Véleményvezér

vv

Randalírozás, fosztogatás, gyújtogatás: véget ér a multikulti?

2011.08.10. I 0 komment I Címkék: eu nagy britannia fiatalok tarsadalom

Félre kell tenni a szokásos radikális jobboldali és baloldali mantrákat: nem az a bajok forrása, hogy a kisebbség lusta, buta és agresszív, és az sem, hogy a fehér lakosság ne lenne elég befogadó és toleráns. (Fotó: twitpic/jalponik.com)

London napok óta lángokban áll. Különböző etnikumú fiatalokból álló bandák tartják rettegésben a brit fővárost: randalíroznak, fosztogatnak, gyújtogatnak. A londoni események újabb bizonyítéka annak, hogy multikulturalizmus csődöt mondott Európában.

Ajánlott írásunk: Felfordult a világ: miért kell félnünk?


Luxus és nyomor

Aki élt Londonban vagy más hasonló nyugat-európai nagyvárosban, az biztosan sokkal kevésbé csodálkozik a londoni zavargásokon, mint aki nem. A brit főváros mindig is büszke volt arra, hogy több sok tucat nemzetiség lakja utcáit. De hogy milyen is az „együttélés”, azt leginkább csak azok tudhatják, akik ezt közvetlen közelről megtapasztalták: a több tucatnyi etnikum és a valóságban abszolút szegregálva él. Ez nem együttélés, legfeljebb egymás mellett élés.

A vagyoni és kulturális különbségek óriásiak: London legelegánsabb luxusvilláitól alig néhány percre az ember a jamaikai maffiák birodalmában találhatja magát, ahol sokan majdnem, hogy afrikai körülmények között tengődnek. Magyaráznunk sem kell, hogy ez már önmagában táptalaja a zavargásoknak.

"A semmiből (azaz a szomszédos önkormányzati panelházakból) csapatokban törtek elő az álarcos - maszkos kisfiúk baseballütőkkel meg vasrudakkal a kezükben. Az út közepén felsorakoztak, elzárva az utat a buszoktól, majd telefonfülkéket és postaládákat halmoztak fel. Motorosokat es bicajosokat ütöttek le a járgányukért, megfélemlítették a buszon ülőket, és a pár áthaladó kamikaze autóst megpróbálták kirángatni az ülésről. Később kisbuszokat és teherautókat is loptak, láttam. Pár perc múlva már kb. 2 - 300 maszkos állta el a főutcát. Velük szemben idős helyi lakosok álltak karöltve, megpróbálván megvédeni a kisboltjukat, vagy ékszerüzletüket. Mondanom sem kell, a huligánok hozzá sem mertek érni a 70 éves török bácsikhoz. (...)"

"Kétségtelenül igaz hogy fosztogatásról és rablásról van szó, amit a képek alapján fekete bőrszinű, aggresszív fiatalok követnek el (...). Nagy Britanniában a mindenkori legalacsonyabb (reál érték) munkanélküli segélyt fizetik, ami 120 font/hét, ami valljuk be, több mint M.o.n, viszont az alapvető életszükséglethez elegendő (lakbér + élelmiszer). Valószinűleg sokan megunták minimál szinten tengetni életüket, bár a Kormány több jóléti juttatást is osztogat családosoknak, gyerekeseknek a járadékon felül. Nem vagyok a témának szakértője, itt a fekete, arab,török, pakisztáni, indiai - elllentétes világnézetűek és vallásúak - egymás mellett élnek, úgyhogy elegendő egy szikra, és a szénakazal meggyullad."
 

A semmiből törtek elő az álarcosok - olvasói beszámolók az Indexen 


Kihívás és hibás válasz

Ha az okokat keressük, akkor mindenekelőtt félre kell tennünk azt a szokásos radikális jobboldali véleményt, miszerint a bajok forrása, hogy a nem európai népesség egyszerűen lusta, buta és agresszív. De ugyanúgy félre kell tennünk azt a baloldali mantrát is, ami minden különbséget annak tud be, hogy a fehér lakosság nem elég befogadó és toleráns.

Látni kell, hogy egy tradicionális társadalomban a beilleszkedés és felemelkedés nagyon nehéz és hosszadalmas folyamat. Nyilván sokkal nehezebb felemelkedni, mondjuk ügyvéddé, orvossá vagy gyógyszerésszé válni Angliában, ha az ember szülei sok ezer kilométerről, egy egészen más kultúrából érkeztek szerencsét próbálni a szigetországba, mintha mondjuk az ember egy „őslakos” családban nő fel. Ez már önmagában nehézségeket szül, de az igazi probléma az, hogy erre a kihívásra a nyugat-európai demokráciák alapvetően hibás választ adtak.

Ugyanis korábban a bevándorlás ösztönzésére, később pedig a feszültségek enyhítésére azt a választ találták ki, hogy a bevándorlóknak nem kell angolokká, franciákká vagy németekké válniuk. A politikai közkultúra nemcsak, hogy nem erőltette a kulturális asszimilációt, hanem mindenütt azt harsogta: legyél büszke rá, hogy más vagy, hogy nem vagy angol, német vagy francia.

Catch A Looter: képgyűjtemény a fosztogatókról


De ez miért baj?

Ez a multikulturalizmus, aminek alapvető alapvető üzenete: mindenki más és legyen is az, fogadjuk el így egymást. Ennek az identitáspolitikának azonban a következménye az lett, hogy az afrikai, ázsiai vagy karibi-térségi bevándorlók sok generáció után sem váltak európaiakká, viszont a saját anyaországukhoz való kötődést is elveszítették. Ráadásul a multikulturalizmus másik üzenetét is a magukévá tették, miszerint az egykori gyarmatországok népei a fehér elnyomás áldozatai, ezért a fehér társadalomnak velük szemben törlesztenivalója van. Így egyrészt kialakult bennük egy másság-tudat, másrészt egyfajta áldozati tudat és harag a többségi társadalommal szemben.

A multikulturalizmus eredményeképpen mára él egy olyan réteg a nyugat-európai társadalmakban, akiknek őseik országához mára szinte semmi kötődésük nincs, mégsem tartják magukat a többségi társadalom részének. Rengeteg algériai felmenőktől származó francia él például Párizsban, akik bár nem beszélnek arabul, nem tudnak sok mindent Algériáról és nem követik a muzulmán hagyományokat, mégis bármikor utcára mennek, ha valamilyen arab ügyről van szó, vagy ha a francia állam ellen lehet tüntetni. Ez pedig nyilván egy rendkívül gyúlékony társadalmi környezet, amiben elég a legkisebb vélt vagy valós sérelem, és rögtön megtörténik a baj.

free polls


Valami véget ért

A londoni zavargások ismét csak megerősítették, mennyire hibás az a politika, amelyik a bevándorlók esetében nem az azonost és az azonosulást, hanem a különbözőséget hangsúlyozza; ami szerint nincs jobb vagy követendőbb normarendszer és kulturális minta, hanem értékében mindegyik azonos. Európának véglegesen le kell számolni a multikulturalizmus lázálmaival: egy társadalomban együtt élhet több nyelv, vallás és etnikum, de csak akkor, ha van egy közös normarendszer, amit mindenki elfogad.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása