Véleményvezér

vv

Orbán Viktor: kritika nem kell, háború kell, és persze szerénység

2011.06.01. I komment I Címkék: fidesz orban kormanyertekelo

A kormányfő beszédének üzenete: ha valakinek nem tetszett az elmúlt egy év kormányzása, annak stílusa és alapvető iránya, az jól kösse föl a nadrágot, mert ez innentől csak keményebb lesz. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

Orbán Viktor tegnap a kormány első évét értékelte. A miniszterelnök a kormányt ért kritikákkal foglalkozott főként, majd háborút indított a munkanélküliség és az államadósság ellen, végül pedig megígérte, hogy továbbra is a szerénység és a visszafogottság jellemzi majd a kormányát.

Ajánlott írásunk: Kormánybizonyítvány, első év: bukások, dicséretek


Nem amit mondanak, hanem aki mondja

Kétségtelen, hogy a kormány első évét komoly kritikák össztüzében volt kénytelen végigélni, most pedig Orbán Viktor a bírálatokra való odafigyelés kérdésében egyértelműen irányt váltott. Sajnos azonban rossz irányba fordult: a beszédből ugyanis az tűnt ki, hogy a kormányfő a magyar baloldal talán legellenszenvesebb szokását vette fel, miszerint a kritikák tartalmával nem is kell törődni, csak a kritizáló személyével. Jól emlékszünk a szocialista és liberális politikusok arroganciájára: sosem foglalkoztak érdemben a jobboldali bírálatokkal, hiszen azokat alapból szakmaiatlannak, mucsainak és retrográdnak bélyegezték. Így a kritika tartalmával sosem kellett valóban szembesülniük, hiszen előbb döngölték földbe a bíráló személyét, mint hogy a mondatait értelmezni kezdték volna.

A kormányfő hasonló receptet javasolt most jobboldali hallgatóságának: a bírálókra nem kell odafigyelni, mert úgysem akarnak jót nekünk, vagy mert a régi rendszer figurái, vagy mert egyszerűen csak tévednek, amit előbb-utóbb úgyis belátnak majd. A magyar baloldal megszokott receptjét azonban ki is egészítette egy újabb hozzávalóval: a balliberálisok ugyanis a külföldi kritikákat mindig is nagy, sőt túlzott alázattal fogadták. Ezzel szemben Orbán Viktor nyíltan arra buzdította híveit, hogy ne csak a hazai, hanem a nyugati kritikákat se vegyék komolyan. A külföldiek foglalkozzanak csak a saját dolgukkal, hiszen egyedül mi tudjuk, hogy nekünk mi jó.


A kritikusok személyének hiteltelenítése egy rossz tradíció, melynek különösen a magyar balliberálisok voltak az elmúlt évtizedekben folytatói, a külföldi kritikák dacos elutasítása pedig a balkáni politika örök receptje. A Véleményvezér aggodalommal figyeli ezt a retorikát. Ha ugyanis Fidesz a kormányt ellenőrző alkotmányos intézmények kiiktatását követően már mindenfajta ellenvéleményt is automatikusan ignorálni fog, akkor nem igazán látjuk, hogy milyen módon tud majd bármilyen értelmes kritika egyáltalán eljutni a kormányhoz.

Csapataink harcban állnak

A beszéd másik jelentős eleme az államadósság és a munkanélküliség ellen hirdetett “háború”. Igen, háború. Tartunk tőle, hogy ez nem csupán retorikai fordulat: az elmúlt egy év jól mutatta, hogy ha valami ellen a kormány háborút indít, akkor tényleg háborús eszközöket is fog bevetni. Készüljön tehát mindenki, hogy a munkanélküliség és az államadósság csökkentése érdekében tett intézkedéseknek valószínűleg nem lesz semmilyen korlátja. A háborúban ugyanis nincs törvény, tehát a legdurvább eszközök alkalmazása is valószínűleg elfogadott lesz.

Van azonban ennek a háborús retorikának egy másik veszélye is. Az ember ugyanis háborút csak másokkal, az ellenséggel szemben tud vívni. Azonban a magas államadósság és a munkanélküliség nem Magyarország ellenségei, hanem maga az ország, hiszen ezek Magyarország saját jellemzői. Ráadásul egyik tényező sem olyan, amit külső erők erőltettek volna ránk. Mondjuk ki: az ország végső soron mindkettőt magának köszönheti. És ahogy korábban is számtalanszor írtuk: szerintünk ezeket nem azonnali, gyors háborús eszközökkel lehet felszámolni, hanem alaposan kimunkált, hosszú távon gondolkodó gazdaságpolitikával.

surveys & polls


Szerénység!

Mégsem az előző kettő volt a Véleményvezér számára a beszéd legmeglepőbb része, hanem az, amikor Orbán Viktor a szerénységről és a visszafogottságról beszélt, mint kormánya alapvető értékeiről. Nemcsak az elmúlt egy év mindenfajta egyeztetést, alapos előkészítést és konszenzusra törekvést nélkülöző kormányzása, hanem egy olyan beszéd után is rendkívül nehéz ezt komolyan venni, melyben az elmúlt tizenkét hónapról egyetlenegy valóban önkritikus megjegyzés nem hangzott el.

Orbán Viktor évértékelőjéből egyértelműen kiderült, hogy a kormányfő nem lát jelentős kudarcokat az elmúlt egy évben, ezért nem is gondolta, hogy bármi miatt is magyarázkodnia kellene. Nyilvánvaló tehát, hogy kormány nem kíván irányt váltani, sőt. Összefoglalva annyit mondhatunk: ha valakinek nem tetszett az elmúlt egy év kormányzása, annak stílusa és alapvető iránya, az jól kösse föl a nadrágot, mert ez innentől csak keményebb lesz.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása