Véleményvezér

vv

Oszkó Péter, az egyszemélyes ellenzék

2010.08.10. I 102 komment I Címkék: mszp fidesz jobbik lmp oszko

Az MSZP teljesen hiteltelen, az LMP komolytalan, a Jobbik pedig csak tapsol a Fidesznek. Gazdasági kérdésekben gyakorlatilag Oszkó Péter a valódi ellenzék. (Fotó: napi.hu)

Az elmúlt hónapokban a közélet egy érdekes színfolttal bővült: állandó kommentátorként feltűnt Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter. Mára többé-kevésbé ő vette át a parlamenti ellenzék szerepét, és gyakorlatilag Oszkó jeleníti meg az egyetlen komolyan vehető politikai ellenvéleményt gazdaságpolitikai kérdésekben.

Ajánlott írásunk: Nyugdíjasok - még mindig szent tehenek


A parlamenti ellenzék és a gazdaságpolitika

Az MSZP mintha nem is lenne. Talán ők is érzik, hogy az elmúlt nyolc év kormányzati teljesítménye után egyelőre minden megszólalásuk hiteltelen. Ennek megfelelően még arra sem vették a fáradságot, hogy eldöntsék, milyen irányból is kritizálják a kormányt. Jelen pillanatban a szocialisták egyszerre támadják a Fideszt a „szegényellenesség” szlogenjével a megszorításokra hivatkozva, valamint az IMF-fel való keménykedés, vagyis a nem elég szigorú gazdaságpolitika miatt. A két bírálat értelemszerűen üti egymást. Persze mindez nem sok vizet zavar, mert ez a párt szinte már senkit nem érdekel ebben az országban.

Fontosabb jelenség, hogy az LMP sem képes értelmes ellenvéleményekkel előállni gazdasági kérdésekben: a párt mondanivalójának minden bizonnyal leggyengébb része a mindent az „öko” előtaggal ellátó ezoterikus gazdasági vízió. A leggazdagabb országok unatkozó felső középosztályára szabott ökogazdasági fantazmagória egyszerűen semmilyen gazdaságilag is értékelhető iránymutatást nem ad például a bankadó vagy az alacsony adókulcsok kérdésében. Ráadásul az ökogazdasági javaslatok olyan messze vannak a gazdasági válság által sújtott emberek valódi és égető problémáitól, hogy nem is lehet róluk úgy beszélni, hogy utóbbiak egyáltalán megérthessék.

A Jobbik helyzete sem könnyebb: eddig ha bármilyen olyan témában kellett állást foglalniuk, amit nem lehetett összefüggésbe hozni a Gárdával, a cigányokkal, esetleg a Közel-Kelettel, egyszerűen képtelenek voltak magukat megkülönböztetni a többi párttól. Vagy az MSZP-vel és az LMP-vel együtt tiltakoztak a fideszes „egypártrendszer” ellen, vagy – és a gazdaságpolitika esetében ez a helyzet – egyszerűen csak tapsoltak a Fidesznek, amiért az „hazaküldte” az IMF-et.

A valódi ellenzék: Oszkó Péter

Oszkó Péter bő egy éven keresztül volt pénzügyminiszter, ez idő alatt levezényelt egy félig sikeres, ugyanakkor az első pillanattól kezdve perspektívátlan megszorítást. Más politikai tett nem fűződik a nevéhez, párt nem áll mögötte, politikai befolyása nincs. Blogbejegyzései és egyéb fórumokon megfogalmazott bírálatai azonban az elmúlt három hónapban nagy médiavisszhangot kaptak. Sőt ennél többről van szó: odáig jutottunk, hogy a politikai vagy politikához kötődő szereplők közül mára övé az egyetlen komolyan vehető ellenzéki hang.

Ez a tény pedig nem mást minősít, mint az elképesztően gyenge teljesítmény nyújtó ellenzéket.

Nem arról van szó, hogy Oszkó Péter jó miniszter volt-e, vagy hogy kritikáiban éppen igaza van-e vagy sem. Hanem, hogy azokat az egyébként közel sem irreleváns ellenérveket, melyeket ő a Fidesz gazdaságpolitikájával szemben előad, a parlamenti ellenzékből senki nem képes sem összeszedni, sem hitelesen elmondani.

customer surveys


Mi következik ebből?

Bár az elmúlt nyolc év baloldali gazdaságpolitikusai közül Bajnai Gordonon kívül egyedül neki maradt még talán valamennyi politikai tőkéje, a Véleményvezér egyelőre nem gondolja, hogy nagy politikai potenciál rejtőzne az egykori pénzügyminiszterben. Megszólalásai túl technokraták, túlságosan is azon a nyelven és immáron azokon a csatornákon szólnak, amelyeket a hitelvesztett baloldali potentátok is használnak. Oszkó Péter mostani kiemelt szerepe tehát nem azért érdekes, mert valaminek az előszele.

Hanem azért, mert jelen állapotaink fontos tünete. Arra világít rá, hogy az ellenzék a magyar politika és a mindennapok talán legfontosabb kérdésében semmilyen értékelhető válasszal nem rendelkezik, teljesen fogalmatlan.

A Fidesz gazdaságpolitikájának egyszerűen nincs parlamenti ellenzéke.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.08.10. 09:39:51

"a szocialisták egyszerre támadják a Fideszt a „szegényellenesség” szlogenjével a megszorításokra hivatkozva, valamint az IMF-fel való keménykedés, vagyis a nem elég szigorú gazdaságpolitika miatt. A két bírálat értelemszerűen üti egymást."
Ez az ellenzéki magatartás eddig szem számított hibának.

"Hanem, hogy azokat az egyébként közel sem irreleváns ellenérveket, melyeket ő a Fidesz gazdaságpolitikájával szemben előad, a parlamenti ellenzékből senki nem képes sem összeszedni, sem hitelesen elmondani."
Senkinek nem érdeke összeszedni. Ezek népszerűtlen gondolatok.

Rod 2010.08.10. 09:43:54

"A Fidesz gazdaságpolitikájának egyszerűen nincs parlamenti ellenzéke."
Ja, de van, csak sz*r.

A Fidesznek pedig nincs gazdaságpolitikája.
Ja, de van, csak sz*r.

Ez Magyarország ma.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.08.10. 09:44:15

Oszkó egy kimondottan jó miniszter volt. Nem minden elképzelésével értettem egyet, de legalább tudtam róluk. A jelenlegi kormánynak az a baja, hogy igazából nincs programja.....csak valamilyen homályos vágyak és elképzelések vannak....amelyeknek sokszor nem sok közük van a realitásokhoz.

Kicsit Karcos 2010.08.10. 09:47:58

A cikkíró megmondóember jól látja, hogy az MSZP egyrészt hiteltelen, másrészt a bírálaton kívül semmire nem képes. A Jobbik (amit a cikkíró is elismer) és az LMP viszont igen, az ő válaszaik többnyire levezethetők programjukból, ennek megfelelően nem koncepciózusak(és ezzel nem azt mondom, hogy igazuk van-e egy adott kérdésben, vagy nincsen).

Pl. amikor Rozgonyi állami vagyonleltárt követelt, az hogy illik a cikk mondanivalójába, az Fidesznek tapsikolás vagy fideszfikkantás? Nem hinném, hogy húszadrangú lenne ez a kérdés, vagy beleférne egy megmondóemberi félmondatba az értékelése.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.08.10. 09:48:10

A Fidesznek van gazdaságpolitikája? Akkor végre ideje lenne megmutatni és társadalmi vitát kezdeményezni felette, hátha mégis tévedtek valamiben és nem kéne megvárni míg gyakorlatban is kiderül hogy a következő nyolc évet is elqrtuk.

Protestant 2010.08.10. 10:19:17

Hogy ne lehetne egyzserre szegénységellenességgel vádolni a kormányt és egyben kritizálni az IMF-fel szembeni keménykedést, az egy marhaság. Az egyik a költségvetési fegyelemről, a mozgástér méretéről, a másik meg az adott keretek közötti elosztási szerkezetről szól, vagyis a mozgástéren belüli játékról. Simán kritizálhatók egyszerre, más kérdés, hogy ettől a mai MSZP-től mennyire hiteles ez a hirtelen feltámadt buzgalom a szegényekkel kapcsolatban.

bvb09 2010.08.10. 11:23:33

És Oszkó Pétert megválasztotta valaki valamire is? Nem. Akkor OP nem ellenzék, csak egy túlmozgásos véleményformáló ember, akinek jut publicitás. Egyébként helyesen...

Juliusz 2010.08.10. 11:24:12

És hova lett Bokros? Az MDF teljesen leamortizálta?

sztd 2010.08.10. 11:24:50

Oszkó Péter jogász. A pénzügyek jogi részéhez ért, a gazdasághoz viszont nem igazán. A gazdaság működéséhez alapjaiban sajnos nem csak Oszkó nem ért, hanem lényegében a teljes magyar társadalom sem tudja, mi fán terem a gazdaságpolitika. Ezért nem látják pl. a hozzászólók, hogy mi a Fidesz gazdaságpolitikája.
(Legalábbis remélem, hogy ezért, mert az alapoktól egy ilyet felvezetni is sokkal tovább tart, de a költségvetésnél, már illene, a következőnél pedig már egyértelműen kell látni, hogy mit fognak tenni.)

A Jobbik és az LMP gondolatai viszont szerintem még túl újak és szokatlanok, hogy az átlag közönség hozzájuk szokott volna. Oszkó azért tud médiába belépni, mert ismerik, és értik amit mond, de a kutyát sem érdekelné, ha az általa képviselt pénzügypolitika olyan új volna, mint pl. az LMP-jé.

Kalmár 2010.08.10. 11:25:38

@Sparhelt: Isten ments vitát kezdeni.
Nyomják csak ezerrel.
Tök jó lenne hónapokig vitázni valamin, amiről a világon sem tudnak megeggyezni a külöonböző gazdasági irányok követői.
Eddig láttuk a szoc lib irányt. Fogy a pénz - növeljünk adót. Ha nem elég vegyünk fel hitelt, majd növeljünk újból adót.
Így értünk el ide, hogy egekben az adósság és mellette mi adózunk a legtöbbet.
Szerintem, ha kicsit őszinték vagyunk egymáshoz, legalább abban megeggyezhetünk, hogy az eddigi gazdaságpolitikai irány nem vitt minket jó irányba, mert évről évre rosszabb helyzetbe kerültünk.

Most lássuk újból, hogy mit hoz ha a jobb vállalkozói környezettel, nagyobb fogyasztásból, és a növekedő gazdaság által kiérdemelt bizalom mentén, a piaci hitelekkel próbáljuk finanszírozni az országot.
Ui: Igen, a hitel nem ördögtől való, a baj a gazdaság teljesítő képességéhez viszonyított arányával és a forrással volt eddig. Remélem ez változik.

dzsaszper 2010.08.10. 11:25:54

Oszkó sem tűnik hitelesnek, legalábbis a vonalbezárások ügyében kialakult nyilatkozatháborúban...
Máig nem látszik, mi értelme volt bezárni a mellékvonalakat, a számokkal való bűvészkedésen túl.

Benbe · http://www.benbe.hu 2010.08.10. 11:26:03

Az MSZP megcsinálja a maga Navracsicsát, és ha túlélik az őszt, akkor megkapjuk Oszkót, mint a következő "szakértői" kormány ministerelnök-jelöltjét.

Artie 2010.08.10. 11:26:11

@Sparhelt: Persze, hogy van, a 8 év ellenzékiség alatt folyamatosan azt mondták, hogy ők akár holnap készek a kormányzásra, mert kész programjuk van.

Az más kérdés, hogy ez a program olyan, mint az UFO: mindenki beszél róla, de még senki sem látta.

Nem az a baj, hogy nem váltották meg a világot három hónap alatt (holott valami ilyesfélét is hallottunk a választási kampány alatt, de főleg előtte azonnali adócsökkentés és egyéb nyalánkságok képében), hanem az, hogy egyelőre fogalma sincs senkinek, hogy mit terveznek _majd_ tenni.

Eddig nem csináltak semmit, nincs arra tervük, hogy mit fognak csinálni.

Brave New World.

kanbatu 2010.08.10. 11:26:24

Oszkó Péter szájharmonikázik. Kocsmákban. Ha ez nem tartozik a témához, akkor semmi. Pénzügyminisztersége alatt is végig zenélt, nem úgy, mint Bill Clinton, aki egyszer a kezébe vett egy szaxofont, hogy lássuk, milyen jó fej. Ez igenis számít egy ember megítélésében.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 11:26:36

Baszki, fixen pont erről akartam írni!
Megelőztetek, gratula!
Viszont Oszkónak múltkor volt egy tfonos nyilatkozata az ATV-n, és hát annyira a "minden szar" véleményt sulykolta, h számomra most már ő is hitelességi hiátussal küzd. Az utóbbi napokban elszállt belőle a szakmai korrektség, és egyre inkább ellenzéki véleményvezért játszik.

Kár, mert rátolódik a szocikra, holott ennél többet érdemelne.

Kalmár 2010.08.10. 11:26:44

@Protestant: Az IMF volt jegybank elnökök, bankárok stb- ból áll. Ők a nyugdíjasok és a bérből-fizetésből élők terheinek további emelését követelik és tiltakoznak a pénzügyi szektor adóztatása ellen, miközben sorra látnak napvilágot a hazai bankok rekord profitjai. Lsd FHB bank első negyedévi profitja 35%-al haladja meg a tavaly ilyenkorit.....
35%!!!!
Az én cégem vért izzad, hogy 20% csökkenésen belül zárjunk.
Erről szól a dolog. A szociktól, ezt a Harpagon szervezetet támogatni, miközben a nyugdíjasokért emelnek szót, kissé kétarcú.
Vajon melyik rétegért aggódik igazából, a volt offshore-bankár kormányunk? Szégyen.

Ssipak 2010.08.10. 11:27:12

"a szocialisták egyszerre támadják a Fideszt a „szegényellenesség” szlogenjével a megszorításokra hivatkozva, valamint az IMF-fel való keménykedés, vagyis a nem elég szigorú gazdaságpolitika miatt. A két bírálat értelemszerűen üti egymást"

Milyen megszorításokat vezetett be a Fidesz ami miatt az MSZP támadja őket? Nem volt ilyen. Az IMF-fel pedig nem keménykedés történt hanem lebőgés. A Fidesz meg akart velük egyezni, de nem sikerült. Most pedig az egész jobboldal tapsol a "gazdasági szabadságharcnak", pedig a történet nem erről szólt, hanem a Fidesz csúfos leszerepléséről: nem tudtak értékelhető gazdasági terveket felmutatni.

"LMP sem képes értelmes ellenvéleményekkel előállni gazdasági kérdésekben: a párt mondanivalójának minden bizonnyal leggyengébb része a mindent az „öko” előtaggal ellátó ezoterikus gazdasági vízió"

Miért nem képes? Ez így kevés. Pár idézet, pár logikus érv, levezetés nem kellene alátámasztásul ?

"Oszkó Péter bő egy éven keresztül volt pénzügyminiszter, ez idő alatt levezényelt egy félig sikeres, ugyanakkor az első pillanattól kezdve perspektívátlan megszorítást. "

A pontosság kedvéért: Ezt a félig sikeres megszorítást nevezte Orbán és az egész világ világbajnoki teljesítménynek.

"odáig jutottunk, hogy a politikai vagy politikához kötődő szereplők közül mára övé az egyetlen komolyan vehető ellenzéki hang.

Ez a tény pedig nem mást minősít, mint az elképesztően gyenge teljesítmény nyújtó ellenzéket."

Oszkót is minősiti. Mégpedig igen pozitívan. Az ellenzék lehet hogy gyenge, de ettől még nem fognak adni csak úgy akárkinek a véleményére a médiában / politikában.

"Mi következik ebből?"

Semmiképp sem az, hogy a cikk konklúziója kb. az, hogy az ellenzék és Oszkó teljesítménye is nulla. Oszkóra nem érdemtelenül figyelnek oda, mint ahogy azt

"Arra világít rá, hogy az ellenzék a magyar politika és a mindennapok talán legfontosabb kérdésében semmilyen értékelhető válasszal nem rendelkezik, teljesen fogalmatlan."

Mi a mindennapok legfontosabb kérdése ? Nem derült ki az írásból. Ez így nesze semmi fog meg jól.

"A Fidesz gazdaságpolitikájának egyszerűen nincs parlamenti ellenzéke."

Mi a Fidesz gazdaságpolitikája ? Bedöntögetni a forintot, idehívi az IMF-et tárgyalni, majd annak elbukása után azt hazudni, hogy leráztuk bilincseikt? Mi a koncepció, merre tovább? Semmit nem látunk. Hol a beígért kánaán, az azonnali adócsökkentés meg többi ?

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2010.08.10. 11:27:19

Valahol azt nem értem, mi motiválja Oszkót személyesen, miért nem tűnt el a pénzvilágban, h aztán ott teremtse meg az új villájának pénzügyi alapjait.

Mit akar? Mire ez a szereplésmánia, miközben kormányon mintha sokkal csendesebb lett volna.

Vad gondolat, h amit tesz, azt a szocialisták kérésére teszi? Egyszer még adnak neki egy funkciót? Lehet, h a szocik pontosan tudják, h az ő szájukból szinte minden hiteltelen, s nekik egyelőre az sem baj, ha a hatni tudó kritika nem tőlük megy, csak menjen, és csak kopjon OV és a Fidesz

SiKom 2010.08.10. 11:27:41

@fuxosbömis (ex kacagányos):
"A jelenlegi kormánynak az a baja, hogy igazából nincs programja...."

Kicsit unalmas már ez a lejárt lemez.
nincsprogramja... nincsprogramja... nincsprogramja... nincsprogramja... nincsprogramja... nincsprogramja...

Mást nem tudtok mondani?

@Sparheit:
"A Fidesznek van gazdaságpolitikája? Akkor végre ideje lenne megmutatni és társadalmi vitát kezdeményezni felette"

Ja, szerintem is jól meg kellene vitatni a közalkalmazottakkal, h0gy szeretnének-e kirúgásokat, leépítéseket. Hátha azt mondják, hogy igen!?

Ennek meg mi értelme?

Az Oszkó értelmes és okos, kár, hogy az IMF szekerét tolja, és értük érvel, az ország ELLENÉBEN.

Diocles 2010.08.10. 11:28:34

T. Véleményvezér!

Nincs kedvetek írni a lusztráció (=volt állampárti vezérek, alvezírek, cenzorok, párttitkárok közéleti szereplésének tilalma) magyarországi megvalósíthatóságáról?

Lévén már mindenhol megvalósult ez ká-európában, és lévén jövőre új alkotmány, és mivel forradalom, meg új rendszer, meg bla-bla-bla van, és mivel ez az uccsó lehetőség erre, szerintem nagyon komoly esélye van, h valamilyen formában előkerüljön...

Mán kértem TG-t is, h írjon erről valami komolyabb elemzést, de -- gondolom -- félti a seggét, h akkor esetleg besorolnák jobbra, remélem Ti bevállalósabbak vagytok...

Állást sem kell foglalni a kérdésben, de egy mini közvéleménykutatás és elemzés az esetleges hatásokról király volna.

véleményvezér · http://velemenyvezer.blog.hu 2010.08.10. 11:31:06

@Diocles: Ha aktuális lesz a téma, írunk majd róla feltétlenül. Egyébként egyet már írtunk is, volt is mellette egy elég egyértelmű szavazás-eredmény olvasóinktól: velemenyvezer.blog.hu/2010/06/17/a_kommunistakat_lelovik_ugye

Auris 2010.08.10. 11:31:17

@fuxosbömis (ex kacagányos): Szerintem tévedsz.
Oszkó Péter nagyon jó bankár, aki nagyon jól be tudja osztani a pénzt. Azaz végletekig egyszerűsítve azt mondja: gyerekek egységnyi pénzünk van, erre és erre futja, ezekre meg nem, úgyhogy innen tőletek elveszem.

Neki az volt a szerencséje, hogy azokkal nem kellett foglalkoznia, akiktől elvette, mert tudta, hogy egy évre vállalta és "utánam a vízözön" nem kell foglalkoznom semmilyen társadalmi és politikai következménnyel.

Megszorításokat csinált és azokat nem rosszul. De azzal nem foglalkozotott, hogy eközben mi sorvad el a társadalomban.

Ez nem nagy művészet. De közben meg kéne oldani a népesedési problémát, a nagy rendszerek reformját, a vidéki közbiztonság katasztrofális helyzetét, a cigánykérdést, hogy csak néhány akkut problémát említsek.

Na ehhez kell államférfi és pénzügyminiszter, mert egy bankár ezekre fittyet hány. Őt csak a pénzforgalmi egyenleg érdekli, hogy közben meg mind megdöglünk, meg elnéptelenedik az ország, az már köszöni szépen nem része a portfóliónak....

Szóval nekünk mint közösségnek nem azért van kormányunk, hogy megmagyarázza nekünk, hogy miért élünk rosszabbul, hanem azért, hogy úgy vezesse az országot, hogy jobban éljünk. Amelyik kormány erre nem képes, az gyakorlatilag csődöt mondott. És a kormány, amelynek Oszkó tagja volt az előbbi és nem az utóbbi kategóriába tartozott. Szóval a szememben ő sem hiteles, bár a szakértelmét, és az elért eredményeit nem vitatom.

De azt nem bizonyította számomra, hogy több egy szigorú bankárnál!!!!!

mojszipupi 2010.08.10. 11:31:26

Oszkó azért hiteles mert ő egy szigorúan gazdasági szemléletű szakember, olyasmi mint Bokros. Ezért tudta rendbe rakni a költségvetést, félre tudott rakni érzelmi és politikai megnyilvánulásokat. És nem mellesleg eddig az összes állítása igaznak bizonyult, ami nem kis hitel a mai polititkai közegben.
Jött a vargacsontváz klub, Oszkó világosan kijelentette h nincsenek csontvázak...igaza lett.
Ő egy tipikusan olyan ember akit a szakmai sikerek éltetnek nem pedig a hazugságokkal elért politikai kiskirályságok. És szerencsére a szakmai siker nem maradt el, nélküle már rég borult vna a konvergencia program

Várúr 2010.08.10. 11:31:33

Oszkó Péter ügyes adószakértő. Annak kell lennie, mivel hihetetlenül vagyonos. Ugyanakkor egy arcoskodó ízléstelen újgazdag (vízfüggönyös villa, stb.), akit egy év miniszterkedés, az IMF parancsainak végrehajtása után mennybe meneszteni nevetséges. Ő is megérezte a hatalom ízét, ezért blogol, osztja az észt, fontoskodik, nyilatkozik orrba-szájba. Vajon az efféle fél/egyéves szavatosságú vezetők miért nem tudnak méltósággal csöndben visszavonulni?

szocdemman · http://www.piroslap.hu 2010.08.10. 11:31:43

"Az MSZP mintha nem is lenne"

Most miért csinálunk úgy, hogy Oszkó nem MSZP-s miniszter volt? Egy MSZP-s kormányban???

Pedig Oszkó MSZP-s kormány minisztere volt... ezek a tények...

is 2010.08.10. 11:32:01

@Rod: ket pont ide.

@Protestant: meg ide is.

@Sparhelt: meg ide is

a hiteltelenseg meg egy potcselekves. azt jelenti, hogy aki ezt hangoztatja, az maga nem kepes eldonteni egy kerdest, es igy hinnie kell valamilyen valaszban. a sajat butasagat hirdeti, aki a hiteltelenseggel jon. ertelmes ember csak a helyes, helytelen szavakat ismeri, ervelessel egyutt.

kerdezzuk meg: mennyivel volt 'hitelesebb' a hulyenepszavazas? ahol a szavazokat behiszterizaltak, hogy hulyesegrol hulyeseget szavazzanak? es az a part, amelyik ezt levezenyelte, az mennyire lehet 'hiteles'?

Blobov 2010.08.10. 11:32:07

@Gaiaman: Az LMP számára az a parlamenti felszólalás nívójának a mérvadója, hogy a miniszterelnök válaszra méltatja?
Szánalmas...

Squid 2010.08.10. 11:32:19

Az Oszkó féle politika eredményein lovagol a Fidesz jelen pillanatban is, egészen addig amíg még tart a relatív lendület amit elindított. Arra leszek kíváncsi, hogy mi történik ha ez teljesen kifut és az agyament Matolcsy & Co hatásait fogjuk tompítás nélkül "élvezni".

dzsaszper 2010.08.10. 11:37:51

@Ssipak:

"Milyen megszorításokat vezetett be a Fidesz ami miatt az MSZP támadja őket? Nem volt ilyen. Az IMF-fel pedig nem keménykedés történt hanem lebőgés. A Fidesz meg akart velük egyezni, de nem sikerült. Most pedig az egész jobboldal tapsol a "gazdasági szabadságharcnak", pedig a történet nem erről szólt, hanem a Fidesz csúfos leszerepléséről: nem tudtak értékelhető gazdasági terveket felmutatni."

Nos, a lebőgésnek két oldala is van... Az IMF is lebőgött, amikor a hatáskörét túllépve a bankadót nem fogadta el. Semmi köze hozzá.

Amúgy meg ha figyelembe vesszük azt, hogy a kormányalakítás óta keresztülverték a 29 pontot, akkor nem mondhatjuk azt, hogy ne látszódna a Fidesz gazdaságpolitikájának az iránya.

A jövő évi terveket most számonkérni pedig olyan, mintha az erdőtüzet oltó tűzoltótól kérdeznék meg, hogy miért nem mondta már meg, mi lesz a holnapi programja...

SiKom 2010.08.10. 11:47:07

Érdekes, hogy amikor Oszkót dicsérik, senkinek nem jut eszébe, hogy Oszkó akarta bevezetni az ingatlanadót. Sőt, be is vezette!

Miközben 100 ezer hiteles bajban, a hitelét nem tudja fizetni, sokan pedig csak 20 év múlva lesznek tulajdonosai a lakásuknak, ez az Oszkó rányomta volna mindenkire az ingatlanadót, mint új, plusz adót, kegyetlenül!

Ez ám a nagy gazdasági szakember!

dzsaszper 2010.08.10. 11:57:13

@Várúr: tippem szerint azért nem vonul vissza, mert a mögötte álló érdekeltségeknek ezt jelenleg nem akarják...

pamut 2010.08.10. 11:57:32

Ritka pillanat, de teljesen egyetértek a vv-rel.

Az ellenzék meg egyszerűen impotens. Az MSZP-től nem is vártam mást, ők ilyenek mindig, de a két új párt... eddig nem csináltak semmit. Nem hogy alternatív koncepcióik nincsenek, de kritizáláshoz is gyengék, pedig az a koncepciótlanság, amit a fidesz előad, bőven nyújt magas labdákat.

Oszkó jó fej, neki és Bajnainak köszönhetjük azt, hogy gyorsan és radikálisan lecsökkentették az ország államháztartási hiányát. Ere talán az egzisztenciáját féltő politikus nem is képes csak szakértő. Ilyesmire a világon is kevés példa akad, a görögök odaadnák a fél kezüket ha meg képesek lennének valami hasonlóra.

Joggal nevezte Orbán ezt világbajnok teljesítménynek, ami meglepő őszinteség a részéről, talán meg is köszönhetné, hogy megcsinálták helyette a piszkos melót, és most 4 évig jól lazulhat :) Bár tekintve, hogy az IMF-tárgyalásokon kiderült, hogy növelni akarják a jövő évi hiányt, ezen keresztül pedig az államadósságot, kicsit félek, hogy elrontják Oszkóék eredményeit.

mojszipupi 2010.08.10. 11:57:44

@Sir Kommentor: Ja a 30 millió ft -nál nagyobb értékűekre. Aki erre hitelt vett fel az szenvedje is meg.

A kormány is megmondta h nem azokat akarja megsegíteni akik a jólétük fenntartására vettek fel hiteleket, hanem azokat akik tényleg rászorulnak

belekotty 2010.08.10. 11:58:00

Azért csendben megjegyezném, hogy Oszkó mellett volt egy Katona Tamás is, aki előtte is PM államtitkár volt csak Gyurcsány eltávolította, mert adott a Magyar Narancsnak egy nyilatkozatot hogy a PM 2006-os adatai helyesek voltak, csak Gyurcsány nem azokat kommunikálta. Félretették az Államkincstár elnökének.
Amikor Oszkó belépett a PM-be Gyurcsány bukása után, Katona 24 óra múlva újra a PM közigazgatási államtitkára volt. O.K. A jó miniszter és vezető egyik ismérve hogy hozzáértőkkel vegye körül magát.

belekotty 2010.08.10. 11:58:15

@Sir Kommentor: Az ingatlanadó egy normális dolog, a világ sok fejlett államában működik. De a jelenlegi magyar nyilvántartási és értékbecslési, adózási rendszerben valóban értelmetlen volt.

Diocles 2010.08.10. 12:01:50

igazából nem értem, h mi a fenét akar Oszkó.

tegyük fel, h valami csoda folytán visszajön az MSZP, és Oszkó megkapja a jutalmát, tehát vagy minielnök, vagy pénzügyér lesz újra.

ez a szocipárt két perc alatt megbuktatná, ahogyan Gyurcsányt is megbuktatták, és Bajnai mellett is csak és kizárólag azért tartottak ki, mert az államcsőd szélén volt az ország

a vége felé pedig már Oszkóék is ezerrel osztogattak (pl. nyugdíjkorrekció, közalkalmazottaknak mindenféle juttattás még a választások előtt, a Duna TV-nek 9 milliárdos ajándék, h Cselényi elnök új khm.. érdekes szerződésekkel bebiztosítsa a nyugdíjas éveit...), és trükköztek...

Tehát messze nem volt olyan húdeszép Oszkó egy éve, még nyers és doktríner közgazdász-nézőpontból sem.

(Arról meg ne is beszéljük, h azért ne dícsérjünk agyon valakit, mert biztosított egy évet a sleppnek a nyugodt visszavonulásra... Mert az Oszkó-féle látszólagos stabilizáció háta mögött az elvtársak mindent elvittek, ami mozdítható volt (lásd pl. a Duna TV kirámolását, Szekeres honvédségét, a világkiállításos bulit, stb.), tudván, h nekik annyi, Oszkónak és Bajnainak ez volt a szerepe, biztosította a visszavonulásukat, úgy, h azért államcsőd se legyen... Ennél még Bokros is ezerszer többet tett.)

belekotty 2010.08.10. 12:01:57

@dzsaszper: "Nos, a lebőgésnek két oldala is van... Az IMF is lebőgött, amikor a hatáskörét túllépve a bankadót nem fogadta el. Semmi köze hozzá." - De van, mert a bankadó kőkeményen visszahat a gazdaságra.

pamut 2010.08.10. 12:12:31

@Sir Kommentor: érzelmek helyett gondolkodást ajánlok.
én nagy híve vagyok az ingatlanadónak, mert ha okosan, progresszívan vezetik be, akkor sokkal igazságosabb, mint pl. a jövedelemadó, amikor az országban gazdag vállalkozók sokasága van minimálbéren bejelentve.

úgy általában a népek fogyasztása sokkal jobban tükrözi valós anyagi helyzetüket, mint a jövedelmük, ugyanis ez az ország az adócsalók országa. azaz a jövedelem-típusú adóktól el kéne menni a fogyasztási típusú adók felé.

a hitelesek nem az ingatlanadó miatt kerültek bajba, hanem részint saját hülyeségük, részint a ft gyengülése miatt, ez utóbbiról kósa-szijjártó sokat tudna mesélni. őket segíteni kell, de máshogy, és igazságosan, pl. nem az ész nélkül hitelt fel nem vevők terhére.

is 2010.08.10. 12:28:32

@dzsaszper: a FIDESZ vonta vissza a koztisztviseloi premiumot. a FIDESZ lepesei miatt kell itt honapok ota magasabb lakastorlesztest fizetnie sokaknak.

@Sir Kommentor: bocs, kiragadni egy adot, amely no, es az osszes tobbivel, ami meg nem no, hanem csokken, nem foglalkozni, osi roman szokas.

@belekotty: oriasi tevedes. mivel az illetekhivatal mar boven az APEH ala tartozik, ezert minden tovabbi nelkul rendelkezesre allnak az eladasi adatok (normalis orszagban pedig nincs olyan adatvedelmi torveny, ami ellehetetlenitette volna ezt, ha veletlenul az adohivatal meg az illetekhivatal ketto). ezt a rendszert kb. nehany honapig kellett volna meg csiszolni, es tokeletesen menne. ne higgyuk el azt a meset, hogy itt minden uj megoldasnak evtizedekig kell epulnie.

@Diocles: a rablas mindig is volt, mindig is lesz. a mertekerol van ertelme beszelgetni. azt meg lathatoan el sem tudod kepzelni, hogy valaki nem a hatalmi koncert nyilvanit velemenyt. mondom neked, van egy vilag, ahol az emberek nem keresnek minden mogott ilyen inditekot, hanem a velemenyre figyelnek. ez a vilag persze nem Magyarorszagon van.

belekotty 2010.08.10. 12:28:42

@Diocles: Hmmm... ebben van valami. Az emeszpé a Bajnai féle éppen hogy "megálltunk a szakadék szélén stabilizáció" alatt ugyanúgy ment, ebbe nem mert beleszólni.

belekotty 2010.08.10. 12:28:46

@pamut: Pontosan. A fejlett országokban az adó rendszer, a fogyasztási adó, jövedelem adón és a vagyon adón/vagyonnövekedési alapszik. Hiába titkoltad el a jövedelmed, hiába vettél a gyerekednek nagy lakást, ha nem tudni honnan vette akkor azért fog fizetni.
Ott az nem megy hogy minimálbéres luxusvillában lakik.

is 2010.08.10. 12:28:51

@pamut: meg jobb, ha vegiggondoljuk, hogy hol van a penz.

1. amikor megkersik, jovedelemkent
2. amikor elkoltik boltban/szolgaltatasra
3. amikor vagyont halmoznak fel belole

a magyar elcsalja a jovedelmet, es szamla nelkul vesz, amit csak bir. cserebe nagyobb a lakas es van autoja. aki nem csal, annak nincs nagyobb. a vagyonado pontosan azoktol szed be TOBB adot, akik elcsaltak a jovedelem es koltes oldalon. le kell csokkenteni az SZJA-t, AFA-t, es vagyonadot kell bevezetni, mert ilyen a magyar.

tölgyes 2010.08.10. 12:29:06

Oszkó pedig offshor-lovagként úgy hiteltelen ahogy van

tölgyes 2010.08.10. 12:29:26

@pamut: A hitelesek egy része azért került bajba, mert az állam támogatta a devizahiteleket. Ön pedig egy dolgot próbáljon megérteni: az állam-bank-civil(hitelfelvevő) hármasában az utóbbi a laikus, a tanácstalan. A banknak is az államnak is szakértők, jogászok, közgazdászok, pénzügyi specialisták tucatjai segítenek a hitelfelvevő civillel szemben.. akinek nálunk még tapasztalata sincsen, mert a kádárizmusban nem erre lett szocializálva.

egyszerüen 2010.08.10. 14:59:13

Én oszkot hitelesebbnek tartom mint bármelyik emberkét az elmult 10-20 kormányzásba, Talán még bokros volt . Ezek az emberek tudták mit csinálnak.

Az ingatlanadot hozzák fel páran, de jo istenem akinek fizetni kellett volna annak 30 millkás háza van minimum.
A nagy többségnek 10-20 között vagy alatta, vagy nincs

A másik hogy fidesz 29 pontos intézkedései. Na mindjárt elbögöm magam, mi az a világmegváltó pont ami tényleg előrébb viszi az országot?? (a pálinkafözés otthon az nem szempont:D)

majd kivi leszek januártol hogy fognaak tapsikolni az emberek az uj csoda 1 pontos adocsomaggal 18%
Számolgattam aszonypajtás kb 7-8 ezerrel kevesebbet fog kapni. Na bumm ez aztán öröm
Gondolom a sok Polgár is örülni fog és tapsolni hogy jujj igaz hogy kevesebbet kapok de Viki ötlete mindig jo.

Igazából program orbánéknak nincsen, van pár dilettánsuk. Köszönöm szijártonak és kosának a baromságait aszonypajtás azota 4000 ft-al többet fizet, illetve nyaralás előtt kellett venni dollárt öröm volt hogy a stabil 200 helyett vehettem 238-ért

Tapsikolni hogy az IMF adott egy pofont?? Na ja majd tapsikolhatunk mikor jövöre el kell kezdeni törleszteni, majd akkor is tapsikolhatunk hogyha megint spekulácio alá teszik a forintott (akkor orbán kihez fog rohanni??)

Emelni akarják a jövő évi hiánycélt?? aha persze, gondolom az Unio Merkellel az élen majd lelkessen bologat hogy persze nyugodtan, majd a német adófizetök pénzét a görögök után a magyaroknak adjuk

A közbiztonságról ne is beszéljünk, most már rendőrt is ölnek.

merre mész magyarország??

MSZP leszerepelt
LMP az nem párt
Jobbik háát agyatlan baromságaik nekik is vannak

Ki van ki jön?? nagy szarba vagyunk

pakesz (törölt) 2010.08.10. 14:59:21

@pamut: ingatlanvagyonhoz az elmult idoszakban amugy a nagy resze az embereknek erdemtelenul jutott, ezert is kellene utolag egy kicsit fizettetni veluk
pl. kommunizmusban csak 1 ingatlan lehetett, na most nyomottak voltak az arak, es tisztan a szerencsen mulott hogy Ozdon vagy a XI kerben vesznek egy epitesi telket...
vagy nezzuk a panelosokat, ott kb negyedaron jutottak hozza, vagy a belvarosi berhazaknal meg 1/3 aron...
es aki epitkezett azt nyomtak az occo cementtel, meg occo energiaval

szoval ebbol a szempontbol is erdemes lenne, amugy meg egyfajta generacios ellentetet is elsimitana, amikor az apoka a 150 m2-n sopankodik hogy alig birja kifuteni, de eladni nem akarna...

VDJ 2010.08.10. 14:59:33

Ószkót nem választotta meg senki. Persze milliárdos barátját, Bajnait sem. Ilyen a szocialista demokrácia. Off-shore lovagként bevágtattak a Parlamentbe. Milliárdosaink megszorításokat hajtottak végre. Az eredménye vitatott. De büszkék lehetünk a fényűző négyes metróra 520 mrd-ért, meg a csodálatos kormányzati negyedre 10 mrd-ért és az évtizedekre felvett hitelekből épült PPP-koncessziós autópályáinkra, amelyből az egyik leállósáv az átadás után nem egészen két hónappal már be is szakadt. De örülhetünk a hitelekből épült sokak számára kifizethetetlen kollégiumi férőhelyeknek is. Az áskálódó, nihilista magyar megérdemelte az elmúlt 8 évet. Kiváncsi vagyok 2014-ben ki az, aki visszaszavazza a demokratikus kontrollért felelős (sic!) MSZP-t és az egész hiteltelen, kádári reflexekkel élő olykor-olykor igencsak szegény(ség)pártinak tűnő csapatát. A Fidesz meg azért nem mutatja meg a programját, mert ha az jó is, akkor is szétszedi azt az ellenzék és a média. Nem kell aggódni. Az első Orbán-kormány alatt sem voltak lakossági megszorítások. Most sem lesznek, annak ellenére, hogy nehéz, sokkal nehezebb helyzetben van az ország.

Cnere 2010.08.10. 14:59:41

Miért nem keres valami állást inkább az Oszkó, ahelyett, hogy azt lesegetné féltékenyen, hogy mit csinált éppen a fidesz. És sajnos igen, sokkal jobban csinálják, mint az Oszkó.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.08.10. 14:59:51

pedig az előző három kormányban szerintem oszkó volt az egyetlen valamirevaló és gyakorlatias gondolkodású politikus. és ezzel nem a többieket akarom fikázni. azért elgondolkodtató, hogy a legkomolyabb fogás, amit találtak rajta, egy szabálytalanul épített alagsor a saját (!) villája alatt. amit mellesleg nem az adófizetőktól lopott pénzből épített, egyesekkel ellentétben.

SiKom 2010.08.10. 15:00:02

@is:
"a vagyonado pontosan azoktol szed be TOBB adot, akik elcsaltak a jovedelem es koltes oldalon."

Nem. A vagyonadó (de nevezzük ingatlanadónak!) attól IS több adót szed be, aki nem csalta el.

És itt van az igazi gond! Persze ezt az MSZP mindig is letojta, hiszen nekik nem az adózó emberek jelentik a szavazóbázist.

SiKom 2010.08.10. 15:00:11

@pamut:
"úgy általában a népek fogyasztása sokkal jobban tükrözi valós anyagi helyzetüket, mint a jövedelmük, ugyanis ez az ország az adócsalók országa. azaz a jövedelem-típusú adóktól el kéne menni a fogyasztási típusú adók felé."

Igen, de ehelyett az MSZP azt csinálta, hogy a fogyasztási adókat növelte, plusz az ingatlanadó is jött, miközben a jövedelem típusú adókat csak kis mértékben csökkentette.

Ezáltal egy dolgozó ember terhe komolyan nőtt (volna), mert ugye az ingatlanadó az havi 10-20 ezer Forint plusz adó. Ismétlem: havi!

Miközben a banknak nyögi a részleteket, és a 10 milliós lakásból csak 5 milliót fizetett még ki, az adót a 10 millióra vetik ki.

Mindezt azután, hogy a 10 millió után az állam már egyszer legombolt 4% illetéket, ami kvázi egy adó.

Publius Decius Mus 2010.08.10. 15:00:21

Oszkó valóban jó pénzügyminiszter volt, de ezek a nyilatkozatok a politikai kategóriában vannak. Ő is tudja, hogy a spórolás rengeteg problémát is okozott, ezeket pedig már orvosolni kell. Itt lehetnek elég nagy vélemény és módszerbeli különbségek, hogy hogyan.

De ne felejtsük el, hogyan jutottunk ide:

1. A rendszerváltáskor Antall Józsi bedől Surányinak és biztosítja az IMF-et arról, hogy mindent kifizetünk amit előtte szovjet utasításra kölcsönből fölvettünk és aztán Líbia és más országok fegyverkezését fizettük belőle. (Nyoma nincs az összegek megjelenésének a 80-as évek magyar gazdaságában). A lengyelek szóltak, hogy nem fizetnek, pont. Elkezdődik a nemzeti vagyon átgondolatlan kiárusítása.

2. Horn Gyuszi bedurvítja az állami vagyon kiajándékozását, német és francia cégek szerzik meg a csatorna, energia, média, gyorforgalmi és telekom hálózatunkat, innentől annyi pénzt csavarnak ki belőlünk amennyit akarnak, többé nincs beleszólás. Gyuszi és Lajos durván megszorít. Az eredmény a születésszámok összeomlása, 1 millió új munkanélküli szinte perceken belül. Ezt úgy oldják meg, hogy ráterhelik őket is a nyugdíj és a munkanélküli rendszerre. Kialakul az új "gazdasági szerkezet", az inaktívak tömege és a szétadóztatott munkából élőké.

4. Megyó beindítja soha nem látott költekezési programját, az SZJA mentes minimálbérrel újabb 1 millió embert kivesz az adózók köréből, a maradék valóban adózó szopóágra kerül. Beindul az eladósodási henger.

5. Gyurcsány folytatja az eszement költekezést, neki már a gazdasági adatokat is hamisítania kell. Az egészben a legfurcsább, ogy míg általában egy ország ha nagy hiteleket vesz föl ideiglenesen megpörög a gazdasága, itt fordítva, még az életszínvonal is elkezd zuhanni.

6. Bajnaiék idején az IMF egy Dél-Afrikában élő indiai alkalmazottja dolgozza ki a magyar költségvetést és hogy kitől vonunk el, mennyi pénzt. Az IMF személyesen beszéli át az államtitkárokkal a részleteket a miniszterelnököt megkerülve. A gazdaság a hosszú megszorítások utáni még eszementebb bekeményítéstől megroppan. Szinte duplázódik a valódi munkanélküliség, pénz nélkül a rendszer olyan mint a tó víz nélkül, a halak csak vergődnek.

Itt vagyunk most.

Artie 2010.08.10. 15:00:38

@tölgyes: Az állam sosem támogatta a devizahiteleket, de nem kell a tényekkel foglalkozni, egyszerűbb mellébeszélni.

A zemberek voltak ilyen hülyék, mert az iskolában azt megtanulják, hogy mikor született Petőfi, de arról fogalmuk sincs, hogy mi az, hogy hitel.

Artie 2010.08.10. 15:00:46

@mojszipupi: És majd Viktor mindenkihez egyesével odamegy megkérdezni, hogy mire vette fel a hitelt.

Vagy aki mondjuk minimálbérrel vette fel, azt megsegítjük, mint a Megyóék a gázártámogatással? Megint az járjon jól, aki adót csal. Naná.

Protestant 2010.08.10. 15:00:59

@Kalmár: nagyrészt egyetértünk, bár az IMF nem a nyugdíjasok és a bérből-fizetésből élők terheinek további emelését követeli, hanem költségvetési fegyelmet, azaz tartható hiánycélt. Más kérdés, hogy egy rövidtávra tervező politika számára (és 2006 óta az MSZP kormányai ilyenek voltak) mindig is egyszerűbb lesz az adóemelés, mint a pazarló struktúrák átfogó reformja, mert ahhoz minimum középtávon kellene tudni tervezni politikailag. A bankadó pedig szvsz egy populista hülyeség, hatékonyabb és az ország számára is jobb lenne mondjuk szigorúbban szabályozni az uzsorát a kamatok és még pár tényező alapján, letolni a kamatmarzsot ameddig állami szabályozókkal lehet. Mert lehet. A cégedet sajnálom, mi ugyanezzel küzdünk, nekünk elsősorban a TB-járulék tesz be nagyon. Szerintem másnak is.

Arivistus 2010.08.10. 15:01:09

Nagyon jó post.
Ennek a blogbejegyzésnek minden szavával egyet tudok érteni. Ritkán történik ilyen.

Zoli 29 2010.08.10. 15:01:15

Megalol! Oszkó, aki minimum 200 milliárdos lyukat hagyott a 2010-es költségvetésen...

hegyaljasy 2010.08.10. 15:01:24

tölgyes leírta a lényeget. ennyi!

okostojgli (törölt) 2010.08.10. 15:01:29

@tölgyes: "mert a kádárizmusban nem erre lett szocializálva."

Azóta eltelt már húsz év, könyörgöm, lassan nagyszülők már akik a rendszerváltáskor váltak felnőtté. Ugyan már.

fourgee 2010.08.10. 15:01:38

@Diocles: "ez a szocipárt két perc alatt megbuktatná, ahogyan Gyurcsányt is megbuktatták, és Bajnai mellett is csak és kizárólag azért tartottak ki, mert az államcsőd szélén volt az ország"

Gyurcsányt nem nagyon kellett megbuktatni, elintézte saját maga. Egyébként ő úgy nézett ki az MSZP élén, mint ahogy kinézne egy ortodox rabbi a Jobbik élén. A mai napig nem értem, hogy kerülhetett oda és hogyan hagyták így feljutni.

Kíváncsi vagyok, hogy:
- mikor rendeződik végre az MSZP, mikorra tűnnek el az oda nem illő emberek (köztük Lendvai is)
- mikorra rendeződik végre a Fidesz, mikor jut előre a belső fiatal ellenzék és teszik végre nyugdíjba Orbánt
- mikor lesz végre igazi liberális párt Magyarországon, akikre szavazhatnék

Vagy mindhárom csak álom?

szamarhegy 2010.08.10. 15:01:52

@tölgyes: És mi van a devizában nyilvántartott, magyar állam által felvett 'szakértői' hitelelekkel, amelyek szintén aláássák a forint árfolyamstabilitását és amelynek (árfolyam buktának)növekvő terhei mindannyiunkat terhelnek.

belekotty 2010.08.10. 15:01:57

@tölgyes: Oszkónak sosem volt offshore cége, te nagyon tájékozott. Nézz utána a kinevezése előtti bizottsági meghallgatásnak!

szamarhegy 2010.08.10. 15:02:11

"@bvb09: És Oszkó Pétert megválasztotta valaki valamire is? Nem. Akkor OP nem ellenzék, csak egy túlmozgásos véleményformáló ember, akinek jut publicitás." Ezt hívják demokráciában nyilvánosságnak, meg közvéleménynek, a közlő csatornát meg legitimáció nélküli negyedik hatalmi ágnak.

stratez 2010.08.10. 15:02:23

Épp a mai Guardian tett be az Oszkó-féle ellenzékiségnek, a nemzetközi sajtó lassan, de biztosan Orbán-ellenesből Orbán-pártira váltott az elmúlt hetekben, ahogy fokozatosan kiderült, a világvége jóslatok, a forintösszeomlás vizionálása az IMF kiebrudálása után nem jött be. Orbán kockáztatott, és nagyon úgy fest, amit senki nem hitt egyébként, hogy bejön neki.

szamarhegy 2010.08.10. 15:04:31

@tölgyes: Ez azért elég naív felvetés, 50 milliós eredmény nagyságrend felett így vagy úgy de mindenhol találunk valamilyen 'közeli' offshore céget. Kb. 1,5 hónapja még Csányitól is hallhattunk olyan mondatokat, hogy az OTP csoport szingapúri leányvállalata tulajdonképpen nem offshore, hanem onshore és a külföldi tulajdonosok nyomására kvázi központként működik....

lehet más a handa-banda 2010.08.10. 15:04:41

Oszkó Péter saját magának az ellenzéke. Amit nem csinált pénzügyérként azt kérné számon a mostani kormányon. Elköltötte az éves hiánycél majd 80 százalékát 4 hónap alatt aztán aggódik a hiányért

dzsaszper 2010.08.10. 15:04:47

@is: a köztisztviselői prémium megvonása ugye Ssipaknak szóló válasz, akire én is reagáltam?

A magasabb törlesztő kb. 2-3 HUF/CHF ill. 2-3 HUF/EUR mértékben, és a jelek szerint talán nem hosszú táon köszönhető a Fidesznek. A többi az MSZP-SZDSZ kormánynak köszönhető, amiért szabályozatlanul hagyták évekig a devizahitelezést.

remekelek64 2010.08.10. 15:05:00

Divat lett az LMP-t csesztetni. Azért megkérdezném, hogy VV vette- e a fáradtságot és elolvasta- e gazdasági programjukat?... Én megtettem, és nekem tetszik. Hogy miért? Mert nyilvánvaló, hogy- Kedves Vezetőnk is ezt mondja-, hogy a kizárólag termelői kapitalizmus megbukott, erőforrásai kifulladóban vannak, fenntartása biztos katasztrófához vezet ökológiailag. És ennek kéne lenni a kulcsszónak, különben 100 év múlva nem lesz senki, aki lekapcsolja a villanyt...

dzsaszper 2010.08.10. 15:05:39

@is: ha jól értem, a nekem címzett választ Ssipaknak szántad, akire én is reagáltam.

hááááát 2010.08.10. 15:05:50

Na akkor legyen.20 év alatt egyetlen kormány volt aki bevállalta azt, hogy mindent félredobva (jól nézek ki,szeressen a nép,választást akarok nyerni,stb.) nekieset az ország gazdasági rendbetételének.Egyetlen hibájuknak azt tudom felhozni, hogy túlságosan csak erre koncentráltak és ezért mással keveset foglalkoztak.Áprilisban szeretett vezérünk visszatért a szemétdomb tetejére és most neki kell az emberek szemébe mondani:-Nincs mit tenni, folytatni kellene azt az utat amit 1 éve elkezdtünk.

Nem meri! Inkább megvárja az önkormányzati választ és addig meg, majd kibírja az ország.

Most nem politikusok kellenek, hanem szakemberek.Ha rajtam múlna én összekeverném a FIDESZ értelmes embereit a Bajnai kormánnyal és akkor még az sem bánám, ha Viktort megkoronáznák.
Az nemzeti összefogás lenne.

Ébresztő, bilibe lóg a kezem!!!!!!!!!!

dzsaszper 2010.08.10. 15:06:25

@belekotty:
1. benne van a szerződésben, hogy ehhez köze van, vagy nincs? Tudtommal nincs.
2. Milyen mértékben befolyásolja ez a jövő évi hiányt szerinted?

J.W. Booth 2010.08.10. 15:06:34

A szocik, ugyanazt csinálják, mint annak idején a fidesz. Hagyják, hogy a fidesz elkúrja, és el is fogják.

Ja, és a fidesz semmivel sem hitelesebb, mint a szocik. Csak a szavazóik elég sötétek ahhoz, hogy ezt ne lássák.

pamut 2010.08.10. 15:06:39

@is: így van. de a politikai érdek a mindenkori ellenzék részéről démonizálni a mindenkori kormány tetteit, az ingatlanadó pedig kiválóan démonizálható valami. szóval ezzel el is bukott. na meg a mai magyar ingatlan-nyilvántartás sem túlzottan alkalmas erre, de ez már másik kérdés.

@tölgyes: ez a lovagozás kiment a divatból, mióta gál andrás navracsis közig. államtitkára. azóta már erénynek számít az oligarchák mintájára: mióta oligarchák ülnek a kormányban, ez is elfogadható.

a hitelesek esetében valóban a bankok tudták jobban mi a dörgés, de felmenetni az embereket nem tudom. ahhoz nem kell közgazdásznak lenni, hogy az ember kiszámolja mennyi a havi jövedelme, mennyit tud félretenni törlesztésre, és a ft-gyengülés sem atomfizika, szóval... tudjuk jól miről volt itt szó: a bírvágyról. nekem kell az a tévé. nekem kell a tengerparti nyaralás. a nagyobb kocsi meg a nagyobb lakás. sajnos sokan felelőtlenül fogyasztottak.

rengeteg a kádárizmusban szocializálódott ember nem vett fel semmilyen kölcsönt, ne adj isten megtakarított, szóval hagyjuk ezt az érvet.

NemoKapitány 2010.08.10. 15:06:55

Oszkó összeköttetéseivel az itt kommentezők bármelyike már milliárdos lenne. (Az összeköttetés nagyon finom volt.)

Szakértelem? Bármelyik tanársegéd többet tud nála.

lbalazs 2010.08.10. 15:06:59

Az ingatlanadot elobb utobb be kell majd vezetni. A modern adozasi rendszer egy fontos eleme. Az is biztos, hogy nincs megfelelo nyilvantartas a kivetesehez, de az is, hogy nem is lesz rendes nyilvantartas addig, amig be nem vezetik az adot. Az viszont latszott, hogy amint szobakerult a bevezetes, "szocialis okbol" szepen kihereltek. Tul nagy lett a marginalis adokulcs (tul nagy az ugras, a 29M-os es a 30M-os ingatlan adoja kozott.) Szepen ugy jart ez is, mint a jovedelemado: kevesen fizettek volna sokat. Eppen ezt szeretnek megszuntetni a jovedelemadonal is, de itt sem sikerult volna maskepp megszavaztatni a szocialistakkal. Szoval ezt elrontottak. Minden ingatlanra ki kellene vetni, valoban ertekaranyosan es akkor elfogadhato lesz. Sajnos ez is arra a sorsra jutott, mint a tandij, ma Magyarorszagon nem lehet ertelmesen beszelni a tandijrol, hat mar errol sem. (Sajnos ez a lista eleg hosszu es egyre hosszabb lesz)

high up 2010.08.10. 15:07:12

Oszkó megcsinálta amit az IMF megkövetelt tőle: a gazdaságot, a lakosságot tovább terhelte, a közintézményeket tovább éheztette. Ennek meg is lett az eredménye: a belső piac teljesen halott, a szektork mutatói mindenhol vastagon negatívak. Ilyen hogy építőipar meg már nincs is. Ezt is jól bedöntötte Oszkó.
Az meg a sors fintora, hogy egyetlen (!) hét alatt összedőlt az eszmerendszere, miszeriint csak egyetlen út van, az IMF-é, aki nm ezt járja arra az állmacsőd jön. A piac mostanában alaposan cáfolja Oszkó tanmeséit.

pakesz (törölt) 2010.08.10. 15:07:15

@Sir Kommentor: "Érdekes, hogy amikor Oszkót dicsérik, senkinek nem jut eszébe, hogy Oszkó akarta bevezetni az ingatlanadót. Sőt, be is vezette!"

elarulok neked valamit!!!
XII kerulet osfideszes, Mitnyan, most Pokorni,
ott van ingatlanado!!!
Oszko legalabb rendesen bevezette volna, ugy hogy akinek pl. medenceje van az fizessen, Orban villaja mellett neztem egy ingatlant, es ott csak a medence utan 70e/ev lett volna!!!
valahogy nem ertem ez a dolgozo embert miert erintette hatranyosan, egy 10 millas panelra lett volna evi 20e, viszont legalabb 30e-40e SZJA csokkentes e miatt

a dolgozo es adozo atlagember ebbol pozitivan jott volna ki
ja megvan... a nepnyuzo kormany tobbszor adoztat, ez volt a gond, na meg a 2/3 megszerzese, na meglett, csak az ingatlanadot most senki nem fogja bevezetni, igaz is minek? most eppen azon lobbizik a Fidesz hogy 5-8% GDP hianyunk legyen, elvegre szabad orszag vagyunk!!!

SiKom 2010.08.10. 15:17:15

@szamarhegy:
Jogos!

Ha a devizahitel ekkora nagy kockázat, és szar, akkor a magyar állam miért DEVIZÁBAN vette fel a hitelt az IMF-től?

Pont ők nem tudták, hogy nem szabad devizában eladósodni? Hiszen az állampolgárok, az adózók Forintban adóznak, tehát az állam bevétele is Forintban van.

SiKom 2010.08.10. 15:17:19

@pamut:
"felmenetni az embereket nem tudom. ahhoz nem kell közgazdásznak lenni, hogy az ember kiszámolja mennyi a havi jövedelme, mennyit tud félretenni törlesztésre, és a ft-gyengülés sem atomfizika, szóval.."

A bankok hiteleseinek 8,5%-a már 90 napja nem törleszt! Szerinted megfelelő volt a bankok által végzett hitelképességi és kockázatvizsgálat?

tbb 2010.08.10. 15:21:38

A fidesznek a bankszféra az ellenzéke. Meg nekünk is.

kovacsguszti68 2010.08.10. 15:52:30

@sztd: Oszkó tényleg jogi végzettségű, de szakmai pályafutása során kiemelten foglalkozott adójoggal, és később adótanácsadással. Ebből fakadóan kellő rálátással bír a hazai adórendszerre, és egyéb gazdasági kérdésekre. Így véleménye mindenképpen figyelmet érdemel(ne).

hattyú 2010.08.10. 15:52:39

ebben a blogcímmel csak az a gond, hogy Oszkó szerintem nem egy politikus alkat...én legalábbis nem tudnám őt politikusnak nevezni, persze rá lehet aggatni ilyen címkéket, de szerintem ez így baromság.

Kalmár 2010.08.10. 15:52:42

@Protestant: Nem a TB a gond. Illetve nem a fő gond. Az eddig is volt. A kereslet drasztikus csökkenése a fő ok. Egy szerűen a megszorítások miatt kevesebb a pénz, csökken a fogyasztás, ez tovább lassítja a gazdaságot. Ez a spirál ahová a Gyurcsányi, Bajnai, Oszkó féle irány mutat. Perspektívátlan összegubózás.
Az IMF-el kapcsoaltban nem értem miért, mondod, hogy csak a költségvetési szám tartása érdekli.
Pont ezt mondta nekik Viktor. A számokat tartjuk a módját tudjuk. Ja, és a mi dolgounk a hogyan, na ez nem smakkol nekik. Teljesen érthető, védik a fajtájukat. Bele akarnak szólni abba is, hogy hogyan érjük el a célszámot. Ez olyan, mintha a bankomból bejönne egy képviselő és elkezdené diktálni, hogy ezentúl mennyit egyek-igyak, fűtsek, mert nek ikell a pénze.
Ez pofátlanság és nagyon helyes, hogy akármilyen nagy bank is, nem engedjük, hogy túllépjen a htáskörén.

Italo Balbo 2010.08.10. 15:53:44

@stratez: A brit sajtó Szaddam Huszein-t is fennhangon éltetné, ha most előkerülne róla vmi felvétel, amin az EU-t szidja. A britek egy része pont olyan hülye, mint Orbán, azt hiszik alkalmazkodás nélkül bárhová el lehet még jutni...

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2010.08.10. 15:54:06

Tényleg, képzeli valaki magát Véleményvezérnek, ha arra nem képes, hogy az adott tárgyban a legalapvetőbb dolgoknak utánanézzen?

Az LMP legalább 3-szor kiállt a devizahitelesek mellett, a 29 pontnak elég koherens kritikáját, SŐT ALTERNATÍVÁJÁT adta (scheiringgabor.blog.hu/2010/06/29/kiszolgaltatottsag_vagy_gazdasagi_rendszervaltas), stb. (a blogot érdemes egyébként is átfutnod, szerintem)
És ezek a dolgok megjelentek az fn.hu-n, a hvg-ben, sok helyen - ha valaki nem csak blikket olvas, találkozhatott vele. Persze lehet az a véleményed, hogy ez mind semmi, meg koncepciótlan, csak ez a véleményed eléggé alaptalan, úgy tűnik.

@pamut: "Nem hogy alternatív koncepcióik nincsenek, de kritizáláshoz is gyengék,"

Tárgyszerű tévedés. Elég, ha a fenti linket megnézed.

high up 2010.08.10. 15:59:52

Mint annyi mindenben, az ingatlanadóban is teljesen tévúton járt Oszkó. Ez amúgy egy bázis IMF recept, amit máshol is megköveteltek.
A magyar ingatlanadónak nem az lett volna az értelme - ellentétben a nyugatival - hogy a tehetősebb réteg (válság idején) vegyen ki nagyobb részt a közteherviselésből, hanem az, hogy a fekete jövedelmeket kellett volna rendesen, utólag megadóztatnia, valahogy úgy, mint a lebukott német liechtensteini számlatulajdonosokat. Teljesen jogos volt az átlagember (tényleges adófizető) felháborodása, hogy mi fax-ot kell neki már megint leróni a 20-szor megadóztatott vagyonából?
Csak hát Oszkónak ebben a témában sem volt se rálátása a problémák gyökereire, se elképzelése a tényleges megoldásokról, így maradt az IMF másolása.
Csak tudnám, hogy ehhez a munkához miért jár a "szakértő" cím?

high up 2010.08.10. 16:09:35

Amúgy Oszkó semmiképpen semi ellenzéki. Egy ellenzéki ugyanis vitatkozik. Oszkó nem vitatkozik. Csak kijelent a blogjában. Azokat a kritikákat, amelyeket meg tud válaszolni meg cáfolni, szépen beengedi, amelyeket meg nem, azt kicenzúráztatja. Még azt is megtette, hogy topicot nyitott "provokáció" címen egy olyan vitáról, ahol valakinek más álláspontja volt egy témában. Ennek az Oszkónak tényleg küldetéstudata van, bár szerintem inkább a paranoia jeleit mutatja.

newcy67 2010.08.10. 16:35:17

Oszkó legalább nem operettjogász, nem akart végzettségére hivatkozva Alkotmányt írni (úgy beszélik: van, aki szakirányú végzettség nélkül is erre predesztinálja magát), nem akart választások előtt közérzetjavító intézkedéseket tenni és cseppet sem próbált populista húrokat pengetni és mellőzte a demagógiát minisztersége alatt.

Nem tartom tévedhetetlennek, sem polihisztornak, sőt retorikája is csiszolható lenne, de talán sikerült valamit letennie az asztalra. Tény, az ingatlanadót benyalta, de addig, míg ezen nem lesz változtatás, addig mosolyogva lehet fekete gazdaságból összeszedett, adózatlan jövedelemből gyerek/uno(tt)ka nevére megvásárolt ingatlant albérlőknek kiadni, ugyancsak adózatlan bevételt gyártva. Elég aktuális a kérdés mostanság, talán az "őzikesó" tagjai is így csinálták? Egy lehetőség lett volna, hogy legalább egy kicsit hozzátegyenek a büdzséhez azok, akik fentiek szerint szereztek ingatlant. Az elv helyesnek tűnt, de a részleteken még lehetett volna finomítani.

pamut 2010.08.10. 16:35:23

@Sir Kommentor: 30 millió volt az értékhatár, ne felejtsd el.

a másik válaszod: ""A bankok hiteleseinek 8,5%-a már 90 napja nem törleszt! Szerinted megfelelő volt a bankok által végzett hitelképességi és kockázatvizsgálat? "

nem, nem volt megfelelő. de értsd már meg, itt kettőn állt a vásár. senkit sem kényszerítettek, hogy vegyen fel hitelt, pláne nem megalapozatlanul. mindkét fél hibás volt, elég könnyű belátni.

@tbb: érdekes, amikor gyurcsány bevezette a bankadót, ami akkor még csak 30 milliárd volt, csányi dühöngöt, és külföldre-vonulással fenyegetőzött. most támogatja a sokkal nagyobb mértékű bankadót. szerintem inkább barátja orbánnak, nem ellenezéke.

@Lastres:
tévedsz. az ellenzék tevékenysége az, ami átjön a sajtón. amiből hír lesz a híradók első 10 percében. hogy át is jöjjön a kritika, az éppen az ellenzék felelőssége melója. ha azt hiszi az lmp, hogy blogokkal tud harcolni meg politizálni, akkor a helyzet még rosszabb mint hittem.

inebhedj - szerintem 2010.08.10. 16:51:04

(Párt)politikai (un)szimpátiától függetlenül a Jobbiknak miért is kellene ágálni mondjuk az IMF-fel szemben képviselt gazdaságpolitika ellen, mikor az jobbára analóg a saját gazdaságpolitikai elképzeléseikkel (ugyanígy említhettem volna az LMP-t a saját pályáján is más példával)?

Vegyük észre, eddigi parlamenti munkájuk alapján, sem az LMP-re, sem a Jobbikra nem jellemző az kétségtelen hagyomány (amely az MSzP, Fidesz, SzDSz és MDF sajátja volt), hogy tudniillik mindenféle elképzelés, program, terv, vagy szakmai megalapozottság nélkül, csak úgy dafke tiltakoznának minden kormánypárti gondolat ellen, merthogy ők volnának az ellenzék (aztán pár nap-hét-hónap-év múlva homlokegyenest mást tegyenek).

(Ennek persze kétségkívül meg van az a bája, hogy az LMP és a Jobbik - legalábbis egyelőre - messze felelőségteljesebb, szakmaibb és professzionális politikai viselkedést mutat a Tisztelt Házban, mint azok a pártok, akik eddig alkották a törvényhozást, és az LMP, illetve a Jobbik személyében fenyegető dögvésszel, bolsevizmussal, fasizmussal és kontársággal rémisztgettek.)

fvipera 2010.08.10. 16:53:59

@fuxosbömis (ex kacagányos): lényeges különbség oszkó és matolcsy között (bár a pozíciójuk nem ekvivalens), hogy gyurit nem zavarják a számok. legalábbis nem a valós számokat használja értelmezési tartományként. más szavakkal: gyuri képes saját magát felemelni a hajánál fogva (ld. belső fogyasztás fetisizálása egy 10 milliós országban). ebből aztán az következik, hogy a főnöke kénytelen szabadságharcként feltüntetni gyuri felkészületlenségét.

vakvarju 2010.08.10. 17:01:04

@Rod: Nem létező gazdaság politikának minek ellenzék? És mi ez a 29 pont? 8 év alatt ennyit tudtak összelapátolni a kormányzásra készülve? Mondjuk tőlük ez is szép teljesítmény!
@egyszerüen: Közbiztonság? Mióta Pintér a belügyminiszter megöltek két rendőrt és kiraboltak három bankot.
A választások előtt Vonának nagy arca volt. Azóta mást sem csinál, mint retteg Orbántól. Milyen kedves, amikor két rettegő egymásra talál!

high up 2010.08.10. 19:02:35

fvipera: gyurit tényleg nem zavarják a számok, Oszkót viszont az nem, hogy mi lesz az ország versenyképességével, az emberek esélyivel, ha teljesíti az IMF egybitre írt elöírásait. Ahol az IMF kivonult, ott újra kellett kezdeni az országot építeni, így volt ez 1998-ban is.
Orbán legalább volt olyan bátor (ellentétben libásékkal, akik azt hiszik hogy a szervilizmust hívják bátorságnak meg szakértelemnek) hogy a nemzeti érdekek figyelembe vételével fogja kifizetni a ballibsik által hátrahagyott számlát.
Ezt meg nem önmagáért teszi, hanem érted is. Persze ha te nem kérsz a bankadóból, akkor menj és fizess be direkt a te adódból az arányos sarcot az államkasszába, senki nem tiltja meg.

high up 2010.08.10. 19:25:17

@vakvarju: aki 8 évig csak államcsődöt csinált, majd arra rá IMF kurzust, az nem nagyon léphet fel nagy igényekkel senki ellen. Maximum akkor, ha kifizeti azt a számlát, amit a jövő generációra akart hagyni.

Amúgy meg tudjuk, hogy gyurcsánynál még a 300 forintos koldulás is program volt meg reform, de ha a Fidesz csinál egy teljes adórendszer átalakítást meg teljesen új fejlesztési tervet a kkv-knak, az persze semmi.

Na kérlek, erre kaptok ti 13%-ot a szavazóktól. És még túl is vagytok értékelve!

BISMARCK 2010.08.11. 09:05:09

Oszkó egy "Null Komma Josef"
Egy dologhoz ért, tanácsot adni, hogy hogyan lehet kibújni a közteherviselés alól.
Amit ő válságkezelésnek hív, azt egy általános iskolát vezető gazdasági igazgató és meg tudta volna csinálni.

Blobov 2010.08.11. 15:02:20

@Publius Decius Mus:
"1. A rendszerváltáskor Antall Józsi bedől Surányinak és biztosítja az IMF-et arról, hogy mindent kifizetünk amit előtte szovjet utasításra kölcsönből fölvettünk és aztán Líbia és más országok fegyverkezését fizettük belőle. (Nyoma nincs az összegek megjelenésének a 80-as évek magyar gazdaságában). A lengyelek szóltak, hogy nem fizetnek, pont. "

Én azért emlékszem arra, hogy a lengyeleknél volt 3-400%-os infláció...

"Ezt úgy oldják meg, hogy ráterhelik őket is a nyugdíj és a munkanélküli rendszerre. Kialakul az új "gazdasági szerkezet", az inaktívak tömege és a szétadóztatott munkából élőké."

A tartósan munkanélküliek zöme Antallék alatt keletkezett, őket menekítették (még zömmel szintén Antallék) a rokkant- és egyéb nyugdíjrendszerbe, hogy túléljenek.

"5. Gyurcsány folytatja az eszement költekezést, neki már a gazdasági adatokat is hamisítania kell. Az egészben a legfurcsább, ogy míg általában egy ország ha nagy hiteleket vesz föl ideiglenesen megpörög a gazdasága, itt fordítva, még az életszínvonal is elkezd zuhanni."

Életszínvonal zuhanása? Te akkor 2006-ban tényleg rosszabbul éltél mint 4 évvel azelőtt? Mert akkor Te voltál abban az évben szopóágon, nem úgy, mint az aktív keresők 90%-a.

6. Bajnaiék idején az IMF egy Dél-Afrikában élő indiai alkalmazottja dolgozza ki a magyar költségvetést és hogy kitől vonunk el, mennyi pénzt. Az IMF személyesen beszéli át az államtitkárokkal a részleteket a miniszterelnököt megkerülve. A gazdaság a hosszú megszorítások utáni még eszementebb bekeményítéstől megroppan. Szinte duplázódik a valódi munkanélküliség, pénz nélkül a rendszer olyan mint a tó víz nélkül, a halak csak vergődnek.

Itt vagyunk most.

BISMARCK 2010.08.11. 22:10:05

@Blobov:

"Életszínvonal zuhanása? Te akkor 2006-ban tényleg rosszabbul éltél mint 4 évvel azelőtt? Mert akkor Te voltál abban az évben szopóágon, nem úgy, mint az aktív keresők 90%-a."

Meg a nagycsaládosok úgy 100%-a.

kispotzak 2010.08.19. 15:32:51

@malacz69 rettegéselemző: Vagy a tehetetlenség. Egy évig pénzügyminiszter volt, amire lehetősége (tehetsége, motivációja, tudomisén...) volt, azt megtette. Most viszont csak a partvonalról nézi azt, ami történik, befolyásolni nem tudja. De nyilván foglalkoztatja, zavarja - és most "csak" kommentálni, kritzálni tudja - és a semminél az is több.

Mellesleg nagyon törpe vagyok a gazdaságpolitikai or pénzügyi témákhoz, de az azért tetszik, hogy nem csak a kritika ömlik kifele, hanem észérvek és konkrét javaslatok.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása