Véleményvezér

vv

Szike helyett balta: a Fidesz és a felsőoktatás

2012.01.09. I 0 komment I Címkék: fidesz munkahely oktatas

4900 helyett 250 közgazdász, 800 helyett 100 jogász tanulhat állami pénzen. Sarkítva: a közgazdászok és jogászok gyerekei engedhetik majd meg maguknak, hogy közgazdászok és jogászok legyenek. (Fotó: kormany.hu)

Az elmúlt hét közvetlen gazdasági válsághelyzetében kis híján elsikkadt az a hír, hogy a kormány drasztikusan átszabja az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámokat. Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, az intézkedésnek hosszú távon legalább akkora és olyan hatása lehet, mint bármelyik, Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitikai lépésnek.

Ajánlott írásunk: Orbán egymillió új munkahelyének sírkövére


Felsőoktatás: továbbra sem stratégiai terület

Magyarországon a politikusok évtizedek óta közhelyszerűen ismételgetik, hogy az oktatás a legfontosabb befektetés. Ehhez képest a valóságban Klebelsberg Kuno minisztersége óta egyetlen magyar kormányzat sem volt képes ennek megfelelően kezelni a területet.

Az Orbán-kormány sem. Az oktatást ugyanúgy elsősorban költségvetési kérdésként kezelik, mint Gyurcsány Ferenc vagy Horn Gyula idejében. És stratégiájukat tények helyett ugyanúgy néhány, elsősorban személyes meggyőződésből eredeztethető fixáció vezérli, mint nevezett elődeiket. Akad ugyan ezek között támogatható elképzelés, de teljesen elképesztő is.

Ebben is Orbán Viktor dönt

A múlt héten bejelentett felsőoktatási keretszámok, pontosabban az államilag finanszírozott képzésben részesülők területenkénti száma szoros együttmozgást mutat a Fidesz gazdaságpolitikája mögött is fellelhető alapgondolatokkal. Mindez nem véletlen, hiszen a keretszámok ügyében, akárcsak a legfontosabb gazdaságpolitikai kérdésekben, személyesen Orbán Viktoré volt a döntő szó.

Mit gondol vajon a miniszterelnök, melyik képzésre van nagyobb és melyikre kisebb szüksége az országnak? A műszaki és informatikai képzések keretszámai meredek emelkedést mutatnak. Giró-Szász András kormányszóvivő szerint ez a „tudásközpontú gazdaság” előmozdítása miatt szükséges, bármit is jelentsen ez a kifejezés. Valójában egyszerűen arról van szó, hogy a miniszterelnök szerint Magyarországnak több termelésre, és nyilván ebből következően több mérnökre és egyéb felsőfokú műszaki szakemberre van szüksége.

A gond csupán az, hogy hazánk az Európai Unió negyedik legiparosodottabb országa (az iparnak a GDP-hez való hozzájárulása alapján számítva). Vagyis egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy olyan nagy lehetőség lenne ezen részarány még további növelésében. És ha talán mégis van, ezt azért jó lenne valamifajta kis elemzésfélével is alátámasztani, ha már az egész felsőoktatást ezen premissza mentén szervezik át. Arról az apróságról nem is beszélve, hogy a honi ipar vezetői rendszerint nem mérnök, hanem szakmunkás- és technikushiányra panaszkodnak.

Jogászok és közgazdászok? Nem kellenek!

A koncepció másik véglete az államilag finanszírozott jogász- és közgazdászképzés megvágása a nyolcadára, illetve közel huszadára. Pedig minden felmérés szerint az ilyen diplomával rendelkezők helyezkednek el a legkönnyebben hazánkban, ami meglehetősen egyértelmű jelzés arra, hogy a magyar gazdaságnak továbbra is sok jogászra és közgazdászra van szüksége.

Ezen intézkedés egyetlen logikus olvasata az lehet, hogy a kormány az ilyen szakokat választókat fizetős képzésbe kívánja terelni. Ennek az elgondolásnak a legnagyobb hátulütője, hogy szinte teljesen lezárja a mobilitási csatornákat azon családok gyermekei előtt, akiknek az egyetemi képzés finanszírozása túlzott anyagi terhet és/vagy kockázatot jelent. Egy kicsit sarkítva: csak a közgazdászok és jogászok gyerekei engedhetik majd meg maguknak, hogy közgazdászok és jogászok legyenek.

free polls
online polls


Teljes átgondolatlanság

A felsőoktatási keretszámok kapcsán az egész megközelítéssel az a legnagyobb problémánk, hogy mintha szándékosan hagynák figyelmen kívül a munkaerőpiac visszajelzéseit. Ha például jelentősen több műszaki végzőst képzünk a piacnak, mint amennyit az ma felvesz, akkor annak rövid távon munkanélküliség, középtávon pedig egyszerűen elvándorlás lesz a következménye. Ha pedig eközben csak minimális mennyiségű jogászt és közgazdászt eresztünk a piacra, akkor azok jövedelme még inkább el fog húzni a többiekétől, tovább csökkentve az egységes felsőoktatás által teremtett mobilitást.

Olvasd el ezt is: Megfizetjük a válságkezelés árát


Mint annyi mindenben, a felsőoktatási keretszámok esetében is azt látjuk, hogy a kormánynak volt néhány jó meglátása a túlképzés és az egészségtelen képzési struktúra kapcsán, de utána szike helyett baltával estek neki a problémáknak. Előkészítés és számítások helyett csak a benyomásaikra támaszkodtak, a konkrét intézkedések pedig ahelyett, hogy precíz irányváltást hoztak volna, szélsőséges csapkodást eredményeztek.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása