Véleményvezér

vv

Gyurcsány tényleg terrorista lehetett?

2011.10.20. I 0 komment I Címkék: jog fidesz rendorseg terrorizmus gyurcsany

Nem kell büntetőjogi specialistának lenni ahhoz, hogy az ember érezze: a terrorcselekményekért járó különösen szigorú büntetéseket nem az ilyen esetekre találták ki. (Fotó: MTI)

A tegnap nyilvánosságra került információk szerint az ügyészség Gyurcsány Ferenc és több, egyelőre meg nem nevezett rendőri és politikai vezető ellen terrorcselekmény gyanújával folytat nyomozást. A sajtóhírek szerint nagy valószínűséggel azért, mert a 2006-os őszi rendőri fellépések állítólag tudatosan olyan körülményeket teremtettek, ami alkalmas volt arra, hogy az emberekben félelemérzetet keltsen és tartson fenn.

Ajánlott írásunk: Vágó végre rács mögött


Lehet benne igazság…

Hogy mit gondolunk Gyurcsány Ferencről és a 2006-os rendészeti politkáról, azt eddig sem rejtettük véka alá. Véleményünk szerint Gyurcsány a saját politikai túlélése érdekében gátlástalanul bármilyen eszközt bevetett. Ezek egyike volt az is, hogy olyan helyzetet állított elő, ami nem tette lehetővé például azt, hogy politikai ellenfelei bármikor és bárhol demonstrációkat szervezhessenek. 

Nyilván ez nem történhetett volna meg a rendőri vezetők hathatós közreműködése nélkül, így nem kizárt, hogy utóbbiak visszaélhettek jogkörükkel demonstrációk megakadályozásakor. Ám ezt egyrészt eddig semmilyen nyomozás nem állapította meg, másrészt ha meg is állapítaná, ezt terrorcselekménynek nyilvánítani teljesen nevetséges lenne.

A Balsai-jelentésre hivatkozva a feljelentésben leírja: tizenöt különféle bűncselekmény mellett felvethető a terrorcselekmény gyanúja is. A terrorcselekmény megvalósulásához nem szükséges, hogy a lakosságot „eredményesen megfélemlítsék, elég az arra irányuló szándék" – idézi Völgyesi Miklóst az mno.hu.

(...) Balsai István volt miniszterelnöki megbízott szerint a rendőri vezetők nem szakmai tévedésből, hanem legfelsőbb politikai utasítás alapján cselekedtek 2006 őszén. „A Gyurcsány-kormány folyamatosan és fokozatosan fenntartott egy állandó és konspiratív elemektől sem mentes veszélyérzetet, ami megkívánta a megerősített és folyamatos rendőri jelenlétet, ellenőrzéseket” – áll Balsai jelentésében.

Külön fejezetet szentelt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök felelősségének, ahol különféle sajtónyilatkozatok értékelése útján jut arra a következtetésre, hogy „a motivációra és a felsorolt események láncolatára tekintettel felvetődhet a Btk. 261 .§-a (1) bekezdés b) pontjában megfogalmazott terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.”


Most terrorcselekmény miatt jelentették fel Gyurcsányt
(Index)


…de ez akkor sem terrorizmus!

Gyurcsány és társai egyértelműen politikai okokból tették mindezt, és erre a politikai magatartásra a politikai ítéletet a magyar választók ki is mondták: 2010-ben az MSZP-t a politika szemétdombjára hajították.

Hogy milyen jogi visszaélések történtek, azt rendes vizsgálatoknak kellene kideríteniük. Ki kellene nyomozni végre, hogy a rendőrség valóban visszaélt-e jogkörevel, és tényleg direkt politikai utasításra akadályoztak-e meg tüntetéseket 2006-ban és később, illetve alkalmaztak jogtalanul erőszakot vagy vonultak ki esetleg aránytalanul nagy erővel.

De ezen a lépcsőn átlépni és a vizsgálatokat megspórolva azonnal egy sokkal súlyosabb bűncselekménynek beállítani a történteket: óriási hiba lenne.

Tipikusan fideszes

Ám a Fidesz elmúlt másfél éves kormányzása sajnos pontosan az ilyen hibáktól hemzseg: bevett gyakorlattá vált, hogy az alkotmányos eszközöket nem a célnak megfelelően használják. Kiváló példái ennek azok az adótörvények, melyek direkt egy-egy vállalatot, vállalatcsoportot, tulajdonosi kört vagy éppenséggel iparágat pécéznek ki. Vagy éppen azok a személyre szabott törvények, melyeket tényleg nyugodtan el lehetne nevezni egy-egy fideszes potentátról.

Ebbe a sorba illeszkedik az is, hogy a hatalommal való visszaélést és a rendőri erőfitogtatást azonnal terrorbűncselekménynek próbálják beállítani. Nem kell büntetőjogi specialistának lenni ahhoz, hogy az ember érezze, a terrorcselekményekért járó különösen szigorú büntetéseket nem az ilyen esetekre találták ki. Láthatóan a jogi érvelés a józan észtől is teljesen elrugaszkodva próbálja valahogyan belemagyarázni Gyurcsány és a rendőri vezetők cselekedeteibe ezt az egészen más típusú bűncselekményt. A lehetséges érvelést olvasva az embernek az az érzése: ennyi erővel lehetne a gyanú az adócsalás, az ittas vezetés vagy mondjuk a csekkel való visszaélés.

survey service


Ugyanazt csinálják, mint Gyurcsány

A Véleményvezér lenne valószínűleg az utolsó, aki kiállna Gyurcsány Ferenc ártatlanságáért, mégis, ahogyan a Fidesz visszaélt a jogállami eszközökkel akár az adószabályok kapcsán, akár a politikai ellenfeleivel való leszámolások során, az nem sokban különbözik attól, amit Gyurcsány tett. A magyar választóknak pont abból lett 2010-re elegük, hogy a szocialisták napi pártpolitikai célok érdekében képesek voltak minden alkotmányos és jogi megfontolást figyelmen kívül hagyni. A Fidesz-kormánynak ezt kellene szem előtt tartania, ha nem akar elődjei sorsára jutni.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása