Véleményvezér

vv

Itt nem a Moody’s kormányoz!

2010.12.08. I 91 komment I Címkék: fidesz gazdasagi valsag matolcsy kosa

Bizony az ő értékelésük határozza meg, hogy például melyik állampapírból mennyit vehetnek a legnagyobb befektetők. A leminősítés nagyon sokba kerülhet.

Magyarországot nem a Moody’s vagy a Standard and Poor’s és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány – mondta tegnap Kósa Lajos. A deklaráció apropója természetesen az volt, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet meglepően nagy mértékben, egyszerre két egységgel értékelte le a magyar államadósságot és lebegteti a további, immáron bóvli kategóriába történő leértékelés lehetőségét.

Kapcsolódó írásunk: Mi a bajuk Matolcsyval?


Ha nem kormányoz, hát mit csinál?

Ismerjük el, viszonylag kevés embert lepett meg a hír, hogy nem a Moody’s, hanem a Fidesz van kormányon Magyarországon. Gyanítjuk, hogy a debreceni polgármester kijelentésének sem ez volt a lényege. Sokkal inkább az, hogy valójában igenis nagy súlya van a hitelminősítőnek – hiszen egyébként miért kellene bárkit is emlékeztetni nyilvánvaló tényekre?

Ideje viszont eloszlatni egy félreértést! Nem azért van nagy súlyuk a hitelminősítőknek, mert az előrejelzéseiket olyan sokan vennék komolyan. A pénzügyi válságból ugyanis nem csak a magyar közvélemény tanulta meg, hogy például a Moody’s mennyire reaktívan működik, hanem a befektetésekkel főállásban foglalkozók is.

Nem is az elemzéseik mélysége teszi őket megkerülhetetlen tényezővé, hanem az, hogy az ő értékeléseik határozzák meg, hogy például melyik állampapírból mennyit vehetnek a legnagyobb befektetők. Hiszen éppen a pénzügyi válság miatt hoztak az egész világon a korábbinál is szigorúbb szabályokat arról, hogy a legkockázatosabb, ún. bóvli kategóriájú értékpapírokból még kevesebbet és még drágábban vásárolhatnak a legnagyobb intézmények.


 

Lehet tehát nem szeretni Moody’s-t és társait, sőt, sokszor még jó okot is adnak erre, de ettől függetlenül nagyon oda kell rájuk figyelni, mert sokba kerülhet, ha csak egyetlen egységgel is lerontják a besorolásunkat.

A kormány nem pincsikutya

A Véleményvezér szerint Kósa nem azért mond ilyen, fogalmazzunk úgy, nagyokat, mert nincs tisztában a fentiekkel. Bár Kósa májusi államcsődös afférja mindenkit elgondolkodtatott a realitásérzékéről, a hitelminősítők szerepe mégiscsak túl egyértelmű ahhoz, hogy ne legyen vele tisztában.

A nyilatkozat minden bizonnyal belpolitikai fogyasztásra készült, és azt hivatott hangsúlyozni, hogy a kormány nem a globális tőke pincsikutyája. Valószínűleg megint szükségét érezték, hogy elővegyék a gazdasági szabadságharcnak az elmúlt időszakban kicsit háttérbe szorult emlegetését. Az elmúlt hetekben, hónapokban ugyanis jelentősen csökkent a kormány gazdaságpolitikai kompetenciájába vetett hit, ezért kiútnak tűnhetett a júniusban már egyszer sikerrel alkalmazott kommunikációs wunderwaffe.

web surveys
customer surveys


Miért pont Kósa szájából hangzott el mindez? Varga nyilván nem akarta, Matolcsy pedig a személyes hitelességi problémák miatt nem mondhatta. A debreceni polgármester mint népszerű és józannak tartott politikus megfelelőnek tűnhetett a belpolitika kommunikáció zászlóvivőjének szerepére. Ráadásul ezzel utólagos értelmezési keretet adhat a májusi blamázsára is (nyilván már az is a szabadságharc előszele volt). 

Akárhogy is történt, a Véleményvezérnek úgy tűnik, hogy a kormánypárt egyre jobban belebonyolódik a kétharmad gyakorolta nyomásból és a saját retorikájából szőtt hálóba.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!
 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.08. 09:10:37

Én azt nem értem, hogy miért ragaszkodik ennyire görcsösen a 2/3-hoz. Még bőven van ideje visszaszerezni.

Giedi 2010.12.08. 09:58:48

Egyik oldalon ott van a mi Matolcsynk, akinek gazdaságpolitikai géniusza megkérdőjelezhetetlen, a másik oldalon pedig ott van a 3 nagy intézet szakembergárdája. Nekik viszont voltak már hibás értékeléseik is.
Miért jut eszembe mégis az a régi vicc, az egyirányú utcában autózó felkiáltásáról, hogy 'Mit egy autó? Száz!'

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 09:58:57

Mintegy a kép teljessége érdekében íme egy hároméves hír:

New York, October 05, 2007 -- Moody's Investors Service changed the outlook on the Aa3 ratings of Merrill Lynch and Co., Inc. (Merrill Lynch) to negative from stable. This action follows Merrill Lynch's announcement that the firm will report a third quarter loss resulting mainly from write-downs in structured credit products and sub-prime mortgages.

(A Moody's a befektetésre ajánlott értékpapírok tízfokozatú skálán osztályozza, az Aa3 a negyedik, a nekünk most adományozott Baa3 a legalsó, tizedik -- tehát a csőd előtt alig egy évvel a Merrill kötvényei még kiváló befektetésnek számítottak :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 09:59:00

a post utolsó bekezdésével teljesen egyetértek.

Alikam 2010.12.08. 09:59:10

Én egyetértek abban, hogy az IMF-et és most a hitelminősítőket is kiosztották.

Az egyetlen probléma ezzel ott van, hogy jelenleg Magyarországnak nincs fegyverténye, nincs olyan gazdasági állapotban, hogy kiosszon ilyen köcsögöket.

Mert azok amúgy:)

Jelen pillanatban a vasággyal 30 kilós, keménykedő gyereket szimbolizálja, aki mindenkinek beszól és mindig kurvára elkenik a száját.

Joaquin 2010.12.08. 10:31:23

@Lord_Valdez: Mert a 2/3-ot speciális helyzet idézte elő, amely valószínűleg nem fog még egyszer előidéződni egy hamar.
Választás előtt semmit sem mondtak, így szavazóik elvárása is erősen szerteágazó, képtelenség mindegyiket kielégíteni. Nem lesz nekik még egyszer 2/3-uk, bárhogy erőlködnének is.

stratez 2010.12.08. 10:31:31

Jól van gyerekek, csodálkoztam volna, ha VV nem liheg együtt a Moody's-zal, végre igazi verseny van, ha másban nem is, de a lihegjünk együttben. Szegény balbloggerek, akik oxigén nélkül vergődtek partra vetve az elmúlt 8 évben , most végre elemükben lehetnek, az egy napra eső világvége előrejelzésekben, az Orbán-apokalipszis eljövetelében. Most már csak abban bízhatunk, hogy a tévedhetetlen és megvesztegethetetlen mudizok Írország éveken át tartó felminősítésében sem tévedtek, és világválság sincs, mert amit a mudiz nem lát előre, az nincs is.

l3w1n7o 2010.12.08. 10:31:35

már elnézést kérek, de Kósának 100%-ban igaza van, ki a francot érdekel hogy mit pofázik össze egy ilyen "elemzőcég", a világ legfeleslegesebb cége, ha holnap felkelnénk és nem lenne Moody's senki nem venné észre, már a létezése is nevetséges, az IMF-et is létrehozó pénzügyi körök irányítják és az a feladata, hogy zsarolja a befektetésre szoruló országokat...

Krujs 2010.12.08. 10:31:42

'Bár Kósa májusi államcsődös afférja mindenkit elgondolkodtatott a realitásérzékéről'

ilyen szempontból pont hogy nem Kósának elgondolkodtató a realitásérzéke, csupán minden terv vagy haszon nélkül semmi pozitivuma nem volt ennek a kijelentésnek, sőt...

de hogy ne lenne reális? miért is?

Krujs 2010.12.08. 10:31:51

Számít-e, hogy mit mondanak a hitelminősítők?
Igen, nagyon fontos! 52% (221)

pfff gratulálok...

'hitelminősítő mondani rossz Magyarország, forint lenni rosszabb... hitelminősítő fontos!!! uff!!'

gratula.. ennyit érnek ezek a szavazások..

kukahontas 2010.12.08. 10:31:58

@Lord_Valdez: Ja ha éhen halsz nem szavazol rá, de akkor sem ha hajléktalan leszel állítólag lakcím nélkül nem szavazhatsz, habár a kedvetekért át írhatják az alkotmányt :)

Oleg Gontar 2010.12.08. 10:31:59

"LUCIFER (félre)
Előre csak önhitten útadon,
Hidd, hogy te mégy, ha a sors árja von. (Kimegy.)"

Link Elek 2010.12.08. 10:32:04

ha a hitelminosito jo minositest ad, akkor az orszag olcson jut hitelhez.

ha a hitelminosito rossz minositest ad, akkor az orszag dragan jut hitelhez.

ha a hitelminosito jo minositest ad, akkor az orszag sehogy sem jut hitelhez.

vagyis akkor erdemes kemenykedni, ha egy orszagnak nincs szuksege hitelre.
a nyugdijpenz elegendo mozgasteret ad most az orszagnak. amig el nem fogy.
mert utana nem marad semmi. kiveve pl. a bankszamlakon levo penz allamositasa, de azt azert nem tudom elkepzelni. bar orban okozott mar meglepeteseket. nem pozitivokat.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.12.08. 10:32:11

@Mészáros Laci: a nukleáris katasztrófa után is előjönnek majd ezek az "érvek", hogy az időjárásjelentőket nem lehet komolyan venni, mert egy nappal korábban egyikük se látta előre a toxikus esőt? vagy mi a picsa ez az érv már?

magyarország vezetősége megbolondult, mondhatom azt is, hogy elvesztette a józan ítélőképsségét, és valahol nem a földön járnak, hanem szárnyallnak a felegekben egy álomvilágban, rózsaszín pónikon... csúnya lesz az ébredés majd, és az igazi kár, hogy 10m-an szopunk majd keményen néhány dilettáns hülye miatt.

KG2000 2010.12.08. 10:32:16

@Mészáros Laci: A Wikipedia (angol) pedig még cifrábbakat ír le a Moody's -ról:

en.wikipedia.org/wiki/Moody%27s

"Criticism
See also: Credit rating agency#Criticism

Credit rating agencies such as Moody's have been subject to criticism in the wake of large losses in the Asset backed security collateralized debt obligation (ABS CDO) market that occurred despite being assigned top ratings by the CRAs. For instance, losses on $340.7 million worth of ABS collateralized debt obligations (CDO) issued by Credit Suisse Group added up to about $125 million, despite being rated Aaa by Moody's.[4]
[edit] Power & Influence concerns

Moody's has been accused of "blackmail". In one example the German insurer Hannover Re was offered a "free rating" by Moody's. The insurer refused. Moody's continued with the "free ratings", but over time lowered its rating of the company. Still refusing Moody's services, Moody's lowered Hannover's debt to junk, and the company in just hours lost $175 million in market value.[5]

"As the housing market collapsed in late 2007, Moody's Investors Service, whose investment ratings were widely trusted, responded by purging analysts and executives who warned of trouble and promoting those who helped Wall Street plunge the country into its worst financial crisis since the Great Depression. A McClatchy investigation has found that Moody's punished executives who questioned why the company was risking its reputation by putting its profits ahead of providing trustworthy ratings for investment offerings."[6]"

Egyébként pedig én még az utolsó bekezdéssel SEM értek egyet. A kormánytól homlokegyenest ellenkező dolgokat várnak el. Ha tűzön-vizen keresztül meg akarja valósítani a tervét, akkor diktátor, ha pedig a körülményeknek megfelelően változtatja a tervét (ne feledjük, hogy csak a kormányváltás UTÁN az árvízek, a MAL, a mostani belvizek CSAK IDÉN 100 milliárd Forintos NAGYSÁGRENDŰ TÖBBLETKÖLTSÉGET jelentenek), akkor pedig jön az az utolsó mondat, amivel én nem értek egyet.

sztd 2010.12.08. 10:32:25

Elég gonosz lesz amit mondok, de a kormány még mindig kijöhet kb. hibátlan mérleggel. Bár a Véleményvezér nem optimista, és sok oka nincs is rá, azért nem árt tudni, hogy a Fidesz már 2002-ben és 2006-ban is azt mondta, hogy a struktúrális reformokhoz pénz kell, mert azok viszik az elején a pénzt, és csak után a hoznak.

Egyértelműen ki fog derülni (a valódi érdeklődők számára), hogy kinek van igaza. Egy év múlva már kb. nyilvánvaló lesz, hogy a kormány valódi struktúrális reformokat indított el, vagy csak elszórja a pénzt. Addig mindenki csak a levegőbe beszél (Istent leszámítva, aki hallgat).

A hitelminősítők esete egészen más. Ha olyan befektetők kezelik a pénzt, akiknek egy hitelminősítő, amelyik valami miatt mindig az események után kullog valódi segítséget jelent, akkor az minimum vérfagyasztó. Persze most éppen nem, mert a kormányunk (akit még nem ismerünk) kiveszi a kezükből a pénzt, de ez esetben csak azt tudjuk, hogy az államnál a pénz nincs rosszabb helyen. Egy év múlva kb. tudni fogjuk, hogy jobb helyen van-e. Legalábbis a számunkra. A hitelminősítők szerintem legkorábban két év múlva kapcsolnak pozitív irányba.

@Alikam:
Amit leírtál az jelenleg szerintem igaz. Azt azonban látni kell, hogy Magyarországon jelentős a pénzügyi teher, és szerintem itt is teher alatt nő a pálma. :)

Robinzon Kurzor 2010.12.08. 10:32:28

@Mészáros Laci:

A kép teljessége érdekében egy idén júliusi hír: Messi egyetlen gólt sem tudott rúgni a VB-nek, az argentinok kaptak négyet a németektől és mentek haza.

Szóval nem értem, hogy egyesek miért gondolják, hogy akkor focista, mikor még egy észak-koreai Kim Ir Szen-tanítvány is több gólt lőtt a VB-n ...

Lefordítva: a hitelminősítők válság előtti vaksága nem annulálja a mostani leminősítések indokait, és/vagy azok megalapozottságát.

Ettől nem lesz teljesebb a kép.

KG2000 2010.12.08. 10:32:31

@Alikam: a vaságyas hasonlatod igaz. Ha azt mondtad volna, hogy olyan most Magyarország, mint a pesti srác 1956-ban a szovjet hadsereg ellen, akkor is jó hasonlatod mondtál volna. De ne feledjük, hogy pl. Vietnam legyőzte az amerikai hadsereget, pedig minden kínai, szovejt támogatás ellenére a papír szerint gyengébbek volta. Szerintem nem túlzás, hogy Magyarország szabadságharcot vív, ahol nemcsak külső ellenségek vannak, és azt a szabadságharcot csak akkor lehet megnyerni, ha vannak erős szövetségesek belföldön és külföldön is. Persze, elengedhetetlen az okos harc, de azt csak a végeredmény fogja megmutatni, mi az okos. Ki gondolta volna, hogy Vietnam lényegében legyőzi az amerikai hadsereget a háború kezdetekor?

Jaffar 2010.12.08. 10:32:40

@Alikam:
Akkor lenne logikus, hogy jól beszólunk nekik, ha nem tölünk függenénk. Ha nem lenne államadósságunk, ha jól menne a gazdaság...............ha a szocik után nem a komcsikat ültettük volna a bársonyszékbe, akikröl már az elsö 6 hónapban kiderült, hogy a sok baloldali jajveszékelönek igaza volt szinte mindenben (s itt jegyzem meg, hogy nem vagyok/leszek mszp párti/szavazó).

vasabi74 2010.12.08. 10:32:46

Május blamázs?

Nekem nagyon kemény forintjaimba kerülnek ma is.

Aztapaszta 2010.12.08. 10:32:54

Az a helyzet hogy a Moody’s vagy a Standard and Poor’s a mocskosul gazdagoknak ad tanácsot, arra vonatkozóan hova vigyék a gusztustalanul sok pénzüket, és nem a magyar kormányzást kritizálja vagy dicséri.
Ezek a mocskosul gazdagok, akik a Moody’s vagy a Standard and Poor’s jelentéseit olvassák, pedig leszarják Kósa nyilatkozatait.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2010.12.08. 10:32:59

@Mészáros Laci: ...vagyis, ha holnap nukleáris háború lesz, akkor ez egy jó érv lesz majd, hogy minden meteorológus hülye, mert miért nem látták előre a toxikus esőt egy nappal korábban? ez milyen ostoba érvelés már?

magyarország vezetőink finoman szólva is elment a józan eszük, ahelyett, hogy a földön járnának, egy álomvilágban lebegnek valahol csillámpónikkal pakolják tele a saját kis elképzeléseiket, aztán ebből csúnya lesz az ébredés majd, mert csillámpónik nem léteznek. a probléma csak az, hogy 10m-an fognak keményen szívni néhány dilettáns agyamentsége miatt.

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.08. 10:33:14

Nem Matolcsy Urat kívánom védeni, mivel többek között a nyugdíjas afférok engem is nagyon kiakasztottak.

De, mégis, azt mondom, ezeket a hitelminősítőket a helyükön kell kezelni. Miből élnek ezek a hitelminősítők? Nyilvánvalóan a pénzpiacokból. És amikor a jelentős pénzpiaci szereplők számára kedvezőtlen folyamatokat indítanak el egy országban - akár csak ideiglenesen is -akkor bizony bevetik lobbierejüket.

Ez nem más, minthogy sarkallják rá a kormányt, hogy jobb lenne mégis csak megszorításokat tenni, esetleg fölvenni egy új IMF hitelt. Ergó, maradjunk benn szépen abban a mókuskerékben, amibe belekormányoztuk ostoba politikánkkal magunkat.

Én azt gondolom, hogy a kilábalásban ezen cégek támogatására nem számíthatunk, hiszen ők a saját "portékájukat", azaz a megszorítás-hitelfelvétel válságkezelést védik foggal-körömmel.

Ahhoz, hogy a kilábalást végre tudjuk hajtani, ahhoz viszont szükség lenne egy értelmesebb, és világos célokat megfogalmazó gazdasági kormányzatra. Legalább a termelő szektorokhoz tartozó befektetők előtt mutassunk magunkról egy olyan képet, hogy ide érdemes befektetni!

abaka 2010.12.08. 12:12:01

@Alikam: Azt meg tudnad mondani szamszerusitve, hogy mennyit er meg neked, hogy "kiosztottak az IMF-t meg a hitelminositoket"? Mert azt viszonylag konnyu kiszamolni, hogy mennyibe kerult...

Apropo, az IMF nelkul csodbe mentunk volna, ugyhogy en nem teljesen ertem, miert erdemeltek meg, hogy "ki legyenek osztva".

mojszipupi 2010.12.08. 12:12:04

Szégyenlista és mi foglaljuk el a "legelőkelőbb" helyét.

Egy felelős, közgazdasághoz értő ilyet ostobaságot nem nyilatkozik....na persze tudjuk h kósa államcsőd lajos ettől fényévekre van

BTA 2010.12.08. 12:12:08

Lehet szidni a minősítőket, meg az IMF-et, meg az EU-t, meg mindenkit (magunkon kívül), de azt nem ártana figyelembe venni, hogy egy ilyen kis súlyú ország, mint mi, egyszerűen nem teheti meg, hogy nagyon ugrál.... Ez van... be lehet állni valamelyik "érdekcsoport" mögé, és annak a farvizén elhajókázni, meg lehet árral szemben úszni, amíg meg nem fulladunk...
Nyilvánvaló, hogy a fenti szervezetek sem szentek, ők is csináltak (és fognak is csinálni) hülyeségeket (vagy érdekből v. más okból). De akkor sem mehetünk velük szembe... Ez olyan, mintha az időjárással akarnál szembe menni...

gyárvárosi 2010.12.08. 12:12:14

Nagyon helyes, hogy büszkén, felemelt fejjel álljuk a pofonokat! Csak az a kár, hogy nem azok kapják csak, akik miatt mi is!
Lehet kivenni a pénzt a nyugdíjpénztárakból, amiknek zömében bankok a gazdái, és még nem is csak külföldiek, hiszen az OTP az egyik legnagyobb magánpénztárat működtető bank.Aztán ne csodálkozzunk, ha ezen bankok hitelminősítői adnak a po.. szóval a képünkre.
Nem ők kormányoznak, lassan azt kell mondanom, hogy sajnos
Mert úgy tűnik Matolcsy úr még mindig a tervhivatalban érzi magát, Kósa úr pedig nem a saját vagyonához hasonló gondossággal nyilatkozik a köz pénzéről.
Igaz senki ne szóljon egy szót sem, hiszen jövő tavasszal már letesz a kormányunk egy fejlesztési-gazdálkodási tervet, amire már nyolc éve készültek, sőt mint a Soha Nem Hazudó Embertől tudjuk, ez készen is volt csak titok.És titokgazda úgy látszik elfeledte feloldani.

mojszipupi 2010.12.08. 12:12:16

@Aztapaszta: Azt magasról de pont ez a lényeg!!!! Ők a besorolást nézik ami lassan afrikával vetekszik

vernarancs 2010.12.08. 12:12:21

@l3w1n7o: Az a baj, hogy a befektetoket erdekli. Lehet pofazni barmit itthon, de ne csodalkozzunk, ha elszall a forint arfolyam. Es en speciel kurvara nem akarom a frankhiteleseket kisegiteni azert mert Kosa nem tudja befogni a pofajat vagy mert a kormany nekimegy eszetlenul mindennek.

Ezek a hitelminosito cegek kurvara karosak. Orulnek annak, ha oket is lehetne minositeni vaklahogy, hogy tartozkodjanak a felelotlen minositgeteseiktol, mert egy egesz orszagot kepesek bedonteni.

Caprica99 2010.12.08. 12:12:24

@stratez: milyen jellemző rátok, narancsnyikokra, hogy nem láttok ki a szemellenzőtök alól!
A tények kőkemény dolgok ám!
De ti még akkor is, mindig ezt a semmitmondó szöveget lökitek, amire be lettetek idomítva!

mim 2010.12.08. 12:12:27

A csökkenő befektetések miatt még inkább szükség lesz további pénzekre. Nem azonnal, de elkerülhetetlenül. Közben azt propagálják, hogy az offshore pénzeket hozzák haza. Egy olyan helyzetben, mikor bármelyik pillanatban akár utólagos hatállyal kivethető rá adó. Vagy simán lefoglalása morális indokokra hivatkozva.
Szóval ezt a dumát csak az átlag szavazó kajálja, a pénzesebb réteg - szerintem - csak a fejét rázza szép csendben.
A kormány eddigi nyilatkozatai és akciói sikeresen megteremtették a párhuzamot a nyájas kannibállal.

Asszem 2010.12.08. 12:12:32

A Török Gábor blogban volt jól leírva és idézve a Fidesz kommunikáció, miszerint amikor a Moody's Gyurcsány alatt minősítette le az országot akkor bezzeg az a gyurcsányi gazdaságpolitika kudarcát jelentette, satöbbi, satöbbi, szóval megint az van, hogy a Fidesz nem a kritikára reagál, hanem a kritizálót próbálja hitelteleníteni.

Megszoktuk, ez van, gerinctelen és sunyi kommunikáció, amit nem ment fel és nem igazol Gyurcsányék elmúlt nyolc éve.

Ha az emberek nem is, de az internet emlékezni fog, és amikor a rendkívüli választások után a fidesz ellenzékben lesz, az akkori tökös (nem mszp) kormány majd szépen a fejére olvashatja ezeket a nyilatkozatokat.

Roa 2010.12.08. 12:12:35

@holex: A Lehman 'A' besorolású volt az S&P-nél egy héttel a csődje előtt. Őszinte gratulációm az S&P-nek, és a "szakértőinek". Konkrétan nekik köszönhetjük a válságot. Mindenesetre örülök, hogy azóta alaposabbak lettek ezek a minősítők. No persze...

Caprica99 2010.12.08. 12:12:38

@l3w1n7o:
"...ki a francot érdekel hogy mit pofázik össze egy ilyen "elemzőcég", a világ legfeleslegesebb cége, ..."

Kit érdekel?
Hát a csúnya befektető néniket és bácsikat bizony érdekli, akik a milliárdnyi pénzecskéiket a világ legfeleslegesebb elemzései alapján viszik ide-oda.

Figyu, te inkább menj vissza az oviba, ülj le a sarokba és szopikázd az ujjacskádat tovább!

Én is akarok kommentelni 2010.12.08. 12:12:42

:))))
Kósa mint hiteles politikus??? A Szijjártó Petikével előadott duett óta amit Kósa mond azt is el kell osztani kettővel, és azt sem szabad elhinni.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2010.12.08. 12:12:45

Lehet ám fikázni a hitelminősítőket, de akinek pénze van és be szeretné fektetni, vajon kire fog hallgatni? Arra, aki összevissza hazudozik, akinek a tegnapi szava ma már szart sem ér, vagy egy hitelminősítőre, aki bár lehet, hogy rosszul, de számol és kalkulál? Ha jól gondolom, most egyesek azt várják a külföldi tőkéstől, hogy adja ide a pénzét, de ne kérdezzen semmit, hanem vakon bízzon meg egy sereg idiótában, aki mást csinál mint amit a tankönyvek írnak. Persze lehet, hogy bejön, mert szerencséjük lesz, de ez inkább szerencsejáték, mintsem tudatos, kockázatkerülő befektetés.

gC 2010.12.08. 12:12:50

Pár érdekes kevésbé ismert tény a hitelminősítéssel kapcsolatban:
- Bóvli kategóriában számos intézményi befektetőnek (pl. német nyugdíjpénztárak) mérlegelés nélkül kötelező lesz eladni a magyar államkötvények jó részét (ld. forced selling)
- Bóvli kategóriában az ÁKK/MNB/bankszektor számos derivativ kontraktusa (itt 10 milliárd dolláros nagyságrendekről van ám szó) érvénytelen lesz illetve a partnereknél többletfedezetet kell majd azonnal biztosítani amiben a magyar államkötvény már többén nem játszik csak befektetési kategória pl. UST, Bund vagy cash
- Az kint lévő magyar állampapírok átlagos hátralévő futamideje durván 2,5 év tehát a megemelkedett finanszírozási költségek durván 1/3-a egy éven belül átjön a költségvetésbe
Nincs kétségem a fentiekkel Lajosunk is tisztában, de akkor nem értem miért beszél faszságokat.

Nádasi Balázs 2010.12.08. 12:12:59

@stratez: arról tudsz, hogy a véleményvezér jobboldali?

@l3w1n7o: Magyarországon ki a francot érdekel, a világon meg mindenkit. Emiatt a leminősítés miatt a magyar állampapírok az értékükből rengeteget veszítettek, ezért magasabb kamatot kell rájuk adni, ami növeli az államadósságot. Jut eszembe, azt láttátok, hogy a FIDESZ költségvetése is államadósságot generál, mert több van a kiadási, mint a bevételi oldalon? Minden évben így állítják egyébként össze a költségvetést, minden évben állampapírokat kell kiadni, hogy fedezzék a kiadásokat. Na most, a KT megszűntetése, amivel spóroltunk 1 milliárdot, az belekerült eddig kb. 30 milliárd forintba az államnak, és a devizaárfolyamok változása miatt a devizahiteleseknek meg ... 100 milliárdjába? (Ez csak tipp, lehet kijavítani.)

@sztd: Hol vannak a stukturális reformok? Pont a KT mutatta meg, hogy a "különadók"-kal egészen 2014-ig akarják sújtani a különböző szektorokat. Pont ezért minősített minket le a Moody's, mert nem látják a strukturális változásokat.

@KG2000: Te hülye vagy?

@Aztapaszta: Lájk

tjunior 2010.12.08. 12:13:03

Nem akarom védeni a Fideszt, meg a slepjét.
Viszont most már tényleg kezd az az érzésem lenni, hogy bármit csinálhatunk az rossz.
Az a tipikus ha van kalap a fejemen az abaj, ha nincs akkor az.

ビンセント・ベガ 2010.12.08. 12:13:11

Komolyan kiakasztó pár kommentelő: a VV sem azt mondja hogy a hitelminősítők tévedhetetlenek, a beidézett kritikai megjegyzéseknek mind van valóságalapja.

Ennek ellenére minimális engedményeket érdemes tenni velük szemben, mert ugye a hazai legnagyobb államkötvény vásárlók már így is kiestek a képből, a külföldi hitelezőinknek (főleg a nyugdíjalapoknak) viszont meglehetősen szigorú befektetési szabályzatai vannak.

Ezek például tartalmazzák, hogy (akár a brókerek egyéni értékítéletétől függetlenül (ők kivárhatnak a Fidesz tavaszi lépéseire, ahogy mi is)) az adott kötvényeket milyen hitelminősítői besorolás mellett jegyezhetnek le (stabilitás minden előtt) kivéve ha extrém kamat felárat kapnak; illetve ami talán legfontosabb hogy extrém esetben (ha egy papír bóvli kategóriába csúszik) nem tarthatnak tovább egy papírt, hanem automatikusan ki kell szállniuk belőle.

Ezek mind-mind minimum kamatemelkedést (többlet költség), a finanszírozás nehezebbé válását, illetve a forint árfolyam elszállását (devizahitelesek szevasztok) eredményezhetik.

És ezeket mind addig kell fizetni, amíg be nem tudjuk bizonyítani a piacnak, hogy nem Matolcsyék tényleg fognak valami reformot csinálni és nem csak delirálnak. Pont erre van szükségünk.

Amúgy szerintem még a nyugdíjpénztárakat is lenyelték volna a hitelminősítők, ha a srácok hajlandóak lettek volna kiállni, hogy mit is terveznek pontosan az elkövetkező 0,5-1 évben. Nem a "gazdasági szabadságharc" hanem a vakrepülés zavarja őket.

kisa 2010.12.08. 12:13:23

@tothh: Addig, amíg lehet visszamenőleges hatályú törvényeket hozni, amíg lehet manyupokat lenyúlni, lehet ab-hatáskört módosítani, kt-t megszüntetni nekünk nem tetsző vélemény esetén, lehet személyre szabott törvényeket hozni, brutál válságadót kivetni év közben- hogy csak az elmúlt pár hónap eseményeit idézzem -, nos, addig nagyon nehéz a befektetők előtt (jog)biztonságot, megbízhatóságot sugalló képet mutatni.
Őszintén: te befektetnél egy ilyen országban?

Battlestar Galactica 2010.12.08. 12:13:29

Most már csak abban bízhatunk, hogy a tévedhetetlen és megvesztegethetetlen mudizok Írország éveken át tartó felminősítésében sem tévedtek, és világválság sincs, mert amit a mudiz nem lát előre, az nincs is.

@stratez: Nem az a baj, cimbi, hogy igaza van.e vagy sem, hanem az bazmeg, hogy akik az állampapírt majd meg akarják venni a magyar költségvetés finanszírozására, azok bizony rájuk fognak hagyatkozni és nem a szíjasra meg a többi istenkirályra! Ezt gondold át! Nem a mi szabályaink szerint megy ez a meccs!

fabatka61 2010.12.08. 12:13:33

Majd most érdekes lesz a hosszú lejáratú állampapirok eladásánal, hogy a befektetők nem lehetnek biztosak benne, lesz-e mondjuk 5 év múlva költségvetés, államháztartás. Ha meg nem veszik a papirokat, akkor nem finanszírozható tovább a hiány.
Így aztán az butaság, hogy a gazdagokat érinti a baj. Mindenkit érint...........

Battlestar Galactica 2010.12.08. 12:13:36

@l3w1n7o: neked is ajánlom az előző bejegyzésemet!

Ha elmész egy uzsoráshoz, hiába érvelsz azzal, hogy anyu neked nullkamatra szokott kölcsönadni! Elég világos, hogy mi a szerepe ezeknek a buzi hitelminősítőknek?

bájgúnár 2010.12.08. 12:13:49

@Jaffar:
"ha a szocik után nem a komcsikat ültettük volna a bársonyszékbe"
Ezek még azok!
Sosem voltak szocik.Elvhű komcsik más köntösbe más név alatt.Minden pártban ott vannak bárkire szavazol rájuk szavazol!

stratez 2010.12.08. 12:14:03

Breaking news: Aki nem lép egyszerre a mudizzal, az nem kap rétest estére nagy bloggerverseny győztese a rétes mellett besöpörheti azt a mintegy 2 négyzetcentiméternyi szabad helyet is az Index címlapján, ahol szó sem esik a mudizról, és ahol egészen karácsonyig lehet ingyen méltatni a mudiz életművét, különös tekintettel Írország csődtől való megmentésében játszott szerepére. A dobogósok pedig kis mudiz logókat és lógókat is kapnak a karácsonyfájukra, szentestén pedig a Mennyből az angyal helyett Török Zsolt élőben fogja nekik elemezni a leminősítés következményeit.

pokesz70 2010.12.08. 12:14:09

Amikor Orbántól elköszönt az IMF, azt mondta, majd finanszírozzuk az ország működését a piacról. A piac meg elég komolyan veszi a hitelminősítőket, még akkor is, ha sokszor tévednek (egyébként ki az, aki átlát a válság okozta káoszban? Ha van ilyen, nem lehetne ő a pénzügyminiszter?)

Én nagyon szoktam szeretni a szabadságharcokat, azok olyan igazi hazafias dolgok, de elmagyarázná valaki, hogy pontosan miben is teljesedik ki remek kormányunk gazdasági szabadságharca? Azon túl, hogy mindenkinek, aki szembejön, felmutatjuk a középső ujjunkat? Vagy azon túl, hogy elherdáljuk a megtakarításokat és elűzzük azokat a befektetőket, akik Magyarország GDP-jének a 70%-át termelik meg?

Mert lehet itt húdereformokat várni, de a 2011-es költségvetés nem (és a 2012-13-as tervezet sem!) tartalmaz semmi erre utaló elemet.

Szóval, valaki elmagyarázná nekem a kormány gazdasági programját és hogy az miért jó nekünk? Mészáros Laci? KG2000? Nekem úgy tűnik, Ti tudtok valamit, amit én nem. Kérem, osszátok meg velem is. Köszönöm.

tolsztoj 2010.12.08. 12:14:16

Az okosabbaknak (a hülyéken úgysem segít):

Az amerikai pénzügyminisztérium még szeptemberben javaslatot tett arra, hogy a nyugdíj-megtakarításokat is bevonja a költségvetés finanszírozásába és az államadósság csökkentésébe. Az Obama-kormány terve szerint a nyugdíjalapokat köteleznék arra, hogy az általuk kezelt pénzek meghatározott részét amerikai állampapírba fektessék. Ez végső soron a munkavállalói (401k) és a munkáltatói (IRA) nyugdíjrendszer államosítását jelentené - írja a Market Oracle.

A magyar nyugdíjmentő csomaggal példálózó szakértő szerint a két ország költségvetési helyzetét, illetve adósságállományát összevetve jól látszik, hogy az USA helyzete aggasztó, a nyugdíj-megtakarítások államosításának veszélye pedig nagyon is valós. A Market Oracle figyelmeztet: bár a két ország befektetői megítélése jelentősen eltér (a Moody's a magyar állampapírokat mindössze egy szinttel a bólvi kategória felett tartja számon, míg az amerikai államkötvényeket kiváló befektetésnek minősíti), a két ország pénzügyi helyzetének összehasonlítása nem indokolja az USA iránti hitelminősítői bizalmat.

Ennyit ér az idióta Moody´s "minősítése" - az a hülye aki figyelembe veszi....

pokesz70 2010.12.08. 12:23:38

@tolsztoj:

Olyan nehéz megérteni, hogy nem az a lényeg, igazuk van-e a hitelminősítőknek, hanem az, milyen hatásokkal járnak az ilyen leminősítések?

És mégegyszer feltenném a kérdést: mi a jó a fidesz "gazdaságpolitikájában"? Azon kívül, hogy ők igazi rendes emberek és biztos majd valami jó fog kisülni belőle?

Kalmár 2010.12.08. 12:26:09

@tolsztoj: na majd mindjárt megkapod, hogy a hülye Orbán elveszi a jenkik nyugdíját is.
Egyébként Bulgária is államosította.
Persze a pénzemberkék keltik a hisztit, félnek, hogy a bankadó után ezt is meglépik páran utánnunk.

yerico1 2010.12.08. 12:26:54

@stratez: A nagy baj csak annyi, hogy az itthoni baloldalt a fidesz képviseli, az igazi, vérbő, kommunista pártot, amely leszarja a véleményeket, gond nélkül államosít, és a nagy vezért mindig mindent megmond. Úgyhogy az ellenzéke sajna a jobboldal. Ez van.

pokesz70 2010.12.08. 13:17:24

@Kalmár:

Bankadó? Arról beszélsz, amit azokban az országokban vezetnek be, ahol az állam nagyon dúrván belenyúlt a saját zsebébe, hogy megmentse a bankokat? És ahol ezekből az adókból vésztartalékot képeznek, hogy a jövőben már ne az állam zsebéből kelljen megsegíteni a pénzintézeteket? Mert ezt valóban meglépik néhány országban, de ennek mi köze van Magyarországhoz? Itt a bankok nem kaptak egy büdös petákot sem (kivéve az OTP-t, de már ő is visszafizette) és itt már előre elköltöttük ezeket az adóbevételeket (amik miatt eddíg még csak átlag 5%-kal nőttek meg a bankolás költségei).

pokesz70 2010.12.08. 13:17:26

@Kalmár:

Biztos meg fogják lépni, pláne, hogy az EU 2011 nyarától komolyan fogja büntetni az ilyesmit.

l3w1n7o 2010.12.08. 13:17:34

@Caprica99: barátom te félretájékozott vagy csőlátású és megvezetett. Ha a Fidesz a külföldi tőke utasításait követné, te épp fagyhalál közeli állapotban lennél mert még a gázszámládat se tudnád kifizetni, nemhogy itt hülyeségeket pofázni a neten.

l3w1n7o 2010.12.08. 13:17:36

@pokesz70: A protekcionalista nemzetgazdaság függetlenít a külföldi "befektetők" alól, ha ez megtörténik, mint ahogy az már kezd körvonalazódni a külföldi tőke elveszti a befolyását, és nem szólhat bele többé a belpolitikába. Szinte már dícséret ha a Moodys vagy valamelyik ilyen szenny leminősít, Magyarország ellátja önmagát és megszerzi azokat a kapcsolatokat amelyek külkereskedelmi vonalat nyitnak.
A nyugdíj részlegből 2900 milliárdot vontak ki a nem magyar tulajdonban lévő cégek. Aki a saját maga kirablása mellett emeli fel a szavát az finoman szólva ...

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 13:17:55

@holex:

szó nincs arról, hogy a moody's ne látta volna a Merrill és egy tucat más nagybank tőkehelyzetét. de NEM VOLT ÉRDEKÜK, hogy a bankok hitelképességét ennek megfelelően osztályozzák.

a hitelminősítés egy kicsit önbeteljesítő -- ha rontják pl. egy bank besorolását, az a bank rosszabb feltételekkel jut újabb forrásokhoz, tehát a besorolás is hozzájárul a bank helyzetének romlásához. amikor a moody's 2007-ben látta, hogy (például) a merrill ki van tömve lényegében fedezetlen hitelekből képzett értékpapírokkal, mondhatták volna, hogy kedves befektetők, ne adjatok több pénzt a merrillnek -- ám akkor a merrill sokkal hamarabb bedől. és a moody's-nál nem akartak ők lenni a merrill bedőlésének okai. persze, egy évvel később, amikor a merrill végül mégis bedőlt, sokkal több befektető pénzét rántotta magával, és ebben végülis van felelőssége a moody's-nak.

@pokesz70:

a piacnak a hitelminősítőkbe vetett hite most pár évig kicsit mérsékeltebb, mint 2008 előtt volt. még nem szabadultak meg a sok A-minősítésű vécépapírtól, amelyeket a másodlagos jelzáloghitelekből képzett magas kamatozású alacsony kockázatú kötvényként vásároltak, a moody's-tól kapott kiváló minősítések alapján.

l3w1n7o 2010.12.08. 13:17:57

amíg nem a külföldi befektetők adták a gdp 70%-át azelőtt mi volt pokesz ? :D csak az ősrobbanás nem ? senki nem szólhat bele a magyar belpolitikába.

Martian (törölt) 2010.12.08. 13:18:03

Ha már leminősítettek, az a legkevesebb, hogy kinyilvánítjuk a minősítőkről, hogy nem kell túl komolyan venni őket, ők is nyúltak már mellé.
A probléma ott kezdődik, ha a visszaszólás mellett nem tudunk a következő 1-2 évben gazdaságpolitikai eredményeket produkálni...

georg 48 2010.12.08. 13:18:12

Ez az egész egy piszok nagy duma!
Ugyan mondják már meg a kurva nagy hozzáértők, készült e valami kimutatás, hogy amikor erős a forint, mely nagy befektetők vesznek Magyar állampapírt?!
Mert, ha nem vesznek akkor sem, akkor mire ez a nagy hablatyolás?
Ez a tipikus szöveg, hogy ha " így lett volna " . Ha anyósomnak kereke lenne, ő lenne a hatos villamos.
Az pedig hatalmas átverés, ha valamelyik zulu törzsfőnök el fingja magát, gyengül a forint ! Tiszta vicc!

Greg36 2010.12.08. 13:18:22

Szóval az a baj, hogy a hitelminősítők felfelé értékeltek korábban nyilvánvalóan bóvli országokat és értékpapírokat, és ezért hiteltelenek.
Mi is lehet a legrosszabb forgatókönyv? Nem az, hogy tévedtek, és alaptalanul leértékeltek. Nem, ők alaptalanul felértékelni szoktak... Halk kérdés, mivan, hogyha megint tévednek, de megint alaptalanul felfelé?

igényes 2010.12.08. 13:18:28

Bölcs döntés lenne, ha Orbán visszalépne. Maradjon veszteg itthon, ne utazgasson, sem a család. A miniszterelnökség egyfajta feladat, ép embert ép ésszel igényel. Szépen csináljon egy átadás-átvételi jegyzőkönyvet és próbáljon érvényesülni a foci terén.

Különösen rosszul jön Magyarországnak a Moody's hétfői leminősítése, mivel egy hónap múlva mi vesszük át a soros EU-elnöki posztot. A Financial Times szerint nem elég meggyőző a kormány gazdaságpolitikája, ezért nem csoda, hogy a befektetők idegesek. A gazdasági napilap kifogásolja, hogy a kabinet a bírálókra szájkosarat húz.

Soha nem jön jól a hitelképesség leminősítése, ám Magyarország esetében az időzítés különösen rossz volt: a Moody's Investors Service hitelminősítő egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a "bóvli" kategóriától mindössze egy fokozatnyira lévő szintre a magyar adósosztályzatot - áll a Financial Times szerdai szerkesztőségi kommentárjában.

sztd 2010.12.08. 13:18:31

@Nádasi Balázs:
"Emiatt a leminősítés miatt a magyar állampapírok az értékükből rengeteget veszítettek, ezért magasabb kamatot kell rájuk adni, ami növeli az államadósságot."

Ez csak akkor van így, ha az állam aktuálisan kibocsájt állampapírt. A többi árfolyam az államot közvetlenül nem érinti. (Pontosabban érintheti, ha titokban relatív nyereséggel éppen visszavásárolja a kibocsájtott állampapírokat, így csökkentve az államadósságot.)

"Jut eszembe, azt láttátok, hogy a FIDESZ költségvetése is államadósságot generál, mert több van a kiadási, mint a bevételi oldalon?"
Ez is csak akkor igaz, ha több a különbség, mint amit tőketörlesztésre és kamatra fizet. Tehát, ha 3% különbség mellett kifizet 6%-nyi kamatot, és 3%-nyi tőkét, akkor akkor is csökken az adósság, ha egyébként több a kiadás, mint a bevétel. (Feltételezve, hogy az új hitel ugyanolyan kamatú mint a régi volt, vagyis ez esetben 6%.)

"Hol vannak a stukturális reformok?"
Februárra ígérik őket (szerintem örülnek, ha élnek, szóval én inkább májusra-szeptemberre várnám). A közoktatási a felsőoktatási és az egészségügyi pedig éppen társadalmi vita alatt áll, míg a médiareformot (ami sokkal kisebb léptékű) pont a napokban tartják össztűz alatt.
A közigazgatási átalakítások pedig talán neked is feltűntek, mert éppen most zajlanak (kormányhivatal...), ill. az önkormányzati reform még várat magára.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 13:18:33

@KG2000:

a kormány nagyon bénán kezel egy csomó témát.
a manyupok kapcsán elkövettek egy kommunikációs hibát és ahelyett, hogy ezt felismerték volna, hibát hibára halmoznak.

ha nem rettegne orbántól minden fideszes alvezér, akkor tavasszal kidolgozták volna az egyéni számlás rendszert, május-júniusban meghozzák az ehhez szükséges törvénymódosításokat (részben azokat, amelyeket mostanában megszavazott a parlament), és a nép magától tömegesen lépkedett volna át az OEP-hez.

politikában sosem szabad az ítéletet kimondani majd indoklást fűzni hozzá -- a sorrend fordított. logikusan fel kell építeni az indoklást, majd megvárni, hogy a véleményvezérek kimondják az ítéletet.

Publius Decius Mus 2010.12.08. 13:18:39

A hitelminősítők az IMF fiókszervezetei. Az IMF a Federal Reserve Bank leánya. Ha többet akartok tudni a társaságról nézzetek utána ennek:
Executive Order 11110

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.12.08. 13:18:43

@yerico1:

miért lenne ez baj? nem tökmindegy, hogy nevezed őket?

_Szom Ki-Van · http://csollima.blog.hu/ 2010.12.08. 13:18:53

Az igazi problémának én is az ilyen hírek komolynak vételét tartom: ezt mondta az egyik olyan alakulat, amely az imperialisták legnagyobb talpnyalói közé tartozik, erre azt mondom: na és?

Megpróbálják eljátszani Magyarországgal azt, amit sikeresen eljátszottak Portugáliával és Görögországgal, mindeközben nem veszik észre, hogy maguk alatt vágják a fát. A munkásosztály mindkét helyen felébredt és hallatja hangját, ezért pedig végsősoron köszönettel is tartozunk nekik, hisz indirekt módon az ellenség a változás előokozója.

Moody's és társai: köszönjük! A vég felé haladnak és ők is működtetik a szalagot, mely a megsemmisülés felé visz.

Publius Decius Mus 2010.12.08. 13:18:59

Természetesen a Moody's leminősítésének nem volt muszály megtörténnie, lehetett volna másképp is csinálni. Az egyetlen másik út a hitelek visszafizetése még több hitelből, vagyis a klasszikus gyurcsányi út.

Publius Decius Mus 2010.12.08. 13:19:09

Zene állj!!!

"1 nappal azután, hogy a Moody's 2 osztályzattal lejjebb sorolt minket, a magyar állampapírpiacon megnőtt a kereslet, csökkentek a hozamok, és Magyarország csődkockázata is csökkent, ha csak minimális mértékben is. Ez azt jelenti, hogy a piac reagálása arra enged következtetni, hogy nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a Moody's-döntésnek."
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101207-elkapkodtak-a-magyar-kincstarjegyeket-a-befektetok.html

Zb74 2010.12.08. 13:19:13

Nem voltak ezek mindig ilyen kritikusak a hitelminősítőkkel szemben:

fidesz.hu/index.php?Cikk=131465

Jaffar 2010.12.08. 13:19:19

@yerico1:
Hagyd, ö fizetett kommentelö. Tudod, "csak a fidesz"!

csillámpóni 2010.12.08. 13:23:22

Azt nyilván ti is tudjátok, hogy a lóvé kormányoz. De azt talán nem, hogy "Ha gazdag lennél mindent másképp látnál hallj meg,vááá,de csóró vagy bazd meg." Ez egy Ákos dalszöveg ugyan, de attól még teljesen igaz. És nagyjából ennyi.

pokesz70 2010.12.08. 13:25:35

@l3w1n7o:

"amíg nem a külföldi befektetők adták a gdp 70%-át azelőtt mi volt pokesz ? :D csak az ősrobbanás nem ?"

Igen, az ősrobbanás. No meg a KGST néven futott sikertörténet.

kuciber 2010.12.08. 13:25:37

Kósának tudomására kéne hozni, nem mi adtunk kölcsön pénzt, hanem mi vettünk fel. Aki a pénzt adja, az meg szabadon (külföldön így megy)eldöntheti kinek ad kölcsön és milyen kamatra. Azt is szabadon eldöntheti(nem zsarolásra), hogy kinek a véleményére ad a hitelfelvevő megítélésében.
Ha pedig mindezt jól tudja Kósa Mr.10% Lajos, akkor csak minket néz hülyének.

pokesz70 2010.12.08. 16:36:06

@l3w1n7o:

"A protekcionalista nemzetgazdaság függetlenít a külföldi "befektetők" alól, ha ez megtörténik, mint ahogy az már kezd körvonalazódni a külföldi tőke elveszti a befolyását, és nem szólhat bele többé a belpolitikába."

Protekcionista nemzetgazdaság 2010-ben? Nem lesz az egy kicsit veszélyes? Egy olyan országban, amelyiknek gazdaságát az export hajtja? De igazad van, dobjuk ki a GDP 70%-át, pörgessük fel a belső fogyasztást!! Igaz, hogy ha elmegy a külföldi tőke, nem nagyon marad termelés (nem lesz mit fogyasztani) és nem nagyon lesz itt munkahelye sem sok embernek (nem lesz ki fogyasszon), de a többi stimmel.

Már csak az a kérdés, hogyha a piac tényleg elveszti az összes bizalmát Magyarország iránt, az IMF-nek ajtót mutattunk, az EU meg pont a minap döntötte el, hogy többet nem fog többszázmilliárd eurókat hozzávágni a következő bedőlő gazdaságnak, szóval ki fog minket kihúzni a sz@rból, ha kiderül, hogy ez a "szabadságharc" is kb annyira életképes, mint 56 volt?

pokesz70 2010.12.08. 16:36:12

@l3w1n7o:

"A nyugdíj részlegből 2900 milliárdot vontak ki a nem magyar tulajdonban lévő cégek."

Tudod Te egyáltalán, hogy mekkora hülyeségeket beszélsz? Tudod Te, hogy kiknek a tulajdonában vannak a mnyp-k? Ha azt mondaná Kósa vagy Szíjjártó, hogy az univerzum középpontja egy hatalmas teáskanna, azt is kész tényként vennéd?

jog-ász 2010.12.08. 16:36:17

@Publius Decius Mus: vagy arra enged következtetni hogy megint valakik nagyon manipuláciora játszanak a pénzpiacokon..iszonyu nagyokat lehet ilyenekkel keresni.

Iustizmord 2010.12.08. 16:36:26

@stratez: Jól van gyerekek, csodálkoztam volna, ha Stratez nem liheg együtt a Matolcsyvall, végre igazi verseny van, ha másban nem is, de a lihegjünk együttben. Szegény jobb-bloggerek, akik oxigén nélkül vergődnek partra vetve az elmúlt 6 hóban , most végre elemükben lehetnek, az egy napra eső hurráoptimista előrejelzésekben, az Orbán-csoda eljövetelében. Most már csak abban bízhatunk, hogy a tévedhetetlen és megvesztegethetetlen neokon kommancsok a jövő éveken át tartó felminősítésében sem tévedtek, és világválság sincs, mert amit a Viktor nem lát előre, az nincs is.

Battlestar Galactica 2010.12.08. 16:36:30

@kuciber: "Ha pedig mindezt jól tudja Kósa Mr.10% Lajos, akkor csak minket néz hülyének."

Mert ez a feladata ebben az egész színjátékban! Komolyan azt gondoljátok, hogy Navracsics annyira hülye, hogy úgy zár egy interjú-kérdést, hogy "majd a parlament lefolytatja a vitát róla", és ezt komolyan így gondolja? Vagy a Szíjjas-geci, amikor a benzinárról kérdezték azzal érvelt, hogy a szocialista kormány megmondta, hogy a kormánynak nincs mit tenni, mert a piac befolyásolja az árat?
Kár, hogy nem vágták az arcába, hogy -Szíjjártó úr, közismert, hogy a cocik hazudnak, de maguknak tessék betartani amit mondtak, mert maguk is hiteltelenné válnak ám!

Iustizmord 2010.12.08. 16:36:35

@_Szom Ki-Van: esti, én tényleg azt hittem hogy a népi koreai blog csak vicc, de látom már te tényleg egy elhivatott baloldali mozgalmár vagy :o))))

Id. Lencsés István 2010.12.08. 16:36:38

@kuciber: Kósa nyert egy stadiont orbántól, mit vársz tőle, nagyban játszik!

Lev Menachem 2010.12.08. 16:36:44

@Publius Decius Mus: Zene állj!!!

"
"1 nappal azután, hogy a Moody's 2 osztályzattal lejjebb sorolt minket, a magyar állampapírpiacon megnőtt a kereslet, csökkentek a hozamok, és Magyarország csődkockázata is csökkent, ha csak minimális mértékben is. Ez azt jelenti, hogy a piac reagálása arra enged következtetni, hogy nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a Moody's-döntésnek."
www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101207-elkapkodtak-a-magyar-kincstarjegyeket-a-befektetok.html

"

úgylátszik a befektetők leminősítették a hitelminősítőket :)

KopaszMercis 2010.12.08. 16:36:54

barcsak a moodys kormanyozna itt.. vagy ha ok nem ernek ra, akkor a takker aki hetvegenkent lemossa a szart a budikrol ott. jobban mennenek itten a dolgok

turulpina 2010.12.08. 16:36:58

@l3w1n7o: "ki a francot érdekel hogy mit pofázik össze egy ilyen "elemzőcég", a világ legfeleslegesebb cége, ha holnap felkelnénk és nem lenne Moody's senki nem venné észre, már a létezése is nevetséges"

Ja, persze.

Így voltak sokan a Lehman Brothers-el is, kit érdekel hogy az a hülye pénzügyi lufi kipukkadt ott Észak-Amerikában, attól mink még itt dolgozunk szépen tovább...

Auris 2010.12.08. 19:24:18

"Ha két évvel a kutyaszorító után Görögország és Írország ilyen jó helyzetben volna, mint Magyarország, azon sokan csodálkoznának. Az Európai Bizottság két hónappal ezelőtt még az euróövezet legjobbjairól, Finnországról és Luxemburgról sem feltételezte, hogy deficitjük idén a GDP 3 százaléka alatt lesz. Talán hagyni kellene a magyarokat, hadd menjenek a maguk feje után" - zárta kommentárját a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

l3w1n7o 2010.12.09. 11:17:17

@pokesz70: ne próbálj párt-elfogultsággal vádolni, egyszerűen ezek az információim vannak, és a közelmúltbeli példák alapján nincs alapom kételkedni bennük.

l3w1n7o 2010.12.09. 11:17:20

@pokesz70: az a probléma, hogy te jobban bízol egy külföldi befektetőben, mint egy magyar emberben. Mégegyszer elmondom, ha a külföldi tőke utasításait követné a fidesz a lakosság már a gázt sem tudná kifizetni. Érted, nem irogatnánk itt hanem fát gyűjtenénk az erdőben, hogy ne fagyjunk szét. De ha nálad ez másodlagos szempont azzal szemben hogy egy 7000km-re lévő cég miket pofázik össze akkor ott súlyos a helyzet.

KG2000 2010.12.09. 11:17:24

@pokesz70: Azt csak a szocik állítják, hogy elherdálás van - igaz, nekik van tapasztalatuk. Milyen elűzésről van szó, az Audi meg a Mercedes köszöni szépen, jól van, legalábbis semmi hír arról, hogy elmennének. A tesco mehet, majd marad más a helyén.

Reformok? Azt azt jelenti, hogy elbocsátások a közszférában. Szerinted melyik párt lesz, aki az összes létező szag(!)szervezetet stb. mozgósítani fog ebben az esetben???????????? Ezek a bizonyos szagszervezetek mozgósultak a magánnyugdíjpénztárok érdekében, naná, a szoci közeli öreg tyúkok iszonyú pénzeket szakítanak egy-egy magánnyugdíj-felügyelőbizottságban. Az is reform, ha ezek repülnek, mert megszűnik a pénztáruk.

Nem mellesleg az önkormányzati választott képviselők számát kb. 30%-kal csökkentették, ez is megtakarítás, mégpedig tartós, minden évben jelentkező. Azonkívül remélni kell, hogy a korrupció csökkenni fog, a szoci korruptak hullanak ki, csak sajnos nem elég gyorsan.

KG2000 2010.12.09. 11:17:27

@Auris: Gyors voltál, ha magad fordítottad, mert én a mai FAZból idéztél.

A cím: Ungerecht zu Ungran
Vagyis magyaruk: Igazságtalanul Magyarországgal szemben

pokesz70 2010.12.09. 11:17:37

@Auris:

"Ha két évvel a kutyaszorító után Görögország és Írország ilyen jó helyzetben volna, mint Magyarország, azon sokan csodálkoznának"

Ezt talán Bajnainak és GyF-nek kéne megköszönni.

AlexWolf 2010.12.09. 13:36:23

Kicsit furának tartom, hogy pár napja eltűntek bizonyos blogok az Index főoldaláról.

csi szi 2010.12.10. 10:33:52

@pokesz70: GyF-nek max. a lemondást kell megköszönni...





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása