Véleményvezér

vv

A baloldalnak csalnak a közvélemény-kutatók?

2012.11.21. I 0 komment I Címkék: fidesz usa romney demokracia

polling.jpgElsősorban jobboldali körökben információt, elemzést, sőt felmérést is csak pártközeli forrásokból fogadnak el, hiszen mindenki más úgyis csak a közvéleményt akarja befolyásolni, meg persze őket becsapni.

Immár két hete tudjuk, hogy az amerikai választók Barack Obamának szavaztak meg újabb négy évet. Sőt azt is tudjuk, hogy egyes várakozásokkal és jóslatokkal ellentétben a küzdelem egyáltalán nem bizonyult szorosnak: Romney közel 4 millió szavazattal maradt alul és így végül a különbség az elektorok számában (332-206) is igen jelentős lett. Barack Obama tehát amerikai viszonylatban is meggyőző fölénnyel nyert. Ez az eredmény a Romney-tábort mégis teljesen váratlanul érte, aminek pedig a magyar politikában is komoly tanulságai lehetnek.

Ajánlott írásunk: Matolcsy úr, mondjon le!

Romney győzelemre készült

Aki a választások előtti hónapokban rendszeresen követte az amerikai eseményeket és a százszámra megjelenő közvélemény-kutatásokat, annak legkésőbb a választás reggelén viszonylag egyértelmű kellett legyen, hogy éjjel Barack Obama és a demokraták fognak ünnepelni. Mitt Romney és támogatói azonban szentül meg voltak győződve ennek az ellenkezőjéről. Az eredmények hallatán az elnökjelölt és az alelnökjelölt feleségei sírógörcsöt kaptak, Paul Ryan egy óráig szóhoz sem tudott jutni, Mitt Romney pedig állítólag eleinte nem is volt hajlandó elfogadni vereségét.

Ők ugyanis teljesen biztosra vették győzelmüket: Bostonban már ünnepi tűzijátékot rendeltek két nappal a választások előtt, az elnökjelölt és az alelnökjelölt feleségei pedig a hírek szerint már ruhapróbára is elmentek a beiktatási ceremóniához. Vagyis a teljes tábor, beleértve a republikánus párt elitjét, készpénznek vette, hogy Mitt Romney költözhet majd a Fehér Házba.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Csak maguknak hittek

Romneyék a kezdetektől fogva nem voltak hajlandóak komolyan venni azokat a közvélemény-kutatásokat, melyeket nem ők és nem a republikánus párthoz kötődő szereplők rendeltek meg. Azzal érveltek, hogy azok készítői politikailag motiváltak, vagy éppen azzal, hogy ezek a felmérések elavult, nem megfelelő módszertannal, amatőr módon készültek.

Kizárólag saját felméréseikben és elemzéseikben hittek. Saját modelljük volt mindenre és saját szavazatszámláló rendszert is fejlesztettek (ez utóbbi a választás éjszakáján azonban csődöt mondott). Gondolkodásuk alapja az volt, hogy kizárólag ők ismerik potenciális szavazói bázisukat és azok problémáit. Azt ismételgették, hogy a részrehajló, a baloldalnak szurkoló médiának nem szabad hinni, és különben is, a republikánusok olyan trükkjeit ismerik a választási mozgósításnak, amit senki más. Így amikor majd eljön az igazság pillanata, mindenki nagyot fog nézni, hogy Mitt Romneyt mekkora fölénnyel választja majd elnökké az amerikai nép – dörzsölték a tenyerüket.

Mostanra tudjuk, hogy ezen feltételezések egyike sem volt kellően megalapozott. Bár az amerikai média nagyobb része valóban a demokratákat favorizálja, mégis, az általuk megrendelt és ismertetett közvélemény-kutatások sorra helyesen mutatták a valós erőviszonyokat. Sőt éppen az bizonyosodott be, hogy a republikánus pénzen készített előrejelzések, illetve az amerikai média erősen jobboldali befolyásoltságú felének valóságképe volt torz.

Olvasd el ezt is: Bajnainak is csúnyán betett az LMP

Kudarcra van ítélve

Mindez pedig azt a tanulságot hordozza, hogy az a hozzáállás, mely a saját érdekkörön kívüli információkat és előrejelzéseket, véleményeket automatikusan lesöpri az asztalról, jó eséllyel kudarcra van ítélve.

Mitt Romney esete nagyon elgondolkodtató lehet minden demokrácia, így Magyarország számára is. Különösen akkor, amikor itthon is egyre nagyobb divatja van annak – elsősorban jobboldali körökben –, hogy információt, elemzést, sőt felmérést is csak pártközeli forrásokból fogadnak el. Az előfeltevés is ugyanaz: mindenki más úgyis csak a közvéleményt akarja befolyásolni, meg persze őket becsapni. Pedig a saját érdekükben igazán tanulhatnának a republikánusok példájából: nem a táboron kívüliek titkos manipulációi, hanem éppen ez a bezárkózó és paranoid mentalitás torzítja a valóságot és okozhat kellemetlen meglepetéseket.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása