Véleményvezér

vv

Újra Obama: nehéz feladat egy gyenge vezetőnek

2013.01.22. I 0 komment I Címkék: usa obama demokracia

BOB.jpgAz elit egyik része önmarcangolással tölti az idejét, a másik dacosan az öklét rázza. Barack Obamának egy vízióját vesztett, önbizalmában megingott országot kellene vezetnie. (Fotó: Getty Images)

Tegnap beiktatták második elnöki ciklusába Barack Obamát, akinek ahhoz, hogy valódi eredményeket érjen el, számos olyan képességre lesz szüksége, amelyeket az előző ciklusban nem nagyon mutatott meg. Az amerikai elnök helyzete ugyanis még nehezebb, mint négy éve volt.

Ajánlott írásunk: Iskolai vérengzések: várhatjuk a következőt

Vízió és önbizalom nélkül

Szemben az elmúlt fél évszázad amerikai elnökeivel, Barack Obama egy önbizalmát és részben vízióját veszített ország élén áll. A vízió hiánya mögött sok tényező áll: az elmúlt harminc évben fokozatosan dogmává merevedett amerikai gazdaság- és társadalomfilozófia jelenlegi válsága, a részben az ettől nyilvánvalóan nem független sorozatos amerikai presztízsveszteség szerte a világban, illetve az amerikai társadalomban végbemenő demográfiai változások, amelynek eredményeképpen az országban egykor egyértelműen domináns fehér protestáns kultúra szinte minden kanyarban kihívásokkal kell, hogy szembenézzen. Mindezek miatt nincs egy amerikai vízió, nincs már meg az „amerikai álom": a különböző kihívásokra és problémákra sok válaszkísérlet születik, de ezek nem forrnak össze egy nagy és egységes ideává.

Ezzel párhuzamosan és részben ennek eredményeképpen Amerika önbizalma is megingott. Az önbizalomvesztés pedig provokálja az ilyenkor szokásos reakciókat: az elit egyik része önmarcangolással tölti az idejét, a másik része pedig dacosan az öklét rázza. Az egyik csak a kudarcot látja, a másik pedig képtelen bármi hibát is felfedezni saját magában. És Barack Obamának ezt az országot kellene vezetnie.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Igazi vezető kellene

Mert az amerikaiak egyértelműen azt várják elnöküktől, hogy vezesse őket. Hogy víziót adjon és példát mutasson, hogy szimbolikusan a hátára vegye az országot és átvigye a nehézségeken. Mindehhez adott egy gyakorlatilag királyi pompával és hatalommal felruházott hivatal, és egy ország, amelyik valóban trónként tekint az elnöki székre. Ha úgy tetszik, bizonyos feltételek akár adottak is lehetnének a még így is herkulesi feladat elvégzésére.

Ahhoz azonban, hogy az elnök sikeres legyen, többre lenne szüksége, mint Obama egyébként vitathatatlanul kiváló szónoki képességeire. Elsősorban képesnek kellene lennie valamifajta kompromisszumot kitárgyalnia, még inkább kikényszerítenie az egyre korlátoltabban dogmatikusabbá váló republikánus ellenzékéből. Ehhez azonban olyan ravasz politikussá kellene válnia, amilyennek az előző négy éve alapján egyáltalán nem tűnt az elnöki hivatalba minimális tapasztalattal bekerült Barack Obama.

Másrészt Obamának sokkal gyakrabban kellene ösztönből politizálnia. Tetszik vagy sem, a tömegdemokráciákban támogatást elsősorban nem jól átgondolt és szofisztikált érvekkel, hanem hitelesnek tűnő érzelmekkel lehet szerezni. Sírni (Tony Blair) és dühösnek lenni (George W. Bush), vagy éppen szemtelen csibésznek (Bill Clinton) kell tudni lenni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az elnök ösztönei, mutatott érzelmei összhangban legyenek azzal, amit az országa többsége látni kíván. Erről Obama elmúlt négy éve szintén nem győzött meg minket.

Olvasd el ezt is: Így nem lehet majd feljutni a középosztályba

Amerika válsága

Obama előtt tehát óriási feladat áll, és első ciklusa alapján nem úgy tűnik, hogy meg tudná ugrani az akadályt. Azt ugyanakkor mindenképpen el kell mondani, hogy a Republikánus Párt által 2012-ben bemutatott alternatívákhoz képest még mindig Obama volt a kisebbik rossz. És ez mutatja leginkább Amerika válságát.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása