Véleményvezér

vv

Fidesz-LMP: kivételes bánásmód

2010.07.26. I 19 komment I Címkék: fidesz orban schiffer lmp

Akivel így viselkednek, az sosem igazi ellenfél. Valami hasonlót láthatunk, mint korábban baloldal és az MDF között. (Fotó: origo.hu)

Pár hete többen a Fidesz és az LMP állítólagos közeledéséről kezdtek beszélni, most azonban a két párt viszonyában valóban történtek érdekes fejlemények.

Ajánlott írásunk: Amit mindenki tudni akar - Mennyire SZDSZ az LMP?


Méltó ellenfél?

Az egyik fejlemény az Orbán-Schiffer parlamenti vita, mely koreográfiájában megismételte a pár héttel ezelőttit. Akárcsak a 29 pontos gazdasági akcióterv bejelentése után, úgy most a megszavazásakor is azt láthattuk, hogy Orbán az ellenzéki frakcióvezetők közül Schiffer Andrással „kivételezik”.

Vona Gáborral és Mesterházy Attilával szemben Orbán mindig kissé lekezelően viselkedik, a két frakcióvezető komolytalanságát, sőt olykor szalonképtelenségét érzékelteti, és ahelyett, hogy érdemben reagálna felvetésükre, stílusukat vagy kompetenciájukat bírálja, vitaképességüket vonja kétségbe.

Az LMP frakcióvezetőjével egészen más a helyzet. Orbán a válaszaiban a legtöbb időt mindig Schifferre szánja, és közben folyamatosan a vele szembeni tiszteletét hangsúlyozza. Olyan méltó ellenfélként pozícionálja Schiffert, akivel még elvi, filozófiai vitákat is lehet folytatni.

Fidesz-LMP paktum?

A másik érdekes fejleményre a Heti Válasz Jávor Benedek-interjújából derült fény. Eszerint az LMP tárgyalt a Fidesszel, miután az 9 napra akarta lecsökkenteni az önkormányzati választásokon a kopogtatócédula-gyűjtés időtartamát. Az LMP jelezte, hogy ha a fideszesek ezzel „ellehetetlenítik az ellenzék tevékenységét, akkor belekormányozhatják magukat abba, hogy demokratikus egységfront jön létre ellenük”. Magyarul: az LMP összefog a szocialistákkal.

A Fidesz-LMP tárgyalás valóban befolyásolhatta a választási törvény végső formáját, hiszen a törvénybe végül 9 helyett 15 nap került, ami az LMP számára könnyebbséget jelent majd az őszi választásokon. Az LMP pedig visszautasította a közös jelöltről szóló szocialista felkérést, és Jávor személyében önálló főpolgármester-jelöltet állított. Vagyis nem állt be egy Fidesz-ellenes egységfrontba.

surveys & polls


Egybevágó érdekek

Világnézetileg talán pont a nyugati baloldali ideológiákból építkező LMP az, mely a parlamenti pártok közül a Fidesztől a legtávolabb áll. Láthatóan viszont a Fidesz mégis velük kivételez.

Az ok egyszerű: bár jelenleg egyetlen politikai erő sem jelenthet a Fidesz számára valós kihívást, hosszútávon veszély lehetne, ha felállna a kormánnyal szemben egy egységes ellenzéki front vagy egy baloldali szövetség. Az előbbi inkább a nemzetközi porondon nehezítené meg a Fidesz életét, az utóbbi viszont akár revitalizálhatná is a most poraiban heverő baloldalt.

A Fidesznek tehát meg kell törnie bármilyen egység vagy pártszövetség kialakulását, és legkönnyebben az LMP-vel való jó viszony kialakításán keresztül érvényesíthetik az „Oszd meg és uralkodj!”-elvét. Nem kérdéses ugyanis, hogy a szocialistákkal szemben a Fidesz politikusainak évtizedes sérelmei vannak, a Jobbikkal való bármiféle együttműködés pedig vállalhatatlan lenne. És persze LMP-nek is jól jön ez a kivételes bánásmód, hiszen sokkal nagyobb befolyásra tehetnek így szert, mint parlamenti létszámuk amúgy engedné.

web survey


Barát vagy ellenség?

A rendszerváltozás utáni magyar politika egyik fontos tanulsága: az a politikai ellenfél, akivel úgy viselkednek, mint most a Fidesz az LMP-vel, az sosem igazi ellenfél. Ha párhuzamokat keresünk, akkor valami hasonlót láthatunk kialakulni a jobboldal és az LMP viszonyában, mint ami az elmúlt öt-hat évben történt a baloldal és az MDF között.

Ott is évekig tagadtak mindkét fél részéről mindent: de ha egyszer a politikai érdekek egybevágnak, az ellen végül nem lehet mit tenni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BéKu 2010.07.26. 09:09:57

Érdekes felvetés. Az egyértelmű, hogy a Fidesznek jól jön az LMP, de az már nem, hogy az LMP-nek is a Fidesz.

Az addig oké, hogy van némi zsarolópotenciáljuk. (KC-gyűjtési időben teljes mértékig igazuk volt amúgy).
De ahogy az MSZP-vel való összefekvésük is komolyan ártana hosszútávon, úgy igaz ez a Fideszre vonatkozóan is.

Az LMP szvsz megmarad LMP-nek. Ha nem, akkor már nem lesz az a párt, amiért most sokan rájuk szavaztak.

Amúgy, lehet hogy Orbán még mindig hálás Schiffernek, amiért anno védte őt :DDDD

gazsi72 2010.07.26. 09:16:18

Én megfordítanám a következtetés logikáját. A Fidesz pontosan tudja, hogy a Jobbik sosem fog összeállni a szocikkal, a szocik alapból elutasítandó elem, marad az LMP aki dőlhetne balra, ezért az "édesgetés". Orbán Gyurcsánnyal ellentétben nem a nyakatekert, hangzatos lózungokon töri a fejét, hanem megvalósítható stratégiákon.

OftF 2010.07.26. 09:16:21

"de ha egyszer a politikai érdekek egybevágnak, az ellen végül nem lehet mit tenni"

A politikai érdek, mindkét részről az, hogy a két vállalhatatlan pártot eltakarítsák? Mert akkor nincs itt semmi meglepő :D

nowayoutofhere 2010.07.26. 09:39:04

Ha az a kiindulófelfogás - és ez nyilván mindkét érintett pártnak fontos -, hogy a másik két párt vállalhatatlan, akkor nagyon más nem jöhetett ki a dologból.
Hosszú távon ez jól jöhet az LMP-nek, mert lehet belőle váltópárt.
Ugyanakkor az a gyanúm, hogy ez inkább csak az Oszd meg és uralkodj! elv hatékony működtetése. Az LMP-nek ízlik a különleges bánásmód, ugyanakkor egyrészt elvesztheti antiestablishment jellegét, másrészt pedig elveszik az a lehetősége, hogy - szintúgy az antiestablishment veszélyeztetésével járva - bármilyen ügyben a Kormány tényleges korlátjaként funkcionáló ellenzéki egységfrontot teremtsenek.

Magyarul: lehetett volna a fővárosban LMP-s főpolgármester, de a kormányzás még ott is kockázatos, kivárják inkább, hátha maguktól akkorára nőnek mint a Fidesz.

stratez 2010.07.26. 09:39:13

Az utóbbi néhány nap LMP-s nyilatkozatai affelé tendálnak, hogy még sincs kizárva egy szoci-LMP együttműködés, ami egyébként könnyen az MDF sorsára juttathatja őket. Ebben a Fidesz is ludas, gesztusokon kívül tartalmi engedményeket is tehetnének feléjük, az LMP pedig egyre nehezebben tud ellenállni a baloldali nyomásnak, ami az MSZP-vel való együttműködésre próbálja rávenni. Véleményem szerint a párt azzal járna a legjobban, ha az eddigi taktikáját folytatná, és az egyenlő távolságtartásra rendezkedne be hosszú távon is. Ennek rövidtávon lehetnek hátrányai, hosszútávon viszont csak előnyei vannak.

is 2010.07.26. 10:07:22

hadd fordítsam le magamnak a poszt állítását: az LMP fennhangon hirdeti, hogy lehet más a politika, nem zárt ajtók mögött, nem zsarolással, nem kamarillapolitikával, zsákmányszerzéssel. majd első adandó alkalommal, amikor velemit el akarnak érni, akkor zárt ajtók mögött, zsarolással, kamarillapolitikával intézik az ügyüket.

@stratez: az LMP próbálhat lavírozni, de egyszercsak koalíciót kell kötnie, mert örök ellenzékben nincs értelme egy pártnak léteznie, többségre pedig csak kétpártrendszerben van esélye, és az nem lesz. majdnem mindegy, hogy mikor lép, de én azt tanácsolom, hogy ne a FIDESZ-t válassza, abból még senki nem jött ki jól (FkGP, KDNP, MDF, liberális FIDESZ).
ha a koalíciót nem lépi meg, akkor SZDSZ2 lesz.

uma 2010.07.26. 10:07:45

Az LMP politikájának egyik fontos eleme a nyitottság. Nyitottság mindenre, ami a világnézetükbe illik. Pontosan ezért tapsoltak már LMP-sek Jobbikos felszólalónak (megjegyzem fordítva is volt ilyen), de érdekes volt például Kukorelly felszólalása az alternatív színházak ügyében, amire a Fideszes cálasz hálás és méltató volt. Az LMP ugyanis az én szememben reálpolitikát folytat, tehát elfogadja, hogy egyedül sokra nem megy, ezért mindenkivel hajlandó kompromisszumra.
Ezt lehet simulékonyságnak is nevezni, de én inkább aposztrofálnám konstruktív ellenzékiségnek.

bozoa 2010.07.26. 10:54:00

Pozitívan csalódtam az LMP-ben, egyértelmű SzDSz-csökevénynek tartottam, de ezek tényleg máshogy gondolják. Világnézetemtől messze áll ugyan, de drukkolok, hogy a lakosság ne csak néhány szerencsés újoncot lásson bennük, hanem hosszútávon ki tudják szolgálni a beléjük fektetett nem kevés választói akarat bizalmát.
A Fidesz hozza a formáját. Nyolc évnyi duzzogás után az ölükbe hullott hatalmas győzelem hullámát cunamiként használva igyekeznek megtiporni a nem rájuk szavazók érzékenységét (gárdisták üldözése, szociközeli hivatalok narancsra festése). Az LMP-t nem cseszegetik, ráér az még a választások előtt, ha addig a szocialistákhoz hasonló méretűre erősödne. Akkor lesz majd 'jóreggeltezés' meg 'sötétzöldezés'. Addig is élvezik a hatalmat és a nyarat, ahogy elődeik is mindig tették.

Dezsőjóska 2010.07.26. 10:54:04

Látom a "Ha nem velük akkor ellenük" elvre szocializálódtatok. Fejlett demokráciában nincs lövészárok, aminek valamelyik oldalán kell elhelyezkedni! Az LMP céljainak elérése érdekében POLITIZÁL, nem pedig fröcsög és mocskolódik. Budapest nagyon fontos, érzi ezt az LMP is és végre egy kis hatalomért cserébe nem dobják oda a szoci állatoknak. Legalább ez tiszteletet érdemel.

ds9 2010.07.26. 11:29:33

@Dezsőjóska:

Ne haragudj, de amit írtál konkrétan maga az önellentmondás.

Két mondatod:
"Fejlett demokráciában nincs lövészárok, aminek valamelyik oldalán kell elhelyezkedni! Az LMP céljainak elérése érdekében POLITIZÁL, nem pedig fröcsög és mocskolódik."

És az a megjegyzés, ami az addigit törli:
"...nem dobják oda a szoci állatoknak"

Végülis 3 egymást követő mondatban sikerült felállítanod valamit, majd a harmadikban le is rombolnod.
Tök jó :o)

inebhedj - szerintem 2010.07.26. 11:40:34

"Világnézetileg talán pont a nyugati baloldali ideológiákból építkező LMP az, mely a parlamenti pártok közül a Fidesztől a legtávolabb áll. "

Hm.

Világnézetileg valami itt benézetileg lett megállapítva. :)

Mivel a Fidesz világnézetileg baloldalibb párt, mint az MSzP, így közel nulla a valószínűsége, hogy az LMP, mint világnézetileg baloldali párt, a legtávolabb állna a kormánypárttól. Még akkor sem lehet így, ha nem egy-, hanem kétdimenziós ábrán személtetjük a politikai hitvallásokat - világnézetileg.

igazi hős 2010.07.26. 11:49:22

Orbán minden lépése (leginkább azok, amiket nem lép meg egyelőre) az önkormányzati választásról szól. Az LMP barátság is erről szól, majd meglátjuk novemberben mi marad belőle. Az LMP meg dilemmázhat azon, hogy a fővárosban merre próbálja billenteni a mérleget, de szerintem attól félnek, hogy az MSZP-vel együtt is könnyűek lennének. Akkor meg jobb egy biztos befutó mellé állni. Az elmúlt egy hónap 'takarításai' alapján én megértem őket.

igazi hős 2010.07.26. 11:51:22

@inebhedj: Ha kétdimenziósan nézed, akkor a konzervatív liberális tengely mentén jókora távolság van az LMP és a Fidesz között (ha már itt tartunk az LMP és a többi párt között).

mézevő 2010.07.26. 11:55:51

@is: "ha a koalíciót nem lépi meg, akkor SZDSZ2 lesz" helyesen: "ha a koalíciót meglépi, akkor SZDSZ2 lesz" legalábbis én úgy emlékszem, hogy az SZDSZ akkor lett oda, amikor meglépte a koalíciót.

Bikfenc 2010.07.26. 12:46:02

Logikus OVi lépése.
Ha megnézzük a három ellenzéki pártot, csak ebben az egyben van potenciál a jövő tekintetében.
Az LMP a következő választásra kinőheti magát a legkeményebb ellenféllé. Jó vele már az elején barátságban lenni.
Pontosan a hangvétel miatt. Aki nincs velem az ellenem felfogás hosszú távon már vállalhatatlan lesz a Fidesznek.
OVi talán az LMP-ben láthatja a konstruktív ellenzékkel való kormányzás lehetőségét?
Álmodozom, vagy lehet más a politika?

hááááát 2010.07.26. 12:46:06

A FiDESZ achillesz-sarka mindig is Budapest volt.Itt még mindig fenn áll a veszélye, hogy egy MSZP-LMP koalició legyőzheti őket.A tűzijáték megtartásánál is remegtek, hogy ha törlik akkor olyan fegyvertényt adnak a két pártnak mint 98'-ban a Nemzeti színház ill.4 metró-val.

Kiváncsi leszek az önkormánzati választások után is igy beszél-e az LMP-vel.

Már sok budapesti FIDESZ szavazó gondolkodóba eset a hozzáállásuk láttán.

Vigyázz Viktor mert düböörg az EU vonata és bármit tettél idáig elé, azt egy laza mozdulattal letolta a sínről.

inebhedj - szerintem 2010.07.26. 12:46:19

@igazi hős:

A távolságot nem vitattam, de azt igen, hogy a Fidesztől az LMP lenne legnagyobb távolságban és viszont.

Mitöbb, vitatom most is. :)

mojszipupi 2010.07.26. 12:46:23

Egyértelműen az LMP-t tekintik veszéyforrásnak rájk nézve a következő választásokon.

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2010.07.26. 12:46:31

nem lehet, hogy azért viselkedik Orbán Vonával meg Mházyval lekezelően, mintha komolytalanok, szalonképtelenek lennének, mert azok? Mházy Orbán szemében nyilván az, reméljük Vona is, Schifferre így tekintenie viszont nincs sok oka. Occam beretvája.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása