Véleményvezér

vv

Ezzel valakik jól járnak, de nem az adófizetők

2011.12.14. I 0 komment I Címkék: fidesz eu multik allam monopolium tavkozles

Jön a nemzeti mobilfizetési rendszer: elkerülhetetlen, hogy a verseny kizárása ne vezessen oda, hogy a monopólium extraprofitot szedjen, de sajnos a termékfejlesztésbe se fog eleget befektetni. (Fotó: radiomagonline.com)

November legvégén benyújtásra került az az egyéni képviselői indítvány, mely monopolizálná a mobilfizetést Magyarországon és mindezt egy állami szervezet hatáskörébe utalná. A Véleményvezér nem kíván most azzal foglalkozni, hogy ez a javaslat vajon összeegyeztethető-e az uniós szabályokkal. Sokkal érdekesebb az a gondolkodás, ami egy ilyen javaslat mögött meghúzódik, és legfőképp azok a hatások, amit az ilyen intézkedések kiválthatnak.

Ajánlott írásunk: Rejtélyes és drága: céget vesz a Fidesz 10 milliárdért?


Monopólium: drágább és extraprofitra hajt

Az állami monopóliumok létrehozásával rengeteg probléma van. Természetesen nem lehet automatikusan megkérdőjelezni létjogosultságukat, hiszen bizonyos területeken indokoltak is lehetnek. Azt viszont látni kell, hogy amennyiben ott létesít az állam monopóliumot, ahol piaci versenynek kellene folynia, ott ennek súlyos következményei lehetnek. Ne feledjük azt sem, hogy Magyarországon az elmúlt években egyszer sem tudta bebizonyítani a magyar állam, hogy jó, legalábbis jobb tulajdonos lenne. Ebben az esetben sem látjuk, hogy az állam egy mobilfizetési rendszert milyen alapon tudna eredményesebben és hatékonyabban fenntartani, mint azt jelenleg a magánszereplők teszik.

Ráadásul monopóliumot csak szigorú szabályozás mellett lehet fenntartani, hiszen komoly és konzekvens korlátozások nélkül elkerülhetetlen, hogy a verseny kizárása ne vezessen oda, hogy a monopólium extraprofitot szedjen, jelentősen megdrágítva ezzel az adott szolgáltatást. Sajnos Magyarország többször bizonyította azt is, hogy nem tudja kordában tartani a monopóliumokat: a domináns piaci szereplőknek aligha a magyar államtól és igazságszolgáltatástól kell rettegniük.

Ha a Ház elfogadja a formailag egyéni indítványként benyújtott kormányjavaslatot, akkor az autópályadíj, az összes közlekedési jegy, a parkolás, sőt bármilyen önkormányzati vagy állami résztulajdonú cég bármiféle szolgáltatásainak mobilos megvásárlása állami monopólium lesz. Méghozzá úgy, hogy a most ezzel foglakozó cégek ügyfélkörét az állam egyszerűen elveszi, a magánvállakozásokkal kötött szerződéseket áttestálják az állami mamutra, vagyis az ügyfelek, ha akarnak, ha nem, a kormányszerv ügyfeleivé válnak. (Aztán, harminc napon belül, azért kiléphetnek.)

Sőt nemcsak szerződéseket, hanem pénzt is államosítanak, nem is keveset, a javaslat szerint az ügyfelek befizetett, de fel nem használt pénzét simán einstandolják a piaci szereplőktől. Ezt az égvilágon semmi nem különbözteti meg az ötvenes évek padlássöpréseitől.


A kormány a faxok és mátrixnyomtatók államosítására készül? (Index)


Visszaveti az innovációt

És nem szabad a monopóliumok kreálásának egy másik hátulütőjét sem elhallgatni. Még ha sikerülne is egy állami monopóliumot szigorú szabályokkal megkötni, még akkor is szinte lehetetlen azt biztosítani, hogy a monopólium invesztáljon legalább annyit termékfejlesztésbe, mint amúgy azt egy piaci szereplőnek meg kellene tennie, hogy a versenytársak ne döntsék le a talpáról. Itt ugyanis nincs semmiféle konkurencia, és ez a monopólium-szabályozás igazi rákfenéje: még ha létezne is hatékony állami szabályozás, a valós versenyhelyzetet akkor sem lehet ilyen módon imitálni. Márpedig a piaci versenyben a szolgáltatók gyakran erejükön felül is pénzt ölnek a fejlesztésekbe – ám ha csak egyetlen, ráadásul állami szereplő marad, ilyesmiről ne is álmodjunk.

survey hosting


Ez különösen azért súlyos kérdés, mert a mostani konkrét esetben egy olyan területről beszélünk, ahol pár év alatt teljes technológiát cserélnek le, a 4-5 éves megoldások pedig egyértelműen elavultnak számítanak majd. Ezért tartunk különösen egy ilyen területen bevezetni kívánt állami monopóliumtól. Hiszen félő, hogy még ha sikerülne is az államot ezáltal többletbevételhez juttatni vagy az állami kiadásokat csökkenteni, egy vagy két éven belül ez az előny a fejlesztések elmaradása miatt azonnal el fog veszni.

Olvasd el ezt is: Nobel-díjas aggódik értünk


Egy újabb rossz döntés

Általában is rendkívül veszélyes olyan területeken állami monopóliumot kreálni, ahol korábban piaci szereplők versenyeztek, akkor pedig különösen, ha egy adott állam (és a magyar állam ilyen) sosem járt élen a monopóliumok kőkemény szabályozásában. Sajnos mi még nem láttunk olyan magyar állami monopóliumot, amelyik a közvagyonnal jól sáfárkodott volna. Most is erős a gyanúnk, hogy a „nemzeti mobilfizetési rendszerrel” valakik nagyon jól fognak járni, és hogy azok biztosan nem a magyar adófizetők lesznek.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása