Véleményvezér

vv

Kézigránát az Alkotmánybíróságra

2010.11.02. I 24 komment I Címkék: jog fidesz allam demokracia alkotmany alkotmanybirosag lazar janos

A fideszes indoklás igaz: az AB komoly gátja lehet annak, hogy az országban fontos és jelentős változásokat hajtsanak végre. De talán nem így kellene megoldani a problémát.

A múlt héten bebizonyosodott, hogy a kétharmaddal valóban mindent meg lehet tenni: a Fidesz, ha bármi vagy bárki az útjába kerül, a demokratikus felhatalmazásra hivatkozva takarítja el onnan. Az Alkotmánybíróság feladatainak újragondolása nem ördögtől való dolog, ám annak konkrét módja fontos és aggasztó üzenetet hordoz a Fidesz kormányzati filozófiájáról. Lázár János törvényjavaslatának parlamenti vitájára ma kerül sor.

Kapcsolódó írásunk: A forradalom szörnyű logikája


Mi a baj az Alkotmánybírósággal?

A Véleményvezér sosem volt az Alkotmánybíróság nagy rajongója. Ahogy korábban is kifejtettük, véleményünk szerint az alkotmánybíráskodás világszerte eltávolodott eredeti funkciójától. Mára a döntések alapja egy világnézetileg erősen elfogult (liberálisnak nevezhető) dogmarendszer, ami egyre inkább eltávolodik az alkotmányok valós szövegétől. Ráadásul az alkotmánybíróságok igen hajlamosak mindent alkotmányjogi kérdésként kezelni: mostanra valóban olyan ügyek felett is ítéletet mondanak, melyek 20-30 éve még távolról sem számítottak alkotmányjogi kérdésnek.

A Fidesz azon állítása tehát, miszerint az AB komoly gátja lehet annak, hogy az országban fontos és jelentős változásokat hajtsanak végre: igaz! És hogy ezt végre valaki ki merte mondani, még üdvözlendő is. Az viszont kevésbé, hogy az AB jogait drasztikusan korlátozó törvényjavaslat éppen egy olyan esetre adott reakcióként jelent meg, mely teljesen helyénvaló volt. Az AB ugyanis az egyik legalapvetőbb jogállami elv, a visszamenőleges hatály tilalma mellett állt ki: hogy sose lehessen cselekményeket utólagosan jogellenessé nyilvánítani.

Az Alkotmánybíróság tevékenységét tehát igenis lehet vitatni, a Fidesz azonban egy kultúrországban megkérdőjelezhetetlen döntést kérdőjelezett meg.

Mi a baj a reakcióval?

Az Alkotmánybírósággal kapcsolatos problémákat tehát meg kell oldani, de nyilván nem mindegy, hogy milyen módon. Az AB jogkörének átgondolatlan, drasztikus korlátozása semmiképpen sem a megfelelő megoldás. Ezzel ugyanis nem a hatalmán gyakran túlterjeszkedő, napi szinten átpolitizált Alkotmánybíróságot tereljük megfelelő mederbe, hanem a jogállam egy fontos védelmi szervét építjük le. Ezt leginkább ahhoz lehetne hasonlítani, mintha az RTL Klub és a TV2 színvonaltalan műsoraira és egyes lapok sorozatos csúsztatásaira adott reakcióként magát a sajtószabadságot korlátoznánk. Magyarul: a fürdővízzel együtt kiöntjük a gyereket is.

A törvényjavaslat hivatalos koncepciója, miszerint az AB ne legyen jogosult olyan kérdésekben dönteni, amiről népszavazás sem írható ki: értelmetlen, már-már abszurd, és nem is érdemel több szót. Orbán Viktor vonatkozó eszmefuttatását pedig, miszerint a hatályban lévő alaptörvény csak "ideiglenes” alkotmány, a "régi szabályok” szerint nem lehet megítélni az “új Magyarországot”, és ezért van szükség az AB jogkörének ilyen csorbítására, valóban bármelyik igazi forradalmár megirigyelné.

survey tools


Mi lesz ebből?

A legnagyobb probléma nem is magával a javaslattal van, hanem annak kontextusával. Azzal, hogy a törvényjavaslat egy válaszként született. Válaszként az AB döntésére, mely alkotmányellenesnek nyilvánította az új kormány egyik intézkedését. A kormány ezt a kudarcot nem úgy élte meg, hogy lenyelte volna a békát és írt volna egy új, az alkotmányos keretekbe beleillő törvényjavaslatot. Hanem egy kis és megérdemelt pofonra gyakorlatilag egy kézigránátot dobott vissza. Ezzel egyértelművé téve: bárkit, aki eléjük áll, félreállítják. Bárkit: akár egy jogállami alapintézményt is.

Ez a mentalitás pedig baljós dolgokat árul el a Fidesz kormányzati felfogásáról.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

7esbusz 2010.11.02. 12:28:12

Ismét egy jó írás.
Azért hihetetlen, hogy értelmesnek gondolt embereknek csak annyi jön le, hogy "kit érdekel az alkotmány, csak a végkielégítéseket szedjék vissza"
Ha már itt tartunk, nem kéne korlátozni a választójogot? 2/3-al azt is lehet......

CyranodeBergerac 2010.11.02. 12:28:19

Tulajdonképpen semmi meglepő nem történt. A FIDESZ izomból politizálása már régóta jól ismert. A - kevesek előtt ismert - valódi céljai érdekében valóban bármit megtesz és bárkit vagy bármit félreállít, ha hatalma és lehetősége van rá. Most pedig van. Azt gondolom, hogy a külső jelzések és figyelmeztetések hidegen hagyják őket. Mindazonáltal jelen pillanatban úgy gondolom, hogy a mozgásterüket próbálgatják. Ha túl nagy az ellenállás, visszakoznak. (ld. 5 Mrd-os légifotózás) Ha úgy érzik, a húr még feszíthető, feszítik. Veszélyes taktika, de eddig bevált.

kadarnepe 2010.11.02. 12:28:25

Érdekes, hogy a hatályos törvényeket így sárba lehet tiporni, hogy már csak egy ideiglenes valami. Gondolom engem sem érhetne hátrány, ha az idei adótörvényeket kiáltanám ki idejemúlt dolognak, és nem lennék hajlandó fizetni.

Valahogy mindig is féltem a cél szentesíti az eszközt mentalitástól, ez már nagyon sokszor megbukott a világban. Akik szerint ez így jó, azoknak nem tudom mi bajuk van az 50-es évekkel?

Robinzon Kurzor 2010.11.02. 12:28:34

"Mára a döntések alapja egy világnézetileg erősen elfogult (liberálisnak nevezhető) dogmarendszer"

Azt értem, hogy ezt a blogot nem "tényvezérnek" hívják, de arról eddig nem volt szó, hogy valami párhuzamos valóságban játszódna.

Mert az odáig rendben van, hogy alkotmányos alapjogok ütközésénél nem alkotmány-, hanem világnézeti bíráskodás történik, amelyben hol "liberális", hogy "konzervatív" álláspont győz. (Lásd pl. élethez való jog vs. önrendelkezési jog esetét az abortusszal és a drogozással: 1-1.)

De hogy minden döntés alapja "világnézetileg erősen elfogult (liberálisnak nevezhető) dogmarendszer" -- ez azért megért volna némi indoklást.

Azt kellene észrevenni, hogy ez a Fidesz-javaslat is a Csernobil-terv része: csak azt a célt szolgálja, hogy minden kontrollt kivegyenek rendszerből és végre kedvükre nyomogathassák az összes gombot a reaktorvezérlőben.

Csak ennek nem szokott jó vége lenni, amit az köztudott.

Sztyepan Asztahov 2010.11.02. 12:28:43

A posztírója érdekes módon csak a konkrét esetre koncentrál, nem helyezi tágabb kontextusba, annak ellenére, hogy már több blog régen megtette. (nevezetesen az, hogy azért kell az AB hatáskörét korlátozni, hogy Fidesz a gazdaságpolitikáját megtudja valósítani, nehogy esetleg az AB elmeszelje)

Szerintem nem is a poszt tétele a fontos (98%-os különadó elmeszelésére nem ez a mostani fideszes intézkedés a helyes válasz, hanem a törvényt kell az alkotmányhoz igazítani), hanem sokkal inkább az, hogy vajon azok az eszközök amit a kormány megenged magának elfogadhatók-e a az általa kitűzött célok megvalósításához? (vajon a cél szentesíti-e az eszközt?) Egyáltalán az a gazdaságpolitika helyes-e, aminek a kivitelezéséhez ilyen tettekhez folyamodik a kormány? Konkrétan: korlátozhatjuk-e a jogállamot, hogy a multik megadóztatása, illetve a magánnyugdíj járulékok államosítása keresztül vihető legyen?

Hmm, ezek az igazi kérdések szerintem...

lippije_ · http://www.filmkocka.hu 2010.11.02. 12:28:49

Mi lesz ebből? Az, amit páran "megénekeltek" a választások előtt, és ami az utolsó előtti mondatban van: ellenállsz (nem úgy gondolkodsz, ahogy mi) ? - eltüntetünk, megsemmisítünk. Nincs megbeszélés, nincs kompromisszum, hiszen minket a nép akart.

Most akkor féljünk?

Joaquin 2010.11.02. 12:28:55

Áh, lesz pár "véletlenül félrenyomtam" és kész.

iqsamp 2010.11.03. 11:06:25

A javaslattal nem csak elvi probléma van. Nem az a baj vele hogy válaszlépésként született meg a végkielégítések visszamenőleges megadóztatására. A konkrét probléma, hogy egy nagy lépést teszünk a totalitárius rendszer irányába. 'Putyinizálódunk' mint az oroszok, ha úgy tetszik.

Várúr 2010.11.03. 11:06:45

1. Senki nem nyeleti le velem azt a baromságot, hogy a tizenegy (11) fős alkotmánybíróság több, mint a parlament közel 300 képviselője.
2. Döbbenetes, hogy a kis létszámú alkotmánybíróság (ma még) dönthet arról, amiről sok milliós népszavazás nem. Ezt a jogot akarja megvonni a fidesz - nem többet és nem mást.
3. Nem véletlenül érzik a demokráciákban világszerte, hogy az alkotmánybíróságok n e m írhatják felül a demokratikusan megválasztott parlamentek (és nem pármutyikkal létrejövő alkotmányőrök) döntéseit.
4. Véleményvezér is így látja, csak az abszolút törvényes eljárás "eleganciáját" vitatja.
5. Ez nem jog, hanem ízlés kérdése .
6. A tüntetni készülő Gyurcsány és mások politikai ízlését volt szerencsénk megtapasztalni az elmúlt 8 év során.
7. Az ugyancsak tüntető lmp ízlését most tapasztaljuk meg (pár hete egyetlen megválasztott polgármester képviselőjük lépett ki a fűzöldre pingált liberális társaságból).
Köszönöm (alkotmány)bíró úr, több közlendőm nincs.

Iustizmord 2010.11.03. 11:06:52

az nem kormányzati felfogás hogy erőből mindent lenyomok ami nem tetszik. helyesebben nem DEMOKRATIKUS kormányzati felfogás

Rob67 2010.11.03. 11:06:59

De most komolyan a 98-02es regnálásból, ay akkori és az azutáni orbáni viselkedésből valakinek valami kétsége volt effelől?
2002-ben is azért lett eltakarítva, mert ekkora önfejű barom volt.
Ha most van egy kis vér a pucájában annak a fideszesnek aki majdan le akarja váltani Viktor, akkor annak most kell előjönnie.
Most persze feltörlik vele a padlód, de az imidzsének nagyon jót tenne.
Kérdés van e aki kihivóként fel merne lépni vele szemben. Aki nem az ne is aspiráljon egy későbbi vezetői posztra, több gyáva már nem kell ide...

336 2010.11.03. 11:07:08

Tegnap este ment a Filmmúzeumon az Ötödik pecsét. Nem szeretném, ha aktualizálódna, pedig minden jel erre mutat.

n_gery 2010.11.03. 11:07:18

Mivan ha a törvényt direkt adták be így, hogy aztán egy népszerű törekvés indokán meglépjenek egy népszerűtlen de egyesek szerint idokoltnak tartott lépést és korlátozzák az AB-t?

pokesz70 2010.11.03. 11:07:27

Jól értem, hogy jelenleg nincs érvényben lévő alkotmánya az országnak? És mindaddíg nem is lesz, amíg Pozsgay és tsai össze nem ütik az újat? Amiben nyílván benne lesz, hogy a mindenkori kormány joga, hogy utólagosan bárkire és bármire bármilyen nagyságrendű adót kivethessen visszamenőleges hatállyal? És erre felhatalmazást adott a fidesznek mintegy 2,3 millió honfitársunk? Csak én érzem úgy, hogy nagyon sokat és nagyon nagyokat hazudott nekünk a fidesz ellenzékben és még nagyobbakat hazudik a hatalomban?

sajto@ - sajtokukac.blog.hu 2010.11.03. 11:07:34

@7esbusz: Ha már itt tartunk, nem kéne korlátozni a választójogot? 2/3-al azt is lehet......

Mekkora ötlet! Félek, hogy más is olvasta már a kommentedet, vagy ott fekszik papíron, a list alsóbb részén.

szita szita péntek 2010.11.03. 11:07:46

Az alkotmány feladata, hogy írásba foglalja azokat az alapvető jogelveket, normákat, amikre az adott közösség az összetartozását alapozza. A szöveg e értelemszerűen általános, egy-egy konkrét esete értelmezve nehezen megfogható, értelmezhető. (Gondoljunk pld. az emberi méltósághoz fűződő jogra. ) Ezért szükség van egy "hivatásos értelmező szerv"-re, amely adott esetben az alkotmánybíróság. A legfontosabb feladata, hogy aktuálpolitikai érdekek mentén ne emelkedhessen törvényerőre semmi, ami a közösség alapvető normáival ellentétes.

Adott esetben a Fidesz mondhatta volna, hogy a normák hibásak. Lehetőségük lett volna ezeket az írott alapokat módosítani (mint ahogyan meg is tették, illetve ahogyan azt átfogóan tenni tervezik), ám nem így döntöttek. Inkább váratlan lapot húztak és azt mondták, hogy ne legyen szabad kimondani, hogy ők az alapszabályokkal ellentétes lépéseket tesznek. Fasza. Jómagam úgy gondolom, hogy pusztán ez a lépésük elegendő arra, hogy soha ne legyek a szavazójuk. (No jó, idővel persze elfeledem ezt a döntésem. Úgy gondolom, olyan 60-80 év elég lesz.)

M&Ms (törölt) 2010.11.03. 11:07:52

Az biztos, hogy egy normális vezetés ilyet nem engedne meg magának, hogy szűkítse a jogállam kereteit.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.11.03. 11:07:58

Ezzel elkezdtek megágyazni a következő választási vereségnek.

Abban reménykedtem, hogy tanultak 2002-ből.

Hurri Kán 2010.11.03. 11:08:12

Eddig az volt a baj, hogy a mindenkori kormány nem csinál semmit. Most csinál, akkor az a baj... Agybaj...

Kelsen és Coase · http://igyirnankmi.hvg.hu 2010.11.03. 11:08:19

@7esbusz: megtörtént, a rendőrök és a titkosszolgák választhatóságát már korlátozták...

papamaci1 2010.11.03. 11:08:31

Az USA-ban és Angliában NINCS OLYAN, hogy Alkotmánybíróság.

Akkor ott nincs demokrácia ???

Mellesleg a bérrettegőkre:

Tetszettek volna úgy kormányozni nyolc éven át , hogy ne lett volna a FIDESZ-nek 2/3-a.

Tetszettek volna az alkotmánymódosításra nem 66, hanem 80%-os többséget kikötni annó 1990-ben....

Tetszettek volna MOST megkérni minden magyar állampolgárt , hogy sétáljon a kasszához , és fizessen az IMF-nek (meg más egyéb jótékonysági intézménynek) kettő millió HUF-ot- A REÁ ESŐ ÁLLAMADÓSSÁGOT-és akkor nem kellenek rendkívüli intézkedések.

Huszárvégjáték (törölt) 2010.11.03. 11:08:49

Az elmúlt napokban sokat gondolkodtam a legutóbbi pár Fidesz megmozdulásról.
Habár világ életemben rüheltem őket, köpönyegforgató, elvtelen bandának tartom az egész csürhét, azért megpróbáltam megkeresni a +-kat.
A választások előtt azt mondtam magamban, hogy felőlem Viktor akár királlyá is koronázhatja magát, csak tegyen rendet, és állítsa végre fenntartható növekedési pályára az országot.
Mik a fő problémák (gazdasági jellegűek)?
- Kevés adófizető
- Sok munkanélküli és minimálbéres
- Magas közterhek
- Bonyolult és szivatós bürokrácia
- Magas állami redisztibúció
- Államadósság mértéke
- Devizahitelek
- Korrupció.

Melyek lehetnének azok az intézkedések, amik segíthetnek?

- Munkahely teremtés
- Közterhek csökkentése
- Minimálbér megadóztatása
- Állam leépítése
- Bürokrácia megregulázása
- Korrupció visszaszorítása

Ha Viktor azt mondja, hogy elveszi a mnyp-i pénzem, mert szükség van rá, hogy növekedési pályára állítsa az országot, akkor ugyan anyázok, de 1000-rel szurkolok, hogy sikerrel végigvigye, amit elkezdett. A gondom az, hogy nem látom, mit kezdett el. Beszed egy csomó pénzt (egy részét direktbe tőlem - mnyp, más részét áttételesen - különadók), viszont minden ilyen intézkedés valami ad hoc hirtele ötlet, STRATÉGIA NÉLKÜL. Nem látom, hogy bármiféle reformba belekezdene. Fenti pontjaim közül még amivel foglalkozik, azzal is úgy érzem, hogy véletlenül, ötletszerűen. A célokhoz hozzárendelt emberek, mint pl Selmeci szenátorasszony, kritikán aluliak, ha azt mondom, hiteltelenek, akkor még finoman fogalmaztam.
A fél évvel ezelőtti gondolatmenetemhez annyit fűznék hozzá, hogy ha királlyá koronázza magát, de nem a közjó érdekében munkálkodik, akkor húzzon a rákba.
Nem voltak illúzióim, de azért azt gondoltam, hogy hátha ...
Hát nem.

Qqriq 2010.11.03. 11:09:03

Jó az írás! Tetszett. (De inkább itt mondanám el, a faszbukra nem mennék, ha lehet.)

A Fidesz ott hibázik, hogy erőlteti a visszamenőleges törvénykezést. Tök fölösleges. Ott a "jó erkölcsbe ütközés". Tocsikot is ezzel fogták meg. Aki szerint Szalainé 100 millás végkielégítése, majd tovább foglalkoztatása nem ütközik a jó erkölcsbe, az teljesen alkalmatlan, hogy az igazságszolgáltatásban dolgozzon. (Sőt, én még szarlapátolást sem engednék nekik végezni közpénzen.) És ha a főnöke ezt nem látja, akkor ő is. Ha máshogy nem értik, akkor az ügyészséget és a bíróságot is kormány irányítás alá kell vonni.
Leginkább azt kellene eldönteni, hogy igazságszolgáltatást vagy jogszolgáltatást szeretnének látni Mo.-on. A kettő köszönő viszonyban sincs egymással. Jogszolgáltatás az, amiből a jogászok jól megélnek, igazságszolgáltatás meg az, amikor a kisember igazságérzete kapja meg azt, ami neki jár. Ez a visszamenőleges 98% adó ez utóbbinak szól.
A nagy baj az, hogy az igazságszolgáltatás már évszázadok óta kiment a divatból. A mai modern jogállamok jogszolgáltatással foglalkoznak. Nagyobb forradalom volna ez, mint a gazdasági önrendelkezésért indított harc.

Az alkotmánybíróság jogait nem korlátozni kellene, hanem felszámolni az egészet, beszántani és sóval beszórni haló porait. A vizitdíjas népszavazásnak adott zöld út (nem költségvetési tétel? muhahaha!!!) világosan bizonyította, hogy a díszes grémium nem tudja magát túltenni jobb oldali elkötelezettségén. Méltó vég volna számára, hogy az a Fidesz üsse az utolsó szöget a koporsójába, akiknek a hatalomra jutásáért oly sokat tett.

A Fidesznek abban tökéletesen igaza van, hogy a rendszerváltás alkotmánya semmire sem jó. Csak a fennálló viszonyokat képes konzerválni, minden reformot ellehetetlenít, de a legnagyobb félelmet (amit kitalálói: Kónya, Pető, Haraszti, Torgyán, Antall, Kis János, stb vizionált) a diktatúra visszatértét, nem tudja megakadályozni. Erre Orbánék nyomulása fényes bizonyíték. Most csak a jó szándékukon (meg az EU türelmén) múlik, mennyire mennek el.
A működésképtelen ország, vagy Orbánék jó szándéka? Áprilisban meg volt a döntés.
Azaz igazság, ha végre működne ez az ország, leszarnám kit koronáznak királlyá. 20 év töketlenkedés után nekem nincsenek további évtizedeim, hogy kivárjam a konszenzusos megállapodást a mostani alkotmány módosítására. (Amikor volt konszenzusos 2/3-os törvénykezés, az bár ne lett volna: médiatörvény. Ritka nagy szar lett.)

Damján · http://magyarispita.blog.hu/ 2010.11.03. 11:09:11

- A Fidesz módszerei eddig is ismertek voltak, lehetett extrapolálni, mi lesz, ha korlátlan hatalomhoz (2/3) jutnak. (A szavazni hajlandók ezt figyelmen kívül hagyták, egyszerűen az mszp ellen szavaztak...)
- Ezek a módszerek durvák, és majd jó 20 év múlva mondhatjuk meg, mennyire (voltak) hatékonyak.

- A 49.évi XX. tv, a tákolmány úgy szar, ahogy van, ártani már nem nagyon lehet neki. Remélhetőleg hamar hatályon kívül lesz helyezve.

- Az AB valóban követi a szélsőségesen liberális nemzetközi trendet, de ettől még nem egyértelműen eltörlendő intézmény. Csak egy rendes Alkotmány és működési szabályzat kell alá.

- Mindez elvezet ahhoz, hogy rendes Alkotmány kell. Persze van is már egy ezeréves, épp csak vissza kell térni hozzá, s a korhoz kell igazítani, mint azt már többször meg is tettük.

PS: Jó kérdés, képes-e erre a Fidesz, vagy inkább jó kis balkáni posvány leszünk...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása