Véleményvezér

vv

Nem offshore-lovagnak való vidék

2010.04.29. I 251 komment I Címkék: mnb simor orban offshore korrupcio

Simor elmozdításának helyességét az fogja igazolni, ha az új kormány a saját kinevezéseinél is ugyanazt a mércét alkalmazza. (Fotó: Reuters)

"Nem offshore-lovagok szálláshelye" - utalt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor az MNB-re, kedden pedig Pokorni Zoltán már nem csak célozgatott, hanem ki is mondta: Simor Andrásnak távoznia kellene.

Simort 2007-ben hat évre nevezték ki, tehát még csak a félidőnél jár. Ha nem mond le önként, akkor az MNB elnökét nagyon nehéz lesz eltávolítani. Megoldás lehet, ha a jegybankot és a pénzügyi felügyeletet (PSZÁF) összevonják, így az átszervezés ürügyén Simor tisztsége automatikusan megszűnne.

A hírek szerint a jegybank elnöke elszánt és készül az összecsapásra.

Offshore-lovag

De mit is takar az offshore-lovagozás?

Simor András 900 milliós megtakarításait valóban egy ciprusi offshore-ba vitte ki. Más is csinált ilyet? Ó, igen! Nagyon is sokan. Úgy is mondhatnánk, akkoriban ez bevett gyakorlat volt a módosabb emberek körében. Érthető, hogy Simor is így tett? Igen, a magyar adórendszer ugyanis annyira abszurd, hogy csak a legőrültebbek és a legelszántabbak nem menekítik ki a pénzüket, ha tehetik.

Elméletileg akár legális is lehet az a megoldás, amit Simor alkalmazott? Igen. Sőt egészen biztosan fel is tud mutatni valamiféle szakértői papírt, ami kimondja, hogy ez a megoldás adójogilag rendben volt. Persze ettől még nagyon valószínű, hogy nem volt az. A nagy adótanácsadó cégek által kiötölt konstrukciók egy jelentős részét az APEH ugyanis később nem fogadta el legálisnak.

Simor András emberileg megvetendő ezért? Nem, és nem. A kicsik eváznak, költségelnek, számlát vesznek, a nagyok meg offshore-oznak. Aki teheti, így vagy úgy kikerüli az abszurd magyar adórendszert.

Azonban a történet nem ilyen egyszerű, Simor András ugyanis nem akárki. Ő a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ha pedig az állam képviselői, sőt vezetői csalnak adót, ott nem lehet semmilyen mentő körülmény. Az elfogadhatatlan.

Kettős mérce?

A Fidesz támadása tehát végső soron erre az erkölcsi kérdésre épülhet. Ez nem baj, sőt! De ebben az esetben nagyon jó lenne, ha ezentúl ez a mérce minden egyes magas rangú állami vezetőre vonatkozna. És akinél offshore-gyanú, EVA-simli vagy strómanon keresztüli adócsalás gyanúja merül fel, azt egyszerűen ki sem neveznék.

customer survey


Ha nem ez fog történni, akkor igen nehéz lesz eloszlatni a gyanút, hogy a jegybank elnökét neadjisten egyszerűen csak politikai okokból próbálják meg eltávolítani.

Ha ez lenne a helyzet, az bizony nem volna szép. Mint ahogyan az sem volt szép, amikor 1994-ben Hornék kiszorították Bod Péter Ákost, vagy amikor Medgyessy alatt elbocsátották Kaderják Pétert, az Energiahivatal elnökét és Mellár Tamást, a KSH elnökét.

De ha Simor lemondatása lenne a "Tiszta Kezek Mozgalom" első lépése, annak csak örülni tudnánk. Simor elmozdításának helyességét pedig az fogja igazolni, ha az új kormány a saját kinevezéseinél is ugyanazt a mércét alkalmazza.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Írások a témában:
Újra kitörhet a jegybankháború (Index)
Kezdődik az Orbán-Simor ütközet (Index)
Simor védekezik és békülni próbál (Index)
Orbán: Semmi értelme összevonni a PSZÁF-ot a jegybankkal (Index)
Lovagi torna: Orbán vs. Simor (Index)
Az égből pottyant jegybankár (Borókai Gábor/Heti Válasz)
Szegény Simor sapkája (Mong Attila/komment.hu)

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dakszli 2010.04.29. 13:39:27

@levim: Milyen 12,5 % nettó utáni adóról beszélsz?
Én havi 480 + 120 ÁFA = 600 bevétel után fizettem 30 % = 200 ezer EVA adót. Akkor ez minek a 12,5 %-a? No meg fizettem havi 100 ezer járulékot is.

levim 2010.04.29. 13:39:54

@sziklakerti évelő: Ahogy írtad, alacsony költséghányadú, de nem nulla költséghányadú. Azért nem mindegy! Kérdem én, mennyivel fizet kevesebbet egy számlázó evás annál a maszeknál, akinek lakossági ügyfelei vannak és azt sem tudja mi az a számla.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 13:40:36

@nemecsekerno_007: A tücsök és hangya lejáratott hasonlat az öszdi beszéd óta...:

www.viccesviccek.hu/A_tucsok_es_a_hangya

Dr Gregory House 2010.04.29. 13:43:04

@sziklakerti évelő: "KI A FRANC adózik még ilyen alacsony kulccsal, szerinted?"

Például: a fekete gazdaság szereplői, a Nokia-dobozok és borítékok átvevői stb.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 13:43:38

@marklovassy: Szép leírás. Simor úrnak volt hazai fióktelepe? Nem mert pont olyan helyre vitte a bizniszt, ahol kis adózással teljesen elszakíthatja Magyarországtól az üzletet. Ez törvényesen nem biztos, hogy megkérdőjelezhető - de erkölcsileg meg igen.

dakszli 2010.04.29. 13:44:36

@sziklakerti évelő: Nem hiszem, hogy egyes, mert van egy kocsmáros ismerősöm, aki nem lehet evás, és minden hónapban viszi egy nagy szatyorban a könyvelőjéhez a pénztárgépének a tekercseit, azért, hogy a könyvelője összeszámolja, hogy abban a hónapban hány kisfröccsöt, felest, vagy pohár sört adott el.

Doubledeceker 2010.04.29. 13:45:31

Azért az EVA-sokat gyalázni nem szép dolog.

Én is EVA-zom már egy ideje, ennek eredményeképpen évente bedöngetek a kasszába 4-5 milliót.

Ha nem lenne ez a lehetőség kevesebbet tudnék dolgozni és bevizetni is.

Sokan nem vágják, de én tudom az ismerőseim révén, akik szintén hasonló iparban nyomulnak mint én, hogy szint mindeki lkevesebbet fizet be, mint én közülök.

Ja csakhát én nyugodtan alszom.

MIelőtt EVA-ztam volna én is sokkal kevesebbet fizettem be, de sok volt vele a papírmunka, és igen néha komolyan csúsztatni is kellett.

levim 2010.04.29. 13:46:21

@dakszli: Jó hírem van. Túlfizetésben vagy. 600e után a 30% adó nem 200e, hanem csak 180e. A 12,5% meg úgy jön ki, hogy az ÁFA-t leveszed mindkét oldalból, akkor marad 60e adó a 480e nettóra. 60e/480e*100=12,5%.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:46:27

@Balek: na szóval, ha veszed a 125-nek a 30%-át (eva), meg az 50%-ának a 2%-át (ipa), akkor a nettód 86,25%-a marad meg.

egyébként nem mondom, hogy ez rossz - lévén evás vagyok -, csak hogy örüljünk, hogy van ez a lehetőségünk, és ne próbáljuk bebizonyítani (ez nem neked, hanem másnak szól), hogy az államnak milyen jó az eva! :)

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 13:48:15

@az igazi Sipi: "akinek 100 millios eves bevetele van az off-shore-ozik, akinek csak 1-2 az evazik.

a lenyeg azon van, hogy lehetoleg minnel kevesebbet fizessen be az allamkasszaba."

Úgy látom az alapfogalmakkal is baj van, pedig a kommenteket elolvasva már sok okos hozzászólást lehetett olvasni - tanulni is lehet belőlük. Az EVA a magyar államkasszába vándorol. Az offshore céges bevétel pedig nem. Az EVA a sok adónem helyetti egyszerűsítés - és nem adóelkerülés - amit a magyar törvények lehetővé tesznek.

Nem hiszek az alkalmazotti felsőbbrendűségben, a kis államban hiszek, a csökkentett bürokráciában. Ezért választom az EVÁT. És a Fideszt is.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:48:28

@levim: "akinek lakossági ügyfelei vannak és azt sem tudja mi az a számla."

ez nem lehet érv az eva mellett, és továbbra sem támaszt alá semmilyen evás sirámot.

mert ezzel szemben meg ott vannak a társasági adós cégek, amelyek ráadásul mondjuk normálisan fizetik a dolgozóikat.
na, ők ugye még oszatlékadót is fizetnek, az emberek meg sok esetben a bruttó fizetésük 50%-át sem visziok haza (ők tartják el az országot, képletesen)!

na ehhez képest a 14%-os adóterhelés elég jutányos, és akkor még finom voltam!

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:49:38

@Dr Gregory House: "Például: a fekete gazdaság szereplői, a Nokia-dobozok és borítékok átvevői stb."

neked is írom: EZ NEM LEHET INDOK semmire, ez ugyanis nem adózási, hanem büntetőjogi, azaz rendészeti kérdés.

mostakkormilesz (törölt) 2010.04.29. 13:50:27

AnnaKarenina 2010.04.29. 13:37:24

A kulcsszó: érdekütközés és összeférhetetlenség és ezek látszatának is az elkerülése, ezen egyszerű alapelvekre épül a nemzetközi pénzvilág működése. Ezért választják szét a kereskedelmi bankokat a befektetési bankházaktól, az elemzőket a többiektől, erre találták ki a MiFID-et, ezért várják el, hogy a bármely típusú pénzintézet élén álló személy etikai szempontból feddhetetlen legyen. A pénzvilág a bizalomra és a tisztességre épül, ha ez borul, borul az egész. Tanulmányozd a nemzetközi szakirodalmat a banki etikáról. Ez ugyanis nem magyar találmány, de ha nem egy vadkapitalista ország lennénk, akkor nem kellene ezt itt bizonygatnom, mert evidens lenne pártállástól függetlenül.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:51:27

@dakszli: "mert van egy kocsmáros ismerősöm"

nem csak könyvelő, hanem kocsmáros is voltam, erre találták ki a pénztárgép-gyártók, hogy nap végén beütsz egy kódot és kapsz EGYETLEN bizonylatot, amelyen áfakód szerint (jaj, hát ez már nem is számít... - illetve mondjuk a dohánytermékek esetén igen ;-) szerepelnek a bevételek.

az ismerősöd...khm...butácska.

histar007 2010.04.29. 13:52:58

Gondolom az EVA-zás a megbízási szerződésenél, és a "számlaképességnél" kezdődik.
Amúgy meg a dolog mindig a könyvizsgáló-adótanácsadó cégeknél kezdődik. Nekik nem érdekük, hogy egyszerű legyen a rendszer, hiszen 3 soros bevállásnál hogy adnak tanácsot óránként 100 ezrekért? Simor András hol dolgozott a Jegybank előtt? Deloitte? Csak nem ott is offshore tanácsokat adott? Óránként 100ezrekért?

A gond az van, hogy morálisan mostanában nem is illik már megítélni senkit, lehet valaki pufajkás, hazug böszme, vagy éppen offshore lovag.
Már nem azért, de kinek kellene példát mutatni???

Balek 2010.04.29. 13:53:08

@sziklakerti évelő: köszi a pontosítást. Egyébként szerintem (különösen tekintetbe véve a környező országok adópolitikáját) havi 80e fix járulék/biztosítás plusz a jövedelmed 20%-a adóba teljesen elfogadható lenne. Ennél az EVA kedvezőbb egy kicsit, de nem ez a lényeg, emeljenek rajta még 5%-ot és ott is vagyunk, én csak azt mondom, hogy ez lenne a jó irány. Nem vagyok közgazdász, de a környező országok ilyesmit csinálnak és sokáig nem lehet ennek ellentartani.

dakszli 2010.04.29. 13:53:51

@levim: Igazad van, valóban csak 180 a 30 %-a a 600-nak. De a 480 nettóban nincs igazad, mert annak egy részét képezi a 100 járulék is, amit befizettem, továbbá azok a költségek is, amit a nem evás elszámolhat. A végleges nettó csak ennek a maradéka.

igazi hős 2010.04.29. 13:53:58

@aaabbbccc: Butaság a számolásod. Ne a számlát befogadót nézd, hanem a kiállítót! Neki is vannak költségei, de nincs áfa visszatérítése. Ha nem teljesen abszurd példaként 60% a költséghányad, akkor EVA-sként már nincs valódi bevételed, mert többet adózol mint amit megkaptál, míg normál vállalkozóként még marad kb. 20%. Nem hiszem, hogy van olyan foglalkozás, ahol ne lenne 10-20-30% valós költség (ami költségelszámolás esetén könnyen felmegy 30-50 %-ra). Az EVA kétségtelenül megéri anyagilag annak aki korábban valós adatok alapján adózott, de az igazi előnye, hogy évi (!) 2-3 óra adminisztráció kell és nem havi 2-3 óra (plusz még ismerős könyvelővel év végén egy teljes nap).

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:54:44

@Balek: "emeljenek rajta még 5%-ot és ott is vagyunk, én csak azt mondom, hogy ez lenne a jó irány."

felőlem mehetne, egyetértünk!

sziklakerti évelő 2010.04.29. 13:55:27

@tundrazuzmo: "Ezért választom az EVÁT. És a Fideszt is."

az eva választásod ebből a szempontból (is) TELJESEN érthető! :)

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 13:55:41

@sziklakerti évelő: "most 13,75% az adóterhe az evás bevételnek (a nettóra vetítve). KI A FRANC adózik még ilyen alacsony kulccsal, szerinted?"

Bárki, aki nem a BEVÉTELE, hanem az EREDMÉNYE után adózik. Az elsőt nem tudod letagadni, a másodikat meg bármivel tudod csökkenteni. Ki adózik még ilyen alacsony kulccsal? Pl. a nem evás cégek, amelyek "költségelnek", "számlát vesznek", stb. Sokkal jobban járnak, mint egy EVÁS cég - csak ez így nem legális. Az EVA pedig az.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.04.29. 13:55:59

@tundrazuzmo: az off-shore cegek is fizetnek itt adot, igy vagy ugy...

ugye az alkalmazottaik utani jarulekot megfizetik ok is. csak eppen kibujnak a tarsasagi ado alol egy legalis kiskapun.

ahogy az evas bujik ki az afafizetes alol.

az alkalmazotti felsobbrenduseg meg abbol adodik, hogy kb a 3-5szoroset fizetem be evente alkalmazottkent az allamkasszaba egy atlag evas befizetesenek.

mondjuk kivancsi leszek erre a "azertszavaztamafideszremerkisebballamotakarok" dologra egy etatista-populista neppart eseteben..;-))

AnnaKarenina 2010.04.29. 13:55:59

@mostakkormilesz:
Eszmefuttatásod történeti részével egyetértek. Azért nevezem moralizálásnak, mert bűncselekménynek próbálják beállítani azt, ami jogszabály szerint nem az. Biztos vagyok benne, hogy az MNB-tisztviselők részére is vannak összeférhetetlenségi szabályok, amit be kell tartaniuk. Egyelőre nincs más út, mint az, hogy akik ellenzik, jogszabályt hoznak róla és akkor ez is az összeférhetetlen lesz. Ez a jogállam működése, de nyilván a jog történetileg is így alakult, alakul, tehát a valóság mindig megelőzi a jogalkotást.
Egy MNB-elnök nem üzleti tevékenységtől mentesen fog felbukkanni valahonnan, mindenkinek van előélete, megélhetése. Ha tisztán tudományos munkássága lenne valakinek, az volna a baj, mert hol a gyakorlata.
Engem pusztán az mérgel fel, hogy le lehet bűnözőzni valakit, vagy erkölcsi hullának tekinteni, aki nem az, és jogszabályok alapján nem lehet kikezdeni.

Ez a szokásos fidesz-tempó, addig mondjuk, mondogatjuk neve mellé eposzi jelzőnket, amíg az illető elunja, és inkább már magától is elmegy.

levim 2010.04.29. 13:56:31

@sziklakerti évelő: Számold ki, hogy ha havi pl. 180e bruttó bevételem van, akkor mennyit is viszek haza, ha evás vagyok? 30% adó 54e, a járulék a minimálbér után 34e, HIA 2e. Az eddig 90e, azaz a fele! És a költségeimet - nem a megélhetésit! - még ebből kell fizetnem. Szóval?

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 13:57:28

@AnnaKarenina: Igaz, tényleg nem azonos. Csak néhány etikai kérdés merül fel mindkettővel kapcsolatban - ennyiben hasonlít.

eml 2010.04.29. 13:58:52

Az volt, hogy a Pokorni szöveg 12 Ft-ot lökött az eurón?
Ez egyes törlesztőkben akár 20%-os emelés.

Hajrá Fidesz, lesznek bedőlt hitelek megint, és a
KORMÁNY A HIBÁS!
Csak addigra mire ezek a hitelek bedőlnek, Fidesz kormány lesz.

Ha meg kikényszerítik a lemondását, akkor lesz itt 400 Ft-os euró is. Nekem jó, mi exportra termelünk, és nincs devizahitelünk.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:00:04

@levim: "Szóval?"

most számold ki ugyanezt úgy, hogy t.adós vagy, ahol először is nemcsak hogy nem elég megfizetni a járulékokat, hanem még valszeg a minimálbéres buli sem áll meg.

majd az eredményedből leadózol 20%-ot, a maradékból meg további 25-öt oszatlékadó gyanánt.

szóval az a véleményem, hogy havi száznyolcvanezer bruttó lófaszra sem elég, akár evás vagy, akár nem.

Doubledeceker 2010.04.29. 14:02:42

Különben tényleg az kellene észreveni az EVA-sok gyalázaása helyett, hogy az EVA-val létrejött egy igencsak méltányos és egyszerű adózási forma, amellyel ráadásul szerintem az álam is jól járt.

Na nem azért mert 15%-nyi + ÁFA-ra szert tesz, hanem azért mert különben még ennyire sem.

EVA-s nem igényel vissza ÁFA-t, mind bedöngeti. Nem költségel, és így tovább.

Gondolkodjunk már, ne csak az irígység beszéljen belöletek.

Birom, hogy mindig nyünyörögnek a munkavállalók, hogy így a vállalkozó ugy a vállalkozó.

Vállalkozóként van fizetett szabadságod? Ha beteg vagy tartósan lesz e bevételed?

Ha beteg vagy, hogy a faszomba fizetsz járulékot?

Ja az EVA elég méltányos adónem, igen természetesen visszaélésre is ad alkalmat, de szerintem sokkal kevesebbre, mint bármilyen más adózási forma.

AZ EVA a mostani szinten (30% + 1% IPA) igen is egy jó irány másban is követni kellene, és lehet valóban nővekednének végre az adóbevételek.

nemecsekerno_007 2010.04.29. 14:03:07

@tundrazuzmo:

ilyen alapon bármire rámondhajuk, hogy lejáratott történet. errôl szól a történelmünk.

mindegy, remélem azé' érted, attól, hogy nem menô történet. :)

eml 2010.04.29. 14:03:44

És akinél offshore-gyanú, EVA-simli vagy strómanon keresztüli adócsalás gyanúja merül fel, azt egyszerűen ki sem neveznék.

Várhegyi lemondott a jogerős elmarasztaló ítélet után? Lemondatták? Ez így következetes?

mostakkormilesz (törölt) 2010.04.29. 14:04:28

AnnaKarenina 2010.04.29. 13:55:59

Szerintem nem próbálják bűnözőnek beállítani, csak megüzenték neki, hogy nem való oda. Ezt nem kellett volna megüzenni neki, ha akkor amikor kiderült az etikai vétsége, lemondott volna. Sajnos nem volt annyira tisztességes, hogy mindezt megtegye. Az összeférhetetlenségre és érdekütközésre van jogszabály, valamint a jogszabályok rendelkeznek arról is, hogy ezeknek való megfelelés érdekében Etikai Kódexet kell a pénzügyi intézményeknek létrehozniuk és azt betartani. Ha az MNB Etikai Kódexe ezt megengedte, akkor az MNB Etikai Kódexe nem felel meg a törvénynek. Ki felel az MNB Etikai Kódexért? Nem az MNB vezetője?

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 14:05:41

@dakszli: 100 e FT nettó az 125 e Ft bruttó, amelynek a 70%-a (30% EVA befizetés után) 87,5 e Ft. Ez a nettó összegnél a nettó összeg 12,5%-val kisebb.

Azaz: a bruttó után fizetendő 30% EVA = a nettó után fizetendő 12,5%-os adóval. Erre utalt a kolléga.

Esetedben a 600 e Ft után fizetendő 90 e Ft EVA, és 12 e Ft HIA, ami összesen 102 eFt.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:07:02

@tundrazuzmo: "Pl. a nem evás cégek, amelyek "költségelnek", "számlát vesznek", stb. "

még egyszer: az evát éppenpont azokra a - jellemzően szellemi - tevékenységekre találtak ki, amelyeknek alacsony a költséghányada.
vehetsz számlát, csak ugye fennáll a veszély, hogy egy ellenőrzésnél belekötnek.

MÁSRÉSZT ne felejtsük el, hogy PONT AZ EVA nyitott lehetőséget egy újfajta számlavásárlásra, ami éppen az eva mellett kardoskodók ellen szól.

levim 2010.04.29. 14:08:03

@sziklakerti évelő: A vége a lényeg. Tényleg lóf@..ra sem elég. És volt nulla bevételű hónapom is az utóbbi másfél évben.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:08:23

@eml: "Az volt, hogy a Pokorni szöveg 12 Ft-ot lökött az eurón?"

szeretném felhívni a szíves figyelmedet arra, hogy ugyanazt csinálod, amit a jobboldali papgájkommandó éveken keresztül: kreálsz egy városi legendát, és annak segítségével próbálasz bizonyítani valamit.

ne tedd, lécci!

marklovassy 2010.04.29. 14:08:32

@tundrazuzmo: nekem nem all tisztemben eldonteni, hogy adougyileg mennyire jart el helyesen Simor (nem latok bele az iratokba).

Politikusainknak akiknek kozvetlen rahatasa van a szabalyok valtoztatasara, na nalunk nagyon elitelem erkolcsileg barmilyen adooptimalizaciot, mert o tud a torvenyen valtoztatni. En mint politikaban reszt nem vevo, nem tudok ezen valtoztatni, nekem egyutt kell elnem a meglevo lehetosegekkel, es nyilvan ha alkalmam lenne ra, akkor a legjobb lehetoseget keresnem, ami torvenyileg meg helyes.

Erkocsileg helytelen a bort iszik es vizet predikal szituacio.

(Persze nicsenek konkret hatarok arra, hogy mi helyes erkolcsileg es mi nem ezt a mindenkori kozizles tudja behatarolni, tehat lehetseges hogy 10 ev tavlatban mas tartunk erkolcsileg helyesnek.)

Simor nem hiszen hogy olyan befolyassal lenne a torvenyhozatalra, hogy ezen valtoztatni tudjon.

Ha nem vegez bennfenteskent penzvaltast (pl egy adott lepes elott valt forintot eurora, vagy viszont), akkor igazabol mindegy hogy hol es milyen devizaban tartja a penzet. Ha bennfentes lepesnek hatarozhato meg egy adott tranzakcio, azt akar bortonbuntetessel is sulytanam.

Ha minden igaz o csak az arfolyamot es a kamatot tudja befolyasolni, viszont egy orszag erdeke es egy maganszemely erdeke lehet eltero.

Egy pelda erre: Lehet, hogy az orszag erdeke az alacsony kamat, de neki mint maganszemely az az erdeke hogy magasabb hozamot kapjon a penze utan. Ha masra bizza penze kezeleset, az a szemely donthet ugy, hogy bankbetetbe helyezi vagy mas befektetesi format keres. Persze a bennfentes kereskedes itt is elitelendo, tehat a vagyonkezelo fele Simor nem adhat ki olyan utasitasokat, amik sertenek a fent vazolt elvet.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 14:08:46

@tundrazuzmo: ÁÁÁÁÁ, nem tudok számolni!!! nem 90, hanem 180 Eft - azaz 12 eFt HIA-val együtt 192 eFt

Még jó, hogy nem vagyok könyvelő...:)

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:09:35

@levim: erről meg aztán végleg nem az eva tehet... :-|

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 14:12:08

@sziklakerti évelő: " örüljünk, hogy van ez a lehetőségünk, és ne próbáljuk bebizonyítani (ez nem neked, hanem másnak szól), hogy az államnak milyen jó az eva! :)"

Az államnak igenis jó az EVA, mert a "számlavétel" egyik szép következménye az is, hogy az ÁFA befizetéseket is "mérsékli", egyes esetekben nullázza... Az EVA bekaszálásával legalább az ÁFÁhoz hozzájutnak egyszerűen, ami nem kis bevétel.

eml 2010.04.29. 14:13:58

@sziklakerti évelő: Tegnap a híradóban 40%-ot mondtak be. A szomszédomon látom, hogy minden 1 Ft gyengülésre 1%-ot emel neki a bank.

Mondjuk a vége az stimmel ugye?

dakszli 2010.04.29. 14:14:52

@tundrazuzmo: 600 bevétel után 30% = 180 ezer eva adót kell befizetni, nem pedig 90-et.

levim 2010.04.29. 14:15:46

@sziklakerti évelő: "MÁSRÉSZT ne felejtsük el, hogy PONT AZ EVA nyitott lehetőséget egy újfajta számlavásárlásra, ami éppen az eva mellett kardoskodók ellen szól. " - lehet gründolni céget hómlesz nevére, vagy egy noname törökére (legyen mondjuk Kaja Ibrahim) az jobb? Ha valaki csalni akar, akkor meg fogja találni a módját. Aki meg nyugodtan akar aludni, annak meg biztosítson az állam tisztességes mértékű és EGYSZERŰ adó és járulékszabályokat. (ebből a szempontból az eva sem az, mert a járulék nem tiszta!)

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 14:26:36

@az igazi Sipi: "az alkalmazotti felsobbrenduseg meg abbol adodik, hogy kb a 3-5szoroset fizetem be evente alkalmazottkent az allamkasszaba egy atlag evas befizetesenek."

Ha tavalyi adatokkal számolunk, ami közel 100.000 EVÁS-tól kb. 170 mrd Ft befizetését jelenti, akkor az átlag EVÁS kb. 1,7 millió Ft-ot fizet be.

Ha Te olyan 5,1-8,5 millió Ft-ot fizetsz be, akkor az egy húdekirály állás, ott én is dolgoznék! :)
Ebben ugyen nincsen benne a munkáltatói járulék? (mert azt a munkáltató fizeti be.)

AnnaKarenina 2010.04.29. 14:27:02

@mostakkormilesz:
Az Etikai Kódexek nem jogszabályok, a viselkedési-magatartási normákat szabályozzák egy-egy intézményben, vagy szakma számára. Érdekes is lenne, ha egy intézmény pl. összeférhetetlenségi kérdésben magára hozhatna döntéseket.
Azért érzed ugye, hogy Etikai Kódex nem ír felül jogszabályt?

Itt van, én nem olvastam:
www.mnb.hu/Resource.aspx?ResourceID=mnbfile...etikai_kodex

A magam részéről itt befejezem, mert azt gondolom, hogy felesleges vitatkozni, ha valaki nem érti, nem akarja érteni, hogy miért rossz dolog politikai oldalról hivatalban lévő jegybankelnököt támadni + ilyen helyeken támadtatni.
Lesz még rosszabb is ennél.

tundrazuzmo (törölt) 2010.04.29. 14:29:19

@eml: Az árfolyamemelkedést az okozta, hogy a Bajnaikormány utolsó leheletével fel akarta venni az IMF hitel második felét. Gizike mondta a Zweite banknál, biztosan igaz, két éve pénztáros ott, csak tudja...:)

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.04.29. 14:29:31

@sziklakerti évelő: ez nem varosi legenda, az a helyzet...

gyakorlatilag barmelyik sajtotermeket nezed az esemennyel kapcsolatban leirjak, hogy orban es pokorni simor eltavolistasara tett kijelentese noveli az orszag befektetoi kockazatat. ugyanis nemzetkozi szinten simor elismert szakember. es nem fogjak toleralni a partpolitikai cseret. erre figyelmeztettek a forint gyors gyengulesevel.

ugyanis most pont azt varjak a fidesztol, hogy NE tegyen ilyen lepeseket, mint pl. simor politikai betamadasa.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.04.29. 14:32:18

@tundrazuzmo: nem az eva befizetesek atlagarol beszelek, hanem egy atlagos - azaz a nagytobbseg - evas befizeteserol.

erted-e a kulonbseget?;-)

levim 2010.04.29. 14:35:32

@az igazi Sipi: Azért ennek a forint gyengülésnek nagyobb részét a görögországi költségvetési gondok okozták!

marklovassy 2010.04.29. 14:37:28

@az igazi Sipi: a legnagyobb baj a magyar politikaban a partfinanszirozas se a lobbiban keresendo. Egyik sem atlathato.

Az ellenzekben levo partokat mindenkeppen a tamogatok tartjak eletben es a fotamogatok utana kerik a jussukat.

Igy amint kormanyra jutnak, vissza kell juttatni a tamogatok fele - legyan az allami megbizas vagy pozicio. Illetve persze mindenhol mindenkit lecserelni, hogy csak a holduvar ill. partban hivok legyenek jobb helyeken.

Es csak ezen elv szerint voltak kepesek mukodni eddig a magyar partok, minden valtaskor teljes csere.

Fidesznel raadasul mivel 8 evig voltak ellenzekben, most 4 ev alatt kell visszajuttatni - barmilyen formaban - a 8 evnyi tamogatast (ugy hogy kozben a rendszervaltas ota folyamatosan csak uszik el a penz mindenfele). Elotte legalabb a 4 evenkent cserevel nem lepett fel ez a kerdes problemakent.

st1 2010.04.29. 14:40:48

"az sem volt szép, amikor 1994-ben Hornék kiszorították Bod Péter Ákost, vagy amikor Medgyessy alatt elbocsátották Kaderják Pétert, az Energiahivatal elnökét és Mellár Tamást, a KSH elnökét"

Az sem volt szép, amikor Medgyessy alatt megverték Szász Károlyt, PSZÁF elnökét.

Ő vezette a PSZÁF-ot, amikor a felügyelet 2003-ban kirobbantotta a Kulcsár Attila nevéhez kötődő brókerbotrányt,

majd Szászt a nyílt utcán megverték.

2004. május 18-án Medgyessy Péter miniszterelnök szocialista-szabaddemokrata koalíciója az elnökhelyettessel együtt jogellenesen (!!!) menesztette.

Milyen érdekes...
A Simort ért első jogos megjegyzéstől már hörög a csőcselék.

Simor örüljön, hogy megússza a lincselét, és demokratikus úton rúgják ki (lehetőleg minél nagyobb ívben).

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:41:37

@az igazi Sipi: aha, persze. az ouzón, a metaxán és a fetasajton kívül mond neked valamit az a szó, hogy Görögország? (ha ez megvan, akkor a 10.000 Ft-os kérdés Portugáliára vonatkozik)

Kalmár 2010.04.29. 14:43:00

@AnnaKarenina: Abba ne hagyd a károgást vakvarjú.
Felesleges vitatkozni, ha valaki nem érti, nem akarja érteni, hogy miért SZAKMAI okból támadják azt a offshore betyárt.
Ülj le egyes.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 14:44:09

@st1: "Simor örüljön, hogy megússza a lincselést"

szívet melengető ez a polgári stíl.

ha nem vagy érdekelt mondjuk egzisztenciálisan a hörgésben, akkor azért nem célszerű ezt a viselkedésmódot követned, mert majd - MENETRENDSZERŰEN - jönnek a fidesz botrányai, és esetleg az olyan meghasonlást válthat ki belőled, amely miatt saját magadat lincseled majd meg. :)

baráti szeretettel és atyai gondoskodással írtam e sorokat.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2010.04.29. 14:44:49

@sziklakerti évelő: most nem erek ra, mert mennem kell gdp-t novelni es adot gyujteni..

de nem artana utanaolvasnod a nemzetkozi velemenyeket simor betamadasaval es annak hatasaival kapcsolatban;-)

a kritika nem bun. ha orban baromsagot mond az akkor is baromsag lesz, ha a fidesz 7 harmadot er el a parlamentben. e sha annaka baromsagnak kovetkezmenye van, annak akkor is kovetkezmenye lesz.

marpedig a jegybank elnokenek politikai tamadasa noveli egy orszag kockazatat. rombolja a gazdasagat es csokkenti a valutajanak erteket.

levim 2010.04.29. 14:46:56

@sziklakerti évelő: Portugália? Portoi, parafa, ööööö, más nem jut eszembe. Valaha a fél világ ura volt! :) Most meg az EU ellenére lejjebb van, mint mi.

ne most 2010.04.29. 14:48:45

Most az MNB-t igazgatja vagy az offshore cégét? Esetleg van a valami ismeretlen szimbiózis, mint az élősködő szervezet és gazda állat között? Ilyen kérdések sajnos előjönnek és aláássák a bizalmat. A bizalom bankoknál forintosítható.

levim 2010.04.29. 14:49:51

@sziklakerti évelő: Na, nem ment el az előző kommentem. Szóval: Portoi, parafa, és más nem is ugrik be. Valamikor a fél világ ura volt, most meg lejjebb van, mint mi. :)

eml 2010.04.29. 14:50:37

@st1:
Én is sajnálom Szászkarcsikát, hogy megverték.
De Szászkarcsi PSZÁF színeiben nem tehet a kormányra még csak célzást sem, amely a kormányt negatív színben tüntetné fel.
Aztán a Szászkarcsi, ahol gyakornokként szerepelt, ifjú éveiben, hát érdeklődj annál a cégnél. Én vacsoráztam annak a cégnek a volt vezérével egy asztalnál (Sz.I.) és ő mesélt a Karcsikáról meredek dolgokat.

Járai pubi jegybankelnökként minden lehetséges módon szembement az akkori MSZP kormánnyal, de nem állították félre. Egyébként akkor Járai személyesen tett rá az Euró bevezetésére plusz 4 évet, csak a bányászbunker aláaknázási hozzáállásával amire gondolom akkoriban a Lendvai u.-ból kapott felkérést.

Bod Péter szakmai berkekben annyira elismert volt, hogy különböző pénzügyi fórumokon mindig egyedül ülhetett az asztalnál.

Ezzel szemben Simor első nyilatkozatában világossá tette, hogy a jegybank a mindenkori magyar kormány gazdaságpolitikáját fogja támogatni, mert ez a dolga.

Kalmár 2010.04.29. 14:59:42

@eml: Jó terv, mindig támogatni a kormány politikáját....
Ha a fal felé rohannak akkor is tövig nyomod a gázt.
Gratulálok, szép összehangolt munka folyt 8 évig.
Nem tűnik fel mekkora kupac ....bajt okoztak???
Felsorolsz egy rakás semmitmondó pletykát. Alig várod már, hogy jobbra forduljon a dolog, majd itt osztod az észt, hogy Bajnai reformjai beértek!!
Siralomház

Camelot 2010.04.29. 15:12:23

Magyar adorendszer valoban ügyeskedesre ösztönöz. DE ahogy a papok ne pedofilkodjanak, ugy jegybankelnökök ne offshore-ozzanak! Pont NEKIK azt nem lehet. Pont.

st1 2010.04.29. 15:13:23

@eml:

Valóban??
Mesélt? És mit mesélt?

A mindenit! Így már minden világos.
"nem tehet a kormányra még csak célzást sem"
Miért ne tehetne?!
Ha tesz, meg lehet veretni?
Nem gondoltad végig, mekkora baromságot írsz.
Ebből a kommentből is látszik, hol kellett volna keresni az elkövetőket.

Az ávós maffiakormány alatt megverhetik a PSZÁF elnökét - a Kulcsár-ügy természetesen jelentéktelen, mellékes körülmény. Ez így teljesen demokratikus, és kifogástalan ...?
:DDDD

AutosVilli 2010.04.29. 15:15:46

Aki offshore-ozik,meg mahinál,húzzon a retkes pi..ába,a politikai,és egyéb vezetői helyekről.Fizzessük meg őket piszkosmértékben,és akkor nem kell praktikázni,mint ahogy a köznép teszi.

st1 2010.04.29. 15:20:39

@sziklakerti évelő:

Az a "stíl", a 2002 óta egymást váltó két maffiakormányra volt jellemző.

Természetesen a demokratikus polgári kormány idején ilyesmiről szó sem lehet. Kizárólag törvényes úton történő eltávolításról.

eszkep 2010.04.29. 15:26:55

A cikk rosz, a legfontosabb momentum hiányzik belőle:

"A törvény a jegybank alkalmazottaira, így az elnökre szigorú összeférhetetlenségi szabályokat állapít meg. Eszerint az MNB alkalmazottja pénzügyi intézményben, befektetési vállalkozásban tulajdonosi részesedéssel NEM RENDELKEZHET"

Tehát már kinevezése is törvénytelen volt!
(Ezzel azért ki kellene egészíteni a cikket!)

Shawher 2010.04.29. 15:27:10

jaj, ne turbózzátok már magatokat, 3 hét múlva úgy váltzik meg a törvény, vagy alkotmány, vagy bánomisén mi, hogy a jegybankelnököt a miniszterelnök bármikor leválthatja.
Aztán leváltja.
Aztán meg törvény vissza, hogy az EU ne soká hisztizzen.
Ennek a fasznak most mi a fenéért kell a széllel szembe hugyoznia, esélye annyi, mint hintalónak az epsomi derbin.

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.29. 15:29:32

mega CIKI
nem értem. ennek a palinak nem volt nemzetbiztonsági ellenőrzése? ott nem derült ki? ha kiderült, hogy választhatták meg?

eml 2010.04.29. 15:32:53

@Kalmár:
"Jó terv, mindig támogatni a kormány politikáját...."

Ez az MNB feladata.

eml 2010.04.29. 15:37:08

@st1:
"nem tehet a kormányra még csak célzást sem"
Egy köztisztviselő nem ócsárolhatja az őt kinevezőket.

Ha alkalmazott vagy, akkor állj ki a cégetek elé az utcára, és kezdd el mondogatni, milyen szar a cég. Holnapra nincs állásod.

Ha esetleg céged van, akkor mit tennél azzal a dolgozóval, aki a bolt előtt az utcán mondja mindenkinek, milyen szar céged van.

A maffiakormányos jelzőkkel óvatosan dobálózz, mert a jogerősen elítélt, és utána hivatalban maradó államtitkára eddig az Orbán kormánynak volt csak.

sziklakerti évelő 2010.04.29. 15:37:21

@az igazi Sipi: "a jegybank elnokenek politikai tamadasa noveli egy orszag kockazatat. rombolja a gazdasagat es csokkenti a valutajanak erteket."

jaja, persze.

csak azt ne feledd el, hogy Járai sikeresen elérte, hogy ha a magyar jegybankelnök mond valamit, akkor arra a fjlett világ pénzügyérei immáron legyintenek. amikor ő beszélt, akkor tényleg baj volt.

ezzel szemben a világ már rég beárazta a magyar virtust, a "londoni elemzők" már jobban ismernek minket, mint mi magunkat.

Magyarország még Orbán Viktor vezetésével sem fog letérni a "minden hatalmat a multinacionális cégeknek" és az "életünket és vérünket az IMF-ért" útról - ezt mindenki jól tudja, leszámítva cca. két és félmillió fidesz-szavazót, de majd az az idő is eljövend...

sziklakerti évelő 2010.04.29. 15:41:43

@st1: "a Kulcsár-ügy természetesen jelentéktelen, mellékes körülmény. "

a Kulcsár-ügy megítélésével vigyáznék a helyedben. először is, mert az a Rejtő E. Tibor volt a főnöke, aki ugyanezt - na jó, egy nagyon hasonlót - egyszer már eljátszott az ING Bankban. akkor - nem fogod elhinni! - Orbánék mentették ki Kanadába, na onnan jött vissza a K&H élére.

a másik, hogy ha a fidesznek érdeke lett volna a gyors és alapos felderítés, akkor már rég nem itt tartanánk, elvégre bírósága és ügyészsége volt hozzá Orbánéknak.
szóval annak érdekében, hogy ne derüljenek ki a narancssárga turpisságok, szépen el lesz kenve az ügy - mint Princz Gáboré annak idején.

p.s.: rájöttem, hogy te vagy fizetett agitátor vagy egy végtelenül naiv, gyermeki lelkű egyén

sziklakerti évelő 2010.04.29. 15:42:41

@st1: "Természetesen a demokratikus polgári kormány idején ilyesmiről szó sem lehet. Kizárólag törvényes úton történő eltávolításról."

jaja, ugorgyunk. :-D

st1 2010.04.29. 15:49:08

@eml:

Ha már jogerős ítéletről van szó...

""A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. május 18-án leváltott elnöke, Szász Károly és elnökhelyettese, Sáray Éva közszolgálati jogviszony megszüntetése tárgyban indított perében a Legfelsőbb Bíróság 2007. december 7-én kézbesített ítéletében jogerősen (!) megállapította, hogy az akkori Pénzügyminiszter, Draskovics Tibor az érintett vezetők közszolgálati jogviszonyát jogellenesen számolta fel."
index.hu/belfold/szasz070912/

Pontosan ki és kit ócsárolt?

A lelépő kormánypártból hányan vannak most börtönben/előzetesben?

:DDDDD

ne most 2010.04.29. 15:49:25

@eml: "Ezzel szemben Simor első nyilatkozatában világossá tette, hogy a jegybank a mindenkori magyar kormány gazdaságpolitikáját fogja támogatni, mert ez a dolga. "
És ezért lehet off-shore cége?

eml 2010.04.29. 16:00:48

@ne most: Igen. Neked is lehet.

st1 2010.04.29. 16:04:08

@sziklakerti évelő:

2010. április 22.
Ma kezdődik a Kulcsár-ügy másodfokú tárgyalása az ítélőtáblán

"A 2003 nyarán kipattant brókerbotrány ügyében a Fővárosi Bíróság 2008 nyarán kihirdetett elsőfokú ítéletét a vád és védelem egyaránt megalapozatlannak tartja, és hatályon kívül helyezését, illetve új elsőfokú eljárás elrendelését indítványozta a másodfokú bíróságnak."
hvg.hu/itthon/20100422_kulcsarugy_itelotabla_masodfoku_targyalas

Tessék mondani, 2003 és 2010 között ki volt kormányon???
Mit csináltak eddig?

Kulcsárt ki menekítette Bécsbe??
"a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ főigazgatóját felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, mert Bécsben találkozott a hatóságok elől bujkáló Kulcsár Attilával"
www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-347743

ne most 2010.04.29. 16:04:52

@eml: Ok, de csak akkor, ha MNB elnök lehetek. Egyébként nem éri meg.

eml 2010.04.29. 16:06:59

@st1:
Észre kellett volna venni a provokációt!
Ez így öngól. A te példádat forrásként idézve:

Ugyanezt a hibát Orbán persze elkövetheti. Neki ezt szabad.

eml 2010.04.29. 16:09:44

@ne most: Az én bizalmamat már most bírod.

Egyébként megemlítem: Ciprus az EU tagja, tehát egy kicsit erős offshorozni, mert a híred jobboldali újságíró is pl. SK rendszámú autóval offshorozik.

st1 2010.04.29. 16:16:20

@eml:

Provokáció?
Ugyan...
Üres fröcsögés.

eml 2010.04.29. 16:21:45

@st1:

Szánni való vagy, ha magasabb IQ-val nem tudod felfogni mondandóm rejtett értelmét.

Majd ha eltávolítják Simort, akkor hivatkozok a Szászkarcsi ügyre, és minden helyen a kormány lemondását követelem.

st1 2010.04.29. 16:22:34

@sziklakerti évelő:

"vagy egy végtelenül naiv, gyermeki lelkű egyén"
Te pedig végtelenül sötét vagy, ha nem vetted észre, hogy a Kulcsár-ügy egyáltalán nem "jelentéktelen, mellékes körülmény".

eisenstadt55 2010.04.29. 16:28:55

uraim,

nem értem h milyen emberi tényezőkről értekezünk, ha a jegybank elnök trükközik akkor kinek nincs erkölcsi felhatalmazása arra h csaljon? mindenkinek? sztem senkinek és főleg NEKI NEM!

Publius Decius Mus 2010.04.29. 16:29:04

A tisztogatás fájdalmas, pedig csak politikai pozíciókat érint. A szavazásból viszont kiderül, a választók erre adtak meghatalmazást. Megkezdődött.

st1 2010.04.29. 16:32:16

@eml:

Mondandód rejtett értelme?
Olyan is van?
Beszarás...

Simort még nem távolították el.
Ha ez meg is történik, nem utcai megveretés után, és nem csak törvénytelen módon kerülhet rá sor - ahogy az történt Szász Károly esetében.

gitáros 2010.04.29. 16:34:45

@ne most:
Nem. Azért, mert törvényesen lehet . És persze nem offshore, de azt úgyse lehet kiverni a fejetekből...

@eml:
Nem ez a feladata, nem véletlenül független a mindenkori kormánytól.

mojszipupi 2010.04.29. 16:40:38

Mindenki azt csinál a pénzével amit akar. Lehet off shore céget alapítani törvényesen? Lehet.
Mi ez a papolás az erkölcsökről? Kinek kéne neki példát mutatnia? Ő egy profi szakember könyörgöm nem irgalmas szamaritánus. jól végzi a dolgát? Jobban mint sokan előtte.

st1 2010.04.29. 16:54:14

Nem a cégalapítással van baj, hanem az adóelkerüléssel - amit nem lehet törvényesen csinálni.

Egyébként nem jó szakember.

st1 2010.04.29. 17:02:17

266,50 az EURHUF.
Tegnap 272-nél is járt.

Ma már nem félnek a befektetők a jegybankelnök eltávolításától?

Hol van a hiénakórus?

ne most 2010.04.29. 17:09:23

@eml: Ciprus, mint tudjuk egy gazdasági hatalom. Az itt bejegyzett cégek mindegyike elismert nyilvános társaság nagy létszámú alkalmazottal.

Vannak akik az SK rendszámú autókat jobban értékelik, mint a szlovák nyelvtörvényt. Haza fiak, ha jól fizet.

@mojszipupi: Nem offshore, nem törvénytelen, meg nem taggyűlés. Tudjuk híres régi nemzetközi ciprusi cég, ismert jótékony adományairól. Adótanácsadó iskolát is alapított nemzeti bank elnökök részére. "Igy szedd meg magad" cimmel könyvet is adott ki.

ne most 2010.04.29. 17:12:17

@mojszipupi: Ő most tulajdonképpen egy vállalkozó? Vagy esetleg az MNB elnöke....talán jó munkásember?

papas 2010.04.29. 17:22:05

"Mint ahogyan az sem volt szép, amikor 1994-ben Hornék kiszorították Bod Péter Ákost, vagy amikor Medgyessy alatt elbocsátották Kaderják Pétert, az Energiahivatal elnökét és Mellár Tamást, a KSH elnökét."

Jaj, de egyoldalúra sikeredet. Most komolyan, ezt valahol tanítják?
Érdemes lett volna utána nézni és esetleg megemlíteni, hogy Vitya és bandája hogyan mozdított el 1998-2002 között vezetőket kezdve az MNB-től egészen az MLSZ-ig. A tények bizony makacs dolgok uraim.

Kalmár 2010.04.29. 17:35:02

@papas: Mint az eredmények is igaz??
Ilyen katasztrófa után nem kellene itt osztani az észt.
Mennek a helyükre, kuka.
Remélem köfűrésszel vágják ki ezt az impotens, bűnöző bandát a sok ejtőejnyős, cinkossal együtt.
Csak nem fáj a verés??
Ó szegények, hátravan még a fekete leves.
Össze áll még az MSZP ...........a Markóban.

mostakkormilesz (törölt) 2010.04.29. 18:52:49

Nézzük meg, mit mond a törvény:
1. Jegybank tv. 50. § (2) Az MNB elnöke a gazdasági társaságokról szóló 2006. évi IV. törvény (a továbbiakban: Gt.) 247. §-a alapján vezető tisztségviselőnek minősül.
2. Hpt. VIII. Fejezet
Összeférhetetlenségi szabályok
57. § (2) A vezető állású személy, a pénzügyi intézmény alkalmazottja, megbízott szakértője nem vehet részt olyan döntés előkészítésében, illetőleg olyan döntésben, amelyhez saját magának, közeli hozzátartozójának vagy a közvetlen és közvetett tulajdonában álló vállalkozásnak üzleti érdeke fűződik.

Még ha Simor cége csak szundikált Cipruson, és csak tőkemegóvás történt, akkor is nehéz bizonyítani, hogy ő nem vett részt olyan döntés-előkészítésben, melyhez cégének nem fűződött érdeke. Ezt csak akkor tudja bizonyítani, ha minden egyes döntésnél a cége bukott volna.

Másik a Jegybank törvény alapján a Jegybank feladatairól:
Jegybanki ellenőrzés
29. § (1) A jegybanki ellenőrzés
c) a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénynek az MNB felügyeleti hatáskörébe tartozó kiegészítő pénzügyi szolgáltatást végző szolgáltatókra vonatkozó rendelkezéseinek,

Mi alapján végez így ellenőrzést az MNB, ha egy köztudomásúlag adóparadicsomként és pénzmosó cégek búvóhelyekén funkcionáló országban tartja az elnöke a pénzét. A legtöbb pénzmosás ellen küzdő szervezet máig is pénzmosási szempontból kockázatos országként tartja nyilván az országot. Bár e nemzetközi szervezetek és az USA nyomására Ciprus pénzmosási szempontból együttműködő ország, de továbbra is jellemző a bértulajdonosi, bérszékhelyi és bérigazgatói szolgáltatások biztosítása azt az kérő "ügyfelek" részére, akik így láthatatlanok a hatóságok számára. Cipruson céget vezetni ezért nem prudens üzleti magatartás, ezt a pénzmosás ellenőrzéséért felelős szervezet elnökeke nem tudja?

papas 2010.04.29. 18:53:04

@Kalmár: 1, Vitya első uralkodása alatt történtek elmozdítások? Igen. Gyakorlatilag minden vezető pozícióban.
2, Erről valamiért nem emlékezet meg a bejegyzés írója, igaz? Igen.

Most akkor Te miről is beszélsz, mert hogy nem arról, amiről én írtam az egészen biztos?
Csak a 2/3.

riksafighter 2010.04.29. 18:53:46

szerintem meg ez az erősen túlfizetett senkiházi nem egy független intézmény vezetője , hanem a gyurcsány rendszer tartozéka , annak a imf vezérelt gyurcsány rendszernek ahol a független intézmények egyetlen politikai hatalmi bűnszervezetté álltak össze a rendőségtől az NBH-n keresztül a bkv -ig ...

és ez az egész mocsokhegy vezetett oda hogy a választók 80 százaléka erre aszonta kösz ezt nem

ezért bármilyen eszközzel ki kell söpörni onnan ezt a félkegyelműt ... tegyenek oda egy rendesebb szakembert... a 2/3-os képviseletűek , nehogy egy már egy 20 százalékos pofára bukott párt idiótája akarjon ott gazdasági pénzügyi kulcspozícióban intézkedni

Kalmár 2010.04.29. 19:45:07

@papas: Pedig a 12 éves fiam érti. Szerintem gondolkozz még egy kicsit.
Vajon miért nem gond ha elküldenek valakit, aki méltatlan a tisztségére.
Nem szeretném megértetni veled miért az.

eml 2010.04.30. 01:08:50

@st1:
Érdekelne törvényesen ÉS az árfolyam hintája nélkül ez hogy lehetséges?

lüke 2010.05.03. 06:41:05

most szálláshely
vagy vidék:)
nem mindegy





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása