Véleményvezér

vv

Iskolai vérengzések: várhatjuk a következőt

2012.12.19. I 0 komment I Címkék: usa demokracia iskolai lovoldozes

sandyhook.jpgBármennyire is szeretné Obama megváltoztatni akár a fegyverviselés, akár a pszichés okok miatt veszélyes személyek megfigyelésének szabályait, ezek a kezdeményezések halálra vannak ítélve. (Fotó: AP)

Újabb amerikai iskolai lövöldözés sokkolta a világot: a 20 éves Adam Lanza 27 embert, köztük 20 gyereket és saját édesanyját ölte meg, mielőtt magával is végzett. Bár sokan úgy gondolják, hogy a Sandy Hook általános iskolában történt vérengzésnek csak az Egyesült Államokban lehetnek tanulságai, a valóságban egy sokkal mélyebb probléma húzódik itt meg.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

Ketyegő bomba

A Véleményvezéren már a denveri mészárlás kapcsán írtunk arról, hogy az Egyesült Államok jelenlegi fegyverviselési szabályai ketyegő bombaként működnek. Tekintettel arra, hogy a fegyverviselés érinthetetlen alkotmányos jog, szigorú előzetes feltételek helyett bizonyos lőfegyverekhez akár úgy is hozzá lehet jutni, mint mondjuk egy üveg borhoz. Így persze olyan emberek is könnyen fegyvert birtokolhatnak, akik mondjuk veszélyes bűnözők vagy súlyos pszichiátriai esetek. Ez a szabályozás törvényszerűen magában hordja a hasonló tragédiák lehetőségét.

Azt is leírtuk, hogy szinte minden hasonló esetben rengeteg előjele van a tragédiának: mind a virginiai, mind az arizonai, mind a connecticuti elkövetőt a környezetük súlyosan problémásnak és antiszociálisnak látták, mégsem tettek vagy tehettek semmit. Az amerikai társadalomban uralkodó, a legextrémebb viselkedésnek is toleranciát követelő szemlélet ugyanis lehetetlenné teszi a megelőzést, azt, hogy idejekorán jelenteni és megfigyelés alá vonni lehessen az ilyen személyeket.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Senki nem mer hozzányúlni

Az amerikai kormányzattól most persze mindenki az hasonló esetek megelőzését várja el, azonban a helyzet rendkívül nehéz: a fegyverviselés nemcsak alkotmányos jog, hanem sokaknak szinte egy közéleti tabu az Egyesült Államokban. Bár mindenki tudja, hogy az USA-ban a kb. 200-300 millió, magánszemélyeknél tartott fegyver önmagában évente több mint 30 ezer balesetet eredményez, nem beszélve a tízezer gyilkosságról, a fegyverviselési szabályok megváltoztatásához egyszerűen nem mer senki sem hozzányúlni.

Ugyan nemzetközi felmérések tisztán bizonyítják, hogy ilyen mennyiségű fegyver egy társadalomban valóban melegágya a hasonló vérengzéseknek és az erőszakos bűnözés elburjánzásának, mégis, az amerikai társadalom nagyjából fele abban hisz, hogy a fegyver a biztosítéka az ő személyes szabadságának: megvédve őt nemcsak a bűnözőktől, hanem akár a hatalomtól is. Utóbbi gondolat legalább annyira nevetséges egy európai ember fülének, mint az a szélsőségesen toleráns vélekedés is, miszerint amíg valaki nem követ el bűncselekményt, addig a hatóságoknak semmi köze hozzá, hogy mit csinál.

Olvasd el ezt is: Őrült tömeggyilkosok: meg is lehetne előzni?

Elszigetelik magukat

Bár az USA sok külföldi és a legtöbb amerikai számára is a nyitottság és a szabadság hazája, a valóságban az amerikai politikai kultúra végtelenül zárt. Az USA politikájában alig lehet külföldi példákra vagy nemzetközi összehasonlításokra hivatkozni. Talán pont emiatt: politikai gondolkodásuk tele van mostanra dogmává merevedett tételekkel, ezeken a dogmákon pedig akkor sem hajlandóak túllépni, ha már teljesen nyilvánvaló, hogy jelen formájukban nem működőképesek.

Az Egyesült Államok természetesen nagyon sok mindenben továbbra is követendő példa a világ minden országa számára, azonban abban egészen biztosan nem, hogy az amerikai közélet egy jelentős része teljesen elszigeteli magát a nemzetközi közvélekedéstől. Így Magyarországnak is rendkívül tanulságos lehet, hogy hová vezet az a gondolkodás, ahol a nemzeti „sajátossághoz", „hagyományhoz", „érdekhez" való ragaszkodás egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy a külföldi pozitív példák támpontként szolgálhassanak. Bármennyire is szeretné tehát Obama megváltoztatni akár a fegyverviselés, akár a pszichés okok miatt veszélyes személyek megfigyelésének szabályait, az amerikai politikai miliőben ezek a kezdeményezések szinte biztosan halálra vannak ítélve.

A világ közvéleménye pedig készülhet a következő hasonló tragédiára.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása