Véleményvezér

vv

Matolcsyék szürreális nyilatkozata

2011.02.07. I 116 komment I Címkék: fidesz imf allamadossag matolcsy

Még mindig nem értették meg, hogy amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia, amely mögött hazai és külföldi szövetségeseket is fel lehet sorakoztatni. (Fotó: Kovács Attila/Index)

Valószínűleg nem csak mi lepődtünk meg a Nemzetgazdasági Minisztérium által a múlt hét végén kiadott közleményen. Eszerint az IMF-nek önkritikát kellene gyakorolnia a „2010-es költségvetéssel kapcsolatban”, mert vagy nem ismerték fel, vagy nem hívták fel rá a figyelmet a 2009-es év végén, hogy a 2010-es büdzsé tarthatatlan, és Matolcsy György szerint Matolcsy György beavatkozása nélkül 7% körüli hiány keletkezett volna.

A tények

Kezdjük a tényekkel: a 2010-es költségvetés valóban nem hozta volna a Bajnai-kormány által előre tervezett hiányt, ugyanakkor semmilyen, számokkal is alátámasztott elemzés nem került egyelőre napvilágra azzal kapcsolatban, hogy az Orbán-kormány nyári intézkedései nélkül a hiány akár csak megközelítette volna a 7%-ot. Sőt, a Varga Mihály-féle „csontvázkereső-bizottság” körülbelül 1 százalékpontos eltérésről beszélt (ez 4,8%-os GDP arányos hiánynak felel meg). Ezt támasztja alá továbbá az is, hogy a kormány júniusi „29 pontja” a költségvetés szempontjából csak egyetlen jelentősebb intézkedést eredményezett, a rendkívüli bankadót. Ez kevesebb mint 1 százalékponttal javított a költségvetés egyenlegén, utóbbi pedig végül 3,8% körül alakult.

Ez azonban nem újdonság senkinek, még Matolcsy Györgynek sem. Meggyőződésünk, hogy ő is tisztában van vele, hogy üres kommunikációs petárdákat ereget csak.

Önkritikát várunk az IMF-től

2008 után egy sor politikus, nemzetközi pénzügyi szervezet és hitelminősítő intézet hitelessége kérdőjeleződött meg, amikor nem fedezték fel a nemzetközi pénzügyi szabályozás hiányosságait és nem jelezték előre időben a pénzügyi válságot. Közlemény.

Köztük találjuk a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) is, amelynek egyébként különös felelőssége van a nemzetközi pénzügyi rendszer stabilitásának megteremtésében.

A Valutaalap részéről Magyarország esetében indokolt lenne némi szerénység, hiszen 2009 második félévében – a 2010. évi költségvetés készítésének idején – nem hívták fel a figyelmet arra, hogy a 2010-es költségvetés hamis számokra épül.

Nem vették észre, vagy nem merték nyilvánosságra hozni azokat a tényeket, amelyek arra utaltak, hogy a bevételi oldalt felül, a kiadási oldalt pedig alultervezték. Az IMF 2009 második félévétől 2010 végéig ezzel a szakmai hibasorozattal nem nézett szembe.

2010 végére mindenki számára világossá vált, hogy a költségvetési számok meghamisítása miatt az államháztartási hiány 3,8 százalék helyett 7 százalék felett lett volna. Erről sem korábban, sem ebben a jelentésben az IMF nem tesz említést. Vagyis amennyire a Valutaalap pozitív szerepet játszott a magyar pénzügyi mentőcsomag kidolgozásában, a 2010-es költségvetés számainak megítélésében éppen olyannyira nem állt a helyzet magaslatán.

Mindezek alapján az IMF részvényeseként azt várjuk el, hogy a Valutaalap 2010-es költségvetéssel kapcsolatban gyakoroljon önkritikát.

A 2010-es költségvetéssel kapcsolatban az IMF jelentése most azt állítja, hogy a tervezett 3,8 százalék helyett a 2010-es büdzsé hiánya 4 százalékos lehet. Ezt az állítást cáfolja az a január elején nyilvánosságra hozott adat, miszerint az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli 2010 évi pénzforgalmi hiányának alakulása – 3,2 százalék. Így a kormányzati szektor uniós módszertan (ESA’95) szerinti hiánycélja a GDP 3,8 százaléka a várakozásoknak megfelelően teljesülni fog.

Az IMF a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolását „de facto államosításnak” nevezi. Ezzel szemben az állami nyugdíjrendszerbe a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka lépett vissza. Miután ez az emberek szabad döntése alapján történt, ezért ez semmiképpen nem nevezhető államosításnak.

Az IMF a Költségvetési Tanács már bekövetkezett és a Monetáris Tanács várható átalakítását úgy állítja be, mintha a magyar kormány azok gyengítésére törekedne. Ezzel szemben a Költségvetési Tanács számára példátlanul széles jogkört ad azzal, hogy biztosítja számára a költségvetés előzetes hitelességi vizsgálatát. A Monetáris Tanács tagjainak kinevezését szabályozó törvénymódosítás pedig az Európai Uniós gyakorlathoz közelít, azzal, hogy a kormány az MNB vezetését ellátó Monetáris Tanács tagjainak megválasztását a Parlament jogává teszi.

Ugyanakkor egyetértünk azzal, hogy a 2013-14-es középtávú pénzügyi egyensúlyt strukturális reformokkal kell beállítani. Ezt célozza a magyar kormány február végén bejelentésre kerülő stabilitási programja is.

(Nemzetgazdasági Minisztérium, 2011.02.04.)


Akkor mire fel ez a stílus?

Ez pedig még érdekesebbé teszi azt a kérdést, hogy vajon miért érzi ennyire fontosnak a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy ezt a vádat ilyen hihetetlen stílusban dörgölje az IMF orra alá és tudassa a nagyvilággal. Talán mondani sem kell, hogy a többi uniós országhoz hasonlóan a magyar állam intézményeire sem jellemző, bár nem példa nélküli ez a krakéler stílus. Szerintünk nem egyszerűen egy egyébként jól érzékelhető frusztráció kivetüléséről van szó, és nem is valamiféle, a kommunikációs osztálytól származó magánkezdeményezésről. Hanem sokkal inkább arról, hogy a kormányzat tényleg azt gondolja, hogy a magyar választók nagy része szereti ezt a kurucos, asztalra csapós-ostorcsattogtatós viselkedést. Azt, hogy a magyar kormány utasítja rendre a világot, és mondja meg nemzetközi intézményeknek, hogy hol a helyük.

Úgy is mondhatjuk, hogy ez ismét csak egy amolyan hazai fogyasztásra szánt nyilatkozat volt. (Ráadásul még annak is szörnyű. A nyilvános önkritika gyakorlására való felszólítás ugyanis rettentően bántja mindenkinek a fülét, aki tudja, hogy ez mikor is volt divatos, és milyen gondolkodásmódot tükrözött.)

Ajánlott írásunk: Mi a bajuk Matolcsyval?


A politika és a kommunikáció konvergenciája

Ez a „csak” kommunikáció azonban puszta illúzió. A politika tartalma és kommunikációja nem választható el egymástól, egy tömegdemokráciában ugyanis a politikai kommunikáció nagyon hamar kijelöli a maga kényszerpályáit, melyek aztán meghatározzák a tényleges politikai döntések mozgásterét.

Hiába nyilatkozik a miniszterelnök a Wall Street Journalnak józanul és osztja meg előzetesen az NGM a februári terveit az IMF-fel, ha a kormány a hazai választóknak egy teljesen más üzenetet próbál meg közvetíteni. Ha utóbbiaknak folyton azt sugallja, hogy az IMF és külföldi nagyvállalatok a magyar prosperitás ellenségei, akkor minden nekik tett esetleges engedmény a belpolitikai vereség rémét vetíti majd előre, ezért aztán elfogadhatatlan lesz. A másik oldalon – a hazánkkal foglalkozó külföldiek szemében – pedig tovább erősíti a világot és annak szabályait nem igazán ismerő gazdasági vezetés benyomását, és ezzel csökkenti saját hitelességét. Az NGM nyilatkozata tehát nagyon rövid távon és minimálisan akár erősítheti is a kormány honi támogatottságát, de már néhány hónapos perspektívában is teljesen feleslegesen szűkíti annak egyébként is csekély gazdasági mozgásterét.

polls & surveys


Egy nyilatkozat, bármilyen bumfordi is, természetesen nem a világ. Az üzenete azonban nagyon is aggasztó. Úgy tűnik, az NGM még mindig nem értette meg, hogy amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia, amely mögött hazai és külföldi szövetségeseket is fel lehet sorakoztatni. Tényleg le kellene állni az üres odamondogatással.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pollio 2011.02.07. 10:12:50

Matolcsy György szerintem méltón folytatja a Veres János-i hagyományokat, úgy emberileg, mint sportszakmailag...

BISMARCK 2011.02.07. 10:13:01

@Sparhelt:

Oszkó nem szakember. Adótanácsadó.
Miért neveztem gazembernek?
1. adóelkerülési tanácsok
2. simán belefért neki, hogy német rendszámú BMW-vel járjon évekig (nyilván nem futotta neki v a cégének a honosításra)
3. az építkezésénél is minden további nélkül jogszabályt sértett ha az érdeke úgy kívánta

@tkrizsa:

És spec minden évben elolvasom a költségvetési és a zárszámadási törvényt, de ez nyilván nem várható el mindenkitől.

leone007 2011.02.07. 10:13:11

@agyvihar: egyetértek. Olyan egy kicsit mintha egy másik valóságban élnének ezek. Mert ők - szerintem - elhiszik, hogy a 98% szabad akaratából ment át. Rég felhagytam azzal, hogy politikával foglalkozzak, és már rég nem vitázom senkivel, de az azért frusztrál, hogy az országot kormányának tagjai ennyire nem értek mit tettek.

budai zöld 2011.02.07. 10:13:16

Kéne már egy komoly ember, aki összefogná a kormányzati kommunikációt, mert ez így tarthatatlan.

Meg kéne már tanulni, hogy lehet úgy is nem egyetérteni az IMF-fel meg mondjuk a hitelminősítő cégekkel, hogy közben nem szorítjuk saját magunkat sarokba ezzel az agresszív kismalac-kommunikációval.

Nem összeveszni kéne, hanem szépen, nyugodtan, tárgyilagosan és érthetően elismételni a saját pozíciónkat, ami ettől még eltérhet az IMF-étől:

- Magyarország tartja a 3,8%-os költségvetési hiányt, ezzel 2010/11-ben Magyarország költségvetési hiánya az egyik legalacsonyabb az EU-ban /OECD-ben

- A nagy eladósodottság miatt fenntarthatatlan lett volna a államháztartás, így radikális költségvetési kiigazításra volt szükség, olyan nem szokásos megoldásokra, mint a külön/válságadók és a magánnyugdíjpénztárak államosítása

- Ezeket a rövid távú kiigazító intézkedéseket az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát biztosító intézkedések követik (mikor, mi)

- Értjük, hogy az IMF-nek, hitelminősítőknek, stb. fenntartásai vannak bizonyos intézkedésekkel kapcsolatban, ezekről folytatni kell a párbeszédet, de a lényeg, hogy tartjuk magunkat a költségvetési fegyelemhez és biztosítjuk a hosszú távú fenntarthatóságot

És persze semmi olyan hitelességromboló marhaság, mint pl.:
- IMF kérjen bocsánatot (= populista demagógok vagyunk)
- a 2010-es költségvetés hamis számokra épül (= nálunk csalni szoktak a kormányok a költségvetéssel)
- az elkerülhetetlen és nyilván fájdalmas radikális kiigazító intézkedéseket nem kéne úgy feltüntetni, hogy "az emberek akarták"
- a hitelminősítők rosszul ítélik meg a helyzetet (= 1000 őrült száguld a forgalommal szemben az autópályán = teljesen inkompetens a gazdaságpolitikánk)

Szóval a sok majom helyett kommunikáljon már valaki olyan, aki ért hozzá. És ha ez megvan, akkor beszélhetünk arról is, hogy gazdaságpolitikát is valami hitelesebb, hozzáértőbb arcra bízzuk.

sztd 2011.02.07. 10:13:21

Az a helyzet, hogy a korábbi költségvetésnek úgy volt meg a 4,8%-a (ami ugye még nem 3,8%), hogy egyes (normál esetben egész éves) kiadásokat csak szeptemberig számoltak el.
Ahhoz képest, ami egy korrekt szerkezetátalakításhoz kell, egy trágyadomb volt. Ezzel nem Oszkót akarom bántani, simán lehet, hogy ő még nagyobb szarkupacot kapott, és még javított is a helyzeten, amennyire tudott, de az a zavar, amit hátrahagytak, még elég sokáig lesz jogos hivatkozási alap (pl. nekem még mindig gyanúsan gyors, hogy 9 hónap alatt előállnak szerkezeti átalakításokkal úgy, hogy közben EU-t is elnökölnek).

Egy szerkezeti átalakításnak sem lehet úgy nekiállni, hogy innen ennyit, onnan annyit csípünk le, hanem át kell gondolni, hogy mit akarnak, azután, hogy hogyan, és az mennyibe kerül (itt többször újra kell tervezni, hogy a lehetőségekhez lőjék be a követelményeket és a költségeket), végül hogyan változzon meg a rendszer (átalakítás menete), és ugye a folyamat pénzbe kerül, tehát pénzt kell szerezni, és utána jön a megtakarítás az olcsóbb/hatékonyabb és ezzel többre képes rendszerrel.
Az IMF (vagy pl. Bokros) ilyen részletek iránt sosem mutatott érdeklődést, és ezzel a viselkedéssel elég sok bajt csinált. Ha minden igaz, ő maga (az IMF) is reform előtt/alatt áll, tehát Matolcsy is lehetne megértőbb, nem csak magának kérhetne megértést. :)

Személyes véleményem az, hogy jelen esetben nem csak Matolcsy volt bunkó, hanem az IMF is, hogy látva az igyekezetet, még direkt az előtt értékelt, hogy figyelembe vehette volna az átalakításokat. Szóval ez egy szokásos adok kapok játék, bemutatnak egymásnak, és romlik a viszony.

palaba 2011.02.07. 10:13:36

Nem értem a miniszter úr kirohanását.
Az a problémája, hogy az IMF korábban nem jelezte a költségvetés hiányosságait. OKÉ!
Most azonban korrekt módon előre megfogalmazták a buktatókat.
Meg kellene köszönni!!!

global001 2011.02.07. 10:24:26

Majd ha 1,5-2 év múlva elfogy a 3000 Milliárd, kiváncsi leszek, hogy az IMF tagjait, hogy fogja körbe szopni. Mert egy szikra kétségem nincs, hogy elbasszák.
Több ismerősöm megkapta a borítékot, 5-8, sőt az egyiknél 13.500 Ft-tal kevesebb a nettó. De nem kell idegeskedni, majd jön Szíjjártó és elmondja - "Igaz, hogy csökkentek a fizetések, nőttek az árak, de még így is jobban élünk mint 4 éve."
De lehet, hogy ezt a mondatot még Selmeczi is el tudja mondani, ha betanítják vele.

abaka 2011.02.07. 10:24:29

@budai zöld: Ez szepen hangzik, csak sajnos baromira nem mukodne. A kormany gazdasagi intezkedeseit szakmai alapon vedeni lehetetlen. Ha belemennenek egy szakmai jellegu vitaba pl a manyupok allamositasarol, egy perc alatt le lenne soporve minden errvuk.

Rive 2011.02.07. 10:24:32

- Bajnaiék egyik legnagyobb dobása pont az volt, hogy működő intézményi/törvényi keretrendszert állitottak fel a kormányzati/önkormányzati költségvetések körüli szigorkodásra. Az adott politikai keretek között persze minden efféle rendszernek vannak korlátai - ugyanakkor ez a rendszer, talán épp azért, mert eléggé tökére lépett a haverjósrácjókáder kapcsolatoknak, sose politizálódott át igazán, nomeg nyilvánosságot is csak alig kapott, mint afféle száraz 'könyvelői cucc'.

- Orbánék ezt e keretrendszert a politikai hátterükkel tovább tudták volna fejleszteni: nagyon jól passzolt volna hozzá egy rapid létszámcsökkentés.

- Orbánék ehelyett lényegében azonnal felszámolták az egész rendszert, majd feltöltötték a kulcspoziciókat egy rakat nyolc éve éheztetett haverjósrácjókáder csókával, alkalmasságra, szakmaiságra tekintet nélkül.

- ráadásul elfelejtettek szólni, hogy a szigor marad, sőt

- mesmeg rinyálnak, hogy elszállt a tárgyévi hiány. Hát B+. Naná, hogy elszállt. Abbamaradtak azok a nagy leleplezések is hirtelen, amik olyan szépen megfűszerezték a Bajnai-időszakot - ugye senki nem gondolja, hogy azóta minden állami pénzszivattyúnál csakis tisztességes emberek ülnek?

A kétfele kommunikáció dolgában meg a mostanában érkező januári fizetések tesznek majd tisztát a 'nép fejében'. Lassan kár erre több szót vesztegetni.

grünweinsalz 2011.02.07. 10:24:41

A manyup választáson a választók három százaléka vett részt és 100 %-ban a maradás mellett döntött.
Ez magasan több mint 2/3.

lofej11 2011.02.07. 10:24:47

Ketté kellene választani 2 dolgot. Az egyik a kettős kommunikáció kérdése, a másik a nyers számok világa.
Ez utóbbira az igaz, hogy a tervezett hiány -0,9% GDP növekedéssel volt kalkulálva, de ennél 2 %ponttal jobb lett az eredmény, ami az adóbevételeket húzta és elvileg a hiányt csökkentette. Ráadásul a bankadó, aminek pótlólagos összege nem 200 mrd (ez a szám a Bajnai kabinet által kivetett 13 mrd-ot is tartalmazza), hanem 187mrd mellett ott vannak az alábbi tételek:
válságadók - 160 mrd körüli összegben, mnyp befizetések eltérítése 60 mrd-os összegben, két költségvetési zárolás 200-300 mrd-os összegben. Ha szigorúan vesszük (bevétel alul, kiadás felülkerekítve) ez a következőt jelenti: 600 mrd többletbevétel az akciótervnek és zárolásoknak köszönhetően, ebből társasági adó kiesés: 100-120 mrd, bónuszfizetések elmaradt szja-ja 10-20 mrd, állami vállalatok tartozásai 40-70 mrd lehetnek. Szűken véve tehát a többlet bevételből 200 mrd kiadás megy el. De akkor a 400 mrd-ot mivel lehet magyarázni (ha a kockázat max 160 mrd volt- ahogy nyilatkozták...), még mindig marad 240-250 nem beszélve a nagyobb növekedés deficitgyógyító hatásáról. Az igazság meg már megint az aranyközépúton...

BISMARCK 2011.02.07. 10:26:50

@forgodssake:

És?
Ez egy vélemény, az enyém.
Oszkót nem tartom sokra.
Megszorításokkal a nagyanyám is tud kiadást lefaragni, ahhoz nem kell túl sok ész. Max szociális érzéketlenség, ami neki megvan.

Baromméter 2011.02.07. 10:26:53

"Tényleg le kellene állni az üres odamondogatással"

Semmiféle ilyesmiről nincs szó. Az IMF, aminek tényleg részvényesei vagyunk, olyan dolgokba próbál beleszólni, amelyek mindenkori nemzeti hatáskörbe kell, hogy tartozzanak. Ellenkező előjelű magatartás esetén nemzeti szuverenitásunkat adjuk fel.

Köszönöm, de én nem kérek egy ilyen Új Világrendből.

Dr. No 2011.02.07. 13:59:05

Anno a Hruscsovot "megválasztó" szovjet munkásságnak is tetszett, amikor szívük választottja az ENSZ-ben a cipőjével verte az asztalt. A történelemkönyvekbe is bekerült a sztori. Csak sajnos nem úgy, ahogy a szovjet "választók" szerették volna.

abaka 2011.02.07. 13:59:28

@Baromméter: Mondasz egy olyan dolgot, amibe az IMF a szuverenitasunkat sertve beleszolt? Mert nekem ugy tunik, hogy csak az IMF-nek koszonhetoen nem ment csodbe az orszag a valsag alatt, es bizony a roppant kedvezo hitelekert cserebe eleg sok mindenbe van beleszolasa. Ha azokat a hiteleket visszafizettuk es mar tudjuk a piacrol finanszirozni magunkat, no akkor majd nem lesz joguk annyi mindenbe beleszolni.

IHCS 2011.02.07. 14:00:00

Azért a VV "szakírója" vagy vak vagy tudatlan vagy tudatosan csúsztat.

Kommunikációs állítást kommunikációs állítással összevetve az egyiket ténynek aposztrofálja.

Ha Varga a forintot ért ütés utáni bejelentétében "nem talált" csontvázat az a VV szerint tény és nem kommunikáció.

Ha a bankadó (GDP 0,8%) után az állam bezsebeli két hónapnyi nyugdíj befizetésünket (GDP 0,3%), kiveti a telekom, kisker és energia adót (GDP 0,8%), visszatartja a központi költségvetési kiadásokat a beszállítók ki nem fizetésével (GDP 0,5%), visszatartja az uniós pénzek kifizetését a hazai önrész megspórolására (GDP 0,5%) és az egész megszorítással szemben az egy 60Mrd-nyi TAO csökkentés (GDP 0,3%) áll, mint az új kormány kiadás növelő intézkedése. ezek a sajtóból is követhető számok. Ezek ismeretében (feltételezem a VV nem tájékozatlan) hogyan értelmezhető a VV-nek az a mondása, hogy már Varga is csak 1%-nyi eltérést talált júliusban és nem is sejtjük honnan veszi Matolcsy, hogy 7%-ig elszállt volna?

Nem szeretném tudni, hogy milyen lett volna a forint árfolyama, ha Varga mondjuk 3% többlethiányt talál vagy jelent be júniusban. Szerintem így utólag triviális, hogy Szíjjártó-Kósa affér piactesztelés volt, de legalábbis azzá vált: be lehet-e mondani majd az igazságot?

A piac elég triviálisan azt üzente, hogy nem, illetve "1. szabály KUSS, nincs itt kérem semmiféle csontváz vagy 2. ha van, akkor az 1-es szabály lép életbe."

vitek 2011.02.07. 14:00:09

Talán el kellene olvasni ezt is, mielőtt valaki itt Oszkó hozzá nem értéséről meg 7 százalékos hiányról hadovál:
„Amennyiben az Orbán-kormány folytatja elődje szigorú és takarékos gazdálkodását, és nem félt volna már 2010-ben bevezetni a februárra ígért további kiadáscsökkentő intézkedéseket, akkor a különadók és a magánnyugdíjpénztári befizetések einstandolása nélkül is teljesíthető lett volna a tavalyi költségvetés hiánycélja”

„A 2010-re javasolt intézkedéseink (a munkaerőpiaci alap, a közmunkaprogram, illetve a gyógyszerkassza kiadásainak felülvizsgálata) köszönnek vissza a kormány által februárban kihirdetni szándékozott intézkedésekben. Cinikus magatartás az, hogy az új kormányzat folyamatosan hátramutogat és minden kudarcának, ballépésenek vagy inkompetenciájának okát az előző kormány számlájára kívánja írni.”

index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/06/bajnai_es_oszko_szerint_hamisak_matolcsy_vadjai/

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.02.07. 14:00:19

@Baromméter: Vegyél egy db MOL részvényt, és kiabálj minden benzin áremeléskor. Éppen olyan vicces lesz, mint most Matolcsy.

Perpillanat többet vettünk fel kölcsibe, mint amennyibe a részvényeink cakkompakk kerülnek.

Melee 2011.02.07. 14:00:29

Matolcsyék egyszer már elismerték, hogy az IMF közreműködésére szüksége volt az országnak, miként egy sor másik intézkedésre is, melyet a Bajnai kormány hozott. Sőt, egyszer maga Orbán is, persze ő csak külföldön.
Cikk: index.hu/gazdasag/magyar/2010/09/14/zarszamadas
Bővebb pdf: www.parlament.hu/irom39/01062/adatok/altind.pdf

A határon belülre mást mondunk, mint a határon kívülre tett egyenértékű a hazugsággal.

tarackos 2011.02.07. 14:00:36

@Baromméter: csak azt hagyod figyelmen, kívül, hogy az IMF az összes ország esetében is ezt teszi, uis. ez a feladata. A szuverenitás duma egy lózung, különösen azoktól akik azt állítják a maguk kezébe vették a sorsukat, aztán látjuk, 100E ember van aki tényleg így tett...

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.07. 14:00:47

Azért az túlzás, hogy a nemzetközi szereplők annyira hiteltelennek találják a kormányt, tessék csak ránézni pl. a forint-euró árfolyamra! Az már más kérdés, hogyha Orbánék nem "virítanak" valami értékelhető programot, odalesz a bizalom (ha meg virítanak, a hazai sajtó azon fog vinnyogni, hogy ne az emberekkel fizettessék meg, szóval nem egyszerű dolog ez :-)

Amúgy tényleg katasztrofálisan kommunikálnak Orbánék, miközben azért vannak már jó részeredményeik. Ezt az agresszív stílust azért illett volna már kinőni.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2011.02.07. 14:02:15

@harmincas: A Bajnai-Oszkó párossal semmi gond nem volt azontúl, hogy ők sem merték meglépni azokat a lépéseket, amiket Orbánéktól vár most mindenki. Pedig nekik már igazán mindegy volt, nem "fenyegette őket" az újraválasztás terhe :-)

Számomra üdítő, hogy végre kiléptünk ebből a "felvesszük a hitelt, és majdcsak lesz valami" politikából. Az előző pár évben azért láthattuk, hogy ez hogyan működik, hát, nem jól.

blablabla_ 2011.02.07. 14:02:23

@global001: áruld már el, hogy milyen bruttó bérnél csökkent 8 vagy 13.5k-val a nettó...

Carambolo 2011.02.07. 14:02:31

Volt nekünk egy intézményünk, amelyiknek az volt a feladata, hogy költségvetési témákban objektív, megalapozott képet adjon a helyzetről. Aminek pont ilyenkor lenne jelentősége, amikor innen vitatkozunk arról, hogy 7% vagy nem 7%.

Úgy hívták, hogy Költségvetési Tanács.....

Yasashi Tanuki 2011.02.07. 14:02:41

Sokan úgy írnak itt mintha Oszkó és Bajnai neve felmerülne mint a jelenlegi kormány alternatívája.

Egy kicsit érdemes visszalapozni és emlékezni, hogy Oszkó soha nem jutott volna miniszteri székbe, ha a baloldalban maradt volna egy leheletnyi remény és erő a kormányzásra és szintúgy Bajnai soha nem lett volna miniszterelenök jelölt sem, ha Gyurcsány nem veszti el totálisan a kontrollt és nem fullad komédiába a baloldal miniszterelnökkeresése.

Az MSZP kényszerből, időhúzásból dobta be ezt a két embert, ők pedig vállalták mivel amúgy sem volt vesztenivalójuk.

Ezek az emberek nem lehetnek versenytársai Matolcsynak , meglehet jobb szakemberek, mert nincs mögöttük a legitimitás, azaz egy olyan párt ami komolyan venné a céljaikat. Ha elindulnának a választásokon nem számíthatnak 1%-ra sem az un. programjukkal, bármennyire fáj ez a józan átlátható gazdaságpolitika rajongóinak.

Dr Kangörény 2011.02.07. 14:02:50

@Baromméter: Utazz el észak koreába, ők sem engedik, hogy beszóljanak nekik.

Kurva jól élnek.

Ismered a viccet, aminek a poénja ez: "Egy hülye? Mind szembe jön!"

NewWay 2011.02.07. 14:02:56

@Rive:
"A kétfele kommunikáció dolgában meg a mostanában érkező januári fizetések tesznek majd tisztát a 'nép fejében'. Lassan kár erre több szót vesztegetni. "

Nekem +15 ezer nettó/hó.

Tényleg tisztább lett a fejem :-)

blacklord 2011.02.07. 14:03:04

@BISMARCK: ne haragudj, de ha a Nagyanyád is képes a megszorításra, akkor a teljes magyar politikai elit hogyhogy nem? :-) Miért van az, hogy 20 éve megy a "1 nyakig eladósodunk, 2 megszorítunk külső körülményekre (ált. előző kormányzat) hivatkozva, 3 goto 1" ciklus?
Megmondom neked, hogy miért? Mert az ostoba állatjaik nem látnak 1-2 évnél tovább, és amint közepesen stabillá válik a helyzet, azonnal elkezdenek osztogatni. B+, még most év végén is ezt tették, amikor a különadóknak megfelelő összeget szétosztogattak különböző helyi érdekű projektekre, pl. debreceni stadion. Fontosak lehetnek ezek közül is dolgok, én nem azt mondom, de ennek az üzenete - elvesszük a cégektől, aztán az önkormányzatok szétdobják haveri cégeknek, részben pártfinanszírozást csinálva belőle - na, az minden, csak nem jó).

aaa 2011.02.07. 14:03:10

Az tényleg a baj, hogy azzal a félmondattal, hogy az emberek szabad akaratukból léptek vissza, az egész szöveg igazságtartalmát megkérdőjelezi. Így lehet sejteni, hogy ez a fél (is) hazudik.

Balbágy 2011.02.07. 14:13:04

konyvline
1.adóznak a bankok, te meg kifizeted helyettük, mert áttolják.
2. 1 % csökkentés? Ez a forradalom. Hogy ez eddig senkinek nem jutott eszébe. Zsenik.
3. Tavaly 40 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság -KSH.
Az IMF ámokfutása abból állt, hogy adott nekünk 3 % - ra kölcsönt. Te mennyiért kapnál, csak úgy privátban? Micsoda rablók, hihetetlen.

Kedves V.V. Melyik az akifejezés, amit nem lett volna szabad használnom? Te nem beszélsz magyarul?

Yeto 2011.02.07. 14:14:11

"Még mindig nem értették meg, hogy amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia, amely mögött hazai és külföldi szövetségeseket is fel lehet sorakoztatni"

Már bocsánat de miért nem merül fel hogy a) megértették de nem képesek ilyet produkálni, avagy b) megértették de szarnak bele hogy az országnak ilyenre lenne szüksége mert nekik a droidok kordában tartására pont jó a homály?

szamarhegy 2011.02.07. 14:14:18

@Baromméter: Annyira szuverének vagyunk , hogy ha mostantól egy petákot se veszünk fel az IMF-től, akkor is több évtizedig tartozunk neki egy valag pénzzel, ha pedig valakinek sok-sok pénzzel tartozol, akkor lesz véleménye az adós gazdálkodásáról, pláne ha azt látja, hogy növekszik a visszafizetés kockázata. A deviza vagy bármilyen hitelesek is tudják, hogy milyen részletesen 'beavatkozik' a magánügyeidbe egy hitelező. Ha nem lesznek nagy hitelezőink, akkor lehet pattogni a nemzeti hatáskörről, de addig el kell viselni, hogy Kormány (!) működését kritizálja egy nagy hitelező.

inebhedj - szerintem 2011.02.07. 14:14:39

"amire szüksége lenne az országnak, az egy világos és világosan elmondott gazdasági stratégia"

Már elnézést, de ez hagyománytisztelet.

Ebben az országban idestova minimum 20-30 éve nincs sem világos, sem sötét, sem szürkületi gazdasági stratégia, ilyet se politikai párt, se gazdasági csoport, se magyar, se külföldi (se blogger) nem prezentált.

No persze, néhány kezdemény előfordul, gyenge csíra, apró hajtás, de ezeket általában a "mértékadó szakértők" jobb esetben dilettánsnak, rossz esetben protofasisztának nyilvánítják, úgyhogy gyorsan el is száradnak.

Biztos nem vagyok benne, de van egy olyan érzésem, hogy az országnak mára már kifejezetten kárt okozna, ha születnének ilyen gazdasági stratégiák, a szakrális értékeinket, a hitünket, a szokásainkat, a hagyományainkat kellene megtagadni, mint korrupció, a gumi jogszabályok alkalmazása, a mértéktelen hitelfelvétel, a jog uralma (a jog szolgálata helyett), a protekcionizmus teljes hiánya, és így tovább.

Ha apáinknak jó volt ez így, jó lesz a gyermekeinknek is, a stratégiából még sose épült autópálya, meg IMF tagság.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.02.07. 14:15:02

Mindig mikor már azt hiszem, totál belefásultam a politikába, a fidesz balfék és ostoba döntéseibe, hogy inkább olvasgatok bármi mást, csak belpolitika ne legyen, mindig előáll egy még balfékebb, még hülyébb dologgal a kormány. A gondolkodás és a józan ész kizáró ok a fidesznél?

2011.02.07. 14:15:06

Miért gyávák meglépni a megszorításokat? Bármilyen fiurcsa, szinte ki vagyunk éhezve rá, legalábbis az intelligensebbje. Mert hosszú távon elkerülhetetléen. Lehet mutogatni - majd akkor, ha téányleg elkezdték a reformokat.

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.07. 14:15:52

@wasgereben:

A Magyar Nemzet 2010. január 19-i számában megjelent „Ezermilliárdos hazugságok” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy a Központi Statisztikai Hivatal ezermilliárdos hazugságokat közöl az Európai Unióval, és hogy 2003-tól a bevételek és kiadások tologatását végezte és manipulálta a költségvetés adatait.

Megfigyelo 2011.02.07. 14:17:09

@ostvan: De 2010-ben olyan - lényegében ügyvezető - kormány volt, amelyik eleve NEM INDULT a választáson, ezért nem is csinált "választási költségvetést".

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.07. 14:17:22

2„010. január 20-i „Pesty László Bajnai Gordonról: Ő emberek haláláért felel” című közleményünkben valótlanul híreszteltük, hogy Bajnai Gordon a HAJDÚ-BÉT Rt. kapcsán emberek haláláért lenne felelős.”

Szintén.

Ezeket csak azért, mert ebből látszik, hogy a Magyar Nemzet, és a Hír TV miként mossa az emberek agyát.
Folyton megvádol, állít valamit, az emberek agyát jól felcseszi, az igazság aztán már senkit sem érdekel...

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.02.07. 14:17:34

Helyreigazítás: A 2010. február 24. napján megjelent lapszámunk első és harmadik oldalán közölt „Adócsalás gyanújában a kormányfő” című cikkünkben valótlanul állítottuk, hogy Bajnai Gordonnak mint a Fleminghouse Ltd. Cipruson bejegyzett cég igazgatójának adóbevallás benyújtásáról kellett volna gondoskodnia a cég tekintetében a 2005. és 2006. évre vonatkozóan.

usernev 2011.02.07. 14:18:02

Korményzati értékelő a poszt szavazásáról:
"A fenti szavazás ismét a Nemzeti Együttműködés iskolapéldáját hozta. A 80%-os összefogás, amit az emberek újra megmutattak megerősíti, hogy a Nemzet képes összefogni és együtt haladni előre az egyetlen jó úton. Az egyet nem értők hangjai sem tudják eltántorítani azokat, akik hisznek az új jövőben."

Prussia 2011.02.07. 14:21:40

@BISMARCK: Mert akkor a mostani megszorítások jobbak?
Várj..Bajnaiék legalább nem hazudtak köré történeteket.
"Mindenki jól fog járni" és hasonló dumákat.
Szeretem ha hangosan kimondják..fájni fog szar lesz.Lehet 100x inkább azokra szavaznék akik ezt szajkózzák.
Nah de ugye tudjuk az ember ennél jóval egyszerűbb.
Szóval jelenleg Oszkó tűnne a kisebbik rossznak.Nah persze kellene mögé 1 erős kormány is.
Mert ugye ez az apró részlet fontos.

usernev 2011.02.07. 14:44:24

@global001: Még a nyáron elfogy, mert a 3000 milliárd az nem is annyi. A nagyobbik fele ugye államkötvény volt, ami csak azt jelenti, hogy egy olyan költségvetésben amit majd évekkel később hoznak, nem kell visszafizeti a kapott kölcsönt. A másik felét nem lehet névértéken pénzzé tenni, mert sok van belőle és ha elkezdik tömegesen eladni, az leveri az árát. Nem valószínű, hogy van olyan, aki egybe megvenné mindet. Ha sikerül 600 milliárdot pénzzé tenni belőle az már egy jó lenne. Azt meg még a nyár elején elköltik. Ez az egész trükk csak arra volt jó, hogy amit a Lengyelek tárgyalással értek el, azt mi úgy tettük meg, hogy eltapsoltuk 2,89 millió ember jövőjét és így pár százalékkal csökkent papíron az adósságunk. Viszont ha mégis lesz nyugdíjunk majd egyszer, akkor az adósság megmarad és ahogy öregeink mondják, adtunk a szarnak egy pofont.

kormányzó 2011.02.07. 14:44:42

@BISMARCK: Most komolyan,ennyi?adótanácsadó,gazember és kész? Mond valamit Neked,Simicska Lajos?Ezüsthajó,Millenáris-park,Kövér nyomdák,székházeladás,biztonságos autó,magánhadsereg,állami gazdaságok...?Kézcsókom a Nagymamának! Ő biztosan rendelkezik szociális érzékenységgel!És a jelenlegi kormány? Hagyjuk,hosszú.

inebhedj - szerintem 2011.02.07. 14:44:52

@regio54:

"A manyup választáson a választók három százaléka vett részt és 100 %-ban a maradás mellett döntött."

Nem, ez nem igaz.

Én végigkalkulátorkodtam pár napot, és mivel az jött ki, hogy a 2010-ben érvényes szabályok szerint a mnyp-nél 100 egység, a 2011-ben érvényes szabályok szerint a mnyp-nél 70 egység, a 2011-ben érvényes szabályok szerint az államnál 130 egység nyugdíjra számíthatok, így az államot választottam, mivel az ígért a legnagyobb nyugdíjat. Tehát azt a döntést hoztam, hogy nem maradok mnyp-nél.

Biztos vagy benne, hogy a többiek közül, akik nem maradtak az mnyp-nél, senki nem tette azt meg, amit én?

nemecsek ernő áruló 2011.02.07. 14:45:07

@BISMARCK: Fel tudnád sorolni tételesen Oszkó egyes állításait (kiindulva mondjuk a blogjából), és akár táblázatokkal is tételesen alátámasztva a véleményedet? Szívesen olvasnék olyan cikket, ahol vagdalkozás nélkül tételesen számokkal bebizonyítja valaki, hogy Oszkó nem ért a szakmájához.

Ha kell biztosítok online felületet, és ide belinkelhetjük a vitát!

budai zöld 2011.02.07. 14:45:44

@abaka:
A szakmai érvekkel kapcsolatban szerintem az a helyzet, hogy
- egyrészt a jelenlegi gazdaságpolitika legtöbb intézkedése (a manyupok államosítása) mellé is lehetne tenni a piacok és a nemzetközi szervezetek számára elfogadható szakmai érveket (sokkal jobban, mint ahogy jelenleg történik)
- másrészt persze nyilván lenne így is rengeteg szakmai terület, ahol nem értünk egyet, de ott szakmai szinten kéne vitázni (és persze nyilvánosan kommunikálni, hogy szakmai szinten vannak vitáink), nem pedig a nyilvánosság előtt vagdalkozni, bohócot csinálva magunkból
- harmadrészt természetesen lehetne sokkal jobban is csinálni a gazdaságpolitikát, de talán a kommunikációt egyszerűbben és gyorsabban helyre lehetne tenni... bár ki tudja, úgy tűnik, hogy nagyon alapvető, személyekhez is köthető problémák vannak mindkét területen.

budai zöld 2011.02.07. 14:45:53

@Baromméter:
A nemzeti szuverenitásunk egy jelentős részét már rég feladtuk akkor, amikor ennyire súlyosan eladósodtunk.

Azt gondolom, hogy a nemzetközi befektetők (+IMF, EU, stb.) számára átlátható és meggyőző kommunikáció éppen a nemzeti szuverenitásunk visszaszerzésének az eszköze lenne, mivel bővítené a gazdaságpolitika mozgásterét, tehát az önrendelkezésünket.

Ettől még nem kell egyetérteni az IMF-fel, csak éppen ne úgy kommunikáljuk az egyet nem értésünket, hogy vagdalkozó inkompetens banánköztársaságként állítjuk be magunkat.

Žďárský 2011.02.07. 14:46:02

@BISMARCK: Kiadáscsökkentés megszorítások nélkül? Na, erre kíváncsi vagyok, hogyan csinálnád.
n.b. ami most folyik, az bizony megszorítás elég rendesen, csak az emberek valamiért elhiszik, hogy mégsem az...

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.02.07. 14:46:11

Önmagában az, hogy különböző dolgokat kommunikál valaki kifelé, mint befelé, elfogadhatatlan.
Egy kétharmados kormány ne legyen gyáva.

doominogame · http://www.doominogame.com 2011.02.07. 14:46:36

A megszorításoknak az állami, pazarló szférát, a bürokráciát kellene érinteni, vagyis magukon kezdeni. Akkor a nép is könnyebben lenyelné az ügyet. De amíg a remekül karbantartott, hibátlan Audi flottát 2 évente cserélni kell, hogy a közel ülők szarért felvásárolhassák a 2 éves roncsokat, addig miről beszélnek?

arteco 2011.02.07. 14:46:46

Ki "fizeti" Önöket? Döbbenetes ez a sok ellendrukker! A cikk írójának és mindazoknak, akik az ország érdeke helyett csak saját kivételezett helyzetüket féltik, kéne elnézést kérniük, ha kiderül, hogy tévedtek. A korrekt kritika előrevisz, az általános sunnyogás nem. Az kritizáljon ilyen módon, aki tud job megoldást!

BISMARCK 2011.02.07. 14:46:51

@blacklord:

A debreceni stadion valóban nem volt létfontosságú ebben a pillanatban.
Ami a nagyanyámat illeti.
Még most is úgy gondolom, hogy az átlagember ha pénzügyi zavarba kerül rögtön a kiadásokat kezdi el lefaragni. Ezt tette Oszkó is.
Az értelmesebbje új bevétel után néz. Ezt nem tette Oszkó.
Ez kb. olyan mint akikor nálunk 2006ban a polgármester jelölt azzal kampányolt, hogy helyrehozza a falu költségvetését. Megválasztották, erre kivetett átlag házanként 100e forintos "ingatlanadót" Utána már fújtak rá. Ja, nem mondta, hogy hogyan, de senki nem erre gondolt.

BISMARCK 2011.02.07. 14:46:59

@d-evike:

Azt kellett vna írnia, hogy nem közvetve emberek haláláért felel. Majd kijavítják.

kéne egy nick 2011.02.07. 14:47:06

@BISMARCK:
Oszkóék tervszámai nyilvánosak voltak, beletekinthetett és be is tekintett többek közt az IMF meg a Viktorék áltak kiherélt FÜGGETLEN Költségvetési Tanács is, és tutira szóltak volna, ha valami nem úgy van a valóságban, ahogy le van írva.

BISMARCK 2011.02.07. 14:55:53

@bugocsiga4:

Naja.
De csak van annak vmi oka, hogy a haza választóközönség szemében Oszkó úr szakértelme és teljesítménye nem hagyott mély nyomot és nem kívánták támogatni az ő általa képviselt politikai/ideológiai/gazdasági (mszp?, lmp?) irányt.

Makita 2011.02.07. 14:55:57

@BISMARCK: Ha nem tartod sokra Oszkót, az azért van, mert csak a propagandából tudsz tájékozódni.

Én dolgoztam vele és elmondhatom, hogy kevés jobban felkészült szakembert ismerek, pláne ha azt veszem, hogy kik vannak az állami szférában.

RamonSerrano 2011.02.07. 14:56:02

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilatkozatáról a következő mondás jut eszembe:
Nem érdemes gatyába vizelni. Bár először kellemesen meleg, utána nagyon hideg lesz.

2011.02.07. 14:56:14

@Gest anyó férje:
Shortolás gyanus az az árfolyam.

Betelgeuse-2 2011.02.07. 14:56:28

@Baromméter:
Egyetértek Baromméterrel! Én egy olyan világrendből kérek, amit Orbán és Matolcsy irányít! És néha ezért Szíjjártó Peti és Selmeczi szenátor asszony is... Az lesz ám csak a szép, új világ!

gyilkos fűegér 2011.02.07. 14:56:33

@BISMARCK:

Természetesen, minden adótanácsadó (meg ügyvéd) gazember, kivéve, ha épp minket rángat ki a szarból.

Ez a szemellenzős demagógia méltatlan felnőtt emberhez.

bebe tv 2011.02.07. 14:56:42

@BISMARCK: Megszorításokkal a nagyanyám is tud kiadást lefaragni, ahhoz nem kell túl sok ész. Max szociális érzéketlenség, ami neki megvan.

Sajnálom, hogy az alpszintű magyaron kívül nem beszélsz idegen nyelveket. Tegnap késő este az N24 német adón
Reagenről volt egy műsor. Ott kifejtették, hogy ő is 1982-ben azt a balfaszságot követte el, hogy adókat csökkentett. A húzásával az átlag amerikai vásárlóereje 10%-t csökkent, a magas jövedelműeké és az üzleti világé pedig 25%-ot nőtt. Ezzel a dobásával több ezer milliárdos államháztartási hiányt hozott létre ami által beindult a bankóprés, és csakis kizárólag a hadiipar termelésének a növekedését sikerült vele előmozdítania.
Ennyit az adócsökkentésekről. Gyakorlatilag ebből okult a világ és komoly országnak eszébe sem jut ilyen fajta dobás.
Ha a nagy USA erre rákefélt, akkor mit gondolsz mekkorát szopunk majd mi.

bebe tv 2011.02.07. 14:57:12

@sashimi: Ezért termélszetes, hogy Gyurcsány helyett Oszkó és Bajnai az Üvöltés újcélpontjai. Ha sikerül őket berángatni egy jóféle iszapbirkózásba, akkor OV stratégiája újabb győzelmet aratott.

Jó a megközelítésed. Vajon miért akarják mindenáron
berángatni őket a sukorói ügybe? Hát pont ezért. Majd 2014 elején lép egyet a Polt és ha sárosak ha nem, indít ellenük egy ügyészségi vizsgálatot. A Zuschlag és a Hunvald ügyet is már rég le lehetett volna zárni de jól jött a választások előtt, mert a szelektív hallású választó csakis erre emlékezett, amikor odarakta nekik az X-t.
Mivel semmiféle programjuk nincs, hát így kell biztosítani a szavazatokat. Csak ezekhez a régi komcsi trükkökhöz értenek.

ehja 2011.02.07. 14:57:19

@Baromméter: Én egy fúj-fúj multinál dolgozom. RT, a NYSE-n bőven több mint 100 milliárd dollárt ér. Van néhány kollégának (összesen) pár száz dollárnyi dolgozói részvénye. Szerinted ez a néhány kolléga mennyire ugathat bele a cégvezetés döntéseibe? Hát kb ugyanez a helyzet az IMF és kis hazánk viszonylatában

És ha meg nem kér bocsánatot az IMF akkor mi lesz? Hadat üzenünk? Kinek is?
Vagy kilépün? Tényleg a nagyarcú bandzsa miniszterünk ezzel miért nem fenyegett meg őket?
Vagy miért nem tette meg ezt már rég a 2/3-os kormány? Talán attól fél, hogy mégis eljöhet a nap amikor koldulnia kell egy kis hitelt?

Ha ezeket végiggondolja valaki akkor egyértelmű, hogy mennyire nevetséges Matolcsy (és társai) kommunikációja.

Lémusz 2011.02.07. 14:57:22

Az IMF bankárokból áll, akik közvetve, vagy közvetlenül érdekeltek abban, hogy a magyar bankok minél nagyobb hasznot termekjenek. Ha a magyar kormány csökkenti ezt a hasznot, ők próbálják ezt megakadályozni. Nem volt véletlen, hogy az előző kormány költségvetési "tévedéseit" nem vették észre, hiszen sejtették, hogy a következő nem úgy fog táncolni, ahogy ők fütyülnek.

Aki úgy gondolja, hogy Bajnaiék jól számoltak, az nyilván elhiszi, hogy tavaly a gázolaj nagykereskedelmi átlagára 208 Ft/liter volt, mert ők ennyivel terveztették a közlekedési vállalatok üzemanyagköltségét. (Emlékeim szerint ez már akkor 20 Ft/literrel több volt, amikor ezt kiszámoltatták.)

Én sem gondolom, hogy nekünk folyton az IMF-fel, vagy más nemzetközi szervezetekkel kellene vitatkoznunk, de ha a FIDESZ nem akar elődjéhez hasonlóan társadalmi támogatottság nélkül kormányozni, kénytelen helyesbíteni a hamis állításokat. A stíluson persze finomíthatnának.

2011.02.07. 14:57:28

So, akkor elég a sok hazugságból, mellébeszélésből, visszamutogatásból, dögöljön meg a szomszédé is-ből...
Legyen egy új erő: a BKMP, vagyis, a Blogolók KorrupcióMentes Pártja!
- Nem ígérünk, de betartunk: a mostaniak az ígéret mellett tartanak be nap, mint nap.
- Milyenek a kilátások, ha ez a csapat hatalomra kerül?: Vér, kín, veríték! Mert a mostaniak megteremtik a feltételét!
De tényleg: a sok barom leváltására most semmiféle politikai erő nem alkalmas, mert már vagy leszerepeltek, vagy eddig úgy szerepeltek, hogy esély sem lenne arra: jó gazda gondosságával kezelnék az ország bugyellárisát. Így aztán egy újnak, egy tisztának (nem megtisztultnak! Nincs helyük a Fideszeseknek, maszoposoknak-...) mindenképpen jó esélye lenne, hogy beleköpjön az elkövetkező kormány levesébe, hogy megakadályozza polgárai és az ország teljes kifosztását, és romba döntését!
Szerintetek?????

balf 2011.02.07. 14:57:35

"Tényleg le kellene állni az üres odamondogatással"

Mi van?????

Tényekről kéne beszélni. Az NGM-nyilatkozat ezt teszi, VV ezzel ellentétben címkéz és fröcsög.

Lassan TótaW is elkezdhet irigykedni... Sajnos eddig jutottunk ezen a blogon is.

Lord_M_ 2011.02.07. 14:57:42

Egy dologban baromira igaza van, és ez nem csak az IMF, hanem a S&P, Moody's-ra is igaz. A gazdasági világválság előtt ezek a zsenik semmit nem láttak. Márpedig a LB bedőlése abból a magasságból látható kellett volna legyen.
Hülyére dicsérték Írországot, hogy milyen remek, micsoda remek kis besorolása is volt. Most mintha az írek szegények is nézegetnék az IMF aktuális kondíciós listáját... tehát az, hogy Magyarországot szériában zaklatják és húzzák le, az nem normális. Az EU egyik legalacsonyabb hiányát produkáltuk, adósságspirálunk megtörni látszik. Lehet, hogy szájkaratésok a kormány részéről, és szinte biztos hogy Bajnaiék hozzáértése is kellett ehhez, de(!) és ez nagy de, továbbvinni sem kis dolog. 1998-ban a Bokroscsomag hatását is sikeresen vitték tovább, az adóssággörbe lefelé mutatott, a gazdaság mutatói kb jók voltak (3-4% növekedés), ehhez képest a Medgyesi szakaszban az adósságmeglódult és egyszercsak (varázsütésre) elmúlt a Bokroscsomag gyógyhatása.
Sajna GY.F.nek sem sikerült fordítani a problémán, sőt kicsit közelebbtáncoltunk a szakadékhoz. Ehhez képest a Bajnai rendszer megváltás volt, kevesebb vérrel és izzadtsággal... És egyelőre az Orbánkormány sem rontott jelentőset az ügyön. Még akkor sem, ha éppen baromságokat beszélnek. (bár megköszönném ha nem tennék... )
Tehát az IMF, S&P... előbb tartson önvizsgálatot, hogy pontosan mit is csináltak akkor amikor sorban dőltek az Amerikai bankok, meg Izland, meg a Görögök, Spanyolok (még nem), Írek... mert nem voltak eszüknél az fix, (lásd : most ugrálnak meg a CDS felárak, azaz nem láttak előre kutyafülét sem)... de bezzeg Magyarországot látják, és itt tudják... és fúú... ehhez képest meg ...

a többségi részével persze nem értek egyet a nyilatkozatnak... az emberek jó része nem dalolászott az átlépésről, nem igazán kéne a Bajnai-Oszkó féle rendszert olyan nagyon piszkálni, tették amit lehetett, és ha nem vagyunk túl elfogultak, akkor az ő munkájuk nélkül jelenleg Matolcsy hagymásbabot sütögethetne a diplomája tüzénél... vagy vértizzadna, hogy kb erre a szintre elérjen...

nahh... micsoda kettősség van bennem...

vitek 2011.02.07. 14:57:54

@Droli: "Azért az túlzás, hogy a nemzetközi szereplők annyira hiteltelennek találják a kormányt, tessék csak ránézni pl. a forint-euró árfolyamra!"

Ha elolvasod amit belinkeltem (index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/06/bajnai_es_oszko_szerint_hamisak_matolcsy_vadjai/), akkor láthatod, hogy a forint éppenséggel azért erősödik, mert Matolcsy végre beígért valamit amit Oszkóéktól vett át. A baj csak az, hogy Matolcsy sajnos nem ért a dologhoz annyira mint Oszkó, és a vége az lesz hogy hiába ígérget, a megvalósítás elmarad a várakozásoktól. Ugyanis nem mindegy, hogy honnan és hogyan faragják le azokat a kiadásokat. Az ördög a részletekben van, és sajnos Matolcsytól én olyat még nem láttam hogy értelmesen dolgozná ki azokat.
Magyarul most azért erősödik a forint, mert a piac reménykedik hogy jó lesz a csomag, mert Matolcsy még csak általánosságokat szajkózik, amik mögé az Oszkó-féle programot oda lehet képzelni, csakhogy mikor kiderülnek a részletek, világossá válik majd hogy Matolcsynak megint sikerült rosszul kiviteleznie valamit.
Szóval én pesszimista vagyok, az ország érdekében remélem nem lesz igazam.

BISMARCK 2011.02.07. 14:58:00

@Gerzsonka:

A szakmájához tuti ért, ami adótanácsadó.
Ebből gazdagodott meg.
Mondjuk sokat elárul a szoci erkölcsről, hogy egy olyan emberre bízta a pénzügyi tárca irányítását, aki a közteherviselés elkerülésére szakosodott. Ahelyett, hogy pl. ráküldte vna az APEH-et.

abaka 2011.02.07. 14:58:02

@budai zöld: Ne erts felre, en is ugy gondolom, hogy egy ertelmes szakmai vitta lenne a legjobb. Csak szerintem idealista vagy, hogy ez a nagykozonseg szamara is kovetheto vagy erdekes lenne. A tobbseg ritkan kivancsi a szakmai ervekre (sokszor alapbol eloitelete van) es szinte sosem azok alapjan dont.

Nemreg olvastam egy felmeresrol (sorry, de nem talalok linket), ami szerint az emberek donto tobbsege ugy gondolja, hogy nem tud eleget ahhoz, hogy egyenileg fontos penzugyi donteseket hozzon (eddig ok). Ugyanakkor csak elenyeszo reszuk kerdezi meg a szakembereket, inkabb baratoktol, csaladtagoktol kernek tanacsot.

BISMARCK 2011.02.07. 14:58:05

@kéne egy nick:

Jaja, tuti szóltak vna.
Pl. Almunia is szólt annak idején v mégsem? (jó, ő nem az IMF képviseletében volt itt)
Amúgy meg az IMF kb. olyan mint az uzsorás maffiózó. Nekik mindegy, hogy honnan lesz meg a pénz - tisztességes úton keresed meg v anyádat adod el -, csak legyen meg.
A magyar választóknak azért nem mindegy (Oszkónak meg szintén mindegy)

eremita 2011.02.07. 14:58:08

@inebhedj:
Ebben az országban idestova minimum 20-30 éve nincs sem világos, sem sötét, sem szürkületi gazdasági stratégia, ilyet se politikai párt, se gazdasági csoport, se magyar, se külföldi (se blogger) nem prezentált.

Ez így igaz. Sodródás van a populizmussal, aminek az eredménye az, hogy 60% körül van Magyarországon az állami újraelosztás aránya. (Szlovákia: 45%) Más szóval Magyarországon a szükségesnél 15 százalékkal többet költünk a költségvetésből (adófizetők pénzéből) az állam működésére. Ahelyett, hogy ez a pénz az emberek és gazdaság szereplőinek a zsebében maradna.

Ez a plusz 15% (csak a gyengébbek kedvéért) főleg az alábbiak elmaradása miatt van:

Égetően szükséges reformok:
1. Közigazgatás (A közigazgatási szintek áttekintése az önkormányzatok számának radikális csökkentése)
2. Közösségi közlekedés. ( a pénznyelő MÁV, BKV és más szervezetek feudalista struktúrájának és működési rendszerének radikális átalakítása, az ingyenes és kedvezményes utazási feltételek lenyesése)
3. Nyugdíjak. (hosszútávon fenntartható az egyéni felelősség vállaláson alapuló nyugdíj rendszer kialakítása)
4. Valódi általános-, közép-, és felső- oktatási reform.
5. Az állami bürokrácia. (jogszabályok számának erőteljes csökkentése, új közbeszerzés, a közszolgálatban dolgozók számának és státusának radikális áttekintése)
6. Egészségügyi reform ( a pazarló és feudális szemléletű egészségügy radikális átszervezése)

Amíg a fenti területeken gyökeres átalakításra nem kerül sor, addig hiábavaló bármiről is beszélni.

Az igazi kérdés: A FIDESZ 2/3 felhatalmazás birtokában mit szándékozik lépni ezeken a területeken?

blacklord 2011.02.07. 14:58:11

@BISMARCK: haha, ez rohadt jó! Ez aztán a tökös ember. Ő maga is fizetett? Ez egy igazi kuriózum, ilyet azért ritkán lát az ember... Szóval az a tény, hogy fújtak rá, még nem evidens, hogy azt jelenti, hogy rossz is, amit tesz, hiszen pl. egy átlag 20-30 tulajdonossal bíró társasházban is rohadt nagy szopást jelent minden egyes állagmegőrzési és karbantartási műveletre begyűjteni a pénzt.
A magyar gazdaság jelenlegi, kiugróan magas újraelosztási szintje mellett igenis a kiadásokat kellett megvágni, ezt már vagy 10 éve mindenki tudja (és senki se mer semmit se tenni). Ha Megyóék nem jönnek a jóléti rendszerváltás "áldásával", akkor lehet, hogy a nagyobb versenyképesség miatt fejlődtünk volna annyit, hogy a már akkor is régiós összehasonlításban (a számok szerint, tegyük hozzá!) igen bőkezű szociális juttatásainkat (rokkantnyugdíjak, GYES-GYED, stb) finanszírozni tudjuk. De azóta a helyzet romlott (hisz 20%-al magasabb az adósságunk), úgyhogy igazából az akkori kiadási szint alá kéne menni!! Sajnos nincsenek mesék, ez egy ilyen dolog - az ország nem teljesített jól, így jártunk.
Az meg aztán az ésszerűtlenség csimborasszója, hogy azután, hogy "megmentik" a nyugdíjakat, mivel hogy nincs egyensúlyban az állami kassza, ezután gyorsan még rá is emelnek egy adaggal. Aki ezt érti... Ha még legalább a ciklus végén tették volna, az se helyes, de legalább már látott az ember ilyet gyakran. De ciklus elején, ráadásul ilyen nagy szarban ezt tenni, hááát...

moncayo 2011.02.07. 15:01:58

@BISMARCK: Te milyen bevételt javasoltál volna, ami elég nagy volumenű és azonnali?
Adó emeltél volna?
Eladtál volna állami vagyont?
Még több hitelt vetél volna fel?

vitek 2011.02.07. 15:02:04

@IHCS: "az egész megszorítással szemben az egy 60Mrd-nyi TAO csökkentés (GDP 0,3%) áll, mint az új kormány kiadás növelő intézkedése."

Tényleg? És a Kósa-Szíjjártó-Matolcsy hármas áldásos tevékenységének következtében megnövekedett kamatkiadásokat ki fizette ki? Tudod, kockázati felár, forintárfolyam elszállása, mondanak ezek valamit?

blacklord 2011.02.07. 15:02:07

@peetmaster: nagyon nagy meglátás. Pontosan ebbe fognak belebukni szerintem - ilyen szinten már az egyiptomiakat se lehet hülyének nézni, ahol sokkal kevésbé férnek hozzá az emberek az infóhoz, mint itthon.

Baromméter 2011.02.10. 09:47:18

@ehja: oké, de a te analógiádban a "néhány dolgozó" nem alkot egy szuverén entitást (nemzetet), így vidáman adja fel függetlenségét ilyen értelemben. Én nem akarok a Földi Egyesült Államok egy régiójában élni.

Hitelért kuncsorogni: nem is kell. Majd nyomtat fiat bankót az MNB.

Baromméter 2011.02.10. 09:47:20

@szamarhegy: "de addig el kell viselni, hogy Kormány (!) működését kritizálja egy nagy hitelező."

Szerintem a kritikázálással nincs is baj, csak azt a helyén kell tudni kezelni. Kormányunk úgy néz ki, hogy tudja.

Baromméter 2011.02.10. 09:47:22

@Betelgeuse-2: Hú, ez de rosszul hangzik! Nem biztos, hogy az amcsik vagy a németek örülnének nekik. A románok talán.

folyamatábra 2011.02.10. 09:47:34

Egyszerű a számolás: mennyi pluszbevételt szerzett a Fidesz? Na, annyival volt "hunyó" az előző kormány. Matematika.

Betelgeuse-2 2011.02.10. 13:23:28

@Baromméter:
Nem érdekelnek az amcsik és a németek, mi magyarok vagyunk, a macska rúgja meg! Mi már akkor léteztünk, és magyarul beszéltünk, amikor az amcsik a Holdban voltak (...:) és a németek mint germán hordák felégették Európát! Nekünk Orbán király kell, és Matolcsy, mint egy XXI. századi Richelieu! És kell a szenátor asszony is, meg Szíjjártó Megmondó Péter! Nekünk ez kell, majd ők megmondják a tutit! Így helyes, így jó, így szép! Ahogy Madách is mondja "Megmondja, végy ebből és félj amattól, óv és vezet, mint gyapjas állatot; hogy eszmélj? Szükséged nem is lehet!"
Vezessen csak minket, gyapjas állatokat Orbán legalább 30 évig! Nem kell gondolkozni, és akkor nincs baj! Hajrá Magyarország!

nemecsek ernő áruló 2011.02.10. 22:30:03

@BISMARCK: Hallottad már valaha Simicska Lajos nevét?

BISMARCK 2011.02.10. 22:30:07

@blacklord:

Ami Megyóékat illeti.
A "mindenki" által szidott 50%-os emelésről pl. Gazdag László - www.krti.ktk.pte.hu/files/tiny_mce/File/CV/cv_gazdag_hu.pdf - már írt egy könyvet, hogy nem az okozta a bajt.

sas70 2011.02.10. 22:30:12

@eremita:
Semmit! Majd tologatnak, alkotmányoznak, sarzsit juttatnak, 4 év múlva újra választásokat nyernek, és ez így nekik jó. Hogy a zembereknek nem annyira? Kit érdekel?

spinat 2011.02.10. 22:30:17

@Lord_M_: tehát ha az IMF meg a hitelminösitök 3 éve nem vete´k észre a közelgö válságot, akkor az azt jelenti, hogy most már bármit mondanak az biztos te´ves, akkor is ha az a középtavú magyar kila´tásokról szól?

spinat 2011.02.10. 22:30:23

@BISMARCK: aha, aki arra szakosodik,hogy megmondja neked mi a törvények szerinti minimális fizetendö adó, akkor az az adóelkerülésre szakosodott? Akkor miért nincsenek betiltva?
Ettöl függetlenül lehet, hogy vannak olyan adótanácsadók, akik tudják hogyan lehet adót elkerülni.

NewWay 2011.02.10. 22:30:36

@harmincas:
"2. Orbánék ellenzékben évekig azzal kampányoltak, hogy az MSZP hazug. Hát most látjuk: A KÜLÖNBSÉG ANNYI, HOGY GYURCSÁNY BEVALLOTTA. "

Mikor vallotta be? Semmikor.

Gyurcsány nem bevallotta, hanem lebukott, mert valami belső MSZP-s kilopta a hangfelvételt.

IHCS 2011.02.10. 22:30:43

@bugocsiga4:

Kétféleképpen is had reagáljak:
1) mindketten ezek szerint azt gondoljuk, hogy a legnagyobb bűnök között kell arra gondolnunk, hogy +32%-nyi GDP arányos adósságnövekedést produkáltak kormányaink az elmúlt 8 évben. Ezek adósságszolgálata miatt a magyar költségvetés és gazdaságpolitika kényszerpályán áll. Ezért ennek az adósságnak a minden áron való lebontása kiemelt célja kell, hogy legyen a magyar költségvetés politikának.

2) Nyilvánvalóan mind a ketten tudjuk, hogy mivel a magyar államadósság alapvetően nem rövid távú, hanem éven túli kötvényekből finanszírozzuk, ráadásul Oszkó szerint csak 25%-ban külföldről (www.parlament.hu/irom38/10554/adatok/fejezetek/41.pdf), így a nevezett forint árfolyam változás és CDS felár változás költségvetési hatása alapvetően nem a 2010-es költségvetésben fog érződni, így 2010-re eső költségvetési többletkiadása minimális. Talán nem véletlen, hogy a kamatkiadások a tervezetthez képes 17Mrd-dal még kisebbek is lettek 2010-ben és még a kamatkockázati tartalék is megmaradt:
www.kormany.hu/download/5/45/10000/mrg2010_12.pdf

Pretoryan 2011.02.10. 22:30:49

Az egészben az a legelszomorítóbb, hogy megint a tisztességes adófizetők járnak szarul.
Az élelmiszer árak az elmúlt fél félévben 9-15%-ot nőttek, a banki terhek olyan 20%-ban, az energiát még nem merem leírni, mert egynapos határidővel majd korrigálják bármelyiket is ha úgy gondolják hogy az államnak jó legyen. 5700 FT-tal kevesebbet kapok mint tavaly, mert csökkentették az adót, és mindenért többet fizetek. Tényleg nagyon jó irányba mennek a dolgok! :-(

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.02.10. 22:31:02

@global001: Bocsáss meg, de ez Nagy Anna kormányszóvivő feladata. Ő mondta azt is, hogy milyen jól járnak az új adótörvényekkel a kiskeresetűek is, mert ugyan 2000 Ft-tal kevesebbet keresnek, de mennyivel könnyebb lesz kitölteni az adóbevallást!
Nagy Annát fizetésvédelmi kormánybiztosnak!

budai zöld 2011.02.10. 22:31:08

@abaka:
Ez szomorú, de természetesen igaz.

De ettől még
- egyrészt lehetne kevesebb populista demagógiával, és több egyszerű(sített) szakmai érvvel kommunikálni a választók felé (karvalytőkézés; megvédtük a nyugdíjakat, mert a zemberek ezt akarták _helyett_: a jelenlegi eladósodottság mellett elkerülhetetlen volt a manyupok államosítása, különben megállíthatatlan lett volna a további eladósodás). Nem kéne a politikának aktívan butítani a választók csak azért, mert az könnyű. Tudom, idealista vagyok.

- másrészt viszont igazítani kéne a kommunikációt a különböző célcsoportokhoz. Csak azért nem kéne teljesen nevetségesen összeveszni az IMF-fel, vagy lealaptalanozni a hitelminősítők minősítését, hogy majd ez az itthoni népszerűségnek jót tesz. De nem tesz jót. Éppen azért, mert azok a választók, akiknek ez a vagdalkozás talán tetszhetne, egyáltalán nem követik. Viszont ha fel megy a hitelkamatuk a karakán odamondogatás eredményeképpen, azt azért majd észreveszik.

BISMARCK 2011.02.10. 22:31:14

@bebe tv:

Köszönöm a kioktatást.
De ha ezt mondták a német amerika szakértők? Történészek? Akkor tévedtek. Reagan kirángatta az USA-t a gazdasági válságból nem pedig tönkretette.
Javaslom a sok olvasást ebben a témában, kezdhetnéd esetleg Békés Márton kiváló írásával:
jobbklikk.hu/index.php?Cikk=603

BISMARCK 2011.02.10. 22:31:19

@moncayo:

Nem tudom, én nem vagyok sem miniszterelnök, sem gazdasági- sem pénzügyminiszter.
A legjobb ilyenkor természetesen az lenne ha az hozná helyre aki elqrta. De ez nem ajánlott. Ha Oszkó úr semmi hasznosat nem tudott csinálni a rendelkezésére álló idő alatt akkor semmi garancia nincs arra, hogy később jobban menne.
És mielőtt vki azzal jönne elő, hogy nem Oszkó qrta el, hanem Ferenc, nos, ugyanaz a szellemi holdudvar, ugyanaz a "közgazdasági iskola"

Lord_M_ 2011.02.11. 11:37:43

@spinat: Szelekíven olvasol kolléga. Nem csak a 3 évvel ezelőtti nagy borulást nem látták, de nem látták az Íreket sem, az Izlandiakat sem, a Görögökkel sem voltak éppen túl messzelátóak. Ékes példa erre, hogy a CDS feláraik az említett országoknak akkor ugrott meg, amikor már a Sajtó is megszellőztette a bukás lehetőségét, ez pedig mondjuk 1-2 hét esetleg hónap a valódi bukás előtt. Tehát nem hogy középtávra, de még a rövidtávú előrelátásuk is meglehetősen gyengécske volt az elmúlt időszakban.

És ha csak annyira látnak előre mint amennyire a sajtóból és az említett kockázati felárból lehet tippelni, akkor nem beszélhetünk némi mosolygás nélkül arról, hogy Ők a megbízható és hiteles forrásai a prognózisoknak.

Másfelől, mint említettem, Matolcsy összehúzhatná magát, mert abban viszont majdnem biztos vagyok, hogy Bajnai kormánya nélkül Matolcsy most csak a karját tárogatná, hogy neki ezetet nem mondták...

szóval az IMF S&P Moody's hibái nem mentik fel Matolcsy és Orbán elszólásait és kétballábas lépéseit, de önmagukat (IMF,S&P,Moody's) felmentik a 'jóslás' hitelességének nehéz súlya alól.

És mégegyszer, nem az a baj, hogy kígyót békát kiabálnak, hanem az, hogy láthatóan csak ránk, mindezt úgy, hogy pillanatnyilag nem mutat semmi abba az irányba, hogy igazuk legyen. Fél évre előre nem látták, hogy Írország 80 milliárd euróra szorul, mi alapján képesek tehát, pont Magyarország esetében 2-3 évre előre látni...

BISMARCK 2011.02.11. 11:38:13

@spinat:

A két dolog nem ua.
Oszkó cég nagy vállalatokra szakosodott és nem arra adott tanácsot, hogy miként számold el a fizetésed mellé az eseti szerződéses munkáidat, hanem arra, hogy külföldön hol nyiss off shore céget és hogyan számlázd át a bevételedet. Nem ua. Persze, lehet azzal takarózni, hogy nem törvénytelen. Valóban nem, de messze menőkig erkölcstelen.

bebe tv 2011.02.11. 21:58:21

@BISMARCK: Már meg ne haragudj, de azért valamivel jobban hiszek a német N24 adóban elhangzottakban.
Valamivel megbízhatóbb és hitelesebb információik vannak a történtekről. Na de mindegy. Ha nálunk másképp tanítják, hát akkor legyen úgy. Majd lesz utána fejvakarás.

BISMARCK 2011.02.11. 22:13:41

@bebe tv:

Ja igen, tuti.
A gond csak ott van, hogy én is végzett történész lennék - az ELTE-n - vagy mifene.
Én tudom, hogy mit olvastam erről és mi a történész szakma elfogadott álláspontja, te meg higgy akinek akarsz.

BISMARCK 2011.02.13. 20:32:40

@bebe tv:

Még vmi.
Nem gondolom, hogy az adócsökkentés mindig megoldás. De akkor az volt és bevált.
Reagan még kaliforniai kormányzóként adót fizetett vissza, mert az állam nem szedhet be többet, mint amennyit kiad működésre. Ő pedig lefaragta a működési költséget. Megint csak nem mondom, hogy ma nálunk ez a követendő út.
Ott akkor ennek a politikának volt támogatottsága, most nálunk meg Orbánéknak van.

bebe tv 2011.02.13. 20:33:25

@BISMARCK: Én meg pont abban az időben voltam a FED elnöke.
Más a megítélés a történetírás szempontjából, valamint megint más gazdasági szempontból.
Ahogy egy nőt is két féle módon lehet megítélni.
1.Előtted kikkel hogyan és hányszor kefélt.
2. Feleségként tőled hány gyereket szült.
A hogyan és kivel hányszor kefélt a történeti rész, a hány gyereket szült pedig a gazdaság.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása