Véleményvezér

vv

IMF vs. kormány: minden napra új mese

2010.08.26. I 91 komment I Címkék: fidesz media imf gazdasagi valsag matolcsy

IMF-tárgyalások: nem Volvókat osztogatnak, hanem Volgákat fosztogatnak. A magyar gazdaságpolitika így hamarosan valamennyi megmaradt hitelességét el fogja veszíteni. (Fotó: napi.hu)

Kedd: igen!

Kedden a Bloomberg hírügynökség kérdéseire válaszolva a Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, hogy az ősszel újra megindulnak majd az IMF-fel a tárgyalások, melyek megegyezéssel is fognak zárulni. Ebből a tömör, nem részletezett válaszból (miféle tárgyalás? miféle megegyezés?) az olvasók az ügy kontextusa alapján egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy az Orbán-kormány megváltoztatta álláspontját: feladja a „gazdasági szabadságharcot”, és visszatér a tárgyalóasztalhoz, ahol egy új IMF-megállapodást fog kötni.

Ezt az olvasatot erősítette két további esemény. Egyrészt nyilvánosságra került, hogy az IMF igazgatótanácsában Magyarországot ezentúl nem a jegybankelnök, hanem a nemzetgazdasági miniszter fogja képviselni. Másrészt a minisztérium „pálfordulása” a hétfői erős forintgyengülés után következett, így részben arra adott reakcióként is lehetett értelmezni.

Az általános interpretációnak megfelelően a vezető hírügynökségek és a magyar média címlapon hozták a hírt, hogy valószínűleg mégis lesz IMF-hitel.

A forint rögtön erősödni kezdett.

Szerda: nem!

Szerdán jött a pontosítás: nem, nem Volvókat osztogatnak, hanem Volgákat fosztogatnak.

A sort, talán rossz ómenként, Kósa Lajos kezdte egy reggeli tévéműsorban, majd a Nemzetgazdasági Minisztérium adott ki egy újabb közleményt, ami szerintük pontosította, mindenki más szerint viszont cáfolta az egy nappal korábbi álláspontjukat. A közlemény szerint, bár valóban elkezdünk majd tárgyalni az IMF-fel, ez csupán a szokásos „gazdaságpolitikai konzultáció lesz”. Új IMF-hitelről pedig szó nincs, hiszen arra az országnak semmi szüksége.

A forint rögtön gyengülni kezdett.

A hír breaking news lett a CNBC-n, a világ vezető pénzügyi orgánuma, a Financial Times pedig egyik blogján gyorsan össze is állított egy rövid listát a magyar kormány gazdasági kommunikációjának ellentmondásosságáról:

1. Orbán Viktor a kampányban adócsökkentést és munkahelyteremtést ígér, valamint azt, hogy újra fogja tárgyalni az IMF-fel Magyarország deficitcsökkentési kötelezettségeit.

2. Orbán nagy fölénnyel megnyeri az áprilisi választást és miniszterelnök lesz. Pártjának tisztségviselői azonban hamar bajt kavarnak, amikor a magyar gazdaság állapotát Görögországéhoz hasonlítják.

3. Orbán bemutatja 29 pontból álló gazdasági akciótervét, benne a sokat vitatott 200 milliárdos bankadóval. Az idei 3,8%-os hiánycél betartását ígéri, ami segít csillapítani a befektetők idegeit.

4. Fideszes politikusok arról beszélnek, hogy szeretnék meghosszabbítani az IMF-megállapodást, és tárgyalni akarnak egy 2011-re szóló új IMF-szerződésről.

5. Ám júliusban a magyar kormány és az IMF tárgyalásai megszakadnak, számos kérdésben igencsak eltér a felek álláspontja.

6. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ekkor azt mondja, hogy az IMF-tárgyalások szeptemberben folytatódni fognak.

7. Azonban Orbán Viktor a Parlamentnek már arról beszél, hogy vissza akarja állítani Magyarország gazdasági függetlenségét; Magyarországnak nincs szüksége az IMF-re, csak az EU-ra. Elemzők szerint a közelgő önkormányzati választások miatt Orbán ezzel a tömegeknek játszik.

8. A zűrzavar ellenére a forintnak a derűsebb világgazdasági kilátások közepette sikerül visszaerősödnie. Ám augusztus végén a forint ismét megremeg, amikor a befektetők borúlátó növekedési és inflációs előrejelzésekkel szembesülnek.

9. A magyar Nemzetgazdasági Minisztérium erre azonnal bejelenti, hogy az IMF-tárgyalások az ősszel folytatódnak, és "megegyezéssel fognak zárulni". De Kósa később pontosít, hogy ez nem szükségszerűen azt jelenti, hogy Magyarország egy új IMF-hitelkeretet akar.

10. Mi jöhet még...?


Forrás: Chris Bryant - A 10-point guide to Hungary & the IMF (ft.com/beyondbrics)


Csütörtök: mi a fene folyik itt?

A kormány gazdasági kommunikációja csütörtököt mondott – azt kell mondanunk, ismételten. Semmi jelentősége, hogy most a nemzetgazdasági miniszter vagy valamelyik beosztottja értette félre, hogy most akkor mi is a „vonal” kampány idején, esetleg csak egy kommunikációs bakiról van szó, ahogy a portfolio.hu tippeli. Ugyanígy teljesen mellékes jelen pillanatban az is, hogy melyik bejelentés bizonyul végül igaznak, az első, vagy a második.

customer surveys


A lényeg most az, hogy a magyar gazdaságpolitika így hamarosan valamennyi megmaradt hitelességét el fogja veszíteni. Azt gondolná az ember, hogy a Kósa-Szijjártó affér megtanította a vezetőket és a kommunikációs gépezetet arra, hogy ilyen nehéz világgazdasági környezetben csak nagyon körültekintően szabad fogalmazni, mert egy óvatlan kijelentésből is igen könnyen nagy baj lehet. De nem.

A mostani történetben az a különösen fájó, hogy erre aztán tényleg semmi szükség nem volt. Szemben a május végi, a kormány megalakulását követő államcsődös baklövéssel, most sem a hazai, sem a külföldi közvélemény nem várta, hogy a magyar kormány bármi újat mondjon gazdasági elképzeléseiről.

customer survey


Veszélyben a hitelesség

Ha így folytatják, lassan teljesen mindegy lesz, hogy mit nyilatkozik a nemzetgazdasági miniszter és stábja. Ha minden attól függ, hogy éppen milyen nap van, vagy, hogy a belpolitikai megfontolások milyen nyilatkozatot engednek, akkor előbb-utóbb már tényleg senkit sem fog érdekelni, hogy mit mond a gazdaságpolitika hivatalos kormányosa.

Rohanunk a gazdaságpolitika egyik legfontosabb eszközének, a Fidesz által az elmúlt nyolc évben – teljes joggal – rendszeresen számon kért hitelességnek az elvesztése felé.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2010.08.26. 08:45:08

A 2/3-os országgyűlési, meg a leendő 3/3-os önkormányzati győzelem egyáltalán nem jelenti azt, hogy bárkinek, beleértve Orbánt is, lenne határozott elképzelése arra nézve, hogy mi a túrót fognak csinálni.

Az ilyen "kommunikációs" problémák ebből vannak.

winston01 2010.08.26. 08:45:12

"lassan teljesen mindegy lesz, hogy mit nyilatkozik a nemzetgazdasági miniszter és stábja"

Hála Istennek!

Viktus 2010.08.26. 09:16:58

Az IMF is tudja októberi választások lecsengéséig itt nem lesz semmiféle tárgyalgatás ... ahogy a pénzügyi csoportok is, de addig is szabad a pálya lehet nyerészkedniük mi meg fizethetjük a szabadságharcot.

@Robinzon Kurzor:

Szerintem meg vannak ott konkrét elképzelések csak előtte még lecseng az önkormányzati, ahol megint sikerül stabilizálni a Fideszes hatalomváltást , és aztán csapnak bele a lecsóba.
Mivel alapvetően nem a kánaán fog eljönni, hanem tényleges reformokon sokan buknak eleinte leolvadna az új többség ...
Így viszont elég jól taktikáznak bedobták ezt a szabadságharcos szöveget a nép még nyel aztán kiegyeznek majd az IMF-el, akkor kicsit hisztizik a Jobbik, de a jónép max. fellélegzik, ha elkezdenek csökkeni a törlesztői. Rendszerszintű reformokat is majd max. támadja az ellenzék az új többség egy jelentős része biztos leolvad aztán a ciklus második felében vissza tudja majd egy részüket édesgetni Viktor. Főleg, hogy minden pozicíóban a hívei ülnek.

Legalábbis szerintem, mert ez a mostani tinglitangli hosszútávon bukásra van ítélve.

radala 2010.08.26. 10:12:54

Én kedvelem a véleményvezért, de ezek a gazdasági fejtegetései problémázásai az idegeimre mennek.
Nem kellett volna svájci frankban eladósodnia a szerzőnek és akkor nem lenne ennyire befosva. Nem igaz, hogy 2 hetente érdemes újra meg újra aggódni valamin, amiről nem tudunk semmit, ahol nyilvánvaló, hogy okt. 3-ig nem is fogunk tudni semmit, ha mégis az sem jelent semmit.
Lehet, hogy én vagyok naiv, de szerintem akinek az isten hivatalt tud adni, annak eszet is. Nem hiszem, hogy Matolcsy (legyen bármilyen ostoba) ostobább tud lenni, mint a legokosabb index/véleményvezér/portfolio elemző. Már csak azért sem, mert szemben az elemzőkkel, ő valószínűleg azért tudja mit akar, tudja mit kell neki csinálnia.
Szóval én hanyagolnám már ezt a gazdasági aggódást. 8 évig nem történt semmi, január 1-ig úgysem tud történni semmi érdemi. Teljesen nevetségesek ezek az elemzések. A legbosszantóbb meg az, amikor tanácsokat ad a szerző. No nem is idegesítem tovább magamat, mert még annyira belelovalom magam az egészbe, hogy soha többet nem olvasom el az egyébként kedvelt VV-t.

Karachar Nevian (törölt) 2010.08.26. 10:12:58

@Viktus:
Legyen igazad, tényleg!

Tartok tőle hogy Vityusnak semmi valódi ötlete nincs és ha még mozgásteret sem tud szerezni, itt igazán kemény évek jönnek.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2010.08.26. 10:14:16

A Fidesznek nem is volt gazdaságpolitikai hitelessége. Azt nem adják ingyen. Azért meg kell dolgozni. A Fidesz a megelőlegezett bizalmat, illetve a Bajnai kormánytól megörökölt relatív konszolidált állapotokat kúrja el.......
még néhány hónapot játszák a nagyfiút, aztán jön az összeomlás.

Alvarez 2010.08.26. 10:20:09

A Fidesz több évig követelte az előrehozott választást, mert ő tudja hogyan kell kezelni a válságot.

Aztán nyertek. Az elmúlt 3 hónap pedig azt bizonyítja, hogy halvány lila fingjuk nincs arról, ugyan mit is csináljanak.

is 2010.08.26. 10:40:56

@Alvarez: ket pont.

@poszt: 2006-ig vesztettuk el a hitelunket. onnantol minden hianycelt hoztunk, csak a hulyenepszavazas tette lehetetlenne, hogy most egy rendberakott egeszsegugyunk legyen (nem, nem Gyurcsany, Molnar Lajosrol beszelunk), es a vilaggazdasagi valsag, hogy ne egy csokkeno allamadossagpalyan legyunk. a hitelesseget 4 ev alatt visszaszereztuk 2006-2010 kozott, ha az arfolyamot nezzuk, akkor a 2009-es tavaszi sepkulacios rohamtol eltekintve (ami a lengyeleket is bedontotte, az nem nekunk volt szanva) viszonylaogs stabilitas volt. nem ugy az elmult 3 honapban...

Varga Mihaly sokat mondta, hogy 400 milliradot hoz, hogy ok hitelesebb gazdasagpolitikat fognak folytatni. hol az a 400 milliard? hol alacsonyabbak a hitel kamatok?

Gabbesz 2010.08.26. 10:41:36

@radala: Valóban naiv vagy. Ha igaz lenne a mondás, hogy akinek Isten hivatalt ad, észt is hozzá, akkor a cucialisták sem bénáztak volna nyolc évig. Miből gondolod, hogy a mostani bagázs bármitől is jobban értene hozzá, mint az előző társaság?

Zoli 29 2010.08.26. 10:41:51

"A magyar gazdaságpolitika így hamarosan valamennyi megmaradt hitelességét el fogja veszíteni."

Jajj, neee.... :D

netuki 2010.08.26. 10:41:54

@radala: igen, te vagy a naiv.

Más: a Financial Times blogjának az összeállításában a Barroso-tól kapott hatalmas pofon utáni Orbán-makogás is szerepelhetne...

Fittipaldi 2010.08.26. 10:49:22

Én ezt a sok ostoba félremagyarázást nem értem.

1. Ha azt mondják, tárgyalni fognak, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy hitelt akarnak felvenni. Viszont a jelenlegi hitelt vissza kell fizetni, erről kell tárgyalni, valamint arról, hogy az IMF ne akarjon az érdekeinkkel ellentétes feltételeket szabni. Ez utóbbi esetben lehet szó hitelmegállapodásról.
2. Amikor azt mondják, hogy nem akarnak hitelt felvenni a jelenlegi feltételekkel, az azt jelenti, hogy nem akarnak hitelt felvenni a jelenlegi feltételekkel.
3. "Az IMF-hitel ügyében vajon mi lesz a kormány legeslegvégső álláspontja?"
Erre a kérdésre az egyetlen értelmes opció hiányzik:
Lesz tárgyalás az IMF-fel, és akkor lesz esetleg hitelmegállapodás, ha a feltételek megfelelnek az érdekeinknek. Tehát akkor, ha a gazdasági növekedést támogató feltételei lesznek a hitelnek.

Miért olyan nehéz ezt megérteni?

DArchAngel 2010.08.26. 10:54:03

@radala: Nem csak az a baj, hogy sokan adósodtak el valutában, hanem az, hogy az állami is részben abban adósodott el. Márpedig törleszteni az államnak is kell, és nem mindegy, hogy mennyit.

Bilbo 2010.08.26. 10:54:58

Azért ez nem csak a Gormány hibája ...

Azt kell kommunikálni, hogy persze, kapcsolatban maradnak az IMF-fel, és jövő év elején mégegyébként is beszélni kell velük. Másrészt, hogy nem veszünk fel új IMF hitelt.

A különböző gazdasági újságok újságírói pedig hasonlóak a napilapok újságíróihoz. Ha meglátnak egy általuk várt szókapcsolatot, rögtön írnak egy cikket.

Így ahányszor elmondják, "tárgyalunk az IMF-fel", mindig hozzá kell tenni "de nem akarunk új IMF hitelt."

Ebben a vicc az, hogy fél év vagy egy év alatt Románia és más IMF által megsegített országok a padlón lesznek ...

Viktus 2010.08.26. 10:55:03

@Alvarez:

Ezt honnan veszed?

Komolyan ennyi naív lélek van az országban?
Mióta ez az általános választójogos demokráciásdi van nincs az a politikai erő, aki jelentős kényszer , vagy belső árulás nélkül egy választás előtt kezdene egetrengető lépésekbe.

housemd 2010.08.26. 10:55:16

Ha a választások előtt a Fidesz mondott bármit egyáltalán abból, miből veszik meg a kolbásznak való kerítést, az általában két pont körül csoportosult:
1. mi nem fogunk lopni (nem kommentálnám)
2. mi hitelesek leszünk, így olcsón lehet majd finanszírozni az országot.

hát ez utóbbival kell összevetni ezt a fejetlen balfaszkodást ami folyik. szerintem centikre és hónapokra vagyunk a teljes összeomlástól. Amerikából nagyon rosszak a hírek, ha megint végigsöpör egy kiadós méretű pánik a tőzsdéken, akkor itt most mi leszünk a leglassúbb gazella a menekülők között. és akkor mindenki nyugodtan fektetheti a pénzét vadászpuskákba meg konzervekbe, mert olyan 90-es évek eleji ukrán történetek is jöhetnek, hogy társadalom visszatér a közvetlen árucserére...

Robinzon Kurzor 2010.08.26. 11:07:15

@Viktus: "Szerintem meg vannak ott konkrét elképzelések csak előtte még lecseng az önkormányzati, ahol megint sikerül stabilizálni a Fideszes hatalomváltást , és aztán csapnak bele a lecsóba."

Ha tudatosan ezt akarnák játszani, vagyis ez stratégia lenne, akkor nem lenne össze-vissza beszéd.

Akkor most ez mondanák, utána meg az ellenkezőjét; amikor volt stratégia, volt elképzelés, akkor így működött.

Amiben reménykedsz, az szerintem -- sajnos -- nem úgy lesz: Orbán politikai és Magyarország gazdaságpolitikai mozgásterének metszete üres halmaz.

A kérdés csak az, hogy négy évig tudnak-e majd úgy csinálni, mintha kormányoznának. De hogy ennek mi lesz a vége, azt már láttuk egyszer.

Viktus 2010.08.26. 11:07:27

@Zoli 29:

Jah azért duplázza meg a termelését az Audi :P

@Fittipaldi:

Az érdekeinknek nagyjából most is megfelelt volna, de a belpolitikai környezet szempontjából nem megfelelő időszak még. Választási időszakok előtt egy politikai erő sem vág bele rendszerszintű reformokba.

Mindjárt nekik esett volna az MSZP, Jobbik, LMP ...

Lúdtalp 2010.08.26. 11:07:39

Szvsz fletóéknál még így is messze jobbak.

Ők legalább úgy tesznek(!) hogy ha tehetnék(!) akkor adót csökkentenének - szemben a szoci elvtársakkal, akik ha tehetnék szétszórnák a pénzt inaktívaknak és fejbe basznák az adófizetőket.

Szóval a szocikkal kikeveredni a gödörből az adófizetőknek / középosztálynak akkor is átok, mivel a középosztály és az adófizető a szocik/baloldal ellenségei.

Fidesznek meg talán(!) nem.

SiKom 2010.08.26. 11:07:53

Nagy a nyomás, sok az IMF bértollnok...
Hát igen, gondolom az IMF euróban fizet a cikkekért. Esetleg dollárban. Az mégiscsak biztosabb, mint a Forint :-)

"hát ez utóbbival kell összevetni ezt a fejetlen balfaszkodást ami folyik. szerintem centikre és hónapokra vagyunk a teljes összeomlástól. "

Nem baj. Legalább a segélyprobléma megoldódik.
Aki termel, az majd pénzhez jut (Euróhoz), a sok f.szverő meg majd szív. A normálisabbak meg majd támogatják a nagyszülőket.

Ugye, az a jó kérdés, hogy az az önkormányzati ügyintéző, aki eddig csak kötekedni tudott, most mit fog majd csinálni?

SiKom 2010.08.26. 11:40:12

@Robinzon Kurzor:
"A kérdés csak az, hogy négy évig tudnak-e majd úgy csinálni, mintha kormányoznának. De hogy ennek mi lesz a vége, azt már láttuk egyszer. "

Nagyon egyszerű.
Ha a Fidesz elkúrja ezt a ciklust, akkor az emberek mérgesek lesznek, és a Jobbikra szavaznak. Jön a Jobbik 2/3.

Jó lesz???
Ezt szeretnétek?

Alvarez 2010.08.26. 11:40:21

@Viktus: már vártam a "van ám program, csak nem árulják el" hsz-t.

Ez a fantomprogram mindig új határidőket kapott. A parlamenti választás előtt nem volt semmi, na majd ha nyernek. Nyertek, de a kormányprogram egy nagy nulla lett. Sebaj, majd az IMF tárgyalásra kell vinni valamit. Vitték is az üres táskát. Ettől hazament mindenki. Most jön az önkormányzati választás szöveg, majd ha túlleszünk rajta akkor a mikulás és a karácsony.

Közben olvasom a stop.hu-n, hogy Matolcsy minisztériumában program helyett káoszt talál az érdeklődő. Három hónap alatt nem tudtak összehozni egy SZMSZ-t, pedig az egyszerűbbnek tűnik, mint egy ütős gazdaságpolitika kidolgozása.

Persze reménykedni mindig lehet.

Gábor217 2010.08.26. 11:40:27

Akkor, ha jól értem, a választások előtt elhallgatják az igazságot, a valós elképzeléseiket? Olyan ismerős ez nekem ... Innentől válik illegitimmé a kormány.

Ha egy kormány az ország érdekei helyett a saját érdekei szerint kormányoz úgy, hogy ez néha ellentétes az ország érdekeivel, akkor minek szokás nevezni az adott kormányt, és legfőképp a kormányfőt?
(de most inkább nem hazaárulóznék)

Bilbo 2010.08.26. 11:40:38

Egypár a konkrét elképzelésekből: a társasági adó 10%-ra csökkent 15% vagy 17%-ról. 500 millió alatti értékról adózó vállalkozásoknál...
Ez pont a kis és közepes vállalkozásokat segíti. Ezeket GYF kiírtotta. Simor a magas kamatlábbal ugyan ezt tette - ezt még SZDSZ-es közgazdászok is megmondják...

Valahogy a német gyáriparsok optimisták Magyarországgal szemben, az Audi itthon megduplázódik, a Mercedes is idejön. Ez egyenes következménye annak, hogy Orbán járta ezeket a köröket az elmúlt években.

Az IMF-es lépés (nem kell kölcsön) is jó volt. Egyébként soha nem állunk talpra, ugyanis amit az IMF jelenleg követelt, az az ország kinyírása volt. (Betervezték, nem kell félni. Fletó felvett egy csomó kölcsönt, amit a következő (!!) kormány első évtől kezdve visszafizet. Ennél nagyobb gazemberséget nem is lehetett volna csinálni. Tálcán kínálták nekik, hogy kibasszanak a következő kormánnyal. Ha az országot tényleg stabilizálni akarták volna, nem ezt teszik.)

Bilbo 2010.08.26. 11:41:06

Hasonló történet: Nyuszika bemegy a papírboltba.
-Banán van?
-Nincs.
Másnap bemegy:
-Banán van?
-Nincs.
Harmadnap bemegy:
-Banán van?
-Nincs.
Erre a tulajdonos kiteszi az ajtóra:
"Nincs banán."
Másnap Nyuszika beállít:
"Szóval volt banán!"

Bilbo 2010.08.26. 11:41:49

Nem tudom, ez nyilvánvaló volt-e, de a Nyuszika a viccben az IMF, a banán meg az IMF hitel ...

radala 2010.08.26. 11:42:52

@Gabbesz: @DArchAngel:
Természetesen vicc volt a hivatal és ész adása. De arra akartam célozni, hogy bár semmit nem tudok Matolcsy/Orbán eszéről, de azért az föltételezhető, hogy jelentősen jobban informáltak bármelyikünknél. Az is föltételezhető, sőt részben be is bizonyosodott 98-02-között, hogy nem teljesen ostobák a gazdasághoz. Az is nyilvánvaló, hogy meg akarják tartani sőt bővíteni szeretnék a hatalmukat. Már csak abban kell bízni, hogy tudják, hogy a legegyszerűbben egy elfogadható kormányzással lehet megtartani a hatalmat.
Azt nem nagyon értem, hogy mi a baj a 280-as euróval, mert én 2007 óta nem vagyok Mo-n, akkor 250 volt az euró, az infláció szerintem 5 %-kal mindig magasabb volt, mint az EU-ban, ha ez igaz, akkor most 289 Ft ér egy eurót, magyarul a Ft még mindig túlértékelt. Az igaz ugyan, hogy az állam is Ft-ban kapja a pénzt és €-ban törleszt, vagy ki tudja miben, de az is igaz, hogy az exportnak meg jó a gyengébb Ft.
Szóval amit mondani akartam az az, hogy a dolog roppant bonyolult és baromi röhejes napi Ft ingadozásokból bármiféle következtetéseket levonni.
Ez nem jelenti azt, hogy a következtetések nem lehetnek igazak adott esetben. De azt jelenti, hogy véletlen az összefüggés aközött, hogy Matolcsy/Orbán hülye és a cikkszerző ezt véletlenül eltalálja a rendelkezésére álló információk alapján.

lábaska 2010.08.26. 11:43:00

Szerintem meg nem kellett volna túlmagyarázni az őszi IMF tárgyalást. Ennyi elég lett volna:Ősszel tárgyalunk az IMF-fel."
Persze ha valaki megint shortolásra játszott....

is 2010.08.26. 11:43:31

@Sir Kommentor: nagy a nyomas, sok a kozgazdasaghoz nem erto, am vakbuzgon hivo ember, aki szerint mindenki bertollnok, aki nem az o hitet szajkozza...

pamut 2010.08.26. 11:43:42

Minden bajok forrása, hogy Orbánnak és kormányának nincs semmiféle elképzelése arról mit csináljon a gazdasággal. Ez tisztán látszik, ha lenne koncepciójuk, már rég tudnánk róla, sőt haladna az előkészítése a bevezetésnek.

Egy valamit tud Orbán: a jó gazdaságpolitika ritkán népszerű, azaz a jó gazdaságpolitikának politikai ára van, amit neki esze ágában sincs megfizetni. Ha az az ára a hatalmának, hogy 4 évig ne csináljon semmit, akkor így fog tenni. Neki ez megéri. az ország meg...

8 évük volt kidolgozni egy jó koncepciót...
részleteiben, alaposan, intézkedési és ütemtervvel...
repülőrajtot vehettek volna, ráadásul a 2/3-os felhatalmazással tényleg nagyon gyorsan lehetne haladni, és látványos eredményeket elérni...

Akik elhitték a kampány során, hogy azért nem árulja el a Fidesz a programját, mert ellopnák a szocik (nem pedig azért, mert nincs is neki), azok most képesek beismerni maguknak, hogy átverték őket?

Még valami: egy felelős kormány ilyen ingatag világgazdasági környezetben nem dobhatja el magától a biztonsági hálót. Fordított helyzetben már hazaárulóznának.
Már tavaly is rebesgették, hogy lehet hogy lesz 2. hulláma a válságnak... most egyre több jel van rá, hogy tényleg lesz 2. hullám: "Ha az USA így folytatja, lerántja az egész világgazdaságot."
index.hu/gazdasag/magyar/2010/08/26/az_usa_dontheti_be_a_vilaggazdasagot/

és nekünk nem lesz hálónk, mert a fidesz egy fiaskót nem mert bevállalni, a bukást győzelemnek akarta beállítani és hirtelen el kezdett szabadságharcozni, ami komplett hülyeség.

van erre egy régi mondás: savanyú a szőlő.

Squid 2010.08.26. 11:43:56

Én azt nem értem min csodálkozik bárki miután megválasztottak egy kormányt aminek sem programja sem koncepciója nem volt a választásoknál.

Egy fejletteb demokráciában ilyen világgazdasági helyzetben, nem azzal törődnek sem a pártok, sem az emberek, hogy egymást basztassák, hanem azzal hogy miként lehet a gazdasági problémákat megoldani. Nálunk megy az egymás fikázása és a politika homokozóharca a tetves önkormányzati választási eredmények miatt, ahelyett hogy a tisztelt politikusok azt tennék ami a dolguk és a szarból való kilábalással foglalkoznának.

Az utóbbi 20 év egyik legnagyobb katasztrófája, hogy OV-nek sikerül annyira megosztani az országot, hogy képtelenek lettünk a közös gondolkodásra és problémák megoldására.

Rod 2010.08.26. 11:44:06

Négy hónap alatt elkúráson kívül semmi nem történt itthon. NINCS EREDMÉNY. SEMMI.
Az nekem nem eredmény, hogy bohóc költözött a Sándor-palotába, saját emberek ülnek az Alkotmánybíróságban, a Médiatanácsban (vagy mi a neve) és építik a totál hatalmat.
Ja, de egyszer majdnem volt államcsőd. Ez teljesítmény, gratulálok. Még a maszopnak is évek költekezése kellett hozzá, hogy oda kerüljünk. Ez a kormány ügyesebb.
Nekem szerencsére semmilyen hitelem (se deviza, se forint) nincs, de szívélyes üdvözletemet küldöm a devizahiteleseknek, akik nyögik a részleteket. Különösen köszöntöm közülük azokat, akik a Fideszre szavaztak és a kolbászos kerítésre. Tőlük kérdezném: Elégedettek vagytok?

JohnHenry 2010.08.26. 11:44:15

@Sir Kommentor: az orrodnál látsz-e tovább? :-(

ngabika 2010.08.26. 11:44:22

@Fittipaldi:

Szerinted mit kell tárgyalni, arról, hogy a hitelt vissza kell fizetni?
1. KP ben vagy utalással fizetünk ???
2. Forintban vagy EUR/USD ben adjuk vissza???
3. Netán más ütemezésben szeretnénk visszafizetni, avagy kellene még némi idő, azaz egy újabb hitel?

A másik: érdekeinknek megfelelő? Kemény feltételekkel kapunk/kaphatunk hitelt, hogy az ország túlélje. Ez a zország érdeke. Persze az is érdekünk lenne, hogy a zemberek túléljék, de ez a két érdek nem feltétlenül esik egybe. De ha a zország nem éli túl, az zemberek sem... És hát az IMF nem fogja azt mondani, hogy imhol a pénz, költsétek el, és ha nem tudjátok visszafizetni, akkor fátylat rá....

Rive 2010.08.26. 12:18:50

Öröm látni, hogy a szép magyar hagyományokat hiven követve a Fidesz is mindent megtesz a lakosság politikai és gazdasági ismereteinek, tapasztalatainak bővitéséért.

Kár, hogy olyan drága a tandij. Már-már kisértést érez az ember, hogy másik iskolába iratkozzon.

Pékszakállú Henceg 2010.08.26. 12:18:58

Ha jól számolom a kormánynak lassa 3 hónapja kormányozni kellene, törvényeket hozni, beterjeszteni, elfogadni. Ehhez meg van minden lehetősége a 2/3-os többsége révén, de mit látunk? Megy a töketlen kommunikálása a semminek. Ugyanis eddig ezt csinálta a kormány: SEMMIT! Elképzelésnek még a halvány jelei sem mutatkoznak!

vajdapeterutca 2010.08.26. 12:19:28

Többen észrevételezzük egy ideje - én például egy egész blogban -, hogy a programviták hiánya és a Fidesz szakpolitikai fórumoktól való távol maradása valószínűleg a stábok szelekciójára és tréningjére is hatott és hat. Míg a választók felé az éveken át tartó kommunikációs helyzetben racionális volt és fényes sikerrel járt elhárítani a konkrétumokat, ezzel szemben a stábok problémamegoldó és kommunikációs képessége megszenvedhette. Most egy önkormányzati képviselő is arra tesz utalásokat, mintha nemzeti érdek volna, hogy ne álljon szóba a választóival a saját területén, ami ebben az esetben a szűkebb környezet konkrét ügyei. Az országos szakpolitikában a fejlett országok gyakorlatában komoly dilemmának számító, sokat vitatott témákban beszélnek a reszortos politikusok nagy egyszerűséggel, őszintének tűnő fogalmatlansággal és rácsodálkozásokkal. Ha váratlan kommunikációs helyzetbe kerülnek, ahol nem ők adják a tematikát és a menetrendet, hajlamosak leblokkolni.

Emellett, úgy látom, komoly fiatalítást hajt végre a Fidesz a politikusok között, és több jel utal arra, hogy hatásos teljesítményösztönzést folytat. Ugyanakkor - amit látok és sejtek belőle, és ez nyilván nagyon korlátozott -, ezek nagyon részleges és rövid távú teljesítménycélok. Például egy nagy önkormányzat fideszesei éles versenyben lenni látszanak, hogy ki terjeszt több döntési javaslatot a testület elé, azt viszont nem figyelik, hogy egymás után elmarad a végrehajtása a határozatoknak. Vagy egy nyilvánvalóan hosszú távon kibontakozó intézkedésről hónapokon belül eredményt akarnak kimutatni, és ennek érdekében erőteljesen arra ösztönzik az apparátust, hogy az erőfeszítéseit erre a feladatra összpontosítsa. Miközben tele vannak, az ilyen módon nem mért, nehezebben is mérhető, de logikusan belátható módon más fontos feladatokkal is.

A fiatal és teljesítményközpontú politikusok szakmai kultúrája döntően jogász, visszaszorul a közgazdasági, társadalomelemző, pedagógiai stb. logika. Ami persze eddig sem állt össze rendszerré, és sok stábban kimondottan gyenge volt, de voltak erős intézményei, programjai, szereplői. Jogászias kultúrának azt nevezem, hogy van egy szuverén módon kijelölt cél, amihez meg kell találni a technikailag hatékony (és ügyesen kommunikálható) megvalósítást. Ennek az országban nagy kultúrája volt és van a szocializmus előtt, alatt, után, sokaknak nagyon tetszik. A közgazdasági szakpolitikagyártás kultúrája a hatásvizsgálatok jelentőségét, a tudások szervezett összegyűjtését és mérlegelését, az iteratív szabályozást hangúlyozza. Ennek gyakorlatilag nincs kultúrája, kevés a képzett és elkötelezett híve, az öntudatlan szakpolitikus talán nem is ismeri.

Közben van egy nyilvánvaló teljesítménykényszer, a nemzetek globális versenye, ami alól nyilvánvalóan nem tudjuk kivonni magunkat, a nemzetközi szervezetekkel folyó meccsezések fordulói ellenére.

Érdekes és persze a bőrünkre megy, hogyan alakul, fejlődik-e majd a különböző stábok problémamegoldó képessége. Nem csak a kommunikációban, hanem még inkább az alaptevékenységeikben.

Devil 2010.08.26. 12:19:44

Sokak nincsenek tisztaban mi a forintgyengules veszelye, kulonosen a novekvo deficittel kombinalva.
Eloszor is nem csak a devizahiteleseket erinti es nem csak az importoroket, hanem mindenkit.A nagyobb hianyt finanszirozni kell, es a reszeg sofor vezette autora hasonlito magyar gazdasagban egyre kisebb a bizalom ezert egyre nagyobb kamatokkal lehet csak a befektetokat (akik a hianyunkat megfinanszirozzak) allamkotveny vasarlasra csabitani.
Es ezt bizony a koltsegvetesbol kell finanszirozni, vagy az adok nonek majd vagy a kiadasok csokkennek, vagy ujabb hitelt veszunk fel (Kadar-rendszer?).
Ilyen korulmenyek kozott az IMF "biztonsagi halojara" egyre nagyobb szuksegunk lenne.
@Robinzon Kurzor: De van elkepzelese, a nepszeruseget akarja maximalizalni, barmi aron.

Devil 2010.08.26. 12:19:48

@lábaska: A Fidesz sok kommunikacios lepeset nehez massal magyarazni, elozo kormanyzasuk alkalmaval is voltak hasonlo huzasaik. Vagy tenyleg ennyire csak a pillanatnyi nepszeruseg erdekli oket hogy a nemzetkozi hitelessegunket (mondjuk Orbannak soha nem volt ebbol tul sok, kisse tul provincialis volt ahhoz hogy a nemzetkozi porondon ne legyen egybol nevetseges) is felaldozzak erte.

csibra 2010.08.26. 12:19:50

Előre le kell szögezzem, hogy Simorral vagyok, az sem zavar, hogy többet keres mint a FED elnöke.

A cikkből viszont kimaradt a "Hétfő: Nem!" és ez Simortól hangzott el. Már az előző hétvége felé lehetett tudni, hogy a kamat nem fog változni, ami be is következett, így ez nem befolyásolta a hétfői forintgyengülést. Simornak azon kijelentése viszont, hogy egyhamar nem lesz IMF megállapodás igenis megrengette, és emiatt (is) volt a gyengülés hétfőn. Kedden ennek ellensúlyozására mondták hogy "Igen!". Az már a kormány balfaszkodása, hogy szerdán mégis azt mondták, hogy "Nem!"

Rod 2010.08.26. 12:20:00

@Bilbo:
Közgáz tudás kéne, mielőtt ilyeneket írogatsz, hogy "Simor magasan tartotta az alapkamatot".
Ja, miért? Nézz utána, mi célt szolgál. Érdekes módon a Bajnai-féle rendrakás alatt irtózatos tempóban csökkentették a kamatot - a lehetőségekhez képest maximálisan.
Az elmúlt 4 hónap elkúrása lehet, hogy megfordítja a folyamatot és az ilyen szintű gazdasági blamát alapkamat-emeléssel kell kompenzálni. Nem lenne jó.

Bár ha a sok shortolás bejön, utána a nyereség kamatoztatása magasabb alapkamattal egyáltalán nem rossz stratégia. Ezt a részét nagyon kidolgozták a "szakemberek".

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.26. 12:20:12

@Lúdtalp: Na várj, a probléma ott van, hogy jelenleg és mondjuk, hogy kb 8 (inkább 4) éve a Fidesz a BALOLDAL Magyarországon. (éhezik a nép és egyéb beszólások)
A baj ott van, hogy az általad említett réteg(akik már nagyon kevesen vannak,) az adófizető polgárokért SENKI nem verseng már. Úgyhogy nem a baloldal ellenségei, illetve de, de úgy, hogy az egész magyar politika baloldali, silyen elenben az adózó polgárok az ellenségek. Ez sajnos régóta meglátszik. Az szdsznek volt egyedül jobboldali, kapitalista részlege(kókáék)máv, posta, oktatás és egészségügy megreformálása. Azon lehet vitatkozni, hogy kellett volna..csak az a baj, hogy sem a fidesz, sem az mszp nem óhajt erről vitázni. Hadd működjön a rendszer teljesen rosszul, pénzt zabálva.. Az olyan árvízkárosultakat is adófizetőkből segélyeznek, akik b.sztak még biztosítást is kötni. Olvastam a kampányt, minden párt új bérlakásprojekteket indítana..röhej. Nyugdíjas, diák, fölműves és mindenféle kisebbség vígan élhet adópénzből. Amíg van, aki fizeti.

Amúgymeg lassan az EU is úgy fog hozzáállni a kormányhoz, mint az átlag magyar ember. megszoktuk, hogy minden héten mond valami hihetetlen nagy hülyeséget valamelyik agytröszt. Mikor a fidesz kijelentette(..jópárszor) hogy csődben az ország, akkor elsősorban csak nyugaton kapták fel a fejüket :D

Squid 2010.08.26. 12:20:40

"Akik elhitték a kampány során, hogy azért nem árulja el a Fidesz a programját, mert ellopnák a szocik (nem pedig azért, mert nincs is neki), azok most képesek beismerni maguknak, hogy átverték őket?"

Na itt áljunk meg egy pillanatra...

Megkérdezném én a Fideszt, hogy a "nem mondjuk el mert ellopják a szocik" kijelentést hogyan is ejtheti ki a száján felelős európai politikus?? Elnézést kérek azhiszem valami elsikkadt az urak fejében a feladatukról , nem egymás kinyírása a feladatuk hanem felelős előremutató politizálás és az ország (beleértve azokat is akik mertek nem rájuk szavazni) problémáinak megoldása. Ellenzékben/Kormányon lenni nem arról kellene szóljon, hogy kibelezzük az épp aktuális ellenfelet, nem ez a munkájuk, hanem az hogy előrevigyék az országot.

Amikor nem osztják meg a (nem létező) gazdasági programjukat "mert a szocik ellopják" konkrétan szembeköpik azt amire felesküdtek és amiért megszavazták őket. A kormány és az ellenzék feladata a kormányzásra és az építő kritikára alapuló előre mozduló koegzisztencia.

Bár a mostani politikai garnitúrát nézve ez sosem fog megvalósulni.

Bummer 2010.08.26. 12:21:01

Ha van új készenléti hitel, nő az államadósság anélkül, hogy bármi értelmesre költenénk a pénzt. Ezt szeretnék a befektetők? Akkor jobb nekik?

beavereater [AT] 2010.08.26. 12:21:11

@Sir Kommentor: "Nem baj. Legalább a segélyprobléma megoldódik.
Aki termel, az majd pénzhez jut (Euróhoz), a sok f.szverő meg majd szív. A normálisabbak meg majd támogatják a nagyszülőket."

Aha, mert az eddigi élősködők majd csendben éhen halnak, mi? Elárulom neked: nem, előbb kifosztják majd a nem ingyenélőket (közben agyonvernek téged a családoddal együtt két konzervért).

DArchAngel 2010.08.26. 12:21:20

@radala: Igen, ez exportnak jó. De a belső piacnak nem.
Nőnek a törlesztők->bizonytalanodik az emberek megélhetése->visszaesik a belső fogyasztás.

Alamio 2010.08.26. 12:21:29

Azért nem semmi, hogy 4 hónap alapján akarjátok megítélni egy kormány ténykedését. (jelzem, más kormányok ilyenkor nyaraltak, tehát 1 valós hónapról beszélnénk). A felhatalmazás 4 évre szól. Ha hitelességi kérdéseket feszegetünk, ez is az.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.26. 12:28:43

Az egész arról szól, hogy a díszes társaság kinyomta már rég offshorba a vagyont, és így most könnyen fel lehet verni az értékét.
Aztán meg megy a duma, hogy: DEAZEXPORTNAKJÓ, a sok autista meg beszívja, mint gyöngytyúk a taknyot.

phaidros 2010.08.26. 12:28:55

@Bummer: csak a lehívott készenléti hitel növeli az államadósságot.

phaidros 2010.08.26. 12:29:53

Kötnék egy fogadást. Ha bedől a Ft, és nem lehet már védeni a hiteleseket, és százezer család kerül utcára, akkor ők lesznek a bűnbakok azoknak, akik azt kérdezik, hogy lehet 4 hónap alatt megítélni egy kormány tevékenységét.

Mellesleg a 4 hónapos tevékenységét pont meg lehet ítélni 4 hónap után. :)

Az iskolában is kapsz a dolgozatra jegyet, nem csak az év végi van, szóval hagyjuk ezt a hülyeséget.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.08.26. 12:29:57

@Alamio: Gáz, hogy 4 hónap alatt többet ártottak, mint más kormány 4 év alatt.. Istenem, mi lesz még 3 és fél évig???

fvipera 2010.08.26. 12:30:04

@radala: ismered azt a kifejezést, hogy kontraszelekció? na, ennek az egyik lokális csúcsa matolcsy. a másik pl. schmitt pali. és így tovább

ennyit arról, hogyan korrelál a magas (főleg politikai) hivatali beosztás az ésszel, felkészültséggel.

végül: neked tényleg csak ennyi eszed van?

Pékszakállú Henceg 2010.08.26. 12:30:10

@Alamio: A helyzet most olyan, hogy nincs 4 hónap here-verézésre. 8 évig mást sem hallotam, hogy ők mekkora királyak, mert mindenre azonnali megoldást tudnak, és bármelyik pillanatban eltudnának kezdeni kormányozni. Ehhez képest itt a pillanat már 4 hónapja, és kormányzásnak halvány jeleit sem látom, mert az energiájukat a haverok pozícióba helyezése, és a nem velük tartó vezetők (nem csak azok, akik a szocik bábjai voltak) módszeres kicsinálása veszi el.

Robinzon Kurzor 2010.08.26. 20:30:27

@Sir Kommentor:
"Ha a Fidesz elkúrja ezt a ciklust, akkor az emberek mérgesek lesznek, és a Jobbikra szavaznak. Jön a Jobbik 2/3.
Jó lesz???
Ezt szeretnétek?"

Nagy a nyomás, sok itt a Fidesz-bértollnok, nem? ;-)

Ez a típusú kifogás már az MSZP-nek sem jött be.

Tessék rendesen kormányozni és nem azzal hárítani a kritikát, hogy ha nem "mi", akkor jön a Gonosz.

tcom 2010.08.26. 20:30:58

Szerintem a választások után sem lesznek reformok, megszorítások, kiadáscsökkentés, a racionális szükségletek.
A Fidesz tudja, hogy csak egyszer veszti el a népszerűségét és már soha többet nem lesz olyan népszerű, ezért minden elkövetnek a népszerűség megtartásáért.
A deficit nő, a gazdaság állapota romlik és 3 év múlva kemény megszorítások jönnek megint. A nép pedig megtanulja, hogy ígérgető, hatalommániás politikusokra nem szabad bízni az országot.

Zötyögi 2010.08.26. 20:31:28

Reméljük az önko választások végéig nem döglünk bele ebbe a sok fa...ba, mert mindent meg kell nyerni ha bele is döglik a haza alapelv vezérli a kormány munkáját.

moncayo 2010.08.26. 20:31:29

@radala: Ezt írtad: , " szerintem akinek az isten hivatalt tud adni, annak eszet is".

Hát ennél nagyobb blödséget ritkán olvasni. Ezek szerint Gyurcsánynak, Veresnek, Aba Botondnak, Hagyó Miklósnak, (sorolhatnám még az elmúlt 50 év hivatalt birtokló vezetőit) adott Isten eszet is?? Vagy csak a Fideszes hivtalnoknak ad??

Szerintem pont forditva van. Ebben az országban politikusnak (azaz hivatal vezetőnek) pont az megy el, akinek sem esze, sem tehetsége, se munkabirása nincs. Ezért (is) állunk ott ahol. Teljes kontraszelekció.

Lúdtalp 2010.08.26. 20:31:45

@sanche: Ez így van, ezt is próbálta szimbolizálni a néhány zárójeles felkiáltójel a hozzászólásomban. Mondjuk hogy a Kóka-féle bagázs kapitalista lett volna, hát csak annyira amennyire a Moszkva-teret rendbe rakta.

Nálunk mindneki komcsi, azért nem haladunk előre. Legfőképp a nép.

esoutankoponyeg 2010.08.26. 20:31:45

@Bilbo:

"az Audi itthon megduplázódik, a Mercedes is idejön. Ez egyenes következménye annak, hogy Orbán járta ezeket a köröket az elmúlt években."

micsoda?! orbán lett a magyar király és hipp-hopp lett egy mercigyár, az audi meg kedvet kapott és bővít? :) ez igen! orbán tud valamit! kár, hogy semmi köze egyikhez sem. tudtommal bajnai állapodott meg az audi bővítéséről, a merci pedig románia helyett választott minket, a jobb infrastruktúra miatt volt vonzóbb.. :) orbán a király, kíváncsi leszek, hogy ő mennyire kurja el budapestországot.

Gábor217 2010.08.26. 20:31:50

@Alamio: Még mennyi időt kell hagyni nekik? Ez volt a védőszöveg 1, 2 és 3 hónap után is. A Szijjártó-Kósa féle idiótaság után is azt lehetett hallani, hogy ez még csak kezdeti botlás, majd nem lesz több ilyen.

A Bajnai kormány 4 hónap alatt ezerszer több dolgot csinált, látható eredményekkel, aminek most nagyon sokat köszönhetünk.
Persze azok nem voltak látványosak, nem kellett semmit sehova kifüggeszteni, egyszerűen dolgoztak. Eredménnyel.

Most is dolgozni kéne, és nem az önkormányzati választások eredménye miatt nem-kormányozni. Mert ismerős a mondat: "Nem csináltunk semmit!" Eddig csak 4 hónap, de ebben a gazdasági helyzetben és környezetben a hetek is felértékelődhetnek.

Rá Dios 2010.08.26. 20:31:56

A Fidesz vezetői vagy nagyon értenek a gazdasághoz és hülyére keresik magukat az ország kárára, vagy nagyon nem értenek hozzá és akkor...
....a penitenciájuk, ha én volnék a gyóntatójuk, eddig legalább ötven "őszödi beszéd" lenne.

radala 2010.08.26. 20:32:01

@fvipera: @DArchAngel: Nem hiszem, hogy kevés lenne az eszem, maximum nem erre használom.
Nem azt akarom mondani, hogy Matolcsy nem egy fasz, hanem azt, hogy ezt nem a napi Ft ingadozásból lehet kimutatni. Az megint más kérdés, hogy a Ft lehet, hogy gyenge, de messze nem alulértékelt.
Valamilyen okból kifolyólag nem sikerül megértetnem a mondandómat. Nem TUDHATJUK ennyi idő alatt, hogy tudja-e Matolcsy, hogy mit csinál.
Lehet, hogy egy pöcs, de ez még nem látszhat,ami látszik az még akármit jelenthet. Január 2-án talán értékelhető lesz már bármi.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.08.26. 20:32:06

"Rohanunk a gazdaságpolitika egyik legfontosabb eszközének, a Fidesz által az elmúlt nyolc évben – teljes joggal – rendszeresen számon kért hitelességnek az elvesztése felé."

Ami azért is különösen tragikus, mert a Gyurcsányék által elveszített hitelességet Bajnai egyszer már visszaszerezte, Orbán egy olyan országot vett át, amiben már újra bízni kezdett a világ. És most tessék.

csárli hárper 2010.08.26. 20:32:10

@Gábor217: nagy igazság, nagyon nagy, nálad a pont !

drsz 2010.08.26. 20:32:17

Másik blog - másik komment, de nagyon tetszett :)

Virág elvtárs, lesz-e IMF megegyezés?
Persze hogy lesz, az az ítélet, de csak október után, addig tagadni kell. A hülye sajtos meg kiküldte az ítéletet, de már intézkedtünk.

belekotty 2010.08.26. 20:32:24

@Bilbo: "Valahogy a német gyáriparsok optimisták Magyarországgal szemben, az Audi itthon megduplázódik, a Mercedes is idejön. Ez egyenes következménye annak, hogy Orbán járta ezeket a köröket az elmúlt években."

A kis naív! Vagy arra számítanak hogy itt olyan nyomor lesz, hogy szarért, húgyért dolgozik majd nekik mindenki, alvállakozó, munkás. A kormány és az önkormányzatok meg a seggüket fogják nyalni.
Ha az EU-n belül telepít egy gyárat, amely az ő alkatrészeiből, neki gyárt, amit ő értékesít, addig őt nem érdekli a magyar gazdaság állapota, tőle államcsőd is lehet. Sőt az a jó mert akkor ugyanazt a forint fizetést még kevesebb euró átváltásával ki tudja fizetni.

Rive 2010.08.26. 20:32:30

@Alamio: négy hónap alatt egy kormány tevékenységének bizonyos vonatkozásai kifejezetten megitélhetőek. Pláne, ha a választások előtti négy hónap meg attól volt hangos, hogy menyi mindent fognak tenni.

Szóval:
- volt egy törvénykezési időszak, ami főleg belpolitikáról szólt, gazdasági kihatásai lényegében elhanyagolhatóak:
- volt négy hónap kormányzati süketelés, számos durva melléfogással, totál fejetlenséggel, de massziv sikerkommunikációval.

Arra, hogy a Fidesz amúgy is súlyosan kontraszelektált, gyakorlatlan kádergárdája hónapokig csak töketlenkedni fog, lehetett számitani.

Amit most a 'fej' csinál, arra viszont csak korlátozottan - illetve mindenki szépen sz@rt a figyelmeztető jelekbe, vagy reménykedett a csodában.

Viktus 2010.08.26. 20:32:40

@Alvarez:

Stop.hu helyett a fejed kezdenéd el használni roppantmód könnyen átlátnád a szitut.
Magyarországon általános választójog leledzik a magyar társadalom jelentős részét évtizedeken át arra szocializálták, hogy az állambácsitól várja a sültgalambot.
Magyarországon a politikai pártok nem is nagyon óhajtották kiábrándítani a jónépet ebből a tudatállapotból az aktuális kormányzat, és ellenzék képtelen egy nemzeti minimumban megállapodni.
Na szóval Orbán hülye lett volna bármit tenni politikailag, amikor biztos befutó volt mivel más eladható alternatíva nem jelentkezett a játékban. Így szépen kivárták a tavaszi tarolást.
Kormányzati feladatkörben megjátszották még eleinte a szoci tatárjárás kártyát aminek lényegében valóságalapja volt csak kb. annyira eltúlozva ivódott bele a köztudatban , mint az a bizonyos eredeti tatárjárás. Az IMF közben bekopogtatott a kis csomagjával csak annak teljesítése kb. politikai öngyilkosság lett volna az őszi szeánsz előtt , mert mindjárt az MSZP átvehette volna azemböröknek ingyen mindent szöveget nem is beszélve az LMP féle nyekergésről plusz a Jobbik eladtak IMF-nek hazaárulós akcióterve.

Így viszont az őszi szeánszra is az "új többség" elmegy leszavaz Fidesz teljesen tarolt, majd belevághat a reformokba. Az embereit eltudja helyezni az önkormányzati struktúrákban így a rendszerátalakítások kevésbbé lesznek fájdalmasak neki politikai szempontból. Az ellenzék meg a maga kisebbségében, ha nem egymást marja éppen majd beszólogathat néha az időnként ülésező nagy házban.
Eleinte az új többség egy része is elkopik aztán a ciklus második felében visszaédesgethetik magukhoz mivel addigra megint nem marad nagyon más a pályán mivel az ellenzék kb. magát felemészti a jelenlegi felállásban.

Egyenlőre pedig marad ez:
"A Svédország-Magyarország világbajnoki selejtező előtt egy órában Orbán Viktor miniszterelnök elemzi a Sport TV-n a magyar sport, a hazai labdarúgás helyzetét."

Rá Dios 2010.08.26. 20:32:44

@Bilbo:
"Fletót", ahogy nevezed, nem érted, ezért féled, tehát gyalázod.
Amatőr hívőkre valló megközelítés.
Szerinted melyik forog a másik körül: a Föld, vagy a Nap?
A valószínű megoldás: Alighanem mi mind, Orbán körül.

kokoro 2010.08.26. 20:32:50

xe.com/currencycharts/?from=CHF&to=HUF&view=5Y

2009 elejét elnézve azért látszik hogy itt szopás lesz előbb utóbb, nem véletlenül tanyázott néhány hónapig 200 forint fölött a chf (márciusban 213), mindent rákenni az új gyerekre elég necces dolog azért

kishusom 2010.08.26. 20:32:56

Nem értem, miért mondja mindenki, hogy a Fidesznek nem volt programja a gazdaság beindítására. Csak össze kell rakni azokat a dolgokat, amiket mondtak.

1. Sokkal rosszabb állapotban van a magyar gazdaság, jóval több lesz a hiány, mint a betervezett 3,8 %, akár 7 % is lehet.

2. A gazdaság beindításához azonnali nagyarányú adócsökkentés szükséges... stb.

Én mérnök vagyok, nem közgazdász, de úgy látom, hogy a 3,8 % fölötti "hiányból", mint pluszforrásból akarták finanszírozni az adócsökkentést. Az adócsökkentés miatt több pénz maradt volna az embereknél, akik költeni kezdtek volna, és ez persze kicsit dobott volna a gazdaság növekedésén. A baj ott kezdödőtt, hogy Barroso nem igazán díjazta ezt a Münchausen féle ("hajamat megfogva kihúzom magam a mocsárból") megoldást, és nemet mondott a hiány növelésére.

Egyébként az ötlet lehet, hogy működött volna addig, amíg ténylegesen be nem indul a világgazdaság és vele a magyar is.

Alamio 2010.08.26. 20:32:59

@newtehen: Hát ha Te mondod...
@Pékszakállú Henceg: És mit hallottál túloldalról 8 évig? Ez csak kikívánkozott.
A HR/személyzeti politikát nem ellenzem, minden kormány válogassa meg azokat, akikkel együtt akar dolgozni. Érdekes, hogy vannak, akik látnak kormányzást, és vannak, akik nem. A posztoló például lát, csak rosszat. Te semmilyet. Én meg érdemit (is).
És igenis: egy kormánynak 4 hónap alatt az irányvonalát meg lehet ítélni. Az eredményeit a ciklus végén kéne. Az irányvonalra szavaztak azok, akik nem az MSZP ellen szavaztak. Tessék beletörődni.

phaidros 2010.08.26. 20:33:04

@newtehen: ha leveszed a szemellenzőt, és visszanézel 8 évet, akkor lehet, hogy felülbírálod amit mondtál. De lehet, hogy nem. :)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.26. 20:33:08

Elképesztően pofátlan és kártékony dolognak tartom, hogy egy kétharmados kormány sunnyog a saját népe előtt a programmal, ha egyáltalán van neki.
Lehet hülyézni a népet, alappal, de nem joggal. Tényleg hülye ugyanis, de soha senki nem szoktatta az igazmondáshoz meg a gondolkodáshoz.
Ha egy ilyen teljhatalmú kormány se teszi, akkor senki.

Bummer 2010.08.26. 20:33:29

@phaidros:
No igen, de a lehívás sem szolgál más célt, mint hogy nőjenek az MNB tartalékai, jól tudom? Azért fizetünk kamatot, hogy legyen a kamrában pénz, ezzel elvéve a lehetőséget a gazdasági növekedést serkentő intézkedésektől.

7paraszt 2010.08.26. 20:33:36

@Lúdtalp:
"Ők legalább úgy tesznek(!) hogy ha tehetnék(!) akkor adót csökkentenének - szemben a szoci elvtársakkal, akik ha tehetnék szétszórnák a pénzt inaktívaknak és fejbe basznák az adófizetőket. "

Csak egy példa:
Te tudod, hogy ki fizeti ki a vizitdíjból be nem folyt összeget a háziorvosoknak? Megmondom: az adó és járulékfizetők. És tudod kik nem? Az inaktívak. És emlékszel még, hogy ki torpedózta meg a vizitdíj bevezetését?
De legalább úgy tesznek, hogyha tehetnék, akkor tennék.

belekotty 2010.08.26. 20:33:40

@Bummer: "Ha van új készenléti hitel, nő az államadósság anélkül, hogy bármi értelmesre költenénk a pénzt. Ezt szeretnék a befektetők? Akkor jobb nekik? "

A készenléti hitel sokkal kevesebbe kerül mintha a készenléti hitel nélkül bekövetkező spekulációkat a jegybanknak ki kell védenie.

belekotty 2010.08.26. 20:33:46

@JohnHenry: "Sir Kommentor: az orrodnál látsz-e tovább? :-( "
- csukva van a szeme és azt motyogja: "Hiszek az egy Fideszben, Orbán Viktorban és az ő országában"
Nem, nem lát odáig sem.

blog23 2010.08.26. 20:33:54

Ez a "majd önkormányzati választások után minden jobb lesz" dolog picit sántít, mert ugye véletlen pont a fidesz volt az aki semmittevéssel meg sodródással vádolta az mszp-t. Eltelik lassan egy év, 2013-tól meg megint nem lehet semmit csinálni ami nem elég populista a vidéki parasztbácsinak mert megint választások, és akkor ott vagyunk hogy 4 évből 2 év a hatalom megszerzésével/megtartásával ment el.
Orbánt csak ez érdekli, hatalmas naivitás azt hinni hogy bármihez is értenek ezek. Buták és gerinctelenek mint egy csiga, és magasról tesznek minden másra, csak a saját embereik pozícióba juttatása és bebetonozásával törődnek, országgal felőlük akár mi lehet.
Kb nem is lehet más konkrét intézkedősről beszámolni eddig, csak hogy hova melyik bólogató embert ültették, meg milyen propaganda kiáltványokat akasztottak ki a falra. Persze mivel nem volt programjuk, ezért ők nem is tudnak hazudni hisz nem mondták hogy bármit is tennének, a baj csak az hogy ezt várhatóan másodszor is beszopja a jónép. Ide nekünk most már tényleg az államcsődöt, akkor legalább történik is valami...

fitball 2010.08.26. 20:34:09

@radala: Igaz! Ez olyan mint a kispadról gólt lőni!!!

SiKom 2010.08.26. 20:34:23

@beavereater:
"Aha, mert az eddigi élősködők majd csendben éhen halnak, mi? Elárulom neked: nem, előbb kifosztják majd a nem ingyenélőket"

Argentínában kifosztották? Szerintem nem nagyon.

sztd 2010.08.26. 20:34:45

Szerintem @radala: nem naiv volt, csak egyszerűen látja azt, hogy nem lát semmit, VV-vel ellentétben, aki nem látja, hogy nem lát semmit.

Pedig ennél többet lehet tudni.
1: A Fidesz tök máshogy gondolja a gazdaságpolitikát, mint a pénzügyi körök általában. Ez természetes, hiszen a pénzügyesek csak egy részét (egyébként messze nem a legfontosabb) jelentik egy gazdaságnak, míg egy kormány az egészét kell, hogy lássa.
2: Egy gazdaságpolitika még akkor is több éves léptékben tekinthető, ha kapkodó. Számomra simán elvesztette volna a hitelességét a kormányzat, ha egy hét tőzsdei megingása miatt megváltoztatja a politikáját. Ezek után ugyanis tényleg csak az maradna, hogy havonta újjal jönnek elő.
3: Ha valaki figyel, akkor láthatja, hogy a Fidesz már hónapok (vagy évek) óta ugyanazt mondja, és ennek a próbál különböző módszerekkel érvényt szerezni. Ez pedig a: mozgástérnövelés, gazdaságélénkítés, struktúrális átalakítás.
A problémát az jelenti, hogy a pénzügyi közvélemény ezt nem hiszi el, és valahányszor nem egyértelmű a kommunikáció, akkor azt hiszik, hogy meggondolta magát. Pedig nem. Én arra számítanék, hogy a kormány később sem gondolja meg magát, és évek alatt ehhez mindenki hozzá fog szokni.

Egyébként még két észrevétel:
1.: Az első Orbán kormánynál végig kellett vinnie az 1999-es költségvetést, mire rájöttek, hogy azt csinálja, amit mond. Szóval én még kb. 1 évig ilyen rendszeres, de időleges balhékra számítok.
2.: Az erős tévedés, hogy 2006-óta tartjuk azt a hiányt, amit vállaltunk. Valójában ez csak most fog először sikerülni, de a jegybank szerint most sem.

Bilbo 2010.08.26. 20:34:54

A magas kamatról:

A New York Times c. FIDESZ-es szennylap ezt írja:

www.nytimes.com/2010/08/03/business/global/03forint.html?scp=4&sq=hungary&st=cse

Mr. Lazar’s view, one that is shared by the Orban camp, is that Mr. Simor’s high interest rate policy is primarily to blame for Hungary’s current economic woes. “Thousands of businesses have gone bankrupt, industries have suffered,” Mr. Lazar said. “He should have reduced interest rates faster.”

Ugyanitt, a szintén FIDESZ-es, Gurcsányhoz képest teljesen inkompetens Nobel díjas közgazdász kifejti, miért baromság az egész, amit M.o.-on csinálnak.

krugman.blogs.nytimes.com/2010/08/04/give-me-your-tired-your-poor-your-hungary/?scp=3&sq=hungary&st=cse

Kívánom neked, hogy kerülj át egy alternatív valóságbam ahol Simor marad a bankelnök még 10 évig, és az IMF tovább marad, és M.o. "megszorít": 20 év agónia, utána tragédia.

GTV 2010.08.26. 20:35:14

Sok a bér kommentelő itt is. Majdnem végigolvastam az összes kommentet, van aminek csak egy részét, amikben pl semmi konkrétum nem volt csak anyázás, azt hagytam unalmas és érdektelen ez csak ilyen feszültséglevezető ezeknek az embereknek, vagy ugye amit mondtam bértollnokok.

Voltak itt olyanok, akik világosan leírták miről is szól a nyári IMF-es hercehurca, rájuk kevés válasz érkezett illetve sok volt az olyan reakció, ami ostobaság. (nem szoktam ezt a szót annyira használni, mert szeretem kifejteni, hogy mi miért az aminek nevezem, de olyan sok van, hogy estig írhatnám)

Nagyjából mindent említettek és szerintem az emberek többsége, - ha azok reakcióját is elolvassa, - akkor érti a dolgot, és nem olyan idióta, hogy bedőljön a bértollnokoknak, vagy az elkeseredett mszp rajongóknak. ezért sem írom le ugyanazokat a dolgokat.

Csak egyetlen plusz dolog talán, hogy nézzék már meg a többi külföldi forrást is. Ott azért nem ilyen sötéten írnak az IMF kontra Magyarország eseményről.

SiKom 2010.08.26. 20:35:23

@phaidros:
"Kötnék egy fogadást. Ha bedől a Ft, és nem lehet már védeni a hiteleseket, és százezer család kerül utcára, akkor ők lesznek a bűnbakok azoknak, akik azt kérdezik, hogy lehet 4 hónap alatt megítélni egy kormány tevékenységét. "

100 ezer család több mint 3 hónapja nem fizeti egyáltalán a hiteleit.
Nézzük csak, mi is volt 3 hónappal ezelőtt: május. Tehát kb. április-május óta nem fizet ez a 100 ezer család törlesztést.

Ki is volt áprilisig a kormányon? Hát az MSZP.

Akkor meg miért kell ezt a Fidesz nyakába varrni?

SiKom 2010.08.26. 20:35:28

@Pékszakállú Henceg:
"Ehhez képest itt a pillanat már 4 hónapja, és kormányzásnak halvány jeleit sem látom"

Hát igen, ha te nyertél volna áprilisban a választásokon, te biztos buktatnád a pártodat az önkormányzati választásokon...

Ennyi ésszel jobb is, hogy nem te nyertél.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.08.26. 22:36:43

@Sir Kommentor:
"Hát igen, ha te nyertél volna áprilisban a választásokon, te biztos buktatnád a pártodat az önkormányzati választásokon..."

Erről beszélek: ez a hozzáállás tűrhetetlen. Ha az igazmondás népszerűtlenséget okoz, akkor itt az ideje a népnevelésnek. Ez pedig a történelmi, forradalmi stb. Kormány dolga.

dancsavita 2010.08.27. 12:31:32

@Sir Kommentor: 100 ezer család több mint 3 hónapja nem fizeti egyáltalán a hiteleit.

Lehet, hogy tévedek, de ennek nem lehet ahhoz némi köze, hogy már a választások előtt belengették az állam majd megsegít opciót?
Csányi Sándor is beszélt ennek káros hatásairól a napokban.
Már Bajnaiék is moratóriumot csináltak, azóta újra: hát akkor mi a fütyiért fizessem a törlesztőket, ha nincs következménye, nem? (Attól eltekintve, hogy közben vígan kamatozik, nem is kissé, a tartozásom?) Ebben pedig, úgy tűnik, minden kormány nagyon egy: aki felelőtlen, legyen csak!
Így épül a Nagy Nemzeti Egyetértés :-)

Fittipaldi 2010.08.29. 11:18:54

@Viktus: rossz feltételekkel sosem jó hitet felvenni. A feltétel mindenféle megszorítás volt, amelyek eddig sem váltak be, a fidesz pedig a gazdaság növekedésében látja a megoldást, amiről viszont még nem bizonyosodott be, hogy rossz megoldás lenne.

Kb. annyi a különbség, mintha egy gazdaságban kapával művelnék a földet, és a bank feltétele a hitelnyújtásra az lenne, hogy rúgják ki a dolgozók felét, és akkor kevesebbet kell fizetésre költeni. A másik megoldás, hogy beruháznak pár traktorba vagy akármibe, amivel nagyobb termelékenységet érnek el. Szerinted ennek a gazdaságnak és a dolgozóinak melyik lenne az érdeke?

Robinzon Kurzor 2010.08.29. 11:20:12

@Alamio: 4 hónap alapján a 4 hónapnyi tevékenységét ítéltem meg.
Lényegében azt a tényt értékeltem, hogy minden korábbi kommunikációval ellentétben nincs világos terv, elképzelés arra, hogy mit kezdjenek a minden korábbinál nagyobb hatalommal.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása