Véleményvezér

vv

Szima Judit őrizetben: elgurult a gyógyszer

2011.06.07. I I Címkék: fidesz nyugdíjasok rendorseg szima judit

A Szima elleni eljárás pontosan az ellenkező hatást fogja kiváltani: még több rendőrt fog még erőteljesebben radikalizálni. (Fotó: Varga György/MTI)

Pénteken előállították, majd őrizetbe vették Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) főtitkárát azzal a váddal, miszerint a szakszervezet pénzét saját céljaira költötte. Tegnap viszont a 72 órás fogva tartási határidő leteltével a bíróság mégsem rendelte el Szima Judit letartóztatását. Helyette lakhelyelhagyási tilalmat mondott ki a szakszervezeti vezetőre, így az már nem tudott részt venni szakszervezetének a Parlament előtti tüntetésén.

Erre tényleg nehezen találunk szavakat.

Kapcsolódó írásunk: Fidesz-tanulság: tárgyalni öngyilkosság


Hol élünk?

Kezdjük azzal, hogy félretesszük azt a nyilvánvaló feltételezést, hogy az ügyészség és a rendőrség az időzítéssel politikai utasításra cselekedett. Tegyük félre annak ellenére, hogy borzasztó nehéz elképzelni, hogy éppen most, amikor a TMRSZ a többi rendőr szakszervezettel szembefordulva elutasította a kormány javaslatait és hétfőre tüntetést szervezett, ért a nyomozás abba a szakaszába, amikor szükségessé vált az őrizetbe vétel.

Nézzük máshonnan: természetesen lehetetlen, hogy létezhet bárki is az ügyészségen és a rendőrségen, aki ne hallott volna a rendvédelmiek tüntetéséről, és arról, hogy kicsoda Szima Judit, a rendőrségi ügyekben már évek óta a legkarakteresebbnek mondható szakszervezeti vezető. Pontosan tisztában voltak vele, hogy a sors kiszámíthatatlan szeszélyénél fogva éppen a rendvédelmi tüntetés előestéjén kerül sor az őrizetbe vételére. Aki pedig ismeri a magyar rendőrség és ügyészség működését, az azt is tudja, hogy a szóban forgó testületek politikailag kényes kérdésekben rendkívül körültekintőek. Inkább ötször nem lépnek, semmint egyszer rosszkor tegyék. Erre persze jó okuk van, hiszen az elmúlt húsz évben megtanulhatták az ezzel kapcsolatos íratlan szabályokat. Magyarul: kizártnak tartjuk, hogy egy ilyen nyilvánvalóan bonyolult és kellemetlen ügyben az ügyészség vagy a rendőrség politikai jóváhagyás nélkül járt volna el.

Ismételjük meg még egyszer: ebben az esetben az, hogy a politika mindössze jóváhagyta az ügyészség és a rendőrség lépését, nem pedig direkt utasítást adott rá, még a lehető legjóindulatúbb feltételezés.

"Szima kivitte az anyagot! – mondta Pintér Sándornak az egyik rendvédelmis szakszervezető a Belügyminisztériumban tartott múlt csütörtöki egyeztetés végén, utalva arra: bármit is kommunikálnak a sajtónak, számításba kell venni, hogy a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) vezetője, Szima Judit is részt vett a tárgyaláson, így megkapta azt a 25 pontból álló dokumentumot, amit a kormány alá akar íratni a szakszervezetekkel. Amikor ez a mondat elhangzott, akkor Szima már nem volt a teremben, ő ugyanis még a tárgyalás első félideje előtt lelépett. Egy másik szakszervezeti vezető pedig arra hívta fel a miniszter figyelmét, hogy amíg Szima jelen volt, hangfelvételt készített arról, ami a teremben elhangzott. Pintér Sándor ekkor megnyugtatta a jelen lévő szakszervezetiseket. Azt mondta, a TMRSZ-vezér hiába viszi ki és teszi fel az internetre a tárgyalás elején kiosztott papírt, az csak egy munkaanyag, ami időközben bővítve lett, részinformációkat tartalmaz és ezért “egyikünk sem vállalja érte a felelősséget”. Pintér egyik kijelentése pedig arra utalt, a belügyminiszter csütörtökön már tudta, mi vár másnap a Tettrekész vezérére."

Szima-ügy: van-e vaj a fején? (hvg)


Végtelen ostobaság

Ennél ostobább döntést ritkán látni. Egy szakszervezeti vezető lecsukása és a szakszervezeti demonstrációtól való távol tartása olyan nyilvánvaló hergelése az általa képviselteknek, hogy még ha az teljesen megalapozottan is történne, egy kormánynak mindent el kellene követnie, hogy a hatalommal való visszaélésnek még csak a gyanúja se merülhessen fel. Az ötletgazdák valószínűleg bele sem gondoltak, milyen következményei lehetnek mindennek.

Szima Judit és a TMRSZ azok, akik már Gyurcsány Ferenc idején sem ijedtek meg az államhatalomtól és nyíltan bírálták a rendőrség szerepét, valamint a testület vezetőit a 2006-os felháborító attakok kapcsán. Ezek az emberek a rendőrségnek azon tagjai közé tartoznak, akik körében már korábban is elfogadottá vált, hogy bizonyos helyzetekben meg lehet kérdőjelezni az állami felettesek utasításait, a parancsok jogosságát. Hogy ez a hozzáállás alakult ki bennük, ismételjük meg, abban természetesen óriási szerepe volt a 2006-os eseményeknek és Gyurcsány Ferencnek.

Most pedig ők voltak azok, akik a leghatározottabban szálltak szembe a Fidesz-kormánnyal és Pintér Sándorral is. Ha a kormányoldalon azonban bárki is azt gondolta, hogy az általuk jelentett problémát erővel,esetleg a hatalommal való visszaéléssel meg lehet oldani, az nagyon tévedett. A Szima elleni eljárás pontosan az ellenkező hatást fogja kiváltani: még több rendőrt fog még erőteljesebben radikalizálni, és könnyen kialakulhat a magyar rendőrségen belül egy olyan keménymag, mely a politika által rájuk erőltetett szabályokat egyre kevésbé parancsnak és egyre inkább megkerülendő nyűgnek érzi. Mindeközben a kormány persze azt várja majd tőlük, hogy a mindenkori Gyöngyöspatán határozottan, de visszafogottan járjanak el – természetesen túlórában. Továbbá tiszteljék a magyar állam törvényeit, ne legyenek megvesztegethetőek és higgyenek abban, amit csinálnak.

Az ilyen húzások után ez biztosan nem fog működni.

survey services


Mennie kell!

Mindez azonban nem valamifajta naivitás a kormány vonatkozó vezetői részéről, hanem egész egyszerűen átgondolatlanság és gátlástalanság, a „mindent erőből elintézni” kultuszának nem is olyan meglepő következménye. Mégis, akinek annyi esze volt, hogy bele sem gondolt, milyen következményekkel járhat ez az ügy, és a TMRSZ tüntetés előtt három nappal vagy utasítást adott Szima Judit pénteki letartóztatására, vagy mindenfajta politikai hátsó szándék nélkül rábólintott egy egyébként politikától független ügyészségi vagy rendőrségi kezdeményezésre, azt a kormánynak a saját érdekében mihamarabb el kellene küldenie. Az a valaki ugyanis egyszerre ássa a kormány, a sokat emlegetett rend, és az egész ország sírját.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása