Véleményvezér

vv

Közeleg az igazság napja

2011.01.11. I 83 komment I Címkék: orban allamadossag matolcsy portugalia allamcsod

Nincs sok vesztegetni való időnk. Portugália kimentése után meg kell nyugtatnunk majd a fél világot, hogy Magyarország már tényleg talpon tud maradni. Sok múlik Orbán és Matolcsy februárra ígért reformjain. (Kép: Wiki)

Pénzügyi vihar készülődik Portugália finanszírozhatósága miatt, és ez minket, magyarokat is nyugtalaníthat. Az újra- és újra bizonytalanná váló környezet ugyanis minden labilis helyzetű ország számára igen veszélyes.

A portugál partoknál vihar készülődik

A portugál államnak mintegy 1,25 milliárd euró államkötvényt kell tudnia holnap eladnia. Ez az összeg az ország jelenlegi gazdasági helyzetében és a mostani finanszírozási környezetben óriásinak számít. Ennek megfelelően az elmúlt napokban nagyon megugrott a portugál államcsőd elleni biztosítás ára (CDS), sőt most már meghaladja azt a szintet is, amit a görögöknél az uniós mentőcsomag előtti napokban láthattunk.

A portugál kormány persze váltig tagadja, hogy baj lenne, de nyilvánvaló, hogy még akkor se tehetne mást, ha pontosan tudnák, hogy már holnap reggel becsukják a boltot. Nagyon úgy néz ki, hogy Görögország és Írország után még egy periférikus európai országot kell visszarántania a csőd széléről az EU-nak. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy holnapután két másik „betegnek”, Spanyolországnak és Olaszországnak is jelentős kötvénykibocsátása (egyszerűbben: hitelfelvétele) esedékes.

Nem meglepő, hogy a tegnapi híradások szerint Németország és Franciaország folyamatosan győzködi Lisszabont, hogy még azelőtt fogadja el az uniós mentőcsomagot, hogy az elkerülhetetlenné válna. Az újabb csődhelyzet és annak tűzoltásszerű kezelése ugyanis tovább rombolhatná az euróval kapcsolatos várakozásokat és ezen keresztül a rövidtávú stabilitását is.

A tíz legkockázatosabb ország. Forrás: CMA Global Sovereign Debt Credit Risk Report, megjelent: 2011.01.07.


De reméljük, hogy Magyarországnál is van esernyő

Ez pedig kifejezetten rossz hír nekünk. Egyrészt az eurózóna országai a legfontosabb exportpartnereink. Ha nekik rosszul megy, akkor nekünk is. Másrészt a magyar gazdaságba elsősorban azért fektet be valaki, mert az feltételezhető, hogy hazánk fokozatosan fel fog zárkózni az európai gazdaság egészéhez. Ha azonban az utóbbi feltételezés középtávon esetleg megrendülne és neadjisten az eddigi integráció egy bizonyos része még visszájára is fordulna, akkor a befektetés okafogyottá válik. Ez pedig hazai munkahelyek tíz- és százezreit veszélyeztetné.

Ajánlott írásunk: Mi a bajuk Matolcsyval?


Akad azonban egy ennél közvetlenebb, egészen rövid távú veszély is. Ha a portugál dominó is eldől, akkor már csak a spanyolok maradnak előttünk a sorban. Az euróövezeti tag PIGS országok (Portugália, Írország, Görögország és Spanyolország) helyzete más, mint Magyarországé, de ettől még tény, hogy a legtöbb befektető európai kockázati listáján közvetlenül vagy nem sokkal a spanyolok után mi jövünk.

survey solutions


Mi a teendő?

Nincs sok vesztegetni való időnk. Hamarosan meg kell ugyanis nyugtatnunk a fél világot, hogy mi aztán már tényleg talpon tudunk maradni. Ellenkező esetben könnyen olyan lejtőre kerülhetünk, ahonnan reménytelen visszamászni államcsőd és/vagy meredek leértékelés nélkül.

Amint azt a miniszterelnök és gazdasági minisztere ígérte, februárban ismerhetjük meg azokat az átfogó reformokat, amelyek fenntartható pályára helyezik a magyar gazdaságot. Most azonban már tényleg program kell. Az ígéret nem lesz elég, sem a rögtönzéseket elfedni hivatott metaforák. Konkrét, alaposan kimunkált intézkedések kellenek majd és sok-sok szám.

Csak remélni tudjuk, hogy már legalább egy egész minisztérium dolgozik éjt nappallá téve ezen.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sztd 2011.01.11. 09:45:41

Szerintem akármilyen lesz a csomag, a pénzügyesek nem fognak hinni, a bóvli kategória elkerülhetetlen, és csak az eredmények fogják bizonyítani a kormány igazát, és növelni az ország hitelét, semmi más. Most még egyébként lehet lavírozni, amíg megvan a magánnyugdíjpénztári vagyon, és addig állampapírt sem biztos, hogy kell kibocsájtani.

Erre a lélegzetvételre szerintem szükségük is lesz, ugyanis nem fognak tudni hiteles programokkal előállni. A hitelességhez ugyanis vagy az kell, hogy egyszerű jól látható intézkedéseket jelentsenek be, vagy az, hogy higgyenek nekik.
Az egyszerű intézkedések lehetőségei szerintem kimerültek. Eredményt az ígéretek fényében is az hozna, hogy részletesen megvizsgálják a MÁV-ot Volánt, BKV-t is, a rokkantnyugdíjrendszert, a munkaerőpiaci alap azt sem tudom mit csinál...
Ezek magas szakmai hozzáértést követelő aprómunkák, amit egy pénzügyi befektető nem érthet. Vagy elhiszi, hogy megcsinálják, és jó lesz, vagy nem. Amikor eredmény van, az már más kérdés, de az évek múlva várható, addig csak a hit marad.

Szokták mondani az egészségügyet és az oktatást, de egyik terület sem az, amin spórolni lehet. Azt lehet ideális esetben elérni, hogy az átalakítás után oda menjen a pénz, ahol haszna van, és ne oda, ahol nincs, de mindkét terület inkább igényelni fogja a forrásokat a jövőben is, márpedig a pénzügyiek csak azt hallották évek óta, hogy ezek sokba kerülnek.

7esbusz 2011.01.11. 09:45:46

Erős a gyanúm, hogy semmiféle lázas munka nem folyik, ha nagyon kell valamiért csinálni valamit, majd előző este összedobnak egy anyagot, ahogy eddig is. Álmodik, aki azt hiszi, hogy most aztán, külső és belső kényszer hatására lesz bármilyen reform...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.01.11. 09:45:58

A helyzet még ennél is rosszabb. Ha Portugália kidől, akkor az állampapír vásárlók pánikba esnek és menekülnek az állampapírpiacról. Ez azzal jár, hogy csak komoly kamatok mellett tudunk majd értékesíteni (1x %, vagy még több). Sőt potenciálisan bedönthetik Spanyolországot és Görögországot is. Onnan pedig nem valószínű, hogy van visszaút. 30% fölé is mehetnek az állampapírhozamok...

Szóval én is nagyon nagyon remélem. (csak nem hiszek benne, ismerve Matolcsyt. Elképesztő elképzelései vannak a gazdaság működéséről.)

abaka 2011.01.11. 10:12:25

@Lord_Valdez: "Sőt potenciálisan bedönthetik Spanyolországot és Görögországot is."

Just for the record, Gorogorszag mar reg bedolt.

fg56 2011.01.11. 11:11:54

Tartok tőle, hogy a tehetségtelen szájember Matolcsy egy ilyen feladatra teljesen alkalmatlan és megint különcködő, "forradalmi" anyag készül majd, ami vagy csak átmeneti tűzoltásra lesz elegendő , vagy még arra sem. Adót csökkenteni (főleg a gazdagoknak) népszerűnek tűnő intézkedés, de most nem szabadna megtenni. Vagy ha változtatni akarnak, akkor a katasztrofális egészségügyi és szociális biztonság helyzetére, munkahelyek teremtésére és megtartására kellene jelentős forrásokat fordítani és nem 20 milliárdokat stadion építésére pazarolni és sorolhatnám a felesleges piár célokra szánt összegeket.

nevetőharmadik 2011.01.11. 12:11:19

Már bocsánat, de a strukturális reformok... izé... átalakítások bejelentését kb 8-9 hónappal ezelőttre vártam. Éveken keresztül mondták, hogy felkészültek a kormányzásra.

Na mindegy.

tothh · http://polizis.blog.hu 2011.01.11. 12:57:13

Én is őszintén kíváncsi lennék arra, hogy mit akar a kormány. Csak ismerve Matolcsy Úr eddigi tevékenységét, kevésbé lehet bizakodó az ember.

Amúgy én a környezettől függetlenül is elvártam volna már az átalakítások bejelentését. Egyrészt, ez olyan, mint a keserű pirula. Valakinek úgyis a tökére kell lépni, azon meg jobb még az elején túl esni.

Mindenesetre ketyeg az óra. Mire elfogadják az Alkotmányt, addigra véget kéne vetni a forradalmi intézkedéseknek és bejelentéseknek. Onnantól már egy kis nyugalomra lenne szükség. Ha ezt elbaltázzák, akkor a kormány összmegítélésére is nagyon rossz fényt fog vetni.

A szomorú az, hogy a Matolcsy-csapat részéről semmilyen jelzés nem érkezett volna arra, hogy fölfognák, mi a helyzet valójában...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2011.01.11. 12:57:17

Nehéz dolguk lesz, mert szűk mozgásteret hagytak maguknak azzal, hogy nem fognak megszorítást csinálni. A strukturális reformokkal valakik biztos rosszabbul fognak járni, és akkor nehéz lesz elkerülni a megszorítás vádját. Ezért veszélyes populizmusra alapozni a politikai támogatás megszerzését.

jazzcool 2011.01.11. 13:04:12

a csomag akkor ér valamit, ha bejelentését követően azonnal módosítják az idei költségvetési törvényt, azaz tényleg konkrét cselekvés lesz. annak hinni fog a bizalmatlan külföld, amelynek ki vagyunk szolgáltatva, hisz adósságállományunk mintegy felét onnan tudjuk csak finanszírozni.

pclain 2011.01.11. 13:04:14

@nevetőharmadik: Ha nem is 8-9 hónappal ezelőtt-re, de az önkormányzati választások utánra bizony tényleg sokan várták a reformok bejelentését. Nem lett, helyette később egy ígéret, hogy majd februárban.(miért is?)
Ha a nemzeti Eszközkezelőből indulunk ki, talán nyáron majd megtudjuk a pontos időpontot...

Devil 2011.01.11. 13:04:18

De jo hogy elzavartak az IMF-et :)
Ket lehetoseg van: Orbanek tudjak mit csinalnak es akkor nekunk vegunk. Vagy nem tudjak es tenyleg ennyire benak (marmint a nem-propaganda jellegu feladatokban) - akkor meg van eselyunk. Persze, nelkuluk, Orban es "stabja" nelkul.
Nem, nem Gyurcsanyt akarom vissza: szerintem mar egy iroasztal korul okos emberek lazasan dolgoznak azon a programon ami a poszt-orbani idoszak alapprogramja lesz. Es e legjobb hogy ezt Orban is sejti mar ;)
De persze lehet hogy nem es akkor megis vegunk.

madware 2011.01.11. 13:04:34

a magyar gazdaság legfőbb problémája az állami újraelosztó rendszer magas szintje (48%), valamint az erőforrások nem megfelelő allokációja...strukturális reform --> újraelosztás csökkentése legalább 10%-al... ez = szociális támogatások csökkentése, utazási kedvezmények teljes megszüntetése, közszférából további elbocsátás,tandíj bevezetése stb..

nyomasek 2011.01.11. 13:06:10

A strukturális átalakítás annyit tenne, hogy az inaktív rétegektől kellene a megtermelt javakat az aktív rétegek felé terelni. Erre semmiféle reális esély nincs, marad a korona talapzatának strukturális átszervezése. "... és hamarosan a sötétség"

szerénységem 2011.01.11. 13:21:38

@Lord_Valdez: Fokozzam? Az állampapírpiacról kiestek a magánnyugdíjalapok. Az pedig évi 200 milliárd is lehetett. Az honnan jön vissza? Ki száll be helyettük?
Magyarán: ha a biztos vásárlóként elkönyvelt alapokat kinyírtuk, a nem biztos piaci szereplők miért vennének épp magyar papírokat, pláne ilyen kockázattal.

eremita 2011.01.11. 13:21:41

@7esbusz:
Teljesen egyetértek veled. Nem folyik itt semmiféle reform előkészítés.

Először is, Orbán nem mer semmiféle társadalmi darázsfészekbe belenyúlni, ettől úgy fél mint a tűztől. Ő mindig csak az övéi előtt bátor.

Másodszor, egy komoly reform folyamat beindítása feltételezi, hogy széleskörű társadalmi egyeztetés folyik, kikérik az adott terület szakmai szervezeteinek véleményét, háttár anyagok készülnek, stb. Ez nem egy- két hónapos feladat, de ilyenek nem folynak.

Februárra nem lesz itt semmi, esetleg egy-két hatásvadász, bombasztikus bejelentés, amit már jól ismerünk. Orbán mögött most csapódik le véglegesen az a csapda, amit a FIDESZ a nyolc évi ellenzéki politizálásával épített fel, amikor is demagóg módon megtorpedózták az előző kormányok minden változtatási törekvését.

Fradista Utazó · https://rajnaikozepkor.blog.hu/ 2011.01.11. 13:21:47

Igazából azt kell felismerni, hogy ebben a helyzetben a gazdasági növekedés elég kevés embert érdekel azok közül, akiken igazán múlik Magyarország sorsa.
Az a gazdságpolitika, amire az Orbán-Matolcsy program épült, már a választások előtt, meg közvetlen utána is (amíg meg nem kapták a méretes pofonokat Berlinben és Brüsszelben) arra alapult, hogy a gazdasági fejlődés érdekében feladjuk a pénzügyi egyensúlyt.
Na, ez most nem megy, nagyon nem.
És ők ketten azóta is csak néznek ki a fejükből bután, hogy akkor most mi is van.

jag3 2011.01.11. 13:21:53

Úgy látom nem nyüzsögnek a kommentek. Nyilván azért, mert ez már "magas" téma.

Azért vicces olvasgatni, amit irtok. "Struktúrális átalakitás". Közgazdász nyelven ez pontosan az a forintleértékelés, ami majd helyreteszi a magyar fogyasztást. Ahogy szokás mondani: az infláció a szegények adója (a válságadók jó része is inflációs, árnövelő jellegű).

Ami az adósságot illeti. A magánnyugdijak egy része már elköltött pénz. A másik része be van táblázva jövő évi nyugdijkifizetésre. Viszont adódik az IMF hitel rendezése, ami vagy újabb -és a fenti portugáléhoz képest többszörös- deviza alapú kötvénykibocsájtást jelent... vagy az MNB devizatartalék csökkentését... vagy olyan gazdaságpolitikát, amilyet az IMF diktál. Ebből az első az igen nehét eset, a második az igen kockázatos eset, a harmadik a "nem akaródzik" kategóriába esik.

Na most lehet újragondolni a jövő évet :o)

ThufirHawat 2011.01.11. 13:24:37

@Devil: Az ország jelenlegi EGYETLEN reménye egy Fideszen belüli szakadás vagy hatalomátvétel. A hatalomátvétel jobb volna, mivel a 2/3 tényleg LEHETŐSÉG volna olyan reformokra, amikre már rég rászorulna ez a ronda kis ország.

Amíg Orbán és Matolcsy irányít, SP pedig WC papírt játszik, addig semmi esélyünk.

Szóval hajrá FIDESZ!

azAttis 2011.01.11. 13:24:40

A reformok alatt ebben a cikkben megszorításokat kell érteni?

nemecsek ernő áruló 2011.01.11. 13:24:43

@Devil: "szerintem mar egy iroasztal korul okos emberek lazasan dolgoznak azon a programon ami a poszt-orbani idoszak alapprogramja lesz."
Kövezzetek meg, de titkon remélem, hogy Bajnai ül ott az asztalfőn. De semmiképp sem MSZP-s színekben.

elwood 2011.01.11. 13:29:09

persze, hogy kész a program ott van a fiókban, de nem mutathatják meg mert

- ellopják a szocik, ja, már nem
- rontja az esélyt a választáson, ja, már nem
- az önkorm. választási esélyeket rontja, ja, már nem
- ...

izé ... ott van, el kell hinni.

nemecsek ernő áruló 2011.01.11. 13:29:14

@jag3: "Azért vicces olvasgatni, amit irtok. "Struktúrális átalakitás"."
- Nyugdíj-csökkentés
- ÁFA emelés
- Felsőoktatási tandíj
Mondjuk kezdetnek.

@eremita: A vicces az, hogy ha a paradigma-váltás közvetlenül a választások után megtörténik, és valós dolgokkal foglalkoztak volna, tényleg el lenne döntve minden 20 évre. Így viszont.... Csak mi veszíthetünk.

Jaffar 2011.01.11. 13:30:22

@ThufirHawat:
Te melyik országban élsz?
Viktort nem lehet leváltani. Elég, ha nem értesz vele egyet és már repülsz is. Volt rá elég példa. Szerintem az MSZP-vel kézenfogva mehetnek a 3,14csába és jöjjenek, helyettük a noname 20-30 évesek, akiknek valóban nem sok közük van, volt, lehet a szocializmushoz. Ennél nem lehetnek ök sem rosszabbak........

ThufirHawat 2011.01.11. 13:30:27

@Gerzsonka: +1
A rendszerváltás utáni első szakértő miniszterelnök volt. Csak hát nem politikus szegénykém.

nemecsek ernő áruló 2011.01.11. 13:33:26

@azAttis: Ha anno '99-2001-ben nem kezdenek el a seggére verni a Bokros-csomag hozadékának, már rég magunk mögött hagyhattuk volna ezt az állandó megszorítósdit, és nem lenne év, amikor 4-5% alatt van a gazdasági növekedés.

ThufirHawat 2011.01.11. 13:35:45

@Jaffar: Értem. Egészen pontosan melyik párt nyerhetne választást 3 év múlva a Fidesszel szemben? Egyik sem. Pont.
Tetszik vagy sem, ők vannak. Márpedig amíg ők vannak, addig csak abban reménykedhetünk, hogy majd házon belül jelölnek ki új irányt, mivel kívülről erre senkinek nincs esélye.
Egyébként értem amit írsz, de akkor is ez az egyetlen esélyünk, szerintem. Azt sehol nem írtam, hogy be is fog következni. :(

Jaffar 2011.01.11. 20:11:07

@ThufirHawat:
Tudod, vmi hasonlót mondtak a zemberek nagyjából 40 éven át. Persze, ha a magyar-tarka ezt akarja, akkor ám legyen. Én tuti nem várom meg.

nyomasek 2011.01.11. 20:11:13

@Gerzsonka:
- stimmt
- nem tudod már emelni, maxon van.
- most is létezik, nagyon kevesen mentesülnek alóla.
A TB-t viszont kihagytad:
- fix összegű biztosítás (cca. 15e / hó)
- EVA, EKHÓ azonnali megszüntetése
- minimálbér eltörlése
Hogy a politikusok ne tudjanak többé meghülyülni:
- választói törvény módosítása a lerótt adóval összefüggő szavazati joggal
- pártlisták eltörlése
- visszahívható képviselői státusz bevezetése

eremita 2011.01.11. 20:11:19

@azAttis:

"A reformok alatt ebben a cikkben megszorításokat kell érteni?"

Magyarországon a pénznyelő nagy ellátórendszerek (nyugdíj, egészségügy, közösségi közlekedés és még van egypár) alapjaiban még mindig a szocialista rendszerben felépített alapok és szemlélet-rendszer mentén működnek. Az elmúlt 20 évben egy politikai erő sem vette a bátorságot, hogy belekezdjen ezek átfogó reformjába.

Igen, ezeknek a fontos területeknek a reformja jelentős érdeksérelmekkel járna. Egyes társadalmi csoportok bizonyosan rosszul járnának. Sokan elvesztenék kiváltságaikat és megszűnne a zavaros vízben történő halászás lehetősége.

Persze lehet a reformot demagóg módon "megszorításnak" is nevezni, csak hát nem az a jó politikus, aki azt mondja, amit ez emberek hallani szeretnének, hanem az, aki előre lát és időben megteszi a szükséges intézkedéseket akkor is, ha azok népszerűtlenek.

Roa 2011.01.11. 20:11:22

@Gerzsonka: A felsőoktatási tandíjat rohadtul nem értem. Pontosabban értem.
Tandíj azért kell, mert
1. Aki követeli az nem diplomás, és nem is akar az lenni.
2. Már végzett, és bár anno ő nem fizetett, de az egyetem elvégzése után rájött, hogy milyen fasza dolog is ez.
3. Van a szüleinek bőven pénze, akik ki tudják lazán pengetni.
Vagy rosszul látom?

jag3 2011.01.11. 20:11:25

@Gerzsonka: a nyugdij csökkentés már megvolt Bajnaiék által. Ugyan a kétharmad "mindenre feljogosit" de azért ne felejtsük el, hogy a nyugdijasoknak vannak gyerekeik is ;o)

Az ÁFA növelését eléggé belevéste a magyar népi emlékezetbe egy bizonyos Gy.F.

Amennyiben a kormány szükségét érzi, hogy "nagyarányú adócsökkentéssel" bizonyitson (azon az áron is, hogy veszélyezteti a költségvetés egyensúlyát), akkor hogy gondolod, hogy ezt a két intézkedést meglépi? :o)

Felsőoktatási tandij: a Jobbik tapsikolna örömében :o) Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen kontraproduktiv vállalkozás, hiszen a (minimális) tehetséget és a jó hozzáállást nem lehet csak úgy megörökölni -ezért szorul amerika agyelszivásra már olyan hosszú ideje- és csóri mérnöknek amúgy se szivesen mennek a diákok :o) főleg nem a "polgári" otthonokból és elitképzőkből.

commando 2011.01.11. 20:11:29

@ThufirHawat: Valószínű, hogy igazad van. elővenni Varga Mihályt és Matolcsyt a büdös francba küldeni. Varga és stábja sokkal elöbbre járna! Írom ezt annak dacára, hogy soha nem voltam FIDESZ-szimpatizáns, de most szorítok nekik! Orbánt lecserélni azonban képtelenség!! (Ha csak nem SP-ra)

Id. Lencsés István 2011.01.11. 20:11:39

A média törvényt, a jogszabályt egyéni képviselői indítványként nyújtotta be Rogán Antal, Cser-Palkovics András, valamint Menczer Erzsébet.

Tervezi-e a Fidesz ezen személyek azonnali eltávolítását, hiszen ezen személyek Magyarországnak óriási kárt okoztak. Rogán kapja a nagy fizetését, innen, és tudja mindenki honnan. Polgármester az V. kerületben és van mersze felkészületlenül nagy kárt okozva, szakamai hozzáértés teljes hiányában indítványozni.

Mi lesz holnap? Holnap Rogán és társai elzavarják a terhes nőket?

Dubito 2011.01.11. 20:11:46

Miután 8 éven át a Fidesz segget csinált a szájából és minden többé-kevésbé értelmes próbálkozást csípőből megtorpedózott - csak azt a felelőtlen pénzszórást támogatta kritika nélkül (13. nyugdíj, közalkalmazotti béremelés ellentételezés nélkül stb) ami ide juttatta az országot - semmi jót nem várok Matolcsyéktól.

Ugyanis az egyik lehetséges úton vannak a vizitdíj, a tandíj, egészségügyi privatizáció, vagyonadó, gázáremelés, nyugdíjkorhatár emelés és társai (csupa szitokszavak az orbáni szótárban) - a másikon pedig az államcsőd és elszegényedés.

SzabóPatriciaVagyok 2011.01.11. 20:11:51

@ThufirHawat:
"A rendszerváltás utáni első szakértő miniszterelnök volt. Csak hát nem politikus szegénykém. " Miért is? Nem volt gazdasági miniszter őkelme a gyurcsányi virágzás idején? A 2010-es költségvetés meg tényleg fantasztikusan jól sikerült egy darab volt. Az is egy überdemokratikus dolog, hogy társadalmi támogatottság nélkül áll neki kormányozgatni, ahelyett, hogy hagyta volna, hogy legyenek előrehozott választások. Ugyanazt a mázt építik köré, mint Németh Miklós köré. Persze egy gyúrcsányhoz (vagy az grószhoz) képest tényleg egy félisten

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.11. 20:11:54

reformok ugyanmá' azt nem szeressék a zemberek

Senkifia 2011.01.11. 20:11:56

@Devil: és kik lennének ezek az okos emberek? és eddig hol voltak?Vagy mindegy,csak orbán ne legyen? :)mert ugye az is ugyanez a szar lenne,hacsak ez az egy a cél ...

nevetőharmadik 2011.01.11. 20:11:59

@ThufirHawat: Én sem a Fidesz bukását tartom a legüdvösebbnek (még ha a pokolba kívánom is őket), hanem azt, hogy térjenek már észhez.

Rive 2011.01.11. 20:12:02

Egyáltalán sikerült végre működőképesre faragni a gazdasági minisztériumot?

Mer' ugye alig pár hónapja még hire-hamva se volt működőképes stábnak.

Link Elek 2011.01.11. 20:12:08

gigalol, matolcsy meg a szamok

Rive 2011.01.11. 20:12:09

Szóval: van egyáltalán működőképes minisztérium? Mer' néhány hónapja még komplett káosz volt arrafelé. Egy működőképes szakmai stábot beüzemelni pedig fél-egy év, feladattól függően (lásd pl. a költségvetési tanács rövid történelme).

Szóval halovány gyanúm szerint ma pont ugyanaz a stáb ötletel, dolgozik, számolja a hatástanulmányokat, ami a Fidesz ellenzéki létezése idején (azaz nagyjából, sorrendben: Matolcsy barátai és üzletfelei, PR-osztály, üres halmaz ).

Kicsit dupla lett (az előző mehet a levesbe, akár).

Squid 2011.01.11. 20:12:13

@jag3: "Ami az adósságot illeti. A magánnyugdijak egy része már elköltött pénz. A másik része be van táblázva jövő évi nyugdijkifizetésre. "

Várjál várjál!

Az megvan hogyan fogják a tőzsdei papírokból álló mnyp portfóliórészt költhető pénzzé tenni?

Miként (és ki, mennyiért stb stb) fogja levezényelni a döntően magyar papírokból felépített pakett eladását cirka 1500Milliárd értékben?

Hogyan fogják ezt úgy meglépni, hogy:

1. Ne dőljön be a Tőzsde.

2. Ne dőljenek be a papírokat kibocsájtó cégek.

3. Ne dőljön be a magyar gazdaság az 1500Milliárd tőkepiacról való kivonása miatt.

Ha ezekhez a magukban is igen súlyos kérdésekhez hozzávesszük, hogy ha Februárban leminősítenek minket, akkor egy olyan piacon akarjuk majd ezt az óriási vagyont pénzzé tenni amit nem ajánlanak befektetésre...

Felfoghatatlan számomra az a kalandorság és felelőtlenség amit csinálnak...

mcc 2011.01.11. 20:12:17

@Jaffar: az ÁFA már úgy tudom, nem emelhető EU-s korlátok miatt.

ursus artos 2011.01.11. 20:12:25

A vv-ben kéthetente felbüffen, hogy már pedig itten nem lesz reform és kész. A lelkes kommentelők pedig tudni vélik, hogy matolcsyék nem is dolgoznak a minibő-ben.
Akkor ez biztos így van.
Lesz reform. A piacoknak és a vv-nel természetesen nem lesz elég, mert nekik nyugdíjcsökkentés és tizennyolc sávos adó kell. És tandíj.

Schaf · http://www.speedcams.hu 2011.01.11. 20:12:29

@szerénységem:

Te ezt komolyan kérdezed???

1. Adva van egy kötelező járulék, amelyet az állam szed be (eddig gondolom megy)

2. A befolyt összeget átutalja a magánkézben álló MNYP-ok számára, de az EU állásfoglalása alapján költségként nem állíthatja be a költségvetésbe.
A MNYP-ak természetesen költségeket számolnak el ezen összeg kezelésére (mennyit is?)

4. Az itt keletkező költségvetési hiány pótlására az állam vagy hitelt vesz fel, vagy állampapírt bocsájt ki. (egy és ugyanaz végeredményben. Az államkötvény ahogy gondolom ezzel tisztában vagy egyfajta kölcsön az államnak.)

5. A MNYP-ak a vagyonuk egy részét állampapírba fektetik. Kvázi kölcsön (vissza)adják az államnak azt a pénzt amit megkaptak tőle.
Ettől ugye papíron nő az államadósság is.

Szerinted ez nem a világ legnagyobb bulijainak egyike??

Na már most.. ha nem adunk a MNYP-aknak havi 30 milliárdot az éves szinten akkor mekkora mínusz is lesz a költségvetésnek? (jahh.. hogy plusz lesz, mert az elszámolás számít és nem a tények? jaaa...)

ui.: Arról már ne is beszéljünk, hogy egyes MNYP-ak esetében most derül ki, hogy a "befektetett" vagyon jelentős része olyan nem likvid befektetésekben van, melyek realizálása nehezen lehetséges. (pl. számos esetben jócskán felülértékelt ingatlanokban).

turulpina 2011.01.11. 20:12:45

Matolcsy vízfejében továbbra is csak annyi motoszkál, hogy 'növekedés!'.
Hogy hogyan, miből, és közben amúgy hogy áll a kassza, az már őt nem érdekli [eleve fel sem foghatja, mert egyszerűen buta, korlátolt].

Orbán szegény segghülye a gazdasághoz, egyet tud azonban, hogy nála okosabb embert maga és a hatalom közelébe nem engedhet, mert ajjaj.
Így aztán marad Orbán szentjobbja a gazdaság vezéreként.
Ahogy olvastam, a fejlesztési tárca cseréje várható nyáron (fellegi), nem a gazdaságié. Persze, mert az nem ennyire kőhülye mint ez a szarzsák matolcsy.

Februárra én nagyjából ilyeneket várok:

- jövedéki adómentes kolbásztöltés otthon
- 14%-os Szja
- 13. havi nyugdíj
- postabélyegen is elférő adóbevallás
[... egyéb kreténségek, amiket előző este, sörözés közben dobtak össze szargyártóval...]

- és mondjuk mindezek finanszírozására az állam elvonja mindenki fizetését mondjuk a következő 1 évre (a 14%-os Szja mellé): ímhol a 86%-os Önkéntes Reformadó.
A választás természetesen szabad, senkit nem kényszerítenek a 100%-os adóteher felvállalására.

Viszont aki nem akar 100% adót fizetni, annak bevonják az útlevelét, elkobozzák a házát, az összes számláját befagyasztják, gyerekek a suliból repülnek, rendkívüli NAV-ellenőrzést kap minden vele kapcsolatban álló gazdasági szervezet, és amúgy is kiiratkozik a Nemzettestből.

Publius Decius Mus 2011.01.11. 20:12:48

Nagyon sok múlik a nemzetközi hitelelemző intézeteken, hogy ők mit nyilatkoznak rólunk, hova sorolnak minket, a reformintézkedések előtt és után.

Aki pedig azt hiszi, hogy ezek függetlenek, semlegesek, a nem létező szabad pénzpiacpiac törvényei alapján cselekednek mindenféle háttérérdekek nélkül, annak ott van még a tojáshéj a hátsóján. Több világhírű elemző is elismerte, hogy már most is mesterségesen tartanak minket alacsony kategóriában. Ezt belpoitikamentesen írom.

ijontichy 2011.01.11. 20:13:02

Szerintem a kérdés rossz (Ti. az NGM-ben készülnek-e a reformok?). A "reformok" ugyanis nem kizárólag az NGM területe, hanem Navracsics és Fellegi uraké is. És - hacsak nem ment el a maradék eszük is - persze hogy készülnek. A kérdés inkább ezek minősége, mert ugye rohamtempó.
Készülnek, mert enélkül hullák vagyunk. Pontosan ezekre (ÁHT kiadási oldala, krónikus szerkezeti bajok) vonatkozó részletesebb elképzelések hiánya (ld. "Felkészültünk a kormányzásra!" muhaha...) miatt rúgott ki minket tavaly az IMF/EU páros (a formai kommunikációt, miszerint "mi rúgtuk ki őket, aztán indul a gazdasági szabadságharc", lehetne elfelejteni). Ezért kötötték az ebet a karóhoz, ezért nem kaptunk mozgásteret (meg a hihetetlenül ostoba diplomáciai dilettantizmus miatt), ezért lett manyup-cirkusz... stb.
De a válságadók-manyup lóvé csak ideig-óráig ad mozgásteret. A húsz éve halogatott reformokat nem lehet elkerülni, és nem lehet mindent olyan elegánsan elkommunikálni mint a megszorításokat (ld. "gazmultisanyargató válságadók :-) ).
Tehát készülnek, nemcsak az NGM-ben, és persze rohamtempóban ötletelve. S ha ez még nem elég, Orbán agyatlan, politikai indíttatású, akár rombolássl egybekötött centralizációs agymenése - azon területeken is, ahol ennek semmi értelme - még gyaníthatóan kemény pénzekben mérhető károkat fog okozni, ha miniszterei nem képesek ennek "sarkait" kellőképpen "lecsiszolni". :-(

Sanz 2011.01.11. 20:13:09

@Gerzsonka: Az ÁFÁ-t már nem lehet 25%-nál magasabbra emelni, ez a maximum az EU-n belüli egyezmény miatt.
A másik kettő mehet(ne). Plusz én még hozzávenném a vagyonadót.

Winston Smith 2011.01.11. 20:13:13

@Gerzsonka: Gerzsonkám, csak a tisztánlátás végett: 1999-2000-ben szó sem volt semmiféle olyanról, hogy a Bokros-csomag hozadékának a seggére verünk volna, sőt, kifejezetten szigorú fiskális politika volt a jellemző.

Az osztogatás 2001-ben kezdődött, és a 2002-es választások után gyorsult fel drámaian (100 napos program valóra váltása).

lajafix 2011.01.11. 20:13:16

Gerzsonka: világosíts fel mik voltak a Bokros csomag hozadékai 99ben...

azt nem értem hogy milyen leendő államcsőd veszélyéről ír a cikk, hisz mi 2008 őszén már elértük, ezért vagyunk IMF zsinóron...

Pékszakállú Henceg 2011.01.11. 20:13:23

Én igazából abban is kételkedem, hogy Matolcsyék egyáltalán felfogták-e, hogy milyen helyzetben vagyunk, és tudják-e, hogy ehhez milyen lépéseket kell megtenni. Mert a lenyúlás már megy, azt látjuk, de ezen kívül legfeljebb azzal vannak elfoglalva, hogy Matolcsy és társai miképp pózoljanak valamely Uniós főfejes mellett. Az biztos, hogy kívülről semmi mozgolódás nem látszik, márpedig egy februári NAGY BEJELENTÉS azzal kellene hogy járjon, hogy a folyamatosan kiszivárgó információkkal tesztelik a népet.
Egyébként az Orbán-Matolcsy féle gazdasági program már a nyáron megbukott, azóta csak kapkodás és fejetlenség van. Orbán helyében már szeptemberben menesztettem volna Matolcsyt, de adott neki egy második esélyt, ám a költségvetés nem lett más, mint a "csak éljük túl valahogy ezt az évet" kötségvetése. Ezt látták az elemzők is, ezért volt a bejelentés a februári NAGY BEJELENTÉS-ről. Ha ez elmarad, mehetünk a levesbe a görögök után!

Publius Decius Mus 2011.01.11. 20:13:33

"szerintem mar egy iroasztal korul okos emberek lazasan dolgoznak azon a programon ami a poszt-orbani idoszak alapprogramja lesz.
Kövezzetek meg, de titkon remélem, hogy Bajnai ül ott az asztalfőn."

Renben én megkövezlek, add meg a címedet, követ meg szerzek én.

neeskens 2011.01.11. 20:13:39

Majd most kiderül, hogy helyes lépés volt-e hazaküldeni az IMF-et.

ZOH 2011.01.11. 20:13:41

A kommunizmusnak alapvető tulajdonsága az idő hmmm, sajátos értelmezése. Először ugye "építjük a kommunizmust", aztán pár évtizeddel később kicsit hátrébb vagyunk: "lerakjuk a kommunizmus alapjait"

Miért lenne ez másképp a Fidesznél, Európa legnagyobb kommunista pártjánál? Reformálunk a választások után azonnal (két héten belül közbiztonság stb.) aztán majd reformálunk ősszel, végül reformálunk jövő februárban.

Ordítóan nyilvánvaló, hogy bármiféle valós reform meglépésére az ideális időpont 2010. októbere VOLT. Ehhez képest előrelépés helyett történt egy erős bolsevik restauráció. Másrészt a Fidesz kormányzásai során még soha semmit nem reformált, legfeljebb vissza.

Teljes naivitás azt várni, hogy "majd februárban". Ugyan már, mi lesz majd akkor? Semmi, sőt: a manyupokból ellopott pénzek zsebben, lehet megint húzatni a cigánnyal.

GGG77 2011.01.11. 20:13:44

Megdöbbentene, ha Orbánnak és Matolcsynak sikerülne vmi komolyat alkotni.

Dr. No 2011.01.11. 20:38:39

Nem értem, hogyan kerülhettünk ilyen kétségbeejtő helyzetbe, amikor a pálinkafőzés már hónapok óta adómentes?!

NewWay 2011.01.11. 20:38:53

@sztd:
"a munkaerőpiaci alap azt sem tudom mit csinál..."

----------------
341 milliárd forint az álláskeresők juttatásaira

Tavaly 341 milliárd forintot használt fel a Munkaerőpiaci Alap az álláskeresők pénzbeli juttatásaira, a különféle elhelyezkedést segítő programokra, valamint egyéb, az alap forrásaiból megvalósítandó célokra - derül ki az alap éves összesítéséből.

A legtöbbet a pénzbeli juttatásokra, elsősorban az álláskeresők járadékára, segélyére költi az alap. Ennek összege a múlt évben több mint 90 milliárd forint volt.

Nagyságrendben ezt a tételt a központi költségvetésnek átadott több mint 61 milliárd forint követi. Ebből a pénzből finanszírozzák az önkormányzatok az álláskeresők járadékára, segélyére nem jogosult személyek rendszeres szociális segélyét, illetve a részükre szervezett közcélú munkát.

Az alap 52 milliárd forinttal járult hozzá a rehabilitációs célokhoz, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához, 5 milliárd forint jutott az olyan beruházásnak, amelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, illetve különféle rehabilitációs célú programok megvalósítását szolgálják.

Jelentős tétel (49 milliárd forint) az elhelyezkedést segítő, úgynevezett aktív eszközök finanszírozása. A szakképzésre, felnőttképzésre - az aktív eszközöknél a képzésre fordítottakon kívül - több mint 25 milliárd forintot használt fel a múlt évben az alap. A szakképzési és felnőttképzési intézményrendszer működtetésére külön 2 milliárd forintot fordítottak.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat működéséhez, fejlesztéséhez több mint 22 milliárd forinttal járult hozzá, míg az Európai Unió támogatásával indított programok társfinanszírozása csaknem 10 milliárd forintot igényelt.

A múlt évben az alap több mint 7 milliárd forinttal járult hozzá a közmunkák finanszírozásához, 6 milliárd forinttal a Start program járulékkedvezményéhez.

Az alap finanszírozását lényegében a munkáltatók és a munkavállalók által a bruttó bérek után teljesítendő 3 illetve 1,5 százalékos szolidaritási befizetés jelenti. Ez az úgynevezett munkáltatói és munkavállalói járulék a múlt évben csaknem 202 milliárd, illetve 92 milliárd forint bevételt jelentett.
A Munkaerőpiaci Alap tervezett kiadása és bevétele idén már csaknem 400 milliárd forint.
----------

regress 2011.01.11. 20:38:57

gerzsonka,és a többiek!ez itt a legnagyobb baj,hogy mindenki pártszinekben gondolkozik.ide tényleg szakértő kormány kellene,nem csak a hülyeség pártsemeges,a jó szakkember is.aki el meri küldeni a felettesét a picsába ha hülyeséget mond,nem pedig bólogat hozzá.amig ez nem valósul meg addig a szarba ülünk,és örülhetünk ha nem kerül szemmagasságig

Alvarez 2011.01.11. 20:39:01

Matolcsy mester emlegetett valami gyógyszerkassza reformot. A különadók történelmi leckéje alapján a gyógyszergyárak kezdhetik fejleszteni a szívgyógyszert. Saját maguknak.

NewWay 2011.01.11. 20:39:07

@Gerzsonka:
"Kövezzetek meg, de titkon remélem, hogy Bajnai ül ott az asztalfőn."

Hagyjuk már ezt a Bajnai hype-olást!
Előbb a Bokrost ajnároztátok, most meg a Bajnait.

Adót emelni mindenki tud. Semmit csinálni szintén. Ne ehhez mérjük azt, amire valóban szükség lett volna.

Mit csinált Bajnai a kormányzása egy évében, melyik problémát oldotta meg?
- MÁV
- BKV
- (ál)rokkantak
- 40 évesen rendőrök nyugdíjban
stb.

Lássuk be, hogy Bajnainak lett volna hatalma bármihez hozzányúlni, mert neki már úgyis mindegy volt. Mégse nyúlt semmi komolyhoz, mert nyuszi volt.

Oknyomozó 2011.01.11. 20:39:16

Az eddigi ténykedések és kommunikálásuk sem a hozzáértésről győztek meg, kizárólag a hatalom bebetonozása és a potenciális ellenfelek megfélemlítése volt a cél.
A gazdasági tervnek még vázlata sem rajzolódik ki.
Az, hogy "hiányzik egymillió gyerek és egymillió munkahely" maximum olcsó ténymegállapítás de, hogy mit kell tenni az nem hangzik el.
Ha én készültem volna hatalomra - pláne nyolc évig -, már rég elkezdtem volna a terv végrehajtását.
Terv pedig nincs. Hirtelen felindulásból elkövetett hibák vannak.
Abban reménykedem, hogy például a Költségvetési Tanács volt tagjai, az Alkotmánybíróság volt tagjai, stb. alakítanak egy normális pártot az ország érdekében, nem saját zsebre, nem pecsenyesütögetésre, hanem kizárólag az országért.
Most írásban adom, hogy Orbán Viktor nem lesz 4 évig miniszterelnök.
Ha mégis én tévednék, akkor vagy csoda történik és "utolérjük Kínát", vagy nem lesz csoda és utolérjük Észak-Koreát.
Már a múltkor betettem a linket, de nem jelent meg a hozzászólásom sem.
Még egyszer:
www.es.hu/2010-12-21_wille-zur-macht

tuono 2011.01.11. 20:39:21

Mi a probléma?! Február téli hónap, majd szánkózunk egyet a lejtőn. Azért, aki teheti vegyen ejtőernyőt, mert lehet meredek lesz ez a kis országunknak....

háténvagyokaz 2011.01.11. 20:39:26

Nem vagyok gazdasági szakember, de időnként felmerül bennem a kérdés, hogy tényleg biztosak vagyunk abban, hogy az Unió gyorsan a segítségünkre siet, ha nagy lesz a baj? Nálunk nincs euró, ha ez a kis ország megborul, az leginkább a mi egyéni szocproblémánk. Talán elgondolkodnak, hogyan tudnának segíteni de leginkább azért, hogy az ittlévő külföldi (német, francia, angol, holland stb) befektetéseket védjék. Magyarország államcsődje nem mutatna szépen az Unió statisztikájában, de nem rántaná magával még tovább az eurót...

Bundili 2011.01.11. 20:39:30

@Devil: ne bizakodj, Orbán még marad egy darabig, reméljük még 2014 után is., Addigra pedig elsimulnak a dolgok és fellendül a gazdaság is.....

Bundili 2011.01.11. 20:39:35

Nagyon beindultak a ballibsi bértollnokok. Miért kell állandóan ellendrukkernek lenni? Ha jól teszi a kormány a dolgát, az nektek is jó, ha rosszul, az nektek is rossz! Egyébként egyelőre igencsak jól teszi!!!!

torró 2011.01.11. 20:40:03

Nem kell megijedni, a FIDESZ is azt fogja tenni amit a nyugati pénzhatalom megenged neki. Ne legyen senkinek illóziója Bárki lesz vagy lenne hatalmon ugyanez lenne a helyzet max lehet hogy nem mertek volna szembe menni a nyugat diktálásával. Nyugaton ugyanis a média ellenőrzi a kormányokat, hiába választották őket kormányra, mégis az a média rángatja őket amelyik semmilyen választói megbízást nem tud felmutatni.
A multikról csak annyit, a20 év alatt 60mrd eurót invesztáltak be hozzánk és nekünk ugyan ennyit kellett hozzátennünk. A becsült kivitelük mint nyereség több mint 120mrd euró. Ez mellett nem pozitív mérlegünk van hanem mínusz. És a foglalkoztatottság sem nőtt hanem vissza esett. Eddig nem volt probléma mert minden kormány messzemenő támogatást és kedvezményeket adott nekik. Most viszont hogy az Orbán kormány valamit vissza szeretett volna venni kitört a balhé, mert hogy képzeljük mi hogy ők egy centet is befizessenek oda ahonnét eddig szabadon hordhatták ki a dézsmát! És mi az hogy nem akarjuk magunkat még jobban eladósítani? Szeretném ha emlékezne mindenki ! Decemberben még mindenki /bár kicsit morgolódott/ de elfogadták azt a tényt hogy valamivel be kell szállni nekik is a lábra álláshoz. Azt sem kell elfelejteni hogy ezek közül van egy pár cég akik vesztegetésekkel jutottak nálunk előnyökhöz.
Szerintem ez úgy is le van már játszva majd meglátjuk mi lesz. Minden esetre meg fogják mutatni hogy jár az aki szembe mer szállni velük. Vagyis ha Orbán nem hunyászkodik meg akkor lejtő! És majd az lehet helyette aki lehajtott fejjel tud járni.

Dr. Fire 2011.01.11. 20:40:15

No kérem! Az úgy lesz, hogy februárra a Nyugat elkezdi felfogni, hogy a Matolcsy-féle univerzum is működik. Így már eléjük lehet tárni azt a reformcsomagot (Nemzeti Megújhodási Rendszer), aminek alapeleme a sosem látott növekedés sosem látott mértékű növelése. Eddig is látható volt, hogy az öt százalék simán menni fog, ha még egy kis erőt vesz magán a magyar gazdaság, lesz az hét-nyolc százalék is. Amennyiben sikerül csökkenteni a most fizetendő tandíjakat, a buszjegyek árát, a tb-t, máris megteremtődik a növekedés lehetősége, ugyanis a nyugdíjpénztári befizetéseket a határon túli magyarok is önként be fogják fizetni, mert tudják, hogy igazán jó helyen csak a magyar állami rendszerben van. Így területileg külföldi, de lélekben belföldi tőkeinjekcióhoz jut a gazdaság. Ezt a nagyokos Nyugat persze magától nem látja, de egy jó Matolcsy-féle gyertya majd fényt gyújt a fejükben.

ÖtletElek 2011.01.11. 20:40:20

@eremita: Nem mer darázsfészekbe nyúlni? Hány darázsfészekbe nyúljon még, hogy neked is feltűnjön? :)

Pajtás 2011.01.11. 20:40:25

lesz itt olyan cirkusz(európában) rövid időn belül attól félek. A nem eu-konform fidesz kezében a gyeplő...

moncayo 2011.01.11. 20:40:35

Én úgy tudom Orbán Viktor Jobb Keze soha életében még csak egy sarki fűszeres Bt. irányitását sem végezte. Egy elméleti ember. (Ennek minőségét, szerkezetét most nem részletezem). Fogalma sincs mikroszinten a valóságról, s így makroszinten csak kóvályog a ködben.
Kérem, jelentkezzen, aki a Matolcsyra bízna bármely cége (inveszticiója) irányitását!

shua55 2011.01.11. 20:40:39

@Gerzsonka: A bokros-csomag mely intézkedései nyúltak át 99-01-be? Milyen hosszútávú gazdaságpolitikai intézkedések voltak egyáltalán a Bokros-csomagban?

ókút 2011.01.11. 20:40:43

igen némely nyugdíj túl magas,meg kellene húzni a határt.felsőoktatásban tandíj,egészségügyi hozzájárulás,ingatlanadó-miután az aktuális adórendszerrel a gazdagokat még gazdagabbá tették-ingyenes utazás felülvizsgálata,-MÁV, VOLÁN,BKV-és még nagyon sok lehetőség van az újraelosztás átgondolására!a rokkant-nyugdíjnak csak elvi jelentősége van,anyagi nem sok.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2011.01.11. 20:40:48

Ezekre a "reformokra" én is kíváncsi lennék, ugyanis a lakosság +70%-a az éhhalál küszöbén küzd...
A jövedelmek, fizetések (megbecsülés!) a béka segge alatt, az árak az egekben...

klacus 2011.01.11. 20:40:53

Az eddig mutatottak alapján, szerintem ezt egy Péntek esti sörözésnél összedobják, majd hetekig kardoskodnak mellette, hogy mennyire kidolgozott.

Pár lózug semmi konkrét. Mi pedig szépen csúszunk lejjebb....

Nagyon remélem, hogy nincs igazam.

klacus 2011.01.11. 20:40:58

@Gerzsonka: Szerintem amit írsz, az helyén van.

Talán egy olyan ország jön, hogy aki értéket állít elő, az jól él, aki meg ehhez asszisztál, nos az nem annyira.

Vagyis első számú vesztesek az állami szférából élők lesznek.
1. Nyugdíjasok.
2. Kis keresetűek.

Az a baj, hogy annyian vannak ebben a két kategóriában, hogy nincs aki azt a pénzt kitermelje ami a jólétükhöz szükséges. Ez a kormányzat sem fog nyíltan szembe menni velük. Vagyis marad az infláció, és a támogatási rendszer nyirbálása. Persze mindez szép hazafias szólamokkal.

Az oktatási rendszer nagy reformja annyi lesz, hogy nem fognak annyi állami finanszírozott képzést rendelni. Évről évre csökken a helyek száma. Ha nem jut be a kedves csimota akkor nyílhat a pénztárca. Ezt sem fogják kihirdetni.

Az egészségügyben nem tudom mit húznak, mert a vizitdíj nem volt hülyeség a tehermentesítés, leépítés pálya megrajzolására.

Az ingatlanadó bevezetése megint nem járható, mert nyíltan köpnék szembe magukat.

A magánnyugdíj megszüntetése, annyi levegőt ad, hogy egy kicsit több marad a kasszában. Ha a kevésbé elvakult elemzőknek hinni lehet, akkor ez a nyugdíjjak finanszírozását a jelenlegi szinten valamennyire egyensúlyba hozza. Ergo legalább ez miatt nem kell újabb hiteleket felvenni.

tcom 2011.01.11. 20:41:03

Még decemberben matolcsy kiszivárogtatott a februári "reformokból".
A reformok alatt megszorításokat kell érteni. Az is elhangzott az örökös magánnyugdíj tag miniszter fejéből, hogy a rokkantnyugdíjak számát az uniós átlagra kell csökkenteni. Vagyis 6 %-ra a mostani 12%-ról. Ez kb 3-400 ezer embert jelent.

De igaza van, kb. ennyi csaló élősködik az államon, fojtogatja az államháztartást. Ezek nagy része a képzetlensége, a szakma hiánya miatt és a kora miatt nem tud elhelyezkedni. Ami valójában tragédia, a szocializmus tragédiája. Hogy akkor is jutott munka, ha nem értett semmihez. Akkor meg miért is tanuljon, küszködjön valaki?

Tehát, igaza van matolcsynak. Csakhogy akkor mi értelme volt eddig a nyugdíjasok seggét nyalni? Mi értelme, volt a nők kedvezményes nyugdíjazása, hacsak az nem, hogy az érintett népcsoportban a fidesz gyenge? Mi értelme volt az indokolatlan nyugdíjemelésnek? Az a pár százezer rokkant, akit megszivatNÁNAK, vagy csak helyretennék a státusukat olyan patáliát fog csapni a médiában, hogy a Fidesz fél év alatt a béka seggét nyalja a népszerűségével.

Tehát mindenkit meghívok egy sörre ha a magánnyugdíj rendszer megítélésével hadilábon álló Matolcsy elindítja és véghezviszi a rokkantak számának csökkentését!!! =;-)

Pelso.. 2011.01.11. 20:41:18

Orbán és Matolcsy februári reformjai? Aha.

@ThufirHawat: Azon egyszerű oknál fogva nem fognak kijelölni új irányt, mert az eddigi, kizárólag a párt érdekében hozott intézkedések tökéletesen megfelelnek, -nekik. Meglehet, lesz majd valami hablaty kommunikálva s előre sikersztorinak eladva, de bármi több valószínűtlen.

ZéBé 2011.01.11. 20:41:20

@Squid: Mért gondolod, hogy el akarják adni? Ha az állam megtartja a papírokat, akkor tulajdonos lesz, és részesedést kap a haszonból. És nem dönt be semmit.

niennunb 2011.01.15. 09:49:02

@Gerzsonka: IMHO Az ÁFA már nem emelhető tovább. EU tagállamban 25% a max (különben már korábban meglépték volna sz'tem).

niennunb 2011.01.15. 09:49:08

@ókút: A nyugdíjasok egynegyede 62 évnél fiatalabb. Ugye nem goldoljuk, hogy ez az arány csak a rendőrökből, katonákból és tűzoltókból jött össze. Talán mégis van ott egy-két jogosulatlan eset...

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2011.01.17. 09:03:03

@tcom: "De igaza van, kb. ennyi csaló élősködik az államon, fojtogatja az államháztartást. Ezek nagy része a képzetlensége, a szakma hiánya miatt és a kora miatt nem tud elhelyezkedni. Ami valójában tragédia, a szocializmus tragédiája. Hogy akkor is jutott munka, ha nem értett semmihez. Akkor meg miért is tanuljon, küszködjön valaki?"
- ez komoly vélekedés? Mert az volna csak tragédia! Ha te komolyan azt hiszed, hogy akinek se szakmája, se képzettsége, se nem tudom én milyen korra gondolsz, de az sincs neki... hogy azt fizette volna le a dokikat egy kis rokkant nyugdíjért? ugyan már! A szocializmusban érdekes módon alig voltak rokkantak... ez olyan kapitalista szokás, hogy munka nélkül akar bevételhez jutni... és persze az államtól, mert profit termelésére sincs kedve...
:) - ezért aztán, hagyjuk már a süket dumádat - nem kell nyalni sehova! Elintézi azt Matolcsy - aki aztán igazán nem való oda, ahol van (persze mert elrontotta őt a szocializmus ... ezelőtt harminc évvel)
- ne röhögtess :)!

nightrain · http://skypesuli.hu 2011.01.26. 11:44:03

Pedig Matolcsy szép kömyvet írt az Amerikai történelemről, gondolom a gazdasághoz legalább annyira ért.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása