Véleményvezér

vv

Szlovákia beelőz: vezessük be mi is az eurót!

2011.06.17. I komment I Címkék: fidesz eu euro szlovakia gazdasagi novekedes

A Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány gazdasági ámokfutásának rovására írható, hogy nem vezettük be az eurót. De most nagyobb problémánk, hogy úgy tűnik, a Fidesz sem akarja. (Kép: David Vasquez/Wiki Commons)

Már a Századvég Gazdaságkutató is úgy gondolja, hogy a GDP növekedése az idén jóval 3% alatt lesz és így nem éri el a kormányzati várakozásokat. Más gazdasági elemzőcégek már korábban is 2,4-2,5% körüli növekedésről beszéltek, és tegnapelőtt az IMF is hasonló adatot prognosztizált. Ezzel egy időben az is kiderült, hogy a szlovák GDP ellenben 4%-kal fog nőni az idén. Mindehhez azt is hozzá kell tennünk, hogy ez már szinte hagyományosan így van, hiszen a szlovák gazdaság az elmúlt évtizedben is jelentősen gyorsabban nőtt, mint a magyar.

Mindebből elég világosnak tűnik: a szlovákok tudnak valamit, amit mi még mindig nem.

Ajánlott írásunk: Reszkessetek, szlovák rendszámosok!


Mijük van a szlovákoknak?

Sokat lehetne elemezni a szlovák gazdasági modellt, különösen azt, hogy mi is volt a titka az elmúlt tíz év és különösen a jelen dinamizmusának, de hadd ragadjunk ki egy, a jövő szempontjából meglehetősen fontos tényezőt. A szlovák gazdaság részben azért tud most 4%-kal növekedni, mert 2009 óta van valamije, ami Magyarországnak nincs, sőt úgy tűnik, politikusaink nem is nagyon akarják, hogy legyen. Az euróról van szó.

A kép forrása: coinnews.net


Az eurónak köszönhetően a szlovákiai kis- és középvállalatoknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy vajon elegendő hitelhez jutnak-e. A szlovák bankrendszert és a szlovák lakosságot pedig nem fenyegeti a devizahiteleknek való kitettség. És még valami: ha valaki tőkét akar Szlovákiába vinni, akkor az osztalékának az árfolyamkockázata is meglehetősen alacsony lesz. Az euró egyszerűen óriási biztonságot, kiszámíthatóságot, tervezhetőséget, azaz befektetés- és beruházásbarát környezetet teremt az egész szlovák gazdaság számára. Igen, kétségtelen, hogy az euró drágábbá teszi a szlovák exportot, mintha szabadon lebegő árfolyama lenne az országnak. Ám úgy tűnik, hogy ez a meglehetősen erős valuta mégsem fogja vissza a szlovák exportot.

Tanulmányban hasonlítja össze a Societe Generale miként hatott a válság az eurót már bevezető Szlovákiára és a még koronával fizető Csehországra. Kissé meglepő módon az export nagyobb visszaesést mutatott Csehországban, a munkanélküliségük is nagyobb volt, a szlovákoknál viszont magasabb volt az infláció. A két ország összehasonlítása azért érdekes, mert mindkettő hasonló méretű, nyitottságú, hasonló gazdasági szerkezettel rendelkezik és mindkettő EU tagállam. (...) A nagy különbség azonban az, hogy Szlovákia 2009 január 1-től az eurozóna tagja, míg Csehországnak erre még évekig várnia kell. Ennek fényében vizsgálta a Societe Generale, hogy az euró bevezetése vajon több haszonnal, vagy hátránnyal járt e Csehországgal szemben.

A szlovák euró bevezetés három meglepő hatással járt:az export Csehországban nagyobb visszaesést mutatott, mint Szlovákiában, jobban nőtt a munkanélküliség Csehországban, a szlovák infláció magasabb volt átlagban. (…) Számtalanszor hallani, hogy a szlovákok túlértékelt árfolyamon vezették be az eurót, ráadásul a válság hatására a környező országok valutái leértékelődtek az euróval szemben, ami versenyhátrányba hozta Szlovákiát, többek közt Csehországgal szemben is. A cseh korona az euróval szemben 2008 őszi - 2009 tavaszi periódusban több mint 20 százalékkal leértékelődött.

Az szlovák export relatív drágulása mellett a külföldi országok roncsautó prémium programjaiból is többet profitáltak a csehek a tanulmány szerint, mindezek ellenére a szlovák export kevésbé esett vissza, sőt, a szlovák autóipar is jobban teljesített a válság alatt.

Meglepő tapasztalatok a szlovák euróról (Index, 2010. március) 


És mi van velünk?

Sokat beszéltünk már arról, hogy mi minden lett elrontva a magyar gazdaságban az elmúlt évtizedben. Mindezek oroszlánrésze a Medgyessy- és az első Gyurcsány-kormány gazdasági ámokfutásának rovására írható. Többek között az, hogy Magyarország nem vezette be az eurót. Jelenleg azonban nagyobb problémánk, hogy úgy tűnik, nem is nagyon akarja.

Bár az euró tényleg csökkentené Magyarország gazdasági szabadságát, olyan stabilitást és ezen keresztül dinamizmust adhatna az országnak, amire a forint sosem képes. Arról nem is beszélve, hogy az eurózóna-tagság mintegy kényszerzubonyként legalábbis kiszámítható gazdaságpolitikát erőltetne a mindenkori magyar kormányra. Az elmúlt években láthattuk, hogy a magyar kormányok mit is kezdtek a nagyobb gazdaságpolitikai mozgástérrel. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan rosszul járnánk, ha ez a nagy szabadság valamelyest korlátozódna. Sőt.

survey solutions


Euró: még úgy is jobb, ha válságban van

Mondjuk mindezt annak tudatában, hogy igen, az eurózóna recseg-ropog, és igen, nem lehetünk abban sem biztosak, hogy tíz év múlva egyáltalán létezni fog-e még. Azt is tudjuk, hogy az alapvetően a német gazdaságra optimalizált Európai Központi Bank monetáris politikája nyilván nem mindig a kívánatos eredményt generálná Magyarországon.

A Véleményvezér azonban mégis az eurót preferálná. Mindennél többet elárul az, hogy még a fenti rendkívül komoly kockázati tényezők mellett is kiszámíthatóbb az euró és kiszámíthatóbbak az euróval rendelkező gazdaságok, mint a forint és magyar gazdaság. A mindenkori magyar gazdaságpolitika teljes felelőtlensége és kiszámíthatatlansága ugyanis túl nagy kockázat minden itt működő gazdasági szereplő számára, legyen az külföldi vagy magyar.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása