Véleményvezér

vv

Államosítsák a hírportálokat és a blogokat is!

2012.10.30. I 1 komment I Címkék: fidesz allam monopolium meteorologia

allamositas2.jpgMit kellene még államosítani az időjárás-jelentés után? Például a teljes médiát, újságokat, híradókat, hírportálokat és blogokat, hiszen azok nagy mértékben az MTI híreire építenek.

A készülő meteorológiai törvény gyakorlatilag állami monopóliummá tenné az időjárás-jelentést. A javaslat kimondja, hogy „a meteorológiai adatok begyűjtése állami szerep, amit az állam finanszíroz, és nem támogatja, hogy magánmeteorológiai társaságok elemzéseket adjanak." Mind az intézkedés, mind annak magyarázata és kommunikációja egész egyszerűen hajmeresztő.

Ajánlott írásunk: Rezsiállamosítás: félázsiai népnek félázsiai megoldások

Inkább megölik a versenyt

A meteorológiai iparág szereplői több szinten végzik feladatukat. Első szinten előállítják az időjárás-előrejelzéshez szükséges adatokat, a következő láncszem ezeknek az adatoknak a feldolgozása, a harmadik szolgáltatási szinten pedig azok állnak, akik a feldolgozott adatok alapján meteorológiai előrejelzéseket készítenek. Magyarországon, mint a világon számos helyen, ez a piac úgy működik, hogy az állami szereplő, az Országos Meteorológiai Szolgálat ott van mindhárom szinten, de komoly versenytársai is akadnak, például a prognóziskészítésben és kommunikációban. Azonban a magánmeteorológiai vállalatok jelen vannak az első szinten is, vagyis az a kormányzati érv, miszerint a meteorológiához elengedhetetlen, komoly befektetést igénylő adatgyűjtést valójában csak az OMSZ végzi, egyszerűen nem igaz.

Az egész ügyben talán a legszomorúbb mégis az, hogy a kormánynak egyébként teljesen jogos elvárása lehetne, hogy az OMSZ ne termeljen veszteséget. Azonban rendkívül jellemző, hogy a Fidesz-kormány ezt nem azzal kívánja elérni, hogy az OMSZ innentől bizonyos szolgáltatásait fizetőssé teszi, vagy akár a már fizetős szolgáltatásainak árát megemeli, neadjisten a működési költségeit csökkenti. Nem, a Fidesz-kormány egyszerűen tényleg képtelen ilyen szofisztikáltsággal gondolkodni. Az OMSZ versenyképesebbé tételének egyetlen módja szerintük: azonnal megölni a teljes versenyt a piacon, halállistára küldve a már hosszú évek óta működő több tucat piaci szereplőt.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem lesz befektetés, innováció

A Véleményvezérnek meggyőződése, hogy a meteorológiában is alapvetően jót hozott a verseny. A versenynek köszönhetjük, hogy a különböző televíziótársaságok, telefontársaságok, internetes és más cégek időjárási szolgáltatásai között és azokért mostanra komoly verseny folyik, mely befektetéseket generált, munkahelyeket teremtett, innovációra sarkallt és folyamatosan levitte a szolgáltatások árait. Ráadásul az elmúlt évek tisztán mutatták, hogy az OMSZ semmivel nem hozott jobb vagy pontosabb prognózisokat, mint a magántársaságok.

Sajnos ha a versenyt kivesszük a rendszerből, pont ez fog eltűnni a piacról, hiszen a monopolhelyzetbe kerülő OMSZ nem lesz soha rákényszerítve az árak csökkentésére vagy az újabb beruházásokra. Mondjuk ki, ez valójában egy újabb iparág politikai gyarmatosítása, semmi egyéb.

Olvasd el ezt is: Bajnai az ellenzék vezetője

A magánhaszon bűn

De a történetben legalább ennyire felháborító az egész államosítási terv kommunikációja. Illés Zoltán államtitkár magyarázata, mely úgy zanzásítható, hogy „nehogy már valaki állami adatokta építse a szolgáltatását", egyszerűen elképesztő. Ezen az alapon államosítani lehetne a taxikat, hiszen azok az állami pénzen épített utakon dolgoznak, vagy a gazdasági elemzéseket, hiszen ha valaki a KSH adatait használja, az megérdemli, hogy holnaptól betiltsák, de államosítani kellene az újságokat, híradókat és hírportálokat, vagy éppen blogokat is, hiszen a média nagy mértékben az MTI híreire épít (további ötletek itt).

Illés szavai, melyek a magánhasznot valami ördögtől való, közérdekkel ellentétes dolognak állítják be, valóban az '50-es, '60-as évek kommunista propagandájára emlékeztetnek. Pedig ideje volna végre tudatosítani, hogy soha nem lesz gazdasági növekedés ebben az országban, ha a piacot egyre több iparágban megölik és a helyén állami monopóliumot hoznak létre. Növekedés híján pedig azon sem lesz mit csodálkozni, hogy a költségvetési hiányt a jövőben is rendkívüli adókból vagy kölcsönökből lesznek kénytelenek finanszírozni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2012.10.30. 12:05:20

Az államosítások legfőbb oka szerintem az az elviselhetetlen érzés, hogy még mindig van valami, amit nem mi irányítunk. Hogy még mindig van egy csomó dolog, amit egyesek csak úgy, maguktól csinálnak anélkül, hogy engedélyt kértek volna rá és mi kontrollálni tudnánk. Ez pedig az impotencia látszatát kelti, amit a Nagy és Legelső Férfiasság nem engedhet meg magának. Illés Zoltán, akitől múltja alapján sokkal többet lehetett remélni, sajnos, mintaszerű Orbán-kormánytag lett. Már a kolontári tragédia utáni látszatkeménykedése is jól dokumentálhatóan egyedül arra irányult, hogy a bűnbakok (a legutóbbi bírói ítélet szerint is valóban felelős MAL) kizárólagos kijelölésével elleplezze a hozzá közel állók felelősségének kérdését: magyarnarancs.hu/belpol/a_vorosiszap-katasztrofa_miatti_felelosseg_-_elterelo_hadmuvelet-74798. Illés szinte már csak olyankor kerül elő, amikor a mostanihoz hasonló képtelenségeket kell megvédenie látszólag a régi önmagát idéző radikális érvekkel, azokra az időkre emlékeztetve, amikor még tényleg hitt abban, hogy az államnak a környezet megóvása érdekében nagyon komolyan és szigorúan kell szabályoznia a piaci szereplők viselkedését. Mai állammániájának azonban - ahogy ez a példa szépen megmutatja - már régen semmi köze ehhez, ez már semmi más, csak a hatalom akarása. A környezetvédelmi intézményrendszert borzalmasan meggyengítették, Illés pedig, aki Pepó Pál minisztersége idején még szembe mert szállni saját kormányával, szinte eltűnt a nyilvánosságból és csak ilyen alkalmakkor kerül elő. Kálmán Olga vendégeként nemrég úgy látta, hogy Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek ombudsmanja (ombudsman-helyettese) lényegében "presztízs"-okokból nehezményezte, hogy 40 munkatársa helyett mindössze 2 maradt, mert szerinte az igazi haditett az, ha 2 munkatárssal is el tudunk érni valamit. Az ember azt hinné, hogy a cél az, hogy elfogadható munkakörülményeket biztosítsunk számára, de kiderült, hogy épp fordítva: direkt arra törekszünk, hogy lehetetlen helyzetbe hozzuk, mert onnan szép nyerni. Hihetetlen, hogy ezen a nívón érvel egy államtitkár egy Tv-stúdióban, hogy simán, szemrebbenés nélkül végig tudja mondani. A Fidesz-KDNP nem valódi problémákat kíván kezelni, hanem - megannyi romantikus képzeletű kiskamasz - ismeretlen, jórészt képzeletbeli ellenségek ellen dicsőséges csatákat nyerni és főleg parancsolni, lehetőleg mindenkinek. Aki államosítja az időjárásjelentést, már nincs nagyon messze Xerxestől, aki megkorbácsoltatta a tengert, mert megelégelte az akkori NER-rel szemben tanúsított tiszteletlen magatartását.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása