Véleményvezér

vv

2014: csak így tudnák leváltani a Fideszt a szocik

2012.06.19. I 2 komment I Címkék: jog mszp fidesz valasztasi torveny

mesterhazy.jpgLegalábbis szerintük. Az MSZP beismerte, nincs esélyük 2014-ben: a bizonytalanok maguktól nem akarnak lehorgonyozni az ellenzéknél. Ezért meg kell próbálni törvénnyel rákényszeríteni őket. (Fotó: Index)

A múlt héten az MSZP is csatlakozott a választójogi ötleteléshez: a szocialisták minden szavazóképes állampolgár számára kötelezővé tennék a szavazást, a távolmaradóktól pedig bizonyos kedvezményeket vonnának meg. Ez a javaslat egyben beismerés is tőlük. Egyrészt beismerése annak, hogy a jelenlegi körülmények között esélyük sincs megnyerni a 2014-es választást, másrészt annak, hogy demokráciaféltő lózungok ide vagy oda, ha tehetnék, a Fideszhez hasonlóan a szocialisták is saját magukra szabnák a választási rendszert.

Ajánlott írásunk: A Fidesz így tényleg nem tud majd kikapni

2014-ben teljesen esélytelenek

Az MSZP javaslata mögött meghúzódó politikai logika rendkívül egyszerű: a Fidesz által megváltoztatott választási rendszerben csak akkor nyílhat esély leváltani a jelenlegi kormányt, ha jelentősen magasabb lesz a választási részvétel, mint eddig volt. Ez tisztán kiolvasható az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásaiból is, hiszen bár a biztos pártválasztók körében is erodálódott a Fidesz szavazótábora, a népszerűségvesztésük az össznépesség körében igazán brutális.

Tehát a Fidesz választási vereségéhez az szükséges, hogy a kiábrándult szavazók az ellenzékhez vándoroljanak. Ehhez azonban egy olyan embert és programot kellene felmutatniuk, aki és ami möge fel lehet sorakozni, vagy legalább egy sokkal kézzelfoghatóbb ellenségképet. Látható, hogy egyikre sem képesek – az utóbbira használt „veszélyben a demokrácia" üzenet legfeljebb csak a legelkötelezettebb baloldaliakat tudja mozgósítani.

Ha tehát a bizonytalan szavazók saját maguktól nem akarnak lehorgonyozni az ellenzéknél, és különösen a szocialistáknál, akkor meg kell próbálni törvénnyel rákényszeríteni őket – az MSZP ötletének mindössze ennyi a lényege.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Magyarországon rossz ötlet

Hasonló rendszer a világ számos országában, köztük fejlett nyugat-európai demokráciákban is létezik. A Véleményvezér ugyanakkor úgy gondolja, hogy a közéletben való részvétel jog, nem pedig kötelezettség. Ez Magyarországra és a jelenlegi politikai viszonyokra különösen igaz kellene,hogy legyen: az állampolgároknak joguk van azt mondani, hogy őket hagyják békén, mert például már nem hisznek senkinek. Ezzel persze hallgatólagosan beleegyeznek, hogy mások döntsenek helyettük, ám távolmaradásukkal, „bizonytalanságukkal" a rendszer vagy annak szereplői iránti kritikájukat is kifejezhetik.

És nyilván azt sem lehet elhallgatni, hogy a magyar politikai kultúrát ismerve milyen borzasztó hatása lenne, amennyiben mindenkit a szavazáson való részvételre köteleznének. Hangsúlyosabban jelenne meg annak a rétegnek a voksa, akik sokszor még azt sem tudják, hogy hívják Magyarország miniszterelnökét. Ezzel természetesen az MSZP is tisztában van, és nyilvánvalóan azzal számolnak, hogy saját potenciális választóik ebben a rétegben felülreprezentáltak.

Olvasd el ezt is: A baloldal világklasszis a tökölésben

Ennyit a demokratákról

Ami az egész javaslatban mégis a legtanulságosabb, az ismét csak az, hogy az MSZP megint kiállította magáról a bizonyítványt: a jogállami intézmények és a választási rendszer egyetlen pártra szabása csak akkor zavarja igazán őket, ha azt más teszi meg helyettük.

Ha tetszett, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.
A blogon meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg. 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.06.19. 08:41:54

A kérdésre, hogy hogyan növeljük a politikai tudatosságot, aktivitást, részvételi hajlandóságot, az MSZP válasza az, hogy parancsoljuk meg nekik, míg a Fidesz megtiltaná a "vadbarmoknak" ugyanezt. Azoknak a "vadbarmoknak" és "panelproliknak", akiknek "plebejus" pártként évekig udvarolt, majd miután csúnyán becsapta őket, otthagyták. Onnantól kezdve nem "az emberek", hanem ismét "vadbarmok". Most az MSZP kívánja ugyanazzal áltatni őket, mint korábban a Fidesz, de arra az esetre, ha huszadszorra már nem hinnék el (mert, úgy tűnik, hogy a cinikus politikusi várakozásokkal ellentétben a "vadbarmok" mégsem teljesen hülyék), bevezettetnénk a kötelező részvételt. Aztán az esetleges váltás után, ha rajtuk múlna, megint elölről, ismét fordított szereposztással. Így lesznek rendre ciklusfelezőkön az emberek vadbarmokká a magyar politikai antropológiában. Reménytelen.

akos.szalai 2012.06.19. 19:13:17

Rövid távon: szerintem az MSZP elszámítja magát, ha azt gondolja, hogy az így szavazni kényszerített emberek között ő van felülreprezentálva. Nem tartom kizártnak, hogy ez inkább az elitellenes proteszt-pártokat (pl. Jobbik) erősítené ma Magyarországon.

Hosszabb távon (mert szerintem e mögött a javaslat mögött - hasonlóan a FIDESZ regisztrációs javaslata mögött - sem csak a következő választási esélyek maximalizálása húzódik, hanem kicsit átfogóbb társadalomszemlélet): tudomásul kéne venni azt, amit úgy hív a modern politikaelmélet, hogy racionális szavazói magatartás. A racionális szavazó értékeli, hogy mekkora a szavazatának súlya (elenyésző) és ennek fényében hajlandó több vagy kevesebb (értelemszerűen inkább kevesebb) "költségeket vállalni" a választáson. Magyarán, ha valaki racionálisan mérlegel, akkor nem vesz részt a választáson (racionális távolmaradás), vagy ha rá is kényszerítik erre (pl. erkölcsi nyomással, mint eddig is sokakat), akkor sem fog még annyit sem tenni az információgyűjtésért, mint amikor két sajt közül választ a boltban (racionális tájékozatlanság).
Őszintén: soha nem értettem, hogy a politikai közösségnek miért jó, ha magas a választási részvétel. (Van sok egyéb formája a politikai aktivitásnak, azok sokkal fontosabbak lennének szerintem...)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása