Véleményvezér

vv

Mi a baj a Fidesz új választási rendszerével?

2011.07.11. I I Címkék: fidesz tarsadalom demokracia valasztasi torveny

Ez a rendszer ott működik jól, ahol a politikán kívüli hatalmi tényezők is erősek. Magyarországon azonban a civil szféra gyenge, a pártpolitika mindenhová elér, és a kormányzat felett már intézményes korlát sincs. (Fotó: MTI)

A Fidesz elképzelése szerint 2014-től egy fordulóssá változna a magyar választási rendszer, vagyis egy jelöltnek a mandátumszerzéshez nem kellene elérnie a szavazatok több mint felét. A Véleményvezér ezt a javaslatot az elmúlt egy év tükrében nem tudja támogatni.

Ajánlott írásunk: Ráismerne-e Orbán Viktor Orbán Viktorra?


Két választás

A modern demokráciákban általában kétféle választási rendszer fordul elő. Az összetettebb változat két választási fordulóból áll, és gyakran az egyéni jelöltek mellett még pártlistákra is lehet voksolni. Ez a rendszer tipikusan koalícióra kényszeríti a pártokat és így senkinek nem adja meg a lehetőséget, hogy egyedül „mindent vivő” hatalomra tudjon szert tenni. Így óriási támogatottság kell ahhoz, hogy egyetlen párt kormányt tudjon alakítani, hát még a kétharmados többséghez.

A másik az egy fordulós változat – akár alkalmazza a pártlistát, akár nem (mint Nagy-Britannia). Ez kimondottan arra van kitalálva, hogy a legerősebb párt vigyen mindent. Ez persze nem mindig történik meg, de egy domináns párt jóval könnyebben tud egyedül kormányt alakítani, még akkor is, ha közel nem birtokolja a szavazatok 50%-át.

Ahol működhet

Magyarországon 2010-ben az első változat szerint voksoltunk, de ha megvalósul a Fidesz terve, akkor 2014-től már a másik típusú választási rendszerben fogunk.

Ez az egyszerűbb rendszer azonban olyan országokban működik jól, ahol a politikán kívüli hatalmi tényezők is erősek. Ahol szervezett és ütőképes a civil szféra, ahol az igazságszolgáltatás és a jogállam egyéb intézményei valóban a politikától függetlenül működnek. Ahol a közigazgatás, a sajtó vagy akár az egyházak komoly gátjai tudnak lenni adott esetben a kormányzati akaratnak. Mivel ezek a szereplők eleve kontrollt jelentenek a kormány felett, így nem baj, ha maga a választási rendszer több hatalmat ad a győztes pártnak.

Jó példa erre a már említett Nagy-Britannia, ahol elviekben a Parlament bármikor megbuktathatná a monarchiát a képviselők egyszerű többségével, mégsem teszi, mert a pártpolitikán kívüli hatalmi tényezők ezt meggátolnák.

És nálunk működne?

Pont ezért egyáltalán nem biztos, hogy ez az egyszerűbb szisztéma Magyarországon is jól működne.

Hiszen egy olyan országban vezetnék be, ahol a civil szféra még csak éledezik és ahol a pártpolitika nyúlványai mindenhová elérnek, sőt, ahol a kormányzat felett mára valóban nincs semmiféle intézményes korlát. A Fidesztől pedig láthattuk, hogy ha egy párt olyan hatalmat szerez, amivel bármit megtehet, akkor azzal élni is fog: a médiaviszonyok kormányzati igényekre szabásától az Alkotmánybíróság semlegesítésén át egy új, konszenzus nélküli alkotmány elfogadásáig.

Az ilyen óriási hatalmat a jelenlegi kétfordulós, vegyes rendszerben is meg lehet szerezni, ahogyan a Fidesz meg is szerezte. Csak éppen nagyon ritkán és nagyon nehezen történik ez meg. Ha azonban a Fidesz választási reformja megvalósul, a jövőben jóval gyakrabban láthatunk majd példát valami hasonlóra.

survey services


Rossz ötlet

Ez pedig az elmúlt egy év tanulsága alapján rendkívül káros lenne. Az ország számára ugyanis hosszú távon az éri meg, ha léteznek a pártpolitikától, illetve a kormánytól független intézmények. És ha a politikai szereplők is arra vannak kényszerítve, hogy a vitás kérdésekben egyezzenek meg egymással, illetve, ha a politikán kívüli tényezők is korlátozni tudják a pártok pillanatnyi akaratát.

Ugyanis Magyarország problémái nem abból fakadtak, hogy az egyeztetések és kompromisszumok megakadályozták volna, hogy a politikusok meg tudják oldani az ország bajait. A probléma éppen az volt, hogy sem a bajokkal nem voltak tisztában, sem azzal, hogy mi lenne a megoldás – a megvalósításig pedig még csak el sem jutottak. És az egyfordulós választási rendszer sajnos pontosan ennek a politikai osztálynak adna még könnyebben még nagyobb hatalmat.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

 • Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

 • Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.