Véleményvezér

vv

Mire fogunk emlékezni Schmitt Pál elnökségéből?

2010.08.05. I 12 komment I Címkék: sport fidesz schmitt solyom hataron tuliak

Sólyom László karakteres elnöksége után az utódnak is fel kell tudnia mutatnia valamilyen saját témát. Ilyen lehetne például a sport. (Fotó: MTI)

Sólyom László elnöki mandátuma ma lejár, holnaptól Magyarország köztársasági elnöke Schmitt Pál. Vajon lesz-e elnökségének egy vezérmotívuma, amire majd később is emlékezni lehet? Ha igen, mi lehet az?

Milyen témákat képviseltek a korábbi elnökök?

Göncz Árpád:  Elnökségének vezérmotívuma a politikai harc volt, melyekben Göncz először az SZDSZ, majd az MSZP oldalán volt résztvevő vagy végrehajtó. Gondoljunk csak a taxisblokádra, a tévé- és rádióelnökök kinevezésére és felmentésére, a megannyi elnöki vétóra, később pedig a Horn-kormány nyílt támogatására („Ennek a kormánynak nincs alternatívája”). A kérdésre, hogy Göncznek mi volt a víziója, a saját hitvallása, elég nehezen lehetne válaszolni. Saját témák hiányában egyedül pártja(i) érdekeit képviselte – de közben hihetetlenül népszerű volt.

Mádl Ferenc:  Bár csak öt év telt el elnökségének vége óta, abból már most alig lehet bármire is emlékezni. Egy vezérmotívuma azért mégis volt Mádl elnökségének: a határon túli magyarok ügyének felkarolása, különösen felesége, Mádl Dalma által. A legfontosabb elnöki állásfoglalás is kétségtelenül a kettős állampolgárság határozott támogatása volt a 2004-es népszavazáskor. A baloldal ezt akkor úgy értelmezte, Mádl egy megosztó politikai kérdésben állást foglal, ezért nem a nemzeti egységet testesíti meg. Az idő azonban Mádlt igazolta: 2010-ben már az MSZP is a kettős állampolgárság mellett szavazott.

Sólyom László:  Mit képviselt a leköszönő államfő? Egyrészt azt, amit korábban AB-elnökként is: az alkotmányosság őreként tekintett magára, de folytatta a határon túli magyarság ügyének markáns elnöki képviseletét is – Szlovákiából való kitiltása sokáig maradandó emlék lesz. A Duna Kör óta először ismét behozta a zöld ügyeket a magyar politikába, valamint az általa kigondolt jövő nemzedékek ombudsmanján és a Bölcsek Tanácsán keresztül a hosszú távon való gondolkodást és tervezést.

Ajánlott kapcsolódó írásunk: Sólyom for president!


Milyen elnök lesz Schmitt?

Nem tévednek azok, akik Schmitt Pált az eddigi elnökök közül leginkább Gönczhöz hasonlítják. A pártérdek képviseletének nem is leplezett szándéka és a valószínűsíthető magas népszerűsége is ezt erősíti. Akárcsak Sólyom kivételével az elődei, ő sem érkezik semmilyen körvonalazható elnöki vízióval.

Hogy az elnökökön ma már saját témákat és víziót kérünk számon, az kétségtelenül Sólyom Lászlónak köszönhető. Ugyanis azzal, hogy önálló agendával érkezett a Sándor-palotába, újra is értelmezte az elnöki szerepet. Ezt pedig Schmitt sem hagyhatja figyelmen kívül.

Nyilvánvaló, hogy nehezen lehetne belőle az alkotmányosság őre, és azon is igen csodálkoznánk, ha a kormány ellensúlya próbálna lenni. Schmittnek ezért meg kellene találnia a saját témáit, amiket képviselhet.

feedback surveys


Milyen témákat képviselhet?

Schmitt helyében a Véleményvezér kétségtelenül meglévő erősségére, a sporttal kapcsolatos ügyekre építene.

Az olimpiai sportokhoz kötődő témák felkarolása tűnik a legkézenfekvőbbnek. Elsőként például az olimpiai sportágak privát szektorbeli támogatásáért tehetne sokat Schmitt, de akár a régi nagy álom, a budapesti olimpia érdekében is mozgósíthatna. Utóbbi egy olyan nagy ügy lehetne, amivel Schmitt visszavághatna kritikusainak, akik szerint érmein kívül nincs is más önálló teljesítménye.

A másik lehetőség a tömegsport, a mozgás, az egészséges életmód témája. A magyar egészségügyi statisztikák ismeretében itt is rengeteg a tennivaló, és az is hihetetlen, hogy ezt a területet ma egy Schobert Norbert uralhatja. Schmitt ez ellen is tehetne.

Ezek természetesen csak ötletek: lehetne bármi más is. A lényeg, hogy Sólyom László karakteres elnöksége után az utódnak is fel kell tudnia mutatni valamilyen saját vezérmotívumot, témát. Az „emberek embere” szlogen önmagában kevés lesz.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redjohn 2010.08.05. 12:08:02

Veled ellentétben én nem kérek számon az elnökön saját témát és víziót!

Nekem Schmitt nem szimpatikus. Volt idő, amikor az volt. Az athéni olimpián leszerepelt, mint sportdiplomata. Azt vártam tőle, hogy álljon ki a magyar sportolókért és ne csak bájologjon, mint egy gőgős gúnár!! No meg belépése a politikai színpadra, az sem volt nálam nyerő.... Funkció halmozása sem... Részemről egy marionett bábot látok benne.....

Nálam Göncz Árpád volt a legszinpatikusabb eddig, mert ő sok-sok embert megtudott szólítani és ha beszédet mondot a tv-ben, arra oda "kellett" figyelni!!
Sajnos ez a képesség Mádlből és Sólyomból is hiányzott, bármennyire is alkalmasak voltak ennek a funkciónak a betöltésére!! De ez az én saját véleményem!

Kandabula 2010.08.05. 12:08:22

Amikor Schmitt Pál még független főpolgármester-jelölt volt azt ígérte, hogy kitisztul a Duna vize. Ezt a programot most nagyobb hatáskörrel hajthatja végre és a Várból naponta ellenőrizheti a színét ránézéssel.

=Daniken= 2010.08.05. 12:08:33

Kik nem tévednek nagyot és mióta látnak a jövőbe?
Schmittet egy napon Göncz Árpi bácsival?
Na ne röhögtessenek már kérem szépen...Schmitt elbulvárkodik 5 évet, aztán vagy megerősödik a Kövér vonal és akkor megy, vagy nem erősödik meg, de marad. ha akar. semmi baj nincs vele úgy egyébként, de azért Göncz messze műveltebb, értelmesebb, hitelesebb volt. Tisztelet övezte. Ami például egy Mádlról nem mondható el, mert a megválasztása körülményein és rajta is csak röhögtek az emberek, mintha ott sem lett volna. Sólyom borzasztóan kekec volt, bárkivel összeugrott, kicsit talán saját magát is komolyan vette, talán ezért sem lett olyan népszerű, ráadásul vitatható, hogy mit miért tett...szerintem rosszul kommunikálta le magát sokszor kifelé.
Inkább azt mondanám, Pali bácsi ambíciózus, a sok évnyi hűség kifizetődött(ezzel pont semmi baj sincsen), rajta áll, hogy felnő-e, vagy olyan lesz mint Mádl, csak rá lehet nézni vacsora közben is.Még bármi lehet belőle.Ha akar.Meg ha hagyják.

Von Siebenbuergen · http://koszelet.blog.hu/ 2010.08.05. 12:08:45

Például:

Farmer- és nyakkendőimport
Haknikörút Los Angeles-i emlékeiről
A Cseh-családfa kutatása
2004, az "első" magyar doppingügy feltárása
Önálló gondolatok megfogalmazása
Harmadik önéletrajzi könyv, mely rendezi az első kettő "ellentmondásait"
"Disszidensként kapásból egyetemre 1961-ben" Emlékprogram az előző rendszer üldözöttjei számára

És így tovább...

zsebatya 2010.08.05. 12:08:52

Szerintem Schmitt sportügyben hiteltelen. Olyan szervezet vezető pozícióiban működött sok éven át, amely asszisztált a doppingra alapozott versenysport teljes elüzletiesedéséhez, amelynek semmi köze a "testmozgáshoz" , az egészséges életmódhoz. Az persze biztos, hogy ilyen téren bőven volna mit képviselni a mi országunkban, de arra Schmitt inkább ne vállalkozzon. Sőt, sekélyes, brutálisan karrierközpontú személyiségével inkább ne is akarjon képviselni semmi. Örüljön, hogy milyen szép nagy irodája meg rezidenciája van, oszt jónapot.

Rombola · http://rombola.blog.hu 2010.08.05. 12:09:02

Idézet a posztból:
"A másik lehetőség a tömegsport, a mozgás, az egészséges életmód témája. A magyar egészségügyi statisztikák ismeretében itt is rengeteg a tennivaló, és az is hihetetlen, hogy ezt a területet ma egy Schobert Norbert uralhatja. Schmitt ez ellen is tehetne."

Idézet a mob.hu-ról:
"Köztársasági elnöki célkitűzései között az egészség védelmét, a fiatalok sportra, egészséges életmódra való ösztönzését említette, de a sportéletet is igyekszik figyelemmel kísérni."
link:
www.mob.hu/engine.aspx?page=showcontent&content=schnitt_mobelnok_lemond

Publius Decius Mus 2010.08.05. 12:09:07

A testkultúrát, mozgásos életmódot nagyon hiányolja a mai magyar társadalom. Bárki ha sportolni akar, egy gyerek is, rögtön virítani kell a lóvét.

Pedig a görögök sem véletlenül találták ki, hogy a szellem gyakorlása nem lehet a test gyakorlása nélkül. Nemcsak örömforrás kellene, hogy legyen, hanem nemzeti stratégia és az önazonosság része, egy másik értékrend a pénz mellé, ami ma mindenhol eluralkodott.

sztd 2010.08.05. 12:09:25

Nekem Mádl elnökségéből egy kicsit több maradt meg. Egyrészt szinte sosem konfrontálódott nyíltan, másrészt mindenki tudhatta, hogy házhoz megy a pofonért, ha túl messzire megy.
Ő küldte a Lex Répássyt az AB elé, és alatta is néhány törvény elbukott az alkotmánybíróságon, ráadásul Gönczzel ellentétben, az Alkotmánybíróság neki adott először mindig igazat. A legjellegzetesebb a kórháztörvény alkotmányos bukása volt 2003-ban.

Ami viszont pozitívum, hogy ő sosem tüntetett volna ki egy Fekete Jánost (mint ahogy Horn Gyulát sem tüntette ki), és nem a nagy nyilvánosság előtt bohóckodott, hogy nem fog kezet. Ráadásul neki is megvolt az a komoly tudása, hogy egy politikus ne tudjon vele a siker reményében szembeszállni.

Sólyom László hozzá képest csak azt hozta be a számomra, hogy úgy jelölt embereket az Országgyűlésnek, hogy nem egyeztetett a képviselőkkel (és a demokratikus értékek és morál mellett ő is határozottan kiállt).

MiKeyRuLeS 2010.08.05. 12:48:01

Azért érdekes ez az élet, Göncz (a blog szerint) az MSZP és az SZDSZ kiszolgálója volt, nem volt hitvallása, víziója. Ennek ellenére éveket töltött börtönben az előző rendszer alatt, talán mégiscsak volt valami amiben hitt, és eltért az akkori rendszertől felfogásától.
A mostani jobboldali köztársasági elnök pedig már a 80-as évetől a kommunista vezetés egyik magas rangú képviselője. A 84-es bojkott egyik támogatója, rendszeresen mozgott magas rangú külföldi körökben a (kommunista) ország képviselőjeként.
Hm.
Népszerű-e Schmitt? Ha csak a fórumokat nézem, nem úgy tűnik.

Publius Decius Mus 2010.08.05. 13:03:31

Göncz bácsit meg senki sem tudja alulmúlni. Eljátszotta a kedves, passzív, politikamentes elök atyácskát.

Eközben rengeteg dolga lett volna, de nem csinálta.

Első elnökként roszul definiálta a szerepet.

Fű alatt teljes erőből támogatta a bukott dikttúra velejéig romott volt állampártját.

Mádl és Sólyom mutatták meg, hogy ez nem egy üres, az erőshöz dörgölőző félhülye aranyos nagypapa szerepe.

orient 2010.08.05. 13:15:54

@MiKeyRuLeS: Nem tűnt még fel, hogy itt minden a feje tetején áll? Az MSZP akinek a szocialista értékeket kéne képviselnie, nagykapitalista rendszert működtetett, a Fidesz mint konzervatív-jobboldali párt szocialista jelleggel bír. Ahelyett, hogy eltörölné a francba a segélyeket, és a sok rokkantat, aki áll-rokkant, elküldené dolgozni, és leépítene min. 100ezer felesleges közalkalmazottat, és bevezetne tényleg egy nagyon olcsó adórendszert, hogy az említett emberek találjanak munkát HA AKARNAK DOLGOZNI (többségük nem akar)ehelyett kezdik megint a barmolást. Már várom mikor lesz megint 14. havi nyugdíj...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása