Véleményvezér

vv

Vörösiszap: húsz éve benne vagyunk

2010.10.07. I 69 komment I Címkék: kornyezetvedelem korrupcio katasztrofa vorosiszap

Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban? (Fotó: Varga György/MTI)

Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi egy akkora katasztrófa után, mint az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának balesete. Ám miközben a Magyar Alumínium Zrt. felelőssége a napnál is világosabbnak tűnik, látni kell, hogy nem ez az egyetlen hasonló profilú vállalat, és nem az ajkai timföldgyáré az egyetlen hasonló tároló. Ezek a vörös iszappal teli medencék nem most tűntek elő a semmiből, veszélyesen közel településekhez vagy az ivóvízhez. Ahogy az első szennyezés sem ez volt.

Magától értetődő cinizmus

A Mal Zrt. első reakcióinak magabiztos cinizmusában – a vörös iszap nem veszélyes, erős slagos lemosással el lehet távolítani stb. – az elmúlt húsz év magyar viszonyainak ismeretében nem volt semmi meglepő. Hiszen miről is van szó? Egy rengeteg adót fizető és munkahelyet biztosító nagy magyar vállalatról, mely fontos a helyi önkormányzatoknak, a megyének, az államnak – vagyis fontos a politikának.

Most, a katasztrófa után persze már mindenki olvashatja, hogy korábban is történtek szennyezések, voltak szivárgások és egy patak élővilága is kipusztult – ezt megelőzően azonban ezek valahogy nem különösebben zavarták a hivatalos szerveket. Mert sem a vállalkozás által biztosított gazdasági, sem a politikai előnyöket nem akarta veszélyeztetni holmi „hivatali kekeckedéssel” és „felesleges pánikkeltéssel” senki.


Húsz év

A hír, miszerint a Mal Zrt. mindössze 10 millió forintra biztosította tározóját, nagyon szépen mutatja, hogy senki egy pillanatig sem gondolt bele, hogy itt egyszer nagy baj is lehet. Mert ha nagy baj is van, mégsincs nagy baj – hisz’ nincsenek következmények. Gondolkozzunk el egy pillanatra: igazán komoly büntetést hazai nagyvállalkozó kapott-e már ebben az országban?

A mostani tragédiában kicsiben benne van az elmúlt két évtized szinte minden visszássága. A szocializmusból itt maradt, a környezetet súlyosan veszélyeztető ipartól kezdve annak furcsa privatizációján át a hivatalos szervek, az állam szűklátókörűségéig és korruptságáig. Hiszen az állam sem vette magát komolyan: az eset azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nincs rendes hatóság, mely valódi ellenőrzéseket végezne, a pénz és a rövid távú érdek pedig mindent felülír. A vállalkozónak és az államnak ez a hozzáállása csak tovább erősítették egymást, és fokozták a kockázatot.

A lúg és az ózonlyuk

De a környezetvédelem témájának eddigi kezelése is láthatóan csődöt mondott. Nem csak arról van szó, hogy a környezetvédelemről mindenki beszélt, de senki nem vette komolyan. Hanem, hogy legtöbbször nem is arról a környezetvédelemről beszéltünk, ami valóban fontos lenne. A talajszennyezés, az ivóvizek szennyezettsége, a zajártalom helyett az ózonlyuk meg a globális felmelegedés kapott aránytalanul nagy figyelmet. Az, ami közvetlen veszélyt nem jelent, de lokális szinten legalább tenni sem lehet ellene semmit...

Bartus Gábor kiválóan írta meg: a hulladékok össszmennyiségének ötödét sem kitevő, közvetlen veszélyt nem jelentő települési hulladékokkal, a szelektív hulladékgyűjtéssel és a PET-palackokkal foglalkozott mindenki, miközben a valódi kockázatot jelentő ipari-bányászati hulladék óriási tömegének veszélyeire alig figyeltünk.


Mi a tanulság?

Amikor azonban egy ekkora katasztrófa következik be, a régi szabályok azonnal megváltoznak. Ezt a változást pedig a politikusok hagyományosan jobban tudják követni, mint a vállalatok. Talán emlékszünk, hogy az eleinte rendkívül magabiztos BP hasonló módon „kommunikált” a közvéleménnyel a Mexikói-öbölbeli olajszivárgás során, mint most a Mal. És ahogy akkor az egész amerikai politika, úgy most az egész magyar politika is élesen szembefordult a szennyező vállalattal. Ott az lett a vége, hogy a cég bukott is jópár tízmilliárd dollárt, és valószínűleg itt is valami hasonlóra (persze más nagyságrendben) számíthatunk. A politikai kommunikáció változhat nagyon gyorsan, de nem törvényszerű, hogy a többi szereplő is vele változzon.

web surveys


Még szerencsés esetben is nagyon hosszú idő lesz, amíg megszabadulunk az előző húsz év mentalitásától. Minden szóban forgó területen kisebb vagy nagyobb katarzisokra, valamint politikai elszántságra, és persze állami megvalósítási képességre lenne szükség. A vörösiszap ügyében az első kettő, úgy néz ki, talán már megvan. A harmadikat pedig majd meglátjuk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BISMARCK 2010.10.07. 08:43:23

Tegnap olvastam valahol, hogy a hazai alumínium gyártásnak már ki kellett vna múlnia. Amiért mégsem az a hazai környezetvédelmi hiányosságok miatt van. Itt ugyanis nem kell ezért plusz pénzt fizetni.

HelloJozsi 2010.10.07. 08:56:05

@BISMARCK: bár ennyire egyszerű lenne...

a bányászokat meg az öntészeket meg küldjék el szövőnőnek? mert, ha nem, akkor megintcsak rohadjon meg a nagyvállalat, mert elküldte a zembereket.
az aluminiumot (talán az egyetlen, amiből van sajátunk) meg importáljuk inkább, mert akkor a vele járó szennyezés másvalakiproblémája.

A nép fia 2010.10.07. 08:56:10

Vártam volna kicsit több boncolást, példákat, mert így az írás csupán egy lelkiismeret-ébresztő - amire ugyan szükség van, de több konkrétum kellett volna. Mikor milyen cég miféle károkat okzott, hogyan lett elsikálva, stb.stb.

JJK 2010.10.07. 09:51:34

Mint mosonmagyaróvári más rálátásom van az esetre. Eléggé ismerem a vörösiszappal kapcsolatos kockázatokat is. Tudomásul kell vennünk, hogy ezekre a termékekre szükségünk van, ezek a kockázatok felelősségteljes magatartással menedzselhetők. Azt szerintem nem tehetjük meg emberként, hogy ezt a termelést kitoljuk a világ olyan részére ahol a környezetvédelemre nem figyelnek és legfeljebb az ott élők sérülnek. Mi meghallgatjuk az esti hírekben és hátradőlünk, hogy szerencsére nem itt történt. A probléma véleményem szerint ott van, hogy a hatóságok ott keménykednek ahol könnyű eredményt elérni. Az ilyen bonyolult problémával és kockázattal rendelkező cégek könnyen megvezetik a hatóságokat, akiknek mindenhez kell érteni és ezért egyszerűbb elhinni amit a cég szakértői mondanak. Nem tudom mi lenne a legjobb megoldás, talán ez a felelősségbiztosítás a kockázatokat beárazza ezeknél a cégeknél. Egyébként amennyire én a pletykákból halottam, annak idején a MAL tulajdonosai 10 millió Forintért vették meg az ajkai gyárat. A valós értéket a környezeti kockázatok értékével csökkentették és így jött ki ez a jelentéktelen összeg. Hát most tényleg csökkentette.

paráznabillegető 2010.10.07. 09:51:49

minden mindennel összefügg.
a pénz jó.
a környezetszennyezés rossz.
1:1...

KG2000 2010.10.07. 09:51:57

Egyetértek a VV-vel.
Most itt a lehetőség, hogy az új kormány komolyan gonodlja az oligarchák elleni harcot.
1) Törvények kellenek az ellenőrzés hatékonyabbá tételére, a vállalatokat a komoly biztonsági beruházásokra törvényileg kell kötelezni, és ahogy Illés már pedzette, kötelező kielégítő felelősségbiztosítás.
2) Ebben a konkrét káresetben a tulajnak ki kell fizetnie minden kárt. AHogy olvastam, 12 millárdos vagyona van. Tehát MINDENT fizessen, MINDENT.

Ha nem lesz sikeres ezekben a kormány, akkor bukik.

Nem mellesleg ez az eset is bizonyítja, hogy az MSZP halálra van ítélve, ha hagyja magát az 1989-es Gyurcsánnyal "megrendszerváltani". Mert ő az élő, 2 lábon járó jelképe egyzserre a MAL-féle cinikus és felelőtlen nagyvállalkozónak és az ilyen válalkozókkal cinikusan együtt romboló államnak.

Pékszakállú Henceg 2010.10.07. 09:52:12

Ennél a mondatnál megakadtam:"Ám miközben a Magyar Alumínium Zrt. felelőssége a napnál is világosabbnak tűnik"
Ugyan mitől tűnik annak??? Valamiről lemaradtam? Eszem ágában nincs védeni ezt a céget HA BŰNÖS, de addig, amíg ezt szakértők be nem bizonyítják, nekem ne mondja meg senki, hogy mi a Napnál is világosabb. Én mondjuk olyat is el tudok képzelni, mint ami Somogy megyében történt, amikor egy búvó patak, vagy vízfolyás okozott földcsuszamlást, és 9 m mély szakadékot, de az is lehet, hogy a tározó tervezői vagy kivitelezői hibáztak mondjuk az anyag összeállításnál, esetleg a statikai számításoknál. Ha én éppítetek egy házat, és az a fejemre dől a tervező vagy a kivitelező hülyesége miatt, az az én hibám?

KG2000 2010.10.07. 09:52:24

BISMARCK, Njoco, ha igazak a hírek, hogy a MAL tulaja 12 millárdos vagyonnal rendelkezik, akkor nyilvánvaló, hogy a vállalatot úgy is lehet nyereségesen működtetni, hogy az összes kárt kifizetik és a lehető legszigorúbb környezetvédő technológiát építik ki.

A tulaj ellen szerintem gondatlanságból okozott többszörös emberölsért és testi sértésrét kell vádat emelni és teljes vagyonelkobzásra ítélni.

Kósza 2010.10.07. 09:52:40

Eddig azt hittem, hogy a környezetvédelemmel foglalkozó emberek meggyőződésesek, lelkiismeretesek.
Hol van most Illés Zoltán, Zay Andrea lelkiismerete?
Zay Andrea 4 hónapja a KDTF első vezetője, értem én, hogy nyár volt, nyaralni kellett, új úlőgarnitúrát is kellett választani az irodába, a hivatali autó kárpitszínének eldöntéséről nem is beszélve,... de könyörgöm, ha csak az illetékességi területén lévő 4 legveszélyesebb üzemet meglátogatja, ellenőrzi, felülvizsgálja a 4 hónap alatt, akkor is kellett volna foglalkoznia Ajkával. De erről semmi, csak kussolás, és megy a MAL, meg patásgyurcsány emlegetése.
Miért nem állnak ki a környészek, és mutatnak példát, hogy utána teljes nyugalommal követelhessünk BÁRMIT a timföldgyáron?!

Seregbontó 2010.10.07. 10:34:44

A probléma nem az, hogy aluminiumot állított elő, hanem az, hogy hogyan kezelte a Mal a mellékterméket. Be b*szták az egészet egy 30 éve épült, lerohadt tárolóba, amit nyilvánvalóan nem ellenőríztek rendesen, és ha tudtak is a problémáról, szartak építeni egy második gátrendszert. Az egész vezetőséget le kéne sittelni, ahogy van.

MickthePick 2010.10.07. 10:34:49

Ez most egy teszt az új kormánynak. Szerintem simán esélyes, hogy az asztalra csapnak és példát statuálnak.
Nálam, és rengeteg sok embernél ez az egyetlen esélyük.

Pékszakállú Henceg 2010.10.07. 10:34:53

@KG2000: Látom, te már el is ítélted, csak nem tudom milyen alapon? Megvan, hogy ki, hol, miben hibázott?

Grigorij 2010.10.07. 10:35:09

Ha túllépünk a magyaros "Akasszuk fel!" szindrómán, akkor pár dolgot még meg kellene vizsgálni:
Tételezzük fel:
- anno a tározót szabályosan, az érvényes előírásoknak megfelelően tervezték
- a kivitelezés is tervszerű és szabályos volt
- nem lopták ki az anyagot
- megfelelő technológiát, anyagminőséget használtak
- a tározó a szabályoknak megfelelően használták, nem töltötték túl stb.
- az előírásoknak megfelelő időszakonként megtörtént a ellenőrzés, vizsgálat

Na ha ez mind rendben van, akkor vajon miért az a sarka szakadt szét, mely a Bakony lábánál törvényszerű völgy irányában van???????

MIÉRT???

Nem lehet, hogy az évtizedek alatt a hatalmas tömeg, terhelés miatt valóban megcsúsztak a rétegek? És ezáltal máris tervezetlen feszültség keletkezett a gátban - értelemszerűen a völgy irányában, hiszen ritkán csúszik egy felmérhetetlen méretű tömeg hegynek felfelé... - és ettől kezdve már csak idő kérdése volt a tragédia???

De az is érdekes, hogy a tároló 1995 előtt épült (helybeli kolléga mesélte, hogy már 90 előtt bringáztak a gáton...), míg a most akasztandó cégvezető csak 1995-ben vette meg az egészet.
Ha tehát neki leteszik az érvényes dokumentációkat, engedélyeket, és ezt követően is annak megfelelően üzemelnek, akkor miért őt kell felakasztani mondjuk egy 30 évvel ezelőtti tervezési hibáért?

És ha minden környékbeli tudta, hogy merre lejt a környezet, akkor miért nem építettek a mezőgazdasági részere vészterületeket? Ha történne egy katasztrófa - földrengés! -, akkor a völgyben merre menjen az ár...

Két hete meg arról szóltak a hírek, hogy ismét katasztrófahelyzet van az esőzések miatt, de most nem az Alföldön, hanem a Dunántúlon...
Egy éve tart ez a idióta folyamatos esős viharos időjárás. Máshoz természetes, hogy megcsúsznak a löszfalak? Hogy az ár elmos területeket, beszakadnak utak, töltések?
Itt viszont azonnal kizárja mindenki, hogy egy ekkora monstrum egy erősen lejtős területen elmozduljon? Nem métereket! Pár millimétert, centit! Amit észre sem veszel, miközben a gát völgy felőli részén a terhelés átlépi a tervezett, biztonságos értéket???

Nem akarok védeni senki, igen a felelőst, ha valóban emberi mulasztás történ, akár kössék tőlem fel!

De nem ítéljünk már mindent idióta bölcsész szemmel!
Ha ilyen még nem történt sehol. akkor vizsgálják ki, mert előfordulhat, hogy a szabályokat kell megváltoztatni!
És Illés elvtárs meg ne ugasson, mert ez az egész már akkor is megvolt, amikor ők már kormányon voltak!
Akkor miért nem intézkedett?
Ja mert mégiscsak érvényes szabályok szerint működött...?

Jimbo75 2010.10.07. 10:35:21

Nem kapott, és nyilván most sem fog, majd elmeszelnek valami gondnokot, hogy nem figyelt oda kellő módon, de ebben az országban "nagy/híres ember" nem kerül sittre, az egyedüli Zalatnayt kivéve. Megúszta Császár Elődke, megússza majd Stohl, Tasnádi is otthon a luxuskéróban tölti napjait és nem egy 2*2-s zárkában. Következmények nélküli ország vagyunk....

ODIV 2010.10.07. 10:35:52

Az remélem mindenkinek megvan, hogy Magyarországon lehetséges az, hogy egy dolgozói tulajdonban lévő vállalatra 8milliárdos sarcot dobjon egy magyar választott bíróság, egy telekrendezési vita következtében. Ha ez így rendben van, akkor ehhez mérten kérem arányosítani a MAL Zrt. felelősségre vonását is. Ők néhány nagyságrenddel nagyobb kárt okoztak.

Logan Grimnar 2010.10.07. 10:35:56

@Pékszakállú Henceg: az a fajta vagy, akinek ha a szeme láttára vernek valakit agyon, azt is csak akkor hiszi el az elkövető bűnösségét, ha arról már bíróüsági végzés született, mert azt is el tudja képzelni, hogy az ufók vetítették az agyába a képeket, és nem a valóságot látta.

UrsaMajor 2010.10.07. 10:36:02

@BISMARCK:

"Tegnap olvastam valahol, hogy a hazai alumínium gyártásnak már ki kellett vna múlnia"

Teljesen egyetértek vele. Annyit még hozzátennék, hogy a vaskohászatnak is, az olaj bányászatnak/finomításnak is, az erőműveknek (Paksnak főleg!)is, meg úgy egyáltalán mindennek, ami bármi potenciális veszélyt is jelent a környezetre.
Csak a belvárosi irodákban maximum szart gyáró tevékenységek maradjanak, azokra nagy a kereslet a világban.

Tök jól el lennénk itt Magyarországon a tiszta környezetben. Kb. 2 millióan, középkori viszonyok között.

Baromméter 2010.10.07. 10:36:09

Lehet, hogy csak én nem figyeltem eléggé, de az kiderült már, hogy mi történt volna, mit terveztek tenni -ls milyen időtávon - ezzel az irdatlan mennyiségű trutymóval? Azt ne adják már be, hogy az egészből festék lett volna.

UrsaMajor 2010.10.07. 10:36:14

@Kósza:

"Hol van most Illés Zoltán, Zay Andrea lelkiismerete?"

index.hu/belfold/2010/10/06/illes_volt_titkara_all_a_tarozot_vizsgalo_felugylet_elen/

Zay Andrea most valószínűleg az andornaktályai Búbos Banka Környezetvédő Körrel egyeztet vörösiszap ügyben.

Tuszun 2010.10.07. 10:36:21

Nem ismerem a tarolo pontos foldtani/hidrogeologiai viszonyait, de bennem a kovetkezo kerdesek merultek fel.
A. Hogyan lehet egy barmifele tarolot, amelyik folyekony veszelyes anyagot tarol, egy domboldalra telepiteni, raadasul lakott telepules fole?
B. Miert nem lehet a lugot semlegesiteni, vagy legalabbis egy normalisabb pH-ertekre csokkenteni a tarolas soran?
C. A tarolo tervezesenel miert nem vettek figyelembe a szelsoseges idojarasi helyzeteket? (Ha igaz, hogy a nagy esozesekkel magyarazzak a dolgot.)

Ha "buvopatak" okozta a tarolo sarkanak megsulyedeset es osszeomlasat, akkor az egyertelmuen hibas tervezes, mert nem vettek figyelembe a kornyek geologiai felepiteset.

sárkányfő 2010.10.07. 10:36:39

A VV már tudja, hogy a MAL a hibás? Honnan? Én nem tudom. Az infókat követve arra is jó esély van, hogy a gátat kivitelező emberek hibáztak valamit kb. 30 éve.

És én tényleg nem tudom mi történt, de bennem felmerült a szándékos rongálás ötlete is. Minden fotón látszik, hogy az iszap önmegtartó, ott áll most is, nem folyik ki. Az iszap tetején lévő esővíz folyt ki, az okozta a károkat. De a tartály nagyrészt iszappal volt/van tele, a felszínen lévő víz pedig nem értem hogy jelenthet akkora erőt, hogy átszakítsa a 64(!) méter vastag gátat. A gát ráadásul háromszög keresztmetszetű, tehát a tározó szélén álló iszap nem is igazán oldalról nyomta, hanem részben állt a gát falán.
Aznap a cég, 10 nappal korábban a hatóság ellenőrizte, mindkettő rendben találta...

Szóval van itt még kérdőjel bőven.

ralf 2010.10.07. 10:38:19

Én egy kicsit félek azért attól, hogy egy ekkora katasztrófa után illik felmutatni egy felelőst. Arra viszont nem esküdnék meg, hogy maga a cég a felelős, vagy esetleg azok az előírások, amelyeket betartott, ám nem elégségesek. Mivel viszont az állam bűnössége nem elégíti ki a bűnbakképzésre és bosszúvágyra való igényt., ha végül megállapítják a cég bűnösségét, akkor is maradnak bennem kétségek.

Csirke72 2010.10.07. 10:38:32

Magyarországon mindent meglehet tenni, ha politikai érdekeltségben mozogsz.

Virágnyelven privatizációnak nevezik azt amit köznyelven, tisztán szabadrablásnak mondanak.

Anno ellopták a népvagyont és szerzödéseken keresztül átirták magánba. Az állam sosem állt csöd szélén, csak 1989-ben megdölt a szocializmus a balkánon.
Ennyi.

Felelös sosem lessz, mert majd jönnek a külömbzö tanusitványokkal, hogy minden rendszerü volt, minden megfelelt az elöirásoknak és a vörös iszap kémiai ismereteket meghazuttolva most már nemhogy nem egészség káros, de kifejezetten egészséges!

Pintér megmondta: HA NEM KÀROS A SZERVEZETRE, TESSÈK BENNE MEGFÜRÖDNI!

Csirke72 2010.10.07. 10:40:18

@ó jaj:

"Aznap a cég, 10 nappal korábban a hatóság ellenőrizte, mindkettő rendben találta..."

Ezt azért te sem gondolod komolyan:)

MO-on mindent rendben talál a hatóság ha megfelelö honorárium jut a megfelelö emberke zsebébe:)

Ugyebár építsünk ártérre, mert hát a hatóság engedélyezi:)))

Csirke72 2010.10.07. 21:41:33

Pintér megmondta: HA NEM KÀROS A SZERVEZETRE, TESSÈK BENNE MEGFÜRÖDNI, majd a utánna a piros szint leslagozni!

A cég állitása szerint ilyen egyszerü:)

EMBEREK! (törölt) 2010.10.07. 21:41:47

@Csirke72: Ártérre zsebrerakás nélkül is lehet építkezni. Bármilyen hihetetlen, ha neked az ártéren van telked, és oda akarsz építkezni, akkor neked szabad oda építkezned. Tényleg. Bármit mond Illés.

Tűzgolyó 2010.10.07. 21:41:59

Az okos Védelmi Bizottságnak ma a legfontosabb intézkedése az volt, hogy kitiltotta a sajtót a területről:
www.langlovagok.hu/hirek/9700_kitiltottak-a-sajtot-a-katasztrofa-helyszinerol

JayJay 2010.10.07. 21:42:14

Az ellenőrzés sem segíthet minden esetben, ahogy azt itt mindenki gondolja. Mint egy cikkben kiderült, az a betonfal ami védte a kiömléstől az anyagot olyan masszívnak tűnik, "tűnt" hogy egy földrengés is nehezen mozdíthatná el. Ha meg nincs rajta repedés, felszíni sérülés, a jóisten sem állapíthatja meg, hogy belülről rohad. Fúrni meg nem fognak bele... :) A károkat különben tényleg annak kell állnia aki a felelős, a kivizsgálás meg majd eldönti ki a saras a dologban. Reméljük legalábbis. A cikkírónak meg annyit, hogy igen, nyugodtan bővelkedhettünk volna még eltusolási infókkal. Vagy az már az összeesküvés blogba tartozik ? :)

Csirke72 2010.10.07. 21:42:57

Végül is nemzetközi szinten a BP okozott egy "kisebb" olajfoját a nyáron, olyan 1/2 éven keresztül.

A felelös vezetöt áthelyezték oroszországba egy BP igazgatói székbe és 14MIo Euro-t kapott mint lelépzi dijat angliából:)

Manapság nem is olyan rossz felelösnek lenni, kimondottan yo biznisz:)

Tuszun 2010.10.07. 21:43:09

@ó jaj: Az iszap azert nem onmegtarto, hiszen egy nagyon nedves zagyrol van szo, ami mozog, de lassan. (Vesd ossze a sodiapirral, agyad-diapirral.) Es azert nyomja a gatat, nem is kicsit.

Pékszakállú Henceg 2010.10.07. 21:43:18

@Logan Grimnar: Á, ezek szerint te tudod, hogy ki, mikor, hol, miben hibázott, hát világosíts fel engem, elvakul tudatlan embert róla!
Nem szeretem, amikor valakik zsigerből, esetleg a látszatra alapozva ítélnek el embereket, és találják meg a felelőst fél perc alatt.
Alaposan vizsgálják ki, hogy mi történt, aztán állítsák elő a felelősöket (ha vannak), de nehogy már egy néptribun közfelkiáltással modernkori boszorkányüldözést imitálva döntsön emberi sorsok felett.

A Manci, akiben nincs szilikon, se hyaluron 2010.10.07. 21:43:33

Olyan nincs, hogy csak ez a felelős, vagy csak az. Itt együttes felelősségről beszélünk.
Ha a tervezők baszták el, akkor is kellett, hogy legyen látható előzménye a tragédiának. (már az űrből is látszódott a repedés, bakker! Akkor az a hibás, aki ezeket ellenőrizte. (pl. az a hatóság, aki kicsivel korábban nem csapott le keményen az asztalra, hogy azonnali intézkedés szülessen a probléma elhárítására.
És akkor el is jutottunk magához a céghez és a különféle vizsgálati szervekhez.

A felelősség tehát közös, de azt a kisgyereket, akit az anyja kezéből tépett ki az áradat, már nem érdekli, ahogy a megégett embereket sem, akik a kórházban fekve várják, hogy vajon mennyire károsodott a bőrük a lúgtól, mert addig nem műthetők.

tryclops 2010.10.07. 21:44:02

@Baromméter: Nem kezdenek vele semmit, ha megtelik, akkor lefedik és beültetik fákkal-bokrokkal, és lesz egy szép nagy sitt-domb.

f.

Alex2000 2010.10.07. 21:44:07

Amíg nincs felelősségre vonás és büntetés, addig rend sem lesz az országban. Az egy dolog, hogy lopnak, csalnak mint a szar, de van egy pont ami már oda fajul, hogy ez lesz a vége. Ha már közvetlenül is érintve vannak az emberek, akkor jön a sírás., akkor már késő.

KG2000 2010.10.07. 21:44:23

Szerintem hiába történt esetleg 30 évvel ezelőtt tervezési vagy kivitelezési hiba, az új tulajdonos a hibát is megvásárolta, vagyis felelős. Maximum azt teheti meg, hogy a kártérítést visszafizetteti az akkori tervezőkkel és/vagy kivitelezőkkel. Ha én egy fékhibás autót veszek, nem veszem észre azt, és amiatt elütök valakit, akkr én vagyok felelős sajnos. Max. kárterítést perelhetek az eladótól.

Ahogy más is írta, a kormány próbája, hogy tud-e kártérítést kicsikarni. Szerintem van eszköze erre, mert joga van a működést addig felfüggeszteni, ameddig csak akarja.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.07. 21:44:57

Ez egy rettenetesen elszomorító történet. Nem csak azért, mert áldozatai voltak a balesetnek, hanem azért is, ami azóta történik. Tele van vele a média és dilettánsok ezrei elemeznek és ítélkeznek. Érdemes lenne végigkérdezni a bloggereket és kommentelőket, hogy hánynak van bármilyen nehézipari tapasztalata? És véleménye? Lehangoló képet fogsz kapni.

"Természetes dolog, hogy mindenki a felelősöket keresi"
Ez is egy tünet. Fontosabb felelőst találni, mint a kárt elhárítani. Egy ilyen típusú ipari balesetnél nem azért nem szoktak embereket lecsukni, mert valami titokzatos kapcsolat védi őket, hanem mert baromi nehéz egy, vagy két embert felelőssé tenni. Egy ilyen esethez események egész sora vezet, amik többségiben valóban emberi mulasztások, de néhány közülük egyszerűen a körülmények szerencsétlen találkozása.

"a vörös iszap nem veszélyes, erős slagos lemosással el lehet távolítani"
Történetesen mindkét állítás igaz. Persze az is igaz, hogy nem a teljes igazság, mert bár az iszap nem veszélyes, de a lúg igen, illetve az áradás bármilyen anyagból veszélyes.

"Hanem, hogy legtöbbször nem is arról a környezetvédelemről beszéltünk, ami valóban fontos lenne."
Szokj hozzá, ez a demokrácia átka. Az emberek kezébe kerül minden, azok pedig nem értenek hozzá. Nézd meg, hogy melyik állat megmentésére költik a legtöbbet? A legveszélyeztetettebbre? Az ökológiailag legfontosabbra? Vagy a legcukibbra?
Na, hát a környezetpolitikában ugyanez történik. A döntéshozók leképezik a nép elvárásait, akkor is, ha azok egyébként szakszerűtlenek. (Aztán meg persze megy a sírás, hogy hová lesz az iparunk.)

KG2000 2010.10.07. 21:45:02

Az állam is hibás a szigorú trövények és szigorú-szakszerű ellenőrzés elmulasztása miatt. De ez nem menti fel a céget. Ismét egy példa: még ha mondjuk semmiylen előírás sem lenne az autók évenkénti vagy kétévenkénti szervizésre, akkor is én lennék a felelős, ha műszaki hiba miatt elütök valakit. Sajnos.

Alex2000 2010.10.07. 21:45:09

Ja, és megértem én, hogy sajnáljuk azokat az embereket és adakozzunk (én is szoktam ha tehetem), de mindennek van egy határra! Árvíz, most ez a katasztrófa, mind emberi mulasztás. Miért fizessem én meg másnak a hibáit, vagy mulasztását, vagy azt a pénzt, amit elloptak? Ha látnám, hogy lenne felelősségre vonás és büntetés, az más, de így, semmi kedvem adakozni. Ha meg úgy is az állam fizetni majd a kárt (márpedig úgy néz ki), akkor fizetek elég adót hozzá.

Mike36 2010.10.07. 21:45:20

Az indexnek van egy cikke amiben a külföldi hasonló eseteket sorolja fel, van hogy több száz halottal. És a meglepő az, hogy kártérítésen kivül mást büntetést nem nagyon kaptak. Sehol a világon. Innentől kezdve pedig demagógia azt állítani, hogy csak itthon nem büntetik meg a menedzsmentet.

helytelenke 2010.10.07. 21:45:25

@Grigorij: Egy jó ügyvédet megfizetnek, és megússzák.

rockjano_ 2010.10.07. 21:45:36

Szüleim falujában (Dunaszentmiklós) a nagy esőzések miatt most nyáron 6 méter mélyen csúszott meg egy földréteg (agyagos réteg és vitt mindent ami felette van) és összedölt néhány ház.

Senki nem tudott-tudhatott róla, senki nem fúrt le soha olyan mélyre miért is tette volna. Semmi előjel nem volt.

Csak azt akarom mondani hogy könnyen lehet (nagyon magabiztos miniszterelnökünk véleménye ellenére) hogy a MAL vezetői meg az összes ellenőr valóban nem tudott nem tudhatott az egészről. Tud úgy talaj megcsúszni hogy senki nem észleli előre.

Ettől persze még felelős a vállalat de ne itéljünk előre nagyon bonyolult dolgok ezek.

A legkönnyebb az ha azonnal akasztani akarnak az emberek. Ha tönkretesszük a vállalatot akkor nem lesz aki kártérítést fizessen, meg nem lesznek munkahelyek adóbevétel stb...

baloo784 2010.10.07. 21:46:02

"A fehér ember, miután lelőtte az utolsó állatot, kifogta az utolsó halat a folyóból és kivágta az utolsó fát is az erdőből, majd rájön, hogy a dollárt nem lehet megenni..."

Indián mondás

HányÉves 2010.10.07. 21:46:13

Ha veszek egy céget, aminek tulajdonában van egy 30 éve épített tározó, és a törvények szerinti időközönként leellenőriztetem a hatósággal, és ők mindig mindent rendben találnak, akkor egy ilyen katasztrófáért egyértelműen a hatóság a felelős. A tulaj - az engedélyek, és a rendelkezésre álló ellenőrzési eredmények birtokában - jóhiszeműen működtette a tározót. Szerintem nem a tulaj a felelős, hanem az a szakember, aki a hivatal nevében, az aláírásával ellátta azt az ellenőrzési jegyzőkönyvet, amiben megállapítja, hogy a tározóval minden rendben van. Ha veszek egy házat, kiadom albérletbe, de előtte fizetek egy statikusnak, hogy ellenőrizze le, és mindent rendben talál, majd egy hét múlva összedől és meghal az albérlő, akkor én vagyok a felelős? Nyilván nem. Szóval engem az érdekelne leginkább, ki adta a nevét a legutóbbi két ellenőrzéshez. Ki volt az a szakember (aki nem a MAL, hanem az állam alkalmazottja), aki szerint minden oké...
Ha kiderül, hogy őt megkenték a MAL vezetői, na akkor (és csak akkor) tekinthetők felelősnek ők is.

BISMARCK 2010.10.07. 21:46:18

@NJoco: @UrsaMajor:

Természetesen nem erről van szó.
Az alumínium gyártáshoz több dolog kell. Nyersanyag, az van. Olcsó villamos energia, az nincs. Felvevő piac, ez akkor van, ha olcsón termelnek.
Amikor a hazai gyártást elindították ill. fejlesztették, akkor alapvetően a Szu-felé termeltek. A hazai timföldet (vagy még a bauxitot, mikor hogy) kiszállították a Szu-ba ahol titánt és alumíniumot állítottak elő belőle. Ez idővel behalt. Most meg van ami van.
Fontosnak tartom a hazai termelést, de nem mindegy, hogy milyen áron.

Mérges 1234 2010.10.07. 21:46:31

Én attól kaptam agyfaszt, hogy az Illés habzó szájjal nyomta, hogy a tározóban 2x annyi trutyi volt, mint amennyinek szabadott volna benne lennie.

OK jó rendben így volt.

DE!!!

Akkor a tanárnéni haverja mi a faszra nyomta oda a pecsétet az utolsó alkalommal?

Rendben van, hogy karóba húzunk egy két embert "képletesen persze", de megérjük azt valaha, hogy egy kibaszott hivatalt, vagy hivatalnokot is pellengérre állítanak????

Zb74 2010.10.07. 21:46:54

@ó jaj: Én is a szándékos rongálást tartom a legvalószínűbbnek. Ettől függetlenül sem értem azonban, hogy

1) miért lejtős területre építették a tározót;
2) miért nem építettek ki többszörös gátrendszert;
3) a vörösiszap tetején lévő vízréteg lúgos kémhatását miért nem közömbösítették már a tározóban.

A 3-as pont persze az áradást, a rombolást, a négy(?) ember megfulladását nem gátolta volna meg, de legalább nem feküdnének százak kórházban, lúg marta sebekkel. És talán a falvakba is vissza lehetne költözni idővel.

HerbSpaak 2010.10.07. 21:46:59

Ezeket a tárolókat fele ekkorára tervezték anno. Emlékszem jónéhány évvel ezelőtt magasították meg kétszeresére. De hát az alapokhoz nem nyúltak. Bekódolták a dolgot előre. Persze,ha betartják a technológiát (Nehézfémek kivonása,pH semlegesítés,rekultiváció vissza a bányába),akkor semmi gond. De hát az erre fordítandó pénzt el is lehet tenni, meg úgyse ők laknak ott. Szóval rájuk kellene hegeszteni a börtönajtót,az a minimum.

Rive 2010.10.07. 21:47:07

@Baromméter: az effélét tipikusan száritják, majd befedik és rekultiválják. A Duna melletti tárolók nagyrészén ezt már végrehajtották.

Amúgy meg tessenek felvésni valahova, jó nagy betűkkel: a túl gyors itélkezés legtöbbször pont a valóban fontos tanulságok levonását akadályozza meg.

kisa 2010.10.07. 21:47:15

@ralf: Pelikán József gátőr lesz a felelős, akit előző héten kizavartak, hogy "Jozsibá', hazafelé menet kerekezzen má' végig a gáton, oszt nézze meg, rendben van-e". Józsibá végigcangázott és mindent rendben talált. No, ő lesz lesittelve!

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.10.07. 21:47:21

politikus kapott büntetést bármiért? csak ha konkrét, egyszerűbb bűneset volt, sikkasztás, lopás stb.
megtervezetlen metróépítés, elcseszett ország: nincs felelős, nincs számonkérés

szamarhegy 2010.10.07. 21:48:23

@Csirke72: Az, hogy korrupt, vagy nem korrupt az ellenőrzés, jelen esetben mindegy. A lényeg, hogy az állam nem tehet úgy mintha a hátsó sufniban, feketén működött volna ez az üzem. Ez az üzem és a tározó (meg a többi hazai) az állam felügyelete és engedélye mellett működött, a gát állapotát valóban nehéz egy körbesétával ellenőrizni, de a ph értéket gondolom félperc alatt, minimális anyagi ráfordítással lehet csekkolni.

Robinzon Kurzor 2010.10.07. 21:48:28

Az egész ügy (okokkal együtt), meg annak fogadtatása és minden érintett és nem érintett általi kezelése a lehető legpontosabb kordokumentum az ezredforduló Magyarországáról.

Leginkább az össznépi képmutatásról, a társadalom minden szintjén, beleértve a politika legmagasabb régióit is: a környezetvédelem és a kényelmes fogyasztói társadalom összehangolására sem az igény, sem a képesség nincs meg, semmilyen szinten.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2010.10.07. 21:48:33

Szépen körbejártatok mindent (magyarosan és okosan is), de most már beszéljünk arról, hogy KÁR keletkezett. A lakosságnak a legnagyobb. Talán kezdődjön el a kártérítés, de azonnal! Arról kell beszélni MOST - a felelősséget megállapítja, aki szokta. A tény tény marad - vétlen emberek életét tette tönkre a gátszakadás; fizessen a nagy vagyonnal rendelkező károkozó, hogy új életet kezdhessenek az ott élők. Illetve most már nem lehet ott élni... Erről akarok hallani, hogy a családok zsebébe teszik az új otthon vásárlására valót - a többit oldja meg a szakma! (állítólag hatalmas a szürke állományunk)

szamarhegy 2010.10.07. 21:48:49

A gát átázásos szivárgása, meg hogy nem bírta nyomást gyakorlatilag kizárt (amatőr véleményem szerint) a Duna áradását kb. 10 méter széles alapú föld gát képes hetekig megfogni. A tározóban keményre ülepedett iszap, volt 90%-ban, az nem nagyon akar már sehová szökni, mint ahogy a gátszakadás után is a helyén maradt... Jó eséllyel az évszázados esős év miatti talajban lévő vizek, mozgások vitték el azt a sarkot. Jónéhány váratlan földmozgás, kukorica föld szétnyílás volt idén, hihetlen pechnek tűnik, hogy pont egy tározónál történt hasonló.

radír2010 2010.10.07. 21:48:57

Szerintem megússzák egy sima leváltással.Rákenik a felelősséget a gátőrökre és kész.Mint ahogy tették a 2006-os tüzijáték után.

altero 2010.10.07. 21:49:12

A balesettel kapcsolatban a szabotázs lehetősége egyébként egyáltalán fel sem merült? Azaz teljességgel kizárható? Nem állíthatom, hogy ilyesmi történt, de az eshetőségét sem kéne elvetni valami hasonlónak. Látva a fényképeket, azért ez tényleg egy elég masszív gát volt.

lamed 2010.10.07. 21:49:19

@Grigorij: „Ha tehát neki leteszik az érvényes dokumentációkat, engedélyeket, és ezt követően is annak megfelelően üzemelnek, akkor miért őt kell felakasztani mondjuk egy 30 évvel ezelőtti tervezési hibáért?”

Hát ez a baj, hogy itt tényleg így mennek a dolgok. Ha megvan az istenített PAPÍRJA róla, hogy az nem veszélyes, akkor hátra lehet dőlni, mert akkor az tényleg nem veszélyes, ugye? Ha meg ráadásul már nincs is meg a hibát esetleg elkövető tervező/kivitelező, akkor senki sem hibás, hiszen úgy üzemeltetik 15 éve, hogy nekik papírjuk van.
Ezért kellene megváltoztatni az előírások szemléletét (nem csak itt, hanem mindenhol, bármilyen építkezési helyszínen is): csak nagy körvonalakban előírni a technikai paramétereket és elvárásokat, aztán a végére odaírni, hogy ha baleset lesz, akkor azért a mindenkori üzemeltető a felelős. Ne lehessen kényelmesen hátradőlve a papírokra mutogatni, mondván, hogy mi megtettünk mindent. Mindjárt lennének komolyabb ellenőrzések is az üzemeltető részéről, egyből felállnának a fotelből, ahol eddig a papírjaikat ellenőrizgették.
Meg miért érv az, hogy nagy esők voltak? Na és? Olyan ritka dolog az eső? Azt elfogadnám érvnek, ha egy kétszer akkora földrengés döntötte volna össze, mint amit valaha is feljegyeztek a területen, de a nagy esőre igenis fel kellett volna készülni (már ha tényleg ez volt a valódi ok).

Játék mánia 2010.10.07. 21:49:35

www.almediam.org/NOTICIAS_ALMEDIAM_2009/Noticias_6280.htm

Egy kísértetiesen hasonlító fotó, csak ez a spanyoloknál készült. Igaz, ők olyan messze vannak innen, hogy biztosan nem hallott róla senki a hazai illetékesek közül, akik szerint ez a legbiztosabb ojjektum a világon és soha nem történhet vele ilyen...

Mária néni 2010.10.07. 21:49:45

Illyés kinevezi Zay Andrea nevű titkárnőjét,
A 26 éves Petykó Adrienn Deloite-os pályakezdő asszisztenst kinevezték főosztályvezetőnek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) költségvetési főosztályának vezetőjévé, mert apukája Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnökéne.
Nepotizmus.
És ugyancsak 26 éves kislány let a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának vezetője. Neve Sztruhala Éva.
Ezek fognak itt bármilyen változást eszközölni?
Maximum vörösiszaposat.

jet set 2010.10.07. 21:49:49

@Csirke72: Miért ne lehetne igaz? Honnan lehet tudni, hogy mik az előírások? Lehet, hogy azoknak az előírásoknak megfelelt minden, csak épp szarok a szabályok.
És valóban hihető, hogy egy 60m vastag fal mégha salakból is van akkor sem szakad csak úgy át. Ki kell vizsgálni. Azt nem szabad hagyni, hogy a vizsgálat elsikkadjon.
Én attól tartok, hogy a megoldás az lesz, hogy az állam kárpótol mindenkit, a MAL nyeresége meg továbbra is a tulajok zsebébe folyik akkor is, ha kiderülne, hogy mégis ők hibáztak.
Amiben mindenképp hibásak, hogy nem biztosították eléggé a tározót. 10millió forint semmire sem elég. Egy természeti katasztrófa meg bármikor bekövetkezhet.

idunn 2010.10.07. 21:49:56

@Grigorij: Miért, az új tulajdonosnak nem felelőssége a folyamatos statikai felügyelet? Ez a gátszakadás több éves folyamat eredménye, amelyet a felügyelő mérnököknek észre kellett volna venniük, a cégnek pedig kőkeményen betartatnia. Ez bölcsész gondolkodás? Hülye vagy fiam, leülhetsz.

Bikli néni 2010.10.07. 21:50:06

Egy kicsit off, de végiggondoltam valamit. Ha igaz, amit mondanak, akkor most a gyárat egy időre leállították. Ott van vagy ezer dolgozó, akiket - feltételezésem szerint - kényszerszabadságra küldtek.
Mi lenne, ha ezeknek a dolgozóknak azt mondanák, hogy megkapják a rendes fizetésüket, ha odamennek, és segítenek lapátolni, meg menteni, ami még menthető? Ahogy elnézem, elég sziszifuszi munka folyik ott, és jól jönne még pár segítő kéz.

gande 2010.10.07. 21:50:12

amennyiben úgy ellenőrizték a gátat, ahogy nálam a kéményseprő szokott ellenőrizni, akkor nem csodálkozom semmin.

kéményseprő idejön, egyiket megnézi, mert könnyen elérhető, minden rendben.
a másiknál látja, hogy egy picit bonyolultabb hozzáférni és azt mondja, biztos az is rendben lesz, kipipálja és már el is tűnt.

ha ebből gond lett volna, akkor ki a felelős?

FPéter 2010.10.07. 21:50:47

Nekem ez a mondat volt a legfontosabb a cikkben: Az, ami közvetlen veszélyt nem jelent, de lokális szinten legalább tenni sem lehet ellene semmit...

Pontosan így van! Mindig könnyebb valamin felszínesen szörnyülködni a biztonságos gubóból, mintha a nappalidba kopogtat be az iszap... vagy egyszer csak nem folyik a víz a csapból... pedig szép lassan ezekkel mind szembe kell néznünk.

f.domino 2010.10.07. 21:50:54

Emberek! A Dunántúlon az utolsó 30 évben több földrengés is volt. Nem lehet, hogy keletkezett valahol alul, kívülről nem látható módon egy pár centis repedés, ami évente pár centit tovább nőtt, és most az esőzések miatt adta meg végleg magát?
Nem tudhatom, hogy így volt-e, vagy tényleg eltussoltak valamit. De mások honnan olyan biztosak a dolgukban?

@Baromméter:
Én sem tudtam, nem ez a szakmám. De azóta a neten fellelhető információkból kiokosodtam:
A trutymó évek alatt leülepszik, a tetejéről a víz elpárolog, a kikristályosodó lúgot összeszedik, és végül növényzetet ültetnek rá, ugyanis maga az iszap tényleg nem veszélyes, csak a lúg. Ahogy ez már megtörtént ott Ajkánál is több régebbi tárolóval. (Nem láttam, csak a neten olvastam).

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.10.07. 23:55:13

@Csirke72: @ó jaj:

"Aznap a cég, 10 nappal korábban a hatóság ellenőrizte, mindkettő rendben találta..."

Ezt azért te sem gondolod komolyan:)

MO-on mindent rendben talál a hatóság ha megfelelö honorárium jut a megfelelö emberke zsebébe:)

Sajnos ez így, van, mindenki megnyugodhat, ez a paradicsom, ha a hatóságokat kérdezzük, viszont viccen kívül tényleg gyanúsak egy kicsit a körülmények, meg a miért és hogyan...

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2010.10.12. 23:57:26

@gande:
Szerencsés ember vagy, hozzám 10 éve be sem jön a kéményseprő, utcai ruhában, szerszám nélkül jön, láthatóan a csak és kizárólag pénzt beszedni.

DE: amikor bővíttettem, kéménybélelés kellett 200ezerért, tetőkibúvó 30-ért, járda, létra 20-20ezerért,saválló tisztítónyílás,kémény méretezési terv, engedélyek.. összességében majd' 1millió, pedig csak 1m kéményt magasítottam (magasításkor minden paramétere javul a kéménynek).

Egyszer sem jött pucolni, minden évben magam pucolom, nem is bíznám másra családom életét.

Be sem engedném, ha megkérdezné, hogy kipucolhatja-e, de még csak meg sem kérdezi.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása