Véleményvezér

vv

Kína-biznisz: gazdasági csodafegyver vagy szemfényvesztés?

2011.06.28. I I Címkék: fidesz multik kina orban

A biztos kínai befektetések egyelőre eltörpülnek az egyetlen Mercedes-gyár gazdasági jelentősége mellett. A kínai tulajdonú Borsodchem meg kínai hitelt kap: mi ebben a meglepő? (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index)

A kínai miniszterelnök látogatása után kevés szó esett arról, hogy gazdasági szempontból pontosan mi is történt, milyen üzleteket ütött nyélbe a két ország. A Véleményvezérnek ugyanis, ahogyan már arra tegnapi cikkünkben is céloztunk, úgy tűnik, a dolognak nagyobb a füstje, mint a lángja – ami persze nem jelenti azt, hogy mindebből ne lenne a végén semmi. Csak annyit, hogy még nagyon sok mindennek kell történnie és rengeteg feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy a nagy szavak valódi gazdasági eredményekben manifesztálódjanak.

Ajánlott írásunk: Kína bevásárolt: jó, de mi van a számlán?


A kínafória után

Nem Magyarország az első európai állam, amelyik lázba jött a hatalmas méretű kínai piac, illetve a gyümölcsöző kínai kapcsolatok gondolatától. A népszerű elképzelés szerint a világ legnépesebb országa már a USA-t megszégyenítő nagyhatalomként tűnik fel. Ráadásul olyan országként, ahol még a munka és a termelés dominál, szemben a dekadens Nyugat spekulációalapú gazdaságával – jól tudjuk, például a magyar miniszterelnök is így gondolkodik. Sokakhoz hasonlóan úgy hiszi, hogy egy központilag vezéreltnek tűnő országban elég a kormánnyal megegyezni, és ez már viszonylag simán biztosítja is az ottani nagyvállalatok kooperációját.

Sajnos vagy nem sajnos, a valóság ettől meglehetősen eltér. Bár a kínai gazdaság óriási, egy főre jutó GDP, azaz általános gazdagság és fejlettség tekintetében jóval Románia mögött kullog. A szegénység és fejletlenség, valamint a tervgazdaság által beépített torz ösztönzőrendszer pedig azt is jelenti, hogy a kínai kormányzati statisztikák teljességgel megbízhatatlanok. Közkeletű becslések szerint például a valódi infláció tíz százalékkal nagyobb, mint a Kínai Nemzeti Bank által publikált adatok. Összehasonlításképpen: az egyébként túlságosan fejlettnek nem nevezhető Románia esetében már a fél százalékos eltérés is meglepőnek számít.

A fejletlenség másik következménye, hogy nem létezik egységes kínai piac: helyette gyakorlatilag harminchárom tartományi piac van különböző törvényekkel, szabályokkal, és nem ritkán eltérő sztenderdekkel. Ami pedig a külföldre lépő kínai vállalatokat illeti, két tucatnyi zászlóshajón kívül a kínai ipar egyelőre nem produkált az ázsiai régióból sikeresen kilépni tudó, világszinten is versenyképes vállalatokat. Kína ettől még egy nagyon fontos piac és a kínai vállalatok között is lehet érdekes és értékes üzleti partnert találni, de a velük való kapcsolat közel sem az a gazdasági csodafegyver, aminek sokan látni szeretnék.

De mit hoztak nekünk?

Ami a hétvégi sajtótájékoztatón bejelentett konkrét együttműködést (lásd a keretest) illeti, némelyik kifejezetten a szokásos „nesze semmi, fogd meg jól”-bejelentés kategóriájába sorolható (egyetértési nyilatkozat, bilaterális üzleti tanács), vagy éppen olyan, melynek gazdasági hatása elenyésző (kulturális együttműködés). Ami pedig a kínai tulajdonú Borsodchem kínai hitelfelvételét illeti, az minden, csak nem meglepő, és amúgy nem sok köze van a kormányzati megállapodáshoz. Kézzel fogható eredménynek leginkább a szolnoki citromsavgyár, a világítótestgyár, illetve a Huawei európai ellátó központjának létrehozása tekinthető.

A szintén bejelentett államkötvény-vásárlást pedig nem lehet igazán értékelni, amíg nem tudjuk a mennyiséget és az árat. Hasonlóképpen sejteni se nagyon lehet, hogy lesz-e valami a légiközlekedésre vonatkozó tervekből.

surveys & polls
customer surveys


Mekkora a jelentősége?

Mindezek ellenére a fenti eredmények persze jó dolgok vagy az lehet belőlük, de a biztosan megvalósuló befektetések egyelőre teljességgel eltörpülnek az egyetlen Mercedes-gyár gazdasági jelentősége mellett. Sőt, még ha az összes, akár csak szándékszinten bejelentett beruházás meg is valósul, a kínai vállalatok magyarországi súlya akkor sem fogja még csak meg sem közelíteni mondjuk a holland vállalatokét.

Ettől persze még sok hasznunk származhat a jövőben a Kínával kialakított kapcsolatból, de érdemes perspektívába helyezni a kínai lehetőség mértékét.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása