Véleményvezér

vv

USA: még kevesebb józanság, még több dogma

2012.08.22. I 1 komment I Címkék: usa romney

romneyryan550.jpgRyan alelnökjelöltségével tovább erősödik az ideológiai polarizáció: az a politikai kultúra, amelyik a problémák pragmatikus kezelése helyett mindig egy ideológiai lakmuszteszt segítségével próbál dönteni.

A múlt héten Mitt Romney, a republikánusok leendő elnökjelöltje meglepően fajsúlyos alelnökjelöltet választott maga mellé. Mindez azonban nem igazán jó hír sem az amerikaiak, sem pedig Európa számára.

Ajánlott írásunk: Legfelsőbb bíróság: taláros politikusok

Elhomályosítás

Az alelnökjelöltek tradicionálisan olyan figurák az amerikai politikában, akiknél nem kell attól tartani, hogy bármilyen értelemben elhomályosítanák az elnökjelöltek fényét. Ennek megfelelően az alelnökök, alelnökjelöltek személye csak ritkán válik igazán fontos tényezővé az amerikai elnökválasztási küzdelemben.

A ritka kivételek egyike volt, amikor négy évvel ezelőtt John McCain republikánus elnökjelölt a kétségtelenül karakteres Sarah Palint választotta jelölttársának, amivel egyszerre mozgósította a republikánus bázist, illetve teremtetett rengeteg megoldhatatlannak tűnő problémát a középen álló független szavazók szimpátiájának megnyeréséért folytatott versenyben. Palin kiváló példa volt arra is, mi történik, ha egy alelnökjelölt elsősorban saját karrierjének építésére kívánja használni ezt a pozíciót.

Mitt Romney kétségkívül nehéz választás előtt állt. Egyrészt ő maga látványosan nem hisz igazán semmiben: szinte nem létezik olyan kérdés, melyben az elmúlt 10-15 évben ne írt volna le kisebb-nagyobb cikkcakkokat aszerint, hogy mikor mit vélelmezett éppen népszerű álláspontnak. De azért sem volt könnyű dolga, mert ő maga nem egy kimondottan karizmatikus személyiség. Mindezek miatt az elhomályosítás-problematika az ő esetében különösen fontos szempontnak kellett, hogy tűnjön.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Mindenki örül

A fentiek után és ellenére azonban Mitt Romney amellett a Paul Ryan mellett tette le a voksát, aki vele szemben igenis nyilvánvalóan és határozottan kiállt és kiáll valamiért, sőt mindezt úgy teszi, hogy még bizonyos fajta szakértői aura is körüllengi (karizmatikusnak viszont kétségtelenül nem lehet nevezni). Ráadásul a neve elválaszthatatlan egy olyan költségvetési megszorítási tervezettől, mely nagyon jól visszaadja Ryan politikai és ideológiai meggyőződését. Sokak szerint a meggyőződés-deficittel küzdő, és ezért aztán a törzsszavazók körében igen kevés lelkesedést kiváltó Mitt Romney egyszerűen kooptálni próbálta a Ryan-féle ideológiát és imidzset.

Érdekes módon most mindkét oldal dörzsöli a tenyerét: a republikánus bázis örül, hogy a se színe, se szaga elnökjelölt helyett végre egy igazi konzervatívért lelkesedhetnek, a demokraták pedig azért tapsolnak, mert szerintük Ryan jelölésével Romney elveszítette az esélyét, hogy maga mellé állítsa a függetlenek többségét. Még a közélet nem pártfüggő szereplői is örömtelinek gondolják, hogy végre nem szépségversenyt fognak tartani, hanem markáns, jól elkülöníthető nézetek csapnak össze a választásokon.

Olvasd el ezt is: Levél Hugh Grantnek: Budapest az egész világ

Arany középút helyett dogmák

Ez mind szép és jó. A Véleményvezér szerint azonban a külvilág számára rossz hír Ryan alelnökjelöltté válása. Ezzel ugyanis még tovább erősödik az amerikai politika ideológiai polarizációja: az a politikai kultúra, amelyik a problémák pragmatikus kezelése helyett minden kérdésben egy ideológiai lakmuszteszt segítségével próbál dönteni. E gyakorlatnak az elmúlt 15 évben történt térnyerése teljesen aláásta az amerikai állam korábban meglehetősen jó szabályozási és irányítási képességét és nagyon sokat tett azért, hogy a Nyugat egyes számú politikai és gazdasági ereje ne az arany középút mentén, hanem mindenféle félig rágott ideológia alapján alakítsa jövőjét.

Ilyen dogmák vezettek az iraki háborúhoz éppen úgy, mint a pénzügyi iparág szabályozatlanságához és kontroll nélküli értékrombolásához. Ennek a kultúrának a folytatódó erősödése csak tovább fogja rombolni mind az Egyesült Államok, mind a nyugati világ hatalmát és tekintélyét a világban.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maszáj herkules 2012.08.23. 15:58:17

ja, meg ezzel a gyakorlattal győzték le a kommunizmust is.
amúgy meg pont Ryant kicsit unfair a pragmatizmus hiányával csesztetni, lévén az élvonalbeli politikai vezetők közül ő az egyetlen, aki legalább valamennyire komolyan vehető koncepciót tett le a költségvetés rendbehozására, egész pontosan az egészségbiztosítási költségek korlátozására. igaz, a megoldás jobboldali ideológiai alapokon nyugszik (az egészségügyi szolgáltatást fogyasztók szabad versenye), de nagyon is pragmatikus: merthogy ideológia és pragmatizmus szerencsés esetben egyáltalán nem állnak szemben egymással, hanem egyik megtermékenyíti a másikat

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása