig kimondott eufóriában ünnepelte. A Véleményvezér nem akar most olyan „izgalmas” kérdésekkel foglalkozni, hogy bin Laden valójában amerikai ügynök volt, vagy hogy soha nem is létezett – bár tudjuk, hogy ezek valamiért a magyar közéleti legendárium fontos részét alkotják. Sokkal tanulságosabb lehet ugyanis Magyarország számára az amerikai nép és közélet reakciója.

Nem egy ciklusra terveznek

Érdemes volt figyelni Obama elnök bejelentését, és az azt követő több tucatnyi nyilatkozatot különféle politikusoktól, de legalább olyan tanulságos volt figyelni azt, hogy az egyszerű amerikai állampolgárok hogyan fogadták a hírt. Ki kell mondani: az a fajta politikai stratégia, mely hosszú távon gondolkodik és olykor lehetetlennek tűnő célja elérése érdekében rengeteg erőforrást feláldoz, igenis lehet kifizetődő.

Az USA ugyanis réges-régen lemondhatott volna arról, hogy valaha is kézre kerítse bin Ladent. Már 2003-2004 körül teljesen egyértelmű volt, hogy a terroristavezér levadászása sokkal nehezebb feladat lesz, mint ahogy korábban gondolták. Ennek ellenére sem adták fel. Majd jött a demokrata Obama elnök, aki azzal kampányolt, hogy véget vet elődje külpolitikájának és a háborúknak. Mégsem adta fel ő sem: továbbra is erőt és pénzt öltek ebbe az egyre elérhetetlenebbnek tűnő feladatba.

Pedig aztán az USA-ban is vannak választások, ráadásul gyakrabban, mint a legtöbb európai országban: nemcsak négy vagy öt évente, hanem a kongresszusi választások miatt kétévente. Ennek ellenére, túl mindenféle politikai ciklusok logikáján, mindenki központi jelentőségűnek tartotta az első számú közellenség, bin Laden levadászását. Úgy látszik, hogy a demokrácia és a hosszú távú célok nem összeegyeztethetetlenek.

Ajánlott írásunk: Nesze neked, keleti szél!


Kié a dicsőség?

Pedig aztán mást sem hallunk Magyarországon, mint hogy azért nem lehet hosszú távra tervezni, mert négyévente választások vannak. A politikusok arra panaszkodnak, hogy egyébként sem volna értelme, hiszen ha valamit az ember ma elkezd, annak a gyümölcse csak később érik be, és az elismerést úgyis csak az kapja majd, aki akkor éppen hatalmon lesz.

A bin Laden elleni katonai akció tökéletesen bizonyította, hogy ez egy demokráciában egyáltalán nem szükségszerű. Természetesen nagy dicsőség ez Obama elnöknek, ám a közvélemény ugyanúgy ünnepelte a volt elnököt, vagy akár a volt had- és külügyminisztereket, mint a mostaniakat. Senki sem tudta kisajátítani magának az akciót, pedig a politikusok ott sem kevésbé hiúak, mint itthon, és a politikai pártok sem szeretik egymást jobban, mint mondjuk hazánkban. És hasonlóra több tucatnyi példát lehet hozni nyugat-európai országokból is, ahol egy ország komoly sikeréért soha sem csak az éppen regnáló kormány kapja az elismerést. Az ok ugyanis egyszerű: lehet, hogy a politikusok igen, de az emberek nem négyéves ciklusokban élik az életüket.

Úgyis mindent elfelejtenek?

A másik jól ismert sirám Magyarországon, hogy a politikus bármi jót vagy rosszat is csinál, a választók úgyis hamar felejtenek mindent. Mégis úgy tűnik, bár vannak dolgok, melyek esetében az emberek memóriája kifejezetten rövid, fontos kérdésekben nem felejtenek. Gondoljunk csak a 2004-es népszavazásra a kettős állampolgárságról, az őszödi beszédre, a rendőri brutalitásra, vagy megannyi más hasonló ügyre, melyeken a közvélemény látszólag továbblépett, hogy aztán évek múlva mégis kiderüljön, nagyon is megmaradtak a fejekben. És ez a mostani ciklus fontosabb eseményeivel is így lesz.

Mennyit hallottuk, hogy bizonyos dolgokba azért nem is érdemes belefogni, mert ha valami négy éven túl nyúlik, akkor azért semmifajta elismerés nem fog járni! Hogy bármit is tesz egy kormány a ciklus elején, úgyis csak az számít, amit a végén csinál! A bin Laden halálát követő reakciók is azt az üzenetet kell hordozzák számunkra, hogy ebben a formában egyik tétel sem igaz. Senki nem gondolta ugyanis, hogy ez az esemény egyedül az Obama-adminisztráció érdeme volna. Épp ellenkezőleg: teljesen egyértelmű volt minden reakcióból, hogy bin Laden halála némi igazságot is szolgáltat utólag Bush elnöknek.

Nem akarjuk sem a közvéleményt piedesztálra emelni, sem az átlagszavazót isteníteni, de ismét látható lett, hogy a magyar közéletben oly’ mélyen élő, a közvéleményről és politikáról alkotott sablonos közhelyek valójában mennyire semmitmondóak.
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KopaszMercis 2011.05.04. 09:37:02

Ez egy bolcs meglatas.. egy valamiben hianyos...
Itt csak patkanyok laknak, nyugaton meg vannak emberek - ott se sok, de ott meg akadnak.

Sikamlós Jim DiGriz 2011.05.04. 09:43:51

"A politikusok arra panaszkodnak, hogy egyébként sem volna értelme, hiszen ha valamit az ember ma elkezd, annak a gyümölcse csak később érik be, és az elismerést úgyis csak az kapja majd, aki akkor éppen hatalmon lesz."

Szerintem fontos lenne megemlíteni, hogy már sokkal előrébb járnánk, ha a politikusaink nem csak azon dolgoznának, hogy elismerjék őket, hanem néha talán azon is, hogy rendbetegyék az országot.

Dracon 2011.05.04. 09:43:55

@KopaszMercis:
Viszont a patkány okos állat és az egyik legjobban idomítható rágcsáló. Sőt ha valamit megtanítanak neki (pl. a piros dobozból ne vegyen kaját mert megrázza az áram, a kék doboz viszont veszélytelen) Akkor ezt egyrészt igen hamar megtanulja másrészt átadja a kölyköknek a tudást.
Szóval még egy patkány nemzet esetében is lehet gondjuk a patkány politikusoknak.

ili810 2011.05.04. 17:42:56

Itt hiába próbálják meg emlékesztetni Őket! Folyamatába az ember szemébe hazudnak. Az nem igy, ha nem úgy volt, az nem is olyan közegben hangzott el. Csináljek ezt azért mert minden következmények nélkül tehetnek bármit.Lásd ha egy nyugati népet megsért más nemzet annak atermékét az állampolgár bojkottálja. Ilyen és ehez hasonló fellépés a mi kormányainkkal szemben soha nem történt.Utolsó legfeljebb a taxis blokád volt,hogy elég volt már ebből a népnyúzó politikábol.

b.juha 2011.05.04. 17:49:58

Bár olyan szorosan nem követem az amerikai történéseket, de ha minden igaz, Trump már kezdte megszorongatni Obamát, akinek el is kezdett esni a népszerűsége - erre pont olyan "szerencsés" az időzítés, hogy pont most tudják kiiktatni Osamát, aminek hála el is kezdődhetett az igazi népünnepély... :)

awender 2011.05.04. 17:50:04

Szerintem hibás a következtetés. Bármely amerikai elnök, mely OBL levadászására kevesebb energiát áldozott volna, azonnal megáshatta volna saját sírját.

Az USA-ban ezenkívül az oktatás, média egyik legfontosabb alapvetése:
- soha ne add fel amit csinálsz

Ezt a tulajdonságot az amerikaiak rendkívül sokra tartják.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.05.04. 17:50:09

Ez mellé ment.
Obama egy folyamatban lévő ügyet örökölt.
Ezzel szemben pl. a nyugdíjak elcsaklizása egy lezárt ügy. Ezen senki nem fog háborogni 4 év múlva, de még emlékezni is alig.
Tegye fel a kezét, aki a mai napig felháborodik, mondjuk a taxisblokádon, vagy Torgyán rendszeres kormánybúcsúztatóin!
Arról nem is beszélve, hogy bizonyos dolgoknak mások a rövid távú hatásai, mint a hosszúak. Pl. ez a háború nagyon népszerű volt rövidtávon, mostanra viszont már mindenki csak a költségeit látják...

"a 2004-es népszavazásra a kettős állampolgárságról, az őszödi beszédre, a rendőri brutalitásra"
Nem zörög a haraszt, ha nem zörgetik. Ha nem zörgetnék meg időnként el is felejtenék. Amellett, hogy egyáltalán nem arra emlékeznek az emberek, ami történt, hanem amivé alakítják. Kit érdekel, hogy mi is történt valójában mondjuk 1956-ban? Senkit. Idővel mítosszá válik.

Link Elek 2011.05.04. 17:50:16

magayrorszagon az ertelmes emebreket mar regen elzavartak a politikabol. gyakorlatilag idiotak, vagy orultek maradtak csak.

KopaszMercis 2011.05.04. 17:50:20

@Dracon:
A baj, hogy mi mulyak vagyunk.. mi vagyunk a L'ecso patkany pufi haverja... aki balfasz :(

lyken 2011.05.04. 17:50:27

"ha valamit az ember ma elkezd, annak a gyümölcse csak később érik be, és az elismerést úgyis csak az kapja majd, aki akkor éppen hatalmon lesz."

És ez az, amiért nem jut Magyarország sehova. Ma Magyarországon minden politikus a saját gesztenyéjét kapargatja. Hosszútávon nem is akarnak gondolkodni, mert ugyan az emberek életét jobá tenné, de azzal a veszélyel fenyeget, hogy a másiknak kovácsol politikai tőkét. Akkor meg inkább ne is legyen jó az embereknek.

titan 2011.05.04. 17:50:30

@Jim "Marlboro" DiGriz: és ha rendbe tennék az országot, akkor el is ismernék őket, de idáig még nem jutottak el sajnos a gondolatmenetben...

BlahBlah 2011.05.04. 17:50:35

@Jim "Marlboro" DiGriz: azt mond meg nekem, hogy miből gondolod, hogy ez most nem így van?

sorra jönnek ki a gazdaságot elismerő nyilatkozatok, számok stb. a világból, és biztatnak, hogy így tovább, és akkor jók leszünk

közben a kormány népszerűsége esik..

tudom, azért csinálják, hogy lopjanak...

tipikus magyar felfogás, más zsebében turkálás, irigykedés, és folyamatos panaszkodás...

wirth6 2011.05.04. 17:54:34

@KopaszMercis: Itt mindenki patkány lenne?
Egyik kedvenc példám az igazmondók és hazugok szigete. Ha az egyik ottani azt mondja: "itt mindenki hazug", akkor mit gondolsz róla, és mit gondolsz a helyiekről?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.05.04. 17:54:39

Erdekes, hogy pont most kerult elo Bin Laden mikor Obana nepszerusege szinte a padlon van.

Nem vagyok fideszes 2011.05.04. 17:54:42

Az általam sokszor felemlegetett Dzurindát sem érdekelte, hogy hogy áll a népszerűségi mutatója, vagy hogy mekkorát fog bukni a következő választáson, végigverte a kőkemény reformjait. Az eredményt látjuk. Hol van nálunk egy Dzurinda?

Számolj Templár 2011.05.04. 17:54:48

USA-nak úgy kellett bin Laden, mint az éhezőnek egy falat kenyér. Ha nem lett volna, tutira kitaláltak volna egyet. Mint ahogy azt sem tudjuk igazából, hogy volt-e. Ha volt is, pont olyan volt, mint amilyennek kitalálták. Mert ugye, bin Ladenről mindent a médián keresztül tudunk. Bin Laden egy eredfordulós médiajelenség, mely az USA világuralmi szerepének megerősítését szolgálta. A segítségével, a terrorizmus elleni harc jelszavával gázolhattak át nemzeteken, kultúrákon, gyilkolhattak ártatlan embereket halomra. És ennek a világ önmagát felsőbbrendűnek, "kultúrnak" kikiáltó fele tapsol! Most épp Kadhafi van/lett az új bin Ladennek kikiáltva. Mert mindig kell egy bin Laden, aki ellen harcolva (bárhol, bármilyen módon) az USA és csatlósai biztosíthatják maguknak a hegemóniát.

Szarazinda 2011.05.04. 17:54:52

Kicsit, azaz negyon erőltettt az analógia. Az olyan politikusi döntéseket, amelyek az emberek megélhetését érezhetően befolyásolják, azokat sajnos mindenhol a világon négyévente honorálják, a választási ciklusokban való gondolkodás, illetve a problematikán való kontemplálás általában a gazdasági döntésekre szokott vonatkozni.

pollio 2011.05.04. 17:54:56

@KopaszMercis: És Te hol laksz, barátom?

TheSnakepit 2011.05.04. 17:55:00

'Pedig aztán mást sem hallunk Magyarországon, mint hogy azért nem lehet hosszú távra tervezni, mert négyévente választások vannak. A politikusok arra panaszkodnak, hogy egyébként sem volna értelme, hiszen ha valamit az ember ma elkezd, annak a gyümölcse csak később érik be, és az elismerést úgyis csak az kapja majd, aki akkor éppen hatalmon lesz.' – Talán meg kellene próbálni abból kiindulni, hogy leszarom, hogy kié a dicsőség, a gyerekemnek, unokámnak jobb lesz...

j311 2011.05.04. 17:55:06

Én még emlékszem arra, hogy a FIDESZ azt mondta nem basztatja a nyugdíjpénztárakat.

indapass2009 2011.05.04. 17:55:11

Na, megint egy poszt ami az állami gyilkosságot élteti. Mert ez az volt. Hidegvérrel elkövetett gyilkosság.

Obama azt mondta, hogy Osama sok ártatlan gyereket, nőt és férfit ölt meg. Hát elárulom, Obama is ezt teszi. Csak ő ezt collateral damage-nek nevezi.

nevetőharmadik 2011.05.04. 17:55:16

"de ismét látható lett, hogy a magyar közéletben oly’ mélyen élő, a közvéleményről és politikáról alkotott sablonos közhelyek valójában mennyire semmitmondóak."

Nem. Nem semmitmondóak. Ezek a közhelyek gyilkosak.

rcfan 2011.05.04. 17:55:23

Hát, itthon is bármely párt lesz hatalmon, hazánkfia marad Afganisztánban, a Centrum Kft pedig jól megél abból a parkolási pénzből, amelyet azért vezettek be annó tizenvalahány éve, hogy parkolóházak tömkelege épüljön.

Az érdek az érdek. A fegyverüzlet pedig jó üzlet.

prometheus_X 2011.05.04. 17:55:32

Leegyszerűsítem az írást: Magyarországon az ember ellensége a politikus és a "karvajtőke", a politikus és a karvajtőke ellensége pedig az ember. Emellett általában az ember ellensége az ember is, a politikusé a politikus és a karvajtőke, a karvajtőkének pedig a politikus és a karvajtőke.

Márpedig olyan államban, ahol mindenki ellensége mindenkinek és senki sem partnere senkinek, ott semmi sem működik (legfeljebb látszólag).

Mindenkinek van rá magyarázata, hogy miért utálja a másikat: az ember szerint a politikus hazug, csaló, tolvaj, a tőkés pedig rabszolgatartó, kizsákmányoló, a többi ember pedig féltékeny és irigy; a politikus szerint az ember buta és nem ért semmit, a tőkés pedig szociálisan érzéketlen, a másik párt politikusai pedig az Ördögtől valók; a tőkés szerint az ember lusta, a politikus pedig köpönyegforgató, demagóg, gazdasági antitalentum, a többi tőkés pedig ki akarja csinálni.

Ez ma Magyarország és ezért nem lesz előrelépés sem 1, sem 2, sem 5 vagy 10 vagy 50 éven belül. Mert nincs bizalom, bizalmi tőke, nincs akarat, nincs összetartás. Ezek pedig elengedhetetlenek a befektetéshez ami katalizálná a gazdaságot, a gazdaság pedig elengedhetetlen a megélhetéshez, de megélhetés nélkül nincs bizalom - és ezzel az ördögi kör újra bezárult.

ajjajjajj 2011.05.04. 17:55:54

Szerintem is becsülendő hogy egy tervet végigvittek ciklusokon keresztül de azért ha már van választási lehetőség nem ezt az esetet jelölném meg követendő példának. Osama vadászata egy erősen populista húzás és valójában semmin sem változtat. Személy szerint ijesztő hogy az USA-ban emberek tömegesen ünneplik egy ember halálát. Édes bosszú? Rengeteg dolgot elkövetett amerika ennek az ügynek a farvizén. Ha az eddigi történet igaz volt arról hogy folyamatosan terrorveszélyben vannak és szélsőséges csoportok akarnak rájuk törni akkor a veszély pont hogy nagyobb lett emiatt és ez nem ad okot nagy ünneplésre.Vagy erre már nem emlékszik a nem négy éves memóriával rendelkező amerikai nép?
Sokat figyelem az amerikai politikát és Osama likvidálása után még a viszonylag elfogulatlan és "hűvös" tudósítók is felvették a Mission Accomplished hangulatot. Az az érdekes hogy ebben a cikkben ez a történet már majdnem hogy "bezzeg ők" címkét kap.Ami szerintem erős torzítás.

KopaszMercis
Ha te így gondolsz a körülötted élőkre akkor sajnos egy patkány már biztos van....

radala 2011.05.04. 17:56:13

@KopaszMercis: Én csöppet sem gondolom magamat nacionalistának vagy pláne mélymagyarnak, de ez egy faszság, amit írsz. Nincs jelentős különbség a különböző nemzetiségek közt a hülyék és kevésbé hülyék aránya közt...
Igazából szerintem az elitek közt is minimális lenne a kimutatható különbség, ha egyenként vizsgálnád őket. Az, ami téged a patkányos következtetésre visz az szerintem a dolgok szerencsétlen együttállásából következik.
OK esetleg elismerem, hogy a dolgok ezer éve szerencsétlenül állnak együtt:-) de akkor sem hiszek a nemzetek közti ilyen drámai különbségekben...

Nem mellesleg én ocsmánynak láttam az amerikaiak bosszúállás feletti örömét. De ettől még egyetértek a VV-vel maximálisan.

lolperec 2011.05.04. 17:56:22

@KopaszMercis: ha itt patkányok laknának, már rég elhagyták volna a süllyedő hajót. :)

Tusko Hopkins 2011.05.04. 17:56:36

Politikus vagy tolvaj?
Fernandes Millor, brazíliai író elindított egy felhívást, a következő témában: Mi a különbség egy "politikus" és egy "tolvaj" között?
A legfrappánsabb megfogalmazás így hangzott: "Egy politikus és egy tolvaj között az a különbség, hogy az elsőt én választom meg, a másik pedig engem választ ki magának. Eltaláltam?"
Millor így felelt: " Tisztelt uram, ön egy géniusz! Ön az egyetlen, aki különbséget talált kettőjük között"
Úgy látszik Fernandes Millor, brazíliai író által végzett közvéleménykutatás telitalálat: tolvaj és politikus szinoníma. És ez úgy tűnik bal, vagy jobb-oldaltól, országtól is abszolute független. A politikus mindenütt here, élősködő féreg.
A politikusok egy külön fajt jelentenek egy nép életében, szinte a törvények felett érzik magukat, de nem lehet eleget hangsúlyozni hogy "nem a malac a hibás, hanem az, aki vakarja a hátát!"

Sajnos ma Magyarország egy következmények nélküli ország, nem véletlenül az európai utolsó országok egyike. A politikus BÁRMIT csinálhat, nem ő lesz a felelős, hanem az ellenzék, a sajtó, az időjárás az EU stb . Ma érvényesül a kontraszelekció. Az megy politikusnak, aki nem elég tehetséges (és ezt maga is érzi), aki nem szeretné magát a versenyszférában kipróbálni, hatalommániás, sok pénzt akar kevés munkával. Ha meg a politikus semmihez nem értő, dilettáns kontraszelektált jogász, történész, tanár, mint az elmúlt 21 év magyar politikusainak 90 %-a, az meg kimondottan katasztrófa. És ebbe beleértem az összes bal- és jobboldali pártot kivétel nélkül.
1989-ben szegény apósom (nyugodjon békében) mondta „Fiam csak annyi történik, hogy ezután nem 1 párt fog lopni, hanem 6. Mondjuk a nagyságrendet, amennyivel a maiak többet lopnak még álmomban sem gondoltam volna.

to:rppapa 2011.05.04. 17:56:38

Egyetértek a poszt megállapításaival.
Persze normális országban az ellenzék (egyik oldalról sem) nem abban merül ki, hogy mindenben keresztbe tegyen az épp hatalmon lévőknek, mert tudja, hogy ez visszaüt. Ahogy visszaüt az "egyoldalú" törvényalkotás is, még akkor is, ha az "pillanatnyilag jó ötletnek látszott".
És ha egyszer idáig eljutna a magyar politikai elit (kár, hogy én már nem fogom megélni!), akkor majd a következő lépés az lesz, hogy a hatalmon lévők rájönnek, hogy nem az a dolguk, hogy olyan intézkedéseket hozzanak, ami adott pillanatban számukra látszik előnyösnek (ennek veszélyeit ld. fentebb!), hanem olyanokat ami az ország érdekeit szolgálja - horribile dictu még akkor is, amikor már a nép hálátlansága következtében nem ők lesznek hatalmon.

tsimike 2011.05.04. 17:56:49

"bizonyos dolgokba azért nem is érdemes belefogni, mert ha valami négy éven túl nyúlik, akkor azért semmifajta elismerés nem fog járni"

SZVSZ ha nem a hatalom bebiztosításával és a zsebük megtömésével lennének/lettek volna elfoglalva (ez mindkét nagy párta vonatkozik) hanem igenis megpróbáltak volna érdemben tenni valamit az átlagemberekért akkor nem ez lenne a szitu. Ha normálisan csinálnák a dolgokat akkor kétszer is elismernék őket. Először a következő választáskor (amikor ismét őket választanák) utána pedig amikor "beérik a gyümölcs". Ha azon kapják magukat hogy négy év múlva nem őket választják akkor az valószínű azért van mert nem elismerést érdemelnek hanem pi... akarom mondani seggberúgást.

is 2011.05.04. 17:56:54

"Gondoljunk csak a"

eleg egyoldalura sikerult a felsorolas. a 2008-as hulyenepszavazas nem akar soha bekerulni az ilyen listakba, pedig idorendben, reszveteli aranyban, mindenben tokeletesen passzol. mire fel ez a szelektiv memoria? megse gondoljunk mindenre? 1984?

borboja 2011.05.04. 17:57:06

Ha már olyan nagyon okosak a választók, akkor az mégis hogyan történhetett, hogy 1994-ben, mindössze 4 évvel a diktatúra bukása után 2/3-os többséget adtak a kommunista állampártnak, ráadásul miniszterelnöknek egy 56-os pufajkás gyilkost választottak?
És vajon 2002-ben ez a távlatokban gondolkodó nép hogyan szophatta be a 19.000 Ft-os nyugdíjcsekket, meg az 50%-os közalkalmazotti béremelést?

Sikamlós Jim DiGriz 2011.05.04. 18:03:08

@BlahBlah: én elhiszem, hogy bennem van a hiba, de ezt a választ baromira nem tudom hozzákötni az én véleményemhez.

Az elmúlt húsz év bármely kormányára rá lehet mondani, hogy a végletekig populista fogásokkal dolgozott amikor csak esélye volt rá. Hosszú távon gondolkodó politikust viszont még nem sokat láttam (na nem is nagyon kerestem, aláírom, van jobb dolgom is).

KopaszMercis 2011.05.05. 09:00:50

@wirth6:
azt gondolom, hogy a masik szigeten mindenki igazat mond.@pollio: 2. ker
@ajjajjajj: egy? nem hallottad mit csinalnak a kozgazzal? te hol elsz? ko alatt?@radala: en meg ugy gondolom, hogy vannak dolgok, amiket kemeny kezzel kell lerendezni.. peldaul a nyakunkra ult politikai elitet sem ciff-el kene tisztogatni.. vegyunk peldat a vilag legjobban fejlodo gazdasagarol: napi 20 jogeros kivegzes korrupcio miatt.. kezdjuk igy mi is. @lolperec: latod ez jogos.. hulye patkanyok.. I stand corrected@voodoux: az hogy en is az vagyok-e attol fugg, hogy amikor kiirtak az osztrakok, hogy "magyar ne lopj" akkor jogosan tolvajoztak le az anyadat? vagy amikor ciganybunozesrol beszelunk, az jogos-e... ha igen, es anyad egy budos tolvaj, akkor igen en is patkany vagyok.

szekertabor · provo.blog.hu 2011.05.05. 18:08:00

Oszama likvidálása és a tőke erőszakszervezetei:
provo.blog.hu/2011/05/03/az_oldokles_joga





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása