Véleményvezér

vv

Keleti szél: dolgozz, hogy WC-ben, konténerben, lépcsőházban lakhass!

2011.08.02. I 0 komment I Címkék: kina hajlektalanok szegenyseg keleti szel

Miközben egy szűk réteg a fejlett országok felső középosztályának szintjén él, tömegek tengődnek a nyomorban: konténerekben, WC-kben, csövekben, vagy éppen a föld alatt laknak. A Véleményvezér Kína-hetet tart.

Kína-hetünket az ország lakásviszonyaival folytatjuk: egyre több szó esik manapság arról, hogy a 2008. előtti amerikai helyzethez hasonlóan Kínában is elsősorban egy óriási és egyre nagyobbra fúvódó ingatlanbuborék tartja lendületben a gazdaságot.

Sorozatunk első része: Bárcsak meghalnának! – Beteges sovinizmus


Munkaalapú társadalom?

Szemben azonban az Egyesült Államokkal vagy a dél-európai országokkal, Kínában valóban ordítóan nagyok a társadalmi különbségek. Ez azt jelenti, hogy miközben egy nagyon szűk réteg (néhány tízmillió ember) a fejlett országok felső középosztályának megfelelő szinten él, addig százmilliók tengődnek a teljes nyomorban. A jövedelmi különbségek különösen élesek a városokban, ahol a hivatalosan ott tartózkodókon felül még mintegy 250 millió „vidéki” is él. Utóbbiak lakáskörülményei az egyik legnagyobb szociális problémát jelentik az országban: az emberek minden elképzelhető és elképzelhetetlen helyen, konténerekben, WC-kben, csövekben, autókban, vagy éppen a föld alatt alakítanak ki maguknak kényszerből lakóhelyet.

Keleti szél: Kína-hét a Véleményvezéren

A magyar miniszterelnök az utóbbi időben nemcsak gazdasági partnerként vagy taktikai szövetségesként beszél Kínáról, hanem mint egy olyan országról, amitől sokat is tanulhatunk. Ahogyan azt már megírtuk, a Véleményvezér szerint ez egy jól ismert nyugati divat: a Nyugat önostorozásának, illetve a Kelet misztifikálásának és nem-ismeretének az eredménye.

Szerencsénkre a kínai és a Kínával foglalkozó blogoszféra rendkívül fejlett, képekkel, videókkal, a cenzúrát kijátszva jelennek meg történetek a kínai mindennapokról. Ezen a héten egy olyan weboldalt (Chinasmack) fogunk szemlézni, mely a kínai internet legnépszerűbb szerzőitől és témáiról, illetve az ezeket kommentálóktól közöl anyagokat, angol nyelven. Az oldal szerkesztője egy Kínában élő külföldi, akinek célja, hogy közelebb hozza mindenkihez a kínai valóságot és azt, ahogyan a kínai internetezők látják saját országukat. Csak olyan bejegyzések (és hozzászólásaik) közül válogat, melyek rendkívül népszerűek Kínában (értsd: százezrek, milliók olvassák).


A következő bejegyzés ezt a helyzetet mutatja be néhány példán keresztül, melyeket a Chinasmack gyűjtött össze a kínai blogoszférából.

Emberek csigaházakban

„Csigaházak” – az eredeti kínai szót (蜗居, wōjū) nem lehet pontosan lefordítani. Főnévként kicsi, kényelmetlen, de szükséges lakhelyet jelent, igeként pedig valaminek az átalakítását kicsi, kényelmetlen, de szükséges lakhellyé.

 
2010 júliusában jelentek meg Foshanban a lakóalkalmatosságként használt hajózási konténerek, melyeket napi hat jüan (kb. 180 Ft, azaz havi 5400 Ft) bérleti díjért hirdetnek. A konténerek háromszor hat méteresek és 2,8 méter magasak. Belül a padlót vörös kerámia járólapok borítják, rajta öt, fémből készült emeletes ágy és a „szoba” közepén egy hely a légkondicionáló berendezésnek. Ezekbe a lakókonténerekbe a leggyakrabban már eleve be vannak építve az elektromos vezetékek, hogy azonnal beköltözhetőek legyenek.


 
Sanghajban vendégmunkások élnek hasonló dobozházakban, melyeket építkezési területeken vagy a város külső részein megjelent új falvak környékén lehet megtalálni. Ezekben a konténerekben laknak, mivel nincs pénzük a városban szobát bérelni. Ha valaki ilyen helyen él, rengeteget tud spórolni: egy konténer kereskedelmi használata Sanghaj környékén havi 1000 jüanba kerül, de ha az ember „csak” él benne, az 300-350 jüanba (kb. 9-11.000 Ft). Ha valaki viszont meg is akar vásárolni egy ilyen beköltözhető, légkondicionálóval ellátott mobil otthont, mindössze 20 ezer jüanért (kb. 600 ezer Ft) teheti ezt meg.


 
Szintén 2010 júliusában jelentek meg Csungkingben az „autólakó emberek” – ők az autóból kiszedik az üléseket, a helyére pedig ágyat és légkondicionáló berendezést szerelnek be. Így élnek egy kiszuperált autóból készült csigaházban akár többen is.


 
Egy Yulin városában élő elszegényedett tanuló eredetileg négytagú családjával egy vályogházban lakott, de jó öt évvel ezelőtt egy erős viharban a ház összedőlt. Ezután a család beköltözött az anyai nagyanya vályogházába. 2010. június másodikájának reggelén senki nem sejtette, hogy ez a ház is össze fog dőlni egy hirtelen felhőszakadás miatt. Az egész házból mindössze egy három-négy négyzetméteres konyha és két vályogfal maradt. Mivel az apának és az anyának nem volt semmilyen képzettsége, amiből el tudták volna magukat tartani és a család jövedelme is elég csekély volt, a ház javítása vagy egy új építése szóba sem jöhetett. A kisebbik fivér javaslatára a két testvér faajtókat, köteleket és műanyagdarabokat keresett, amiből egy fa tetején építettek maguknak fekhelyet. Ezután ebben a csigaházban éltek húsz napig. Mivel az nem tudott ellenállni az erős szélnek, az esőnek és a fa hajlongásának, a két testvérnek végül tovább kellett állnia.


 
2010 májusában Csunkingban egy étterem megvásárolt hét apartmant, melyekbe 200 fiatal férfit és nőt költöztetett be. Mivel az apartmanokból egyszerre nagyon sok ember megy ki és jön be, a liftre olykor fél órákat kell várni, miközben az épületbe idegenek mászkálnak ki-be és éjjel alvás közben lentről folyamatosan nevetés és zaj szűrődik fel.


 
Csengcsou városában egy 64 éves nyugdíjas bányász minden nap fogta a lámpáját és a szerszámait és lement egy föld alatti alagútba. A célja azvolt, hogy kiásson egy három szobás lakást a föld alatt, hogy így teremtsen családjának élhetőbb lakókörülményeket. Négy évnyi ásás és ötven négyzetméter kivájása után 2010. szeptemberében végre beköltöztek. A bányász addig olyan kunyhótelepen élt, ahol tíz kis kalyiba sorakozott egymás mellett, különféle dolgaikat pedig a házak előtt és mögött halmozták fel. Mivel az eredeti „ingatlan” 40%-át teszi ki az udvar, itt ásta ki a bányász az új csigaházat.


 
2008 novemberében vált népszerűvé az interneten a Tianya leghihetetlenebb miniapartmanjáról szóló poszt. Sencsenben, ahol igen magasak az ingatlanárak, egy bérbeadó egy elhagyott lépcsőházat alakított át miniapartmanná. A lakás egy toronyház lépcsőházában lett kialakítva, a bejárat pedig a második és a harmadik emeleten van. A hely körülbelül másfél méter széles, a lépcsőkre csomó mindent szereltek fel, a lépcsőfordulóban pedig egy számítógépasztal és egy egyszemélyes ágy található. Bár a „szoba” elég szűk, de egészen kényelmesre lett berendezve.

Ez biztosan nem Kína!

Válogatás a kínai internetezők hozzászólásaiból:

„Ez biztosan nem Kína! Annyi éven át épült a szocializmus, nem lehet, hogy ilyesmi előfordulhasson! Éljen a szocializmus!"

*

 „A legnagyobb probléma a túl nagy népesség, ezért olyan magasak az ingatlanárak.”

*

„Manapság még az egyetemisták is spekulációs házakban laknak (olyan házakban, melyeket tulajdonosaik a tovább emelkedő ingatlanárak reményében vásárolnak). Ahol mi vagyunk, ott a házak, apartmanok 90%-a teljesen sötét este mert nem lakik bennük senki! Három éven belül az ingatlanbuborék egészen biztosan ki fog pukkadni!"

*

„Ilyen más országokban is van... töröld ki a segged!" (A szerző fel van háborodva, hogy az egyik előző kommentelő nem elég patrióta.)

*

„Mit tesz a Kommunista Párt, hogy az egyszerű emberek is megengedhessék maguknak, hogy házakban éljenek?”

*

„Gazdaságilag kapitalista, politikailag kommunista, a fasizmussal kombinálva.”

*

„Nincs ház, nincs házasság.”

*

„Hehe, az emelkedő ingatlanár jó dolog! A hely, amit 2000-ben vásároltam, most a dupláját éri, és kiadni rendkívül jövedelmező. Olyan, mintha az a csomó egyetemista direkt nekem dolgozna. Őszinte leszek: az összes pénzetek a zsebeimbe vándorolt. Nem tetszik, hogy ezt halljátok? Akkor menjetek vissza az elmaradott vidékre, hehe!"

A Véleményvezér nagyon kíváncsi arra, hogy hány magyar cserélné le az ottani lakáskörülményeket és szociális hálót az ittenivel...

Az érem másik oldala: Keleti gazdagság - Ferrari, Lamborghini, Rolls-Royce, Bentley az esküvőn

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!  

Ha tetszett az írás, kövesd a Véleményvezért a Facebookon is!

Figyelem! Írásainkat Facebook-csoportunkban lehet kommentelni.

A blogon csak meghívott hozzászólóink kommentjei jelennek meg.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.





Véleményvezérek a Véleményvezéren - blogunkat ezentúl újságírók, bloggerek, közgazdászok és más, közélettel foglalkozó szakértők kommentelik.

FRISS HOZZÁSZÓLÁSOK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bű... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Mag... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • Madár István: "Az Európai Bizottság jelezte, néhány déli országnál hajlandó lehet elfogadni, hogy azok ne, vagy csak később érjék el a kitűzött 3%-os GDP-arányos deficitcélt. Mi annyira rossz viszonyban vagyunk velük, hogy nálunk ez fel sem merül." Ez egy közke... (2013.05.14. 08:46) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a m... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Utolsó 20

FRISS ATLATSZO.HU

Nincs megjeleníthető elem

KORÁBBI TÉMÁK

  • Brückner Gergő: Szerintem ez félrement. A hírnek örüljünk, és a növekedési áldozatot nem lehet felróni a kormánynak, hiszen ő már régen jelezte, hogy nem kéne feszíteni a húrt, nem kéne tovább apasztani a növekedési esélyt. Természetesen a magyar kormány minden bűne, az igazságtalan és kudarcra ítélt ostoba adónemek, illetve a saját háttércsapathoz áramoltatott közpénzek minden gazdasági témájú posztnál elővehetők. De a túlzott deficit eljárásból való kikerülé... (2013.05.31. 02:03) Orbán győzelme: nincs uniós hiányeljárás, de növekedés sincs
  • Madár István: Ugyanerről Gyévai Zoli: tagokvagyunk.postr.hu/utoljara-a-kettos-mercerol "De vegyünk egy másik, mostanában gyakran emlegetett példát. Tőlem is nemegyszer megkérdezték már, miként lehetséges az, hogy Franciaország kap újabb két évet, miközben Magyarország korábban nem részesült ilyen kegyben. Itt is fennáll az az érv, miszerint nem teljesen azonos két helyzetről van szó. Ugyanis, a tévhittel szemben, de facto a magyar kormány is kaphatna „hal... (2013.05.27. 20:17) Orbán miatt csuklóztat minket az Európai Unió
  • NagyLevin: Szerintem az a kérdés, hogy általában véve meddig tartható egyben a Fidesz. Ángyán várható kiválása elsősorban nem szakpolitikai veszteség lesz (miközben nyilván igen alapos ismerője területének), hanem erkölcsi, azt fogja jelezni, hogy becsületes ember nem maradhat meg a Fideszben. Ugyanakkor Ángyán egyértelműen kapitalizmuskritikus politikus (ez nekem nem feltétlenül ellenszenves, bár nem az ő kapitalizmuskritikai megközelítése áll igazán köz... (2013.05.27. 10:19) Ki szerzi meg Ángyán Józsefet?
  • NagyLevin: Ezek is mind érdekes kérdések, még akkor is, ha a Fidesz - ha még képes felismerni a politikai érdekeit - viszonylag könnyű helyzetben van, akárcsak Schmitt Pál esetében volt. Horváth István - bár egy megyeszékhely polgármestereként nyilván van a megyében némi súlya, azért - némi veszteséggel, elengedhető és kicserélhető, jelentkezők nyilván vannak a helyére. Persze, a teljes frakciónak is mennie kéne, akik ott voltak, közreműködtek és együtt ... (2013.05.10. 11:20) Trafikmutyi-hangfelvétel: beáldoz vagy bevéd a Fidesz?
  • Holtzer Péter: Noch dazu "Csuhások térdre, imához!" (2013.05.08. 08:07) Kövér László begurult és megint nincs igaza
  • renyipd: csinálok egy törvényt (2013.05.03. 11:48) Orbán Viktor őszödi beszéde is lehetne
  • Brückner Gergő: Egy szinte off topic megjegyzés, bár a poszt utolsó mondatához tartozik, de értem, hogy nem erről szólt ez a bejegyzés. Szóval a pénzét csak offshore-ban biztonságban tudó posztkomcsik és poszt-fülkések közül a tájékozottabbak már azt is tudják, hogy ma már az offshore szinte ugyanakkora kockázat, mint Magyarországon, transzparensen gazdagnak lenni. Elképesztő ütemben nyírják ezt a világot, lásd francia offshore-kormányválság, a svájci banktit... (2013.04.29. 17:50) A Fidesz fülkeforradalmi tőkésosztálya
  • akos.szalai: És hogy kezdődött mindez? Védjük meg a gyerekeket, ne lehessen mindenhol cigit kapni. Csak összehasonlításként - jószándékkal ez is le van öntve (sőt, kétségbe sem vonom): www.origo.hu/itthon/20130427-szabalyoznak-a-menzak-kinalatat.html De egy ismerősöm tapasztalata: a gyerekek ezt nem eszik meg - mióta idén bevezették az új központosított menzát, azóta alig van menzás az iskolában. Másrészt az engem nem zavarna, ha nem a régi trafikok maradn... (2013.04.27. 18:54) Trafikmutyi: ritka bepillantás a NER működésébe
  • rajcsányi.gellért (ergé): Óceánia meg mindig is Keletázsia ellen viselt háborút. (2013.04.25. 13:29) Megbukott a megszorítások politikája Európában
  • Madár István: Tulajdonképpen ez mégis csak hatékonyabb forma, mint amikor az átkosban egyszerűen csak elvették a boltot, földet, majd megkapták azt az elvtársak. Ki lehet használni, hogy ma már gyorsabb világban élünk, egyből oda lehet adni a haveroknak. Mi ez, ha nem fejlődés? (2013.04.24. 13:56) Dohányállamosítás: megint a haverok jártak jól
  • Brückner Gergő: Életem egyik legmegdöbbentőbb újságírói élménye volt, amikor ilyen titkosszolgálat - alvilág együttműködéseket megismerhettem. A klasszikus szereposztás az volt, hogy a titkosszolgálat címeket adott a bűnözőknek, akik titkosszolgálati információk segítségével időzítették a betöréseket, megtarthatták a lakásban talált cuccokat, cserébe bepoloskázták a lakást. (2013.04.23. 11:39) Portik-Laborc: mit szól az MSZP?
  • NagyLevin: A "jobboldal" történelmi vezető szerepének mítosza is kellett ehhez. Aki ezt a helyzetet, ami "jár" a jobboldalnak, biztosítja, de még ez sem kell, ezt az igényt vezetőként megtestesíti, az a helyén lesz és a helyén is marad. Ezt az igéretet Orbán Viktor "megörökölte" a második ciklusban és végérvényesen betöltötte 2002 után. Az, ahogy a szocialisták viszonyultak a kérdéshez, mindenfajta pátoszt nélkülözött, ők csak azt gondolták, hogy majd ném... (2013.04.02. 10:56) Fidesz 25: egy párt leválthatatlan vezetővel

FRISS TRANSINDEX

Nincs megjeleníthető elem

velemenyvezer [kukac] gmail [pont] com I twitter I facebook

RSS 2.0 bejegyzések I RSS 2.0 kommentek I Tedd a könyvjelzők közé!

írják: többen I

© VÉLEMÉNYVEZÉR 2010-2013.

süti beállítások módosítása