Véleményvezér

vv

Matolcsyék titkos célja: felpörgetni az inflációt

2012.09.26. I 2 komment I Címkék: infláció mnb orban matolcsy gazdasagi novekedes

matolcsyorigo.jpgAz infláció igazából olyan, mint egy fogyasztási adó, csak nehezebben vehető észre: az áremelkedés nem köthető egyetlen intézkedéshez sem és egyenletesen osztja el a terheket. (Fotó: Nagy Attila/origo)

A Monetáris Tanács tegnapi kamatcsökkentési döntéséből úgy tűnik, hogy a kormány továbbra is komolyan veszi a magyar gazdaság zátonyra futtatásának projektjét. Persze minden bizonnyal nem ez a kifejezett céljuk, és valójában csak a már megszokott, tudatlanságba oltott voluntarizmusról van szó, a lényeg szempontjából azonban mindegy: így is, úgy is nagyon rosszul járunk majd ezzel.

Ajánlott írásunk: Miért csak Németország mentheti meg az eurót?

Szemben a törvénnyel

Először is érdemes kimondani azt, ami meglehetősen nyilvánvaló: a Monetáris Tanács tegnapi döntése valószínűleg a szakmai stáb véleményével és a Nemzeti Bank törvényben meghatározott kötelezettségével szemben, a kormány által kinevezett ún. külső tagok szavazatai által biztosítva történt. Amikor tehát most a Monetáris Tanács döntéséről beszélünk, akkor azt nyugodt szívvel köthetjük össze a kormány szándékával.

A 25 bázispontos kamatcsökkentés önmagában nem jelentős, még akkor sem, ha a néhány héttel ezelőtti csökkentéssel együtt nézzük is. Ami azonban igenis fontos, az a két döntés megszületésének körülményei és az azokból kiolvasható üzenet. Már az első kamatcsökkentés esetében is igaz volt az, hogy számos tényező mutatott arra, hogy jövőre a megcélzottnál magasabb infláció van kialakulóban. A mai döntéssel egy napon pedig az MNB publikálta is a jövő évi inflációs előrejelzését, melyben annak várható értékét 3,5%-ról 5%-ra módosította.

Mint tudjuk, a Nemzeti Bank mandátuma az, hogy az árstabilitást, jelen esetben a megcélzott inflációs szintet biztosítsa. Ez ebben a helyzetben, vagyis a várható infláció drámai megugrása esetén egyértelműen legalább a kamatszint változatlanul hagyását indokolta volna. Az a tény, hogy mégis csökkentésre került sor, mutatja, hogy a Monetáris Tanácsot, pontosabban a többséggel szavazó tagjait a törvényben meghatározott kötelezettséggel szemben elsősorban nem az árstabilitás fenntartása vezérelte a döntés meghozatalakor.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Az infláció a cél

De miért akarhatja valaki a kamatokat csökkenteni egy ilyen helyzetben? Az egyik olvasat, hogy abban reménykednek, az alacsonyabb kamatok majd beindítják a hitelezést. Egyelőre azonban a kamatszintnél sokkal nyomósabb és a kamatdöntés által egyáltalán nem befolyásolt tényezők azok, melyek a hitelezés szintjét a jelenlegi mélyponton tartják. Olyan tényezők, mint például a rendkívül alacsony növekedés és az ahhoz kapcsolódó nyomott növekedési várakozások, vagy éppen az elmúlt két évben kialakult szabályozási anarchia és az így kreált óriási bizonytalanság. Ezekre a kamatszinttel nem lehet hatni.

Ennél valószínűbb, hogy a kamatcsökkentés mögött inkább az infláció szándékos felpörgetésének terve húzódik meg. Ez lehetővé tenné a korábbinál gyorsabb forintadósság-törlesztés megvalósítását anélkül, hogy azt a választók a kormány politikájának tudnák be. Az áremelkedés ugyanis nem igazán köthető egyetlen látványos kormányzati intézkedéshez sem, miközben meglehetősen egyenletesen osztja el a terheket. Igazából olyan, mint egy fogyasztási adó, csak sokkal nehezebben vehető észre. A kormány tehát valószínűleg magasabb inflációt szeretne látni és ebben valóban segíthetnek a kamatcsökkentések.

Olvasd el ezt is: Ez az MSZP semmilyen szövetség részeként nem támogatható

Nem lenne szabad piszkálgatni

Megítélésünk szerint azonbanmár megint a tűzzel játszik a kormány az infláció felfelé piszkálgatásával.

A Magyarországot jelenleg jellemző rendkívül alacsony potenciális növekedési szint, illetve a világgazdaságban meglévő magas kínálatisokk-potenciál (olajár, élelmiszerár) mellett a magas hazai infláció könnyen ún. stagflációs környezethez vezethet, azaz az alacsony növekedés és a magas infláció kombinációjához. Ez pedig azért az egyik legnehezebben legyűrhető gazdaságpolitikai fenevad, mert az egyik probléma megoldása rendszerint a másik mélyítését igényli.

Az időleges gazdasági stabilitás megszerzéséért a kormány már megölte nemcsak a rövid távú, de a közép távú növekedést is. Most pedig azzal fenyeget, hogy ezt a stabilitást úgy dobja ki az ablakon, hogy közben tartósan leszakadási szinten állandósítaná a növekedést.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madár István 2012.09.26. 10:55:46

A VV-rel ellentétben inkább azt gondolom, hogy a cél a kamatszint lejjebb tornászása a növekedés érdekében - bármi áron. Az infláció felpörgése ebben inkább mellékhatás. Amennyiben az inflációt ilyen látványosan engedi el a gazdaságpolitika, az a várakozások megugrásával fog járni, a tapasztalatok szerint ez a költségvetésen alig segít. Persze a kormány felvállalhatja, hogy 6-7 százalékos infláció mellett fagyasztja tovább a közszféra béreket, de a nyugdíjakkal már nem tud mit tenni, és az intézményi vásárlások is drágulnak. Az elengedett infláció gyorsabban megjelenik majd a hosszú kamatokban, még akkor is, ha a tanács vagdossa a rövid oldalt. A forint gyengülése az importot fogja drágítani.

Így tehát inkább a növekedési szempontra szavazok, abban egy hajszállal több a racionalitás. Már ha számít ez valamit.

ontheonehand 2012.09.26. 12:10:31

Először is emlékezzünk egy perc néma csenddel az inflációs célkitűzés rendszerére, ami hosszas és súlyos betegség után tegnap a nem szakszerű ellátás következtében elhunyt. Élt 11 évet.

Én Madár Istvánnal értek egyet. Nem az infláció a cél, hanem a növekedés. A kormány - bocsánat a független külső tagok - inkább abban bíznak, hogy a kamatcsökkentést most úgy tehetik meg, hogy annak csak a hitelkeresletre és a növekedésre lesz pozitív hatása, az árfolyamra, sem az inflációra, sem pedig a hosszú kamatokra gyakorolt negatív hatások nélkül. Az infláció felpörgése nem igazán szokott jót tenni azon rétegeknek, akik fix fizetésből élnek.

Inkább a következő nem túl szofisztikált megközelítés állhat a dolog mögött: „Ha az szja csökkentés és a kisvállalati adókulcs-csökkentés nem segített a növekedésen és a hitelezésen, akkor biztos a kamatszinttel van baj, mert a kiszámíthatóság és a jogbiztonság miatt csak a labancok aggódnak, azok ugyanis az új kottában nem már pillérei a beruházási hajlandóságnak. Az infláció amúgy sem monetáris jelenség, nincsen köze sem kamathoz, sem árfolyamhoz, nem kell félnünk. Legyen hát alacsony a kamatszint, úgyis mindenhol szinte nulla, és majd akkor majd megérkezünk tündérországba!”

A monetáris politika hitelesség elvesztése azonban kockázatos, elég ha felidézzük a 2003-as sáveltolás esetét, ahol a centrum mintegy 2,2%-os elmozdítása, ami ráadásul nem korlátozta az akkori piaci árfolyamot egy összesen 600 bázispontos kamatemelésbe torkollott, sok száz milliárd forint többletköltséget okozva a nemzetgazdaságnak. De még ennél is nagyobb veszélyt jelenthet, ha a jegybanki unortodoxia nem áll meg a kamatcsökkentésnél, hanem a jövő évi elnökváltás után sor kerül egy jófajta jegybanki likviditásbővítő, ne adj isten államkötvény-vásárlási programra. Mert amit szabad az USA-mak, Angliának, az Eurozónának és Japánnak, azt nem szabad a feltörekvő országoknak, legalábbis a régi tankönyvek dél amerikai és bolgár fejezetei alapján.

Sajnos azonban a kockázatokkal nincs tisztában a kormányzat. Így kimondhatjuk: egy újabb nagyszabású makrogazdasági kísérletben vagyunk egerek. Kár hogy az eddigiek sem jöttek be.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása