Véleményvezér

vv

Matolcsy menni fog

2010.09.28. I 88 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes varga mihaly matolcsy jarai

Korábban arra tippeltünk volna, a kormány kihúzza Matolcsyval úgy a tél végéig, amikor új Békesiként lecserélik az új Bokrosra. Most viszont meglepődnénk, ha az ünnepekkor még a kormányban lenne. (Fotó: Pelsőczy Csaba/fidesz.hu)

A múlt héten az egykulcsos adó körüli káosz kapcsán még csak kérdeztük, hogy vajon meddig maradhat helyén a miniszter. Az azóta eltelt pár nap fejleményei alapján viszont már állítjuk: Matolcsy menni fog.

Hogyan jutottunk idáig?

Aki azt hiszi, hogy a Véleményvezér valamiért pikkel a nemzetgazdasági miniszterre, nagyon téved: a kormány megalakulásakor, amikor sokan fanyalogtak Matolcsy kinevezésén, mi kifejezetten méltattuk őt. Azonban hamar kiderült, hogy nem volt igazunk. A magyar gazdaság az elmúlt hónapokban kormányos nélküli hajóként imbolygott, Matolcsy szemmel láthatóan nem volt képes egyenesen tartani a kormányrudat.

Nyilván számos oka van annak, hogy mindez így alakult, de a végeredmény mégis nagyon egyszerű: az Orbán-kormány leggyengébb pontja a gazdaságpolitika és annak kommunikációja. Ebben pedig megkerülhetetlen Matolcsy felelőssége, aki, úgy tűnik, néha saját minisztériumát sem tudja kézben tartani. Vezetése alatt először elbizonytalanítottuk a fél világot a költségvetési politikánk irányával kapcsolatban, majd 180 fokos fordulatot mutattunk be az IMF-hitel megújítása ügyében, hogy aztán számos kulcskérdésben elég nehezen követhető nyilatkozatsorozattal tovább nehezítsük a helyzetet.

Az utóbbi hetekben pedig már tárcaközi és tárcán belüli konfliktusokról szólnak a hírek.

online surveys


Mi történik most az NGM-ben?

Nyilván Matolcsy is érezte, érzi, hogy nincs minden rendben. Valószínűleg erre adott reakció volt az elmúlt napokban bemutatott két ellentámadás: az egykulcsos adó januári céldátumának ismételt megerősítése és Bathó Ferenc állítólagos elmozdítási kísérlete.

Matolcsy a minap, szembe menve Orbán Viktorral és saját államtitkárával, ismét magabiztosan kijelentette, hogy 2011. január 1-jétől be lesz vezetve a 16%-os egykulcsos jövedelemadó.

Az egyik olvasat szerint a bevezetés dátuma körüli ellentmondások oka csupán a szerencsétlen kommunikáció. Orbán Viktor eredetileg hiába próbálta kellően elkenni az egykulcsos adó bevezetésének pontos dátumát, ez nem sikerült, és mindenki készpénznek vette, hogy az már jövőre megvalósul. A félreértésre pedig káosszal reagált a kormány: az egyik szereplő ezt mondja, a másik azt, de egyikük sem tudja, hogy most mi is a „vonal” pontosan.

A másik olvasat szerint azonban a minisztérium vezetői már nem a kormány, hanem a saját maguk agendáját erőltetik. Tehát az Index szerint Fidesz-idegen, szocialista-liberális gondolkodású adóügyi államtitkár a szakmai hitelességét menti, amikor óvatosan nyilatkozik, Matolcsy pedig épp ellenkezőleg, „fantasztikus áttörésről” beszél és próbál sikerpropagandát csinálni, hogy saját politikai helyzetét erősítse.

Mindezt tetézi Matolcsy másik bizarr húzása, miszerint épp a 9 naposra rövidített költségvetési hajrá előtt akarta meneszteni a költségvetés legfőbb szakértőjét, Bathó Ferenc helyettes államtitkárt, akit egyébként éppen ő léptetett elő pár hónapja. Ezt nehéz mással magyarázni, mint azzal, amit mindenki tudni vél: az utóbbi hónapok mélyrepülése és hibasorozata után a miniszter egyrészt próbálja másra hárítani a felelősséget, másrészt próbálja megakadályozni, hogy kivegyék a kezéből a kassza kulcsát.

Mi lesz a kormányossal?

Természetesen mindez csak spekuláció, de ezt a spekulációt egyre több értesülés támasztja alá. Úgy tűnik, hiába ért véget a Nemzetgazdasági Minisztérium számára finoman szólva is katasztrofális nyár és köszöntött végre be egy új politikai szezon, a helyzet most kezdett el eszkalálódni a tárca körül. A hír, miszerint Varga Mihály Orbán Viktort meggyőzve megakadályozta Bathó menesztését, amennyiben igaz, elég egyértelmű üzenetet küld: Matolcsy már nemcsak a költségvetésnek, de saját beosztottainak sem valódi ura többé.

web survey


Korábban arra tippeltünk volna, hogy a kormány kihúzza Matolcsyval úgy a tél végéig, amikor is majd új Békesiként lecserélik az új Bokrosra. Egy olyan gazdaságpolitikusra, aki komolyabban veszi a költségvetési korlátokat és aki hitelesebben képviselheti a kormány jelenleg formálódó gazdaságpolitikáját. Jelen pillanatban viszont már azon is meglepődnénk, ha Matolcsy az ünnepekkor még a kormányban lenne.

Rengeteg a találgatás az esetleges új miniszter személyét illetően. A Véleményvezér, akárcsak május végén, most is Járai Zsigmondot javasolja a posztra.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitéz Kőbányai Világos 2010.09.28. 08:49:23

Tudom, hogy vészmadárkodás, de nekem mégis az az érzésem, hogy a túl nagyra hízlalt, túlközpontosított gigász-minisztériumok egyszerűen ide vezetnek. Matolcsynak túl sok mindenről kellett volna egyszerre dönteni. Nincsenek se delegált feladatok, se delegált döntések. Páran még követni fogják, főleg gazdasági területen, mivel ott a legfeltünőbb, ha valaki eltolja (mondom ezt amellett, hogy Matolcsy "a számokkal ugye nem törődsz?" Györgyöt eleve alkalmatlannak tartottam).

KG2000 2010.09.28. 08:50:15

Az utolsó mondattal teljesen egyetértek. Én is Járait tartottam volna legalkalmasabbnak pénzügyminiszternek, és most is ezt gondolom - Fidesz szavazóként. Olvastam a könyvét, elég meggyőző volt (Bokrossal kapcsolatos része különösen izgi.).

EMU 2010.09.28. 08:50:28

Érdekes pletyka kering. Pár hete beszélnek a MOL vezér Hernádi távozásáról, elmozdításáról, melynek igazából senki nem tudja azóta sem az okát, hiszen a MOL remekül teljesített az irányítása alatt, kifejezetten komoly szakmai respektje van, ráadásul Orbán haverja. Matolcsy megy, és egy megbízható, remek szakember kellene a helyére, akit komolyan is vesz a piac. Nos? Én az orbán kormány első jó húzásának tartanám.

Gazza Úr 2010.09.28. 08:59:48

"Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit (...) Semmit."
Még Matolcsy is elmondhatja...
(Trackback: Orbán Úr hol van a gazdaságpolitika?)

lüke 2010.09.28. 09:00:08

mindig mondtam
a MKKTE-n haszontalan közgazdászokat képeztek, s múltkor az mr1-n Bod P.A. remekül kifugurázta,
nem csak az én véleményem-megnyugodtam

drkovax 2010.09.28. 09:00:29

Wishfull thinking. Részben valós tények valótlan színben, részben vágyálmok. Együttes eredmény: téves valóságérzékelés.

És ezzel nem Matolcsyra gondoltam...

Tokfalv 2010.09.28. 09:07:13

1. Matolcsy minisztersége alatt lineárisan csökkent a GDP-növekedési ráta, és újra növekedett az adósság. Igaz, hogy ez válságidőszakba esett, de akkor meg a "ciklus elején megszorítani, végén költekezni" tankönyvi elvével ütközött, mely utóbbihoz mindenáron ragaszkodtak.
2. Azt tudtommal soha senki sem vitatta, hog a járulékokat csökkenteni kell. Amit vitattak, az a full-blown Matolcsy-doktrína, ami kimondva vagy kimondatlanul az összes Fidesz-programszerűség gerince 2005 óta: hogy egyszeri nagyarányú adó- és járulékcsökkentéssel (amit legfeljebb a nyugdíjbefagyasztás és pár beruházás leállítása ellensúlyoz, de messze nem teljesen, azaz a hiány brutálisan növekszik) olyan lökés adható a növekedésnek (és az adófizetési kedvnek), hogy az olló gyorsan összezárul. Ezenkívül vannak "kitörési pontok", víz meg biokaja, amikben lehet bízni, az is valami, ugye.
3. Ez a doktrína Orbánék első brüsszeli útján összeomlott, azóta csak összevisszaság van.
4. A Békesi-Bokros hasonlat azért nem jó, mert Békesi ugyanazt mondta, mint Bokros, csak nem volt olyan külső kényszerítő körülmény, ami Hornt rábírta volna az elfogadásra. Járai nagyon kemény dolgokat mond az államháztartásról, de nem ennyire keményeket, amikor arról van szó hogyan lehetne _megvalósítani_ az újraelosztás 10%-os csökkentését.
5. _Nem_ Matolcsy döntött (pl.) a Gazdasági és a Pénzügyminisztérium összevonásáról (ami csírájában már magában foglalta a működésképtelenséget) és arról, hogy a rossz szervezet élére államháztartási hazárdjátékos Matolcsyt nevezik ki csúcsminiszternek. Vajon hány ilyen hiba kell, hogy feltűnjön a döntésért felelős személy vagy (optimistán) személyek, izé, fáradtsága? Mondjuk, karácsonyig?

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.09.28. 09:08:25

AZ a baj, hogy Matolcsy töketlenkedése a mi kárunkra történik, hiszen csak a mi pénzünkből állítják össze a költségvetést... Ez valahogy mindig ki van felejtve a képletből..

mojszipupi 2010.09.28. 09:16:01

Elképzelhető megoldás h Matolcsy megy. Jót tenne hazánk megítélésének. Járait nem hiszem h ide szánják, jó lesz ő jegybamkelnöknek. Nem ártana valami gazdaságilag lényegesn jobban elismert embert állítani a posztra, aki kicsit mentesebb az aktuálpolitikai hatásoktól.

médiaanalfabéta 2010.09.28. 09:21:35

Matolcsy elvállalt egy szerepet. Orbánt semmiért nem
lehet majd elmarasztalni, hiszen lesz kire mutogatni.
Azoknak az elemzőknek lesz igazuk, akik az önkor-
mányzati választások utáni időszakra jósolták a
FIDESz színvallását.

Mérges 1234 2010.09.28. 09:27:12

Mondjuk nekem nem kicsit fura, hogy az eddigi (talán számszerűleg kevesebb, mint korábban) elkúrásáért, egyetlen embert tesztek felelőssé?

Valaki odaültette, valaki öszekendácsolta ezt a csúcsminisztériumot, nem?

Valakik állítólag évekig készültek a kormányzásra, aztán neszse.

Nem értem, miért nem lehet egy 20-40 fős szakértői csoportot felállítani, aki az egész újraelosztási rendszert, átgondolja, feltérképezi, felrajzolja egy folyamatábrába, lenyesi, ami le kell, összevonja, amit lehet.

A vállalti szférában, tök jó válságmenedzselési módszerek vannak, ez nem alkalmazható a kormányzati szektorban?????

Vagy csak nálunk nem?

Ha nem kezdik profeszionálisan kezelni a pénzbeszedés és újraelosztás ügyét, akkor előbb vagy utóbb csak elsülyed a hajó.

A kis kozmetikázás, ami 20 éve folyik már nem elég, ezt fenn nem látják????

veny 2010.09.28. 09:27:17

Az első perctől egyértelmű volt, hogy alkalmatlan.

Minek/kinek kellett őt kinevezni egyáltalán?

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.09.28. 10:34:18

Valóban úgy tűnik, Matolcsy csúcsminiszteri pályafutása a vártnál jóval hamarabb, és jóval csúnyábban ér véget.

Az új kormányzati struktúránál az egyik neuralgikus pont a PM megszüntetése volt. Amúgy szerintem a nagyobb szakterületeket globálisabb nézőponttal kezelő minisztériumok létrehozása nem egy rossz ötlet, mert más szemléletet hoz. Azonban, a kormány "lelkiismereteként", avagy "nemszeretem bűnbakjaként" szereplő pénzügyminiszter pontosan egyedülálló fiskális hozzáállása miatt maradhatott volna egy fontos pozícióként.

A második probléma az volt, hogy Matolcsy aztán tényleg a végletek gazdaságpolitikusa, rábízni - akár csak részterületként is - a "PM"-et súlyos hiba volt. Most úgy tűnik, hogy Varga tölt be egy pót-PM posztot, de ezzel átnyúlik a kormányszerkezet fölött, ami meg megint csak nem szerencsés, és meg kell, hogy mondjam, elegem is volt már az összevissza-kormányszerkezetekből, amik GyF alatt voltak.

Nyilván szerepet játszott Matolcsy gyengülésében a görög válság, a minden eddiginél szigorúbb hitelezők, azaz a mozgásterünk minimálisra szűkülése.
Ha sokáig marad ezen a poszton, akkor vagy folyamatos megaláztatásokkal és komoly vitákkal kell szembesülnie, vagy pedig "béna kacsa" módjára kell üldögélnie egy minisztérium tetején, aminek nem ura.

Egy megoldás lehetne az elegáns távozásra: Január 1-től soros elnökség, azaz egy ürügy a kormányszerkezet átalakítására. (Mondjuk Varga szerepével lehetne valamit variálni) Így meg könnyebben eladható lenne, és szakmailag se bukna akkorát az amúgy maga szakterületen jó közgazdász.

Békesi-Bokros hasonlat: Azzal egyik előttem szólóval egyetértek, hogy sántít a dolog, mivel kb. mindketten ugyanazt a vonalat képviselték. Az is igaz, hogy Bokros külső nyomásra lett, viszont Horn Gyulának inkább kényelmes volt egy külsős PM, mint a pártban akkor még jelentős háttérrel rendelkező, és a Miniszterelnök potenciális kihívójaként is emlegetett Békesi. Kár, hogy hónapokig sodródott emiatt a kormány (nameg a - decemberi - önk. választás miatt - aki esetleg hasonlóságot fedez fel, némiképp jó úton jár:)), és ezért kellett Bokrosnak ilyen brutálisat vágnia.

Akos75 2010.09.28. 10:34:33

Azért kellett kinevezni, hogy ne essen nagy kár amikor kirúgják.

prometheus_X 2010.09.28. 10:34:59

Még egy ilyen koncepciótlan gazdaságpolitikát az életben nem láttam még, mint a kormányváltás óta meglévőt! Persze volt már hasonló (sőt, talán csak ilyen volt eddig is), különben nem tartanánk itt, de eddig legalább mögé tudtak hazudni egy koncepciót és egységes volt a kommunikáció!

Hogy erről ki tehet, azt nem tudom. Hogy a húsosfazék közelében a miniszterek egymást fúrják, az nyilvánvaló. Hogy Matolcsy egyetlen komoly hibája, hogy nem tartja markában a konkurenciáját, vagy egyszerűen csak egy barom, azt nem tudom eldönteni, de az biztos, hogy nála alkalmasabb gazdasági miniszter is létezik.

Tényleg: ki volt a leghosszabb ideig pozíciójában megmaradt gazdasági/pénzügy miniszter?

Rókakoma 2010.09.28. 10:35:05

@veny: Mert kollégiumi szobatársa volt a Viktornak... Így megy ez a világ ezen szögletében...

Deneware. 2010.09.28. 10:35:15

@Doubledecker:

"Valakik állítólag évekig készültek a kormányzásra, aztán nesze." Hát ez az... Kiegészítve azzal, hogy ezzel a bandával Viktor egyszer már bukott. Tán 8 év alatt megvilágosodtak ???

freagle 2010.09.28. 10:35:22

@Doubledecker: Azért, mert a rendszer átalakítása nyilvánvalóan érdeksérelmekkel jár, ráadásul elég széles körben.
Azt meg éppen ők demonstrálták az előző ciklusban, hogy egy ilyen kísérleten (ld. egészségügyi reform, aminek a lépéseit manapság szépen, óvatosan rehabilitálják) mekkorát lehet bukni, ha az ellenzék nem béna és rájátszik.
Mi lesz így 2014-gyel?!

bervas · http://mt10.blog.hu 2010.09.28. 10:35:27

@veny:

Azért, mert kedves, rendes, lojális ember.
A felettes döntéshozóknak ennyi bőven elég. Sajnos.

regression 2010.09.28. 10:35:32

Már csak egy icipici remény maradt bennem, hogy _talán_ az önkormányzati választások után tényleg történik valami.

Bedi 2010.09.28. 10:35:41

@Doubledecker: "A vállalti szférában, tök jó válságmenedzselési módszerek vannak, ez nem alkalmazható a kormányzati szektorban?????"

A vállalati szférában nem tartanak választásokat, ahol el lehetne zavarni a válságmenedzsert.

Rá Dios 2010.09.28. 10:35:53

Járai for President!

Na jó, nem elnöknek, de miniszternek és a politikailag szóbajöhető halmazból. Szóval OK. De az új cége tőzsdei bevezetésével addigra készen kell lennie.

Mad Mind 2010.09.28. 10:35:58

A káoszt Orbán okozta. Mindent ő és a belső köre akar eldönteni, de még a minsztériumok átalakítását se fejezte be. Nincsenek felelős vezetők, nincsenek munkaköri leírások, csak káosz van.
Matolcsyt én nem szeretem, de nem ő tehet arról, hogy bármiben dönteni akar, akkor jönnek a felsőbb utasítások, hogy azt nem lehet. Ha valaki kinevezi miniszternek, akkor ez azt jelenti, hogy ő a felelős és ő dönthet az alátartozó minisztériumról. Persze figyelembe véve a kormány politikáját.
Ne nevezzen ki minisztereket csak főosztályvezetőket és akkor mindenről dönthet Orbán.

Rá Dios 2010.09.28. 10:36:09

Matolcsynak az elmúlt években a Heti Válaszban közölt szakmai könyvismertetései mind az állam nagyobb gazdasági szerepét taglaló, javasló művekről szóltak.
Ez nem baj, mert van aki a krimiket, mások a pöttyös leányregényeket szeretik, ő meg az államszocializmust.

A baj az, hogy ha kedvenc könyvfajtámat leteszem, azzal visszatérek a való világba, ő meg benne ragadt az olvasottakban. Az ő igaza tehát csak a valóság egy kis szeletét láttatja és ez most kevésnek bizonyult.

Erdőtársulás 2010.09.28. 10:36:17

@drkovax:
wishful thinking (így egy l-lel helyesen) itt egyedül az volt, hogy az új kormány "biankó felhatalmazást" kapott, mindenkitől arra, amit személyesen remélt tőle. Teljesen egyértelnű, hiszen választási program nélkül indultak.
A választás után sikerült ezt még jobban meglovagolni: mindig akad legalább egy olyan kormánytag, aki valami olyasmit nyilatkozik, ami tetszik az embernek, és bizony ilyenkor nem vesszük figyelembe, hogy egy más kormánypárti személy teljesen mást mond. Olvastam olyat is, hogy jórendőr-rosszrendőr játékot űznek. Az sem írja le teljesen a helyzetet, hiszen egy szereplő egyszerre játszik jó és rossz szerepet is, témától függően. A fő ellentmondások:
- lesz IMF hitel - nem lesz (szabadságharc van),
- 16% SZJA január elsejétől - 2013 előtt biztosan nem,
- nem lesz megszorítás - közszféra bérbefagyasztása, köztisztviselői jogfosztás, elbocsátások
- csődben van az ország - a költségvetés konszolidált,
- Új Széchenyi Terv, KKV-k támogatása - multikra szükség van, csak EU-s forrás jöhet szóba, mert nincs saját pénzünk,
- a devizahiteleseknek segíteni kell - csak magukon segythetnek.

Nyilván ezt a helyzetet csak úgy lehet majd feloldani, úgy lehet a munkát ténylegesen megkezdeni, célt kijelölni, ha a valaki megy - de legalábbis háttérbe szorul.
Az egyén ugyan rövid távon gyakorolhatja a "wishful thinking"-et, de a realitások középtávon - mondjuk az önkormányzati választás után pár hónappal - inkább kognitív disszonanciát fognak okozni.

is 2010.09.28. 10:36:27

es akkor nezzunk szembe lassankent a keteves koltsegvetessel, meg a Szechenyi-tervvel is, mert az is Matolcsy. talan megsem 2002-ben kezdodtek a magyar gazdasagpolitika hibai. talan-talan eljon egyszer az ido, amikor a tevut kezdopontjat vegre 2001. januar elsejeben tudjuk megallapitani. bar nyilvan ez a mostani kormanynak nagyon-nagyon nehezere fog esni. marpedig amig ez el nem jon, addig nem fogunk tudni az emberek fejebn rendet tenni, es addig hiaba is barmilyen nemzetjobbito szandek, hazugsaggal nem fog menni.
es persze a masik idopontot is be kell loni a tevutra, a veget. mert hogy nem 2010. aprilisig tartott, az is biztos. valahol korabban kell azt meghuzni, ez is szukseges a tisztanlatashoz. megint valami eleg kemeny dolog a mostani kormanynak. jelenleg nem is bizom benne, hogy bevallaljak.

sztd 2010.09.28. 10:36:36

Szerintem viszont egy normális kormányzatban vihar idején egy széteső hajón nem cserélik le a főkormányost. Vihar viszont több ponton is volt, hiszen a kormány elképzeléseit több ponton is megfúrta az IMF, devizahitelek tömeges bedőlésére lehetne számítani, ránk tört a görög válság, és még mindig várni kell az önkormányzati választásokra.

Ehhez képest most a forint inkább erősödik, és a pénzügyek idénre (és jó eséllyel jövőre is) kb. rendben vannak.

Nem akarom a kommunikációs folyamatos dezinformációt védeni, én is többet vártam volna az új gazdaságpolitikától, de szerintem az ház aktuális összedőléséért és a téglák folyamatos potyogásáért nem az aznap kinevezett épületgondnok a felelős.

Akármi is lesz Matolcsy sorsa, szerintem mindenképpen korai lenne őt (vagy bárkit) meneszteni.

dwr 2010.09.28. 10:36:58

Kedves VV!
Dehogy is fogják leváltani. Makacsul ragaszkodsz valamiféle logikai rendszerhez, hogy biztosan van gazdaságpolitikájuk, biztosan belátják a tévedésüket Matolcsyt illetően. Hát a lónak a farát! Az Okt 3. fetisizmus helyét( minden kiderül utánna) átveszi a várhatóan óriási győzelem folyamatos kommunikálása. Ha a szocikra 10-et számolnak( valószínű ) akkor pedig jöhet a vendetta. Ezek sok-sok médiamuníciót szolgáltatnak. Jövő tavaszig ez fog menni, a jómunkásembereket pillanatnyilag csak Zana Józsi bácsi pikáns kalandjai és Csapó Gábor pikáns fűszerezésű ételei érdekli. Adó, árfolyam, energiaárak, mind-mind úri huncutság, afféle gennyes szociduma. Aztán különben is moratórium van mindenre, ej ráérünk arra még.

Rive 2010.09.28. 10:37:25

Matolcsy megy, oké, oda se kellett volna rakni. Csak az a gond, hogy a nyolc éves egysíkú ellenzékiség alatt az egész Fidesz-káderkör az egybites nemjómonnyonle! szerep mentén szelektálódott, és nagyrészüknek deka tapasztalata sincs aban, mégis miképpen mennek a dolgok az EU alatt (erről is szól részben az az ideges rángatózás, amit az utóbbi hónapokban levágtak gazdasági kérdésekben).

Járai is _pontosan_ annyira alkalmas oda, mint Schmitt Pál köztársasági elnöknek.

Ja, mielőtt a kövek repülnek: igen,Járai belföldi/fideszoldali megitélése más... De gazdaság dolgában a külföld megitélése az egyik ami legtöbbet nyom a latba, nem a fideszoldalé. Viktor ezt néhány pofon után talán már felfogta: igazi jellempróba lesz, hogy a kontraszelektált káderkör ellenére képes/hajlandó lesz-e valami meglepőt, eredetit lépni.

Az azért mégse járja, hogy majd élesben kopjanak ki az alkalmatlanok - nem olyan szelek fújnak most a világban, a káderkör meg igen számos, soká tart, mire elfogynak.

is 2010.09.28. 10:37:32

@Tokfalv: nem 2005-ben kezdodott. mar a keteves koltsegvetes elsodleges egyenlege negativ volt, mar az a berugasrol szolt. csak eppen az embereknek sikerult elbodulniuk a reszeg alomtol. Medgyessy mar csak utantoltott, es csak Gyurcsany hozta el 2006-ban a detoxikalo berendezest, de mar alkalmazni nem tudta rendesen, tekintettel Orbanra.

valamint leirom a gyogyviz tortenetet: jo otletnek tunt, es a nemet nyugdijasok jottek is. amig a nemet TB 2004-tol be nem szuntette a TB-tamogatast. a gyogyfurdo-piac azota doglott, nem jon a nemet nyugdijas, es csodbe is megy minden ilyen fejlesztes (1-2 kivetellel). minek eroltetjuk akkor meg mindig? ez mar direkt gazdasagi hazaarulas.

Squid 2010.09.28. 10:37:38

@Doubledecker:

Alapvető kérdésekben tévedsz.

A "pénzügyi stratégiát" beleértve a 29 ponttal 2 nap alatt dobta össze egy 4 fős csoport Matolcsy vezetésével. Ez több helyen publikált tény! Abba nem mennék bele, hogy ez mondjuk hogyan viszonyítható a nyolc évig hangoztatott "vannak kész terveink a fiókban" kijelentésekbe, és a kampány során elhangzott felelőtlen ígérgetésekbe. A konklúziót majd levonják az arra hivatottak, remélem itt is lesz nagy coming out mint az előző garnitúránál.

A 20-40 fős szakértői csoportot fel lehet állítani, de a probléma az lesz, hogy a gazdasági rendezés következményei brutálisan népszerűtlenek a szavazóbázis körében. Ha nekiesnének a MÁV/BKV/Egészségügy/Önkormányzatok stb stb 20 éve esedékes rendezésének az irgalmatlan népszerűtlenné tenné őket. A Vállalati szférában mindent a gazdaságosság és a nyereségesség irányít és ennek van alárendelve minden, míg a politikában a szavazók megnyerésének és megtartásának.

Sajnos Magyarországon az átlagszavazó pénzügyileg közel analfabéta és az ígérgetés és a populista kijelentések hatására félrevezetett is. Amíg a többség azt hiszi, hogy van itt pénz csak ellopják és ha a lopás megszünik akkor lesz 34. havi nyugdíj is nem szabad semmin csodálkozni. A pénzt lopják nem kérdés, de az elmúlt 20 év fenntebb említett pénznyelői effektíve még mindíg az átkos beli rendszerben működnek (?) és termelik a deficitet.

Ha egyszer ennek az országnak felelős éppeszű kormánya és gazdasági vezetése lesz, az onnan lehet majd tudni, hogy ezeket a pénztemetőket elkezdik rendbeszedni a NER féle idiotizmusok kreálása helyett.

moncayo 2010.09.28. 10:37:52

Szerintem maradjon Matolcsy! Az ország 20 évi épitett homokvár csődje kell hogy bekövetkezzen (egy magyar Argentina), hogy új alapokról valami egészen más elkezdődhessen. Tudom ez majd sok-sok szenvedéssel, halállal (éhhalál, öngyilkosságok, bűncselekmények) jár, de jobb lenne már túl esni rajta. Matolcsy csak segít, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen.

ZOH 2010.09.28. 10:37:58

Ez a Matolcsy eleve teljes katasztrófa volt, egyszerűbb lett volna a Münchhausen bárót kinevezni, nagyjából hasonlóak az elképzeléseik a mocsárból való kievickélésről. :-(

spinat 2010.09.28. 10:38:00

Ne váltsák le! Annyira szórakoztató a müsor!

Várúr 2010.09.28. 10:47:09

@Deneware.:
Lazán eszedbe juttatom: hány pénzügyminisztere volt az országnak az elmúlt nyolc év során? Furcsány bukásakor hány miniszterelnök jelölt neve merült fel a bohózatban?
(tizenegy). Ennyit a helyi jólértesültek találgatásairól. Indul az össznépi játék a "Ki lesz a miniszter?" betelefonáló (beíró) műsorban.

Várúr 2010.09.28. 10:48:42

@Rive:
Már várom a "Veres Janit miniszternek!" mozgalom kibontakozását.

pamut 2010.09.28. 14:00:37

Matolcsy nem fog menni, mert az hatalmas presztzsveszteség lenne a Fidesznek, és Orbánnak ilyet esze ágában sincs felvállani, a gazadságpolitikát meg kidumálják, meg nyomatják tovább az már sokszor kipukkadt csontváz-lufit.

Amúgy nem is Matolcsy az igazi hibás. A Fidszben az van, amit Orbán akar, ez közismert. A Fidesznek nincs gazdaságpolitikája, komoly koncepciója azon a tőmondaton kívül, hogy adócsökkentés, növekedés és akkor jó lesz.
Ez van 8 év ellenzékiség után, amíg végig azt hallottuk hogy ők mennyire jobbak lennének, így mentek neki a tuti nyerő választásoknak, és ami a legszomorúbb, hónapokkal a megnyerése után sincs semmi a tarsolyukban. Ennek a sokkal mélyebb hibának csak egy felszíni tünete, hogy a (nem létező) gazdaságpolita arcát adó miniszter bénázik, ami ilyen háttérrel, meg persze a saját butasága miatt is szükségszerű.

supeter 2010.09.28. 14:01:14

Matolcsy hibái..hadd ne ez legyen a kérdés, mert akkor mi is csak átbaszott szerencsétlenként kajáljuk a politikai kommunikáció ügyes(nek gondolt) machinációit.

Már az elején tudta mindenki, aki tudhat ilyesmit, hogy Orbán taktikája a következő: gazdaság=> Matolcsy, ha ő elbassza, azért ő a hibás, és ez igaz minden területre, nem csak Matolcsyra és a gazdaságra.

Ez régi beidegződés, soha nem a főnök a hibás, ha a beosztottja elbasz valami, mert a főnök, az a Főnök.
(régi= kommunista, khm)
Tehát a mi Viktorunk lebeg az egész rendszer felett, és ha valaki, valamit elcsesz, akkor az orrára koppint, és azt mondja, ejnye elvtárs, pedig a Párt bízott benned.

Azért hoztam most ezt fel, mert látom a kommenteken, hogy legtöbbünknek nem így működik már az agya - szerencsére. Nem áll meg a történet Matolcsynál. Mert:
1. a kormáynfő azért kormányfő (ideális esetben, demokráciában), hogy felelősséget vállaljon a kinevezettjeiért
2. igen, az intézményrendszer eleve elhibázott és működésképtelenségre ítéltetett konstrukció, és ezt sem Matolcsy találta ki (amúgy nem tudom ki volt az a hülye, de félek pusztán ez is kommunikáció lépés volt, mert olcsóbb nem lett, a többit meg már többen kifejtették itt, de lehet mondani, hogy igen, megígértük, és karcsúsítottuk az államaparátust, meg nekünk nincs ám olyan sok miniszterünk, aki mind A8assal jár, mert mi karcsúbb..blabla.)
3. nincsenek leosztva a kompetenciák (nincs pénzügyminiszter, csak olyasmi..)
4. a politikai (választási)kommunikáció szűk kereteket szab egy ésszerű gazdaságpolitikának
5. a gazdaságot (ténylegesen) nem Matolcsy irányítja! annyira azért ne legyünk naívak, hogy azt gondoljuk, hogy Gyuribácsinak több beleszólása van(lesz/lenne) mondjuk 1 mlrd FT Széchenyi Terves pénz elosztására, mint Fellegin keresztül Simicskának, Jobb, ha mindenki - aki eddig nem - belátja, hogy előre le van minden osztva, az épületek őrzésétől a szállodafejlesztési pénzeken keresztül az utolsó kormányzati beszállítóig, méghozzá mindez egy Szigligetnél ringó vitorláson történt még a nyár folyamán.
6. a balfaszkodásban több kormánytag is részt vett (Kósa, Szíjjártó stb), akik szintén Orbán emberei (utóbbi esetben konkrét szócsövei)

1,2,3,4,5,6 - ez mind Orbánhoz vezet, aki még sokáig meg fogja etetni az x millió világtalan szerencsétlent, de Navrasics Tibort pl. már rég nem tudja.

Ezt majd egyszer folytatom, ha kiderül, miért pont itt (és miért pont nála) álltam meg :)

Vanek főfoglár úr. 2010.09.28. 14:01:31

Aki itt Gyurcsányozik, az még a pagonyban bóklászó féleszű partizán.
Miért nem Bajnaiztok, meg Oszkóztok?
Az nyílván ciki lenne. Mert hogy is gondolhatta a nagyon képzett dakota, hogy egy válság idején, a rózsaszín alcsúti szobában megálmodott hatalmas gazdasági toppantás megy önálló pénzügyminisztérium nélkül?
Hát nem megy!
És ez csak annak a felelőssége, aki ezt a szar gazdaságirányítási mechanizmust megálmodta.
Amíg nem érti meg ennek a súlyát, addig döglött lovon ülünk. Beszíjazott kengyellel.
És még a tőgyét sem lehet megenni.

Rive 2010.09.28. 14:01:39

@Várúr: Verest ugyan hiába várod. De lesz itt még Bajnai-nosztalgia, ha a fideszes fijjug úgy istenigazából belehúznak az eddigi kurzusba...

newcy67 2010.09.28. 14:01:49

Ez az ember az OVI kormány örök optimistája, persze, ha a saját nézetéről van szó! Néha szembe kellene nézni azzal, hogy a piac és a nép gondolkodása nem mindig úgy működik, mint amit a szűk operettjogász és operettközgazdász körben eldöntöttek.

Persze a frissen főzött, adómentes pálinkától megrészegült választó is másként látja a valóságot (1 ideig).

Squid 2010.09.28. 14:02:07

@sztd:

www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=1Y

Ajánlom figyelmedbe a grafikon alakulását, keresd meg mely időponttól van Matolcsy pozícióban, ha ez megvan nézd meg mely időpontokban nyilatkozott Ő vagy a kormány bármely tagja gazdaságpolitikai kérdésekben és vesd össze a grafikonnal. Ha ez a "forinterősödés" akkor kösz, de nem kösz...

KG2000 2010.09.28. 14:02:25

@Rive: azért amikor az ilyen "egybites" hozzászólásokat olvasom, akkor mindig kíváncsi vagyok, hogy az illető magától írja azokat, vagy az a feladata.

Egy biztos: Járai mind emberileg, mind szakmailag jobb, mint Bokros vagy Surányi. Egyetlenegy nagy hibát követett el, mint az MHB elnöke (1995-1998): Apró Piroska FB-tag (elnök?) hatására hitelt adott egy bizonyos Gy. F.-nek. Nem mellesleg Sur. is besorakozott a Fideszhez (nyilván érdekből), már csak ezért sem mondhatja a sok álliberális, hogy nincs szakértőgárdája a Fidesznek. Épp az ellenkezője igaz, még tól sok is a jelentkező.

is 2010.09.28. 14:02:49

@Várúr: ha azt nem is, de Oszko+Bokros+Bajnai nevsor mar eleg utos lenne.

@poszt: egyebkent meg a valtas idopontjara visszaterve, ha a koltsegvetes benyujtasa idejen cserelnek penzugyminisztert (mert Matolcsy most az is), az azonnali 10Ft az euroban, meg 50 pont a CDS-felarban. szoval december kozepeig emiatt nem lesz semmi valtas. es akkor el is ment az elso ev a lehetseges harombol (2013-tol mar megint valasztasra keszules lesz).

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.28. 14:03:01

@moncayo: Igen, és Argentína a válság óta egy sikertörténet, éppen nyomják lefelé a svédeket a legjobb szolciális ellátás terén. Jaaaaa, nem is.

Szerintem a romokon építkezés lényegesen több időt vesz igénybe, mint bármilyen lassú, de jó irányú korrekció.

Cnere 2010.09.28. 14:03:15

Ha lesz 16% januártól, akkor nincs semmi gond, persze kellemetlen volt, hogy mindenki mondott mindent, de kérem szépen nagyon rövid az emlékezet annak, aki nem emlékszik arra, mi folyt itt a Gyurcsány alatt. Minden héten más bejelentés volt.

Azt sem értem, hogy amikor ugyanazt mondják a fideszesek, akkor papagájkommandó, amikor elmondják a véleményüket és esetleg nem minden vág össze, amikor jajveszékel mindenki, hogy káosz van.

A gazdaság köszöni, de erősödik. Ha lesz 16%, akkor meg nem értem az egészet, volt néhány olyan államtitkár, aki nem volt teljesen felkészült vagy csak túlságosan a saját véleményüket mondták.

Nem hiszem el, hogy Matolcsy nem egyeztetett ez ügyben az Orbánnal.

Például azt simán el tudom képzelni, hogy lesz 16%, de marad a szuperbruttó, ami technikailag azt jelenti, hogy a Bajnai / Oszkó páros által bevezetett és 2011-ben kiszélesített ! adót 1%-al lecsökkentik.

Aztán majd lépésről lépésre lehet még tovább javítani. Elfelejteni a szuperbruttót és bevezetni a családi elemeket 2012-13-ban.

Ez egy teljesen reális terv és nincs is messze a korábbi Bajnai / Oszkó elképzelésektől sem, úgyhogy nem értem, mi a baj ?

Ha nincs baj, akkor csináluk bajt ?

lajafix 2010.09.28. 14:03:26

@Rive: Járai dolgában még mindig 'egysíkú' vagy.

Az a régi és most is hangoztatott mantrád sem igaz, hogy 'Csak az a gond, hogy a nyolc éves egysíkú ellenzékiség alatt az egész Fidesz-káderkör az egybites nemjómonnyonle! szerep mentén szelektálódott'. Ez eldől a ktv beterjesztésekor. Merthogy a dumának akkor lesz vége, kezdődnek a tettek.

Jó volt újra az államháztartás témában már bemutatott zsenialitásodat olvasni.. :)

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.09.28. 14:04:13

Azért úgy elég lehetetlen gazdaságpolitikát csinálni, hogy Orbán időnként kiáll
és
igér valami meglepő és mulatságost,
mindenki bedől neki,
a gazdasági vezetésnek meg másnapra át kell írnia a számait...
Nem Matolcsival van itt a - hiba.

Amíg mindenki a bábjátékos Orbánt bámulja, addig itt egy gazdasági miniszter sem jut az összeadás végére.

Számolnak, számolnak, aztán Orbán beköszön és kezdhetik előről.
Eldobják
az elveket ,
közgazdasági tankönyveket,
a kötöttségeket és elvárásokat,
és végül az agyukat is, hogy kövessék a Viktort a sötétben.

Devil 2010.09.28. 14:04:21

@Squid: Na vegre egy ember(???) aki hasonloan latja a dolgokat.
@Várúr: Kar hogy a bohozat nem ert veget hanem csak lecsereltek a szereploket.

Orban mikor fog menni?

Rá Dios 2010.09.28. 14:04:25

@Várúr: nem kéne túlzásokba esni! :-)

lobaszopiatej 2010.09.28. 14:04:37

Muszáj Bokros leköszönése óta szépen beszélő kirakat-haver-idióta bábokat tenni ilyen posztra ?!

Minden szakértő megmondta, nincs miből tovább osztogatni, kényszerpálya van.

Önkormi választás után cserebere lesz, az már bizti - aztán jön a "nem is úgy gondoltuk ám azt" lemez és megy minden tovább a régiben.

matyej.. 2010.09.28. 14:04:46

@mojszipupi:
fideszéknél általában nem így keresik a minisztereket.
(de ebben az országban ez másoknál is haveri alapon működik)

MACISAJT 2010.09.28. 14:05:39

Nézzük a legutolsó hét eseményeit.

Audi és Opel megaberuházások szerződései aláírva.
Forint az euróhoz képest három havi csúcson, még a svájci frank is 210 alatt.
Infláció csökken, leminősitések réme múlik, MNB kamatot sem mert emelni.
Kiskereskedelmi forgalom nőtt, munkanélküliség csökkent illetve stagnált( de semmiképpen sem nőtt tovább.)

És mindezeket a pozitív folyamatokat kéne megakasztani , csak azért mert az Index&Co. névtelen forrásokra hivatkozva, nincs jobb szó, pletykálnak?

Egy váltás alkalmat adna a nem kevés külső és belső ellenségnek, hogy "megbukott az orbán kormány gazdaságpolitkája" címszóval triumfáljon..

Matolcsy valóban egy nehéz ember. Főnökként különösen.
Meg az ország is olyan helyzetben van, amilyenben"ezek" hagyták.

No de ez még nem elegendő ok hogy temessük.
Sőt.

MACISAJT 2010.09.28. 14:16:46

Ez is mai:

2010. 09. 28. 11:39:00(NAPI)
Ez is segíthet a forintnak, csökkent a magyar hozam

Jól sikerült a keddi magyar állampapír aukció, ami erőstheti a forintot, és a tőzsde is pozitívan reagált rá.

Háromhónapos diszkontkicstárjegyet hirdetett meg 40 milliárd forint értékben az Államadósság Kezelő Központ kedden, amelyekre 162,6 milliárd forint értékben érkeztek ajánlatok. Bár a központ csak az eredetilg meghirdetett 40 milliárd forintot fogadta el, a hozamot sikerült csökkenteni az egy héttel korábbihoz képest. A mostani átlagos hozam ugyanis 5,37 százalék lett, ami 8 bázisponttal alacsonyabb az egy héttel korábbinál.

Tépik szét-
És nemcsak a rövid távú papírokat. Hanem a három-ötéveseket is. Miközben a hozam csökken.

És akkor hogy a Matolcsy menni fog...
mert az Index "névtelen információkra hivatkozva" elöször azt hazudta hogy Bathót kirúgta, aztán amikor kiderült hogy szó nem igaz, akkor azzal fordítottak hogy kirúgta volna, de a Varga megakadályozta, így megint Matolcsy jár rosszúl..:)
Ja és mert néhány elmebeteg augusztus/szeptemberben követeli üvöltve a jövő évi adórendszert és a költségvetési sarokszámokat..:D

Na ne.

Rive 2010.09.28. 14:20:08

@lajafix: Járai dolgában vagy hivő az ember, vagy 'egysíkú', nem újdonság.

Az önkormányzati választások utáni csodálatos megtáltosodásra lehet várni, de az idáig vezető út véges végig mind kampány, mind gazdasági szempontból értelmetlen bakikkal van kikövezve - elég furcsa látásmód kell ahhoz, hogy ezt még mind valamiféle zseniális stratégia részeként aposztrofálja valaki, nem gondolod?

Devil 2010.09.28. 14:20:31

@MACISAJT: Huh ezek azert kemeny ervek, gondolom egeszen a HirTV bekapcsolasaig el jutnid ertuk.
Akkor sorban:
Audi es Opel beruhazas: Gyurcsanyek alatt is voltak ilyenek (Hankook, Mercedes), akkor Gyurcsany is jo fiu?

Leminosites reme: ugyan mitol mult volna el?

Kisker forg. nott, munkanelkuliseg csokkent: anelkul hogy a kormany tett volna valamit. Lehet hogy elmult a valsag, kulonosen az exportpiacainkon Nemetorszag)?

A kormny gazdasagpolitikaja megbukott: ez igy tenyelg nem igaz, ugyanis a tobbi politikaja is megbukott. Megha a valasztoi lendulet viszi is tovabb, nagy koppanas lesz ennek a vege...

is 2010.09.28. 16:29:02

@MACISAJT: rakjunk a remek hireid melle felmondatokat:

210 a svajci frank - aprilisban boven 200 alatt volt.
kiksereskedelmi forgalom nott: 4 ev utan, elso honapban, semmi tendencia meg, majd 3 honap mulva lehet erre eloszor hivatkozni, ha mind a haromban meg noni fog. most legfeljebb hulyeket lehet vele tovabb hulyiteni. te ugye nem vagy az?
munkanelkuliseg stagnalt: de egymillio munkahely van igerve 120 honap alatt, akkor az 5 honap alatt pont negyvenketto-ezer. hol a 42 ezer munkahely? es szerinted a munkaeropiac milyen gyorsan reagal? elmondom: fel ev alatt. amit most latunk, az meg a tavaszi, Bajnai-fele intezkedesek hatasa. a nyari intezkedescsomag by FIDESZ majd oktober-novemberben kezd merhetove valni, azok a szamok lesznke erdekesek.

autoberuhazasok: bizony jo dolgok ezek, es a nagysagrendje miatt ugy masfel-ket evig keszitik oket elo, tehat minden dicseretet megerdemel a masfel-ket evvel ezelotti kormany. ez pont nem a FIDESZ erdeme. a FIDESZ erdeme inkabb a gyongyosi gumigyar elkergetese, valamint, hogy 2000 kornyeketol minden autoipari fejlesztes Szlovakiaba ment, pedig elotte mindenki hozzank jott.

orulok, hogy kicsit segithettem a hireket megerteni.

ChatMan 2010.09.28. 16:29:17

Most, hogy az összes volt szocialista gazdasági szakember, valamint az összes eddig kirúgott szintén alkalmatlan gazdasági szakértő, tanácsadó, (értsd közpénzen élő alkalmatlan gazdasági vezető) hozzászólását végigolvastam, közlöm a rossz hírt:
Gyurcsány tényleg elk*rta, tényleg négy évig nem csinált semmit.....most az üszkös romok alatt keresgéli az uj kormány a félig elolvadt családi ezüstöt, amiből az Orbán kormány mindössze egy kiskanalat talált, és most ezzel próbálja jóllakatni az egész nemzetet. Lehet rájuk kígyót-békát, epéset, humorosat mondani, cikizni őket....de én tisztelem őket azért, hogy nem megpróbálni akarják, hanem az életük árán is meg fogják tenni amit meg kell tenni........ja és a további rossz hír az ellendrukkereknek, hogy Matolcsy jó ideig maradni fog...miért?.....mert négy évig nem csinálni semmit, az megy konfliktusok nélkül.....nagy dolgok véghezviteléhez fel kell vállalni néha éles konfliktusaokat ami persze vitákba torkoll akár párton belül is.....de így helyes, így lehet előre jutni.

Publius Decius Mus 2010.09.28. 16:29:24

@Devil: "A kormny gazdasagpolitikaja megbukott: ez igy tenyelg nem igaz, ugyanis a tobbi politikaja is megbukott"

A wishful thinking nagyon szélsőséges példája vagy. Nehéz lehet neked.

gyilkos fűegér 2010.09.28. 16:29:41

1. Az igen szép lesz, ha Matolcsy még a 2011 költségvetés benyújtása előtt bukik... Ennyit a Fidesz profizmusáról.

2. Azt, hogy a Fidesz miért fogja homlokegyenest az ellenkezőjét tenni annak, amit nyolc éven át prédikált (Ne a zemberekkel fizettessék meg!!!), talán még Aranyszájú Szent János sem tudná megfelelően "kommunikálni".

@Devil:

Az Orbán és a Bajnai kormány gazdaságpolitikája között nagyjából a név lesz a különbség.

MACISAJT 2010.09.28. 16:29:53

És az meg már mindennek a teteje, hogy azok akik ezt a helyzetet előidézték Magyarország számára a következő évekre(évtizedekre):
www.fn.hu/makro/20100922/miert_is_fizetjuk_allamadossagot/

-azok akik emberek százezreit terelték tudatosan a devizaeladósodás csapdájába( hogy aztán most túszként használják őket).
- azok akik eladtak mindent Postabank-tól Mol-ig, Airport-tól Antenna Hungárián át a MÁV Cargó-ig..

Éppen azok követelnek most adócsökkentést, meg áfa csökkentést,meg 3% alatti hiányt,meg erős forintot...
meg Matolcsy menesztését..:)

gyilkos fűegér 2010.09.28. 16:30:00

@simonmondja.:

Az a baj, hogy a jelenlegi minielnök egy 8 éves korban megrekedt pukkancs, aki a gyerekszobáját és a kedvenc rajzfilmjeit láthatóan nem képes megkülönböztetni az ajtón túl elterülő objektív valóságtól.

Igen, kedves Várúr, a szocik ettől függetlenül elkúrták.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2010.09.28. 16:30:12

@Rókakoma: Koma, ha te tényleg azt hiszed, hogy Matolcsy szobatársa volt Orbánnak bármilyen kollégiumban, akkor sürgősen nézesd meg a fejed valakivel, de ne ám valamilyen sarlatánnal, hanem valami felkészült szakemberrel, akinek több évtizedes tapasztalata van az ilyen megrögzött kórképek kezelésében, mint ami téged is sújt.

Kandabula 2010.09.28. 16:30:20

Én úgy gondolom, hogy a választások után Matolcsy bejelenti a megszorításokat, erre ki lesz rúgva mint csúnya fiú, de a megszorítások maradnak.

Scala 2010.09.28. 16:30:28

Nem olvasom a kommenteket, nincs rá időm, bocsánat. A postban felvettettek: Sztem is.
Utódok:
1. Varga Mihály
vagy
2. Hernádi Zsolt
vagy
3. Mártha Imre.

hegyilany 2010.09.28. 16:59:23

@Mad Mind: A VM háza táján is ezt nyögjük.

Devil 2010.09.29. 09:30:30

@Publius Decius Mus: Szerintem ezt Macisajtnak szantad :) @MACISAJT: megiscsak leteznek parhuzamos univerzumok. kapcsolj at a hirtv-rol valami masra. barmire.

lajafix 2010.09.29. 09:30:50

@Rive: a hívő és egysíkú mellett van rengeteg más is. Persze ha 2 eleműnek definiálod az értelmezési tartományt, akkor abból nehéz kitörni.

'az idáig vezető út véges végig mind kampány, mind gazdasági szempontból értelmetlen bakikkal van kikövezve" gazdasági szempontból valóban értelmetlen, kampányból nézve sajnos nem...

Várúr 2010.09.29. 09:31:17

@ChatMan:
Én is ezen mosolyogtam jót. Hogy ilyen nyolc év után a "Matolcsy esetleg menni fog" c. hírnek sem nevezhető találgatásra hány megmondóember bukik, mint gyöngytyúk a takonyra. Sőt már nem is Matolcsyt temetik, hanem Orbánt. A libás Bajnaiból, a szénné égett Bokrosból stb. a haza bölcse lesz. A kommentek jól mutatják, miben reménykedik ez a csupa született pénzügyminiszter és gazdasági guru.

combo 2010.09.29. 09:31:36

Járai Zsigmondot javasolja a VV? Ugyan már... Kevés jegybankelnök okozott akkora kárt az országának, mint ő. (Ha ezt szándékosan tette, akkor persze a szakmaiságával nincs probléma, akkor csak erkölcsileg alkalmatlan a posztra.) Egekbe durrantott alapkamattal (egy hónapon alatt 5 százalékpontos kamatemeléssel, véglegesen ráállítva a magyar gazdaságot a devizahitelre) és a bivalyerős forinttal (amitől exportálóink nagy része nemes egyszerűséggel kifingott).

Inkább Csaba László, Heim Péter vagy Hamecz István környékén keresgéljünk.

Aëtius 2010.09.29. 09:31:55

@is: a konklúzióban igazad van de az alátámasztáson dolgozzunk még egy kicsit. A CHF/HUF árfolyamáért nem a narancssárgák a felelősek hanem a görögök (a görög válság nyomán szkeptikussá váló jenki pénzalapkezelők és az, hogy az amerikaiak sohasem hittek nagyon az EUR-ban). Ahol az Orbán kormány megítélése látszik az a EUR/HUF árfolyam az is gáz de nem olyan látványos mint a CHF.

A munkaerőpiac sem az Orbán kormány sem a Bajnai kormány teljesítményét nem tükrözi egyik sem csinált semmi eget rengetőt. Valószínűleg az export mozgatta eddig. A munkaerőpiac számai októberben sem lesznek érdekesek a magyar munkaerőpiac szar szerkezete miatt (a GDP nagyobb részét a multik állítják elő, de a foglalkoztatottaknak csak a kisebb részét alkalmazzák). OV teljesítményét majd jövő év végén láthatjuk. (Az 1milla új munkahelyt meg nem hiszem ez akkora növekedés lenne ami ki van zárva)

Az autó-beruházásokhoz meg a narancssárgáknak semmi közük, de az előzőeknek is csak felületesen. A Hankook és a Mercedes esetében a földrajzi elhelyezkedés számított, az Audi esetében a már meglévő üzem és a direkt vasúti logisztikai kapocs Győr és Ingolstadt között (saját vasútjuk van). Generikusan a nagyberuházások esetén a kormány és pillanatnyi gazdpol nem számít (konkrétan leszarják ki van hatalmon MO-on, mert mire a beruházási ciklus befejeződik 15-20 év már azt is el fogja már mindenki felejteni ki volt a miniszterelnök amikor elkezdődött).
De abban igazad van, hogy a piac megítélése eddig csapnivaló a fidesz kormányról. A gáz ott lesz amikor 2011-2013 –ig a lejáró IMF-EU hitelt kell majd refinanszírozni a piacról IMF védőháló nélkül és folyamatos bizonytalanságban: egy kissé költséges lesz (magas CDS és kamatfelár) és mivel az EU nem fogja engedni elszaladni a költs.hiányt kíváncsi vagyok, hogy ilyen dilettáns kormányzás mellett hogyan oldják meg.

@MACISAJT: a linkelt cikk meg az egyik legzagyvább amit eddig olvastam (az FN meg egyébként is gázos, főleg mióta egy Róna Péter nevű zsenit népszerűsít). Deviza „eladósodottság”: szóval a trend a Járai alatt alakult ki, tudniillik Ő volt a jegybankár. Egy feleslegesen magasan tartott HUF prime esetén, ráadásul egy világgazdasági likviditási boom alatt a hitelfelvevők szükségszerűen a devizák felé fordulnak és ha ezt a jegybank némán tűri akkor alakul ki a jelenlegi helyzet. A privatizációval általánosságban meg nincs baj. Az állam alapból alkalmatlan gazdálkodó vállalkozások birtoklására (nem csak nálunk, beszélj egy franciával hogy milyenek a francia állami vállalatok). A probléma az hogy ezeket az eladásokat pocsékul csinálják a MÁV Cargóval konkrétan átb*ták az osztrákokat (pályahasználati díj, infrastruktúra, szakszervezetek, stb.) A 3% alatti hiányt meg nem a vörösök követelik, hanem az EU fogja kikényszeríteni a lüke magyar kormánytól. Az javaslom olvass több szakirodalmat vagy kérj jobb eligazítást a vírusmarketing cégtől ha ott dolgozol.

Összességében a jelenlegi kormány nem nagyon különbözik „profizmusban” a Gyurcsány-Veres párostól csak az pechük, hogy egy sikeres válságkezelő csapathoz mérik a teljesítményüket.

Egyébként én is azt gondolom, hogy a mekmestert kirúgja a főnöke még az év vége előtt. Az én tippem a Varga Mihály.

Aëtius 2010.09.29. 09:32:12

@ChatMan: ez lírai volt: "... most az üszkös romok alatt keresgéli az uj kormány a félig elolvadt családi ezüstöt, amiből az Orbán kormány mindössze egy kiskanalat talált, és most ezzel próbálja jóllakatni az egész nemzetet ..."

Ianitorum Regalium Magister · http://regnihungariae.blog.hu/ 2010.09.29. 09:32:21

@Scala: Szerintem Hernádi. Felröppent pár hete,hogy Kocsis meg megy a MOL-hoz.

ÖREG 2010.09.29. 09:33:43

A remény vitt bennünket ebbe a táborba. De megint csalódnunk kell. 29 pont van gazdaság és adópolitika helyett. Nem tudom mire várnak. Hová lett az adócsökkentés és gazdasági növekedés víziója? Hiszen nyilvánvaló, hogy azért kell adót csökkenteni, hogy élénküljön a gazdaság, és ennek nyomán növekedjenek az adóbevételek. Az adóprés hatására visszaesik a termelés, nő a fekete gazdaság aránya. Elsősorban a kis termelékenységű gazdálkodó egységek nem bírják a nyomást. A magas költség, alacsony ár, kicsi fizetőképes kereslet egymásra hatásában elvérzünk.

főboszorka45 2010.09.29. 09:41:55

A MAtolcsy féle adó a jelenlegi szabályokkal úgy néz ki, hogy most a minimálbér nettőja 61.373 ft.
Ha marad a szuperbruttó és a 16%, mely valójában együtt 20,32%, akkor a minimálbér nettója 46.437.-Ft...

LEsz meglepi a februári borítékban...
Akkor a minimálbérnek a fentiak alapján ( ha csak ugyanannyit akarnak keresni 88.500.-Ft-nak kellene lennie...
Annyit nem adnak meg.. Ha nem csökkentik a munkáltatói járulékokat, lesz munkanélküliség, és feketegazdaság...

Robinzon Kurzor 2010.09.29. 09:44:30

@Vitéz Kőbányai Világos: "... az az érzésem, hogy a túl nagyra hízlalt, túlközpontosított gigász-minisztériumok egyszerűen ide vezetnek."

Pont erre gondoltam én is.
Matolcsy ettől még alanyi jogon is alkalmatlan, de hogy ilyen rövid időn belül ennyi hülyeséget csináljon, az nem volt szükségszerű.

A Fidesz nem biztos, hogy jól mérte fel a tárcák átszabásának humán következményeit, a belső érdekérvényesítő képességeket -- pedig tudhatná, hiszen 2002 után sokáig profitált a hozzá hű káderek által kicsempészett munkaanyagokból.

Robinzon Kurzor 2010.09.29. 09:44:43

@MACISAJT: "Éppen azok követelnek most adócsökkentést, meg áfa csökkentést,meg 3% alatti hiányt,meg erős forintot..."

Biztos szar érzés lehet szegény kormánynak, hogy pont annyira méltányos vele az MSZP, mint amennyire ők méltányosak voltak ellenzékként.

De az azonnali és radikális adó- és járulékcsökkentés attól még ordas nagy hazugság volt, hogy momentán pont az MSZP-nek nincs semmi erkölcsi alapja azt számon kérni.

mrs. white 2010.09.29. 09:45:20

A görög válság alapvetően változtatta meg a helyzetet. Mondjuk az azért meglehetősen érdekes hogy annyira elvoltak foglalva a belpolitikával hogy nem érzékelték mi van a nagyvilágban. Ráadásul kicsit lassan esett le a tantusz. Az is lehet azonban hogy Matolcsy az áldozati bárány vagy bűnbak ha úgy tetszik. Az önkori választásokig kellett nyomni a megvalósíthatatlan ötleteket, hogy utána jöjjön Járai vagy más értelmes a holdudvarból.
Már csak egy félelmem van. Az már kicsit sok lenne ha még egy indokot gyártani kellen a leváltásához. pl egy megvalósíthatatlan költségvetés előterjesztésére bedőlne a forint és a tőzsde. Bár szemmel láthatólag a piac a inkább a 98-02 közötti fidesz munkásságból indul ki lásd Audi és az Opel múlt heti bejelentése, valamint a túljegyzett aukciók.

aszora 2010.09.29. 09:45:53

Gazdaságpolitikai "válság" szerintem alapvetően nincs.
Ami a problémát okozta, az a rövid távú pénzügyi finanszírozási kérdések (IMF, hiánycél stb.), és kommunikációs bakik előfordultak.

Bár a jelenlegi bizonytalan helyzetben az MNB és a sajtó is gyakran változtatja a véleményét (lesz kamatmelés vagy nem lesz stb - a szakértők véleménye is erősen szóródik).

Az viszont tény, hogy Matolcsy nem pont erre készült, ez okozott némi zavart. Kérdés hogy mennyire rugalmas, a kommunikáció valamelyest javul, hogy mi van mögötte azt pedig majd meglátjuk.

Az alapvető célok deklaráltak, a konkrét gazdaságpolitikai lépésekben viszont nem szabad túl merevnek lenni, ez olyan mint pl. a sakk: az hogy mi a jó lépés, az attól is függ, hogy a másik mit lép, az hogy ő mit lép az meg attól hogy én mit lépek :)

Előre rögzített taktika viszont könnyen bukta lehet.

Emiatt viszont inkább kommunikációs baki az azonnali egykulcsos 16%, mert nem biztos, hogy megvalósítható, így pedig a fejükre olvashatják. Elég lett volna jelentős tehercsökkentés stb. ami aztán megfelelő ütemezéssel a lehetőségek függvényében megvalósulhat.

Túl szűk a mozgástér, és erős korlátok teszik kétségessé, hogy előre meghatározott konkrét számokról lehessen felelősen beszélni, akkor viszont nem kell ilyeneket emlegetni :)
A jelen helyzetben ezt a közvélemény is elfogadná, ha az irány viszont jó és egyértelmű, már ez is nagy előrelépés lenne az előzm ényekhez képest.

nápolyi maszti 2010.09.29. 09:51:38

Fura, hogy most mindenki Matolcsyt ekézi, aki nyolc, vagy még több éve ugyanezt mondja -- ő legalább következetes a saját marhaságaihoz. Ezzel torpedóztak meg korábban minden épeszű kezdeményezést, ezzel kábítottak többmillió embert; ha most Matolcsy, és gazdaságpolitikája megy, akkor mi van: "hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal, hazudtunk minden hullámhosszon"?

pali923 2010.09.29. 09:51:59

1.Járaytól mentsen meg minket az ég! Az egy kókler, semmivel nem lesz jobb, mint akármelyik eddigi.
2. Megértem azokat akik a szocikra mutogatnak, hogy milyen romhalmazt hagytak, ez igaz. Viszont aki azt állítja, hogy Viktorék bármit is jól csináltak gazdasági fronton az vagy hülye, vagy naiv vagy elfogult, esetleg benne van a kormányban. Ez katasztrofális volt. Lehet, hogy a Bajnaiék is rossz politikát csináltak, de legalább tudták mi a cél (tűzoltás), és milyen eszközzel érik el. Azóta viszont volt 8 cél, hatféle megoldással, de egyiknek sem álltak neki - és ez a legrosszabb.
3. A 16%-os egykulcsos adót egyszerre bevezetni azért nem egyszerű. Alapvetően bevételkiesés, amit pótolni kell, ugyanakkor a kis jövedelműeknek azonnal jövedelemcsökkenés, a gazdagabbaknak növekedés, ugyanis meg kell oldani az adójóváírás ügyét is. Ha bevezetik, az megint politikai okból lesz, és ez még jól nem sült el soha az elmúlt 40(!) évben.

stratez 2010.09.29. 09:52:37

Szeretem az ilyen ex cathedra kijelentéseket, miszerint Matolcsy menni fog. Csak hát Orbán éppen egy órája cáfolta, és azt hiszem, ő az illetékesebb.

Bebes 2010.09.29. 09:52:45

@MACISAJT: Hú, kik lehetnek azok az "azok"? Mert a felsorolásod minimum 3, de inkább 5 különböző kormány regnálásához kötődik. pl. a Postabankot az első Fidesz kormány... hmm konszolidálta, majd adta el, a Malév éa az Airport is átment pár kézen (és kormány alatt).
A leírásod a tudatosan a devizaadósság csapdájába terelt százezrekről (akiket most túsznak használnak) viszont oly érzékletes, hogy szinte látom magam előtt a folyamatot, mint egy hollywoodi filmben, rendezte Michael Mann.

Bebes 2010.09.29. 09:53:13

Ja, és tökmindegy hová megy, vagy hol marad Matolcsy. Olyan a világon nincs, hogy megszüntetik a Pénzügyminisztériumot, ami mindenütt prioritást élvező csúcsminisztérium. Nem szívesen gondolok arra, hogy ennek a "kötcsei gondolkodó" "új világrendjéhez" lehet köze, ahol megszűnik a pénz - tudjátok, az a virtuális izé, ami mögött nem áll kétkezi munka - zsarnoki uralma és jön a kézzelfogható dolgok böcsületes világa, az emberek egyik fele széklábat farag, négyből asztal lesz, az ötödiket becserélheti búzára a szabadpiacon:-))

Timby 2010.09.29. 09:53:33

@Cnere:
A baj az, hogy a söralátétre nem fog elférni az adójóváírás! Ami az alsó és alsóközép rétegnek nem kedvez...

Scala 2010.09.29. 10:09:01

@Kozmokrator: már eleve ő akart, elég fancsali képet vágott a me. helyettesi dologhoz, ő pü. min. akart lenni szimplán és egyenesen. :-) + ha engem kérdeztek fúrja Matolcsyt amióta csak áll a kormány...
Ettől függetlenül Hernádi valahová bekerül, és államtitkárnak Mártha I. is, majd meglássátok. ;-)

Avatar 2010.09.30. 10:50:23

@MACISAJT: "Éppen azok követelnek most adócsökkentést, meg áfa csökkentést,meg 3% alatti hiányt,meg erős forintot..."

Bocs, de a választások előtt a Fidesz azt szajkózta, hogy ezek jelentenék a _megoldást_. Hogy az adócsökkentés azonnal megugró növekedést, és adózási hajlandóságot és így többletet hozna a büdzsének.
Hogy a járulékcsökkentés a foglalkoztatottság azonnali megugrásával járna, és így többletet hozna a büdzsének.
Ha többletet hozna, akkor meg miért nem lépik meg? A 3%-os hiányt is könnyebb tartani, ha nagyobb a bevétel! Mellesleg ellenzékiként még a fidesznek is csípte a szemét a magas hiány, azt az ország tudatos eladósításának, kiárusításának nevezték, most meg ők akarják növelni az államadósságot?

Szóval inkonzisztencia van a választások előtti és utáni viselkedésükben, amire 2 magyarázat lehet: Valóban hisznek az eddigi jelszavaikban, de direkt kibasznak velünk, hogy nem vezetik be ezeket, vagy pedig eddig beszéltek csak össze-vissza, de eszük ágában se volt beváltani ezeket az ígéreteket. Egyik se túl hízelgő kilátás...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása