Véleményvezér

vv

Rezsibefagyasztás: veszélyes játék

2011.03.04. I 24 komment I Címkék: fidesz rezsi allam

Elszoktunk már a rendszeres áramkimaradásoktól, vagy a tőlünk keletebbre esetenként napokig tartó fűtéskimaradásoktól, és nem lenne jó ezt újra megtapasztalni. 

Mint ismeretes, a kormány bejelentette, hogy július elsejéig megvizsgálja a rezsiköltségek befagyasztásának lehetőségét. Ez egy rendkívül meredek ötlet, mely már az első Orbán-kormányt is megkísértette. Reméljük, menet közben elfelejtik.

Miről van szó?

A javaslat mögötti alapvető meglátás az, hogy a legtöbb ember elsősorban a rezsiköltség és a nettó jövedelem arányának változásán keresztül érzékeli jövedelmi helyzetének alakulását. Miután mára a kormány is belátta, hogy az alacsony jövedelműek egyértelműen vesztesei lettek az egykulcsos adónak, politikailag különösen sürgetővé vált, hogy kezdjenek valamit a rezsi/jövedelem hányados másik elemével.

Azonban a jövedelmekkel szemben a rezsiköltség alakulására jóval kisebb ráhatása van a magyar kormánynak. Különösen a gáz és az elektromos áram esetében igaz, hogy az árat leginkább a külső (értsd külhoni) piaci tényezők határozzák meg. A kormány azonban úgy érzi, ha már az adórendszer olyan lett, amilyen, legalább a lakosságot negatívan érintő árváltozásoktól meg kell védenie választóit.

Kapcsolódó írásunk: Lázár lett a miniszter Fellegi helyett?


A játéktér

Mind az elektromos áram, mind a fűtés esetében igaz, hogy a magyar állam bizonyos intézkedéseivel már most is eltéríti a piaci árat valamilyen mértékben. A magyar állam az áram esetében gyakorlatilag az állami tulajdonú MVM-et próbálja erősíteni, mégpedig az ár mesterségesen magasan tartásával. Itt tehát adódna játéktér, de értelemszerűen csak az MVM nyereségének rovására. Egy ilyen lépés mégsem volna példa nélküli, hiszen az első Orbán-kormány hasonló megfontolások miatt egyszer már kivéreztette a MOL-t, ami jópár éven át tartotta alacsonyan a cég részvényárfolyamát, és szolgáltatta ki azt ezáltal a később nemkívánatosnak minősített vevőknek.

A távfűtés esetében a magyar állam által kialakított támogatási rendszer az ún. kogenerációs erőműveket és gázmotorokat támogatja, hogy azok cserében olcsóbban szolgáltassák a fűtéshez szükséges gőzt. Elméletileg itt is lenne lehetőség a beavatkozásra, ám az árak itt pedig már eleve mesterségesen alacsonyan vannak tartva, a további beavatkozás pedig nemkívánt irányba mutathatna.

A kormány tehát úgy tudná befagyasztani a rezsiköltségeket, ha végső soron vagy maga nyelné le az így keletkező veszteséget, vagy a nem állami, külföldi tulajdonú közművállalatokkal nyelettetné le azt. Az előbbire a költségvetés jelenlegi helyzete nem ad lehetőséget, ezért minden bizonnyal az utóbbira játszanak.

survey hosting


Fizessenek a külföldiek?

Az a gyanúnk, hogy a kormány valójában annak a lehetőségét keresi, hogy a külföldi tulajdonban lévő magyar közművállalatokkal, pontosabban az azoknak okozott veszteségen keresztül fizettesse meg a rezsiköltségek alacsonyan tartását. Ez azonban sokkal rosszabb ötlet annál, mint esetleg elsőre tűnhet.

Például: az elmúlt tíz évben elszoktunk már a rendszeres áramkimaradásoktól, vagy a tőlünk keletebbre esetenként napokig tartó fűtéskimaradásoktól, és nem lenne jó ezt újra megtapasztalni. Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a külföldi tulajdonú közművektől, akkor azok egészen biztosan egy forintot se fognak befektetni a jelenlegi rendszer fenntartásába, annak a fejlesztéséről nem is beszélve. Ez pedig nagy és közvetlen veszteségeket okozna számos vállalkozásnak, és rengeteg kényelmetlenséget, nehézséget és esetenként veszteséget a lakosságnak.

Megint csak: a kormánynak el kellene végre fogadnia, hogy aki minden problémától mindenkit meg akar menteni, az előbb-utóbb valamennyit bajba sodorja. 

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Véleményvezér Facebook-csoportjához!

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.04. 10:12:18

A legfurcsább az, hogy a kormány mostani viselkedése nem is túl logikus, mert most minden erővel azon van, hogy ne lépjen a lábujjára semmilyen jelentős választói csoportnak, viszont ez azzal fog járni, hogy a problémák éppen a ciklus végére fognak halmozódni, és akkor fognak rákényszerülni kemény lépésekre, amiket igencsak megéreznek majd az emberek.

Ehhez képest sokkal ésszerűbb lenne, ha most a ciklus elején lépnék meg a nehéz lépéseket, és akkor a végére kijöhetne valami eredmény, amit fel lehetne mutatni a választóknak.

Ehelyett azon görcsölnek minden erővel, hogy mindenkinél jók legyenek, de ezt a zsonglőrmutatványt bizonyosan nem lehet négy éven át fenntartani.

stuffmonger 2011.03.04. 10:12:43

nem az energiaárakat kell befagyasztani és közben a termelőket kompenzálni, hanem a háztartások energetikai felújításait támogatni (szigetelés, nyílászárócsere, megújuló stb)

de valahogy nem érdeke a politikusoknak, hogy csökkenjen a fogyasztás, vajon miért?

:randomgyalázkodás:

Unbiased 2011.03.04. 10:13:02

Azért azt jó lett volna részletezni, hogy egy ilyen befagyasztással mennyivel csökken a kérdéses szolgáltató nyeresége. Mert ugye az van neki, szemben a nyomorult, tehetetlen fogyasztóval?
Off: Most olvasom az Indexben, hogy az OTP nyeresége 150-ről 118 milliárdra csökkent tavaly. Borzasztóan aggódom emiatt. No nem miattuk, hanem magam miatt, hogy ezt rajtam fogják leverni.

Sir Galahad 2011.03.04. 10:13:10

Tény, hogy egy kimutatás szerint az átlagjövedelem reálértékben nagyjából annyi, mint 1985 körül, csak akkor annak 30 százalékát költöttük rezsire, most meg 60-at. Tény, hogy a külföldi tulajdonú közműszolgáltató cégek horribilis összegű és arányú extraprofitot zsebelnek be. Lehet, hogy a kormány által tervezett megoldás nem jó, de ezzel a problémával valamit kezdeni kell.

CyberPunK 2011.03.04. 10:13:26

"A távfűtés esetében ... ...az árak itt pedig már eleve mesterségesen alacsonyan vannak tartva"

Most komolyan erről az országról van szó? A legdrágább a távfűtés, mikor az alapelve miatt a legolcsóbbnak kéne lennie. Szopatják a népet a panelprogrammal, mikor majd minden házban ott a kazán, hogy a lehűlt melegvizet visszamelegítse, értsd, kétszer van előállítva a meleg.

dollde 2011.03.04. 10:13:33

Tiszta kádár korszakot akarnak ezek a fideszék visszahozni.
A benzinre, kenyérre, tejre is ki fogják majd terjeszteni?
Néhány év múlva meg '80-as évek feeling lesz, majd január elején Matolcsy jelenti be, hogy mától a tej-kenyér-cukor-sör-benzin-gáz-villany stb hány százalékot emelkedik. Viktor pedig, akár példaképe Kádár, majd a határon megállitja a válságokat:)

Dubito 2011.03.04. 10:13:40

"aki minden problémától mindenkit meg akar menteni, az előbb-utóbb valamennyit bajba sodorja"

ez akár axióma is lehetne. A hideg futkos a hátamon, amikor újra és újra meg akarnak menteni. Legutóbb a nyugdíjamat, ugye...

A populista, hazardőr, arrogáns és inkompetens vezetőinktől ki fog megvédeni?

tükörfúró 2011.03.04. 10:13:53

Mi köze a mol-nak az mvm-hez? Miért kell egy stratégiai közszolgáltatásnak nyilt részvénytársaságként működni?

Itt mindenki hülyének néz mindenkit?

Bence24 (törölt) 2011.03.04. 10:13:58

"Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a külföldi tulajdonú közművektől, akkor azok egészen biztosan egy forintot se fognak befektetni a jelenlegi rendszer fenntartásába, annak a fejlesztéséről nem is beszélve."

Ez így igaz. Ha elkötelezett piacpártiként (amilyen alapjáraton vagyok) nézem a kérdést, akkor itt le is zárhatjuk a vitát. Ugyanakkor egy kicsit holisztikusabb, "társadalompolitikai" szemlélettel másként is megfogalmazgatjuk az állítást:

Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a magyar munkavállalóktól és vállalkozóktól, akkor azok egészen biztosan egy forintot se fognak befektetni.

Igaz, hogy a külföldi tulajdonú közműcégek befektetései dobnak a magyar GDP-n, de ha több millió ember többet tud fogyasztani vagy félretenni, és több százezer vállalkozás többet tud termelni, fejleszteni vagy foglalkoztatni, talán az sem dob rajta keveset.

Engem erősen kísért a gondolat, hogy 2006-2010 permanens megszorításai után ideje levegőhöz juttatni a magyar lakosságot és gazdaságot. Hosszú évek óta perspektívátlanságtól szenved a az ország az egyéni fogyasztótól a nagyvállalatig, és ha egy ideig végre nem a napi megélhetés biztosításán, a felszínen maradáson kell aggódnia, akkor talán ismét elkezdhet tervezni, jövőt építeni. Én ezért nem utasítom el csípőből a rezsibefagyasztás amúgy első hallásra szocialisztikusnak és populistának hangzó ötletét.

NewWay 2011.03.04. 10:17:18

Van igazság a posztban, de...

"Miután mára a kormány is belátta, hogy az alacsony jövedelműek egyértelműen vesztesei lettek az egykulcsos adónak"

Pontosítsunk: azok az alacsony jövedelműek, akik többet keresnek, mint a minimálbér, NEM az állami szektorban dolgoznak ÉS nincs gyerekük.

A posztoló által írt mondat erős csúsztatás!

Ráadásul nem az egykulcsos adónak lettek a vesztesei, hanem az adójóváírás kivezetésének.

A másik: a posztoló megnézhetné Amerikát is, vagy Nagy-Britanniát.
Amerikában az elektromos vezetékek kerültek magánkézbe, és a profitmaximalizálás jegyében nem költöttek a fenntartásra szinte semmit, el is sötétült egy-két állam egy napra, amikor hiba volt.
Nagy-Britanniában a vasút került magánkézbe, ahol szintén nem történt fejlesztés, fenntartás, és rengeteg karambol volt emiatt.
Mindkét esetben elkérték a piaci árat a szolgáltatók!

Ez azt jelenti, hogy ha a szolgáltató megteheti azt, hogy ne fejlesszen, minimálisan tartson karban, akkor azt meg fogja tenni, attól függetlenül, hogy épp nyeresége van vagy "vesztesége".

A posztoló azt sem tette hozzá, hogy az elektromos áram ára csökkenhetne 3-4%-al, ha ez a 3-4% nem arra menne el, hogy a távfűtéses lakásokat finanszírozza mindenki.

A távfűtést lehet támogatni, de akkor az legyen nevesítve, hogy "távfűtés támogatás hőerőműveknek" - évi 90 milliárd Forint.

Megjegyzem, hogy az orvosok bérét duplájára lehetne emelni évi 60 milliárd Forintból!

vape 2011.03.04. 10:19:07

" Ha azonban a nyereségnek még az esélyét is elvesszük a külföldi tulajdonú közművektől..."
Tegyünk azért erős különbséget aközött, hogy egy cég nem nyereséges, vagy csökken a nyeresége korábbi évekhez képest. A külföldi tulajdonú közműcégeknél max. az utóbbi következne be a kormány ezen akciója következtében.

lajafix 2011.03.04. 10:24:45

Galahad mennyi az a horribilis összegű és arányú profit?

Murphy egyik törvénye jut eszembe a témáról: hogy a gazdaság problémáit megoldjuk, minden más rendszert tönkre kell tennünk...

Unbiashed: javaslom ne használd az OTPt, ennyi.

lajafix 2011.03.04. 10:24:49

@tükörfúró: "Miért kell egy stratégiai közszolgáltatásnak nyilt részvénytársaságként működni?" Működhetnének állami cégként is telepakolva csinyovnyikokkal, 0 fejlesztéssel, nem 0 adósággal: még többe kerülne a szolgáltatás.

csi szi 2011.03.04. 11:04:00

A közműveket valahogy ki kell birkózni a külföldi tulajdonosok kezéből. Nem vagyok szemellenzős multiellenes, semmi kifogásom ha termelést hoznak ide, sőt, de a közművek vagy a kereskedelem speciel olyan területek, ahonnan minden lehetséges eszközzel kifelé kellene szorítani őket. Ha már mindent odaadtunk nekik, sajna.
Persze nyilván sírás-rívás, nagyköveti közbenjárások, eu-s eljárással fenyegetések stb. bejátszanak, ahogy a pécsi vízműnél is arénázott a Suez. Ezekkel számolni kell.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.03.04. 11:04:03

Szerintem tényleg most szembesülnek azzal, hogy mennyire marhán láttak neki a "családi" adó bevezetéshez.

Szerintem a politikai szándék az lehetett, hogy aki gyereket (sőt, minnél többet) nevel, annak legyen valamivel (jóval) jobb. Csak sajnos az ötletet egy akkora marhára bízták, mint Matolcsy.

Egyszerűen az adójóváírást kellett volna lecserélni a gyerekkedvezményre.

A vicces az, hogy mind az egy kulcsos adó, mind a családi adó jó dolog, de csak nálunk ad ennyire idióta eredményt.

kadarnepe 2011.03.04. 11:04:11

@Dubito: "A populista, hazardőr, arrogáns és inkompetens vezetőinktől ki fog megvédeni?"

Ne aggódj attól is megvédenek! A végén csak rájuk lehet szavazni, a nép így nem tud (más) populista, hazárdőr és inkompetens vezetőket választani. :-)

Dr. No 2011.03.04. 11:04:14

@Bence24: Nem a GDP-re gyakorolt hatás a probléma a közműbefektetések elmaradásánál, hanem a hálózat lepusztulása és összeomlása. Azt nem váltja ki a lakosságnál maradó megtakarítás.

Borenbukk 2011.03.04. 11:04:16

Nem is biztos, hogy lehetseges a dolog, legalabbis tavfutes eseten. A koncesszios szerzodesek ilyenkor tartalmazni szoktak egy minimalis nyereseg ratat is. Ha az allam ez ala szoritja a szolgaltato nyereseget, az onkormanyzat lesz kenytelen kicsengetni a kulonbseget.

aurelius 2011.03.04. 11:04:32

nem is értem ezt. szimpla logika.

1. a "rezsiköltségek" évről évre emelkednek, csökkenni nem fognak - ez gondolom mindenki számára elfogadható

2. befagyasztjuk - tehát legfeljebb az inflációval emeljük (vagy azzal sem?...)

3. eredmény: 10 év múlva (vagy 'n' idő múlva) a valós (piaci ár) 'x' lesz, mi viszont a töredékét fizetjük

vajon nem jön el az az idő, amikor a piaci ár felé mozdítják el az árat? (ha nem is fogunk sosem piaci árat fizetni) tegyük fel, 10 év múlva (mert a finanszírozás tarthatatlanná válik) emelnek 100 %-ot?

nem emlékeztet ez minket a rendszerváltás óta unásig emlegetett: "azért volt 3.60 a kenyér, mert külföldi hitelekből finanszírozta Kádár" toposzra? atyaég.

nemecsek ernő áruló 2011.03.04. 11:04:38

@tükörfúró: Te ugye teljesen átlátod a BKV gazdálkodását, és tudod, hogy hova kellene nyúlni átalakítás esetén, ugye? Merthogy az zártkörű Rt. Egy NyRT-nél legalább a részvényesek a vezetőség tyúkszemére lépnek, ha lopnak. Egy tisztán állami vállalatnál sajnos csak azt tapasztalhatjuk, hogy erre esély sincs. Csak sötétben tapogtózás, és reménykedés, közben a közszolgáltatás csak azért nem omlik össze, mert folyamatosan pumpálják bele a pénzt, mint egy feneketlen gödörbe, és semmi elvárás nincs a tisztogatásra.

Most őszintén: ez tényleg jobb? Hogy áttételesen azért kell minden évben adót emelni, mert az állami ZRt-k a korrupció melegágyai?

dr. Tonyk 2011.03.04. 11:19:33

@NewWay:
"A posztoló azt sem tette hozzá, hogy az elektromos áram ára csökkenhetne 3-4%-al, ha ez a 3-4% nem arra menne el, hogy a távfűtéses lakásokat finanszírozza mindenki."

Valami olyasmit hallottam, hogy akkor viszont a távfűtés kb 50%-al menne fel.
Az meg azért, hogy egy 5x-6x négyzetméteres lakásban 19-20 fok legyen és ez belekerüljön havi 40-50E-be nevetséges.

Gulogulo 2011.03.04. 11:19:34

Eddig nem sikerült nekiállni a hazai energiaforrásokat kiaknázni. De most neki lehetne állni!

redjohn 2011.03.06. 12:31:46

Nem értek egyet a poszttal!
Az állam, a parlament adja meg a működési engedélyt a szolgáltatóknak, bankoknak stb., tehát az árak alakulására befolyással van!!!
A lakosság támogatása hőszigeteléssel kapcsolatban, megint nem megoldás nekünk fogyasztóknak, mert ha kevesebbet fogyasztunk, a szolgáltatónak nem lesz meg a gigaprofitja és akkor meg azért fognak emelkedni az árak!!!! Egy a lényeg, hogy mi mindenképpen rosszul járunk!!!
Jut eszembe: a privatizáció után hová lettek azok a pénzek, amik felszabadultak az államkasszában, miután már nem kellett fenntartani a szolgáltatókat, stb.??????

Lajosforras 2011.03.16. 12:25:43

a lakosság támogatása a hőszigeteléssel kapcsolatban jó ötlet. csak annyit kellene tenni,hogy pl a panelházak esetében megkönnyíteni a távhőről való leválást,szabadon választott gyakorlatként kezelni. nem milliókat fizetni a leválásért egy szolgáltatónak. akkor az állami támogatással tisztességesen körbedobozolt panelok energiafogyasztása a töredékére esne,főleg,hogy az oda haladó szigeteletlen fűtéscsöveket már le is lehetne vágni a gerincről,stb.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása