Véleményvezér

vv

Orbán Viktor harca az istentelen kozmosz ellen

2012.04.10. I 1 komment I Címkék: fidesz eu vallas orban

ovtemplom.jpgKormányzati sikerek híján marad a nagy ellenség, az istentelen, nemzet- és családellenes liberálisok felmutatása. Ezzel legalább a hinni akaró törzsszavazókat meg lehet tartani. (Fotó: Kocsis Zoltán/Népszabadság)

Húsvétra sem maradtunk Orbán Viktor nélkül: a református kormányfő az Új Ember című katolikus hetilapnak nyilatkozva Európa jövőjével kapcsolatban meglehetősen apokaliptikus képet vizionált. Tette mindezt azért, hogy megpróbálja saját kormányzati teljesítményének megítélési szempontjait a tényekről az érzelmekre, a gazdasági kérdésekről a hagyományos bal-jobboldali szembenállásra áthelyezni.

Ajánlott írásunk: Áder, Kövér, Szájer: Schmittnél is kevesebbek

Új üzenetek

Pár hete jól megfigyelhető, hogy Orbán Viktor stratégiát váltott. Immáron nem arról beszél elsősorban, hogy kormánya intézkedései miként teszik sikeressé az országot és nem arról, hogy mi leszünk Európa következő gazdasági motorja – hanem egész egyszerűen azt fejtegeti, hogy miért is ő a nemzetközi baloldal elleni harc egyik legfontosabb láncszeme.

Húsvétkor a mértékadó katolikus lapnak nyilatkozott a magyar kormányfő, és a szokásos nagy összefüggések és szóvirágok ezúttal Európa jövőjéről szóltak. Megtudhattuk belőle, hogy a kontinens egy istentelen kozmosz felé tart és most dől el, hogy a magyar nemzet kimaradhat-e ebből a szekuláris, család- és nemzetellenes közegből. Ha jól értettük az üzenetet, akkor ettől a sorstól csak a nemzeti szuverenitás növekedése, azaz egy szabadságharcos kormány menthet meg minket.

"A magyar ügy nem véletlenül vált ki rokonszenvet - Ünnepi beszélgetés Orbán Viktor miniszterelnökkel" című interjúban a kormányfő elmondta: az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik, "mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van". "A magyar ügy nem véletlenül vált ki rokonszenvet" - jegyezte meg.

Orbán Viktor szerint most dől el, van-e esélye egy nemzetnek arra, hogy a saját útját járja. "Most dől el, hogy kimaradhat-e egy ország a szekuláris, családellenes és a nemzetet meghaladottnak tekintő európai szellemi törekvések hatálya alól, építheti-e jövőjét az azokkal ellentétes értékekre" - mondta a kormányfő, aki szerint egyre jobban polgárjogot nyernek azok az elméletek, amelyek Európa működőképességét már csak az Európán kívülről érkezők segítségével gondolják fenntarthatónak.


Orbán: istentelen kozmosz felé tart Európa (Index/MTI)

Nincsenek barátai

Nem vitatkoznánk a miniszterelnök kijelentéseinek tartalmával, inkább csak annyit szögeznénk le, ami egyébként minden újságolvasó számára nyilvánvaló: bár a Fidesz retorikája egyértelműen, konkrét lépései pedig nyomokban valóban a hagyományos értékek védelméről szólnak, és ez tényleg nem növeli népszerűségüket az európai baloldalon, a Fidesz elleni támadások erejét nem ez adja. Hanem az, hogy a kormány és elsősorban Orbán Viktor mindenkibe, még saját szövetségeseibe is belekötött.

A miniszterelnök nemzetközi megítélése a valóságban tehát nem azért ilyen rossz, mert jobboldali és mert a hagyományos értékekért áll ki. Hanem azért, mert még a jobboldaliak között is csak elvétve akadnak barátai, akik megvédenék.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Érvek a hinni akaróknak

Mindezt persze Orbán Viktor is jól tudja. Ő azért mondja ezt és azért az Új Emberben, mert úgy érzi, a törzsszavazói bázisát kell megerősítenie. A kormányzati politika elmúlt négy hónapban mutatt sodródása ugyanis a legelkötelezettebbeket is kezdi elbizonytalanítani – a vonatkozó közvéleménykutatások szerint a jelenlegi Fidesz-szavazók közel egynegyedének nem tetszik az ország által vett irány. Márpedig a Fidesz nem engedheti meg magának, hogy a hatalma gerincét adó majd másfél-két milliónyi törzsszavazói bázisa meginogjon.

Legalább azokat meg kell tudnia tartani, akik egyszerűen hinni akarnak a miniszterelnök igazában. Nekik kell olyan érveket adni, amik legalább látszólag megmagyarázzák az elmúlt két év látványos cikk-cakkját, a jelenlegi tehetetlenséget és a közelgő kompromisszumokat. Érveket, amelyek felhasznalhatóak például munkahelyi, baráti beszélgetésekben, és amelyek lehetővé teszik, hogy a kormánypártiság vállalható legyen a szavazók nagy tömegei számára.

Olvasd el ezt is: A korrupció irányítja a magyar államot?

Eredmények helyett ellenségkép

A miniszterelnök szemmel láthatóan úgy gondolja, hogy a kormányzat eddigi teljesítményére nem nagyon tud apellálni. Nincsenek kézzelfogható sikerek, ezért marad a nagy ellenség, az „istentelen", „nemzet- és családellenes" liberálisok felmutatása.

A magukat korábban a liberálisok szellemi vezetőiként apasztrofálók pedig elég sokat tettek az előző rezsim kiszolgálásában azért, hogy a Fidesz törzsszavazói számára ezek a gondolatok még sokáig sikeres hívószavak legyenek.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.04.10. 12:33:20

Orbán Viktor mint filozófus, mint népének nagy tanítója elviselhetetlenül színvonaltalan. Sematikus szembeállításai, a gonoszak tömegével szembeni, egyre kevésbé képzeletbeli, egyre valóságosabb kozmikus magánya, mellyel spirituális vezetővé stilizálja magát, azért különösen irritáló, mert meglehetősen világias céljai (hatalomkoncentráció, klientúratömés közpénzen) érdekében használja fel eszközként a szakralitást, magyarul páros lábbal tapossa. Ez, sajnos, kiterjedt egyházi klientúrájának sem böki a csőrét, úgy tűnik. A kormányzatnak az én elfajzottan liberális elképzeléseim szerint amúgy sem kell erkölcsi nevelőként és gyóntatópapként fellépnie, nem kell helyes útra terelnie polgárait magánéleti választásaik tekintetében, erre, ha fontos, egy jól működő társadalom erős "civil" intézményrendszere tehet kísérletet, például az egyházak, akik elmondhatják, közösségeik, gyülekezeteik példájával megmutathatják, miért vonzó a családos életforma, ha az állam akarja megparancsolni, az régen rossz. (Valóban történtek az állami beavatkozásra inkább suta és bosszantó, semmint ijesztő kísérletek, csak a bénaság felismerésével egyre növekvő agresszivitás ijesztő kicsit). A poszt helyesen jegyzi meg, hogy Orbán "Fényvitéz" Viktor már megint arra játszik, hogy az irracionális indulatok világába terelje a politikai vitákat, lehetetlenné tegye a "táborok" közti értelmes beszélgetést, szóértést és önös érdekből még rosszabb hellyé tegye az országot. Kár, lassan már csinálhatna valami hasznosat is, a tere megvolna hozzá. Ha így megy tovább, a második Orbán-kabinet úgy fog a politikatörténetbe bekerülni, mint minden idők legfelhatalmazottabb, leggátlástalanabb, ugyanakkor legimpotensebb kormánya.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása