Véleményvezér

vv

Jó lenne-e a magyaroknak az európai föderáció?

2012.09.14. I 0 komment I Címkék: eu allam kulpol demokracia barroso

barrosoafp.jpgA világ egyik leghatalmasabb államának, az Európai Föderációnak a polgáraiként számos olyan előnyt élvezhetnénk, melyek ma gyakorlatilag csak az amerikaiaknak adatnak meg. (Fotó: Lionel Bonaventure/AFP)

Szerdán Barroso bizottsági elnök minden eddigieknél határozottabban szólalt fel a föderális Európa mellett. Mint sokan mások, ő is úgy véli, hogy ez az egyetlen jó megoldás a jelenlegi válság kezelésére. A mi szempontunkból viszont a kérdés úgy hangzik, hogy vajon jó megoldás lenne-e ez nekünk, magyaroknak?

Ajánlott írásunk: Orbán Viktor konszolidációja megbukott

Nem Európai Egyesült Államok, de majdnem

A Barroso által felvázolt vízió még nem az Európai Egyesült Államok lenne, de már az egyes tagállamok szuverenitásának jelentős korlátozásával járna.

A tagállamok többek között lemondanának az önálló adópolitikáról vagy az önálló honvédelemről, és az EP-választásokon is összeurópai pártok indulnának. A barrosói elképzelés lényege, hogy ezáltal teremthető meg az a minimális szolidaritás, ami szükséges ahhoz, hogy a gazdag országok kimenthessék a szegényebbeket a jelenlegi helyzetükből. Továbbá garanciát jelentene mindazoknak, akik most még az eurózóna esetleges szétesésének réme miatt folytatnak az Unió egésze szempontjából hátrányos politikát.

Röviden: Barroso a válságot mint kínálkozó lehetőséget használná fel az európai elit fél évszázados vágya, az egységes Európa megteremtésére.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

A lehetőségek és a veszélyek

Magyarország polgárai számára az európai föderációs tagság néhány egészen nyilvánvaló előnnyel szolgálna. A hazai jogbiztonság visszatérő problémáinak egy jelentős részét ez kiküszöbölné, továbbá a tagságunk már középtávon is jelentős gazdasági előnyökkel járna, amennyiben mind a hazai, mind a külföldi vállalkozók, vállalatok, befektetők számára hirtelen lecsökkenne az országgal kapcsolatos kockázatot nagy része.

Ezzel párhuzamosan pedig a korábbiaknál jóval nagyobb tér nyílna a Magyarország határain túl is terjeszkedni kívánó magyaroknak, legyenek azok vállalkozók, alkotók vagy szervezetek. Arról nem is beszélve, hogy a világ egyik leghatalmasabb államának polgáraiként számos olyan előnyt élvezhetnénk, melyek ma gyakorlatilag csak az amerikaiaknak adatnak meg.

Ezzel szemben áll egy fontos lelki, és egy még fontosabb kulturális érv. Az előbbi elsősorban a büszkeségünket érinti: az ország utolsó ötszáz évének történelme jelentős részben vissza-visszatérő függetlenségi harcok története. Van bennünk valami, ami miatt egyszerűen nem szeretjük, ha más irányít minket: ne feledjük, hogy még a magyar szempontból elképesztően sikeres Osztrák-Magyar Monarchiával szemben is folyamatosan igen erős függetlenségi törekvések jelentkeztek.

A kulturális tényező pedig a nemzeti kultúra fennmaradásával kapcsolatos aggodalmak összessége: egy közel 400 milliós közegben a mi 12-13 millió emberre alapozott, csekély vagyonnal megtámogatott kultúránk könnyen védtelenné válhat és néhány generáció alatt egészen eljelentéktelenedhet.

Nemzetként is nyerhetünk vele

Persze mindezen veszélyeket akár lehetőségként is lehet értelmezni: éppen a különlegességünkbe vetett hitünk és az emiatt érzett büszkeségünk lehetnek azok, melyek a nemzetállami határok jelentette korlátokat lebontva lehetővé tehetnék, hogy kulturálisan valóban egy nemzetként működjön a magyar és megállíthassuk a nemzetrészek kultúrájának az elmúlt évtizedekben felgyorsuló távolodását.

Ráadásul az európai föderáción belül a szomszédos országoknak lényegesen kevesebb eszköz állna rendelkezésükre, hogy az ottani magyarság asszimilációját erőltessék. Sőt egy többé-kevésbé határok nélküli Közép-Európának Bécs mellett továbbra is Budapest lenne a természetes földrajzi és kulturális központja.

Olvasd el ezt is: Miért csak Németország mentheti meg az eurót?

De kell-e nekünk ez?

Végső soron az európai föderációról alkotott véleményünket az határozza meg, hogy mennyire vagyunk optimisták a magyar emberek vállalkozó kedve és önmagukba vetett hite kapcsán, illetve, hogy mennyire vagyunk rossz véleménnyel arról a pályáról, amelyre Magyarország a rendszerváltozást követő években került, és amin azóta is egyre gyorsuló ütemben menetel.

Nekünk a fentiek alapján úgy tűnik, magyar szempontból előnyös lenne Barroso víziójának megvalósulása.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása