Véleményvezér

vv

Schmitt: elnök, amíg jön Orbán?

2010.06.24. I 42 komment I Címkék: fidesz schmitt elnok orban allam

Lehetséges, Orbán Viktor azért nem adja meg a kellő tiszteletet ennek a pozíciónak, mert átmenetinek tartja. (Fotó: schmitt.hu)

Mivel a közvéleményt már egy jó ideje felkészítették rá, különösebben senki nem lepődhetett meg azon, hogy Orbán Viktor Schmitt Pált nevezte meg köztársasági elnök-jelöltként. A döntés és bejelentésének módja mégis kérdéseket vet fel.

Ami itt következik, az puszta okoskodás. Megpróbálunk ügyesen okoskodni, de ettől még az alábbi – egyelőre – nem több egy gondolatkísérletnél. Ettől persze akár még igaznak is bizonyulhat.

Előző írásunk a témában: Ki legyen a köztársasági elnök?


Ellentmondások?

Induljunk ki két feltevésből!

Az első feltevés, hogy Orbán Viktor nyilvánvalóan nagyon jól ismeri Schmitt Pált és képességeit. Ne legyen illúziónk: pontosan tudja azt, amit mi, sőt nyilván még többet is. A másik axióma, hogy Orbán Viktor nagyon komolyan veszi a formaságokat, azt, hogy mindenkinek, különösen az állami tisztviselőknek, meg kell adni a nekik kijáró tiszteletet. Bár sokan gúnyolják állandó fordulataiért (az elnökurazásért, professzorozásért, hölgyeimésuraimozásért), ez csupán következetességét mutatja. Ugyanígy, mindig ügyelt rá, hogy a megfelelő tisztelettel forduljon az adott tisztség betöltőjéhez.

Mindezek után a bolgár tengerpart mellett a nyaralását töltő miniszterelnök helyett szóvivője csak úgy bejelenti, hogy Orbán Viktornak Schmitt Pálra esett a választása. Érezzük, hogy itt valami nem stimmel?

Lehet, hogy pusztán arról van szó, hogy a második feltevésünk immáron nem igaz. Ugyanakkor van egy olyan lehetséges magyarázat, amely feloldja a fenti ellentmondást.

Meddig lesz elnök Schmitt?

Már mások is éltek a gyanúval, hogy két év múlva, a már bejelentett új alaptörvénnyel együtt egy új típusú elnöki intézmény fog létrejönni Magyarországon. Az elnök szerepe jóval erősebb lesz a mostaninál, vélhetőleg a francia vagy a román mintához hasonló - betöltését pedig maga Orbán Viktor ambícionálná. Hogy megfelelő súlya legyen ennek az elnöki pozíciónak, és hogy ne legyen a parlamentnek alárendelve, a köztársasági elnököt valószínűleg közvetlenül lehetne majd választani.

Hogyan oldja fel ez a magyarázat a dilemmánkat? Először is úgy, hogy Schmitt Pált, a pártembert el lehet küldeni két év után, miközben Sólyomot vagy Pálinkást már sokkal nehezebb lenne. Ráadásul Schmitt után valószínűleg kevesen fognak könnyeket hullatni, és még attól sem kell félni, hogy különösebben kapaszkodni akar majd a székébe. Nyilván tudja ő maga is, hogy ezt a pozíciót ő nem szolgálta meg.

web surveys


A személy kiválasztása és a bejelentés módja is összhangba hozható azzal, amit felvetésként fogalmaztunk meg: lehet, Orbán Viktor azért nem adja meg a kellő tiszteletet ennek a pozíciónak, mert átmenetinek tartja, s ezért kezeli úgy, ahogy.

Ráadásul, ha nagyon csavarni akarunk a dolgon, akár az is lehetséges (bár kétségtelenül egy kicsit merész elképzelés), hogy Orbán ezzel a nyilvánvalóan faramuci megoldással maga demonstrálja annak a hátrányát, ha a nép helyett a parlamenti többség választja az elnököt. Így ugyanis tetszőlegesen lehet mindenfajta, különösebb tekintély nélkül személyeket megtenni elsőszámú közjogi méltóságnak (egyébként Göncz kapcsán ez a tény egyszer már demonstrálva volt).

Orbán mint elnök, Navracsics mint miniszterelnök?

Persze, mindez csak merő spekuláció. Ugyanakkor viszonylag meggyőző spekulációnak tűnik, amit egyéb, nem közvetlenül az elnökválasztáshoz kapcsolódó tények is alátámasztanak. Például, hogy már most működik egy erős elnök-gyenge miniszterelnök megosztáshoz hasonló felállás, mégpedig Orbán és Navracsics viszonyában.

Mindezekkel a lehetőségekkel önmagukban semmi gond nem lenne. A jelenlegi ún. kancellári rendszer nincs kőbe vésve, sőt azt sem mondhatnánk, hogy eddig különösebben jól működött volna.

customer survey


Ugyanakkor csatlakoznunk kell Stumpf Andráshoz, aki, ahogy a Heti Válaszban írta, abban lát kivetnivalót, hogya Fidesz nem árulja el terveit még csak nagy vonalakban sem. Pedig sokkal tisztességesebb lenne, ha a Fidesz megosztaná velünk, állampolgárokkal is az alkotmányos berendezkedéssel kapcsolatos elképzeléseit, ahelyett, hogy ezt az egészen fura játékot játszanák még a legfontosabb közjogi pozícióval is.

És akkor semmi szükség nem volna a miénkhez hasonló spekulációkra sem.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2010.06.24. 09:32:36

Érdekes fordulat, hogy aki úgy tiszteli a választó polgárokat, hogy meg sem nevezi a miniszter jelöltjeit, most a bolgár tengerpartról jelöl köztársasági elnököt?

deflorator 2010.06.24. 09:33:07

"Ráadásul Schmitt után valószínűleg kevesen fognak könnyeket hullatni, és még attól sem kell félni, hogy különösebben kapaszkodni akar majd a székébe. Nyilván tudja ő maga is, hogy ezt a pozíciót ő nem szolgálta meg."

Talán felesleges szőrszálhasogatás a részemről, de ezt a részt ízléstelennek tartom. Melyik köztársasági elnök szolgálta meg a pozícióját, talán Göncz Árpád? Ha Schmitt nem fog kapaszkodni a székébe, (feltéve, de nem megengedve, hogy ez lesz a forgatókönyv) az miért fakad az alkalmatlanságából?

piefke 2010.06.24. 09:33:39

Igen, minden erre a forgatókönyvre utal...

Vlad, a Sündisznó 2010.06.24. 09:39:19

Nem véletlen lett felújítva a Sándor Palota Orbán kormányzása alatt... :)

Egyébként támogatom azt, hogy az elnököt a nép válassza meg (elvégre, hogyan is képviselhetné hitelesen a népet egy olyan elnök, akit nem a nép választott. Ez is egy rendszerváltáskori mutyi eredménye...), és azt is, hogy szerepe ne csak szimbolikus legyen. De, a cikk végén idézett Stumpf Andrással értek egyett.

postmanpat (törölt) 2010.06.24. 09:43:50

sokan felvetették már ezt az "Orbán két év múlva királyt csinál magából" verziót, de én nem hiszek benne. egyrészt ha ez lenne a terv, akkor miért nem most csinálják meg? itt az alkalom. a legjobb minden, az emberek kritikájára esélyes lépést megtenni a ciklus elején, aztán majd megszokják, és esetleg egy kis gazdasági konjunktúra hatására el is felejtik a régi rendszert. két év múlva miért lenne fogékonyabb a magyar nép a prezidenciális rendszerre? (ugye nem az alkotmányelőkészítő bizottság bölcsességeire várunk ennyit?)
szerintem itt a kiábrándító valóság az, hogy tényleg az volt a legfőbb szempont a kiválasztás során, hogy a KE - beilleszkedve az eddigi személycserék sorába - a maximális lojalitást mutassa az ország vezetése felé.
a nyaralásról küldött levéllel kapcsolatban nem jutnék el ilyen messzemenő következtetésekig. nyilvánvaló, hogy a levél nem ott született, már régóta megfogalmazódott ez a döntés Orbán Viktor fejében. csak épp' most nyaral, és mindjárt lejár a határidő.
a szomorú az én szememben csak az, hogy ezzel jól lejáratták az OGY elnöki székét is (annál azért többet érdemel, hogy ugródeszkának használják).
a tájékoztatás hiányának kritikájával pedig teljesen egyetértek. jobb az embereket felkészíteni (a választást elveszíteni már úgysem lehet), mert a bizonytalanság őröl a leghatékonyabban...

James T. Kirk (törölt) 2010.06.24. 10:12:30

teljesen hihető, két év múlva a mostani törvény szerint 5 évre választanák meg ki tudja milyen hatalmi jogosítványokkal. teljesen mindegy lenne attól kezdve a választás eredménye, kvázi uralkodóként ő lenne az ország vezetője.
arról is csiripeltek a madarak, hogy 5 helyett 7 év lenne megbízás időtartama.
az a baj hogy tényleg nem tudni semmit a szándékokról, pedig ha valami, akkor ez mindannyiunkra tartozik.

kuciber 2010.06.24. 13:55:50

@postmanpat: Hogy miért nem most lépik meg, Ha észrevetted volna, most a teljes és alapos hatalomátvétel folyik. A 20 év alatt megszokott csere-beréhez képest, most nem csak a kormány álltal felügyelt posztokon folyi a csere, hanem éppen az őket ellenőrző független státuszokban: alkotmánybíróság, bíróságok, ügyészség, maga az alkotmány, PASZF, MNB, stb. folyik a tisztogatás. Ha ezekkel elkészülnek, újraírják az alkotmányt-kényük-kedvük szerint- na akkor lépnek egy -nagy-fokkal tovább. Már most is úgy építették fel a kormányzati rendszert, mintha már most is Orbán lenne aKelnök. Ugyanis most Varga tölti be a Melnök szerepét, csak máshogy nevezik a posztját. orbánt pedig egy szinttel feljebb tolták, úgy hogy a kellemetlen, népszerűtlen intézkedésektől a személyét függetleníteni tudják.

kuciber 2010.06.24. 13:56:03

@postmanpat: Természetesen a PSZÁF-ra gondoltam.

No_Sol 2010.06.24. 13:57:14

Lehetne kialakítani félelnöki rendszert Magyarországon, csak az a helyzet, hogy akor előállhatna az a helyzet, hogy más párt adja az elnököt és a miniszterelnököt, ami nem könnyíti meg a dolgokat. Szóval lehet hogy Viktor ezzel kapna egy szimbolikus hatalmat, azonban középtávon pozíciója még gyengülhetne is. A magyar miniszterelnöki pozíció bizonyos tekintetben erősebbnek mondható a prezidenciális rendszerek elnöki intézményénél is.

Vlad, a Sündisznó 2010.06.24. 13:58:17

@postmanpat: Ez nem király csinálásról szól. Orbán végleg le akarja söpörni az országról a szocialista rendszer maradványait. Azért kell 2 évet várni, mert ha most megtenné magát köztársasági elnöknek, azzal gyakorlatilag olyan muníciót adna az ellenfelei kezébe, hogy a Fidesz, lehet, soha nem ocsúdna fel belőle (a választók nem erre adtak felhatalmazást, diktatórikus rendszert akar felépíteni, királyt csinál magából, stb stb - a jól ismert frázisok). Ha viszont 2 év múlva az új alkotmány miatt már a nép választhatja meg a köztársasági elnököt, az így megválasztott személy teljesen legitimnek számít a nép szemében (elvégre a többiek versenyben maradnak alul).

És bár ellenfelei morgolódni fognak, hogy miért kellett új alkotmányt létrehozni stb stb, a választás demokratikus lesz, annak eredményeit senki sem kérdőjelezheti meg. Nagyjából 2 év múlva érik be a Fidesz reformdöpingje, és nagy valószínűséggel népszerűségük csúcsán lesznek, tehát Orbán jó eséllyel lesz az első szabadon választott köztársasági elnökünk. A ballibek meg max az új alkotmányon pörögnek majd, de a választást, a nép akaratát nem tudják megkérdőjelezni.

Azt pedig, hogy lejáratják az OGY elnöki székét... Göncz Árpád is onnan ugrott a köztársasági elnöki székbe... :)

Sieg 2010.06.24. 16:11:18

Ha az istenadta nép választaná az elnököt, az semmiben sem lenne jobb. Sőt.

Minden "kérdezzük meg a népet" döntés csak arra jó, hogy olyan látszólagos legitimációt adjunk a döntésnek, ami nincs neki, hogy aztán később erre mutogathassunk bőszen. A népszavazásoknál is 90%-ban az aktuális pártpreferenciák számítanak. Az istenadta nép imádja a táborokra szakadást, hiszen azokon belül otthonos akolmeleg van és mindig számíthatsz a hátba veregetésre, ha a tábor „hivatalos” álláspontját képviseled, ráadásul meg is mondják, hogy mi a tuti álláspont, így gondolkodni sem kell.
A jónép a feltett kérdésekhez nem ért, következményeit nem látja át vagy nem is érdekli.

Az államfőválasztásnál is szinte kizárólag az számítana, hogy ki melyik jelölt mögé áll be. A magyar droid jól kiolvassa a Népszavájából/Magyar Nemzetéből/Magyar Hírlapjából, hogy miért is az „ő” jelöltje a lehető legjobb választás és hogy az ellenfél (ó bocsánat, Magyarországon: ellenség) jelöltje miért is a megtestesült ördög, aztán boldogan szavaz.

Ha tényleg az „OV megválasztatja magát elnöknek és megnöveli az elnök hatalmát” forgatókönyv jön be, akkor itt az ideje, hogy megijedjünk. Liberális létemre én magam paranoiásoztam le azokat, akik a túlhatalomtól rettegtek a választások után. Az azóta látott forradalmi ámokfutást látva viszont sajnos úgy néz ki, tévedtem.

VIII. Nagyapó 2010.06.24. 16:11:28

Csak az a kérdés: vajon meg is választanák kmét év múlva?

Salvor_ 2010.06.24. 16:11:45

Nem csak a level szuletett mar meg regebben, hanem Scmitt is jo ideje tudja, hogy o lesz az elnok. Aki hallotta a tegnapi nyilatkozatat, abban benne volt. Azt mondta, hogy ma fogja a fidesz frakciot tajekoztatni elnoki terveirol, felkeszuleserol. Azaz mar egy ideje keszul ra. Amivel nincs semmi baj, csak ezt a fideszes stilust nem ertem (mar 1998-2002 kozt se ertettem), hogy soha nem mondjak el az igazat (legfeljebb annak egy reszet). Miert nem lehetett ezt kimondani mar marciusban vagy aprilisban? Miert nem lehetett megmondani, hogy kik lehetnek a miniszterek? Az is regen meg volt mar, informalis kormanyulesek is voltak. De ugy tesznek, mintha az adott dontes csak akkor szuletett volna meg.

csoko20 2010.06.24. 16:12:10

Az elmúlt két hónap egyébről sem szólt mint, hogy a Fidesz az összes vezető pozícióba a saját embereit rakja be, meg állampolgárságot ad a határontúli magyaroknak.

A gazdaságról szinte szó sem esett, nem hogy a tényleges válság-kezelésről!

Először beássk magukat, aztán jönn a fogcsikorgatás, megszorítás, szétlopás, korrupció.

Kinél lehet reklamálni?

Alkotmánybíróság - zsebben
Legfelsőbb Ügyészség - zsebben
Köztársasági elnök - zsebben
Állami Számvevőszék - zsebben
PSZÁF - zsebben
országgyűlés - /vicc volt/
Új médiatörvény - zsebben
köztisztviselők - zsebben

Meg kell hagyni, tanultak az mszp hibáiból! Először elfoglalják a kulcspozíciókat, aztán mattolnak - mint a sakkban.

2010.06.24. 16:12:32

@BISMARCK: Köztársasági elnököt nem Orbán jelöl, hanem a frakció. Ő javaslatot tett a jelölt személyére. Az meg 2010-ben miért baj, ha ezt telekommunikációs eszközökön keresztül javasolja a frakciónak?

JMC 2010.06.24. 16:12:54

Először inkább a gazdaságot kéne rendberakni, valamiféle távolabbra mutató megoldást találni, ami mentén az ország elindulhat a fejlődés felé. Én speciel egyáltalán nem bánom, hogy az elnök-kérdést picit háttérbe tolják, le se szarom melyik hülyegyereket nem engedik be Szlovákiába, vagy ki ad át kitüntetéseket kis túlzással senkik számára. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyesfajta rendszerszintű átalakítást kivitelezni azért nem három nap. Az elnök megválasztásának átalakítását pedig egyértelműen támogatom.

Dr. Cica75 2010.06.24. 16:13:16

Elmondom szerintem mi a forgatokonyv: francia tipusu elnoki rendszer, ahol a miniszterelnokot az elnok jeloli ki. 2012-tol OV az elnok, meghozza szinten francia mintara 7 evre. Tehat, IRRELEVANS lesz a 2014-es, sőt, a 2018-as választás eredménye is (hacsak a nemfideszes kormánypártok nem kapnak kétharmadot), mivel a 2019-ig regnáló OV irányítaná az országot, jelölné a miniszterelnököt.

borsikm 2010.06.24. 16:14:08

Hogy a manóba van máris ennyi trekkbekk? Mintha csak arra játszanának, hogy mindjárt index-címlapot kap a blog. Amúgy pedig a felvetés nem teljesen hülyeség. Ami egy francia típusú rendszer bevezetését illeti, szerintem kétélű fegyver. Az ún. cohabitation (balos elnök, jobbos kormány, vagy fordítva) időszakai nem éppen nevezhetők sikertörténetnek. Egészen addig egyébként, amíg a szociknak bármilyen esélyük is van hatalmi pozícióba kerülni, tökmindegy, milyen rendszer van.

TGV 2010.06.24. 16:14:54

Franciorszagban Sarkozy leszallitotta 7 evrol 5 evre az elnoki mandatum hosszat es hozzaigazitotta a parlamenti valasztasokhoz. Ugyanis egyreszt az "egyuttlakas" , amikor mondjuk jobboldali elnok - baloldali kormany volt, nem nagyon mukodott, masreszt tul hosszu ido 7 ev egy ilyen politikai pozicioban (arrol nem is beszelve, hogy neha az elnok meg sem eri a masodik mandatuma veget).

stratez 2010.06.24. 16:15:10

Ezek egyelőre találgatások, ha pedig közvetlenül a nép választ erős köztársasági elnököt, az is rendben van, ha éppen Orbán lesz az, az pedig azt jelenti, hogy jól végezte a dolgát, ha nem választják meg, akkor pedig azt, hogy rosszul.

bolek 2010.06.24. 16:15:37

szerintem kár azon izgulni, hogy "mi lenne, ha..." meg "lehet, hogy úgy van, hogy majd...". ráadásul mindezt nem a közeli, hanem kifejezetten távoli jövőre nézve (hiszen Orbán, ahogy bárki most izgő-mozgó éppen halott is lehet 2-4 év múlva).
okosabbnak gondolnám, hogy megvárjuk és meglátjuk; egyelőre felesleges paranoiák és izgalmak keletkeznek a jövőn agyalókon. a mindenkori hataloméhes / gazember politikusokat 2-4 év múlva akkor is ráérünk anyázni.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.06.24. 16:15:57

Ha Orbán tényleg meglépné, hogy önmagából csinál államfőt egy félelnöki, ahogy a cikk is jól írta, francia, román mintájú rendszerben, az igen nagy előrenemlátásra vallana.

Az oké, hogy 2012-ben az emberek többsége megszavazná Orbánt, és a Fidesznek egyelőre nem úgy fest, hogy tartani kellene attól, hogy nem lesz többségben a köv. választáson (kétharmada biztos nem).

De nem lesz ez mindig így. Egy rendszert, ami végre már leváltja az átmeneti alkotmányt, nagyon hosszú időre kell tervezni.

A másik pedig: Nézetem szerint a Szent-Korona beemelése az Alkotmányba (amit támogatok) összeegyeztethetetlen a félelnöki rendszerrel.

ivrilider 2010.06.24. 16:16:31

@Vlad, a Sündisznó: Mutyi!!! A négyigenes népszavazás mond neked valamit? Az aztán mutyi! Akkor döntötte el a lakosság, hogy a parlament válassza a köztársasági elnököt. Érted, népszavazáson?! Pont amit te is igaz s való népítéletnek tartasz.

(Persze ne feledkezzünk meg arról, mi volt a hátterében: Pozsgay Imre akarta az MDF lapító támogatását megválasztatni magát a néppel államfőnek, amivel akadályozta volna a valódi rendszerváltást - vagy, akinek úgy jobban tetszik: még jobban akadályozta volna. Az SZDSZ és a FIDESZ kezdeményezte a négyigenes népszavazást, amivel ezt a lakosság elutasította. Még úgy is, hogy az MDF bojkottálta a szavazást, de nem jött be nekik. Aki másnak vermet ásott, maga esett bele.)

Megfigyelo 2010.06.24. 16:21:58

@Vlad, a Sündisznó: A Sándor palota történelmileg a miniszterelnökség volt, Orbán is annak újíttatta fel, csak hát elvesztette a 2002-es választást. Medgyessy pedig, igen helyesen, rájött, hogy a miniszterelnökség el lenne vágva a kormányhivataloktól, és elvetette ezt az ötletet.
Így lett a Sándor palotából elnöki palota - de nem biztos, hogy mindig az is marad. (A királyi palota szemben van,
még azt is akarhatja Orbán...)

1116001 2010.06.24. 16:22:11

Azért nem most csinálják meg az átalakítást, mert ősszel önkormányzati választások lesznek!
Szerintem az sem véletlen, hogy eddig semmi érdemi nem történt gazdaságpolitika terén. Próbálják húzni az időt.

Várúr 2010.06.24. 16:23:13

Összevissza spekuláció. Sajátos, hogy egy jó kiállású, jó ízlésű háromgyerekes, kétdiplomás, 3 nyelven perfekt beszélő, kétszeres olimpiai, világ- és magyar bajnok, világkupa győztes sportolót, kétszeres nagykövetet, volt EP-alelnököt a közepes műfordító, gyönge író Göncz Árpi bácsihoz egyáltalán hasonlítani lehet (nem szólva a volt egyetemi KISZ VB titkár szoci jelöltről). Megy a duma Orbán ambícióiról, meg hogy titkolózik... Miért is kéne már most beszélnie egy hosszú évek múlva (talán) bekövetkező változásról? Nincs más gond a nyakig árvizes, eladósodott országban? Mellesleg a köztársasági elnök személye már rég eldőlt. Miért is kéne ehhez hazautaznia Bulgáriából?

Môžeš mi pomôct'? 2010.06.24. 16:29:52

Olyan államfőre van szükségünk, aki akkor megy Szlovákiába, amikor csak akar. Sólyom nem ilyen.

A nép fia 2010.06.24. 16:30:08

Én nem bánnám az elnöki rendszert. Mivel lenne rosszabb, mint a mostani?

F. A. Hayek 2010.06.24. 16:39:37

Elképesztő az a mód, ahogy Sólyom László jobboldali támogatói sértődöttségükben csatlakoznak a Schmitt Pál elleni – jellegzetesen baloldali – lejáratókampányhoz. A cikk érdeméről:

1. A szerző gyakorlatilag szürke, irányítható pártemberként leírja Schmitt Pált, és előre borítékolja, hogy „kevesen fognak könnyeket hullatni” utána. Annyi objektivitás talán elvárható lett volna, hogy az érdemeiről is ejtsen szót, hiszen csak egy kétszeres olimpiai bajnok, négy idegen nyelvet beszélő, az Európai Parlament alelnöki tisztségét is betöltött elnökjelöltről ír. Akiről persze ezután megfogalmazhat akár negatív értékítéletet is.

2. „Nyilván tudja ő maga is, hogy ezt a pozíciót nem szolgálta meg.” A Sólyom László rajongói klubjához tartozók szerint – akikhez újabban az őt eddig „fideszbérencnek” tartó keményvonalas mszp-sek is csatlakoztak – biztos nem. Ez az ex cathedra kijelentés nyilvánvalóan vitathatatlan, hiszen az említett rajongói klub prominens személyiségei közül többen is a „a köztársasági elnöki pozíció megszolgálásának módja” tárgyból írtak doktori disszertációt.

3. „Orbán ezzel a nyilvánvalóan faramuci megoldással maga demonstrálja annak a hátrányát, ha a nép helyett a parlamenti többség választja az elnököt”. Nehéz bármit is fűzni ehhez a vaslogikát tükröző meglátáshoz. Tényleg valószínűnek tűnik, hogy Orbán szándékosan választ egy gyorsan népszerűtlenné váló figurát, hogy (a Fidesszel együtt) lejárassa a Parlament által választott köztársasági elnök intézményét. Mindeközben – a szerző bennfentes információi szerint két évig – folytatódhat a most megkezdett mantra, hogy milyen szerény képességű csinovnyikot jelölt köztársasági elnöknek.

4. „Pedig sokkal tisztességesebb lenne, ha a Fidesz megosztaná velünk, állampolgárokkal is az alkotmányos berendezkedéssel kapcsolatos elképzeléseit, ahelyett, hogy ezt az egészen fura játékot játszanák még a legfontosabb közjogi pozícióval is.” Bár a szerző szemmel láthatólag nem kívánkozik vissza a szikár tények rögvalóságába, nem árt az emlékezetébe idézni: egyelőre annyi történt, hogy Orbán Viktor kinyilvánította, hogy kinek a jelölését tartja kívánatosnak a jelenleg hatályos Alkotmány szerinti köztársasági elnöki pozícióba. Érthetetlen, hogy miért kellene bárkinek is újságírói agyszüleményekről magyarázkodnia.

5. A Fidesz (és mögötte Orbán Viktor – copyright by Fábry Sándor) valóban kinyilvánította egy új Alkotmány megalkotására irányuló szándékát. Az alaptörvény megalkotása azonban alapos, rendszerezett munkát, versengő koncepciók (például és nagyon leegyszerűsítve: egy- vagy kétkamarás parlament, erős vagy gyenge alkotmánybíróság, egyszerű vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal eltávolítható kormány stb.) közötti választásokat kíván. Egy ilyen munka kezdetén kész döntésként bedobni olyan ötleteket, mint hogy „két év múlva prezidenciális rendszer lesz” még akkor is teljes felelőtlenség lenne, ha az új alkotmány előkészítőinek többsége így gondolja. Igaz, méltó lenne a Véleményvezér mai cikkéhez.

postmanpat (törölt) 2010.06.24. 16:41:25

@Vlad, a Sündisznó: nem teljesen értelek. egyrészt nem tudom, mitől lenne a fennálló rendszer szocialista. másrészt azt sem értem, hogy ez a lépés miért lenne kiváló muníció az ellenfélnek most, két év múlva pedig ésszerű és támadhatatlan döntés. a túlhatalommal mindig lehet riogatni, és semmi nem garantálja, hogy két év múlva a FIDESZ népszerűségének csúcsán lesz (sőt).
meglátásom szerint a lojalitást előtérbe helyező stratégiai személycserék a miniszterelnöki hatalmat kisebb-nagyobb mértékben korlátozó tényezők kiiktatását szolgálják, ennek befejezését követően semmi szükség nem lesz az államszervezeti felépítés megváltoztatására.
Göncz idején kicsit más volt a helyzet. akkor nem eleve kalkulálták az átmenetiséget. valóban ő is az OGY elnöki székéből "ugrott", de azt nem eleve ugródeszkaként fogadta el.

Bundili 2010.06.25. 09:21:48

@Vlad, a Sündisznó: nemcsak Gönz, hanem Szili is onnan került volna, de szerencsére nem került.....szerintem jól csinálják, meg kell újulni, reformok kellenek, a csontvázakat ki kell seperni és újjá kell építeni az országot gyakorlatilag. Egyébként pedig az elődök is kisöpörték a régieket, tehát nincs min csodálkozni, vagy értetlenkedni.

Vlad, a Sündisznó 2010.06.25. 10:01:17

@ivrilider: Tévedés, a "négyigenes" szavazás csak arról szólt (már ami a köztársaság elnököt illeti), hogy az OGY választások után döntsenek a személy megválasztásáról.

Azt, hogy az OGY válassza meg a köztársasági elnököt, az egy 20 pontos MDF-SZDSZ paktum eredménye (másnéven mutyi).

Volt egy külön népszavazás arról, hogy mégis a nép válassza a köztársasági elnököt, de ez a nyár miatt érdektelenségbe fulladt (tán még 15%-t sem ért el a részvételi arány). Egyébként a választáson az igenek győzedelmeskedtek, eléggé nagy arányban (ha jól rémlik 80% körüli eredménnyel).

Tehát a választói akarat igenis egyértelmű volt azzal kapcsolatosan, hogy kik is válasszák a köztársasági elnököt! Párhuzamként hoznám fel a kettős állampolgársági szavazást, ott is az igenek győzedelmeskedtek, csak a részvétel nem volt elég. Tehát, jogileg nem kötelezi az OGY-t semmire a szavazás, erkölcsileg viszont igen. A kettős állampolgárságot 4 év után kijavították, a köztársaság elnök választására vonatkozó módosítás már 20 éve várat magára.

@postmanpat: Félre értesz, nem azt mondtam, hogy a fennálló rendszer szocialista, csupán azt, hogy még vannak az előző rendszerből rajtunk maradt rossz hagyományok.

Ha Orbán úgymond a parlamenttel választatná meg magát KE-nek (mivel a jelenlegi alkotmány másként nem biztosít erre lehetőséget), soha nem tudná lemosni magáról a hataloméhséget. Ergó olyan muníciót biztosítana az ellenzéknek (főleg az MSZP-nek), amely bizony 4 év múlva is felhasználható lenne. Ha viszont, 2 év múlva új alkotmány lesz, melynek értelmében a köztársasági elnököt a nép választhatja, tehát senki sem mutogathat majd, hogy na, Orbán önkényesen csücsült be az elnöki székbe. A nép választotta meg. Azt ne felejtsd el, hogy az ellenzéki pártok között hatalmas ideológiai szakadék van, elképzelhetetlen, hogy közös jelöltet állítsanak, a Fidesz jelöltjével szemben.

uborkagyalu 2010.06.25. 10:01:38

@F. A. Hayek:

Schmitt minden helyzetben kiszolgálta az aktuális hatalmat, ezáltal hozzájárult az akkori állapotok konzerválásához. Ez vele a legnagyobb gond az üres fején kívül. Hogy tulajdonképpen semmi előremutatót nem tett. Az olimpiai bajnoki cím pedig tiszteletreméltó, de más tészta (és szándékosan nem írom le, hogy hogyan lett olimpiai bajnok, milyen szerepvállalással, mert nem stílusom).

Sólyom részt vett az alkotmányozásban, Göncznek 56'-os múltja van, Mádl professzor, tettek valamit, letettek valamit az asztalra.

Persze ha neked az nem ellenérv, hogy Schmitt a Fidesz kirakatembere, tisztségviselője és így lesz köztársasági elnök, akkor vagy nem érted a tisztség lényegét és helyét az alkotmányos rendszerben vagy pedig annyira mást gondolsz az egész berendezkedésről, hogy nem fogunk és nem is kell megegyeznünk.

postmanpat (törölt) 2010.06.25. 10:25:55

@Vlad, a Sündisznó: oké, én értem ezt a logikát, csak az időzítést nem. az Alkotmány módosítására most is volt lehetőség (éltek is vele), meg lehetett volna oldani erre az államberendezkedésre való áttérést egy füst alatt.

Biztos, hogy most megválasztanák elnöknek: az ellenzék jelenleg zavarodott, széttagolt, a FIDESZ-t és Orbán Viktort tartja a többség a kormányzásra egyedül képes erőnek, ráadásul a jobboldali szavazókat biztosan aktivizálna egy ilyen lehetőség, az ellenzékiek viszont valószínűsíthetően - úgyis mindegy alapon - távol maradnának.

Két év múlva viszont olyan problémákkal néznének szembe, hogy ha az elnöki pozíció átível a ciklusokon, mi lesz, ha a parlamentben (alsóházban) elveszti a FIDESZ a többségét, vagy egyáltalán hogyan lehet eladni nemzetközi berkekben a 4 évre kapott felhatalmazás ilyetén való prolongálását.

Én továbbra is azt mondom, hogy a jelenleginél több és korlátlanabb hatalmat egy ilyen lépés sem jelentene, ráadásul egy (fél)prezidenciális köztársaság működtetésének módjáról a jelenlegi politikai elitnek lövése sincs. Épp', hogy kezdjük érteni a parlamentáris demokráciát...

Vlad, a Sündisznó 2010.06.25. 11:41:02

@postmanpat: A Fidesz láthatóan alapjaiban akarja megváltoztatni a rendszert (élve a 2/3 adta lehetőséggel), és ebbe abszolút beleillik a félprezidenciális köztársaság kialakítása (amit én személy szerint abszolút támogatok). Az pedig, hogy nincs még tapasztalatuk ebben, nem akadály, van elég nemzetközi kapcsolatuk, ahol segítséget tudnak kérni (akár az EP néppárti frakcióján belül is - pl. Basescu, aki ráadásul jóban is van Orbánnal).

nemecsek ernő áruló 2010.06.25. 16:12:07

Ha még Stumpf is az eddig a Fidesznek oly fontos "nemzeti együttműködés" hiányát kéri számon a kormányon, akkor szerintem gáz van. Dehát akinek van egy kis sütnivalója, az tudja/tudta, hogy a nemzeti együttműködés csak addig fontos, amíg mögé bújva lehet komcsizni.

"...teljesen nyilvánvaló volt, hogy amit mondunk, az nem igaz..."

A különbség csak egy: erről nincs hangfelvétel. A magyar nép meg birka. Neki az kell, hogy rájöjjön, hazudnak neki!

vectraboy 2010.06.26. 00:51:02

Ez is telling:

"Az első kérdés kapcsán Orbán Viktor párhuzamot vont az 50-es évek végi franciaországi és a mai magyar helyzet között. A francia pártok rendszere akkoriban nem volt képes megbirkózni a feladatokkal, a kormányzati válsággal, a politikai rendszer tehetetlennek bizonyult, megbénult a demokrácia. "

www.miniszterelnok.hu/cikk/uj_kezdet

Ott egy tábornok oldotta meg a helyzetet, az erős prezidenciális rendszer bevezetésével.

Maisie MacKenzie 2010.06.28. 10:12:13

"Schmitt: elnök, amíg jön Orbán?"

Nem hiszem, hogy Orbán elnöki rendszert akar.

páppi 2010.07.04. 20:06:23

Üdv!

Nem tartom elég reálisnak az elképzelést egyrészt azért sem, mert abból indul ki, hogy az egyébként (helyesen) a formaságokra nagyon odafigyelő OV és Fidesz most irodalmi jelzésnek inkább felfogható módon megsúgja nekünk, hogy nem tartja tiszteletben ezt a posztot, majd csak akkor, ha ő kerül oda. Ez nem több puszta spekulációnál, amit az elemzők akkor szoktak előhúzni, amikor nincs érdemi mondanivalójuk egy témáról.

Másrészt többen is leírták már, hogy az nem úgy volt ám, hogy bulgáriai képeslap hátuljára írta rá OV a következő államfő nevét... ez tipikus olyan dolog, hogy az egyik újságíró hiányos tudása miatt leírta a többiek meg onnan vették, millió ilyen van sajnos.

Politikusok közül többen is elmondták, hogy OV nyaralása előtt jóval, sokáig folytak egyeztetések és a név is megvolt már, legföljebb meg volt adva, hogy mikor kell kihirdetni. Szó sincs arról hogy OV csak úgy megálmodta a dolgot, nem is értem hogy lehet ilyet elhinni.

Viszont az ellenérvek, amik arról szólnak, hogy akár most is lehetett volna Alkotmányt módosítani meg minek várna a ciklus közepéig egyszerűen csak azt mutatják, hogy értjük mi hogy dízel, de mi hajtja?...
Szóval addig felfogta mindenki, hogy ez egy bizonyos szemszögből elgondolkodtató lépés csak épp nem találunk rá érdemi magyarázatot.

Először is néha túl sokat képzelünk a politikusokról, ez a gyökere az összeesküvés elméleteknek (nem tudjuk reálisan az ő helyzetükbe képzelni magunkat). Nagyon sokszor 10 változós összefüggő képletet látunk 10 különálló dologban. Nem kell mindent mindennel összekapcsolni.

Másrészt nem úgy van ám az, hogy miközben átalakítjuk a minisztériumokat az oktatás, közigazgatás, adórendszer szerkezetét gondoljuk újra meg tárgyalunk az IMF-fel, a bankokkal meg a külfölddel, alkotmányozunk, választási rendszert súlyozunk meg gazdaság politikát csinálunk 2 hónap alatt és még összerántunk gyorsan egy prezidenciális rendszert a jónépnek, hogy csak lessen.

Azért ugye ez a rész nem nagyon szerepelt a választási kampányban és nehezen összeegyeztethető a népszerűség fenntartásával az őszi ÖK választásokig, és a kifelé való kommunikáció célozásával.

Mindenki lesokkolódna egy ilyen terv hallatán, az ellenzék meg habzó szájjal kiáltana diktatúrát itthon is külföldön meg sírna, hogy 2 hónappal a választás után OV megkoronázta magát.

Egyszerűen nem reális sem az ok sem pedig a cél...

A konzervatórium Schmittről szóló bejegyzésénél leírtakkal összhangban szerintem annyi a helyzet, hogy a Fidesznek most a külkapcsolatok ráerősítése miatt kell Schmitt Sólyom helyett, mert mint minden kormány úgy érzik a belügyek rendben vannak az ő kezükben.

Számunkra csak annyi a dolog hozadéka, hogy míg valószínűleg lesz jó néhány átgondolatlan jogszabály (a sietség miatt is), addig Magyarország megítélése a külföld és az EU (azon belül a soros elnökség) tekintetében nagyságrendekkel javulni fog.

Hajrá!

ria677 2010.07.16. 00:14:03

Makovecz Imrével készített interjúban olvastam, hogy véleménye szerint Orbán Viktor kormányzóvá választása is elképzelhető, mert Ő igazán alkalmas lenne erre a tisztségre. Azóta nem is tudok szabadulni ettől a gondolattól, mikor ilyen cikkeket olvasok.

antitaxis 2010.07.18. 21:42:49

@ria677:
Makovecz kiállt Sólyom továbbszolgálata mellett is! Persze Orbán tényleg hajt a prezidenciális rendszer felé. Az önkormányzati választásokig marad a gazdasági sunyizás, kettős beszéd, viták kerülése. Utána bármi lehet. És a bármi nem lezs jó!





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása