Véleményvezér

vv

A magyar politika átka, a hiúság

2013.04.03. I 0 komment I Címkék: mszp fidesz bajnai dk lmp

fodorg.jpgA magyar politikusokat legtöbbször még csak nem is a pénz, hanem az egyszerű nárcizmus, sőt sokszor a már-már beteges hiúság vezérli. Mindenkinek egy saját párt kell. (Fotó: Huszti István/Index)

Fodor Gábor nemrég tudtunkra adta, hogy megalapítja a Magyar Liberális Pártot. Ez távolról sem az első hasonló bejelentés, mely a magyar politika korábbi ismert figuráitól érkezik. Saját formációja van már Ungár Klárának, Kuncze Gábornak, de Bokros Lajos is épp ezen gondolkozik. És hát nagyon nehéz nem úgy olvasni az MSZP és a DK, illetve az LMP és a PMP szétválását, hogy Mesterházynak és Gyurcsánynak, Schiffer Andrásnak és ellenfeleinek is lett egy-egy saját pártja. És akkor nem is említjük a Fideszt, mely immár két évtizede azonos Orbán Viktorral.

Ajánlott írásunk: Bajnai még Mesterházyval küzd, nem Orbánnal

A vita nem a programokról megy

Bajnai Gordonnak elég gyorsan szembesülnie kellett azzal, hogy az ellenzék összefogása nem azért olyan nehéz feladat, mert a különféle formációknak annyira más lenne a programjuk, hanem mert mindenki vezérbika akar lenni. Az MSZP és az Együtt 2014 közötti viszony tisztázása valójában távolról sem az egyes programpontokról, nem a szakmai kérdésekről szól: az igazi vita szinte kizárólag a személyi kérdésekről fog folyni.

És ebben semmi újdonság nincsen. Ha visszagondolunk a rendszerváltozás utáni magyar politika alakulására, könnyen belátható, hogy még a legdurvább ellentétek mögött is csak a legritkább esetben húzódott meg bármi fajta (szak)politikai nézeteltérés. De azok is nagyot tévednek, akik az ilyen vetélkedések mögött a pénzt látják, mint egyedüli motivációt. A politikusokat, és ez különösen igaz a magyar politikusokra, legtöbbször az egyszerű nárcizmus, sőt sokszor a már-már beteges hiúság vezérli.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - Blogunkon újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők fejtik ki véleményüket a hozzászólásokban.

Szemben a politikai logikával

Hogy ez mennyire így van, azt remekül mutatta az elmúlt néhány hónap bejelentés-sorozata a mindenféle új pártok alapításáról. Ez ugyanis az ellenzéki tábor további felaprózódását hozta magával, ami az ellenzék választási esélyei szempontjából tökéletesen ellentétes minden logikával. De hát Fodor Gábor, Bokros Lajos, Kuncze Gábor vagy bárki más hogy is tudná megtenni azt, hogy valaki mögé beálljon, hogy egy már létező szervezethez csatlakozzon? Nyilvánvaló, hogy nekik saját pártra volt szükségük, ahogy korábban Gyurcsány Ferenc sem nyugodott bele, hogy az MSZP-ben teljesen a partvonalra szoruljon, vagy ahogy az LMP-ben kisebbségbe kerülők sem fogadták el a párt többségének döntését.

Nyilván akadnak, akik azt gondolják, azért alapítanak ezek a szereplők újabb és újabb pártokat, mert annyira egyedi programmal rendelkeznek, hogy az markánsan elkülönül mindenki másétól. Hát, erre csak azt lehet diplomatikusan mondani: nincs így. Aztán sokan vannak azok is, akik taktikai okokat sejtenek az ilyen bejelentések mögött, hiszen egy politikus, aki egy valamennyire létező szervezetet tudhat maga mögött, egy nagy ellenzéki összefogás leboltolásakor például előnyösebb alkut köthet. Sajnos az elmúlt évtizedek tapasztalata nem őket erősíti.

Úgy tűnik, a valóságban tényleg felesleges ennyire összetett motivációkat keresni: az ilyen lépések mögött sokszor alig van több, mint a magyar politika nagy átka, a személyes hiúság.

Olvasd el ezt is: Bajnai vagy Mesterházy? Dönteni kell

Mindenkinek rivaldafény kell

Talán mostanra Bajnai Gordon is látja mindezt. Azt, hogy ellenzéki összefogáshoz nem a programokat kell összefésülni és nem az ország jövőjével kapcsolatos elképzeléseket kell közös nevezőre hozni. Hanem a magukat bármilyen okból fontosnak tekintő embereknek biztosítania kell, hogy kellő mennyiséget kapjanak a rivaldafényből, hogy ország-világ előtt azt érezhessék megint, nélkülük bizony nem menne.

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

 • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
 • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
 • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
 • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
 • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
 • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
 • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
 • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
 • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
 • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
 • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
 • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása