Véleményvezér

vv

A Fidesz valódi ellenzéket csinált magának

2011.07.14. I komment I Címkék: mszp fidesz jobbik lmp voks14

Schifferék ötletével az ellenzéki bénultság egy éve lezárult. Minél több lesz az összefogás irányába mutató fejlemény, annál fajsúlyosabbá válik a három ellenzéki párt. Mindez pedig a Fidesznek köszönhető. (Fotó: hetek.hu)

Kevés szánalmasabb politikai teljesítményt láttunk annál, mint amit a magyar ellenzék politizálás címén az elmúlt egy évben bemutatott. Az MSZP-re nem is érdemes vesztegetni a szót, de az LMP és a Jobbik sem találta meg sem a saját üzeneteit, sem azok célba juttatásának módját. Velük ellentétben azonban a Fidesz nagyon is keményen dolgozott azon, hogy potens erőt faragjon ellenzékéből, és ez a munka most beérni látszik.

Ajánlott írásunk: Mi a baj a Fidesz új választási rendszerével?


Miféle ellenzék?

Az elmúlt egy év teljesen egyértelműen a kormányról szólt. Volt, aki szerette, volt, aki nem szerette, amit csináltak – de igazából folyamatosan hozzájuk kellett viszonyulni. Az ellenzék pedig mintha nem is létezett volna. Az MSZP esetében ez még érthető is, hiszen egyrészt magukkal voltak elfoglalva, másrészt nyugdíjas törzstáborukon kívül senkit nem is érdekelnek. És ez így is van jól.

Annál meglepőbb volt azonban, hogy az LMP és a Jobbik mennyire nem találták meg azt az üzenetet és azokat a csatornákat, amelyekkel tényleg észrevetethették volna magukat. Próbálkozni persze próbálkoztak, gondoljunk csak Vona Gábor gárdamellényes akcióira, Novák Előd szégyenletes mutatványaira, vagy az LMP-nél Schiffer András alapvetően jó parlamenti vitateljesítményére. Valahogyan mindez mégsem volt elég, nem tudott egy szűk körön kívül hatást elérni, és végképp nem tudott új szimpatizánsokat szerezni a két pártnak.

Mégpedig azért, mert semennyire nem tűnt elképzelhetőnek az, hogy ezen pártok közül bármelyik is reálisan kihívója lehetne 2014-ben a Fidesznek. Olykor figyelemfelkeltőek voltak, néha mondtak okos dolgokat, de egyszerűen nem voltak fontosak.

Ha a Fidesz az adórendszer bebetonozásával és a számára kedvező választási rendszerrel megpróbálja elvenni az emberek választási szabadságát, akkor a három ellenzéki párt között technikai koalíciót kellene létrehozni. Ennek célja az lenne, hogy egy arányos, igazságos választási rendszerrel, illetve az emberek választási szabadságának visszaszerzésével az akadályokat eltakarítsák az útból - emlékeztetett Karácsony Gergely ötletére az LMP frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Schiffer András szerint képviselőtársa többszörösen feltételes módban beszélt az ötlet ismertetésekor.

Elvi egyetértés nincs az MSZP, a Jobbik és az LMP között, de a három párt egyetért abban, hogy a Fidesz túlhatalmi törekvései akadályozzák azt, hogy az emberek szabadon kifejezhessék akaratukat - emelte ki.

Schiffer András kifejtette: a technikai koalíció a narancsuralmi törekvések visszametszését szolgálhatná, akár egy választáson is. Ennek létrejöttével optimalizálhatná a saját táborát mindhárom párt, és egy választás után egy hónap alatt meg lehet tenni a szükséges intézkedéseket - tette hozzá.

Schiffer: A technikai koalíció a narancsuralmi törekvések visszametszését szolgálhatná (Inforádió)


...és akkor a Fidesz besegített

Mindez viszont változóban van, a változást pedig éppen a választási törvény tervezett fideszes reformjával kapcsolatos LMP-s javaslat mutatja a legjobban. Ennek a változásnak azonban az egyes számú mozgatója még most is a Fidesz.

Részben szükségszerű gazdasági intézkedéseik, részben teljesen szükségszerűtlen gazdasági koncepciótlanságuk, valamint minden bizonnyal a hatalom bebetonozására irányuló törekvéseik is mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az egy évvel ezelőtt még óriásinak tűnő támogatottságuk odáig apadt, ahonnan már nagyon sokan kaptak ki az elmúlt húsz évben.

A változás másik, az ellenzékkel szorosabban összefüggő mozgatórugója, hogy a választási törvényt saját igényeire alakító Fidesz mintha egyenesen kényszeríteni akarná az egyébként rendkívül különböző ellenzéki pártokat, hogy azok ideológiai ellentéteiket félretéve működjenek együtt. Mégpedig elsősorban a Fidesszel, illetve a kormány által felépített Nemzeti Együttműködés Rendszerével szembeni teljes elutasításra és alternatíva-igényre építve.

web surveys
web polls


Valami elkezdődött

Schifferék minapi ötletével az ellenzéki bénultság egy éve lezárult. A Véleményvezér szerint minél több, az ellenzéki összefogás irányába mutató fejlemény lesz a jövőben – legyen azoknak a végeredménye majd 2014-ben bármi is –, annál fajsúlyosabbá válik majd a jelenlegi ellenzék. Hiszen a közvélemény annál jobban el fogja hinni róluk, hogy valódi alternatívát jelentenek, és annál jobban oda is fog figyelni rájuk.  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása