Véleményvezér

vv

Új fideszes generáció a régi ellen

2012.01.04. I 0 komment I Címkék: fidesz pokorni deutsch tamas kover laszlo lazar janos

Lázár vs. Deutsch: az önállósággal rendelkező régi fideszesek és a bizonyítási kényszerben szenvedő újak közti szakadék egyre nő. (Fotó: Huszti István/Index)

Lázár János tegnap keményen beszólt Deutsch Tamásnak: az FN24-nek adott interjújában a frakcióvezető Deutsch MTVA előtti performansza kapcsán kifejtette, hogy sem azzal nem ért egyet, sem az EP-képviselőt „jó ideje jellemző alpári stílussal”, és hogy szerinte „ez a viselkedés méltatlan egy polgári erő képviselőjéhez.” Az eset nagyon szépen megmutatta, hogy egy olyan válságos helyzetben, mint amilyenben a kormánypárt van, mennyire máshogyan viselkednek a régi és az új fideszesek.

Ajánlott írásunk: Marx új tanítványa, Lázár János


A régiek: nekik már többet szabad

Egy igen tipikus tévedés, amit a politikában el szokás követni, hogy az ember a saját politikai oldalát rendkívül heterogénnek, míg az ellenfelét teljesen egységesnek látja. A magyar baloldalon például nagyon tisztán él az az elképzelés, hogy a Fidesz egyfajta katonai szervezet: a vezénylő tábornok mögött egy teljesen fegyelmezett hadsereg vonul, ahol rend uralkodik és ahol a katonák egymással sosem párbajoznak. Természetesen ez egy fals elképzelés.

Látható, hogy a régi motorosok a mai napig valamiféle autonómiát élveznek a párton belül. Gondoljunk csak Kövér Lászlóra, aki a neki nem tetsző titkosszolgálati törvényjavaslatot gond nélkül megfúrta; Pokorni Zoltánra, aki nemmel szavazott a köznevelési törvényre és azt nyilatkozta, hogy a kormányfőbe vetett hit legyűrte a szakmai érveket; vagy éppen most Deutsch Tamásra, aki Lomnici Zoltán kiretusálása után nyíltan kritizálta a kormánypárt által elfoglalt közmédiát.


És ott van azoknak a régi, a párt politikáját 10-20 éve meghatározó fideszes poltikusoknak a sora, akik legtöbbje egyszerűen hallgatásba burkolózik. Lehet, hogy csupán kivárnak, de az is lehet, hogy hallgatásukkal a kormány rendkívül nehezen vállalható politikájától próbálnak meg valamiféle távolságot tartani.

Részlet Lázár János frakcióvezető úr FN24-nek adott, ma megjelent interjújából:

"Újságíró: A brüsszeli kiafaszomozással elhíresült Deutsch Tamás ugróiskolát rajzolt az MTVA elé, ezzel próbálva elérni a Lomnici főbírót kikockázó tévések elbocsátását. Ciki?

Lázár: Az. Intellektuális képességemet sajnos meghaladja az ugróiskolás kép értelmezése.

Újságíró: Az akció „művészi” sutaságánál súlyosabb a tartalmi probléma. Hiszen Deutsch azt a Fidesz-hatalmat személyesíti meg, melynek kimondott és kimondatlan, a szerkesztőig meg a vágóig leszivárgó elvárásai eredményezik az ilyen idióta helyzeteket. Deutsch végső soron önmaga ellen tiltakozott.

Lázár: Nem értek egyet Deutsch Tamás MTV-s performanszával. Az őt jó ideje jellemző alpári stílussal pedig különösen nem. Ez a viselkedés méltatlan egy polgári erő képviselőjéhez.

Újságíró: Neki is mondja?

Lázár: Ha találkozunk, okvetlenül."

Találkoztunk. Nem mondta.

Innen: dajcstomi twitter-posztja


Az újak: nekik még bizonyítaniuk kell

A Fideszben azonban nincs mindenkinek ekkora önállósága: nem teheti meg mindenki, hogy vagy elegánsan félrálljon, vagy akár szembe is menjen a kormány és a párt meghatározó intézkedéseivel és kommunikációs paneljeivel. Sőt kifejezetten kevesen vannak, akiknek nem kell folyamatosan és nyilvánosan hűséget és egyetértést demonstrálni.

A Fidesz újabb generációjához tartozó politikusoknak karrierjük érdekében nap mint nap bizonyítaniuk kell elkötelezettségüket és lelkesedésüket, és még a legvállalhatatlanabb ügyekhez is kénytelenek az arcukat adni. Az új generáció politikusai közül ráadásul láthatóan sokan túlkompenzálnak. Még a szükségesnél is többet vállalnak be és még a kormány legmeghökkentőbb intézkedésein és magyarázatain is túlmennek, mert a hivatalos irányvonalnál is harsányabbnak és kurucosabbnak akarnak tűnni.

Ennek az ellentétnek a szóban forgó interjú tökéletes példája. A Lázár-Deutsch pengeváltás arról árulkodik, hogy a régi és önállósággal rendelkező fideszesek, illetve az állandó bizonyítási kényszerben szenvedő újak között egyre nagyobb a szakadék.

online polls
survey service


Konfliktusba torkollhat

Kérdés persze, hogy a meglévő ellentétek hová fejlődnek. A Véleményvezér szerint amennyiben a Fidesz politikája nem tér le a mostani útról, vagyis a kormány végleg elidegeníti magától mind a mainstream európai politikát, mind a magyar középjobb rétegeket, úgy a régi és az új fideszesek között meglévő ellentét is könnyen valami sokkal látványosabb konfliktusba, neadjisten leszámolásba torkollhat.  

Olvasd el ezt is: Tüntet a budapesti elit: fontos, de nem elég

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása