Véleményvezér

vv

Ez kemény: előzetesben egészen az ítéletig!

2010.07.28. I 80 komment I Címkék: jog rendorseg allam ader janos

A fideszes politikus javaslatára az előzetes letartóztatás a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tartana. Ez elvi és gyakorlati oldalról is problémás: mert egyszerűen igazságtalan.

Áder János EP-képviselő javaslatára a parlament elé kerülhet az a törvénymódosítás, mely alapján az előzetes letartóztatás ezentúl a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tartana. A javaslatot szinte csak bírálat érte, azonban ezek a kritikák nem a legfontosabb kérdésre irányultak.

Ajánlott írásunk: Miért ne jelentsük fel a rendőrt, ha megerőszakol?


Amit kifogásolnak

Megszokhattuk, hogy a többnyire marxista emlőkön vagy a '60-as évek nyugati baloldali gondolkodásán nevelkedett magyar büntetőjogászok és egyéb szakértők mindig felszisszennek, ha bárki fel meri vetni a büntetési tételek vagy a büntetőeljárás szigorítását. Számukra ez szinte zsigeri kérdés: szerintük minden szigorítás aljas, retrográd, középkori mentalitású támadás a felvilágosult gondolkodás ellen. Kicsit sarkítva azt mondhatjuk, ők a szívük mélyen azt üdvözölnék, ha minden bűnözőt szabadlábra helyeznének (persze nem azokban a szép budai kerületekben, ahol ők laknak).

A mostani kritikák is igen jellemzőek: nemzetközi egyezményre és európai gyakorlatra hivatkoznak elsősorban. Persze ezek az érvek igen gyengék: a büntetőjog ugyanis minden országban meglehetősen eltér, így például arról sem lehet európai statisztikát találni, hogy hol hogyan szabják ki az előzetes letartóztatást. Enélkül pedig európai gyakorlatról megalapozottan beszélni nemigen lehet. Másrészt a nemzetközi szerződések is csak annyit írnak elő, hogy a büntetőügyeket ésszerű időn belül be kell fejezni, ami szintén nem ellenkezik Áder javaslatával.

Nem ez a baj tehát.

Mi az igazi probléma?

Az előzetes letartóztatás kérdése elsősorban elvi kérdés: aki hisz a jogállamban, annak fontos kell legyen az is, hogy az állam azzal szemben léphessen csak fel teljes szigorával, akit a bíróság jogerősen elítélt.

Előzetes letartóztatásban azonban azok az emberek ülnek, akiket a bíróság még nem ítélt el bűncselekmény miatt, csak nyomoznak ellenük. Ezért az előzetes letartóztatásnak minden esetben kivételes eszköznek kell lennie. Olyan eszköznek, amit tényleg csak akkor alkalmazhatnak, amikor valós veszélye van annak, hogy az eljárás alá vont személy megszökhet, bizonyítékokat semmisíthet meg, vagy éppen veszélyezteti a társadalmat. Minden más esetben az előzetes letartóztatás foganatosítása egyszerűen igazságtalan.

Mint minden kivételes eszközt, ezt is csak szigorú korlátok között szabadna használni, hiszen akkor lesz igazságos egy fogvatartás, ha valóban a bűnt elkövető emberek szenvedik azt el.

Gyakorlati oldalról

Másrészt a gyakorlati oldalról is problémák merülnek fel. Minél nagyobb teret engedünk az ítélet előtti fogvatartásnak, egyrészt annál jobban tud vele visszaélni adott esetben a nyomozóhatóság, másrészt, ha később kiderül, hogy a fogvatartás valóban téves volt, akkor a kárigény is értelemszerűen sokkal nagyobb lehet. Végül, ha az elkövető az ítéletig mindenképpen előzetesben maradhat, akkor a nyomozóhatóságon megszűnik minden nyomás, hogy az eljárást mielőbb befejezze. Márpedig a büntetőügyek pont a nyomozati szakaszban szoktak évekig húzódni.

survey software


Az előzetes fogvatartás ilyen módon történő "felszabadítása" gyakorlati és elvi oldalról is erősen kifogásolható. A legjobb szó rá valóban az, hogy igazságtalan.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öreg Sam 2010.07.28. 09:38:32

Van értelme az előzetesnek,DE csak kivételesen indokolt esetben (élet ellenes bűncselekmény pl).
Igazán a jelenlegi törvényjavaslatnak akkor lenne értelme,ha USA-hoz hasonlóan kártéritési felelőssége lenne a hatóságnak,és nem a nálunk szokásos aprópénzzel fizetnék ki a jogtalan fogvatartást,hanem kőkemény milliókat kellene fizetni.
Félő,hogy a meglehetősen ellustult birói kar ezután éppen annyi büntit fog kiszabni,amennyi az előzetes volt,ily módon legalizálva a jogsértést.

Rá Dios 2010.07.28. 09:48:49

Nem áll egyedül a javaslattal: én egy szűkebb jogterületen vagyok valamelyest otthon, ott is a máglya a - jellemzően külföldi - akarnokok első és utólsó büntetési-tétel ötlete.
Ezt tanulta Áder, a "Csornai Charles Bronson" Brüsszelben?
Akkor már tényleg inkább Schmitt legyen a mosolygósan súlytalan, mint Áder a mogorván gonosz köztársasági elnök! Kár érte: vajon miért romlik el minden egykor rokonszenves fiatal?

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.28. 09:48:54

"A többnyire marxista emlőkön vagy a '60-as évek nyugati baloldali gondolkodásán nevelkedett magyar büntetőjogászok és egyéb szakértők" azért szisszennek fel, mert a szakmai - büntetőjogi - kérdésből politikai kérdést csináló civilek lefeküdve a demagógiának év(tized)ek óta nem képesek megérteni, hogy nem a büntetési tétel nagysága rettenti el a bűnelkövetőt, hanem az, hogy ha a megfelelő eljárásban elítélik. Elég, ha megnézzük ma a kisebb vagyon elleni vagy épp a közlekedési bűncselekmények, szabálysértések alakulását. A mai magyar büntetőjogi ítélkezési gyakorlat vagy a nyomozati szakon csúszik el (lásd móri ügy), vagy a a bírói szakban, az ítéletnél (lásd Postabank-ügy). innentől kezdve hiába emelik az egekbe a büntetési tételt, ha:
a) a nyomozóhatóság cseszik szakszerű és szakmailag kikezdhetetlen nyomozást folytatni;
b) bíróság képtelen normális ítéletet hozni vagy azért, mert ellentmondásos és szakmailag rossz az ítélet és/vagy az indokolása, vagy azért, mert valami defektes, a valóságtól elrugaszkodott arányeltolódás van a bírók fejében a társadalomra való veszélyesség kapcsán és a végén valami nevetséges büntetést szabnak ki.

Persze ez utóbbira lehet megoldás, hogy beledumálunk az ítélkezési gyakorlatba középmértékkel meg hasonlókkal, csak akkor minek a móka a bírói mérlegeléssel? Minek egyáltalán bírók? Szolzsenyicin Gulág-szigetcsoportjában utána lehet olvasni, milyen jól is működött egyszer már ez a közigazgatási jellegű bíráskodás a mérlegelés burzsoá huncutsága nélkül.

Szóval adott két problémacsoport, amire egyesek egy totálisan rossz, és a problémákat egyáltalán meg nem oldó választ akarnak adni, ami viszont újabbakat generál. A helyzet kicsit a viccre hasonlít, miszerint mivel lehet megelőzni az agyvérzést? Infarktussal.

the_joker123 2010.07.28. 09:55:19

@Lesből Támadó Szárítókötél: "A többnyire marxista emlőkön vagy a '60-as évek nyugati baloldali gondolkodásán nevelkedett magyar büntetőjogászok és egyéb szakértők" azt nem képesek megérteni, hogy az igazságszolgáltatás nem az elítélt "reszocializációjáért", jellemfejlődéséért és babarózsaszín lelkecskéjéért van, hanem azért, hogy 1. a társadalomtól el legyenek zárva és ne okozzanak még több kárt, 2. mert a társadalom igazságérzete azt kívánja, hogy a bűnös bűnhődjön, ne pedig terápián vegyen részt a börtönben.

Ettől függetlenül Áder javaslata marhaság, csak nem mindegy, hogy mindenféle ködös eszmékre, ejrópéer szellemiségre meg egyebekre, vagy a józan észre és az igazságosságra hivatkozva utasítjuk el.

Platon 2010.07.28. 09:55:27

@Lesből Támadó Szárítókötél:

Ahogy mondod a bírói karral nagy gondok vannak. Persze az igazságszolgáltatás többi ágával is, de ha legalább a bíróságok rendben lennének az ellenpontozná ezeket a problémákat.

Bűnös 2010.07.28. 09:55:34

Fogadni mernék, hogy az egészet a Gyurcsány fóbiájuk miatt találták ki. Ezzel elérnék, hogy leültethessék. Nem ez lenne az első személyre szabott törvény. És aztán persze bárki mást is hűvösre lehet tenni, akinek nem tetszik a pofája. Ha ezt elfogadják, én politikai menedékjogot kérek. Bárhová, csak innen el. Tetszik emlékezni? Egyszer már elhangzott: "El lehet menni!" Úgy tűnik mégsem lehet más a politika.

Platon 2010.07.28. 09:55:41

Az igazi probléma ott van hogy a hatóság mindenkit előzetesbe tenne, a bíróság meg ehez asszisztál.

Elsőfokon kb. az megy hogy amit letesznek a bíró alá azt aláírja és mész előzetesbe. Én tudok olyan emberről aki azért ült előzetesben mert egy távoli ismerősét rosszkor hívta fel telefonon, és a híváslista alapján ráverték hogy köze volt a figura éppen flyamatban lévő bűncselekményéhez.

Mire a fellebbezés nyomán kiengedték addigra az első fokon eljáró bírónő már meg is hosszabbította az előzetesét.

Ilyen állapotok mellett jelen javaslat nem más mint a rendőr állam ujraépítése. Ugyanis bevett gyakorlat volt régen hogy akire nem tudtak rábizonyítani semmit (mert mondjuk horrible dictu ártatlan volt) azt a rendőrség (a bíróság asszisztálása mellett) bevarta előzetesbe 1-2 évre hogy azért meg legyen büntetve.

Húsz évvel a rendszerváltoztatás után ideje lenne már végre leszámolni a rendőrállammal, nem pedig építeni kéne.

Talon 2010.07.28. 09:55:51

Semmi értelme, sőt a mostani határidőket is rövidíteni kellene. Legalább három dolog miatt. Egyik, hogy szinte automatikus és formális az előzetes elrendelése, a hatóság nem igazolja a feltételek fennálltát, csak elrendelik. Másodikk, hogy sokszor nyomozás helyett előzetesbe rakják a gyanusítottat, majd ott "puhítják" (cellatárs besúgása stb.). Harmadik, hogy később biztos elítélik valamiért, hogy ne álljon fenn a kártalanítási kötelezettség.

Roa 2010.07.28. 09:56:08

Ez (is) álprobléma. A szavazás alapján úgy néz ki, hogy ezt az intézkedést szinte minenki ellenzi. Persze nem ártana előtte Be.-t olvasgatni, vagy megnézni a gyakorlatot. A legritkább esetben nem tart most az előzetes ugyaneddig. Csak mert ugyan vannak határidők, de azok jó tágak, érdemes összeadogatni őket. Ergo a javaslat SEMMIT sem változtat a jelenlegi helyzeten.

Azért álprobléma ez, mert a helyes kérdés nem az, hogy legyen-e előzetesben az ürge. Hanem sokkal inkább az, hogy miért tarthat egyáltalán egy büntető eljárás a jogerős befejezéséig 5-8 évet? (Házassági vagyonjogi perek 1. fokon miért tarthatnak akár 5 évig?) Ez az igazi kérdés. Tegye már föl valaki! Mert a jogállamiságot ez sérti, és nem az előzetes.

És ha eljutunk oda, hogy egy BE 1-2 évig tart csak, akkor már senkit sem fog érdekelni, hogy a végéig előzetesben marad-e a terhelt vagy sem.

Roy 2010.07.28. 09:56:15

Amíg az eljárás kezdetétől az itéletig évek telnek el, addig nincs értelme.
@Öreg Sam:
Nem csak életellenes cselekményeknél van értelme az előzetesnek, hanem a gyanusított szökése is indokoltá teszi. Előzetest elrendelnek nagy értékű sikkasztás, csalás, rablás esetén is.

Lesből Támadó Szárítókötél 2010.07.28. 09:56:29

Mondjuk valahol viccesnek tartom a marxista büntetőjogászozást annak fényében, hogy a szerző belinkeli a saját írását, melyben ugyanazt írja, amit én is az előző kommentemben, vagyis hogy a bűnüldözés nem az enyhe büntetéseken bukik el, hanem a nyomozati eljárás inkompetens lefolytatásán.

Emlékeztetném a szerzőt a saját mondataira:

"Ki kell mondani: a magyar büntetőügyek nem a bíróság előtt dőlnek el, hanem már a nyomozás során. Ez pedig a rendőrök és az ügyészek felségterülete. Idézzük fel a statisztikákat: az ő nyomozati munkájuk az, mely szerint alig 250 vesztegetés van egy évben, és ők azok, akik kartársaik ellen tett feljelentés esetén minden második esetben még vádat sem emelnek."

Namármost tessék mondani, ha a nyomozati eljárásban eldől az ügy, akkor mi a franc értelme van a büntetési tételek emelésének?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.07.28. 09:56:49

nem börtön, hanem előzetesház. a fogvatartott saját ruhában van, nem dolgoztatható, stb-stb.
másrészt, érdekes lenne, ha tényleg átmenne a javaslat. van ismerősöm, aki ellen 12 éve folyik büntetőeljárás egy rendbeli hanyag kezelés miatt, amit a vád szerint felbujtóként követett el...

Platon 2010.07.28. 10:00:23

@triumphator:

Igazad van nem börtön. A börtön Hawai az előzeteshez képest. Sokkal rosszabb körülmények között tartják azokat az embereket akik jog szerint ártatlannak tekintendőek, mint az elítélt bűnözőket.

Öreg Sam 2010.07.28. 10:02:17

@Roy:
Természetesen igazad van,kapáspélda volt az"életellenes",mint olyan aminél szinte kötelező az előzetes.

Platon 2010.07.28. 10:04:56

@triumphator:

Felbujtás gondatlan cselekményre. Hm. Érdekes ügy lehet.

szita szita péntek 2010.07.28. 10:05:21

Az egyik ismerősömtől hallottam (és hajlamos vagyok hinni neki), hogy az előzetest más okokból is szereti kis hazánk. Ugye a jelenlegi gyakorlat az, hogy a kiszabott büntetésből levonják az előzetesben töltött időt, azaz ha 1 évig előzetesben volt, és négy évre ítélték, akkor még 3-et kell leülnie. Ez elviekben akár nevezhető igazságosnak is, csak éppen van egy nagy bibi: Míg a börtönviszonyokat (ellátás minősége, egy főre eső négyzetméter, stb.) viszonylag rendesen szabályozták, addig az előzetest sokkal lazábban. Ezért az előzetes a gyakorlatban rosszabb hely mint a börtön - ezzel párhuzamosan olcsóbb az államnak, mint a börtön. Az fenti ismerősöm összeesküvés elmélete, hogy az előzetessel így az állam "spórol", csak épp részben a később el nem ítélt vétlenek kárára (mondjuk ez talán kevéssé jellemző), részben azzal, hogy az ítélet egy részét (az egyébként törvényben rögzített) minimum követelmények alatti körülmények között tölti az elítélt.

Most azon lehet vitatkozni, hogy milyen körülmények járnak a börtönben, mer' mennyenek a bányába dógozni! blablabla, de akkor is gáz!

Platon 2010.07.28. 10:08:37

@szita szita péntek:

A börtönhöz bizonyítani kell, az előzeteshez csak valószinűsíteni.

Ez egy kemény bunkósbot a rendőr kezében. Fűnek fának osztogatják.

salander 2010.07.28. 10:12:56

Ez megint zseniális. Nehogy inkább kikényszerítsék valahogy a nyomozóhatóságtól, hogy végezze tisztességesen a munkáját. Vagy kezdeni kelljen valamit a szakmai inkompetenciával. Úri huncutság.

piefke 2010.07.28. 10:16:07

Az igazságszolgáltatás igai funkciója az, hogy segítsen megszüntetni a társadalom működésében keletkezett zavart. Ha hosszabb távon gondolkodunk és nem csupán a pillanatnyi „megtorlás és társadalomból kirekesztés” a célunk, akkor alaposan át kell gondolnunk AZ EGÉSZ szabadságvesztésre alapozott büntetési gyakorlatot.

Sem az előzetesben, sem később a szabadságvesztés-büntetés alatt nem változik előnyére az illető, ha az „előnyére változás” alatt azt értjük, hogy több képességgel, eszközzel fog rendelkezni a társadalom egészséges működésében való közreműködésre. (Ne feledjük: igen-igen kevés „született bűnöző” van, ezért rájuk szabni az egész igazságszolgáltatási rendszert nem célszerű!)

A valóságban az előzetesben, vagy börtönben eltöltött idő alatt csak még jobban eltávolodik az illető a normális társadalmi működéstől. Ráadásul olyanokat is büntetünk családtagjuk elzárásával, akiknek semmi közük semmiféle valós, vagy feltételezett bűncselekményhez – pl. a gyerekeket, márpedig alapelv, hogy bárkit bármiféle (jog-)hátrány csak az általa szándékosan, vagy gondatlanul elkövezett cselekedeteiért érhet!

Át kell gondolni az egész igazságszolgáltatást azért is, mert az utóbbi időkben nagyon sokat tudtunk meg az ember „valóságos működéséről” és ezek a tények egészen más megvilágításba helyezik az egész „bűnözés-kérdést”. Ehhez persze nem elegendő az a tudás, ami Áder úr fejében van…

Az igazi Trebics 2010.07.28. 10:28:21

"Márpedig a büntetőügyek pont a nyomozati szakaszban szoktak évekig húzódni." Óriási tévedés. A védőügyvédek nem pazarolják a puskaport a rendőrségen, a bíróságra tartogatják a jobb lapjaikat. Ott lehet teljesen törvényesen (meg nem jelenéssel, orvosi igazolássaal, új védővel, elfogultsággal, új bíróval stb.) évekig elhúzni egy ügyet.

"Idézzük fel a statisztikákat: az ő nyomozati munkájuk az, mely szerint alig 250 vesztegetés van egy évben" Demagógia. A statisztkát az ismertté vált bűncselekmények alapján készítik, a vesztegetés pedig tipikusan csak akkor derül ki, ha valakit kihagynak belőle.

Pityipű (törölt) 2010.07.28. 10:47:22

Látom, mindenki nagyon ellenzi a dolgot. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy a legnagyobb magyar maffia-szervezet (fekete sereg) feje épp Spanyolországban tengeti életét, mert miután a maximálisan kiszabható előzetese lejárt, pár napra rá megszökött a háziőrizetből.

szita szita péntek 2010.07.28. 10:47:41

@piefke: ŐŐőőő, szerintem nem. Az igazságszolgáltatásnak 3 funkciója van:
1 - A bűn büntetése és ezzel párhuzamosan az elrettentés - ez által a bűnözés csökkentése
2 - A bűnös nevelése (ebbe kb. belefér az a gondolat, amit kifejtettél), hogy ne legyen bűnismétlés
3 - Kárvallott kártalanítása (ez valahogy nem kap elég hangsúlyt, bár mostanában a közvetítői eljárások szaporodnak és az jó)

Most alapvetően az 1-es és 2-es között kellene dönteni, a kettő együtt nem megy. Lehet vitatkozni arról, hogy melyik a hatékonyabb, de eltagadni valamelyiket fölösleges.

Valaki1 (törölt) 2010.07.28. 10:47:53

Még az is érdekelne ki a jó isten fogja fizetni az évekig ítélet nélkül raboskodókat, nem beszélve a tyúklopásért, szabálysértésért elítélt tízezrekről, mert annyian lesznek, ha nem sokszázezren.

soproni1 2010.07.28. 10:47:56

Egy erőszakos cselekményért talán jó ötlet, de egy vélt gazdasági bűncselekményhez baromság évekig előzetesben lenni. Ilyen államigazgatási hatékonyság mellett felesleges előzetesben tartani embereket. Vagy másik lehetőség, ha ártatlanul van előzetesben, visszamenőleg kapjon kárpótlást az áldozat.

Devil 2010.07.28. 10:48:05

@piefke: A bortonbuntetes mellett egyedul az szolna, ha a szabadult majd visszaeso eliteltek szama nagyon alacsony lenne - de nem igy van.
Sok olyan program van, ami a visszaeso bunozest nagyon tudja csokkenteni; nem feltetlenul kell megszuntetni a bortonbuntetest, de onmagaban nem old meg semmit! A cel az elitelt rossz beilleszkedesenek a megvaltoztatasa, es erre a borton messzemenokig nem alkalmas, a borton utani rehab programok ernek valamit . Elrettentesnek talan jo, de a valodi celjat nem eri el.
Sok esetben, nem sulyos buncselekmenyek eseten a penzbuntetesnek vagy a sertettnek fizetendo karteritesnek nagyobb visszatarto ereje van, es az allam szempontjabol is olcsobb mint bortonbe dugni az elkovetot.

Devil 2010.07.28. 10:48:09

@Az igazi Trebics: Nyugi, ha ezt a torvenyt elfogadjak, akar evtizedekig is huzodhatnak a nyomozati szakaszok...

moncayo 2010.07.28. 10:48:16

2011-ben várhatóan bevezetésre kerül a "Lázitás a Magyar Forradalmi Kormány" politikája elleni büntetőjogi tétel. Nos, az ezeket megsértőket kell akár évtizedekig előzetesben tartani. Megérdelmik!

ui. Castro is így csinálja

devilstrueface 2010.07.28. 10:48:38

Egyet is értek meg nem is. Páran már mondtak itt okos dolgokat. De valahogy számomra nem tiszta még a kérdés.
Vegyünk egy jó életű tisztességes minta "proletárt". Sétál az utcán a párjával, bemegy egy boltba, kijön és látja, hogy egy nem tisztességes embertársa erőszakoskodik a nővel. Férfibecsülete azt mondja neki, hogy ezt nem hagyhatja, és természetesen megvédi szíve választottját(magyarul leüti a támadót).
Később testi sértés miatt eljárást indít ellene ez a támadó. Na most így amíg ez az eljárás a végéhez nem ér a tisztes proletárnak börtönben kéne ülnie addig, csak mert védekezett?

p.lac 2010.07.28. 10:48:46

Ha jól tudom, az előzetes jelenleg max. 4 év lehet.

Van, hogy ennél tovább tart a büntetőeljárás, akkor ezeket az embereket - bármit is követtek el - ki kell engedni.

A javaslat mellé tenni kellene olyan intézkedéseket, amelyek az eljárási időket érdemben csökkentik, akkor részemről ez teljesen elfogadható.

p.lac

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.07.28. 10:48:54

@Platon:
jaja, az ám. nekem érdekes, neki konkrétan szopóroller.

ODIV 2010.07.28. 10:49:09

@the_joker123: Pedig pontosan a reszociallizáció lenne a társadalom érdeke. A legkárosabb politikusi manőver, mikor a "kollektív szubjektivizmust" szolgáljuk ki, mert az igazi objektíven megközelített megoldás népszerűtlen.
Ki ne akarná, hogy a 3 év múlva szabaduló betörő, egy piacképes szakmával a kezében hasznos tagja legyen a társadalomnak, ahelyett, hogy a börtönben újabb betörési technikákat és tuti tippeket tanulva tovább szívja a társadalom vérét?

ODIV 2010.07.28. 10:50:33

@Pityipű: Itt inkább az a kérdés, hogy miért olyan impotens a rendőrségünk, hogy egy ilyen veszélyes bűnöző megszökhet a háziőrizetből. Mintha teljesen megfeledkeztünk volna arról, hogy ez a rendőrség 20 éve egy diktatúrát tudott kiszolgálni. Most meg hirtelen egy tyúktolvajt sem tudnak kordában tartani.

MEDVE1978 2010.07.28. 10:55:27

A javaslat több szempontból is irreális. Az egyik szempont a hazai bűnöldözés tévedési rátája. Mivel ez viszonylag nagy, feltehetően nagy összegű kártérítéseket kell majd kifizetni a tévedésből börtönben tartottaknak.
A másik szempont a hazai börtönök szűkössége. Kevés börtön van, ehhez képest már a szabálysértéseket is elzárással büntethetik, ami még több helyet vesz majd el. Az előzetes letartóztatás végtelenbe tolása teljesen leveszi majd a nyomozókról a gyors cselekvés terhét és elszöszmötölhetnek majd mindennel évekig. Ezalatt az adófizető finanszírozza a börtönbe dugott egyén tartózkodását. Így majd előfordulhat az is, hogy Béla lopott, ezért 2 évet kap a bíróságon, viszont már 3 éve előzetesben van, így majd kártérítést kérhet a különbözetért.

A javaslat még laikus szemmel is bődületes baromság.

Mike36 2010.07.28. 11:21:47

Az egész amiatt kell hogy GYF-et évekig börtönben lehessen tartani, ítélet nélkül.

szita szita péntek 2010.07.28. 11:21:52

@godlikezaza: Nem kell a proletárodnak előzetesbe mennie. Előzetes csak akkor rendelhető el, ha fennáll a bűnismétlés veszélye, a szökés veszélye, a bizonyítékok megszüntetésének veszélye. Azért ez egy elég nagy szűrő... Általában ugye ha már folyik ellened eljárás, akkor nemigen tudsz ismét mondjuk sikkasztani. Szökés veszélye bizonyos szint alatt egyszerűen nem áll fenn. A bizonyítékok megszüntetése is egy érdekes kategória. Pld. lehet, hogy e veszély miatt kerülsz előzetesbe, de csak két h=napig, mert ez idő alatt a rendőrség begyűjt minden elérhetőt.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.07.28. 11:21:59

Részemről egyetértenék az előzetesben tartással, ha ezek közül mind teljesülne:

-egy limit után (pl. egy hónap) automatikusan szabadon engedés lenne (kivéve élet-ellenes vagy visszaeső bűnöző: ezeknél mondjuk 5 év, de beleszámítana a letöltendőbe, ha lesz). természetesen ugyanazért a bűnért nem lehet ismét dutyiba dugni, és azt is észre kellene venni, hogy ha valaki 19x kerül vissza egy hónapra akkor az vagy hülye, vagy pikkelnek rá...

-elmarasztaló ítélet hiányában teljes vagyoni és nem vagyoni kártérítés beleértve a perköltségeket és a rehabilitációs költségeket (ha pl. egy óvónőt meggyanúsítanak, h pedofil, pedig nem később nem valószínű, hogy alkalmazzák a szakmájában/lakhelyén így a rehabilitáció itt egy költözést is tartalmazni kellene)

Persze ez csak úgy működhetne, ha igazság van. Az pedig tudjuk, hogy csak odaát van :(

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.07.28. 11:22:11

Itélet nélkül fogvatartható bárki és akár élete végéig....

Mint - Monte Cristo If várában -.

Ezzel a törvénnyel lelépünk a térképről.
Rémrezsimek sorába jutunk.

Goompah 2010.07.28. 11:22:14

@Öreg Sam: "Félő,hogy a meglehetősen ellustult birói kar ezután éppen annyi büntit fog kiszabni,amennyi az előzetes volt,ily módon legalizálva a jogsértést. "

Ez már eddig is így történt. :(

salander 2010.07.28. 11:22:22

@Pityipű: 1. Nem kellett volna hagyni, hogy megszökjön. 2. Nyomozni kellett volna meg a bíróságnak tartani a határidőket.

Remélem látod, hogy itt sem a 4 év volt az oka hogy az egész bekövetkezett.

Goompah 2010.07.28. 11:22:32

@MEDVE1978: "feltehetően nagy összegű kártérítéseket kell majd kifizetni a tévedésből börtönben tartottaknak."

Sajnos nem. Az EU-ban nem sokat ér az emberi szabadság, az USA-ban szokásos összegek elenyésző töredékét szokták kártérítésként megítélni. Így aztán a kártérítésnek nincs semmi visszatartó ereje.

"előfordulhat az is, hogy Béla lopott, ezért 2 évet kap a bíróságon, viszont már 3 éve előzetesben van, így majd kártérítést kérhet a különbözetért."

Ugyan már, ilyenkor a bíróság 3 év börtönt fog kiszabni. Én legalábbis nem hallottam olyan esetről, hogy ilyenkor az előzetesnél rövidebb büntetésre ítélték volna a delikvenst és az kártérítést kapott volna.

Pityipű (törölt) 2010.07.28. 11:22:37

@godlikezaza: Nem minden bűncselekményhez rendelnek el előzetest.

Agent Cooper 2010.07.28. 11:22:44

Tegyük fel, nem követtél el soha semmit, de van egy haragosod. Feljelent, bemond egy kamu vallomást, te meg évekre mehetsz a sittre. Aztán ha kijössz, kapsz 200 ezer forintot, és azt sem mondják, hogy puszipá.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2010.07.28. 11:23:06

Baloldali marxista emlőkön nevelkedett büntetőjogászok azok, akik mindenféle mondvacsinált indokokkal embereket végeztettek ki, küldtek a gulágra, stb.

Az, aki felszisszen akkor, amikor szigorításról beszélnek, az valószínűleg inkább az antitézise a baloldali marxista csöcsszopóknak.

Viszont a többi része korrekt.

Pityipű (törölt) 2010.07.28. 11:23:10

@MEDVE1978: " Az egyik szempont a hazai bűnöldözés tévedési rátája. Mivel ez viszonylag nagy, feltehetően nagy összegű kártérítéseket kell majd kifizetni a tévedésből börtönben tartottaknak."

Ma Magyarországon a vádemelések több, mint 90 %-a megáll, azaz a bíróság elítéli a terheltet, tehát a nyomozóhatóság jól végzi a munkáját. Miről is beszélünk?

makukula 2010.07.28. 11:23:23

Kissé félrecsúsztak a kommentek, mert - bár a javaslat szövegét nem ismerem - Áder nem az előzetes elrendelésének feltételein változtatna, hanem a határidején. Ha alaptalanul rendelnek el előzetest, az nem a jogalkotó felelőssége, másrészt rossz döntés alapján előzetesben lenni három évig vagy három hónapig sem lenne szabad, teljesen mindegy, meddig tart az eljárás.

A kérdés, hogy mi legyen, ha valaki teljesen jogosan van előzetesben, de lejár az objektív határidő, és ki kell engedni.

szita szita péntek 2010.07.28. 11:23:31

@MEDVE1978: No, azért nem kell azoktól a nagy kártalanításoktól tartani! :) Egyrészről azért jellemzően azok kerülnek előzetesbe, akiket aztán végül el is ítélnek. Erre azért figyelni szoktak... Másrészt olvastam egy cikket pár hónapja (sajnos most nem találom) miszerint egy nőt előzetesbe helyeztek és ott tartották két évig. Ez idő alatt a gyermekét a hivatásos gyámja (vagy mifene, akit kirendel az állam ilyen időszakra) örökbe adta egy családnak. A magyar jog szerint az örökbe adott gyereket visszavenni már nem lehet, de 18 éves kora előtt még csak meg sem mondhatják az anyának, hogy hol van. Az állását, egzisztenciáját természetesen elveszítette. Két év után kiengedték, de az eljárás további két éven át tartott. Ez idő alatt munkát vállalni, elhelyezkedni természetesen nem tudott, hisz a feje felett lebegő börtönnel senki sem alkalmazta. Végül nem ítélték el. Pert indított kártalanításra és kb. 10 év! múlva megkapta, ami az állam szerint járt neki: 2 millió Ft-ot. No ennyit a kártalanításról.

A magam részéről úgy hiszem, hogy az állam is tévedhet, mint ahogyan mindenki. Ugyanakkor tévedjen ritkán és ha már megesett bőkezűen kárpótoljon. Ez már csak azért is fontos lenne, hogy az egyén a közösségben is visszakapja a tekintélyét. (Meghurcolták Marcsikát, de nem volt igazuk, lásd kárpótolták is rendesen!)

balfék 2010.07.28. 11:24:03

Az is jellemző, hogy ez a kormány idáig csak azt jelentette be, hogy mit nem építenek tovább, és egyetlen dologról tudunk, amit építenének az a 10-12 börtön.

szempontpuska 2010.07.28. 11:24:14

újabb alapvető jogelvet döntöget. A visszaható hatály után most az előzeteshez elég a gyanúsítás, vád alá helyezés.
Nincs az a kártérítés ami kompenzálni tudná, hogy valaki évekig ül a börtönben - ártatlanul.
Addig tönkremegy emberileg, anyagilag, erkölcsileg (család, barátok, ismerősök...)
Aztán utána még évekig pereskedhet az állammal az összegért. Közben miből él????
Nem volna jobb az igazságszolgáltatás hatékonyságát növelni ehelyett????
Döbbenet, hog yilyen valakinek eszébe jut és hogy egy EP képviselő a nevét adja egy ilyen papírra (merthogy nyilván annyi köze van a módosítóhoz, mint Rogánnak az új Médiatörvényhez)

Roa 2010.07.28. 11:28:18

@MEDVE1978: Szeretném jelezni újfent, hogy most is ez van.

@p.lac: Majdnem jól tudod, de utána következik a kivéve rész. És mint tudjuk a kivéve a leggyakoribb.

riksafighter 2010.07.28. 11:28:23

szerintem meg az eljárást felgyorsítja ha az ügyfél ül , ha beszél , tisztázza magát, vádalkut köt pl az eljárás gyorsul fel , ha nem beszél ködösít stb ... akkor ül és ül és üldögél és üldögél ...

nyilván ezek után nagyon meg kell nézni kit raknak előzetesbe,milyen gyanú alapján , és az a a gyanú mennyire áll meg a lábán... és mennyire indokolt ...

szóval vissza lehet élni egy ilyesmivel, de akár rendrakás eszköze is lehet ha tényleg azok ellen használják akik ellen kűzd az állam

szóval hatásos nyomásgyakorlásként is lehet használni ...de vissza is lehet élni ezzel

az hogy a libsik nyivákolnak ezt persze érthető ...

Platon 2010.07.28. 11:50:50

@riksafighter:
szerintem meg az eljárást felgyorsítja ha az ügyfélt jól megverik, ha beszél , tisztázza magát, vádalkut köt pl az eljárás gyorsul fel , ha nem beszél ködösít stb ... akkor verik és verik és ütlegelik és verik ...

Így gondoltad? Jogállmban nem ültetünk börtönbe ártatlan embereket, - ártatlanság vélelme ugye? - csak azért hogy a rendőrnek kényelmesebb legyen.

Az eljárások pedig nem a terheltek miatt húzódnak évekig hanem a rendőrség, és az ügyészség, valamint a bíróságok miatt. Azaz a te logikád alapján inkább őket kéne bezárni ha nem csipkedik magukat.

Ha mégis ilyen rendszert akarsz akkor javaslom költözz Belorusziába, vagy Észak Koreába pár évre aztán csodáld meg élőben milyen szuper is ez a rendszer. Könyörgöm ne hozzuk már vissza a Kádár rendszert.

@makukula:

Nem nem mentek félre, mivel olyan a rendszer amilyen, egy ilyen kontextusban elfogadni egy ilyen jogszabályt védhetetlen. No nem mintha egyébként védhető lenne Észak Koreán kívül bárhol is.

turulpina 2010.07.28. 12:01:41

1. Ahogy fentebb is említették, nem az előzetest kéne meghosszabbítani, hanem a be-t lerövidíteni. Ja, hogy az melós volna?...

2. Az egésznek valahogy semmi más értelmét nem látom, mint a politikai ellenfelek hűsöltetését - és még koncepciós ítélet se kell hozzá, hisz csak előzetesben ül a koma. Már vagy 6-8 éve.

Fini lesz. Persze amíg az első vagonok el nem indulnak végre, senki nem lát semmi különöset az irányvonalban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.28. 12:02:07

"Olyan eszköznek, amit tényleg csak akkor alkalmazhatnak, amikor valós veszélye van annak, hogy az eljárás alá vont személy megszökhet, bizonyítékokat semmisíthet meg, vagy éppen veszélyezteti a társadalmat. "
Hát igen, ehhez képest elég sok BKV-s pofa, meg a legutóbbi rendőrgázoló is az első elfogásuk után lazán lehetne előzetesben!
Főleg az utóbbi, mivel az nem bizonyítékokra, hanem emberekre veszélyes.

jpmjpm 2010.07.28. 12:22:24

Hát ez kemény. Több dolog merült fel bennem ezzel kapcsolatban.

1.
Simán elérhetik, hogy bírósági itélet nélkül valaki évekig börtönben üljön. Mert mondjuk a nyomozást elhúzzák direkt 3-4 évig, tudván, hogy úgysem tudnak rábizonyítani az illetőre semmit, viszont nagyon szeretnének ilyen/olyan okból/érdekbők kifolyólag. A nyomozók, rendőrök túl nagy hatalmat kapnak ezzel.

2.
Nagy a veszélye annak, hogy ha valaki ült 2 évet előzetesben, akkor az ítélet 2 év lesz, hogy ne kelljen kártérítést fizetni, miközben normál esetben mondjuk lenne 10 hónap. És amilyen tempóban a bíróságok dolgoznak, simán elképzelhető, hogy piti ügyekért évekig marad valaki előzetesben.

3.
Ha valakinek az ártatlansága bizonyosodik be, akkor egyrészt kártérítést kell fizetni, másrészt ismerve a magyar viszonyokat erre is éveket kell várni és az összeg pedig piti lesz.

4.
Ezzel gyakorlatilag megszünne a felfüggesztett börtönbüntetés.
Ha valaki kapna 1 év 6 hónapot felfüggesztve, akkor mire megszületik az ítélet, addigra leült már legalább ennyit, ha nem többet.

Egyelőre ennyi jutott eszembe, de még rágom a dolgot.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.28. 12:27:39

@Platon: Ha nem követsz el bűnt, nem szoktak lecsukni.

Amúgy a bíróságok tényleg megérdemelnék a seggrepacsit, de ugye amikor a közalkalmazottakhoz hozzányúlt a kormány, akkor meg azért volt hiszti.

Amit az elmúlt 20 év alatt büdös volt lenyelni, azt most egyben kell. Bocs.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.28. 12:29:38

@jpmjpm: Ha meg kiderül, hogy hamis vádak alapján ült valak börtönben előzetesben, akkor a feljelentőt pl. irgalmatlanul megb*ni.
Annak is lenne visszatartó ereje.

Bár igazából csak következetességre lenne szükség, nem pöcsölésre mint a jelenlegi gyakorlat.

szita szita péntek 2010.07.28. 12:35:12

@jpmjpm:
1 - "Simán elérhetik, hogy bírósági itélet nélkül valaki évekig börtönben üljön." - Ez sajnos így van most is. Viszont most max két évig - ezt akarják a végtelenbe kitolni.
2 - Igen, ez most is így van.
3. "Ha valakinek az ártatlansága bizonyosodik be, akkor egyrészt kártérítést kell fizetni" - Nem okvetlenül. Azért ítélhet meg a bíróság kártérítést, ha úgy ültél előzetesben (esetleg sokat), hogy nem lettél utána elítélve. A legtöbb perbefogott nem kerül előzetesbe.
4 - "gyakorlatilag megszünne a felfüggesztett börtönbüntetés" - Nem, ne keverjük a szezont a fazonnal! A perbe fogottak jelentős része (többsége) nem megy előzetesbe, mert nem áll fenn a szökés, bűnismétlés, bizonyíték eltüntetésének veszélye. Azoknál a bűnöknél, ahol a fenyegetettség a felfüggesztett börtönt jelenti ezek a feltételek vélhetően még ritkábban teljesülnek.

jpmjpm 2010.07.28. 12:56:40

Van egy ismerősöm, aki dolgozott börtönben. Szokott érdekes dolgokat mesélni. Mesélt az előzetesről is. Egy kis cellában vagy összezárva 2, 3 vagy 4 emberrel, napfényt nem látsz, levegőt nem érzel. Kiengednek sétálni egy kis udvarra, ami mondjuk 8x8 m-es (nyilván ez az adott intézménytől függ), ott mehetsz körbe-körbe egy fél órát naponta. Aztán vissza a cellába. Semmit nem tudsz csinálni egész nap csak feküdni az ágyon.

Az egészségnek annyi egy fél év alatt. Nincs napfény, nincs levegő, arról nem beszélve, hogy egész nap cigifüstben ülnek, mert valaki mindig dohányzik, szellőztetni nem lehet. Mozogni szintén nem lehet.

Az pedig, hogy egy normális ember beleőrül egy év előzetesbe a semmittevés miatt az valószínű. Ha pedig ártatlan, akkor végképp.

Hurri Kán 2010.07.28. 12:56:47

Senkinek nem kötelező bűncselekmény gyanújába keveredni, lehet úgy élni h az ember betartja a törvényeket és akkor nem megy előzetesbe. Ennyi...

makukula 2010.07.28. 12:56:50

@Platon: Ezek szerint három évig lehet ülni ilyen rendszerben? Hiszen a jelenlegi szabály szerint lehet. Vagy szerinted az is sok, mennyi legyen akkor?

Szóval még egyszer: nem tudom, pontosan hogy szól a javaslat (azt hiszem a többi kommentelő sem), de nem arról van szó, hogy ezentúl minden terhelt menne előzetesbe (az elrendelés feltételei ugyanis nem változnak), és nem is arról, hogy minden előzetes automatikusan az eljárás végéig tartana. Arról van csak szó, hogy megszűnne az a szabály, ami szerint bizonyos idő (én úgy tudom, három év, bár itt négyet emlegetnek) elteltével automatikusan, mérlegelés nélkül ki kell engedni mondjuk egy tömeggyilkost az előzetesből.

jpmjpm 2010.07.28. 13:39:55

@szita szita péntek:

4.
Van egy ismerősöm, aki kapott felfüggesztettet, sokadrendű szereplő volt az ügyben. Elötte bent volt pár hónapot előzetesben. A per 7 év után ért véget (2001-2008-ig tartott). Ezzel a törvényjavaslattal akkor ő 7 évet ült volna. Azt hiszem az élete ment volna szarrá.
Ezzel szemben most 2 gyereke van, jól keres (mindig is jól keresett, ezért is hiszem el neki, hogy csak belekeverték, semmi köze nem volt a dologhoz), háza van, boldog. Szerinted igazságos lett volna, ha évekig ül előzetesben?

Szóval ilyesmire gondoltam, amikor azt írtam, hogy gyakorlatilag megszűnik a felfüggesztett büntetés. De akkor kiegészítem azzal, hogy sok ember számára megszünne a felfüggesztett büntetés lehetősége.

jpmjpm 2010.07.28. 13:39:59

@ColT: Igen, csak ha már tönkrement az életed, akkor nem ér semmit a másik megbaszása.

combo 2010.07.28. 13:40:10

Jó írás, csak az az "Amit kifogásolnak" fejezet nem kellett volna. OK, értjük, nagyon tökös a posztoló, hogy nem szereti a "többnyire marxista emlőkön vagy a '60-as évek nyugati baloldali gondolkodásán nevelkedett magyar büntetőjogászokat". Mehetünk tovább.

Amúgy a fő gond ezzel a javaslattal az, hogy innentől az ügyészség Istent játszhat. Valakit bevarrnak előzetesbe, aztán ott rohad akár 10 évig, mondván tart a nyomozás...

p.lac 2010.07.28. 13:40:24

@makukula:

2009-ben az előző kormány emelte 3 évről 4-re az előzetes idejét - a cikk nem mondja ki, de megtörtént az emelés. Az indoklást és a Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetőjének, Miszori Lászlónak a véleményét érdemes elolvasni.

Origo, 2009. 04. 08. (www.origo.hu/itthon/20090408-negy-ev-is-lehet-az-elozetes-letartoztatas.html)

Akár négy évig is előzetes letartóztatásban lehetne tartani azokat, akiket súlyos bűncselekményekkel vádolnak - számolt be az RTL Klub az igazságügyi minisztérium terveiről. Így akarnák megelőzni, hogy az eljárás elhúzódása esetén szabadlábra kerüljenek veszélyesnek tartott vádlottak.

Jelenleg három évig lehet előzetes letartóztatásban tartani valakit, de az igazságügyi minisztérium tervei szerint ezt megemelnék négy évre azok esetében, akiket súlyos bűncselekmény elkövetésével vádolnak - közölte az RTL Klub Híradója.

Két súlyos bűncselekménnyel vádolt férfit például azért engedtek szabadon, mert az ügyükben két évig tartott a nyomozás, és a bíróság egy év alatt sem hozott ítéletet az ügyükben - emlékeztet egy konkrét esetre a híradó.

A Pest Megyei Bíróság Büntető Kollégiumának vezetője, Miszori László a tévének azt nyilatkozta: "Azon el kéne gondolkodni, hogy az ilyen súlyú bűncselekményeknél legyen lehetőség arra, hogy hosszabb ideig előzetes letartóztatásban lehessen valaki. Amíg az első fokú döntés megszületik."

Az igazságügyi minisztérium szóvivője az RTL-nek azt mondta, hogy azokban az esetekben vezetnének be szigorítást, amikor "15 évig terjedő vagy életfogytig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményről van szó, vagy ha a bűncselekményt bűnszervezetbe követték el". A javaslatot szerdán terjeszti be a kormány elé a minisztérium.

p.lac 2010.07.28. 13:40:30

@jpmjpm:

Ez az előzetes jelenlegi max. 4 éve mellett is kemény. Ezen az nem segít, hogy a valóban nagyon súlyos bűncselekményeket elkövetőket 4 év után ki kell engedni...

p.lac

Platon 2010.07.28. 13:40:34

@gyvy:

Nem nem lehet. Simán meggyanusíthatnak bármivel akkor is ha tiszta vagy mint a hó. Ha teszem azt még cigány is vagy akkor pláne.

@ColT:

:D Te ezt el is hiszed? 5 perc guglizás talán meggyőz. Keress rá csak a kártérítésekre, melyeket olyan embereknek fizettek ki akik éveket ültek ártatlanul. Az előzetesről meg nem is beszélve. Az előzetesbe került emberek igen igen nagy százalékát végül nem ítélik szabadságvesztésre, sok eset még a bíróságra sem jut el, annyira megalapozatlan.

@makukula:

A 3 év sok. De valamilyen határidő kell a nyomozásra, és bírósági munkára. Az előzetes letartóztatás megszüntetése nem egyenlő a szabadon engedéssel. A házi őrizet továbbra is elrendelhető, akár elektronikus felügyelettel is (Tudod a GPS nyomkövetős) ezek prímán működnek szerte a világban. A rendőrség, és az ügyészség hanyag munkájára nem az a megoldás hogy évekre bezárunk ártatlan embereket, hanem az hogy arra koncentrálunk hogy rendet tegyünk ezeknél az ezeknél a szervezeteknél uralkodó kuplerájban. Az új börtönök árából a fél ország elektronikus házi őrizetét meg lehetne valósítani. És persze nem kéne mindenkit nyakló nélkül előzetesbe tenni. Ma magyarországon a kreatív jogértelmezés csodáit mutatják be a mikor a terheltek kárára értelmezik az előzetes letartóztatás törvényi feltételeit.

p.lac 2010.07.28. 13:40:46

@jpmjpm:

Amit leírtál, az működhet a jelenlegi jogszabályok alapján is.

p.lac 2010.07.28. 13:40:56

Egy kis külföldi kitekintés:

Olaszországban hat év a kényszerintézkedés relatív időtartama súlyos bűncselekmények esetén.

Romániában a kényszerintézkedés időintervallumát úgy számolják ki, hogy a bűncselekményre kiszabható legmagasabb büntetési tételt megfelezik.

Dániában és Svédországban csak az arányosságot veszik alapul, azaz nincs maximum időtartam meghatározva az előzetes letartóztatás vonatkozásában, mert a törvény a bíróra bízza azt, hogy meddig rendeli el a kényszerintézkedést.

Agent Cooper 2010.07.28. 13:41:07

@gyvy: Manapság magyarországon mindenki bűnöző. A társadalom nagyrésze kriminalizált. Van, aki azért, mert számlát ad. Van, aki azért, mert gárdaruhában van. Van, ki simán csak fájlokat tölt le. Tudom, TE nem, de az emberek 90%-a valamilyen formában érintett.
Innentől bármikor elvihetnek bármennyi időre.

Ennyi.

Secnir 2010.07.28. 13:41:17

egyik este csöngetnek, hogy halihó, halálos balesetet okozott az autójával, cserbenhgyaás történt mert elhajtott de rendszámát felírtak, tessék velünk jönni előzetesbe stb.
mennyi időbe telik, mire kiderül, hogy a nyugdíjas bélabácsi elírt egy betűt a rendszámon amit látott a 12 dioptriájával? mert hiába mondom, hogy nem én voltam, meg nincs sérülés az autón, azt mondják, hoyg volt időm kijavítani stb.
lehet 2 hónap?
feltételezhetik, hogy meg kívánok szökni és nem engednek?

ugyanez GYF esetén is fennáll, meggyanusítják, előzetes (négy évre), aztán az első tárgyalási napon kiderül, hogy nem áll fenn a szökés veszélye, mret a családja itt él és itt vannak a cégei is, sőt! indul az akármilyen választásokon is.
(itt jegyzem meg, hogy GYF képviselő és mentelmi jogot élvez. De az majd Áder és az ÖDESZ következő alkotmánymódosítása lesz, hogy "az a képviselő, aki bűncselekmény gyanújába keveredett, mentelmi joga azonnal felfüggesztődik". Ha ez keresztülmegy, akkor erre van egy ötezresem...).

makukula 2010.07.28. 14:06:23

@p.lac: Kösz szépen, tényleg.

Hurri Kán 2010.07.28. 14:12:09

@Platon: azért minden ok nélkül csak úgy nem gyanusítanak meg, persze biztos lesz aki most jön hooror sztorikkal hogy pedig de, de ez eddig is előfordulhatott az előzetes max. idejétől függetlenül.

@Agent Cooper: azért ezt nem értem mire fel állítod hogy ma Mo.-n majd mindenki kriminalizált. A másik: kisebb súlyú ügyek esetén eddig sem raktak automatikusan mindenkit előzetesbe.

Magánvéleményem egyébként: normális erkölcsi érzékkel bíró emberként egyetértek azzal, hogy végre ne annak a jogait védjék és helyezzék előtérbe, aki ellen eljárás folyik, meggyanusítják és feltételezhető hogy valamit elkövetett, különösen ha a z illető visszaeső.
Most biztos sokan jönnek majd azzal, hogy az ártatlanság vélelme. Ez egyébként jogos, ezzel egyetértek, de akkor is előbbre való kell legyen a büntetlen, törvénytisztelő emberek tulajdonhoz és biztonsághoz való joga, nem beszélve az utóbbi idők korrupciós ügyeit látva a közvagyon védelme is fontosabb kell legyen egyes emberek esetlegesen indokolatlannak beállított kényszerintézkedés alá vonásának megkérdőjelezéséről.
Tudomásul kéne venni annak, aki ilyen pozícióba kerül, végezze úgy a munkáját, hogy ne adjon ilyen gyanúra okot.

makukula 2010.07.28. 14:14:20

@Platon: Egyetértünk, hogy teljesen végiggondolatlanul, automatikusan helyeznek előzetesbe sokakat, de akkor nem az időtartamban van a probléma. Törvénytelen előzetesből egy nap is sok.

Szerintem rugalmas rendszer kell. Pl. egyáltalán nem biztos, hogy kedvez a terheltnek, ha a bíró a négy év lejárta előtt egy héttel hoz egy megalapozatlan ítéletet - csak, hogy nehogy kiengedjék -, kiszab mondjuk nyolc évet, aztán a vádlott marad előzetesben. A másodfok meg hatályon kívül helyez. És ezzel pont a vádlott szív.

manager2008 2010.07.28. 14:46:55

@Platon: Kb igazad van.
Egy ismerősöm (kutyát sétáltattunk sokat együtt) mesélte, hog yhogyan zaljott a kihalgatása a Rákosi rendszerben egy ügyben, amiben természetesen ártatlan volt, csak kapcsolatban volt az egyik vádlottal.
Egy ÁVH-s őrnagynő halgatta ki, és mikor a kérdéseire nem tudott válaszni, ideges lett és a fickó heréit odacsukta az iróasztal fiokba. Aztán újra megkérdezte hoyg mi a válasz, de előrebocsátva hogy ideges szokott ilyenkor lenni, és nincs ideje szarakodni a körítéssel.
Szabadalmaztatni kell az ötletét, és akkor a nyomozás csak 10 percig tart, mindenki mindent önként bevall és nincs szarakodás.

Agent Cooper 2010.07.28. 15:35:15

@gyvy: Nem érted?

Nem tetszik a pofád, úgyhogy odatolom majd a havernak, hogy nézzen utána, hogy honnan van a vagyonod. Neked kell bizonyítani, nem nekünk. Ha nem sikerül, akkor előzetes. Meg a Windows a gépeden. Az honnan van? A programok, a videók, az mp3-ak?
Ha nem találunk semmit, nem gond. Feladunk egy hirdetést a nevedben az expresszben, hogy bódító szereket árulsz. Meg drága szoftvereket.
Az ügyész a mi oldalunkon van, meg a szakértő is, meg ha kell, az a névtelen tanú is, aki válltig állítja, hogy együtt fociztatok Kulcsárral '99-ben. Van 2 emberünk is, aki látott már téged Sukorón 2008-ban.

Ez azért elég alapos gyanú. Pláne ha megfuttajuk a Fellegivel a RTL-en, meg a Hírtv-n. Az egész ország rád ugrik, gondolj bele mekkora botrány lesz belőle.

Ezek alapján berakunk előzetesbe.

A nyomozás meg elég lassan megy mifelénk, ha arra van szükség. Szeretjük jó alaposan kivizsgálni a dolgokat.

szita szita péntek 2010.07.28. 15:56:35

No, itt azért szerintem van pár félreértés...

Előzetesbe kerülni - ne ez nem igazán függ az ügy súlyától. Fentebb már párszor említettem, hogy a szökés vagy bűnismétlés, vagy bizonyíték megsemmisítésének veszélye lehet ok. Ha pld. mézhamisító vagy, akkor is előzetesbe kerülhetsz, ha sejthető, hogy az nyomozás alatt felszámolnád a tevékenységed bizonyítékait. Ugyanakkor elképzelhető akár olyan emberölési vád is, amihez nem társul előzetes. Old. a bizonyítékok megvannak, bűnismétlés veszélye nem áll fent (mert az őt rendszeresen zaklató szomszédot tette el láb alól és nincs több ilyenje), szökni meg nem fog (családi körülmények miatt, vagy mert erős felindulásban, esetleg ittasan követte el, tolószékhez kötött, vagy simán csak buta mint a sár).

Ma ezek szerint négy évig lehet előzetesben tartani valakit. Ez már önmagában rettenetesen durva. Ennyi idő alatt mi az amit nem lehet lefolytatni? Az igazságszolgáltatás impotenciájára nem annak kell lenni a megoldásnak, hogy alacsonyabbra tesszük a lecet. Dolgozni kellene, illetve használható, működő eljárási szabályokat alkotni. Én úgy gondolom, hogy ha az igazságszolgáltatás nem képes épeszű időn belül döntést hozni (amely idő mondjuk lehetne az adott ügyhöz kötött maximális büntetési tétel harmada, de minimum 2 hónap, max. 2 év) akkor az államnak kártérítést kellene fizetnie a per résztvevőinek. Igen, a vádlottnak is.

Gerolsteiner 2010.07.28. 23:09:02

Elvi síkon teljesen OK a javaslat. Csak ki kell egészíteni azzal, hogy minden eljárásban jogerős ítéletet kell hozni legfeljebb 3 éven belül. Meg persze biztosítani ennek feltételeit.

Platon 2010.07.28. 23:09:21

@makukula:

Az eljárás a jogerős ítélettel zárul, az hogy az első fok gyorsan hoz egy megalapozatlan ítéletet nem feltétlenül zárja le az ügyet ergo ki kell engedni a delikvenst. Amúgy az első fok túlságosan sok esetben hoz megalapozatlan ítéleteket Sajnos másodfokon se sokkal jobb a helyzet.

riksafighter 2010.07.29. 09:52:39

@Platon:

leírtam amit és ahogy gondoltam ... azt hogy simán az a tény hogy tudod nem szabadulsz ameddig nem beszélsz ...egy komoly kényszer : nem kell ütni verni ... csak telik az idő ... leírtam nem érted???? nem érthető ?????

az hogy te ütést verést, kínzást stb-t TE látsz vagy gondolsz oda ahol nincs ... ez a te dolgod a te véleményed , nem az enyém

makukula 2010.08.14. 21:55:15

@Platon: Már nem épp aktuális, de most jártam erre:

Az elsőfokú ítélettel valóban nem feltétlenül zárul le jogerősen az eljárás, de ettől még nem kell kiengedni a vádlottat, mert a Be. szerint az előzetes megszűnik az 1/2/3/4 év elteltével, "kivéve az ügydöntő határozat kihirdetése után elrendelt vagy fenntartott előzetes letartóztatás esetét, továbbá ha az ügyben harmadfokú bírósági eljárás vagy hatályon kívül helyezés folytán megismételt eljárás van folyamatban".





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása