Véleményvezér

vv

Kína bevásárolt: jó, de mi van a számlán?

2011.06.27. I I Címkék: fidesz kina kulpol allamadossag

Míg az IMF-hitelnél tudtuk jól, mik az elvárások, addig azt, hogy a kínai kormány mit kér és akar Magyarországtól, egyszerű állampolgárokként valószínűleg sosem fogjuk megtudni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

Két napot töltött Magyarországon a kínai miniszterelnök, Ven Csia-pao. A tárgyalások után bejelentett hitel, esetleges állampapír-vásárlás, a két ország közötti kapcsolat szorosabbra fonása, vagyis az Orbán Viktor által meghirdetett kínai-magyar stratégiai szövetség egészen biztosan komoly külpolitikai eredmény. Ahhoz azonban, hogy eldönthessük, ez az újdonsült kínai barátság mennyire lesz komoly, és hosszútávon mibe kerülhet az országnak, sajnos túl keveset tudunk.

Kínáé a jövő?

Az elmúlt évtizedek kínai felemelkedését, az ország által elért gazdasági eredményeket nem lehet kétségbe vonni. Kína néhány évtized alatt a világ egyik vezető gazdasági és politikai hatalma lett, sőt sokan már most egyenesen „Kína évszázadáról” beszélnek és arról, hogy néhány éven belül hogyan fogja Kína mind gazdaságilag, mind politikailag átvenni a vezető szerepet az Egyesült Államoktól.

Bár a kínai gazdasági eredmények kétségtelenül komolyak, a Véleményvezér azért mindenkit óvna attól, hogy beálljon azok közé, akik olyasmit jósolnak az elkövetkezendő évtizedekre, hogy Kína lesz az első számú szuperhatalom és „mindenki kínaiul fog beszélni”. Ha másért nem, amiatt biztosan szkeptikusak lehetünk, hogy néhány évtizeddel ezelőtt szinte pontosan ugyanezt hallhattuk, csak akkor még Japánról. Ki ne emlékezne a híres frázisra, miszerint: „Vége a hidegháborúnak – győzött Japán.” Persze Kína nem Japán, de azért hiba lenne a mostani gazdasági trendeket több évtizedre előre egyszerűen kivetíteni.

Ajánlott írásunk: Magyarország nem Kína


Reálpolitika?

Mindezek ellenére a magyar kormány politikai szempontból pragmatikusan és hideg fejjel, a magyar gazdasági érdekeket szem előtt tartva járt el, amikor a tárgyalások során a kínai viszonyokat mindvégig méltatta, miközben a nyilvánvaló problémákat ignorálta. A sikeres külpolitika ugyanis a reálpolitika. A jelenlegi világpolitikai környezetben pedig sajnos nemcsak Magyarország nem kritizálhatja nyíltan Kína emberi jogi problémáit, de még az Európai Unió vezető országai vagy az Egyesült Államok sem tehetik ezt meg.

Más azonban bizonyos kérdésekről hallgatni és más túljátszani a szerepet – a magyar kormány túlzott buzgalma a Véleményvezérnek olykor már túl soknak tűnt. Különösen egy olyan ország kormányától volt furcsa ez a lelkesedés és a 60 éves (!) kínai-magyar barátságra való hivatkozás, mely ország nagyon jól tudja, mi is az a kommunizmus, és milyen az, amikor egy népet elnyomnak.

A magyar és a kínai kormányfő jelenlétében tizenkét, főként gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást írtak alá szombaton.

Egyetértési nyilatkozat született a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, továbbá a befektetésösztönzésről.

Szándéknyilatkozatot írtak alá a kulturális együttműködésről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről.

A Huawei informatikai óriáscég európai ellátó központ létrehozásáról kötött stratégiai megállapodást.

A többségi kínai tulajdonú BorsodChem Zrt 1,1 milliárd euró összegű pénzügyi együttműködési megállapodást kötött a Bank of Chinával.

Szolnokon egy évi 60 ezer tonna kapacitású citromsavgyárat szándékoznak létrehozni a kínaiak.

A világítótestek gyártásával foglalkozó CANYI New Lighting pedig európai termelési bázisról írt alá megállapodást.

A légiközlekedési cégeket egyesítő és más ágazatokban is érdekelt HNA-csoport stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tőketársaság Zrt.-vel.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Kínai Kereskedelmi Kamara között együttműködési nyilatkozat jött létre a bilaterális üzleti tanács felállításáról.

Forrás: MTI


De mibe kerül?

Beszéljünk azonban egy kicsit arról, amiről a magyar kormány győzelmi jelentései hallgatnak. Arról, hogy nem tudjuk, hogy a valóságban milyen szoros lesz ez a barátság, és ha az lesz, mibe kerül majd az országnak. Az egymilliárd eurós hitel ugyanis egyelőre egy keret, amit majd a Kínában befektető magyar vállalatok vehetnek igénybe számtalan feltétel teljesülése esetén, a magyar állampapír kínai megvásárlása pedig egy lehetőség, amiről a jövőben döntenek a keleti országban. És persze ne feledjük azt sem: minden uniós tagállam szeretne Kína európai kapuja lenni, a kínai politika pedig van olyan okos, hogy ezt a mézesmadzagot mindenkinek az orra előtt elhúzza.

De ha sikerül is elmélyíteni a magyar-kínai kapcsolatokat, akkor is látnunk kell, hogy ennek is meglesz az ára. A kérdés csak az, hogy mi. Ugyanis nagyon téved, aki úgy gondolja, hogy ez ingyen van és Kína egyszerűen csak a jó magyar borok és a szép magyar lányok miatt venne magyar állampapírokat. Ráadásul az egyik alapvető különbség a nyugati és a keleti politika között pont az, hogy az utóbbiban nincs transzparencia. Míg például az IMF-hitelnél tudtuk jól, hogy a valutaalap milyen feltételek mellett, miért cserébe, milyen elvárásokkal adja a hitelt, addig azt, hogy a kínai kormány mit kér és akar majd Magyarországtól, egyszerű állampolgárokként valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

customer survey


Lássuk a számlát!

A Véleményvezér ezért óvatos a nagy ünnepléssel: először látni szeretnénk, mi lesz a valóságban ebből a barátságból, és vajon Kína valóban Magyarországot választja-e európai kapujának. Ha így is lesz, mi azért látni szeretnénk a számlát is.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása