Véleményvezér

vv

Feltámadtak a 90-es évek: a zsidóknak félniük kell a Fidesztől, a magyarok antiszemiták?

2012.03.23. I 4 komment I Címkék: fidesz media szelsojobb kulpol

ovspieg.jpgAntiszemita a magyarok kétharmada a Rágalmazásellenes Liga szerint, itt járt az EBESZ antiszemitizmus-megbízottja. A Fidesznek úgy kellenek a '90-es évek legrosszabb arcai, mint egy falat kenyér. (Fotó: AFP)


Mintha valami horrorfilmet néznénk: feltámadtak és újra ijesztgetnek a gyászos '90-es évek legrosszabb arcai. Antiszemitázik az EBESZ, a Rágalmazásellenes Liga, már tényleg csak egy új Szabó Albert, na meg egy új Demokratikus Charta hiányzik az akkori őrület visszatéréséhez.

Természetesen úgy kell mindez Orbán Viktor kormányának, mint egy falat kenyér.

Ajánlott írásunk: Amit Horn Gyulától tanulhatna a Fidesz

Bárki bármivel belénk köthet

A '90-es évek elejének-közepének magyar belpolitikája valódi rémálom volt. A magát antikommunistaként eladó magyar liberális értelmiség a Demokratkus Chartának nevezett mozgalom keretében eldobta elveit és legitimálta az egykori kommunisták hatalomba való visszatérését. Mindehhez az állítólagos fasiszta-náci-antiszemita veszély szolgáltatta az ürügyet, a fenti veszélyről pedig elsősorban néhány buzgó honi és külföldi szervezet és politikus gondoskodott.

2010 legszebb pillanata az volt, amikor elhihettük, hogy őket (és az általuk hatalomba segítetteket) soha többé nem kell hírportálokon, újságban vagy televízióban látnunk. A Fidesz-kormány ámokfutása, sorozatos otrombaságai és ügyetlensége azonban szinte szabad prédájává tette az országot még a legképtelenebb vádaknak is. Mára annyira rosszul cseng a „magyar kormány" kifejezés tőlünk nyugatra, hogy a legmeredekebb vádakkal is meg lehet minket támadni az azonnali nevetségessé válás veszélye nélkül, és még a legvállalhatatlanabb közszereplők is bármikor belénk köthetnek.

Mindezt ráadásul anélkül tehetik, hogy tartaniuk kellene a vádak cáfolatától. Természetesen nem azért, mert mindannyiuknak igaza lenne vagy éppen hirtelen visszaszerezte volna a tekintélyét bármelyikőjük is. Hanem egyszerűen arról van szó, hogy egyrészt a magyar kormánynak nincs elegendő kapacitása és hozzáértése a rengeteg igaz és igaztalan vád hárítására, másrészt csak saját maguknak köszönhetően elveszítették az európai közvélemény jelentős részének jóindulatát.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Tényleg a legrosszabb arcok

Most éppen a Rágalmazásellenes Liga adott ki egy olyan felmérést, amelynek értelmében Magyarország Európa egyik legantiszemitább országa, ahol az emberek kétharmada tekinthető valamilyen szinten antiszemitának. Ezen szervezet már rengeteg botrány részese volt szerte a világban: érdemes megnézni a társaság Wikipéda-oldalát, ahol a botrányok szekciója szinte hosszabb, mint a tevékenységeket taglaló rész (például török kapcsolataik miatt hosszú ideig nem voltak hajlandóak elismerni, hogy az örmények 1916-os kiírtása genocídium lett volna.)

A Szombat által megkérdezett Kovács András szociológus úgy látja, hogy 2006 óta jelentősen növekedett az antiszemita nézetekkel egyetértők aránya, azonban véleménye szerint a Rágalmazásellenes Liga adatait nagy óvatossággal kell kezelni. (...) Ezek a felmérések 500 fős mintán, telefonon készülnek, de a mintákról semmit sem tudunk. Pedig az ilyen kis mintán, telefonon végzett előítélet-felmérések erősen torzított képet is adhatnak – különösen Magyarországon. Ha például abból indulunk ki – mondja a szociológus –, hogy egy ismeretlen telefonálóval egy vad és elszánt antiszemita sokkal könnyebben beszél a zsidókkal kapcsolatos nézeteiről, mint mások, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy ezer vagy ötezer telefonhívást kellett-e elvégezni ahhoz, hogy az ötszáz válasz összejöjjön – azaz, hogy mekkora volt a válaszmegtagadók száma. Ha nagy volt, akkor jogosan vélelmezhető, hogy az antiszemitáknak nagyobb esélyük volt a mintába való bekerülésre, mint a nem-antiszemitáknak, még akkor is, ha a minta arányai egyébként jól tükrözik a felnőtt lakosság összetételét. Erősen kérdéses az is, hogy a felmérésben használt kijelentések alkalmasak-e az antiszemitizmus mérésére, vagy inkább azt mérik, hogy mennyire elterjedt az adott országban néhány, a zsidókkal kapcsolatos ismert sztereotípia. 


Nő az antiszemitizmus - ki és mit tesz ellene?
(Szombat)

Eközben hazánkban járt aggódva az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottja is, aki ugyanebben a témában tájékozódott. A hazai belpolitikát régebb óta követők tudhatják, hogy a szervezet Magyarországgal foglalkozó tevékenysége elválaszthatatlan a rendszerváltozás utáni évek egyik nagy antihősének, Haraszti Miklósnak a nevétől.

A sort pedig sokáig folytathatnánk Daniel Cohn-Bendittel vagy a Magyarországot mindig ilyen témákban felfedező néhány újságíróval és az ő képtelenebbnél képtelenebb vádjaikkal.

Magyarországon nincs nagyobb antiszemitizmus, mint más európai országokban - mondta Schiffer András, miután csütörtökön találkozott Andrew Bakerrel, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelemért felelős megbízottjával. Az LMP-s politikus közlése szerint a megbízottat két terület érdekelte különösen: egyrészt, hogy általában véve milyen mértékű az antiszemitizmus Magyarországon, másrészt pedig, hogy van-e összefüggés a Magyarországot a demokráciadeficit miatt ért támadások és az antiszemitizmus mértéke között.

Schiffer András leszögezte: Magyarországon semmivel nem nagyobb az antiszemitizmus, mint más európai országban, de az igaz, hogy például Németországgal ellentétben Magyarországon "elmaradt a Holokauszttal való szembenézés". Az ellenzéki politikus szerint "szemenszedett hazugság" a magyar kormánypártokat antiszemitizmussal vádolni: "a magyar kormány politikájában demokrácia-deficit van, antiszemitizmus nincs".

Schiffer szerint ugyanakkor a kormányoldal holdudvarában már "vannak kétes jelenségek." Az előző ciklus kormányerőivel kapcsolatban elmondta: szerinte gyakran törekedtek, hogy anti-rasszista kampányokkal kijátsszák az "antiszemita-kártyát." a Fidesszel szemben.


Schiffer: Nem erősebb az antiszemitizmus nálunk, mint Európában
(Index)

Szükségük van egymásra

Ők, bár nem tudják, jelen pillanatban a Fidesz-kormány legfontosabb szövetségesei. A két társaságnak óriási szüksége van egymásra: a másik hiteltelenségével próbálják saját hiteltelenségüket elfedni.

Olvasd el ezt is: Milyen alapon kommunistázik a Fidesz?

Ami a politikai élőhalottak seregét illeti, ők már csak ezeknek a „harcoknak" élnek, hiszen az ilyen veszélyek felmutatásával tudják saját létjogosultságukat igazolni. A Fidesz-kormány pedig a nagyon is jogos kritikákat az állandó fasisztázók és rasszistázók hazugságaival remekül össze tudja mosni, és őket közös ellenségként felmutatva igazolhatja a sok támadást szimpatizánsai előtt és próbálhat közeledni a tőle eltávolodott európai jobboldalhoz.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2012.03.23. 11:10:22

Magyar popkultúrában érvényes az "örökké 1997" tétele, ahogy a magyar politikai kultúrában az "örökké 1992". De írhatunk 1912-t, 1932-t is. 1952-t kevésbé. A lényeg: hiába robognak velünk az évtizedek, mi évszázados szekértáborharcok foglyai vagyunk. És hiába jönnek újabb nemzedékek (az egykori nyugatosok mérsékeltjei, a rendszerváltók, majd a rendszerváltás után szocializálódott fiatalok): a magyar glóbusz láthatatlan keze nem ereszti, ellenben arra ítéli a közélettel foglalkozókat, hogy előbb vagy utóbb állást foglaljanak bizonyos kérdésekben - akkor is, ha azok hidegen hagyják őket, vagy túllépnének rajtuk. És vannak mindkét oldalon olyanok, akik a régi árkok ásásából élnek meg, hiszen ezzel jutnak reflektorfényhez, apanázshoz, belföldi-külföldi turnékhoz. És ők gondoskodnak arról, hogy ezek a régi viták és régi vádak a jövőben is fennmaradjanak. Nem nagyon tévednénk, ha megsaccolnánk, mivel vádolnak majd az ellenfelek egy esetleges balos magyar kormányt, mondjuk 2020-ban, majd egy jobbosat, 2030-ban. Már az is eredmény lenne, ha az értelmes vitáig eljutnának a közéleti mainstream különböző oldalai, de a régi törésvonalak felszívódására középtávon semmi esélyt nem látok. Majd az utánunk jövők... És így gondolták 1912-ben, 1932-ben meg 1989-ben is.

NagyLevin 2012.03.23. 11:16:48

Abban a posztnak természetesen teljesen igaza van, hogy a magyar kormány nem folytat antiszemita politikát - ez magától értetődik, ezért nem jár dicséret - és abban is, hogy ebben a tekintetben sok igazságtalan váddal kellett szembenéznie a Fidesz-KDNP-nek (ezeknek az igaztalan vádaknak a látszatlegitimálásáért sokat tett a Mazsihisz nevű taszító és gyanús szervezet). Ahogy a Fidesz politikai eszközzé tette a kommunistázást, úgy tette politikai eszközzé a nácizást a 2010 előtti létező baloldal, ami mindkét "oldal" részéről végtelenül nemtelen húzás volt. Abban is igaza van Schiffernek, hogy a holdudvar esetében már nem ennyire egyértelmű a helyzet, maradjunk csak az örök példánál, hogy Orbán a 2002-es bukást követően többek között a Magyar Demokrata előfizetésére szólította fel híveit, de ott van a Bayer-jelenség is. A fideszes identitás megképzésének egyik lehetőségeként ezt az opciót azóta, 2002 óta mindig lehetett választani (azelőtt fel sem merülhetett, ez tény), miközben lehetett választani mindig egy e tekintetben makulátlanul tisztességes Fideszt is, ezek a hangok is folyamatosan szóltak. Ami a '90-es éveket illeti, bár lényegében egyetértek a poszt véleményével, azért kicsit sommásnak tartom. Volt a legnagyobb kormánypártban számottevő képviselete egy darabig az antiszemitizmusnak, nem véletlen, hogy az e tekintetben makulátlan Antall József miniszterelnöknek aránylag hosszú harcot kellett folytatnia és komoly taktikai képességekről tanúbizonyságot tennie, hogy végül kiszorítsa ezt a szárnyat. Természetesen a veszélyt -részben emberileg érthető, generációs alapú félelmek okán, részben bizonyára számításból - ezerszeresen eltúlozta az akkori SZDSZ és holdudvara, valóban borzasztóan rossz szövetségi politikát motivált nem utolsósorban ez az indokolatlan félelem, ahogy az is igaz, hogy a máig tartó politikai hisztéria kialakulásában is döntő szerepet játszott ez a választás. De hogy egyáltalán semmi ne lett volna, amit el lehetett túlozni, az szerintem tévedés. Minden egyéb állítással teljesen egyetértek.

NagyLevin 2012.03.23. 11:26:09

Gellért, ez szerintem indokolatlan fatalizmus. Nem hiszem, hogy a poszt szerzője, Te és én úgy írnánk le politikai vonzalmaink markáns különbségeit, hogy én Téged (minimum látens) antiszemitának tartanálak, ugyan már, Te engem titkos bolseviknek, kozmopolita nemzetárulónak stb. Már most sincs így. A Fidesz valóban nem lépett túl a tegnapelőtti kocsmán, de hát az akkori fiúk immár izmosan középkorú, alantas politikai meccsekben megfáradt emberek. Az, hogy ők nem váltották be a saját generációjuknak is tett igéretüket, nem ok arra, hogy úgy gondoljuk, hogy ennek az elviselhetetlen hisztériának kell folynia az idők végezetéig valódi politikai viták átbeszélése helyett.

smalladam 2012.03.23. 19:13:38

én nem tudom, hogy ezt az örök szekértáborozást meg lehet-e úszni egyszer, de azért határozottan van egy olyan érzésem, hogy az utóbbi években már valamennyire sikerült elszakadni ettől, elsősorban valóban azok részéről, akik a médiaháborús idők után szocializálódtak már. Ugyanakkor még mindig fajsúlyosnak számít a seszták-bayer-mészáros-bolgárúr stb réteg, de fiatalabbak is, akik csak ebben tudnak gondolkodni, és vannak olyanok is, mint pl Schmidt Mária, akikre érthetetlen módon valamiért most jött rá az 1993-as csaták újrajátszásának ingerenciája.

Egyébként erről az egészről azt gondolom, hogy ez a szekértáborozás ma már puszta szómágia, a hozzá kapcsolódó többi klasszikus fogalommal, a píszível, a balos médiafölénnyel meg a többi marhasággal együtt: csak arra hat, aki még magára veszi/komolyan veszi.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása