Véleményvezér

vv

Apu, kezdődik! – Túl magas a hiány

2011.03.18. I 91 komment I Címkék: fidesz koltsegvetes matolcsy

Trükk vagy bénázás? Ha a 29 pontos akciótervből ez lett, vajon Matolcsyék mennyire lesznek képesek a sokkal keményebb megszorításokat tartalmazó Széll Kálmán-terv végrehajtására? (Fotó: Index)

Az [origo] értesülései szerint az államháztartás hiánya 2010-re a tervezett és előrejelzett 3,8% helyett végül akár 4,5% körül is lehet. Ez az információ a januári és februári brutális hiányadatokkal kombinálva már egyértelműen azt sugallja, hogy nem igazán sikerült a nyáron bejelentett első gazdasági akcióterv kiadáscsökkentő lépéseinek a végrehajtása.

Ebből akár még baj is lehet.

Előzmények: Napi abszurd - elszámolták a költségvetést?


Trükk vagy bénázás?

Önmagában az a tény, hogy a hiány nagyobb, mint amit a kormány januárban bejelentett, még nem a világ vége. Az elmúlt húsz évben a mindenkori kormány igen gyakran tudatosan élt azzal a trükkel, hogy alacsony hiányszámot közölt akkor, amikor arra mindenki figyelt, majd később szépen csendben "korrigáltak". Ennek a trükközésnek volt klasszikus esete például a Medgyessy-kormány 2003-as büdzséje, ahol a hiány végleges értékét csak 2005-ben (!) árulták el. És láss csodát, a végső érték több, mint kétszer akkora lett, mint amit a 2003 végén hivatalosan bejelentettek. Ezek a technikák és trükkök azonban súlyosan aláássák az adott kormány szavahihetőségét, aminek politikai következményei vannak, ahogyan ezt Medgyessy esetében is láthattuk.

Az ilyen utólagos korrigálások estében vagy arról van szó, hogy a kormány szándékosan nem a valódi hiányszámot ismerteti, vagy arról, hogy mondjuk decemberben még fogalma sincs, hogy mi is történik a költségvetésben. Vagy a szándékkal, vagy a képességgel, de valamivel most is komoly gond van. Ismét hangsúlyozzuk: ha trükközésről van szó - ezt egyelőre nem tudjuk -, az még tényleg nem a világ vége.

Egyszer ugyanis el lehet ezt játszani.

"Elszámolta a kormány a 2010-es költségvetési hiánycélt - értesült az [origo] több, a hiánycél számítására rálátó, a téma érzékenysége miatt névtelenséget kérő forrásból. A tavalyi államháztartási folyamatokról, vagyis a deficitről és az államadósságról a hónap végén kell tájékoztatni az Európai Unió statisztikai hivatalát, az Eurostatot. A jelentést a Központi Statisztikai Hivatal küldi ki Brüsszelnek, de előtte az anyagról egyeztet a költségvetésért felelős, Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal és az államadósság forintban kifejezett értékét kiszámoló Magyar Nemzeti Bank szakértőivel. A jelentést április 1-jén hozzák nyilvánosságra.

A munka a végéhez közeledik. Ezen és a jövő héten még érkeznek be adatok, de az [origo]-nak több forrás azt mondta, kevés esély van arra, hogy azok érdemben befolyásolják az adatot. A források szerint a GDP-arányos hiány 4,5 százalék körüli lehetett tavaly."

Kicsúszott a hiány a kormány kezéből (Baksa Roland/origo)


Mit mond ez a jövőről?

Lényegesen nagyobb probléma az, hogy a tervezettnél magasabb 2010-es hiány azt is valószínűsíti, hogy a hiány 2011. januári és februári meredek megugrása sem elsősorban egyszeri tételek következménye volt. Hanem bizony a tavalyi trendek folytatódása.

Ebben az esetben viszont az idei költségvetés sarokszámai is igencsak ingatag alapokon állnak. Minden bizonnyal ezt ismerhette fel a pénzügyi kormányzat, amikor pár héttel ezelőtt váratlanul komoly zárolásokkal költségvetési tartalékot (stabilitási alap) kezdett el képezni. Legyünk most optimisták, és feltételezzük azt, hogy a stabilitási alap után bejelentett Széll Kálmán-terv már figyelembe vette az általunk csak most megismert tényeket. Ha a Széll Kálmán-terv végigszámolása során a reálisabb hiányadatokkal dolgoztak is, sajnos még abban az esetben is akad egy kis bibi.

survey services

A hiány elszállása ugyanis azt jelenti, hogy a jelek szerint az Nemzetgazdasági Minisztérium nem volt képes végrehajtani a 29 pont részeként tavaly bejelentett kiadáscsökkentési intézkedéseket. Tehát nem csak a tervezéssel, hanem a megvalósítással is gondok akadnak. Ez pedig legalábbis elbizonytalanít bennünket: ha a 29 pontos első gazdasági akciótervből ez lett, vajon a gazdasági minisztérium mennyire lesz képes a sokkal keményebb megszorításokat tartalmazó Széll Kálmán-terv végrehajtására? 

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktus 2011.03.18. 09:21:44

"Mi állhat ELSŐSORBAN a vártnál magasabb 2010-es hiány mögött?"

Döglödik szó szerint a KKV szektor, és eddig segítségnek annyit kapott, hogy nesze semmi fogd meg jól.

nevetőharmadik 2011.03.18. 09:21:57

A Véleményvezér miért csinál még mindig úgy, mintha nem tudná pontosan, hogy ez a kormány nem ért semmihez, és csak egy halom síkhülye töketlen bénázása folyik?

Ezek a "reméljük, nem arról van szó, hogy" meg "ebben az esetben még akár baj is lehet" kiszólások hovatovább nevetségesek.

Igen, én is azt REMÉLEM, hogy csoda történik, és egyszer csak jó dolgokat fognak csinálni. De az eddigi döntéseik, intézkedéseik, retorikájuk, reakcióik, tempójuk mind azt mutatja, hogy jó dolgok történése KIZÁRT, és egy sosem látott ELKÚRÁSI SPIRÁLban vagyunk.

Erre kell felkészülnie mindenkinek.

fg56 2011.03.18. 09:22:01

Trükközés és bénázás együtt folyik - kőkemény hazudozás mellett.

WinterMute 2011.03.18. 09:22:11

Nem tudom miről beszéltek: a Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió mély elkúrásai miatt 8% körül lett volna a hiány, és azt sikerült lementeni 4,5%-ra. Ez kinek nem nyilvánvaló?
És nem feledni, hogy ezen szuper sikeres mentés mellett alkotmányozni is kellett, illetve a köcsög EU ellenében kellett médiatörvényt gründolni.
Nem mellesleg a foci válogatott is régen látott magasságokban.
Szóval kormányunkat legalább ti ne b@sztassátok.

bubastis2 2011.03.19. 12:56:14

Elég kemény munka ezt az országot rendbe hozni. Valahogy hitelesebben hangzik, már bocsánat, ha Orbánéknak nehéz ebben a szar helyzetben hozni a 3,8-at (na ja - nem is kellett volna eleve ezt állítani be, de akkor meg mi lett volna? karóba húzzák az országot külföldön, és az IMF röhög a markába), mint amikor a Medgyessy-Gyurcsány kormánynak nem sikerült, nemhogy tartani a célt, de még időben BEJELENTENI sem. Úgyhogy kicsit hátrébb az agarakkal, és hagyjátok, hadd őröljenek az elkúrt politikai életünk rozoga malmai. Vagy hőböröghetünk is, de ezt az országot senki nem fogja varázsütésre rendbe tenni. Majd talán csak 2030-ban, amikor először lesz Magyarországon szocialista többség ismét.

Hathajó 2011.03.19. 12:56:17

@WinterMute: Az a baj, hogy nem tudom a hozzászólásodból kideríteni, hogy komolyan ezt gondolod-e vagy csak viccelsz? Az utolsó előtti mondat kicsit megingatott.

Hathajó 2011.03.19. 12:56:24

Ne felejtsük el, hogy ezek a hiány számok már a havi magánynyugdíj pénzek költségvetési felhasználása mellett jöttek létre, a különböző extra sarcok kivetése után, ez egy.
Továbbá azt se, hogy Varga Csontvadász Mihály bizony nem tudott lényegi költségvetési aknát találni az elődeik által hátrahagyottakban, ami azt jelzi számomra, hogy az akkori költségvetés tartható pályán mozgott. A HUF árfolyamának "hektikussága" bizony súlyos többlet milliárdokkal járt, mind az önkormányzatoknak, mind a központi költségvetésnek, mind pedig a magánembereknek, ez kettő.
Továbbá azt se, hogy a lényegi megszorításokat a Bajnai Oszkó kormány hajtotta végre, melynek lényege azon költségvetési kiadások megnyirbálása volt, amelyeket a Medgyessy kormány fogadott el, és az MDF kivételével minden párt megszavazott. Hogy ez így volt az ominózus angol verziójú Széll Kálmán terv is elismeri, ez három.
Most ez egész nyilvánvaló, hogy a kormány költségvetésért felelős tárcájának halvány fogalma se nincs merre is megy a költségvetés hiánya. Lesznek majd többlet bevételek az extra adókból, egyszer csak átveszik a magánnyugdíjak megtakarításait, és majd eszetlen gyorsasággal pénzzé teszik amit pénzzé tehető (az átvett vagyon 50-55 százaléka, de ha az ennek kb felét kitevő részvényeket a BUX-ra zúdítják, akkor az sokkal kevesebbet fog rögtön érni).
Utána meg el kell gondolkodni, hogy a Széll Kálmán tervben kigondolt megszorítások hogyan is engedhetők rá a társadalomra.

quendelapo 2011.03.19. 12:56:29

Nehéz megítélni, hogy ez bénázás vagy trükközés vagy a kettő együtt. A tavaly módosított költségvetés csakúgy, mint az idei a különadókra épül. Ez a pénz pedig hiányzik a gazdaságból. A különadóval sújtott cégek visszafogták a kiadásaikat és jellemzően azokat a kiadásokat - marketing, PR, szponzoráció - vágták meg, amik a hazai kvk szektornak jelentettek volna megrendeléseket. Az anyavállataik pedig visszafogták magyarországi beruházásaikat, ami viszont már a nagyobb cégeket is érinti. A nyugdíjügy mellékhatásaként több tízmilliárd forint menekült külföldi bankokba, abból itthon sem fogyasztás, sem beruházás nem lesz. Hab a tortán, hogy az önkormányzatok több ezer, ha nem több tízezer közmunkást bocsátottak el az első két hónapban.
Ezek sajnos mind a foglalkoztatás és a gazdaság bővülése ellen ható lépések. A költségvetés pedig arra épül, hogy nő a gazdaság és bővül a foglalkoztatás....
A különadók beérkezése persze még a költségvetést helyrebillentheti, de a növekedés ettől sajnos nem fog beindulni.

smith2008 2011.03.19. 12:56:42

Nem túl szofisztikált az írás, de helyes az irány. Az önkormányzati hiányt nem sikerült belőni, aminek lehet oka az, hogy előrehoztak néhány kiadást a jövő évről.

Az idei év sokkal durvább lesz, ugyanis az adócsökkentésnek nem lesz mennyiségi hatása (nem fognak többen adót fizetni attól, hogy kisebb az adókulcs), így a koncepció megborult. A Széll Kálmán terv jó, de végrehajtás nehéz lesz, mert kevés a tartalék.

Őszinte Őrült 2011.03.19. 12:56:52

furcsa is lenne ha tudnák csökkenteni a kiadásokat, mindenhonnan azt halljuk hogy a létszámot inkább növelték mint csökkentették. hiába no, kellett a hely a munkára (?) éhes saját embereknek.

engem többek között az háborít fel hogy fűnyíró-elv alapján láttak neki a zárolásnak, így pl egy sor múzeum lehetetlen helyzetbe került, viszont a zseniális márnemistudomkirőlneveztékel (megint Széchenyi?) terv keretében _muszáj_ építeni egy gyaloghidat a Dunára (ezt Finta megmondta, persze lehet hogy neki tényleg muszáj lenne különben csőd). ez kell a dolgozóknak...

Doberdo 2011.03.19. 12:56:56

Matolcsy már születésekor sem volt egy észlény. Persze
nem volt Orbántól elvárható, hogy egy jóval intelligensebb gazdasági minisztert választ maga mellé.
A "jobb kéz" nem is okozott csalódást! Jelenleg, ha őszintén néz a tükörbe a kis(kakas)király, akkor csak a Bajnai-féle válságkezelést dicsérheti.

sashimi 2011.03.19. 12:58:14

A 29 pont semmilyen reális lépst nem tartalmazott, amely szignifikáns költslgcsökkentéshez vezethetett volna. A legnagyobb tétel a 13-17 pontoktól hivatalosan remélt, de tömeges elbocsátások nélkül teljesen irreális 120 milliérdis megtakaritéása lehetett volna.

De ezzel szembe álltak a drasztikus adócsökentések, amely valójában megingatták a költségvetést. S ezek végrehajtásáról nem a jobb sorsa érdemes Nemzetgazdasági Minisztérium döntött, hanem Ő, Akit Nem Nevezünk a Nevén.

A hiány egyébként mindentől függetlenül az év végén az EU által eltűrt határon belül lesz: legfeljebb többet élünk fel az államosított nyugdijalapokból. Egy választási ciklusra elég az a pénz. Oszt jónapot.

crey7 2011.03.19. 12:58:19

@WinterMute:

Napellenző le.

Bajnai-Oszkó volt az, akinek a megszorításait még Viktor is méltatta. Ja, csak nem itthon, nehogy a Magyar Nemzet megírja, és még a végén elhidd.

2009 év végén (az IMF szigorú költségvetés ellenőrzésének hála) a hiány 3,6% volt GDP arányosan.
Ez a szám 2008-ban 3,3% volt.

Szóval milyen 8%-ról beszélgetünk?

Az hogy Meggyesi idején az egekben volt a költségvetési hiány, sőt a Gyurcsány első kormányában is, azt nem tagadom, így van.

Az alkotmányozás meg kb. annyira kellett az országnak, mint a vármegyék és a járások, a kúriákkal együtt.

Köcsög EU? Sikerült ügyes ellenségképet faragni a köcsög EU-ból, gratulálok.... Milyen jó, hogy az elmúlt 20 évben kézzel-lábbal kapálóztunk, hogy közöttük lehessünk...

Komolyan, egy-egy külföldi látogatásomkor lassan szégyellem, hogy magyar vagyok. :((

v.tom 2011.03.19. 12:58:23

@WinterMute: Ki nem szarja le a fociválogatottat, amikor lassan annyi pénzem sincs, hogy kimenjek egy meccsre?
Kicsit el vagy tévedve a 8%-os hiány ügyében, de arra is, hogy nagy teljesítmény volt lementeni a jelenlegi szintre. Kicsit talán gondolkodj a narancsszín köd mögött. Az államháztartási csökkentésének nagy részét a hatalmas mnyp vagyon egy részéből próbálják finanszírozni. Szerinted ez mennyire okos döntés? A saját jövőnket kezdjük vele felélni.
A médiatörvényt nem kell védeni. Vannak az eu és a közvélemény által is helyeselt szakaszai is, de nagy arányban elég visszatetszést keltő. Egy kérdésre válaszolj nekem: ha ugyanezt a médiatörvényt, teljesen változatlan formában az mszp, a jobbik, lmp, vagy bármely más párt hívta volna életre, akkor mi lenne a véleményed? Van egy olyan érzésem, hogy Orbán bőszen hívná az utcára a szimpatizánsokat a "diktatúra" ellen. Jelen helyzetben meg az van, hogy a kormány és a törvény kritikáját az ország gyalázásának titulálja, és úgy tűnteti fel magát, mintha ő lenne a megváltó, aki az ep-ben megmondja a frankót.

Áhh, egyre inkább azt érzem, hogy olyan elvakult és fanatikus emberek vannak ebben az országban, akik még azt sem veszik észre, hogy lassan az utolsó fillért is kihúzzák a zsebükből, mi több, a gyerekeik és unokáik zsebéből is. Soha életemben nem voltam még ennyire elkeseredve, és nem éreztem a helyzetem ennyire kilátástalannak. Még a legrosszabb időszakokban is azt mondtam, hogy itthon akarok élni, mert magyar vagyok, és szeretem az országom, de most azt tapasztalom, hogy még azt a megkeresett vagyonkát is kihúzzák alólam, amit már megkerestem. Hogyan vállaljak így gyerekeket? Ha becsületesen dolgozom, okosan gazdálkodom, akkor is csak azt látom, hogy egyre kevesebb lesz.

NYJetsTD 2011.03.19. 12:58:24

Beindítani a gazdaság motorját, úgy, hogy akinek profitja van, aki fejlesztene, aki modernizálna, attól elvesszük? Inkább tegyék össze a két kezüket, mert idén még a 4,5 % sem lesz meg...

gt_ 2011.03.19. 12:58:30

@WinterMute: "Nem tudom miről beszéltek: a Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió mély elkúrásai miatt 8% körül lett volna a hiány, és azt sikerült lementeni 4,5%-ra. Ez kinek nem nyilvánvaló?"

Nekem! Ugyanis a hiányt havonta össze lehet mérni az előző évivel. Akkor a hiány 4% alatt volt. Akárhogyan számoljuk. Ráadásul - ha nem vetted volna észre - Orbánék már lassan egy éve vannak hatalmon. A mostani január-februári hiány (az előző év január-februárjához képest) kizárólag Orbánék "teljesítménye". Javaslom olvasd el az idevágó és nyilvánvaló (aláhúzva) makrogazdasági definíciókat.

eduba62 2011.03.19. 12:58:34

@WinterMute: Ez jobb, mint a Ludas Matyi! :-))
Folytasd!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.03.19. 12:58:38

@WinterMute: "Ez kinek nem nyilvánvaló?"
Hát Kb mindenkinek, aki nem Fidesztroll.
Bár persze úgy is tudjuk, h te + 1 maszoptroll vagy, aki próbálja a fideszeseket lejáratni :)

pirimogyoró 2011.03.19. 12:58:44

Ezek még 10 év múlva is a szocikra mutogatnának, de addigra jól el lesznek zavarva. Kár, hogy nulladik Viktor nem éri meg, hogy elolvashassa, miket írnak majd a módszereiről az ötven évvel későbbi történelem könyvek.

Petófit egy állami ünnepségen megkurtítgani... Pont azt venni ki a versből, ami a tehetetlen országgyűlésről szól...
Utána meg megmagyarázni, hogy "dramaturgiai és művészeti szempontoknak is meg kell felelni"... Ha nem felelt meg Petőfi, akkor miért nem szavaltak Ákost? Ő elég fideszes, biztos megfelelt volna!

Tetves, hazudozó nyugdíj- és bértolvajok. Na jó, ez egy kicsit durva így. A tetvest szívesen visszavonom!

CsodaPok 2011.03.19. 12:58:48

@WinterMute: Gyurcsany valoban elrontotta (finoman szolva), ezt ugye bevallotta. Viszont Bajnaiek azert annyira nem csinalhattak rosszul, ha a Szell Kalman terv angol nyelvu valtozataban az Orban kabinet is elismerte a munkajukat.
Alkotmanyozasra viszont egyaltalan nem volt most szukseg, plane nem ilyen hirtelen. Belefert volna az idobe egy rendes "ossznepi" konzultacio es nem csak ez a mondvacsinalt kerdessor.
Mediatorvennyel kapcsolatban ajanlom, hogy olvasd el az alabbi iromanyt es utana mondd, hogy az EU nem jogosan mondja, amit mond. lvnte.posterous.com/mi-a-gond-az-uj-mediatorvennyel

kurtakocsma 2011.03.19. 12:58:51

8 év szajkózás és gáncsoskodás után ez a kormány erre képes a keményfejű számokkal szemben. erőlködés, keménykedés, kommunikáció van, eredmény nincs. Szép dolog az akarat, de most ők vannak a füvön, s mindkét csapat az ő szineikben játszik szinte kivétel nélkül. a pálya széléről sem kiabálnak (még), bár már civil tábor próbálgatja a hangját (ami 20 év után nagy dolog!) Igy nem lehet veszíteni meccset! :) De ahogy most kinéz saját magukkal focizva kifulladtak, s vad alkotmányozásba kezdtek, mely az öltözőbe való tevékenység, nem a pályára...

istvankah 2011.03.19. 12:58:53

wintermute azért írtam a kisbetűvel mert találtam ennél kissebbet egy ilyen koronás ökörnek!Remélem mindenben egyetértesz az ország jelenlegi királával,eszed jóhelyre teszed,már ha vot ,ebből a sorból nem lógszki,legfeljebb fel!Kellemes őmlengést a vezéred alatt!A fejedre!

Az_igazi_Trebitsch 2011.03.19. 12:58:59

@WinterMute:
Lehet, hogy egy kicsit megrészegültél kormányunk diadalittas kijelentéseitől? :))))

Gyucsány és Oszkó két külön kormányban voltak... Mindegy...

De a 2009-es hiány valahol 3,9-4,4% között volt...
És ezt OV mondta, forrás: www.hirextra.hu/2010/10/01/orban-nem-stimmel-a-2009-es-koltsegvetesi-hiany/

Persze lehet hozni egy visszamenőleges törvényt, hogy nem annyi :)

Jelenleg úgy néz ki, nemhogy lefaragni nem sikerült a hiányt, csak növelni... Ismét elveszett egy év. És bizony 2/3 esetén ez töketlenség. Tetszik, nem tetszik, ez van!

Elpattant egy húr 2011.03.19. 12:59:05

WM, és az nem zavar ebben, hogy az angol nyelvű kiadás, sőt korábban (nem annyival korábban!) magyar minisztériumi szakemberek szerint a kiadáscsökkentő intézkedések, amelyeket a Bajnai/Oszkó duó (ide most ne vegyük Ferit, pls) hozott, jó irányba vitték a zországot?

:)

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.19. 12:59:10

A trükközés azért nem valószínű, mert Orbán nagyon fogadkozott korábban, hogy ha törik-szakad is, akkor is tartjuk a hiányt.

Ha eleve trükközésre készültek volna, akkor enyhébben fogalmazott volna, ezért a bénázás valószínűsíthető inkább.

is 2011.03.19. 12:59:14

@WinterMute: "Ez kinek nem nyilvánvaló"

Aki ert a gazdasagpolitikahoz. Boldogok a lelki szegenyek, ok elhiszik a FIDESZ propagandat ezzel a 8%-kal.

@poszt: akit 52% szavaz meg, az 52% ingyenelot kap a nyakaba. draga mulatsag am ennyi szavazatot megvenni. most mindenkinek kell az urambatyam allas, hiszen ha Schmitt Pali, Stumpf Pity megkaphatta, akkor en miert nem kaphatom meg ugyanezt a magam szintjen. Ha Szijjarto harom helyrol csak kap 2,2 milliot, akkor en nekem is jar meg egy szazezrecske. A nagy miniszteriumosszevonas akkor letszamcsokkentessel jart, hogy most mar vagy 500-zal tobben vannak. Tavaly majusban nagyon durva egy havui hianyt hoztak ossze, abbol kb. szaz milliard(!) teljesen indokolhatatlan. Az ember elfarad az irasaba ennek a sok adatnak. Eleg nyilvanvalo kovetkeztetest lehet belole levonni.

Szergej55 2011.03.19. 12:59:19

lol, az én kormányom nem ez

EMU 2011.03.19. 12:59:22

Itten komolyabb hazudozás folyik jelenleg, mint bármikor a rendszerváltás óta eltelt kormányzások során. Lehet ezt szépíteni, meg próbálni kidumálni, meg rajongani a polgári gumicsizmáért meg játszani a kollégista nagypolgárt, de ennél megrögzöttebb hazudozás, a vele való szakítás legkisebb szándékának jele nélkül, nem folyt még ebben az országban '90 óta.

balf 2011.03.19. 12:59:25

@nevetőharmadik: Ha ez az eddigi szűk egy év szerinted elqrási sprirál, akkor vajon mi volt a Medgyessy-Gyurcsány páros totális ámokfutása?

Próbálj meg egy kicsit perspektivikusan gondolkodni.

Sieg 2011.03.19. 12:59:31

@WinterMute: Annak nem nyilvánvaló, aki csak azt látja, amit láttatni szeretnének vele és csont nélkül beveszi Matolcsy agyrémeit.

Tudod, honnan jött ez a 7 százalékolás (látom, a szurkolók ezt még feltornászták 8-ra, ha lúd, legyen kövér)? Hogy Matolcsy a tavaly májusi hiányból kiszámolta, hogy ha ugyanannyi lesz még időarányosan az év hátralévő részében, akkor 7 százalékra jön ki. Nyilvánvaló marhaság, amit könnyű beadni annak aki nem ért hozzá.

Pedig nem atomfizika. Az megvan, hogy ez a tavaly májusi hiány kisebb volt, mint idén az ELSŐ KÉT HAVI? Tudod, az a hiány, ami miatt Matolcsy "Einstein" György nemzethalált vizionált (és a szurkolótábor gyorsan le is csapott rá). Látom a politikai károsultaknak nem gond benyalni, hogy a sokkal rosszabb időarányos hiány idén 4,5%-ot fog eredményezni, tavaly viszont a gonosz komcsik kezén az öthavi ugyanekkora hiány nyilván 7-et okozott VOLNA. Vagy nyolcat. De legyen tíz, az szép kerek.

Persze hősi kormányunknak fantasztikus fegyver van a kezében, hogy a saját készséges szurkolótáborát tovább etesse, ha tényleg nagy gáz lesz: egyszerűen kicsinosítja a költségvetést a lenyúlt nyugdíjpénzekkel, a fanboyok meg úgyis megmagyarázzák.

Mellesleg ez a foci utalás felvidította a napomat, kösz. Egyszerűen hihetetlen. Bravó.

NforceR 2011.03.19. 12:59:38

@WinterMute: remelem nemsoka bele er a kezed a bilibe es felebredsz.....csak egy kis emlekezteto tavaly nyaron ez a kormany akarta 7-8 szazalekra tornaszni a hianyt h legyen tobb penze. Magatol nem ment volna addig ezt tobb szakerto is megemlitette....
alkotmanyozas - ezt megintcsak ok akarjak, en marhara jol elvoltam a regi alkotmannyal is, sot jobban mint a most keszulovel (errol annyit h komolyan fontolgatom az allapolgarsagomrol valo lemondast....).
a media torvenyt azert kellett vedeni a "kocsog" EU ellen mert eleve elbasztak....
a foci valogatottat meg inkabb nem is kommentalom...

2011.03.19. 12:59:43

@WinterMute: A számokkal hadilábon álltok. Eddig Bajnaira Matolcsy 7%-os hiányt akart fogni, te már 8%-ot mondasz. Ez a trükközés. A 3,8% helyetti 4,5% hiány a bénázás. Alkotmányozásra senki nem kérte őket, a médiatörvényt pedig nem az EU ellen készítették, hanem a Fidesz Mo-i kritikusai ellen. A foci évtizedek óta pénztemető, a gazdaság pedig kivégezve. Akkor hogyan tovább?

2011.03.19. 12:59:46

esetleg: hozzánemértő, senkiházi bűnözők? :):):)

@WinterMute: aham, persze kis fidesznyik, hát persze, nyugszik a beteg, nem báncsa senki matolcsano bácsit, se don orbalonét, ügyes húzás volt az adórendszer átalakítása, minden nagyon szép minden nagyon jó

Megfigyelo 2011.03.19. 12:59:48

Ja es Matolcsy egy hirhedt legvarepito es kodevo, pontosan ilyen idetlen gazdasagpolitikara lehetett tole szamitani. (Nem tudta kiszamitani azt sem, hogy a munkavallalok tobbsegenek csokkenni es nem noni fog a nettoja a "nagy es altalanos adocsokkentes" kovetkezteben. Pedig a szakszervezetek idoben kiabaltak...)

rockjano_ 2011.03.19. 12:59:52

@Viktus: Pontosan ez a lényeg

Amit látok magam körül hogy a KKV szektor tényleg döglődik, az összes ügyfelem totál szarban van, senki nem ad el semmit és senki nem vesz semmit. Mindenki túlélésre adócsalásra, kibekkelésre játszik.

Ma sokkal szarabb a helyzet mint egy évvel ezelött volt.

pali923 2011.03.19. 12:59:57

Milyen 29 pont? Abból komolyan vehető csak a pálinkafőzés volt, a többi egyszerű propaganda. Ettől kellett volna csökkenni bárminek is? Nevetséges...

Robinzon Kurzor 2011.03.19. 13:00:03

Önkormányzatok ...

Vajon a 2006 óta "tervszerűen" és masszívan eladósodott fideszes önkormányzatokkal szemben is lesz kemény fellépés, elszámoltatás, felelősségre vonás?

legeslegujabbkor 2011.03.19. 13:00:05

Leszámolhatnánk már azzal az illúzióval, hogy ez a kormány nem tudja, mit kellene meglépnie. Jobboldali, baloldali, semmilyen oldali közgazdászok több éve és több alkalommal letettek javaslatokat az asztalra, csak meg kell valósítani ezeket. Orbán Viktor egyszerűen gyáva.

Megfigyelo 2011.03.19. 13:00:09

@WinterMute: Nem kellene ilyen tokeletlensegeket irni, mint hogy a "Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió mély elkúrásai miatt 8% körül lett volna a hiány" - egyelatalan nem lett volna tobb a tervezetnel, ha a Kosa-Szijjarto duo nem teszi tonkre a forintot, nem csokkentik terven felul a tarsasagi adot es nincs meg nehany hasonlo baromsag. Pl. az IMF elkergetese legalabb a GDP 1%-val noveli az adossagterheket...

hackbard.celine 2011.03.19. 13:00:12

250 Mrd Ft-ot még februárban zároltak. Valaki elszámolt valamit. Ahogy Matolcsy mondaná: trükköztek a költségvetéssel, azaz túltervezték a bevételi oldalt és alultervezték a kiadásokat. 250 Mrd az a GDP 1,3%-a!
Ugyanakkor egy 5 Mrd dolláros (~1000 Mrd Forint) kötvénykibocsátás készülnek, és tárgyalnak további devizás kölcsönökről még idén (zárójelben: az pártalkotmány adósságkorlátja jövőre lép érvénybe). Nem tanultak a devizahitelesek példájából? Hitelt a bevételek devizájában célszerű felvenni! Adókat forintban szed az állam.
Teljesen fals a pártközpont érvelése is, nem az államadósság mértéke, hanem az adósságszolgálat rontja a költségvetés egyensúlyát. A második Fidesz kormány kétszeres hozamszinten adósítja el az országot heti 40-50 Mrd forint nagyságrendben a most lejáró 10 éves államkötvényekkel, mint az első Fidesz kormány. 2000 és 2004 között átlag 3,9% hozamszinten adósodott el az ország. A kormányváltás óta 6,7-8,3% között mozgott a hozamszint. www.akk.hu

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.03.19. 13:00:15

Kérem tisztelettel, a hiány nem magas, a matematika szabályai rosszak.

Orbán Viktor már utasította is az illetékeseket, hogy azonnal változtassák meg a százalékszámítás szabályait. Amennyiben ez megvan - remélhetőleg 1-2 héten belül - úgy be fogja bizonyítani a polgári kormány, h nincs hiány, sőt kedves barátaim, magyarok (főleg határon túl, mert momentán úgy tűnik csak az számít) többlet van, jelentős többlet!

Ver Sacrum 2011.03.19. 13:00:18

@WinterMute: Érdekes, az elején még a hiány növelése volt a csodarecept (csak ugye Brüsszel beintett). Az alkotmányozásra senki nem kérte őket, a médiatörvényes égést pedig megúszhatták volna, ha megkérdeznek valakit, aki ért az EU-s joghoz (ha már soros elnökök vagyunk).

Gizi a laborból 2011.03.19. 13:00:21

Alkotmányozni KELLETT?
Médiatörvényt KELLETT gründolni?

Nem, a Fidesz alkotmányozott, médiatörvényt gründolt (ami olyan is lett, mint amit gründolnak), repülőteret nevez el (csak tudnám, hogy miért nemzetközi? mintha ott lenne mellette a belföldi repülőtér is!), ahelyett, hogy a gazdaságot tette volna rendbe.

Truth-Love 2011.03.19. 13:00:28

@WinterMute: két kérdés!
Mi köze van Gyurcsánynak a 2010-es költségvetéshez?
Mi az a 3,5%-os Bajnai-Oszkó elkúrás szerinted?

Kíváncsian várom a tényeket!

Alkotmányozni, meg médiatörvényt alkotni nem volt eszeveszettül szükséges. Szóval erre ne hivatkozz!

misc · http://misc.blog.hu 2011.03.19. 13:01:53

matolcsyra egy sarki kisbolt működtetését nem bíznám rá, nemhogy egy egész ország költségvetését.

fonó 2011.03.19. 13:01:59

Matolcsy önként belépett a tőzsdecápás manyupba, a cégét évek óta nem tudta nyereségesre kihozni, egyszer már befürdött 98-2002 közt de csak ezt a mantrát ismeri.

Dubito 2011.03.19. 13:02:03

Az arrogáns hozzánemértés, koncepciótlan rögtönzés után az lett volna a csoda, ha bármiről is kiderül, hogy az, ami.

2011.03.19. 13:02:08

@WinterMute: nem 8 hanem 28% lett volna de a fülkeforradalom önmagában 20%-al csökkentette

fonó 2011.03.19. 13:02:15

Az új matolcsyi közgazdaságtan szerint 2x2 =7. Csoda hogy nem jön ki sehogy!

global001 2011.03.19. 13:02:18

@WinterMute: És hogy csökkentették a hiányt ??? Odavertek a multiknak, bankoknak. És ezt ki fizeti ???? Na ki ??? Nézd meg abankszámládat !!! Ehhez nem kell túl sok ész, ha nincs pénz adóztatunk. Nem kell közgazdásznak lenni elég csak Matolcsy szinten pörögni.
Nem azt mondom, hogy a bankokat ne adóztassák meg, hanem azt, hogy úgy csinálják, hogy ők fizessék ki és ne mi !!!
A másik: a mnyp pénzekből 500 milliárdot folyó kiadásokra költenek. Ehhez se kell ész, hogy megzsarolom a parasztot /ha nem lépsz át bukod a 24%-ot/ utána elköltöm a pénzét. Csak utána van egy bizonyos KÖTELEZETTSÉG amivel majd ajövőbeni kormány tartozni fog a MNYP tagoknak!!!
Ezek után én biztos nem fogok tapsolni, mert tényleg egy síkhülye, arrogáns, cinikus, idióta banda. Olyan mint a másik ! Pl.:dupla költségtérítés.Jah, azt nem vették észre.......

tekernye 2011.03.19. 13:02:28

A gazdaságstatisztika már csak olyan, hogy a végleges számok gyakran elég későn születnek meg.
Ilyen pl. a GDP is, amely végleges mértéke csak a tárgyévet követő második évben van meg. Ez így van, volt és lesz a következő években is, kormánytól függetlenül (tessék utánakérdezni a KSH-nál).
Ennek megfelelően minden olyan mutató, amelyben a GDP szerepel (és ilyen a GDP arányos államháztartási hiány is) sosem (!) végleges a végleges GDP-számig. ez így van Orbán-, Gyurcsány- vagy Bajnai-kormánytól függetlenül.

jet set 2011.03.19. 13:03:21

A 2010-es költségvetés még az előző kormány munkája volt.

Cserépke 2011.03.19. 13:03:24

Csodálkozom, hogy vannak, akik még hisznek a politikusoknak (legyen az szegfű, narancs vagy akármi). Ti nem fáradtatok már bele? Én szörnyen...

hamisnero 2011.03.19. 13:03:27

@WinterMute: akkor sorban: nem, nem lett volna 8%. nem, nem 4,5 volt a cél, hanem 3,8. erre a számra elég sok minden alapult (volna). nem, nem kellett alkotmányozni. nem, nem kellett volna médiatörvényt grundolni. nem, nem kellett volna az EU-val szembe menni. nem, e mellett nem érdekes a foci. nem, nem baszogatjuk. igen, észrevettük. ha viszont poénból írtad, akkor jól benéztem.

tcom 2011.03.19. 13:03:36

@WinterMute:

"És nem feledni, hogy ezen szuper sikeres mentés mellett alkotmányozni is kellett, illetve a köcsög EU ellenében kellett médiatörvényt gründolni."

Viccelsz? Mert van még olyan elvakult Orbán hívő, aki beveszi ezt a dumát.
A médiatörvény Európa szégyene. Inkább bohózat, ahogy Orbán egyik nap még kijelenti, hogy nem változtat Brüsszel kedvéért, aztán másnap még is megteszi.

Szuper sikeres mentés? Kurva nagy ész kell ahhoz, hogy elszedjük a gyerek malacperselyét, amit 12 éven keresztülgyűjtött és betoldozzuk vele a családi kassza hiányát.

Jelenleg úgy néz ki pár év és az eltékozolt nyugdíjpénzekkel is alulról nyaldossuk a 8%-os hiányt. Igaz, jut Kósának stadion 10 milliárdért, aztán sikerült javítani a középkorú nők, a gyeses anyukák rokonszenvét a Fidesz irányába, jut néhány 10 milliárd a MÁV-nak, Kórházaknak, rendőrségnek, a közszolgák adócsökkentése (!) miatt kiesett kereset csökkenés pótlására ... a magánszektor adóiból.

Persze szépen adagolva bekúszik a megszorítások is. Korábban halálra nyúzták a szoci kormányokat, a benzin jövedéki adójának csökkentése miatt, most hogy rekordáron van az üzemanyag, kussolnak. Sikerült a táppénz összegét napi 5000-ra levinni sunnyogva. Ez azért gáz, mert az én bruttó 300ezrem után nem 5000 Ft járt eddig, ha 2 évente egyszer beteg lettem.

Eddig nem volt más, mint újra csak a magánszektor adófizetőinek sanyargatása, az inaktívak nagyobb táborának kedvezve, figyelembe véve azok nagyobb szavazó potenciálját.

Hányok! Balfaszok és hatalommániás populisták.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.03.19. 13:03:43

@WinterMute: gondolom ironizálsz csak.

Szerintem az egyetlen értelmes kormánya ennek az országnak a Bajnai kormány volt, az összes többi csak politikai kalandor. Egyedül Bajnai merte megtenni, amit már húsz éve meg kellene tenni.

Egy példa: mindenki tudja, hogy finoman szólva is felesleges 3200 önkormányzat az országba és 22+1 Budapestre. Mit tesz ORbán a 2/3-os fülkeforradalmár? Semmit. Mert a parlament tele van fideszes polgármesterekkel és az összes város önkormányzata a pártkatonákkal.
Még Orbán sem mer nekik menni, mert kicsinálják.

Bajnai merte megkurtítani a nyugdíjasok pénzét. Orbán még az utazási kedvezményüket sem meri elvenni. Mert neki egyedül a hatalom és a következő választások a fontosak, nem az ország sorsa.

nemecsek ernő áruló 2011.03.19. 13:03:49

@WinterMute: "a Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió mély elkúrásai miatt"
Kicsit unalmas már ez a lemez, 2011-et írunk, egy év elmúlt a választás óta, ha igazán értenének hozzá, és az akarat is meglenne, már rég alacsonyabb lenne a hiány, mint az "elk*rós" időszakban, ennek ellenére arányaiban kétszer olyan magas, mint a Gyurcsány-éra alatt bármikor. Ez még alapvetően nem lenne baj, de eddig a Széll Kálmán nevével eladott power point prezentáció sem nagyon tudott olyan igazi konkrétumot mutatni, amivel ezen a helyzeten javítani lehetne. Persze ha te láttál ilyesmit, és valami elkerülte a figyelmemet, várom az ötleteket.

"alkotmányozni is kellett"
Minek? Látszat-intézkedésekkel, és bullshit-generátorral foglalkozni tényleg fontosabb, mint megmenteni az országot az államcsődtől?

Közben egyre lejjebb, és lejjebb minősítenek a hitelminősítők, ami a fidesz 2002-2010-es kommunikációjával szemben nem elsősorban a 'zembereknek' fontos számadat, hanem az állampapír-piacon, ami magasabb kamatot tesz szükségessé, és... hoppá... Nem azért megy a hiszti, mert évente 400 milliárd megy el az csak államadósság kamatainak törlesztésére? Ilyen helyzetben inkább fényesre kéne nyalni az IMF, és a hitelminősítők hátsó felét, mert tetszik/nem tetszik, amíg az állam többet költ, mint amennyit beszed (értsd VAN hiány úgy egyáltalán) addig az ő pénzükből fizetjük a nyugdíjakat. Aztán amikor ezek a kedves úriemberek azt mondják, hogy "tudod, mit, Magyarország, le vagy te ejtve", na akkor aztán megugranak az állampapír-kamatok - már ha lesz még valaki, aki hajlandó lesz vásárolni belőle, a MNYP-rendszert ugyanis szépen kinyírták, így arra nem lehet számítani.

Vagy most konkrét cél, hogy az IMF lélegeztető-gépére kerüljünk úgy 70-80 évre? Másra nem nagyon tudok gondolni!

dr kíváncsivagyok 2011.03.19. 13:03:52

@fg56: Fizikailag lehetetlen , hogy minden lépésük rossz legyen,.....a nagy számok törvénye alapján egyszer csak jól döntenek ,...véletlenül....

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2011.03.19. 13:03:58

@Viktus: "Döglödik szó szerint a KKV szektor, és eddig segítségnek annyit kapott, hogy nesze semmi fogd meg jól. "

Ahja... érdekes hallani azt (ha jól emlékszem, akkor Rogán említette volt először), hogy a társasági adó kulcsát csökkentették 19 százalékról 10 százalékra 500 millió adóalap alatt, tehát adtak a cégeknek egy csomó pénzt, azok ne fukarkodjanak, adjanak béremelést a dolgozóiknak.

Egy apró probléma van. A taó alapja az adózás előtti eredmény, ehhez az kell, hogy a bevételek és a kiadások között jelentős különbség legyen, ami sajnos nem igazán jellemző a válság okán veszteséges kkv szektorra, a legnagyobb taó befizetők a nagyobb és versenyképesebb cégek, ahol tudtak is adni fizetésemelést, illetve az alkalmazottaik magasabb legális jövedelme okán változatlan fizetéssel is növekedtek a reálkeresetek. Ellenben a kkv szektor alkalmazza a legtöbb minimálbérhez közeli fizetéssel rendelkező dolgozót, és nekik a taó kulcsának csökkentése nem hagy több pénzt a kasszában, ellenben - ha nem emelnek - nem pályázhatnak állami megrendelésekre.

Szóval sikerült a kkv szektor támogatása helyett pluszkiadást a kis cégek nyakába varrni... mert átgondolták. :(

kéne egy nick 2011.03.19. 13:04:15

@WinterMute:
A Bajnai-Oszkó kormány bénázásait valahogy Orbánék is méltatják minden külföldnek szóló cikkben, hogy mennyire kihúzták az ország szekerét a szarból.

Más kérdés, hogy a hozzád hasonló ostobáknak belföldön szidják Bajnaiékat, ti meg el is hiszitek, mert nem láttok ki a viktormintás narancsszín szemellenző alól.

Alkotmányozni KELLETT?
Médiatörvényt KELLETT alkotni?

És már mi a faszért kellett volna?
Egyik sincs az ország 100 legfontosabb problémája között. De talán az 1000 között sem.

Ja, el is felejtetted írni, hogy el KELLETT rabolni a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzt.
Meg ki KELLETT nevezni Kiflitolvaj Gabriellát nyugdíjvédőnek.

A kormányotok pedig minden basztatást megérdemel, mert töketlen tahó tolvajok és rablók kormánya.

Sőt, most már a büdös picsába elküldést is megérdemelné. Csak nems zóban, hanem tettekben, mint Kadhafiék.

talicskás munkásember 2011.03.19. 13:04:19

Trükközés és bénázás hazudozással - de nem a nagy hangon kihirdetett célok elérésének érdekében, hanem a mindenkit megvezetés és hülyének nézés, valamint a mérhetetlen hozzá nem értés jegyében. Sima ötletelés folyik ad hoc módon. Én sem értek a gazdasághoz, de annyi eszem azért lenne, hogy legalább megkérdezzek pár hozzáértő szakembert.

nu pagagyí 2011.03.19. 13:05:28

Ügyes trükk. Ha idén csak 4,4% lesz a hiány, sikerként lehet majd eladni. Bubka is centinként javította a világrekordot.

irónika 2011.03.19. 13:07:21

@WinterMute: Nem tudod miről beszélnek? Tényleg?
Bocs, de kénytelen vagyok ízekre szedni a kommentedet, hogy legalább megpróbáljalak elbizonytalanítani hitedben.
1. "... a Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió ..." Ilyen trió soha, semmkor sem irányította Mo pénzügyeit. Bajnainak nem Gyurcsány a keresztneve, hanem Gordon. Létezik ugyan ilyen vezetéknév is, de az még csak véletlenül sem Gyurcsány. Tudom, hogy jobb azt gondolni, hogy Bajnait marionett-bábuként Gyurcsány irányította a háttérből, de ennek a vélt vagy valós tények inkább mondanak ellent, mintsem alátámasztanák.
2. "... a Bajnai-Gyurcsány-Oszkó trió mély elkúrásai miatt 8% körül lett volna a hiány ..." Bizonyára erre vonatkozóan bizonyítékkal is rendelkezel?! Én ugyanis arra amlékszem, hogy Orbán szinte első útja Brüsszelbe vezetett, aholis kérte Barrosotól, hogy 7%-ra emelhesse a hiányt, melyet nem gondolom, hogy azért tette volna, hogy a Bajnai-Oszkó költségvetés elhibázott lépéseit megmentse. Sokkal inkább saját - elhibázott - terveinek végrehajtásához akart forrást szerezni, nem mellesleg hitelből, ami ellen oly nagyon küzd. Ja egyébként Barrosotól farkát behúzva távozóban kijelentette, hogy az államadosság szintje 3,8% lesz, igaz előtte az alelnök, nevezett Kósa Lajos egy kis shortolással keresett némi pénzt az államcsőd meglebegtetésével. Trükknek szánták, de bénázás lett belőle.
3. Már a Matolcsy által beterjesztett 2011-es költségvetés is biztos azért lyukadt ki februárra, mert a Bajnai-Oszkó csontvázakat hagyott a szekrényben.
4. "És nem feledni, hogy ezen szuper sikeres mentés mellett alkotmányozni is kellett ..." Ki mondta, hogy alkotmányozni KELL? Te, aki rájuk szavaztál adtál erre nekik megbízást? Én nem tudom, hogy ez a kérdés tavaly március előtt szóba került volna? Az igaz, hogy kussoltak és nem mondtak semmit, amibe sokan beleérthették, hogy az 1949-ben elfogadott alkotmány nem lehet hatályban 2011-ben, mert azt a kommunisták készítették. Sajnálom, de a számozásán és a Magyaroszág fővárosa: Budapest. mondaton kívül, már semmi sincs benne. Az alkotmányozást én parasztvakításnak tekintem. Gumicsont, melyen rágódhatunk, amíg Matolcsy bénázik a gazdsasággal. Hol van az a bizonyos egyszeri nagyarányú adócsökkentés? Az SZJA 17-ről 16-ra történő leszállításában? Vagy a társasági adó? Bizonyára, mert dumálni frankón lehet róla, de csak úgy mellesleg a tavaly augusztusban alakított cégemben 52MFt árbevételem volt. 3MFt-os nyereség után kifizetek 300 eFt társasági adót, de előtte 6 alkalamzott és a bevételeim után 17 MFt közterhet fizettem már be. Szerinted ha a 480 e Ft helyett majd csak 300 e-t fizetek a 17 MFt után, akkor én ezt egyszeri, nagyarányú adócsökkentésként élem meg. Mellesleg az SZJa csökkentéssel, mely mára mindenkinek kiderült, hogy üres lózung és valójában csak a jólkereső gyerekeseknek jelent előnyt, én mint munkáltató egy fillér költséget sem takarítottam meg. Amit eddig az államnak adtam, abból most valamennyit a munkavállalónak adok. Ez engem nem érint, csak az, hogy Viktor elvárja, emeljem meg azok fizetését, akik rosszabbul jártak azzal, hogy ők nem tudnak számolni. Számolni tudnak, csak hazudoznak!
4. "... a köcsög EU ellenében kellett médiatörvényt gründolni". Január elején Viktor felszólalt a parlamanetben, mint az EU soros elnöke és annyira gyáva volt, hogy előtte megegyeztett a néppárti képviselőkkel, hogy elfogadja az EU-s változtatási igényeket, ezért azok nem csesztették. Majd átverte őket, mert azóta is simlizik ezért már ott is átszavaztak és elítélték. Ja mellesleg az EU-nak hajlandó volt változtatni, saját országa állampolgári igényeinek nem. Az EU-tól Viktor fél, a saját országa állampolgárait pedig lesz@rja.
5. "Nem mellesleg a foci válogatott is régen látott magasságokban" A fociválogatott úgy kopletten bekaphatja. Tényleg az a fontos, hogy 11 hülyegyerek be tudja e zavarnni azt a szerencsétlen lapdát más nemzet 11 hülyegyereke által örzött kapuba? Cirkuszt és kenyeret! Úgy látom ennyi neked elég is. Nekem - bocs- de karcsú. Azért kíváncsi leszek a Svédek, Hollandok után hol lesz a magyr válogatott azon a bizonyos ranglistán.
6. "Szóval kormányunkat legalább ti ne b@sztassátok." WinterMute! Nem mi kezdtük!

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.19. 13:07:26

Ma vettem egy kis eurót és dollárt, mert biztos vagyok benne, hogy a kormány teljesítményéhez képest túl van értékelve a forint.

IHCS 2011.03.19. 13:07:30

"A hiány elszállása ugyanis azt jelenti, hogy a jelek szerint az Nemzetgazdasági Minisztérium nem volt képes végrehajtani a 29 pont részeként tavaly bejelentett kiadáscsökkentési intézkedéseket."

Ez mért jelentené ezt? Az akciótervben a zárolás sorait és időnként tervezett mértékét jelentették be és nem az ennek hatására előálló hiány mértéke mennyi lesz.

WinterMute nyilván ironizált, de logikailag az a magyarázat is pont ennyire lehetséges, amit leírt. Sőt valószínűbb is. Vagyis akár az is lehet a magyarázat, hogy júniusban az akcióterv készítésekor alulbecsülték azt a megszorítási igényt, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy a 3,8% teljesüljön. (Hiába a bankadó 185Mrd-ja, hiába a kiadáslefaragás 50-100 Mrd-ja, hiába az uniós fejlesztési kifizetések visszatartásából eredő további 50-100 Mrd, sőt hiába az utólag még bezsákolt második különadó szett újabb 185 Mrdja és nyugdíj befizetés átirányítás 60 Mrd-ja, ezek így együtt sem bírták 3,8%-ra hozni az egyenleget, pedig ránézésre ezeket összeadva a GDP 3%-a körül járunk, még akkor is ha levonjuk a TAO csökkentés 60 Mrd-ját)

A 2010-es magyar költségvetési folyamatokat látva az év közi becslési hiba sokkal valószínűbbnek tűnik, mint az outputmutatók nem teljesítése.

Azt, hogy az eldöntött kiadáslefaragás teljesült-e a zárszámadásból lehet majd megtudni, de semmiképpen nem a végleges hiány számból.

Ennél azért kicsit precízebb is lehetne a Véleményvezér levezetése.

oszi1113 2011.03.19. 13:07:40

most azt ugrik be, amit anno valamelyik politikai elemző mondta 1998-ban, a választási eredményeket követően, hogy idézem: "hoppá, nyertünk, mit csináljunk".
pedig, a "fiúknak", ahogy Hofi nevezte őket anno, volt idejük kigondolni, átgondolni, átgondolni az elejétől a végéig, hogy mit, hogyan is fogunk majd csinálni!
de bármit is csinálnak, ahogy @Viktus is megmondta, döglődnek a kkv-k. Elfogyott a pénz. Nincsen PÉNZ!
meg megdöglött az ország is!

Darkcomet 2011.03.19. 13:07:48

@nevetőharmadik: Ezen már én is elgondolkoztam. A burkolt távolságtárason (majdnem seggnyalást írtam) helyett egyszer már korrektül elismerhetnék, hogy ritka dilettáns, szakmailag kutyaütő kormányunk van. Értem én, hogy nehéz beismerni, de egyszer valahol el kéne már végre kezdeni.

Bambano 2011.03.19. 13:08:02

A 2010-es zárómérlegnek van két speciális tulajdonsága:
- az elejében még az előző kurzus kavart
- fillérre megegyezik a 2011-es nyitó mérleggel.

Matematikailag az egy működő megoldás, hogy szétcseszik a tavalyi mérleget azért, hogy idénre mozgástérhez jussanak. Politikailag meg működő megoldás lehet, hogy rákenik az előző menetre.

hüjeliba 2011.03.19. 13:12:53

Aki ismeri a kettős könyvelést, annak ez nem újdonság.
Egyszerűen arról van szó ,hogy egy jövőbeni kiadást papíron kivezetek most, hogy a jövő évi könyvem tiszta (tisztább) legyen. Minden Kormány alkalmazza ezt, pláne kormányváltás után.
Az eredeti terv az volt, hogy az Önkormányzatok 2011- 12- es hiányát, tömegközlekedés hiányát és a nyugdíjkassza hiányát 2010-re előre elszámoljuk, ezzel
2010-ben 7-8% -os könyv szerinti hiányt csinálva, következő évek könyvadatai jobbak lesznek.
2006-os költségvetés 9,5% -os hiánya is így jött össze, sőt ott még a Gripen vásárlás évenként fizetendő részleteit is egyben, egy összegű kiadásként könyvelték el. Ezt hívják konszolidálásnak.
Ez egyébként teljesen jogszerű az EU-ban, bármit is állítson az ellenzék vagy a kormányoldal, a kiigazításra azért most kerül sor , mert most nincsenek "éles" pénzügyi következményei.
A valódi kritika úgy hangozna "tud-e akar-e egy kormányzat végrehajtani olyan szerkezeti reformokat melynek következtében a költségvetés ezen alrendszerei nem termelik újra a hiányt. Eddig erre a kérdésre adott válasz az volt ,hogy ehhez 2/3-os törvényeket kell módosítani amihez konszenzus kell.
Most van 2/3 szabad a pálya, de az újdonság mégsem ez ,hanem az hogy a bevételi oldalt a foglakoztatás, és a születésszám növelésével kell rendbe hozni, így a kiadási magától rendbe jön.
Ez pedig eléggé utópisztikus, de én szurkolok.

Gulogulo 2011.03.19. 13:13:08

@nevetőharmadik:

Erre mondom azt, ha forintban van vagyonod, akkor azt most a legjobb hitelben tartani! :-))

Dr. Fire 2011.03.19. 13:13:12

Szerintem azt az opciót, hogy Matolcsy hibázhatott, ki kell zárni. Amennyiben Európa haladni akar, kénytelen lesz átvenni a mi számolási metódusunkat, ami ugyan merőben szokatlan, viszont jó. A Matolcsy-féle közgazdasági világegyetem vívmányainak megértése után eltűnik a hiány, és világos lesz, hogy jó irányba mennek a dolgok. Az önkormányzatok által felhalmozott hiány feltárására pedig bizottságot kellene létrehozni, és meg kellene vizsgálni, hogy Gyurcsány miként tudta rájuk erőszakolni azt a rengeteg hitelt.

Megfigyelo 2011.03.19. 13:13:20

Felháborítónak tartom, hogy ebben a blogban a markánsan ellenzéki hozzászólásokat -- bármíly szakszerűek legyenek is -- rendszerint "kimoderálják".

Zöld.Hullám 2011.03.19. 13:13:23

@fg56: " Trükközés és bénázás együtt folyik - kőkemény hazudozás mellett. "
abszolút így van, egy adalék: úgy hallottam pl. a PSZAF-nál, most év végén visszaállították a tavaly a megnyert választást követő "nagy fizetés-maximalizálási nekibuzdulásban" eltörölt prémiumokat, sőt már azt tervezik, hogy kiszervezésekkel vagy egyéb "megoldásokkal" hogyan lehet majd a 2 milliós bérplafonnál nagyobb fizetést adni. És ez így van más állami tulajdonú intézményeknél is. Ezek után ki csodálkozik a fentieken?

Metal_Storm 2011.03.19. 13:13:35

Szeretem a szelektív emlékezetűeket...
Kérem tanulmányozzák a ksh általi államadósság kimutatásokat 2002-2010 között. HA sikerül megmagyarázni, hogy hová raktak el 14000 milliárd HUF-ot, akkor majd bárki fikázhatja a következőt.

Devil 2011.03.19. 13:13:54

Az origo cikke meg is adja a valaszt, csak vegig kell olvasni:
"... a tavaly év végén felduzzadt intézményi tartozásokat 2011 elején elkezdték törleszteni a költségvetési szervek, a szállítóknak kezdték kifizetni az elmaradt pénzeket. Ezeknek a tranzakcióknak egy részét pedig, az uniós módszertan szerint készítendő jelentésben 2010-re kell könyvelni, így azok rontják az egyenleget, növelik a hiányt."

Tehat a hianyt meg nem lehetett pontosan tudni amikor Orban beszelt rola. Jo kerdes hogy akkor miert mondta... meg hogy miert becsultek ennyire rosszul, es ez a hiany pontosan miert is keletkezett, miert lett mas mint a tervezet.
Igy tulajdonkeppen a kormany szavahohetosege es szakertelme nem kerul sokkal jobb megvilagitasba.

@WinterMute: "Ez kinek nem nyilvánvaló?" - senkinek sem az, teged kiveve.

Stroy 2011.03.19. 13:14:05

Kedves, nevét nem vállaló Véleményvezér! Csak halkan szólok: a 2010-es költségvetést a Bajnai-kormány készítette. Amiben persze nem voltak ugyan "csontvázak", csak alultervezett kiadási, és túltervezett bevételi tételek.

Valahol Máshol (lemondott Dr. Prof.) 2011.03.19. 13:14:19

A VV nyíltan felvállalja, hogy jobbos, így puhakézzel kritizál csak. Nincs ezzel gond, csak néha ez kezd kínossá válni.

"Trükkök százai..." - emlékszünk erre az orbáni mantrára? Most épp ők alkalmazzák és erre a jobboldal válasza, hogy ez nem baj? A mi hazugságunk jó hazugság, a mi komcsink jó komcsi, a mi oligarchánk jó oligarcha, a mi lopásunk jó lopás... így összegezhető az eltelt 10 hónap.

Brix 2011.03.19. 13:14:21

Hiaba trukkoznek Orbanek es hiaba vezetnek be ujabb es ujabb megszoritasokat, nem tudjak potolni azt az eves szinten kieso 500-600 milliard forintot, amit sajat maguknak- a jomoduaknak- talaltak ki. Orbanek gusztustalan modon a legelesettebb- es szavazaskor kevesbe aktiv- retegek ellen politizalnak: munkanelkuliek, rokkantak, betegek juttatasait csokkentik

Már megint hétfő??? 2011.03.19. 13:14:25

@WinterMute:
"Nem mellesleg a foci válogatott is régen látott magasságokban"
:)
úgy érzem megtaláltad a legfontosabb érvet
ezek után már kit is érdekelhetne az a fránya hiány
ez a 8% különben honnan származik?

sirdavegd · http://midnight-rider.blog.hu/ 2011.03.19. 13:14:29

Képaláírásnak mehetne is:
"Jájj, már megint kicsúszott!"

Badbitie 2011.03.19. 13:14:32

A hiány az önkormányzatok vártnál magasabb hiánya miatt ugrott meg. Akar vki tippelni 2006 óta milyen szinekben futnak az önkorik? No akkor kinek a kampányára ment el a lóvé ami most hiányzik? De semmi gond, majd az elszámoltató bizottság keze eléri őket is, ha nem idén akkor majd 3 év múlva.

csak kérdezek 2011.03.19. 13:15:17

A kormányzás nem jár felelőséggel? Csak kisajtolni tudnak?ez jobb kifejezés, mint a megszorítás?
A programjukat is egy már nem élő, kivülállóra kenték. A miniszterelnök vajon miért nem azonosul vele? Csak addig van a buliban, amíg beszedni lehet, ha gáz van, akkor hol van?

lókakukk 2011.03.19. 13:15:22

És a Fradi is második az otp ligában.Ez sokkal fontosabb annál,hogy siránkozzunk azon,hogy újra a hárommillió koldus és másfél millió kivándorló országa leszünk.

Sir Zet 2011.03.19. 13:35:30

Szerintem @WinterMute ironikusnak szánta a kommentjét, ez elsősorban a focis mondatából egyértelmű számomra. Ne kapjatok már agyvérzést tőle!:D

notib 2011.03.20. 14:06:45

Nincs itt semmiféle trükk, vagy bénázás...

Emlékezzünk vissza, hogy már a választások előtt, és a választások után közvetlenül többször is kijelentették, hogy az IMF-EU által előírt hiánycél nem tartható, próbálkoztak a magánnyugdíj kiadások elismertetésével a hiány közt, ettől az EU elzárkózott, jött a satu EU-IMF,
kőbevésett hiánycél 3,2 %, de ettől még a valós adatok nem változtak, az az EU amelyik megkajálta a Gyurcsány-Bajnai költségvetéseket (vagy szándékosan, vagy szimpla hülyeségből) már nem vallhatta be, hogy az akkor elfogadott számok finoman szólva köszönő viszonyban sincsenek a valósággal..

Márpedig a hiánycélhoz nem a valóság, hanem a közölt költségvetési adatok alapján ragaszkodnak...

Ugyanilyen dilettantizmusról tanúskodik az EU, amikor a nyugdíjjal kapcsolatban az öngondoskodást erőlteti, annak ismerete nélkül, hogy ismerné a volt szocialista országok bér, vásárló érték viszonyait, hiszen ahhoz, hogy félre lehessen tenni a későbbi nyugdíjra, meg kell élni, rezsit, taníttatást stb. kell fizetni, a FENNMARADÓ részt lehetne FÉLRETENNI, HA LENNE a későbbi nyugdíjra....

Ma a KSH szerint az átlagjövedelem kis hazánkban bruttó !!! 190000 Ft, amiből nem lehet az öngondoskodást megoldani, most arról nem is beszélve, hogy a nagy többség ezt az összeget sem éri el....

WinterMute 2011.03.20. 14:07:19

Hű, tényleg nagyon rossz a helyzet már, ha ennyire ugrotok, pedig azt gondoltam, hogy a focis megjegyzés segít.
Bocsi, legközelebb még nagyobb számokat írok :))

nevetőharmadik 2011.03.20. 14:07:26

@balf: az? Az is elkúrási spirál volt (bár csak kisbetűkkel írom), de az nem menti a mostanit, mostaniakat. Ez a mostani még reménytelenebb perspektívát vetít előre. Ha az előző elkúrásért börtön jár, ezért már kötél. Nem azért, mert utálom őket, hanem mert kártékonyak az országra nézve, az elkúrási spirált meg nem megtörték, hanem megerősítve folytatják.

nemecsek ernő áruló 2011.03.20. 16:47:16

@Metal_Storm: Arról a 14000 milliárdról beszélsz, amiből nyugdíjak, autópályák, EU játszóterek, csatornafelújítás, iskolák, panel-program, városi útfelújítás, kórház-rekonstrukció, közalkalmazotti és köztisztviselői bérek lettek? Fogalmam sincs. De az biztos, hogy nagy elkúrás volt. Hogy ezeknek a programoknak minimum a háromnegyede most áll, a hiány mégis kétszerese a Gyurcsány-érának? Szerintem ez egyel több kérdést megérdemelne.

szerénységem 2011.03.20. 16:47:19

@WinterMute: Szép volt. Magyarország nem az irónia hazája. :-)

Metal_Storm 2011.03.21. 16:50:56

@Gerzsonka: "Arról a 14000 milliárdról beszélsz, amiből nyugdíjak, autópályák, EU játszóterek, csatornafelújítás, iskolák, panel-program, városi útfelújítás, kórház-rekonstrukció, közalkalmazotti és köztisztviselői bérek lettek?"

Ha a cégemnek nincs pénze bérfejlesztésre, akkor nem emeli a fizetésem.

Talán nem azért nagyobb a hiány, mert ennek az összegnek a kamatait is ki kell fizetni valahonnan.

Nem vitatkozni akarok, mert amit ezek csinálnak egy fikarcnyival sem jobbak. Ami zavar az, hogy mindenki szemellenzővel visít csak, de tenni nem tesz érte semmit.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása