Véleményvezér

vv

Fidesz: mi lesz, ha oda a népszerűség?

2011.05.18. I 78 komment I Címkék: mszp fidesz tarsadalom nepszeruseg

A társadalmi ellenállás és a választási vereségtől való félelem az MSZP-kormányokból tehetetlenséget váltott ki. De vajon mit fog kiváltani a Fidesz-kormányból? Ez a kérdés előbb-utóbb aktuális lesz. (Fotó: Huszti István/Index)

Az elmúlt hetekben az összes közvélemény-kutató a kormány népszerűségének csökkenését, illetve a bizonytalanok számának drámai megnövekedését regisztrálta. Egy tegnapi, az elmúlt másfél évtized adataira kiterjedő kutatás szerint ráadásul a teljes politikai elit népszerűsége a mélyponton van.

Ezek a fejlemények komoly aggodalmakra adhatnak okot.

Miért fontos a népszerűség?

Szögezzük le már az elején: egy politikus esetében a népszerűség megléte önmagában nem sokat ér. Gondoljunk csak arra, hogy az előző ciklus legnépszerűbb politikusai, Szili Katalin, Dávid Ibolya vagy Sólyom László nem tudtak tartós politikai előnyt kovácsolni egykori népszerűségükből, és különböző okok miatt, de kiszorultak a politika első vonalából.

A népszerűség hiánya, illetve a népszerűség elvesztésétől való félelem viszont már annál inkább hosszú távon is befolyásoló tényező. Ezt remekül példázzák az előző ciklusok: hiába volt a baloldalnak parlamenti felhatalmazása arra, hogy kormányozzanak, a lesújtó népszerűségi adatok és a súlyos választási vereségtől való félelem egyszerűen megbénította őket. A társadalmi ellenállás tehetetlenséget váltott ki belőlük. A kérdés az, mit fog kiváltani majd a Fidesz-kormányból – és ez a kérdés előbb-utóbb aktuális lesz.

Forrás: Medián
 

Hol rontották el?

A népszerűségvesztést Magyarországon minden politikus azzal szokta magyarázni, hogy az emberek „csodát várnak”, majd szükségszerűen csalódnak. Ez igaz lehetett a ’90-es évek elején, de mostanra már biztosan nem. A választók ugyanis a Fidesztől nem csodát vártak, „mindössze” azt, hogy elődeikkel ellentétben képesek lesznek a valódi, pozitív változások végigvitelére úgy, hogy közben mégsem ismétlik meg a Gyurcsány-korszak arrogáns „reformdiktatúrájának” megannyi hibáját.

A Fidesz azonban láthatóan kidolgozott és végiggondolt tervek helyett csakis forradalmi megoldásokban tud gondolkodni, melyek nincsenek tekintettel sem a mértékletességre, a politikusoktól elvárható alázatra, sem az alkotmányosságra. Az ország legkomplexebb problémáit faék egyszerűségű és jogilag teljesen abszurd eszközökkel akarják megoldani. Ez bizony a gyurcsányi hagyomány folytatása: nemcsak a megfelelő szakmai előkészítés hiányzik, hanem az érintett szervezetekkel, társadalmi csoportokkal való valódi egyeztetés is. Ezzel a politikai stílussal már eleve magas fokozaton darálta a Fidesz saját népszerűségét.

Ezen túl számtalan felesleges és buta konfliktust vállaltak saját korábbi törzsszavazóikkal, a fiatalokkal és az aktívakkal – különösen a magánpénztárak államosításakor –, miközben a nyugdíjas rétegek juttatásaihoz hosszú ideig nem mertek hozzányúlni. Persze nyilvánvaló volt, hogy ezt mégsem lehet majd elkerülni. Most viszont, hogy már muszáj volt nekifogniuk, átgondolt intézkedések helyett ismét a szokásos kézigránátos módszerrel próbálkoznak. Ez nemcsak az egyébként fontos ügynek árt többet, mint használ, hanem a kormány népszerűségét is az indokoltnál jobban erodálja.

survey service
feedback surveys


Miért veszélyes?

A Fidesznek valóban volt rá esélye, hogy helyreállítsa Magyarországon a politikusokba és a magyar államba vetett bizalmat. Ha megnézzük az egy évvel ezelőtti közvélemény-kutatásokat, azt látjuk, hogy a kormányváltással drámaian megugrott azoknak az aránya, akik pozitívan tekintenek a jövőbe. Ennek az egy évnek pontosan arról kellett volna szólnia, hogy a bizalom helyreállításával a Fidesz politikai tőkét halmoz fel magának, melyre a fájdalmas átalakítások során lesz óriási szüksége. Például akkor, amikor a lakossági bizalmi indexet hosszú évek óta vezető foglalkozás képviselőivel, vagyis a legnagyobb társadalmi megbecsültségnek örvendő tűzoltókkal kerül élesen szembe.

Az új kormány azonban az elmúlt évtizedek legrosszabb tradícióihoz csatlakozott, és az eddigi időszakban a meglévő politikai tőkéjét teljesen feleslegesen elpazarolta. Ez pedig azért veszélyes, mert ez biztosan nem segíti a kormányt abban, hogy nehéz döntéseket hozzon meg alapos elemzések után, hosszú távra. Sajnos félünk tőle, hogy majd a gyorsuló népszerűségvesztésre és egy komolyabb rivális megjelenésére ez a kormány is úgy fog reagálni, mint az előzőek: a vészfék behúzásával, a fontos intézkedések felpuhításával vagy elodázásával.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kadarnepe 2011.05.18. 08:28:59

Bajnai példája nagyon jól mutatja, hogy a népszerűtlen intézkedések önmagukban nem szükségszerűen okoznak bukást. Véleményem szerint Bajnai nélkül a szocik még nagyobbat zakóznak, pedig volt ott megszorítás bőven.

Arra lettem volna kíváncsi, hogy mit tett volna a Fidesz, ha nincs Bajnai. Vajon el merték volna venni a 13. havi nyugdíjat + a sok megszorítás a közszférában?

Őszinte Őrült 2011.05.18. 08:44:56

"gyorsuló népszerűségvesztésre és egy komolyabb rivális megjelenésére ez a kormány is úgy fog reagálni, mint az előzőek: a vészfék behúzásával, a fontos intézkedések felpuhításával vagy elodázásával. "

ez a kormány - az eddigi egy évet nézve - azt vallja hogy erőt kell mutatni, bármi áron. a kritikák pedig mindig jogtalanok, náluk van a bölcsek köve. ergó bármilyen ellenfelet megpróbálnak majd eltiporni, gondoljunk lejáratásra (a csatolt média ráuszítása), adminisztratív eszközökre (kopogtatócédulák, váratlan adóellenőrzés).

a fideszt az fogja megverni ha szétszakad a monolitikus egysége. nem kell azért sok hogy pl. tarlós és a kerületi polgármesterek egymásnak essenek, vagy pokorni és hoffmann csörtéi; van itt repedés bőven.

fidesz friend 2011.05.18. 09:12:09

"A Fidesznek valóban volt rá esélye, hogy helyreállítsa Magyarországon a politikusokba és a magyar államba vetett bizalmat."

Esélye volt, csak képessége, politikai és ideológiai felkészültsége, programja, józansága, racionalitása, intelligenciája, társadalmi elkötelezettsége nem (erről szól a cikk is). Aki OV alatt és és a kerdem befolyás mellett ilyesmit (európaiságot) várt a fidesz-kormánytól, az súlyosan naiv volt.

garrett27 2011.05.18. 09:12:14

Alapvetően jót akart a Fidesz, csak rosszul és azt is egyszerre. A mértéktartás, a fokozatosság és a tényleges társadalmi konzultáció segített volna. De ők ezt nem akarták, mert elhitték, hogy a népszerűségük megingathatatlan, mert annyira csalódott a nép, hogy vakon melléjük áll bármilyen kérdésben és ki is tart. Csakhogy! Ők olyan rétegekbe kötöttek bele, akik eddig abszolút lojálisak voltak, mint pl. a rendvédelmisek, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, a nyugdíjasok, a felsőoktatási vezető réteg, stb. Ez így már nagyon ingoványos, és ezen az úton, ezekkel a módszerekkel el fognak süllyedni.

Az_igazi_Trebitsch 2011.05.18. 09:12:19

" A választók ugyanis a Fidesztől nem csodát vártak"

De, azt... És nem csak a nyolc általánossal rendelkezők.
2006-2010 között a fidesz folyamatosan erősítette ezt a várakozást a szavazókban. Így tudta egyben tartani a tábort. És nehéz látni, hogy a zemberek ennyire megvezethetőek.

Joooe 2011.05.18. 09:22:00

Szerintem nem szabad elfelejteni, hogy van egy parlamenti ciklusnak egy normális menetrendje... ha egy kormánynak van szándéka érdemben változtatni dolgokon, azt a kormányzás első 1-2 évében kell megtegye, utána már csak finomhangolás, esetleges beért gyümölcsök learatása (legalább verbálisan).
Medgyessy történelmet írt azzal, hogy már a ciklus elején kezdte a pénzosztást (100 napos program) és így is folytatta, nem sok érdemi intézkedéssel, meg is lett az eredménye. Aztán gyurcsány folytatta a szájkaratés semmittevéssel. Most valami sokkal rosszabb után vissza tértünk a jó öreg, csak mocskos politikához :)

Szóval szerintem senki ne higgye, hogy így fog ez végig menni. A fidesz rohamtempóban nyomatja az érdeksérelmekkel járó felforgató intézkedéseit. Most veszít a népszerűségéből, amit fel is vállal mert van miből veszítenie, de 3 év múlva senki sem fog erre emlékezni. Meggyőződésem hogy a fidesz a célja, hogy a jövőben senki se szerezhessen 2/3-ot, beleértve saját magát is, egy szimpla szűk választási győzelemnél több nem céljuk. És ha még idén túlesnek a kellemetlen, vitatható intézkedéseken, karakteres ellenzék hiányában erre jó esélyük van.

(Rohamtempó... Lehet őket a lassúságért is kritizálni, de 1 év alatt, közben parlament alakítással, nyári szünettel, önkormányzati választásokkal, téli szünettel ez egyértelműen sok intézkedés ami történt, köztük nagy horderejűek is: adócsökkentés és átrendezés, önkormányzati "kis reform" és a nagy előkészülete, "magán" nyugdíjak állami finanszírozásának leállítása, széll kálmán terv előkészületei... Ezekből minden intézkedésben van olyan ami valakit személyes sérelemként ér, így ezen intézkedések minőségi megítélése szubjektív, de hogy nagy horderejű dolgok az nem vitás, talán azt is mondhatjuk még elfogultság nélkül, hogy fontos, dolgok, muszáj rendet rakni)

Joooe 2011.05.18. 09:23:49

És azt is tegyük hozzá: a "népszerűtlen" fidesz még mindig több mint 100%-kal veri a második helyezettet...

babrada 2011.05.18. 09:26:41

Persze, alapvetően jót akartak, na de kinek?
Én mondjuk továbbra is vagyok elég naiv ahhoz, hogy még elhiggyem, hogy a politikusok alapvetően nem gonoszak, és nem akarják az országot nyomorba dönteni, de pár év, és ez a fiatalságomból fakadó naivitás elmúlik, pedig már így is egyre pesszimistább vagyok, mi lesz akkor...
Egyébként, mivel jelenleg nincs reális alternatíva, a Fidesznek igazából nincs mitől még félnie. És az az igazság, hogy nem tudom, hogy három év alatt miféle csodának kell történnie, hogy ez a helyzet megváltozzon.
Alapvetően vannak jó elképzeléseik, rokkant nyugdíjak felülvizsgálata, önkormányzati struktúra ésszerűsítése, csak az a szomorú, hogy mindig elcseszik...egyrészt, nem a jó megoldást választják a lehetségesek közül, másrészt továbbra is erőből és nem aggyal kormányoznak. És egy év nem volt elég nekik arra, hogy rájöjjenek, ez nem lehet hosszú távon megoldás. És már a fidesz szavazók is érzik, tudják, hogy az állandó 8 évezés, amit mantra szerűen mondogatnak, és a 2/3-ra való hivatkozás már inkább csak valamilyen pótcselekvés, amivel leplezni próbálják a saját hiányosságaikat, és ez bizony vissza is üt a támogatottsági adatokban. És meg is érdemlik, kérdés, hogy mi megérdemeljük e azt, ami ezek után történni fog....

Dale 2011.05.18. 09:43:49

@Joooe: "Meggyőződésem hogy a fidesz a célja, hogy a jövőben senki se szerezhessen 2/3-ot"

Ha elfogadsz egy tanácsot, minden bunkóság és cinizmus nélkül: nyomtasd ki ezt a kommentedet és tedd ki a falra. Olvasd el újra 2014-ben, és szavazz ennek alapján.

Én azért tartok tőle, hogy túl jószándékúan látod a helyzetet...

radala 2011.05.18. 16:30:06

@Joooe: Nagyon optimista vagy, mondjuk én is. meglátjuk, nem tűnik hülyeségnek, amit mondasz, bár nyilván kicsit vágy vezérelt.
Mondjuk azt örömtelinek kell látni, hogy végre valaki hozzá kezd a legnagyobb problémához a végtelen sok leszázalékolt és korai nyugdíjazott helyretevéséhez.
Az viszont tuti, hogy ezt nehéz lenne szépen csinálni, viszont nagy kár, hogy láthatóan igény sincs a szépen csinálásra semmiben...

MrOne-Two 2011.05.18. 16:30:10

@Joooe: 'Ezekből minden intézkedésben van olyan ami valakit személyes sérelemként ér, így ezen intézkedések minőségi megítélése szubjektív, de hogy nagy horderejű dolgok az nem vitás, talán azt is mondhatjuk még elfogultság nélkül, hogy fontos, dolgok, muszáj rendet rakni)'

Komolyan mondjal nekem egy atlagembert, atlagfizetessel, vagy csak egy nem Fidesz agymosott kozgazdaszt, aki szerint amit eddig csinaltak az ertelmes. Konyorgom, nezz mar ra, hogy eddig semmi hasznuk nmevolt, miota hatalmon vannak.

Joooe 2011.05.18. 16:30:12

@Dale: azért az sem mentes a saját érdektől: a fidesz azért (is) akarja megnehezíteni a 2/3 elérését, hogy amit most bebetonoz, azt a jövőben se lehessen nélküle megváltoztatni. Megvan ebben a politikai mocskosság és ésszerűség is.

Népszerű dolog a fideszre ráhúzni a "hatalommániát", diktatórikus célokat stb., az ilyen irányok keresését erőltetett pótcselekvésnek gondolom, egyik politikai oldal sem nagyobb megszállottja a hatalomnak. Sőt valamilyen szinten a fidesz érdeme, hogy ennél értelmesebb ellenségképet nem sikerült rájuk húzni. Megvan a politikának a mocskossága, ahogy korábban a fidesz a "nemzeti" jelzőt, most az mszp/gyurcsány a "demokrata" jelzőt szeretné kisajátítani (egyébként ezzel az mszmp-s gyökerekhez térnek vissza, akkor is fennhangon BESZÉLTEK a saját demokratikusságukról)

BALTAZÁR 2011.05.18. 16:30:29

Egy politikus csak addig népszerű amíg nem fűződnek a nevéhez érdeksérelemmel járó intézkedések. Amint ezek megjelennek a népszerűségi index meredeken zuhanni kezd. Ez a világon mindenhol így van.
Az igazi kérdés az, hogy a már meghozott illetve a közeljövőben meghozandó fájó MEGSZORÍTÁSOK - mert igen bárhogy is kerüli a Fidesz a szót ezek bizony azok.
Kellően jó kommunikációval, hiteles magyarázatokkal kicsit javíthatnának az összképen, de nem gondolom, hogy egy rendőr akit visszarendelnek a nyugdíjból az a jövőben nem lesz Fidesz szavazó, akárhogy is dübörög majd a gazdaság. Csak dübörögjön!

kicsijuti 2011.05.18. 16:30:32

@kadarnepe: amit most csinálnak (egyetemek bezárása összevonása, bérplafon, korkedvezményes nyugdíj megszüntetése....) sokkal durvább mint amit Bajnaiék csináltak. Mondjuk IMF hitellel a hátuk mögött, nem volt szükség túl mélyreható strukturális reformokra.

ben2 2011.05.18. 16:30:49

A Fidesz számol a népszerűségvesztéssel, felvállalja a konfliktusokat, mert van még 3 éve, amit nyugiban kitölthet.
Ha 2014-re lesznek kormányzati eredmények, akkor nyernek, ha nem lesznek, akkor veszítenek. Az eredményeket pedig nem baloldali megmondóemberek fogják megítélni, hanem a Fidesz - 2000 óta nagyjából stabil - választói bázisa.
Ha a Fidesz törzsszavazói azt látják majd 2014-ben, hogy Orbán nem k.rta el a négy év kormányzást, hanem amit lehetett, azt megtette, akkor ismét rá szavaznak majd. (Ahogy 98-ban Horn Gyuláék szavazói is megmaradtak a minden irányból támadott Bokros csomag után.)
Ez a bázis természetesen sem 2002-ben, sem 2006-ban nem volt elég a választások megnyeréséhez, így ha a baloldal képes összeszedni magát és széles ellenzéki koalíciót tud kialakítani, akkor szoros választási küzdelem ígérkezik.
Ha viszont a kormány 3 év múlva a bizonytalan rétegek számára is tud eredményeket felmutatni, vagy az ellenzék szétaprózódik, akkor a Fidesz nyugiban meg fogja nyerni a 2014-es választásokat. (Ahogy most vasárnap is simán megnyerné.)
Alapvetően félreérti tehát a helyzetet az, aki azt hiszi, hogy a Fideszre komolyabban hatnának a pillanatnyi közvélemény-kutatási eredmények, vagy a népszerűségi trendek.
Az MSZP számára is azért voltak problémásak a népszerűségi mutatók, mert Gyurcsányék érdemi eredmények helyett 100%-osan a PR-ra koncentráltak, aminek nyilvánvalóan csak a népszerűségi mutató az egyetlen mérőeszköze. Ezenkívül Gyurcsánynak az MSZP belső frontjain is folyamatosan helyt kellett állnia, így a párt minden elvesztett százaléka után meg kellett küzdenie a belső ellenzékével. Nyilvánvaló, hogy Orbánnak ilyen problémái nincsenek.
Ami a népszerűségvesztés okainak cikkbeli magyarázatait illet, az kb. kampányduma és főleg azoktól mókás hallani, akik már a nulladik naptól kommunikációs össztűz alatt tartják a kormányt, hecckampányt csinálva minden létező intézkedéssel kapcsolatban az alkotmányozástól a belvárosi szemétszállítás szabályozásáig.
Ezzel alapvetően nem is lenne gond, elvégre mindenki annak kampányol, akinek akar, csak ezek után szemforgatva kioktatni, hogy a kormánynak így-meg úgy kellett volna ügyelnie a népszerűségére, enyhén röhejesen hangzik.
Ami a szakmai egyeztetések hiányát illeti: milyen érdemi megegyezést lehet elérni olyan "szakmai" szervezetekkel, akik a Táncsics Alapítvány gyűlésén jelentik be a demonstrációikat?
Azzal a logikai nonszenszel meg már végképp nem lehet mit kezdeni, amivel a cikkíró érvel, hogy a Fidesz azért ne menjen bele súlyos érdeksérelmekkel járó átalakításokba, mert úgy romlik a népszerűsége és akkor majd nem tud belemenni súlyos érdeksérelmekkel járó átalakításokba.

DillingerEscapePlan 2011.05.18. 16:31:01

miről is beszélünk már megint? 10%ot csökkent a fidesz tábora. mellesleg az a 10% meg nem más pártok hanem a bizonytalanokat erősítette. 80%os államadósság mellett totojászni kéne az évek óta elodázott intézkedések meghozásával? mindenki azzal vádolta a fideszt hogy nemfog majd semmihez se hozzányúlni mert hogy majd nemmer. hát mert. gyerekek, valamiből vissza kell fizetni az államadósságot, közben a csődszélére került országot is kormányozni kell. ebben a helyzetben nagyon helyesnek tartom hogy a fidesz megpróbál félmillió átlag 120ezer forint nyugdíjat kapó, mellette fusizó embert visszaterelni a munka világába. akik nemmellesleg a nyugdíjbefizetések 20%át emésztik fel. nem azt a világot éljük ahol ilyesmit meglehet engedni magunknak. vége a cuculizmusnak meg a hitelből élésnek. nyomathatja itt a hülye dumát a véleményvezér hogy kit választanánk a fidesz helyett, két lehetőség van: vagy olyan pártot választunk aki rendet basz az országban és megpróbálja talpraállítani, vagy választunk egy olyat aki felvesz pármilliárd hitelt és akkor senkinek nem fog semmi fájni. csak a végén megint az lesz mint a szociknál volt, hogy csődbe megy az egész.

asola 2011.05.18. 16:31:09

Én csak abban reménykedem, hogy a most következő nagy arányú népszerűség vesztésre nehogy "befeszüljenek" a fiúk.

OV-ból és talpnyaló társaiból simán kinézek egy 2/3-al "megadminisztált" juntát. Majd megint előveszik a Kubatov listáit, átrendezgetik ezerrel a választási körzeteket, akár koponyára kiszámolva minden utcára a körzethatárt, hogy biztosan győzzön a jelöltjük.

A kopogtatócédula gyűjtésre pedig 1 nap lesz.

hááááát 2011.05.18. 16:31:19

A szavazat leadásakor azt láttam 4 párt 20% körül mozog.Na az lenne egy szép parlament.Konszenzusra juttni minden ügyben.Kár hogy ez csak egy útópia.Attól még szép lenne.

Dr. No 2011.05.18. 16:31:22

@Joooe: Szépen leírtad a Pártközpont álláspontját a történésekkel kapcsolatban, most már ezt is ismerjük.

Pistie 2011.05.18. 16:31:25

Ha Bajnai visszajönne, akkor nyilván megnyerné a következő választásokat. (Már önmagában is nyerne, de ha a Fidesz ilyen tempóban folytatja a bénázást akkor még csak meg sem kell erőltetnie magát). A rendszerváltás óta a Bajnai kormány 1 éve volt egyedül értékelhető.

is 2011.05.18. 16:31:37

"Ez bizony a gyurcsányi hagyomány folytatása: nemcsak a megfelelő szakmai előkészítés hiányzik, "

igen, kétségtelenül ez van sokak fejében, hogy Gyurcsánynál semmilyen szakmai alapú normális reform nem volt. ilyenkor az agyak félrenéznek, a lelkiismeretet lekapcsolják, a memóriát törlik. Molnár Lajos. az egészségügy reformja volt kitűzve, nekiindulva, csinálva. összesen hárman tették ezt tönkre:
- az MSZP maga az őszödi beszéddel, és a belső ellenzékkel
- a FIDESZ, és Orbán Viktor maga
- és a választók 85%-a, aki emiatt végzi az agyfélrenézést, a lelkiismeret-kikapcsolást, mert ha egy csendes sarokba leülne, magának sehogy se tudná megmagyarázni (tisztelet a kivételnek), hogy mit is csinált 2008. március 9-én, azon kívül, hogy haragvó érzelemből, ami a legrosszabb tanácsadó, odaszart valahová. mint utólag kiderült a saját küszöbére.
dehát fogjuk rá a nyuszira, a 85% nem tévedhet, nincs mit beismernie, nincs miért elnézést kérnie, nincs miért nem hangoztatni, hogy de, Gyurcsány a hibás, mert nem csinált szakmai alapú reformot. hát legyen, minden nép a maga sorsának a kovácsa. a magyar ezt kovácsolja magának.

Wuwuzela 2011.05.18. 16:31:40

A FIDESZ olyan lett, mint a Sport szeletes srác. Segíteni akarnak, de valahogy mégis elbasszák az egészet. :)

Bambano 2011.05.18. 16:31:43

Mi lesz, ha odalesz a népszerűség? Semmi. Eddig se izgatta őket, ezután se fogja.

rolika 2011.05.18. 16:31:47

Nagyon egyszerű a képlet: NINCS PÉNZ.
Romániában 25%-kal csökkentik a közalkalmazotti fizetéseket és 15%-kal a nyugdíjakat. Ott sincs pénz.
A NINCS PÉNZ nagy úr.
Igaz, hogy nem a legmélyebb válságban kellene visszaterelni százezerszámra az eddigi potyautasokat a nem létező munkaerőpiacra, de ismétlem: NINCS PÉNZ.
Tetszettek volna 90-ben meglépni ugyanezt, mára bőven túlléptünk volna rajta a menet közbeni világgazdasági fellendüléssel. Mostanában ilyen nem várható egyértelműen, kicsit nehezebb lesz.

gpetersz 2011.05.18. 16:31:51

@Joooe: "Rohamtempó"

És mi a lócsöcsöt csináltak 8 évig? De legyen mondjuk az utolsó 2 (2008.04->2010.04).

Nem készültek a kormányzásra? Nem voltak terveik?
(A terv, B terv, C terv stb.)

Szerintem lószart mama. Nem voltak.

room_101 2011.05.18. 16:31:59

Ezer szerencséje a fidesznek (idáig), hogy a mostani
ellenzék alapból nem szedi fel az utcaköveket, és nem szarja össze a Kossuth teret. Eddig azt gondoltam, ha ez mégis bekövetkezne, jókis nemzeti szemkilövés lesz majd a válasz, sokkal keményebben mint fletó idején.
De most, hogy a rendvédelmiekkel összerúgták a port, nem tudom, ki lesz hajlandó szemeket kilőni a kedvükért.
Hacsak nem alakul elvakult híveikbők önkéntes párthadsereg....

Rive 2011.05.18. 16:32:01

A fijjug csak izomban tudnak gondolkodni: a radikális népszerűségvesztés várhatóan csak még több izmozást vált ki belőlük.

Következményesen persze egy évtizedre bebetonozzák úgy a torz hülyeségeiket a magyar jogrendszerbe, mint a kádereiket az intézményrendszerekbe akkor is, ha az aktuális támogatottságuk (illetve korábban ellenzékben alkalmazzott logikájuk) szerint ezt nem illene nekik.

Ráb@sztunk, magyarán.

Aerion 2011.05.18. 16:32:09

Mi a Fidesz politikai alternatívája?

Nézem a blog internetas szavazásának eredményét, és az látom, hogy az MSZP.

Ha az MSZP a Fidesz politikai laternatívája, a kormányzásuk eddigi 12 éve alatt miért nem csináltak egy jobb országot annál, mint amit átvettek elődjeiktől?

Alternatíva a liberalizmus?

Az, hogy privatizálják a kórházakat, az egészségügyi ellátást, az iskolákat? Mert olyan elvek alapján kell fejleszteni, hogy a gyerekeknek nem kell a jó levegő, mert vannak már gyógyszerek?

Alternatíva a jobboldali radikalizmus?

Az, hogy a cigányokat gettókba kell zárni, az iskolákbana cigány gyerekeket szegmentálni kell, megvonni tőlük a szociális támogatásokat, felszámolni a liberális és a szocialista pártokat, korlátozni az ezekhez tartozó személyek véleményszabadságát?

Ez az alternatíva?

Nem ez?

Akkor micsoda?

Mi a Fidesz politikájának alternatívája?

A gyurcsányizmus? A neoliberalizmus? A posztfasizmus?

Szerintem egyik se.

Szerintem a Fidesz politikájának alternatívája a káosz, ugyanis ha nincs a Fidesz, Magyarországon már rég egyást ölnék a posztfasiszták és a neoliberálisok, és ha a Fidesz nem lesz többé központi szerepkörben ugyanez várható.

Feloldhatatlan politikai és érdekelletétek vannak, nem lehet, és tudnak, és nem is tudnak egymással ezek együttműködni, vagyis ha arra alkalmas politikai helyzet előáll, egymásnak fognak esni, gyilkosság lesz, halál, erőszak és pusztulás.

Első körben.

Ezt követően pedig az erőszak után maradt romhalmazzal kell majd a túlélőknek szembenézniük, azzal párhuzamban, hogy se nem több munkahely nem lesz, se forrás nyugdíjakra, miközben gyógyszer és élelmiszerhiány lesz, üzemanyagkorlátozás, és lakossági terror, ha a közrendet fenn kívánják tartani majd a politikai válság győztesei.

Mitől is lesz akkor jobb nekünk?

Semmitől! Ha a Fidesz nem tudja megújítani Mgyarországot, , ha a Fidesz rendkívüli politikai felhatalmazása sem elegendő ehhez, akkor ezt senki sem tudja megcsinálni, semmiféle társadalmi felhatalmazás alapján, és ennek ellenére sem.

Magyarország államdósságát nem fogják elengedni a hitelezők, mert ez rossz precedenst jelenteni, nem fogják átütemezni sem, mert ez is rossz precedenst jelentene.

Egyvalami jelenthet a fentiekben vázolt forgatókönyv alternatívája, ha globálisan pusztulna el az a politikai környezet, amiben élünk.

sztd 2011.05.18. 16:32:12

Nos, a végkövetkeztetés teljesen hibásnak tűnik. Az az ember, aki megindul a tankkal, ha egyszer tankot kap, csak akkor áll meg, ha kilövik. Szóval azt gondolom, hogy a társadalmi intézkedéseket 2013-ig végre akarják hajtani, és az utolsó egy év az eredmények érlelésére, propagandára és konszolidációra fog elmenni. Nem világos, hogy miért puhulnának.

Még valamit ne felejtsünk el! Az MSZP alapvetően nem akart változtatni. Csak akkor módosított bármin (és csak addig), ha elkerülhetetlennek gondolta. A Fidesz viszont abszolút változtatni akar mindenen, és csak akkor marad meg valaminél, ha elkerülhetetlennek gondolja. Szerintem lesz annyi eszük, hogy 2013-ig ne aggódjanak a választások miatt. Onnan pedig Gyurcsány megmutatta a visszatérés módjait.

A kérdés az, hogy a gazdaság milyen állapotban lesz. Ha növekedés lesz, akkor lehet csökkenteni a szigoron, vagy dolgozni azon, hogy a társadalomnak is jusson belőle, ha nem, akkor viszont úgyis menthetetlen a dolog.

dimitrij 2011.05.18. 16:32:18

"Sajnos félünk tőle, hogy majd a gyorsuló népszerűségvesztésre és egy komolyabb rivális megjelenésére ez a kormány is úgy fog reagálni, mint az előzőek: a vészfék behúzásával, a fontos intézkedések felpuhításával vagy elodázásával."

illetve van egy mégrosszabb szkenárió, jelesül az, hogy úgy próbálnak a hatalomban maradni, hogy kriminalizálják az ellenzéket (nem tartom valószínűnek, de a jobbik jó célpont lehet), illetve olyan közjogi-politikai struktúrát alakítanak ki, ami azt eredményezheti, hogy képesek megbuktatni a kormánypártokat, hiszen több közjogi pozícióba olyan egyedeket ültettek vagy fognak várhatóan ültetni (6-ból 5), akik egyértelműen a fidesz-hez köthetőek. nem kertelek tovább, a Költségvetési Tanácsra gondolok...

bioLarzen 2011.05.18. 16:32:23

"A választók ugyanis a Fidesztől nem csodát vártak, „mindössze” azt, hogy elődeikkel ellentétben képesek lesznek a valódi, pozitív változások végigvitelére (...)"

Vagyis, csodát vártak...

bio

Balt 2011.05.18. 16:32:27

A cikk alapjában véve igaz. Ám nem lehet nem észrevenni, hogy a pániknak semmiféle jele nem mutatkozik a Fideszben, tehát nyilvánvalón számoltak kb. egymillió választó szimpátiájának "megingásával"...

Ringlósztár 2011.05.18. 16:32:30

Örömmel látom, hogy egy VALÓDI libeláris pártnak lenne esélye.
Legalábbis a blog olvasóinál.

Amalfi 2011.05.18. 16:32:34

Ahogy most állnak a dolgok, jó az esély arra, hogy a Fidesz a következő választáson is egyedül megszerezze a kormányképes többséget. 33% nem kevés, de szerintem a lakosság 25%-a is bőven elég lesz nekik. 2/3 mégegyszer nem lesz, de a választási törvényt majd úgy alakítják, hogy az ellenzék megosztottsága mégjobban nekik kedvezzen.
A Fidesz politikájának is vannak nyertesei, míg igazán kormányképesnek látszó kihívója nincs.

Hungeralien 2011.05.18. 16:32:37

Mi lett magánnyugdíj megtakarításokban lévő pénzzel amiről az emberek önként és kényszer nélkül lemondtak?

Jövőre lesz aktuális a kérdés, de már most el lehet rajta kezdeni gondolkodni.

Meloka 2011.05.18. 16:32:41

Nem hiszem, hogy a Fidesznek egy olyan nagy tragédia, hogy most valamit veszített a népszerűségéből. Annyit nem fog veszíteni, mint az mszp, hanem az utolsó 2 évben már helyree fogja hozni a gazdaságot. Ami a kommunikációt illeti, nem értem, hogy milyen alapon kritizálják őket, amikor nem látom azt, hogy ahogy valamennyire is rosszabbul kommunikálnának, mint elődjeik. Az öntelt és arrogáns bélyeget akasztották rájuk 23002-ben is, ami nem volt igaz. Aki kormányoz, az az emberek szemében, ha valamilyen nem éppen tetsző intézkedést hoz, arrogáns és öntelt. Baromság!

Seregbontó 2011.05.18. 16:35:24

@garrett27: "Csakhogy! Ők olyan rétegekbe kötöttek bele, akik eddig abszolút lojálisak voltak, mint pl. a rendvédelmisek, a köztisztviselők, a közalkalmazottak, a nyugdíjasok, a felsőoktatási vezető réteg, stb. Ez így már nagyon ingoványos, és ezen az úton, ezekkel a módszerekkel el fognak süllyedni. "

Ezzel vitatkoznék.

1. Kikbe lehetne még belekötni? Eddig óriási problémaként kezelte mindenki a nagyra nőtt közszférát és a közalkalmazottak nagy számát. Mikor a Fidesz elkezdte leépíteni, egyből elkezdődött az ajvékolás.

2. Előre hozott nyugdíjak. A tűzoltók esetében bizonyos munkakörökben még jogos is lenne, a rendőrök meg a katonák majd akkor kapjanak, ha egy kubikos is elmehet negyven évesen nyugdíjba.

3. Nyugdíjasok. Az öregségi nyugdíjasokba a kormány még nem kötött bele. De lássuk már be, hogy hosszú távon csak annyi nyugdíjat lehet kifizetni, amennyit a gazdaság elbír.

4. Felsőoktatási vezető réteg. Kit értünk alatta? A millás fizetésű rektotrokat? Azokba felőlem beleköthetnek. Az egyetemeket , főiskolákat cuzammen? Azokból meg jóval kevesebb kellene, ezt még az érintett felek is belátják. Még ugyanott tartunk, mint a nyugdíjasok esetén: tervek vannak meg egyeztetések (vagy az sem).

Krujs 2011.05.18. 16:35:37

MSZP 21% :D bruhamuhahaha

Publius Decius Mus 2011.05.18. 16:35:43

Bajnaival kapcsolatban sokan tudják, hogy miniszterként aktívan részt vett a Gyurcsány-féle gazdasági ámokfutásban, de azt mindenki elfelejti, hogy miniszterelnökként pedig egyszeren csak maradéktalanul azt csinálta amit az IMF lediktált, ezen kívül semmilyen érdemi döntést nem hozott. Másrést gyetlen fiskális évvel sem kellett elszámolnia. Magyarul a problémák nagy részére mondhatta, hogy az még az előzmények miatt van, a többi meg már nem az övé. Az a hajmeresztő virtuális költségvetés amit 2010 és 2011-re írtak pedig több mint gyalázat.

jorda 2011.05.18. 16:35:51

Azon elgondolkozott-e valaki,hogy ezt a semmirekelő
politikusi réteget ez az ország termelte ki önmagából.
Kontraszelekcóval a társadalom soraiból kerültek ki.

Következésképpen mi is lenne várható egy más párt
hatalomra kerülésével?
Semmi,a dolgok nem változnának.

Közben az átlagember,a társadalom becsületes többsége
semmi mást nem akar csak tisztességes munkával megélni,családja jövőjét biztosítani,gyermekeit iskoláz-
tatni és tisztességes öregkort megélni.

Erre M.országon az elmult 20 évben nem volt,nincs lehetőség.
A jelen állapotok láttán egyre több értelmes,tehetséges
fiatal fog úgy dönteni,hogy idegenben keresi a boldogulását.
Ez a folyamat már megkezdődött.
Ez fogja véglegesen betenni a kaput az országnak.

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.05.18. 16:35:57

Pécsett is teljes a káosz, robbanásig feszült a helyzet, óriási veszekedések a koalíción belül, csőd előtt a város, hatalmas a munkanélküliség!
Halálra és bukóra ítélt mélygarázst akarnak a városra eröltetni, ami ellen mindenki tiltakozik. Persze a csúszókat már megkapták!!!

Csak a fidesz holdudvar gyarapszik itt is.

Bérekre Mohácstól kért pénzt az önkormányzat, mert nem lett volna fizetés.

De a kamu, szánalmas pécsi "szarkotmány", páváskodás kinyomtatására, kiküldésére, a polgárok ráerőszakolására van pénz!

A konzultációs lapot meg ne küld vissza, mert kódolva van és különben sem nézik meg tisztességgel. Nem is engedik, hogy a nép is belenézhessen.

hillcut 2011.05.18. 16:36:02

Na, felbüffentek a gazdasági stratégák. Nyílvánvalóan mindenki máshogy csinálná, hiszen ami van az szar.
Meg ugye a Fidessz...meg a zördög.

Magyar embernek tényleg nem jó semmi, csak ha kapja a zsét az államtól, miközben otthon lógatja a tökét. 20 éven keresztül nem változott semmi, ment a rinya, h miért nem változik? Most változik, persze, hogy ez a baj.

Remélem felkopik az mindegyik tetű álla, amelyik csak a markát tudja tartani. Utána majd visszaszavazhatják 2014-ben a kedvenceiket, hogy legyen megin' segíly. Ez kell ide.

Csakhogy addigra lesz új Alkotmány és nem lesz ám addig költekezés, amíg 50%felett van az adósság. Hehe.

soniq 2011.05.18. 16:36:08

Az azért kemény, hogy a legtöbb index-olvasó egy most vasárnapi választáson az MSZP-re szavazna :O

M_R 2011.05.18. 16:36:12

@Joooe:
""népszerűtlen" fidesz még mindig több mint 100%-kal veri a második helyezettet..."

Bruhaha... ja, az 5 millió választásra jogosultból 3-an szavaznak a Fityiszre, 1 pedig a Micimackók Pártra-re - és IGEN a FITYESZ több mint 100%-kal veri a második helyezettet :)

mondatoló · http://3mondat.blog.hu 2011.05.18. 16:36:22

A szavazásokból látszik, hogy mennyire torz a VV olvasótábora a teljes társadalomhoz képest.

Azért mondjuk a sok LMP szavazót megkérdezném, hogy ugyan miért is?

A sok MSZP-szavazót meg hogy szedik-e rendesen a gyógyszereiket?

nem nemsiker_s 2011.05.18. 16:36:25

Hmm. Ha a fidesz megszüntetné a nagycsaládosok szociális támogatását, (szlovák minta, (a gyerekvállalás ne legyen megélhetési forrás)) vagy közmunka végzéséhez kötné, gyanítom a népszerűsége ismét nőne.
Nem tartom kizártnak, hogy a keserű pirulákat adják be először, aztán 2 vagy 3 év után még szintén a költségvetési takarékosság jegyében, meghoznak olyan intézkedéseket is, amelyeket sokan várnak tőlük.
Remélem így van, és lépéseiket azon ambíció vezérli, hogy nevüket az ország gazdasági stabilizálásával írják be a történelemkönyvekbe.

wasgereben 2011.05.18. 16:36:30

@Joooe: te marha objektívnek hiszed magad, miközben török zsolt posztjában még a nyugdíjvédős brossúra bemásolt fényképe után sem véltél ellentétet felfedezni a fidesz kampánya és kormányon végrehajtott cselekedetei között. két narancs van a szemed előtt, azon keresztül nehéz objektívnak lenni barátom.

palacklakó 2011.05.18. 17:00:35

Semmi, elveszíti a következő választásokat, az MSZP
pedig - ha addig lesz MSZP - befejezi ami 8 év alatt nem
sikerült: kikiáltja a magyar banán köztársaságot és azt
mondja, hogy a Fidesz tette:)

ca2 2011.05.18. 17:00:44

Nálunk (Bp XVI) időközi választás volt most hétvégén.
Eredmények:
fidesz 51%, független 21%, mszp 16%, jobbik 9%, lmp 3%
(a független jelölt is inkább jobboldali, ha nem indult volna a támogatóinak min fele vélhetően a fidesz jelöltet támogatta volna)

Szóval lehet álmodozni a fidesz népszerűtlenségéről, néphülyítésnek jó, csak köze nincs a valósághoz.
Az, hogy egyre kisebb a fidesz támogatottsága úgy jön ki, hogy egyre kisebb a választói aktivitás, így arra a kérdésre, hogy most vasárnap kire szavazna egyre kevesebben jelölik meg a fidesz-t, ugyan úgy mint minden más pártot. Az arányok kb változatlanok, illetve az lmp gyengült.
Hogy ilyentájt- mikor országos (vagy akár helyi) jelentőségű választás a láthatáron sincsen-csökkenő tendenciát mutat a biztos pártválasztók aránya teljesen természetes.
Természetesen a baloldali média a nem szavazókat a fidesz ellenzőjeként és potenciális baloldali tartalékként igyekszik beállítani.

bebe tv 2011.05.18. 17:00:47

@Dale: Mindent arra a megmaradt egy lapra tesznek fel ami még a talonban van. Ez pedig a határon túliak szavazatai, amiben nagyon bíznak. Ha ez nem jön be úgy, ahogy az Orbán terveiben szerepel, akkor gáz van.
Azt a sok baromságot amit mind az alaptörvénybe rakatott be, az már kísértetiesen hasonlít egy bolsevista
pártnak a hatalom bebetonozására használatos módszereihez.
Ezzel minden esetre csakis az országnak és ezen keresztül a lakosságnak árt és nem is keveset ( adótörvény ). Gyakorlatilag ráerőlteti a elfuserált adótörvényét egy következő kormányra tudva tudván, hogy annak módosítása nélkül úgy is belebukik.
Ez olyan mintha odaadnám a kocsim slusszkulcsát és a forgalmit a gyerekemnek, hogy mehet az autóval, de
következetesen fenn hagynám a kerékbilincset.
Na ez az a politika amihez Orbán egyes egyedül ért.
Tipikus magyar mentalitás, ha nekem megdöglött a kecském akkor pusztuljon a szomszéd tehene is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2011.05.18. 17:00:50

Ez leginkább azért van mert az MSZP-től rosszabb formáció nem volt eddig soha.

Mind az államadósság alakulását, mind a munkanélküliség alakulását, és sok egyéb tényezőt is tekintve.

A Fidesz legnagyobb problémája az alkotmánybíróság jogkörének elvonása, és a nyugdíjak einstandolása volt.

Speciel azzal, hogy ne mehessenek 40 évesen nyugdíjba a rendészeti dolgozók (pl VPOP-s irodai dolgozók) egyetértek (terepen dolgozók esetén kell valami kedvezmény de nem 20 év).

Speciel azzal hogy bezárják a diplomagyárak nagyrészét egyetértek.

Hogy törvénybe foglalták az állmaadósság csökkentését egyetértek.

Szóval sok jó dolog is történik, és cuzammen kifele jövünk a trutyiból.

Az MSZP legnagyobb baja pedig nem a Fidesz jelenleg, hanem Gyurcsány pártja, és a mostanság színre lépett Bajnai formáció.

Dubito 2011.05.18. 17:00:56

"A választók ugyanis a Fidesztől nem csodát vártak„

Francokat, dehogynem! Ráadásul, mivel a Fidesz nem sok konkrétumot mondott terveiről a választások előtt, mindenki a maga álmait képzelte bele a csodába.

A pofáraesés elkerülhetetlen.

Akvyr 2011.05.18. 17:00:59

Szerintem számoltak ezzel amikor abbahagyták a populista nyáladzást, hogy aki erre vevő az majd mérges lesz, vagy nem tudom. Szerintem most kerülnek a jó kerékvágásba lassan.

Egyébként érvénytelent fogok szavazni ha nem lesz valami technokrata párt, aki kivételesen nem csak a retorikához ért, mert ez már kibaszott unalmas.

NickNickNick · http://nemzetiagyhalal.blog.hu/ 2011.05.18. 17:01:04

Ha egy pártban egy Lézer Jani meghatározó politikus tud lenni, akkor ott már nagyon-nagyon nagy baj van. Azt jelenti, hogy a megélhetési politikusok vették át az irányítást az államférfiaktól. A kettő között az a különbség, hogy a megélhetési politikus saját magának termel, az államférfi meg a köz jaát próbálná szolgálni. OV ezt nagyon elk**ta -- kikkel veszi már körül magát ...?

laci_52 2011.05.18. 17:01:06

Messze van még 2014. Még legalább két évig megy előre a Fidesz, mint a gőzhenger, nem törődve a népszerűségvesztéssel. Remélik a világ- és hazai gazdasági helyzet javulását és azt, hogy ezzel pénzügyekben is nagyobb mozgásterük lesz. Aztán a választások előtt egy évvel majd kezdik az osztogatást és a szavazók magukhoz édesgetését. Csak nehogy ebből megint egy hatalmas túlköltekezés legyen...

Szentpeter 2011.05.18. 17:01:21

Személy szerint szarok a népszerűségre... Mert politikai és gazdasági értelemben ez lett a vesztünk...

A Fidesz azt csinálja amit az ország gazdasági állapota megenged..

Aki mást mond az hazudik..

Amalfi 2011.05.18. 17:01:24

A Fidesz most is megnyerné simán a választásokat. 2014-ben egyedül, de legrosszabb esetben a Jobbikkal együtt simán kormányra kerülhet, és akkor még nem beszéltünk az új választási törvényről, amit teljesen magukra fognak szabni. Amíg az ellenzéki erők egyikéről nem hiszi el a nép, hogy jól tudnának a kormányozni, a Fidesz azt csinál, amit csak akar.

Kurgán 2011.05.18. 17:01:26

@Joooe: Azért ebbe a ciklikus menetrendbe ne nagyon éld bele magad, még a Séll Kálmán csomag megvalósítása sehol nincs. Nem is nagyon valószínű, hogy maradéktalanul összehozzák, amit abban meg akarnak spórolni. Plusz hitelt meg ugye nem lehet felvenni, úgyhogy 2013-ban is lesz még rendesen mit kiigazítani.

Az egész izmozásban a legszörnyűbb az ad hoc jelleg. A magánnyugdíjas ügynél novemberben is sikerült 2-3 naponként teljesen új koncepcióval előállni, így nem lehet rendesen rendbe tenni semmit sem. Ez az egész vodoo gazd.pol. is tiszta röhelyes. Szlogen az van bőven, csak az eszközöket nem találják. A tényleges intézkedések meg rendszeresen keresztbe verik egymást.
Egyébként csak megjegyzem, hogy Gyurcsány meg az MSZP sem Öszödbe bukott bele, hanem a csomagjaikba, a bénázásukba, meg persze a lopásba. Az első kettő most is érik, a harmadikra meg ugyanaz a "gyógyszerük", mint 2002-ben az MSZP-nek Kellerrel, az is milyen jól működött. Inkább azzal kéne foglalkozni, hogy a jövőben ne lehessen lopkodni, nem a korábbiakra mutogatni, meg egrecéroztatni. Arra ott lenne a bíróság...

Mr. Rustical 2011.05.18. 17:01:31

Az tény, hogy szemlátomást felkészületlenül kezdték a kormányzást, öteltelnek, el vannak szakadva a való élettől, az apparátust megtöltötték tapasztalatlan és sokszor alkalmatlan emberekkel, anélkül, hogy a komcsikat kirúgták volna. Satöbbi.
De azért ne felejtsük el, hogy a kormány-váltás előtt évekig semmi mással nem foglalkozott a teljes magyar államapparátus, mint a hullák és csontvázak szekrényekben tartásával.

Tehát az összképhez azt is hozzá kell venni, hogy sokkal nagyobb a gáz, mint ami egyáltalán kezelhető. Egy ekkora romhalmazzal nem nagyon van mihez kezdeni. Persze azért nem ártana lassan nekifogni a kormányzásnak.

AkarkiJ 2011.05.18. 17:01:33

@Joooe:

"És azt is tegyük hozzá: a "népszerűtlen" fidesz még mindig több mint 100%-kal veri a második helyezettet... "

Nekem úgy tűnik az ábrák alapján, hogy max. a harmadik helyezettet veri a fidesz, mert perpill a fidesz már csak második helyezett. Még 1-2 hónap, és a 2-3 helyezett együtt sem éri el az 1. "támogatottságát"

Krujs 2011.05.18. 17:03:58

Az első VéleményVezés szavazás aminek valami értelmét látom, mindig is kíváncsi voltam milyen emberekből áll az átlag indexes olvasó.

sejthető volt az eredmény(40% MSZP/SZD..izé LMP), de hogy MSZP win?:D
lolz.. mennyire súlytalan lett így az egész cirkusz:D

jancsopanza 2011.05.18. 17:31:50

A cikk eredeti kérdésére válaszolva - attól félek az őrület fog eluralkodni, tekintve, hogy már most is tobzódik. Ennyi hülyeséget legrosszabb álmaimban sem feltételeztem. Néhány beteg elme szellemi onanizálása.

Joooe 2011.05.18. 17:31:54

@wasgereben:
1. Török Gábor posztjáról van szó
2. Ott én arról írtam, hogy nem érzek ellentétet az között, hogy a fidesz nem támogatta/ élesen ellenezte az mszp féle megszorításokat és az között hogy a fidesz a költségvetési pazarlás visszaszorítására törekszik
3. az általad emlegetett brossúrát jelentősségéhez méltón kezeltem: leírtam hogy senkit sem érdekel smittpali mit dumál, két értelmes mondat nincs benne.

2011.05.18. 17:32:10

Kedves MSzP-re szavazók: Lamperth M.-t akarják újra, aki felháborodottan nyilatkozik??
Na ne!

mizrolist 2011.05.18. 17:32:15

@ca2: Győrben meg kikapott a Fidesz jelöltje; és igencsak érdekelne, mi lenne az eredmény pl. Esztergomban.

pirimogyoró 2011.05.18. 17:32:16

@kadarnepe: Elvették volna a 13. havit, pedig 14. havit is ígértek. Aztán megmagyarázták volna, hogy a szocik miatt van, nekik köszönhető. Ez a Fidesz.

brlv24 2011.05.18. 17:32:22

Nincs ezzel semmi problema. Nem most kell megnyerni a avalasztast, hanem 3 ev mulva. Addig dolgozni kell. A fiuk sajnos kb. csak most ertek be magukat. Egy evet elszervezkedtek.
Mondjuk nem lehet konnyu atvenni egy kommunista nagyvallalatot:)

Peripetia 2011.05.18. 17:42:35

@Joooe: Na, ha ilyen a rend, akkor én abból nem kérek, se most, se soha. Nem kérek a vezér rendjéből.

fitball 2011.05.18. 23:08:27

@Joooe: Igen de ezt nem akarják belátni a balliberók!! Sőt kiforgatják a szavakat és mindent másképp tálalnak mint ahogy az van rosszabb képet festenek és ezt szuggerálják az emberekbe hogy minél elégedetlenebbek legxyenek pedig mindenki tudja hogy egy csomó kellemetlen intézkedés kell ahhoz hogy vmi komoly javulás legyen Tele vagyunk korrupcios ügyekkel balhékkal végre egyenesbe kéne jönni hogy ne egy link simlis ország legyünk

ca2 2011.05.18. 23:08:29

@AkarkiJ: Álmodozzál csak!
Nálunk(Bp XVI.) időközi választás volt a hétvégén Eredmények:
fidesz 51%, független 21%, mszp16%, jobbik 9%, lmp 3%
(a független jelölt is inkább jobboldali, ogy választásokon min a szavazói fele a fideszt támogatná)
A fidesz szavazótábora -ugyan úgy mint minden más párté is-azért csökken, mert a politikai aktivitás csökken, ami természetes ilyenkor, amikor a láthatáron sincs országos jelentőségű választás.
Az arányok nem igen változnak, hacsak annyiban nem, hogy láthatóan az lmp lejtmenetbe kapcsolt.
A baloldali sajtónak az a hazugsága, miszerint a távol maradók ellenzik a fidesz politikáját és a baloldal tartalékát jelentik már megszokot.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.05.18. 23:08:30

Sokmindent összeolvastam a korengedményes nyugdíjak problematikájáról. Az okokról meg lehetséges megoldásokról is.

Ez alapján:

1./ Tenni kell valamit a témával.
2./ Nem azt kell tenni, amit a fidesz csinál. [Egyszerűbben: így hülyeség az egész.]

HA LENNE egy kormányunk (ami most nincs, hiszen részeg (hatalommámoros) a kapitány; a kormányos és a legénység meg retteg tőle és hagyja sodródni a hajót. Szóval ha lenne egy kormány (és jőne egy szebb és jobb világ), akkor komoly munkával(*) kidolgozható egy év alatt egy *jól* működő rendszer a korengedményes nyugdíjak kérdésére.
De itt csak elefánt van a porcelánboltban.
És amikor az elefánt kijön büszkén ormányában EGY teáscsészével, azzal hogy "megcsináltam", nem akarja elhinni, hogy a romhalmaz, amit hátrahagyott az ő "munkájának" eredménye.

(*): az igazi probléma, hogy ovi képtelen "dolgozni". Soha semmit nem csinált, ami egy-két napon túlmutatott, nem épített, nem alkotott soha. Ez látszik a politikusi "munkájának" az eredményeként is.

ca2 2011.05.18. 23:08:36

@mizrolist: És az mszp-lmp hány %-ot is ért el Győrben?
A szocik látva, hogy 10% alatt végeznének visszaléptek, mondván, hogy ők a független jelöltet támogatják.
Egy önkorm választásban bőven benne van egy független jelölt győzelme (nálunk is 2. lett 20%-kal), a pártokra leadott szavazatokat hasonlítsd össze! Úgy mi is jön ki?

kadarnepe 2011.05.18. 23:08:37

@pirimogyoró: Nem vagyok ebben olyan biztos. Most is egy évbe került, hogy nekiálljanak valaminek, eddig csak a saját szarjukat próbálták a szőnyeg alá söpörgetni.

A mostani intézkedések és a Széll Kálmán terv is azt mutatja, hogy a jobbkéz woodo gazdaságpolitikája megbukott. Ideje lenne Matolcsyt valami hozzáértővel lecserélni, lenne azért néhány jó jelölt a jobb oldalon.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2011.05.18. 23:08:40

@Joooe: "Meggyőződésem hogy a fidesz a célja, hogy a jövőben senki se szerezhessen 2/3-ot, beleértve saját magát is"

Olyan értelemben egyet értek vele, hogy mindent szétvernek és átalakítanak a választásokig, mindenhová még egy ciklusra bebetonozzák az embereiket.
Minek nekik az újabb 2/3-ad?
Másrészt mivel 2/3-al is alkalmatlanok a kormányzásra, szimpla többséggel teljesen béna kacsává változnának.

Már megszálltak mindent. Már a nyerésük előtt is, de azóta még az intézményi kereteket is átszabják, a "szent cél" érdekében.

Csak egy példa a manyup pénzlenyúlás.

Ha a gyurcsány vagy a bajnai csinálta volna, akkor az AB visszadobná!
És ez a lényeg!!!

Az okokat lehet elemezni, de felesleges. Részint az elmebetegségig "lelkesedés" a vezérért; részint a rablógazdálkodásra épített rendszerbe betagozódás, a koncért; részint egzisztencia féltés és anti tököslegény effektus.

Megjegyzem annyira el van k*rva a költségvetés (ovi tette saját kezével! nem kell a visszafelé mutogatás) hogy ha visszadobná az AB, akkor belerokkannánk. [Államcsőd!]
Szóval némi belátás és felelősségérzet is vegyül ebbe, de egy 'tisztességes' ember erre a kényszerhelyzetre "válaszul" egyszerűbb kérdésekben ott szivatja a kormányt, ahol tudja. Persze csak ha van önbecsülése.

Na de ott téved ovi a legnagyobbat, hogy (ahogy itt is olvastam) ma már a fideszen belül is nagy feszültségek vannak, ki tudja ezek kibírják-e a választásokig.

Másrészt optimistán hiszek benne hogy léteznek (mindenféle pártelhülyítés ellenére) Claus von Stauffenberg-ek is a fideszben, akik tudják, hogy politikai pályájuk vége orbán mögött maradni. Ha nem buktatják meg, vele együtt tűnnek el a sűlyesztőben, ráadásul a történelem könyvekben igen mocskos jelzőkkel vonulnak be (ovi mellett, vele egy szinten).

Harmadrész már a rendszerváltás megmutatta, hogy a "tipikus fideszbarát" kinevezettek azonnal köpönyeget fordítanak, ha nekik az jó.
Valahogy az igazán gerinces emberek nem a orbán kegyeit keresik.

simipapa 2011.05.18. 23:08:40

A Fidesz,ha igazán az országot akarta volna rendbe tenni,akkor a 8 év alatt a háttérben titokban/ehhez értenek/kidolgozott volna széles körű terveket.Az előtérben levő emberek ugyan elkoptak volna,de kész programmal álltak volna elő.Nekik csak a hatalom kellett,meg a vele járó zsíros jövedelem.Tudomásul kell vennünk,hogy nagyon becsaptak mindenkit aki bízott bennük.

Motorman 2011.05.18. 23:08:42

@brlv24:

"Mondjuk nem lehet konnyu atvenni egy kommunista nagyvallalatot:) "

Miért nem? Ugyanazt folytatják, ugyanolyan pofátlanul és főleg ÉSZ NÉLKÜL! :D

quendelapo 2011.05.19. 21:24:30

A Fidesznek valóban volt rá esélye, hogy helyreállítsa Magyarországon a politikusokba és a magyar államba vetett bizalmat.

Aki 94-óta figyelemmel követi ovi & co. tevékenységét az tudja, hogy a fidesznek erre semmi esélye nem volt. Demagóg, populista pulista szövegeikkel, olyan helyzetet teremtettek, amiben esély sem volt a "jó kormányzásra". Nem lehetett ennél többre számítani.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása