Véleményvezér

vv

Mi történne, ha Erdő Péter lenne a pápa?

2013.02.18. I 1 komment I Címkék: vallas vatikan allam demokracia

epeter.jpgEgy magyar pápa amolyan párhuzamos köztársasági elnök lehetne, aki sokkal inkább egy uralkodóhoz hasonlít. Véleménye még egy alkotmányozó többséggel rendelkező miniszterelnök számára is valódi korlátot jelentene. (Fotó: Kisbenedek Attila/AFP)

Fogalmunk sincs, mennyire reális az, hogy Erdő Péter legyen a pápa, de az egészen biztos, hogy megválasztása egy nagyon hasznos követ dobna a magyar szellemi élet borzasztó állóvizébe, sőt talán a magyar politika még sötétebb tócsájába is. Mi nem tudjuk, milyenek Erdő Péter esélyei, de ha jól értjük, más se nagyon. A legutóbbi hasonlóan nyitott pápaválasztás idején Karol Wojtyla, a későbbi II. János Pál a konklávé előtt fel sem merült esélyesként a sajtóbeli találgatásokban. Mindenesetre jó eljátszani a gondolattal, hogy milyen következményei is lennének, ha mégis sor kerülne az első magyar pápa megválasztására.

Ajánlott írásunk: A plebejus kormány és az elit

Kinyitná a világot Magyarországnak

Először is: természetesen mérhetetlen büszkeséggel töltene el minden magyart, hogy mi adjuk a pápát. Akárcsak a lengyelek 35 évvel ezelőtt, mi is azt éreznénk, hogy ez a választás egy egész nemzet ezeréves teljesítményének szól. Ráadásul egy olyan ország számára, mely immár száz éve a nagyság, és ezzel együtt a külföld tiszteletének elvesztésével küzd, egy ilyen esemény nagyon fontos lelki kompenzáció lehetne.

De ennél többről is szó van. A magyar pápa már puszta létezésével is – hogy a rajta keresztül Rómába kerülő magyarok sokaságáról már ne is beszéljünk – minden bizonnyal hirtelen tágabbra nyitná a magyar szellemi élet horizontját. Ez pedig nagyon kívánatos volna. A magyar szellemi élet ugyanis még mindig harminc évvel ezelőtti csaták és sérelmek lejátszásával van elfoglalva, és még mindig nem volt képes integrálni, hogy mi is történt a nagyvilágban az elmúlt húsz évben. Ráadásul még azt sem látja, hogy időközben milyen rettentően beszűkült és partikuláris is lett.

Egy esetleges magyar pápa hirtelen rákényszerítené a magyar szellemi „elitet", hogy szembenézzen a ténnyel, a világ rettentő bonyolulttá vált, és a budapesti viszonyokban való eligazodás éppen semmit nem segít a világ folyamatainak megértésében.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Uralkodó helyett uralkodó lenne

Ami pedig a magyar politikai életet illeti, egy esetleges magyar pápa kicsit amolyan „királypótlék” lehetne. A király- és kormányzó nélküli magyar demokratikus berendezkedés legnagyobb rákfenéje ugyanis az, hogy lehetővé teszi a szinte abszolút hatalom elérését bárki számára. Ezért aztán mindenki, aki számottevő hatalomvággyal van megverve, nyugodtan törekedhet, és törekszik is erre a szinte abszolút hatalomra, hiszen nincsen olyan természetes korlát a rendszerben, amely többé-kevésbé megkerülhetetlen akadályt jelentene az ilyen személyeknek.

Azokban az országokban, ahol király uralkodik, vagy esetleg léteznek több száz éves, a végrehajtó hatalomtól valóban független intézmények (felsőház vagy Legfelsőbb Bíróság), senki nem is aspirálhat ilyen státuszra. Hazánkban azonban ezek híján a gyurcsányferencek és orbánviktorok ambícióin nincs semmiféle természetes korlát.

Egy magyar pápa valószínűleg olyan tekintéllyel rendelkezne Magyarországon, hogy az ő véleménye még egy esetleges alkotmányozó többséggel rendelkező miniszterelnök-főtörvényhozó-főbírókijelölő számára is valódi korlátot jelentene. Ha úgy tetszik, egy magyar pápa amolyan „párhuzamos” köztársasági elnök lehetne, aki azonban státuszát tekintve sokkal inkább az alkotmányos uralkodóhoz, semmint a választott elnökhöz hasonlít.

Olvasd el ezt is: Lassan már csak a Fidesz védi a kommunista ügynököket

Drukkolunk

Megismételjük: fogalmunk sincs, hogy mindez csak álmodozás-e, vagy még akár valóság is lehet belőle. Mindenesetre nagyon nem bánnánk, ha így történne.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akos.szalai 2013.02.18. 12:52:18

Katolikusként persze örülnék neki, ha így alakulna. Magyar katolikusként különösen. (Egyben persze azt is tudjuk, hogy sok esélye ennek nincs - egyébként különösen azért mert most emlegetik: "aki pápaként megy be a konklávére, bíborosként jön ki onnan" - tartja a mondás. tezsem hozzá a katolikus egyház 2000 éves létének, sikerének szerintem egyik legfontosabb politika-szociológia elemére mutatva rá ezzel.)

A cikkhez azonban két gondolat:
1. Nem biztos, hogy Erdő Péterből II. János Pál és nem XVI. Benedek lenne. Utóbbi azért nem volt olyan elfogadott erkölcsi autoritás Németországban, mint előbbi Lengyelországban. Ebbe belejátszik a 70-es évek Lengyelországának speciális állapota is (a helyi ellenzék egyik fő intézményi alapját adta az egyház, és ez a "párhuzamos hatalom" kapott nemzetközi elismerést a pápaválasztással), másrészt az is, hogy II. János Pál lényegesen karizmatikusabb személyiség volt, mint Joseph Ratzinger, vagy mint Erdő Péter
2. Egy ilyen siker persze rövidtávon mindenkit örömmel tölt el, de az ebből fakadó erkölcsi tekintély idővel elenyészik. Nem gondolom ugyan, hogy a pápai tiara és a Nobel-, vagy Oscar-díj egy napon említhető (ráadásul előbbi nem csak egy kitüntetés, hanem egy hivatal), de azért nem árt figyelni arra, hogy milyen erkölcsi tekintélynek örvend a magyar jobboldalon mondjuk Szabó István, vagy Kertész Imre. Többe persze, mint a kitüntetést nem kapottak - de alapvetően megmaradt a "másik oldal emberének". Nem várom, hogy egy ilyen kimenetelű pápaválasztás esetén a magyar baloldal (és a szélsőjobb) nagyon másképp reagálna, és hosszú távon sokkal nagyobb tekintéllyel rendelkezne azután Erdő Péter, mint ma, vagy mint az előbb említett "baloldali intézmények". (És arra sem árt emlékezni, hogy a 90-es években, vagyis, amikor már a jobboldal-baloldal megosztottság fontosabb volt, mint a kommunistaellenesség idején, akkor II. János Pált is kikezdte a lengyel baloldal.)

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása