Véleményvezér

vv

A Schmitt-mosdatás 2014 főpróbája

2012.04.02. I 3 komment I Címkék: schmitt orban plagium posztkommunizmus


Schmitt Pál a baráti média segítségét kihasználva bizonygatta a feketéről, hogy fehér. Az ország jelenlegi állapotát elnézve a Fidesz sem tehet majd mást 2014-ben, mint hogy nyílt hazugságokkal kampányoljon.

Ami Schmitt-ügyben péntek óta történt, az nem más, mint a kormány 2014-es választási stratégiájának egyik első próbája, talán főpróbája. Schmitt Pál a baráti média minden segítségét kihasználva bizonygatta először az MTV-n, majd a Kossuth Rádióban a feketéről, hogy fehér, abban bízva, hogy a hallgatóság nagy része úgysem érti a tartalmat, és pusztán a művészi hatást fogja figyelni.

Az ország jelenlegi állapotát elnézve a Fidesz sem tehet majd mást 2014-ben.

Ajánlott írásunk: Szegény Schmitt, szegény Matolcsy!

Előadja: Schmitt Pál

Schmitt Pál péntek esti és vasárnap reggeli előadásai a gátlástalanság netovábbjai voltak. Mert lássuk be, kevesen vannak, akik hosszú perceket tudnak úgy végighazudni, miután a csalást, lopást és hazugságot rájuk bizonyították, hogy közben még az ártatlanul meghurcolt ember szerepét is hozzák. De láthatóan pontosan ez Schmitt Pál tudatos stratégiája.

Mivel a szóban forgó ügy tartalmi részéről a nagyközönség nem internetről tájékozódó része keveset tudhat, ezért aztán Schmitt magyarázkodásának, majd visszatámadásának nyilvánvaló fonákságai egyáltalán nem nyilvánvalóak a hallgatók egy jelentős része számára. Különösen akkor nem, ha a riporter az MTV 1960-as éveit idéző kérdezéstechnikával rukkol elő.

Miután a mindannapi életben viszonylag kevés olyan emberrel találkozunk, akinek egyetlen szava sem igaz, és akik mégis ilyenek, azok nagyrészt nem visszafogottnak és tekintélyesnek tűnő öregurak, hanem hadováló bolondok, ezért többségünk nincs felkészülve arra, hogy pusztán gesztusokból és hanglejtésből felismerjük a schmitti előadás hamisságát. Minden szélhámos erre a jelenségre épít, és Schmitt is ezért gondolhatja, hogy lehet egyáltalán esélye a sikerre.

 

Rendezte: Orbán Viktor

De méltatlanul túlértékelnénk a köztársasági elnököt, ha azt gondolnánk, mindez az ő fejéből pattant ki. Ahogyan korábban is, Schmitt Pál a NER fogaskereke akar lenni és a rendszer működtetőjének elképzelése szerint cselekszik: ne legyenek illúzióink, a hétvégi alakításokat is Orbán Viktor rendezésében láthattuk.

A miniszterelnök ebben a kérdésben valószínűsíthető megfontolásairól már írtunk, ezek pedig szemmel láthatóan azóta sem változtak. Sőt, sajtóértesülések megerősítették, hogy a miniszterelnök számára ez olyannyira központi ügy, hogy még csak vitát sem akart engedélyezni róla a kormányon belül.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Új dimenzió

A Schmitt-színjáték ugyanakkor egy más dimenzióba emeli a kormány eddigi kommunikációs stratégiáját.

Mindannyian megszoktuk már, hogy a régió legrosszabbul teljesítő, recesszió közelében tántorgó országát egy ugrásra készülő tigrisként fessék le, hogy heti-havi rendszerességgel spontán gratuláljanak maguknak az emberfeletti munkáért, és hogy az állami döntéshozatal magánérdek általi elfoglalását valamifajta szabadságharcnak nevezzék. Ezekben a szituációkban egyelőre senki nem tudja a szélesebb közönség számára is jól érthető módon bebizonyítani és elmagyarázni, hogy a kormány állításai hamisak. Gondoljuk, sejtjük, következtetjük a hamisságot, de nincs a kezünkben mindenki számára nyilvánvaló, látható és érthető bizonyíték a kormány állításainak cáfolatára.

A Schmitt-ügyre azonban ez a megállapítás már nem áll. Schmitt Pál megkérdőjelezhetetlenül csalt, olyannyira, hogy most már papírja is van róla. Ez tehát egy olyan új szituáció, melyben már a rendelkezésre álló bizonyítékokat, a jól látható tényeket próbálják meg (ahogy maga a köztársasági elnök is teszi) minden kommunikációs trükköt bevetve letagadni. 

További írásaink a témában:
A Schmitt-ügy mostanra Orbán Viktorról szól
Aki Schmitt mellé áll, a kádárizmus mellé áll

Ez vár ránk 2014-ben

Szerintünk 2014-re a kormány egésze is hasonló helyzetbe fog kerülni. Az ugrásra készülő tigrisről ki fog derülni, hogy nincsen lába, a nagy munkáról mindenki látni fogja, hogy fércmű, a „state capturre” pedig tucatnyi, a sajtóban addig megjelenő példánk lesz.

És a miniszterelnök egy pillanatig sem fog habozni, hogy választási kampány címen egy schmitti előadást mutasson majd be.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Varró László 2012.04.02. 11:31:14

De dimenzionáljuk túl ezt az ügyet. Nekem a legcsekélyebb mértékben sem változott a véleményem Schmitt Pálról ahhoz képest, amit elnöki tevékenysége alapján már eddig is gondoltam róla. Kifejezetten helyénvaló és öszinte lenne, ha a posztján maradna, azt gondolom, Orbán Viktor helyes döntést hozott, amikor Schmitt Pál elnöki jelölését támogatja, hiszen jellemével, gerinces magatartásával tökéletesen megszemélyesiti a Nemzeti Együttműködés Rendszere értékrendjét és erkölcsi tartását.

ontheonehand 2012.04.02. 11:51:29

Azzá válsz, ami ellen küzdesz

Volt már ilyen. Szerintem mindenkinek rémlik még a Kóka féle Pannon Puma. Az akkori kormánypártok a hatalom még négyévi megtartása érdekében gőzerővel nyomták a nyilvánvaló hazugságot a gazdaság állapotáról. Csak a legékesebb példa: a 10%-os államháztartási deficit mellett beterjesztett és elfogadott 5 éves adócsökkentési terv, ami persze 2006-ban egy óriási adóemelésbe torkollott és elindította az azóta tartó kiigazítási ciklust.

Sokan voltak már, akik felidézték a Schmitt ügy és az öszödi beszéd tartalmi hasonlóságát és azt, hogy a Fidesz féle Magyarország az maradt, ami volt: következmények nélküli ország. A lemondás helyett bemutatott szerecsenmosdatással a Fidesz azt a morális fölényét szórja szét, ami a 2006-os választást megelőző, a demokráciával szembeni elvárásokat messzemenőkig megsértő MSZP-SZDSZ hazugságkampányból és cinizmusból fakadt.

Az eddigi performansz alapján sajnos nem zárható ki az, hogy a Fidesz a 2014-es kampány során tényleg lehazudja majd a csillagokat is az égről és ezzel akár meg is nyerheti a választásokat.
De ne felejtsük el az, ami a 2006-os választások után történt. A választók 2010-ben megmutatták, hogy mit gondolnak minderről, az erkölcsöt még Magyarországon sem negligálhatja tartósan ilyen mértékben a politika. Mert hazánk – Moszkva és Koppenhága között félúton – is legfeljebb rövid távon következmények nélküli ország. Ez a mutatvány is csak átmenetileg lehet sikeres. Különösen úgy, hogy történet a gazdasági része sem nevezhető a megtestesült sikersztorinak, hiszen a növekedés legalapvetőbb pillérét, a bizalmat sikerült teljesen lerombolni. Ez igazán majd csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha vége a válságnak, a régiós szomszédok pedig nőnek, mi pedig nem. Így ha sikerül is a valóság teljes tagadásával megnyerni a 2014. évi választásokat, az legfeljebb egy olyan 4 éves vergődésre lehet elég, mint amit 2006 és 2010 között láthattunk. És onnan már nincsen felállás.

Lánczi Tamás 2012.04.02. 15:58:23

Furcsa helyzet állt elő. A baloldal biztosra vette, hogy Schmitt elnök marad és a Fidesz mindent elkövet majd, hogy hivatalban tartsa. Erre a forgatókönyvre volt felépítve a kommunikációjuk, és ebben találták meg a Fidesszel szembeni demokráciakritikájuk újabb vádpontját, egyúttal alkalmas tűnt a jobboldal morális alapjainak kikezdésére is.

Most azonban, ha a Fidesz ügyesen kommunikál, akkor a gondosan felépített baloldali narratíva – bocsánat a képzavarért - fordítva sülhet el. A morális deficit vádjából így akár profitálhat is a jobboldal, hiszen bármikor rámutathat, hogy a D-209 üggyel, vagy az őszödi beszéddel ellentétben a nyilvánosság nyomására a morális konfliktus feloldódott, és az ügy a demokratikus intézményrendszer keretei között egy hét alatt rendeződött.

Hogy mennyire váratlanul érte ez a fordulat az ellenzéki pártokat, az jól látszott a frakcióvezetők felszólalásán. Jávor Benedek beleragadt az előre megírt szenvedélyes filippikájába, Mesterházy Attila pedig kifejezetten tanácstalannak tűnt. Még leginkább Vona Gábor politikai reflexei működtek, de ez sem változtat a tényen: az ellenzék vitorlájából kifogták a szelet.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása