Véleményvezér

vv

Amivel a Fidesz nem számolt: ha így nyernek, nagy bajban lesznek

2012.10.31. I 1 komment I Címkék: fidesz demokracia valasztasi torveny voks14

kekcedula.jpgA 2014-es választások eredményét az ellenzék egységesen semmisnek fogja tekinteni, amennyiben alulmaradnak. Sem az ország egyik fele, sem a nemzetközi közvélemény egy része nem fogja a Fidesz hatalmát legitimnek tekinteni. (Fotó: Reviczky Zsolt/Népszabadság)

Az elmúlt két és fél évben már megannyiszor láthattuk, hogyan működik a fideszes forradalmi törvényhozás, milyen módszerekkel verik át az akaratukat a parlamenten. Most azonban a Fidesz valóban a tűzzel játszik: a kormánypárti padsorokban láthatóan tényleg nem értik, hogy amit meg lehetett csinálni mondjuk az SMS-adóval, a bankadóval vagy éppen a pénznyerő automatákkal, azt a választási törvénnyel már nem lehet.

Ajánlott írásunk: Rezsiállamosítás: félázsiai népnek félázsiai megoldások

Nem tűnik normális demokráciának

A Fidesz egyik kampányígérete volt 2010-ben a képviselők létszámának csökkentése, aminek kapcsán várható volt, hogy ennek bevezetésekor a választási törvényt még több más ponton is meg fogják változtatni. Arra azonban kevesen számítottak, hogy a Fidesz a választási rendszert teljesen le fogja cserélni. Az új választási szisztéma faragása során hamar nyilvánvalóvá vált, hogy egyrészt a Fidesz olyan választásokat akar, melyeket kizárólag a biztos szavazók döntenek el, másrészt pedig olyat, melyet teljes mértékben a jelenlegi Fideszre szabnak.

A kormányoldal eközben figyelmen kívül hagyja a politika összes többi szereplőjének álláspontját, márpedig a mindenkire vonatkozó választási szabályok megalkotásakor és a körzetek határainak meghatározásakor a politikai erőknek valamiféle kompromisszumot kellene kötniük egymással ahhoz, hogy az ország kívülről és belülről egyaránt egy normális demokráciának látszódjon. A Fidesz azonban ezt meg sem kísérlete. Jellemző epizód, hogy Papcsák Ferenc a törvényhez az utolsó pillanatban, tegnap délelőtt egy 65 oldalas, 227 pontból álló módosítót nyújtott be úgy, hogy az ellenzéki képviselőknek eredetileg csak egy órájuk maradt volna azt átnézni.

Az a mód, ahogyan a Fidesz megalkotta saját választási törvényét, felháborító és tökéletesen semmibe veszi a magyar parlamentarizmus eddigi hagyományait.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Nem lesz valódi legitimáció

Valamivel azonban a Fidesz eközben egyáltalán nem számolt. Azzal, hogy a demokrácia működése szempontjából alapvető fontosságú választási törvény nem esik azonos kategóriába egy adótörvénnyel vagy éppen egy iparág államosításáról szóló jogszabállyal. A Fidesz ugyanis biztos lehet abban, hogy az új szabályok alapján megrendezett következő parlamenti választások eredményét az ellenzék egységesen semmisnek fogja tekinteni, amennyiben alulmaradnak. Ebben az esetben az összes ellenzéki erő mozgósítja majd minden külföldi kapcsolatát, hogy ismételjék meg a választásokat valamilyen nemzetközi felügyelet alatt megváltoztatott még újabb szabályok alapján.

Márpedig ha valamit megtanulhattunk a 2006-os őszödi beszéd példájából, az éppen az, hogy bár lehet papíron, a hatályban lévő törvények szerint legitim egy kormány, a valós legitimációját sosem csak ez adja. Ha a 2014-es választásokat a Fidesz-KDNP az egyedül saját maga által támogatott és elfogadott törvény szerint meg is nyeri, biztos lehet abban, hogy sem az ország egyik fele, sem a nemzetközi közvélemény egy része nem fogja a hatalmukat legitimnek tekinteni.

Olvasd el ezt is: Bajnai az ellenzék vezetője

Megbéníthatja a kormányzást

A kormánypárt azt talán már kezdi érzékelni, hogy az új választási rendszerrel ők maguk kényszerítik egységbe ellenzéküket. Azt viszont még valószínűleg nem, hogy amennyiben 2014-ben esetleg sikerülne is az új szabályoknak, az átrajzolt választókerületeknek és a regisztrációnak köszönhetően hatalmon maradniuk, a legitimációhiány, ahogyan azt már Gyurcsány Ferenc esete is megmutatta, teljesen megbéníthatja a második ciklus kormányzását.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magyari Péter 2012.10.31. 11:26:04

Elég veszélyesnek érzem ezt a forgatókönyvet, amihez hozzá tartozik az ellenzék felelőssége is. Akárhogyan is írja át ugyanis a kormánytöbbség a választási törvényeket, amíg konkrét választási csalás nem történik, addig fel sem szabad hogy merüljön bennük a választás legitimációjának megkérdőjelezése. Pláne, ha elindulnak a választáson. Az milyen már, ha mi nyerünk akkor ért, ha a másik akkor nem? Ennél infantilisabb és károsabb hozzáállás nehezen elképzelhető, bízzunk benne, hogy igazából fel sem merült ellenzéki körökben, és csak a VV fantáziájában létezik. Az ellenzéki bojkottot is nagyon rossz ötletnek tartanám, mert annyira nem antidemokratikus ez a rendszer, hogy polgárháborús hangulatot kelljen szítani. De ha már elindul az ellenzék a választáson, akkor el kell fogadnia annak eredményét is.
(Az 1999-es amerikai elnökválasztás egy erősen vitatott helyzetben bírósági ítélet alapján dőlt el, miközben a vesztes Al Gore nettó több szavazatot kapott mint Bush. Ment az éles vita az utolsó percig, de aztán amikor eldőlt, a demokraták megálltak, és együtt éltek a helyzettel. A párhuzam nem teljesen egyértelmű, de az fontos üzenet, hogy a polgárháborús hangulat gerjesztése rosszabb, mint a vereség.)
Akárhogyan is írta is át a kormányoldal a választási törvényeket - szerintem egyébként nagyon rossz irányba, és kifejezetten tahó módon - nem lehet az ellenzéknek megkérdőjelezni az eredményt, ha nem történik konkrét csalás.
Az ellenzék ha tudja, akkor győzze meg a választók kellően nagy tömegét, hogy ez rossz, ők mást akarnak, és ha ezt elhiszik nekik, akkor rájuk fognak szavazni. Nincs más megoldás. A választások megkérdőjelezése, a polgárháborús állapot szítása többet árt az országnak, mint bármilyen szigorú regisztráció.
A mostani változtatások arról szólnak, hogy a nagy és szervezett egységek előnyhöz jutnak. Ez egyszer még a Fidesznek is rossz lehet. A törvények aktuálisan a mostani kormányoldal előnyére készültek, ám közben kikényszeríti a túloldal egységbe szervezését is, illetve semmi sem garantálja, hogy egy mélyülő gazdasági válság nem kezdi el felaprózni a jobbközép tömböt néhány éven belül.
És a módosítások mögött azért létezik elvi állásfoglalás is, Orbánnak az a mániája, hogy erős kormányra van szükség, mert a koalíciós kényszer béklyó. Lehet ezt persze vitatni, hogy például az arányos rendszer kompromisszumra kényszerít, és ettől demokratikusabb; meg mellette is érvelni, hogy a politikát nem emészti így fel az állandó kormányválságok kezelése, és az érdemi feladatokra lehet figyelni.
Mindenesetre ha a választókat annyira felháborítja a regisztráció, (és sok más egyéb intézkedés), akkor 2014-ben majd nem a Fideszre szavaznak. Ha meg nem zavarja annyira, akkor ezt az ellenzéknek el kell fogadnia, és kivárnia, hogy az ő üzenetük, vagy a Fidesz elleni ellenszenv egyszer őket segítse majd hatalomra.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása