Véleményvezér

vv

Budai villából cigányozni: Bayer és a tények

2013.01.08. I 1 komment I Címkék: bayer tarsadalom szelsojobb bunozes ciganysag

bayerzs.jpgBayer Zsolt előszeretettel ismételgeti a jól ismert városi legendát, hogy a gyilkosságok elkövetői között felülreprezentáltak a cigányok. De miért nem válik Bayer a sokadik abszurd állítása után sem végleg nevetségessé és vállalhatatlanná saját közönsége előtt? (Fotó: Index)

Újabb Bayer-cikk, újabb botrány: Ki ne legyen? című írásában a jobboldali publicista a szigethalmi késelés kapcsán ténynek nevezte, hogy „a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésére", „a cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik", „bármiféle emberinek nevezhető kommunikációra képtelen", majd írását a következőkkel fejezte be: „Az állatok meg ne legyenek. Sehogyan se. Ezt kell megoldani – de azonnal és bárhogyan!". A magyar közélet a baloldaltól a jobboldalig felháborodott a szégyenletes íráson: Schiffer András szerint az kimeríti a közösség elleni izgatás fogalmát, Navracsics Tibor pedig mélyen elítélte a fenti mondatokat és kijelentette, hogy szerinte Bayernek ezek után nincs helye a Fideszben. Az ügy jó alkalom lehetne arra, hogy végre felismerjük, a kérdést nem politikai-ideológiai alapon kellene kezelni, mert a valódi problémát nem Bayer Zsolt jelenti, hanem az, hogy a fenti állításaiban a mai Magyarországon rengetegen hisznek.

Ajánlott írásunk: Miért félhet a tiltakozó hallgatóktól a kormány?

Tévhitek, sztereotípiák, városi legendák

Az elmúlt évtizedek álszent politikai korrektsége tabukat állított fel, melyek nagyon megnehezítették az olyan kérdések vizsgálatát, mint például egy kisebbség és a bűnözés kapcsolata. Szélesebb nyilvánosság előtt alig lehetett beszélni arról, hogy bármilyen kisebbségi csoportnak a többségi viselkedéstől elütő jellegzetessége lehetne, ha pedig mégis, azok kizárólag pozitív tulajdonságok lehettek. A dogma ugyanis az volt, hogy minden más vizsgálat, elemzés erősítené a szélsőségeket. Ahogy Bayer példája is kiválóan mutatja, ennek pont az ellenkezője lett igaz: ezek a tabuk juttattak el oda, hogy Bayer Zsolt „ténynek" nevezhesse állításait, és sem mellette, sem ellene nem citálnak pontos statisztikákat.

Adatok híján pedig tévhitek és városi legendák határozzák meg a magyar közvélemény cigányságképét. Például a többségi magyar társadalom jó része ma azt hiszi, hogy egy cigány családban 6-7 gyerek van, miközben az átlagos gyerekszám mindössze három. A másik nevetséges tévhit, hogy a cigány férfiak többsége börtönviselt vagy az lesz – ha háromszor annyi börtönt építenénk, mint amennyi most van, és csak cigány férfi lenne mindegyikben, ez a tétel akkor sem lenne igaz. És végül egy harmadik jól ismert városi legenda – Bayer Zsolt is előszeretettel ismételgeti –, hogy a gyilkosságok elkövetői között felülreprezentáltak a cigányok. Azonban a jelenleg is rendelkezésre álló adatok és tanulmányok az emberölés esetében sehol sem találtak magasabb arányt a cigányok között, mint a többségi társadalomban.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Miért nem vált még nevetségessé?

A baj azonban az, hogy gyakorlatilag alig áll a rendelkezésünkre adat, elemzés vagy komolyabb kutatás a cigányság és a bűnözés kapcsolatáról. Magyarország egy alulkriminalizált ország, ahol minden erőszakos bűncselekmény tízszer akkora visszhangot kap. Átfogó ismeretek nélkül pedig mindenki csak a médiában megjelenő szenzációkra, illetve a személyes élményeire támaszkodik, melyeket így nem lehet megfelelő keretbe helyezni.

De nem csak ez a gond. Ahol végeztek valaha kutatást a témában (Olaszországban, Franciaországban vagy Magyarországon a hetvenes években), ott mindenütt az össztársadalomhoz képest magasabb bűnözési arányokat találtak, különösen bizonyos bűncselekménytípusoknál. Valószínű, hogy ez most is igaz. Pontos felmérések és elemzések nélkül azonban ennek a jelenségnek a valódi okait sem fogjuk soha megérteni. Például, hogy egyszerűen azért van-e ez így, mert a bűnözők többsége a társadalom alsó egyharmadából kerül ki, a magyar cigányság túlnyomó többsége pedig éppen itt található. Vagy esetleg egyes finn kutatóknak van igazuk, akik szerint a cigány közösségekben a mai napig erős az a fajta törzsi kultúra, mely a törzsön belüli bűncselekményeket elítéli, a közösségeken kívüliekkel szemben azonban elnéző.

Az ilyen kérdésekre – jelentős részben éppen azok korábbi, politikailag korrekt tabusítása miatt – nincsen válasz, melyet a széles nyilvánosság előtt is fel lehetne mutatni, és sajnos éppen ez teszi lehetővé azt, hogy Bayer Zsolt a sokadik abszurd állítása után se váljon saját közönsége előtt végleg nevetségessé és vállalhatatlanná.

Olvasd el ezt is: Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

Budai villákból cigányoznak

Bayer Zsolt esete intő jel kell legyen a magyar közélet számára: a cigánysággal kapcsolatos társadalmi problémák sokkal súlyosabbak és összetettebbek, mint hogy ideológiai alapon kezeljük és megelégedjünk azzal, hogy a hasonló kijelentésekről elmondjuk, hogy rasszisták, uszítók stb. Meg kellene végre ismerni a cigányság valódi állapotát ahhoz, hogy tényeket tudjunk állítani a hasonló állításokkal szemben, végleg lemosva azokat az asztalról. A budai villákból cigányozó demagógokkal ugyanis csak így lehet szembeszállni.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyLevin 2013.01.08. 09:55:32

Hát, csak igen kis mértékben győztetek meg. Az "összetett" kérdést mindent összevéve végül mégiscsak "jelentős részben" egy okra vezetitek vissza, ez pedig a politikai korrektség. Ennek tényleg vannak képtelen, ökör túlzásai, de az, hogy egyesek valamiféle társadalmi illemtant javasolnak, néha agresszíven, bevezetni, talán mégsem a fő oka a rasszizmusnak. Az, ha az egyes régiók egészen brutális szociális krízishelyzeteiből kinövő etnikai feszültségeket úgy véljük kezelni, hogy (leíró értelemben akár helyesen) lerasszistázzuk az érintteket anélkül, hogy a kölcsönös kiszolgáltatottságon segíteni próbálnánk, az tényleg gáz, részvétlenség minden szereplővel szemben, de azért nem ez a probléma oka. Az a spekuláció, amely szerint "a cigány közösségekben a mai napig erős" valamilyen "törzsi kultúra", azzal a nem túl bonyolult ténnyel sem számol, hogy nincs egységes "cigány kultúra", nagyon nincs. Ezek a kulturális determinációkból kiinduló "magyarázatok" nem túl okosak és nem is túl vonzóak. A cigány közösségeket egyébként kutatják Magyarországon is, természetesen. Az etnikai konfliktusok kihasználása vagy más természetű konfliktusok etnikai konfliktussá tétele nem a Jobbik privilégiuma volt, amint Bayer esete mutatja. És most derül ki, hogy igenis volt értelme a nemrég megejtett közös antirasszista tüntetésnek teljesen függetlenül attól, hogy Rogán beszéde mennyire volt őszinte (amúgy nem kétlem, hogy az volt, függetlenül attól, hogy egyébként nem sok jót gondolok róla). Azokat a mondatokat számon lehet kérni a Fideszen, számon is kérik és Navracsics tegnapi mondatai jelzik, hogy nem teljesen eredménytelenül (csak így tovább, ne álljunk meg félúton). Lehet, hogy a nyílt rasszizmus már nem csak a pártban, de a Fidesz-közeli sajtóban, a nagyon Fidesz-közeli sajtómunkásoktól sem fér bele többé és ez mostantól már végre a cigányellenes rasszizmusra is vonatkozik. Ez, mondjuk, nem volna haszontalan.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása